Dodaj do ulubionych

Małe miasteczka i wsie

29.06.21, 07:18
Od urodzenia mieszkam w Warszawie, dla mnie to naturalne środowisko życia, jeżdżę po Polsce, mijam miasteczka i wsie, więc nic nie powinno mnie dziwić, ale wczoraj nawigacja tak mnie przeciągnęła, że przez 100-200 km nie widziałam na ulicy człowieka, minęłam tylko kilka samochodów.
Przyznam, że czasem w takich miejscach mówię, a może wszystko rzucić i wynieść się w „Bieszczady” (Bieszczady mnie nie kręcą😉), więc inne zadupie raczej. Nie wyniosę się, z tysiąca powodów, ale jestem ciekawa jak wygląda takie życie od kuchni, zakupy, praca, codzienność, jakie są plusy i minusy.
Obserwuj wątek
    • chabry.chabry Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:21
      Małe miasteczka - co to znaczy? do ilu tys. mieszkańców?
      • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:27
        Placyk, szkoła, sklep spożywczo-przemysłowy i kościół
        • turbinkamalinka Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:32
          Aż się uśmiechnęłam. We wsi w której obecnie mieszkam nie ma ani kościoła, ani sklepu. Te dwa są we wsi obok. Jest za to plac zabaw. Wieś ma 150 mieszkańców. We wsi obok jest nawet cmentarz. Biorąc pod uwagę ilość mieszkańców we wsiach z którymi graniczy ta moja, to tam jest największe zagęszczenie tongue_out
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:53
            To był opis małego miasteczkawink
            Jako dziecko jeździłam do rodziny na wieś, do sklepu było ze 4 km, autobus dwa razy dziennie, ale to nie zaprzątało mi wtedy głowy, tak sobie próbuję wyobrazić jak mogłoby wyglądać nasze życie po teoretycznej takiej zmianie.
          • mashcaron Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 21:30
            Ha, ha mieszkałam w wiosce 150 mieszkańców, jeden sklep i... trzy kościoły 😁 protestancki, katolicki i reformowany :p
        • pierwszychleb Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:35
          Ej ja juz sie wpisalam w watku ale to co opisalas to wioska a nie male miasto. Do tego cmentarz, OSP, jakas restauracja/knajpa.
        • homohominilupus Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:05
          mia_mia napisał(a):

> Placyk, szkoła, sklep spożywczo-przemysłowy i kościół
          Wilkowyje? 😉
        • arthwen Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:01
          Rly? Miasteczko w którym jest jeden sklep?
    • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:29
      Na zakupy jeździsz samochodem co jakiś czas, a najwięcej kupujesz zdalnie. Praca - też zdalnie lub dojeżdżasz. Codzienność jest bardzo ok, nie wiem, o co pytasz właściwe. Plusy to spokój, bliskość przyrody, czyste powietrze (choć to pewnie zależy, gdzie). Minusy. Zależy jak mieszkasz w Warszawie, bo jeśli w domu to też musisz go ogrzać, co dla mnie chyba jest największą uciążliwością, ale ja się przeniosłam z bloku. No i jeśli dojeżdżasz do pracy, czy dzieci wozisz do szkoły, to też jest minus. Aczkolwiek to drugie jest kwestią wyboru. Możesz dać dzieci do lokalnej szkoły, wtedy autobus zgarnia je spod domu lub z przystanku.
      • rb_111222333 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:51
        kosmos_pierzasty napisała:

> Plusy to (...) czyste powietrze (choć to pewn
        > ie zależy, gdzie).

Chyba, że mieszka się na dużym uboczu. Rzeczywistość, którą ja znam, to ogrzewanie węglem, czasami podrzucanie byle czego do pieca, brak kanalizacji, co wyzwala chęć szukania oszczędności i wywożenia lub wypuszczania szamba byle gdzie
        • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:54
          Dlatego zaznaczyłam ,że zależy. U nas jest czyste. Ale tam gdzie stoi dom przy domu, raczej będzie, jak piszesz.
        • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 23:48
          Nie ma takiej możliwości, żeby podrzucanie byle czym i zbiorowe wywalanie ścieków byle gdzie w miejscowości liczącej 150 mieszkańców było bardziej szkodliwe dla lokalengo ekosystemu niż spaliny , auta, śmieci i ogólne życie milionowego miasta.

Poza tym przypadki o których piszesz to jest margines, a nie praktyka codzienna w małej miejscowości.

Palenie byle czym zdarza się wszędzie.
          Tak czy inaczej, w miejscowości otoczonej lasem, liczącej 100 domów, nawet jesli 100% mieszkańców pali byle czym ( choć to się nie zdarza) i tak powietrze będzie czystsze niż w jakimkolwiek dużym mieście.
      • melikles Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:54
        Taaaak, mieszkańcy małych miasteczek i wsi masowo kupują zdalnie big_grin
        • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:55
          Owszem, moje koleżanki tak właśnie robią, ją też.
          • melikles Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:58
            Tak tak, ty i twoje koleżanki...
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:01
              No i?
          • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:18
            Niedawno był wątek o życiu w bańce.
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 11:24
              Ty chyba żyjesz w takiej. Bo ja mam bardzo różnych znajomych, szczególnie właśnie po przeprowadzce. I owszem, zakupy przez net są bardzo powszechne, także na wsi.
              • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 11:44
                Masz na myśli wieś, do której przeprowadzili się "miastowi", spragnieni ciszy i świeżego powietrza. I przeszkadza im traktor o 5 rano, pianie koguta, nawóz wywożony na pole, hałas przy żniwach. Oni owszem, zamawiają dostawy przez internet i tęsknią do opery, nawet w czasie zbiorów.
                • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:49
                  Bynajmniej. Mam na myśli wieś, gdzie się pasą krowy, jeżdżą kombajny i traktory, a nikt nikomu nie przeszkadza. Najwyżej słowiki drą ryjki po nocy tongue_out - to owszem może irytować. I tak żony rolników robią zakupy w sieci. Szok?
                • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:47
                  I jesteś przekonany, że mieszkańcy "małych miasteczek i wsi" to nic innego nie robią, tylko jeżdżą traktorem i gnój rozrzucają po polu...?
                  • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:47
                    Oczywiście, nie. Mieszkańcy wsi, właściciele tych 1, 3 miliona gospodarstw przeważnie pracują zdalnie lub dojeżdżają do Warszawy do pracy w korporacjach 😃. A powaznie, wpisałem w Google "rolnicy zakłócają ciszę" i wyskoczyło wiele stron o doniesieniach na policję, v sprawach sądowych itp.
                    • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 16:16
                      Moi rodzice mieszkali kiedyś w miejscu, gdzie wprowadzili się rolnicy, nawozili ziemniaki gnojem, miejsce akcji Warszawa, domyślasz się jak ich kochali sąsiedzi😀
                    • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 23:52
                      kokosowy15 napisał(a):

Nie wszyscy do Warszawy i nie wszyscy do korporacji. Ale sporo osób dojeżdża do najbliższego miasta powiatowego do roboty na etacie.
                      A
                      > powaznie, wpisałem w Google "rolnicy zakłócają ciszę" i wyskoczyło wiele stron
                      > o doniesieniach na policję, v sprawach sądowych itp.
                      Wpisałeś w Google i Ci wyskoczyło....🤣i już jesteś ekspertem od życia na wsi i kontaktów sąsiedzkich. Aha.
            • panna.nasturcja Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:13
              kokosowy15 napisał(a):

> Niedawno był wątek o życiu w bańce.

Prawda?
              Ręce opadają. Praca zdalna jako główny sposób utrzymania się na wsi.
              • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:54
                Ręce opadają, fakt - jak ktoś sobie wbije do głowy, że na wsi mieszkają tylko tacy, którym "czegoś brak" i wieś dla nich wygląda dokładnie tak, jak 30 lat temu. I będzie bronił swego stanowiska do ostatniej wklepanej literki - nieważne, że sam mieszka w mieście.

Mam pytanie: A jak rolnik założy firmę i ma sensowny zysk, oprócz gospodarstwa, to nadal "mu czegoś brak"? Czy już dostąpił zaszczytu uznania przez miastowych za takiego, co to mu nie brak (rozumu zapewne)?
                • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:12
                  O godz 7. 29 napisałaś, że praca zdalna lub dojeżdżasz. Nie masz więc na myśli rolnika, który zdalnie nie zasieje, nie skosi, nie nakarmi i nie wydoi. Dojechać na pole lub do obory - czasem trzeba. W Polsce jest jeszcze 1,3 miliona gospodarstw rolnych, pracują na nich rolnicy, owszem, niektórzy mogą jeszcze pracować w innym miejscu lub prowadzić biznes, kiedyś był to boa - grzechornik, jak napisała Osiecka. Nie jest to jednak zjawisko powszechne. Za to o nowych mieszkańcach wsi, protestujących przeciw zaklocaniu spokoju i ciszy jest sporo doniesień - i spraw sądowych.
                  • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:22
                    kokosowy15 napisał(a):

> O godz 7. 29 napisałaś, że praca zdalna lub dojeżdżasz.

Bo sama mieszkam na wsi i pracuję zdalnie, więc to jest p r z y k ł a d. A rolnicy myślisz, że obecnie utrzymują się z gospodarstw? Serio? Gdzie Ty żyjesz? W jakiej "bańce"? tongue_out 90 proc. moich sąsiadów do pracy, poza prowadzeniem gospodarstwa, dojeżdża - najczęściej do zakładów przemysłowych lub usługowych, położonych nie w mieście, a w innych wsiach. Te 10 proc. które pozostaje, to są naprawdę duże gospodarstwa lub produkcja mięsa, też na eksport, często w połączeniu z funkcją typu "sołtys" i tacy, owszem, dodatkowego zajęcia (z dojazdem) nie szukają, ale to są wyjątki, nie większość.
                    • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:27
                      Dodam jeszcze, że ta "praca z dojazdem" rzadko jest całkowicie legalna, więc w statystykach tego nie zobaczysz.
                    • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:28
                      W Polsce jest około 400 tys. gospodarstw które realnie utrzymują się z rolnictwa. Reszta tylko mieszka na wsi.
                    • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 23:58

> kokosowy15 napisał(a):
                      >

> Bo sama mieszkam na wsi i pracuję zdalnie, więc to jest p r z y k ł a d. A rol
                      > nicy myślisz, że obecnie utrzymują się z gospodarstw? Serio? Gdzie Ty żyjesz? W
                      > jakiej "bańce"? tongue_out 90 proc. moich sąsiadów do pracy, poza prowadzeniem gospoda
                      > rstwa, dojeżdża - najczęściej do zakładów przemysłowych lub usługowych, położon
                      > ych nie w mieście, a w innych wsiach. Te 10 proc. które pozostaje, to są napraw
                      > dę duże gospodarstwa lub produkcja mięsa, też na eksport, często w połączeniu z
                      > funkcją typu "sołtys" i tacy, owszem, dodatkowego zajęcia (z dojazdem) nie szu
                      > kają, ale to są wyjątki, nie większość.

100% zgoda. Też mam kontakt z ludźmi z takich miejscowości i właśnie tak to wygląda.
                      Autorce wątku nie chodziło o typowo napływowe, podmiejskie sypialnie albo inne dziwnoywory obecnych czasów, tylko wieś- wieś, gdzie część osób prowadzi odziedziczone gospodarstwa, część dojeżdża, część jest napływowa i pracuje zdalnie. I owszem -robi zakupy online.
                      Szerzej opisałam poniżej, z mojej perspektywy.
                  • solejrolia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:25
                    Weźcie już nie pitolcie głupot, dobrze?!
                    Owszem, na wieś kurier dojeżdża, a nawet jest paczkomat , nie róbcie z mieszkańców wsi debili co nie potrafią kupić na allegro, OLX czy na Zalando.
                    • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:40
                      A ktoś próbuje?
                      • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:49
                        Kokosowy, nasturcja i melikles najwyraźniej nie wyobrażają sobie mieszkanca prowincji inaczej, niż z widłami od gnoju w rękach i brakiem internetu w obejściu....
                      • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:50
                        Owszem, spójrz wyżej. Kilka osób wyśmiało, jako oderwanie od reala, informację, że ludzie na wsi robią zakupy online.
                    • e-ness Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 16:41
                      Moi rodzice. Wieś gminna. Paczkomaty brak. Kurier i owszem przyjeżdża, ale nie ze spożywką
                  • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 18:22
                    kokosowy15 napisał(a):

> Polsce jest jeszcze 1,3 miliona gospo
                    > darstw rolnych, pracują na nich rolnicy, owszem, niektórzy mogą jeszcze pracowa
                    > ć w innym miejscu lub prowadzić biznes, (...)
                    Nie jest to jednak zjawisko powszechne.

Bzdura. To jest zjawisko bardzo powszechne.

Twój wpis udowadnia, jak bardzo jesteś odpięty od rzeczywistości, którą próbujesz komentować.

Wyciągnąłeś jakieś statystyki ( których nie kwestionuję) i powtarzasz te liczby w każdym poście bez pojęcia co oznaczają i co się za nimi kryje.

Otóż....w Polsce jest 1,3 ,a nawet 1,4 miliona gospodarstw rolnych. Owszem. ZUPEŁNIE nie oznacza to jednak, że obrabiają te gospodarstwa ich właściciele. Jest dokładnie odwrotnie. Większość tych gospodarstw nie stanowi źródła utrzymania dla ich właścicieli.
                    Obecnie tendencja jest taka, że właściciele małopowierzchniowych gospodarstw dzierżawią swoją własność i wciąż figurujący jako wlasciciel- wcale nie uprawiają swojej ziemi.
                    Najczęściej jest tak, że okoliczny potentat rolny, czyli ktoś z dobrym zapleczem i środkami finansowymi zbiera w dzierżawę ziemię od okolicznych małorolnych właścicieli i uprawia ją na swoją rzecz. Właściciele dzierżawionych gruntów są "rolnikami " tylko tylko z nazwy, ale owszem, figurują w tych Twoichh statystykach. Dziśnnieopłaca się prowadzić małego gospodarstwa -około 10 hektarów. Nikt się z tego nie utrzyma. A takich gospodarstw jest najwięcej.

Srogo się mylisz zatem, przrdstwiajać te swoje statystyki jako dające pojęcie o liczbie osób faktycznie utrzymujących się z rolnictwa. Jedno z drugim nie ma absolutnie nic wspólnego.
                    Właściciele tych 1,3 miliona gospodarstw to nierzadko "rolnicy" tfaktycznie utrzymujący się z pracy w innym sektorze. I owszem wielu takich r"rolnikówd dojeżdżadopracy.Nie wszyscy do Warszawy i nie wszyscy do korporacji, jak to prześmiewczo przedstawiasz. Ale np do pobliskiego miasteczka bardzo często.
                    To nie są czasy, kiedy rolnik to chłop z widłam i kosą.
                    Z obrabiania gospodarki sprzętem typu widły nikt się dziś nie utrzyma. Dziś jedyna opłacalna formą rolnictwa jest rolnictwo wielkopowierzchniowe, co nie oznacza automatycznie,ze taki rolnik wielkopowierzchniowy obrabia własną ziemię. Najczęściej dzierżawi od tych 1,3 miliona właścicieli małe kawałki ich ojcowizny.

Rozjaśniło się troszkę panu żyjącemu w bańce?
                    • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 21:29
                      U tych "obszarników" pracuje ponad 1, 6 miliona ludzi, żyjących z rolnictwa?
                      • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 21:37
                        Nie. Pracują w administracji, szkolnictwie, transporcie, usługach. I płacą KRUS. Gdyby zapłacili ZUS dziura emerytalna znikłaby.
                      • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 23:19
                        Jak grochem o ścianę... Nie, oni nie "żyją z rolnictwa", tylko są właścicielami gospodarstw rolnych (ta liczba, którą podajesz, to liczba gospodarstw, nb. nie wiem, z którego roku podajesz dane, w 2018 było to 1,4 mln).

Pierwszy lepszy link oparty na danych GUS:
                        Ludność pracująca w rolnictwie i powiązanych dziedzinach, w tym leśnictwie i rybactwie to - uwaga - 4,2% ogółu pracujących (znowu dane z 2018, tendencja spadkowa w porównaniu z 2009).

"Na obszarach wiejskich najwięcej osób pracowało w podmiotach prowadzących działalność przemysłową i budowlaną, prawie co trzeci pracujący na wsi był zatrudniony w podmiotach zajmujących się pozostałymi usługami, a co piąty w podmiotach zajmujących się handlem; naprawą pojazdów samochodowych; transportem i gospodarką magazynową; zakwaterowaniem i gastronomią; informacją i komunikacją".

superdrob.pl/press/polskie-rolnictwo-wyniki-badan-gus/
                      • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 20:11
                        kokosowy15 napisał(a):

> U tych "obszarników" pracuje ponad 1, 6 miliona ludzi, żyjących z rolnictwa?

Aleś Ty....ekhm....zabetonowany na swoją wersję. Nie zrozumiałeś ani słowa z tego co napisałam .

Jeszcze raz powtarzam, że liczba gospodarstw rolnych w żaden sposób nie równa się liczbie osób żyjących z rolnictwa. Obecnie z rolnictwa utrzymuje się zaledwie jakieś 10% mieszkańców wsi, jeśli nie mniej. Uświadom to sobie. Reszta pracuje w innych sektorach gospodarki,pomimo że mieszkają na wsi , pomimo że są właścicielami gospodarstwa. Czego nie kumasz ?
                        • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 20:23
                          GUS podaje że z rolnictwa żyje 1, 6 miliona ludzi w Polsce. To nie wszyscy mieszkający na wsi, ale jednak spora grupa ludności. I nie jest to 10 % mieszkańców wsi, lecz 10 % pracujących w kraju.
                          • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:09
                            kokosowy15 napisał(a):

> GUS podaje że z rolnictwa żyje 1, 6 miliona ludzi w Polsce. To nie wszyscy mies
                            > zkający na wsi, ale jednak spora grupa ludności. I nie jest to 10 % mieszkańców
                            > wsi, lecz 10 % pracujących w kraju.

OJP. A ten dalej swoje. Uświadom sobie, że ja mówię o czymś zupełnie innym. To, że ktoś w statystykach GUS figuruje jako "pracujący w rolnictwie" nie oznacza zupełnie, że się z tego rolnictwa UTRZYMUJE a tym bardziej nie oznacza liczby osób, dla których gospodarstwo jest wyłącznym źródłem dochodu
                            Statystyki które podajesz opierają się na liczbie osób odprowadzających KRUS. Wystarczy, że ktoś ma dwa hektary ziemi, którą dzierżawi komuś innemu, albo nawet nie...i ta ziemia leży odłogiem. I taka osoba odprowadza KRUS i statystykach figuruje jako rolnik z krwi i kości. A taki "rolnik" swoją ziemię mógł widzieć ostatnio wiele lat temu.

Powiedz mi, skąd w tobie tyle zacięcia w dyskusji o temacie w których nie masz najmniejszego rozeznania? Klepiesz w googlach,czytasz statystyki z dudy i sądzisz że wiesz jak jest na wsi.
                            Dlaczego nie założysz, że ktoś inny, kto naprawdę żyje i pracuje z tymi ludźmi ma większe pojęcie niż Ty? Skąd tyle arogancji i ignorancji w Tobie ?
                            • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:15
                              Choćby dlatego, że gdy dane statystyczne potwierdzają nasza tezę to im wierzymy, a gdy przeczą - to są bzdury i nieprawda.
                              • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:20
                                kokosowy15 napisał(a):

> Choćby dlatego, że gdy dane statystyczne potwierdzają nasza tezę to im wierzymy
                                > , a gdy przeczą - to są bzdury i nieprawda.

Wyjaśniłam, na czym opierają się statystyki, które załączasz i co nie oznaczaja i że opierają się na danych z KRUS. To, że ktoś odprowadza KRUS nie oznacza że pracuje w rolnictwie i utrzymuje się z rolnictwa. Ale do Ciebie nie dociera. Żyj zatem dalej w swojej bańce. Nie mam zamiaru kopać się z koniem.
                          • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:15
                            kokosowy15 napisał(a):

To nie wszyscy mies
                            > zkający na wsi, ale jednak spora grupa ludności. I nie jest to 10 % mieszkańców
                            > wsi, lecz 10 % pracujących w kraju.

Ale idiotyzmy wypisujesz. Twierdzisz, że 10% ludzi w kraju pracuje w rolnictwie....
                            ? Masz....pierwszy lepszy z brzegu artykuł. Jest z 2018 roku.teraz ludzi mieszkających na wsi i pracujących w rolnictwie jest jeszcze mniej niż w załączonym materiale.
                            • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:18
                              Masz kłopot że zrozumieniem. Nie 10 % mieszkańców Polski, lecz 10 % pracujących.
                              • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:23
                                kokosowy15 napisał(a):

> Masz kłopot że zrozumieniem. Nie 10 % mieszkańców Polski, lecz 10 % pracujących
                                > .
                                Masz wyżej screena artykułu, w którym jasno i wyraźnie pisze ile MIESZKAŃCOW WSI pracuje w rolnictwie. W 2018 roku było to 12 %. Teraz jest ich jeszcze mniej.
                                • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 21:28
                                  nota_bena napisała:

> kokosowy15 napisał(a):
                                  >
                                  > > Masz kłopot że zrozumieniem. Nie 10 % mieszkańców Polski, lecz 10 % pracu
                                  > jących
                                  > > .
                                  > Masz wyżej screena artykułu, w którym jasno i wyraźnie pisze ile MIESZKAŃCOW WS
                                  > I pracuje w rolnictwie. W 2018 roku było to 12 %. Teraz jest ich jeszcze mniej.

A jeszcze mniej osób się z tego rolnictwa całkowicie utrzymuje. Bo pracować w rolnictwie to jedno, a utrzymywać się z rolnictwa to zupełnie co innego.
                                  >
              • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:34
                Kokosowy, przecież nosa z Łodzi nie wychylasz, więc nie opowiadaj o życiu w bańce (ani o wsi, bo o tej też pojęcia nie masz).

W rodzinnej wsi moich teściów (nb. od Łodzi stosunkowo niedaleko) z rolnictwa żyją trzy gospodarstwa. W tym jedno to hodowla kur ozdobnych. Reszta ludzi ziemię wydzierżawiła (pewnie w znaczącej większości na gębę) i pracuje w rozmaitych pobliskich zakładach (albo jest już na emeryturze).
                • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 12:07
                  Oczywiście, mniej ludzi żyje teraz z pracy we własnym gospodarstwie rolnym, ale jednak tych gospodarstw jest 1, 3 miliona, i nie chodzi o ludzi tylko MIESZKAJĄCYCH na wsi. A czy wszystko trzeba zobaczyć osobiście? Jakoś wierzę medwiedistom mimo że żaden z nich osobiście Jogajly nie widział.
                  • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 23:23
                    Wyżej podałam artykuł oparty na danych GUS. Może przyjmij do wiadomości, że nie masz pojęcia, o czym piszesz? Nb. kiedy ostatni raz widziałeś jakąś wieś?
            • magdallenac Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:33
              kokosowy15 napisał(a):

> Niedawno był wątek o życiu w bańce.

Kurła, jeszcze raz przeczytam o życiu w bańce, to mnie normalnie trzepnie. Tak, każdy żyje w jakiejś swojej bańce, często niezrozumiałej dla innych, czy zawsze, ale to zawsze trzeba się przyczepić, bo kogoś otacza inna rzeczywistość niż nas samych?
        • purchawka2020 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:03
          Oczywisćie.
          Paczkomaty dotarły pod strzechy.
        • stephanie.plum Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 09:11
          u nas - tak.
          nie ma dnia, żeby przez wieś nie jechał kurier.

oczywiście, nie wszyscy to robią, ale wiele osób.
        • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 23:49
          Oczywiście że tak. Kupują masowo i zdalnie. Więcej niż stacjonarne. Nie wiem, co w tym śmiesznego.
      • hanusinamama Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:01
        Ale ty mieszkasz w małym miasteczku przy duzym mieście...wiec tyo troche inaczej wygląda. Teraz wyobraz sob ie wieś na 500 mieszkanców po środku niczego...
        • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 10:34
          500 mieszkańców to całkiem spora wieś, jeśli "pośrodku niczego", to zapewne siedziba gminy. Czyli ośrodek zdrowia, duża szkoła, apteka, kilka sklepów, OSP. Np. taka Płaska, 441 mieszkańców, "pośrodku niczego" w postaci Puszczy Augustowskiej. Wszystko powyższe jest, do miasta powiatowego 20 km.
          • mari.sol Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:36
            Pochodzę z takiej wsi. Sprawdziłam, że obecnie liczy ona 524 mieszkańców. Jest w niej sklep i kościół i OSP. To wszystko. To zbyt mała wieś, żeby szkoła się utrzymała, więc ją zlikwidowano. Nie ma i nigdy nie było ośrodka zdrowia czy apteki (najbliższe 10 km). Autobus jedzie trzy razy dziennie, żeby młodzież mogła dojechać do miasta powiatowego do szkoły.
            Mieszkańcy wsi mają ograniczone możliwości zakupowe, dlatego kurierzy ciągle kursują po okolicy.
      • panna.nasturcja Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:12
        Naprawdę Ci się wydaje, ze większość mieszkańców wsi i malutkich miasteczek pracuje zdalnie?
        Chyba masz na myśli sypialnie wielkiego miasta a nie małą prawdziwą wieś lub senne miasteczko na krańcu świata.
        • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:55
          Zacytuj, proszę ten fragment mojej wypowiedzi, gdzie napisałam, ze większość mieszkańców wsi pracuje zdalnie.
          • potworia116 Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:33
            Niektórym wizja ciemnego wieśniaka z widłami do gnoju w jednej i flachą samogonu w drugiej, jest bardzo potrzebna do podtrzymania poczucia klasowej przynależności.
    • pierwszychleb Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:31
      Jestem fanka malych miast. Chcialam zeby dzieci wychowywaly sie w malym miescie!
      Plusy moga byc minusami zalezy jak sie na to patrzy. Dla mnie plusem jest brak anonimowosci. Wszedzie blisko. Jak pracujesz na miejscu to max pol godziny idziesz na nogach, rowerem 10 min a samochodem szal. Spora oddolna inicjatywa. Sporo rzeczy do robienia kolka, kuray itd wszystko na miejscu. No i duze miasto rzut beretem, skomunikowane z moim malym liniami autobusowymi (miejskimi) i pociagiem.
      Minusow nie odczuwam.
      • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:40
        Tylko jaka praca, poza rolnictwem jest w miejscu, gdzie najbliższy sklep jest 20 km od wsi, stacja benzynowa ze 40, a miasteczko z 80.
        • triss_merigold6 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:47
          W instytucjach gminy, administracji, agencjach rolnych, Lasach Państwowych i w prywatnych firmach.
          • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:51
            No i jednak nawet do takiej pracy się dojeżdża. Dwa samochody są niezbędne.
            • panna.nasturcja Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:15
              W niedużym mieście się nie dojeżdża, dochodzi się piechotą na pocztę, do urzędu gminy, lasów państwowych, ośrodka zdrowia itd. Żaden samochód w samym miasteczku nie jest potrzebny, dopiero by z niego wyjechać, ale jak się pracuje na miejscu to nie trzeba.
              • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:33
                Rozważam przeprowadzkę do niedużego miasta pod Warszawą (bezpośrednio graniczące) z ewentualnego domu do UM 45 minut spacerem, ośrodek zdrowia ze 30 minut, na szczęście jest darmowa komunikacja miejska.
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:57
            Ale jak tam dotrzeć, chyba z 50 km szukałam sklepu otwartego przed 8.00, bo chciałam sobie red bulla kupić albo chociaż wodę. Jechałam przez małopolskie, świętokrzyskie
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:58
              Ale w jakim sensie jak dotrzeć?
            • triss_merigold6 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:03
              Bzdura. Do małych miasteczek mam stosunek Andrzeja Bursy, ale nawet w Ustrzykach delikatesy są czynne od 6 rano.
              • panna.nasturcja Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 13:16
                W sezonie. Bo są turyści.
            • sabek81 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:30
              mia_mia napisał(a):

> Ale jak tam dotrzeć, chyba z 50 km szukałam sklepu otwartego przed 8.00, bo chc
              > iałam sobie red bulla kupić albo chociaż wodę. Jechałam przez małopolskie, świę
              > tokrzyskie
              Ja mieszkam (jeszcze ) w malym miescie, w jednym z woj przez ktore przejezdzalas ale ono nie jest chyba reprezentatywne bo obok spory zaklad pracy, miedzynarodowa spolka preznie dzialajaca, ja go nie lubie, ale z plusow to ze wszedzie blisko, dwie szkoly, dwie przychodnie, sklepy spozywcze az w nadmiarze, basen, nawet mini kino, 2 wieksze miasta w odl ok 30 km, raczej zadbane bo „ bogate” popyt na moeszkania jest, ceny wyzsze niz w tych okolicznych wiekszych miastach🤷‍♀️
          • purchawka2020 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:58
            W szkołach i przedszkolach również.
            Moja wieś - 80 km od dużego miasta, tuż pod ruską granicą.
            We wsi obok duży zakład - produkują podłoża dla pieczarek. Pieczarkarnia. Saksy u Niemca i Belga.
            Duże gospodarstwa rybackie. Straż graniczna.Jeśli ktoś ma szczęście i zamozaparcie znajdzie pracę w pobliskiej kopalni - pracownicy tejże to elita finansowa okolicy ( poza letnikami). Kilanaście osób pracuje w parku narodowym. Nieopodal duży zespół szkół. Praca w rolnictwie nie musi oznaczać osobistego orania wołami - kolega na przykład handluje paszami, ma magazyn z jakimiś klamotami dla rolników, sklep i pizzerię - zatrudnia kilkanaście osób.
            U mnie na wsi są pokątne zakłady fryzejrsko - kosmetyczne, kilka osób żyje z obsługi letników ( porządkowanie działek itp.), do miasteczka jest 15 km w miasteczku biedronka, lidl, targowisko, niezłe liceum.
            W sumie jest jak w mieście - wszędzie jeździsz samochodem.
          • kokosowy15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:25
            U miejscowego przedsiębiorcy rolnego, przy sadzeniu, sianiu, zbiorach, odbieraniu cebuli lub dojeniu krów, karmieniu świń, kur lub obdzieraniu norek że skóry. Praca to nie tylko "urzędowanie". A dzięki nowej i poprzedniej władzy komunikacja publiczna jest w zaniku,wiec zasmradzanie otoczenia samochodami to konieczność.
        • roks30 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:51
          Sklep 20 km? 🤦‍♀️ To nie australijski interior. 😊
          • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:53
            Nie zawsze pasuje ci wiejski sklepik, a do marketu jeszcze niedawno tyle miałam, no może 15. Teraz mam 5.
            • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:01
              W mieście tez może Ci nie pasowac... I co z tego, że masz 20 sklepów w okolicy, skoro wszystko to identyczne zabki?
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:01
            Chcialam sobie kupić coś do picia, szukałam sklepiku, przysięgam nic nie było kilometrami, a mijałam jakieś domy, niektóre całkiem ładne i nowe.
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:03
              Tylko dla mieszkańców to raczej nie problem, bo zapas takich produktów mają w domu, a jak się coś kończy, to jadą do sklepu, też nie po jeden sok.
            • lifecolor Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:07
              Stacji benzynowej też nie bylo?
              • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:22
                Nie było, zastanawiałam się nawet gdzie ludzie tankują, bo wychodzi na to, że muszą przejechać kilkadziesiąt km żeby zatankować , ja byłam szczęśliwa, że nauczona doświadczeniem jechałam z pełnym bakiem😃
                • lifecolor Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:32
                  Są lokalne cpn z jednym dystrybutorem i stanowiskiem na gaz, nawet google ich nie wykrywa😉. A sklepy spozywcze najczęściej w garażu lub na parterze domu. Nie trzeba szyldow i reklam, bo każdy we wsi wie, kto prowadzi sklep. Mam rodzinę na malopolskiej wsi i tak to właśnie wygląda.
                  • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 10:42
                    Ja w końcu zatrzymałam się w całkiem sporym sklepie ze wszystkim, pogadałam z panią, bardzo miłą, pytam się jaka jest pobliska większa miejscowość, jakąś podała, ale to ze 30 km, nie znałam, następna większa to Tarnów, który przynajmniej na mapie kojarzyłamwink
                    • gulcia77 Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:04
                      Pod Tarnowem, w małym miasteczku moi rodzice mieszkają. Znam okolice jak własną kieszeń. Chyba jednak trochę przesadziłaś z kilometrami. 😉
                      • melikles Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:16
                        Przesadziła, to jeden z najgęściej zaludnionych regionów w Polsce. Miasteczka i duże wsie co kilka km.
                      • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:29
                        Ja jechałam ponad 400 km i jak pisałam, sama czasem się zastanawiam się czy nie wynieść się na takie zapupie, odlegości wpisałam jako wielokrotności 20
                • cosmetic.wipes Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 17:55
                  mia_mia napisał(a):

> Nie było, zastanawiałam się nawet gdzie ludzie tankują,

Może podaj przybliżona trasę, numer drogi czy coś w ten deseń, bo Małopolskę znam na wylot i jeśli zrobiłaś tam 100 czy 200 km bo bezludziu i bezstacju to musiałaś w którymś momencie zagiąć czasoprzestrzeń.
                  • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 18:05
                    Krynica Zdrój- Będzieszyn (przepiękne okolice)-Warszawa od strony Janek
                    • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 18:09
                      W okolicach Będzieszyna było tak ładnie, że zapisałam nazwęwink
            • solejrolia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:27
              Jak szukałaś redbula to trzeba było zatrzymać się na stacji benzynowej!
              • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:37
                Chętnie, tylko takiej nie było przez wieeele km, stąd moja refleksja, gdzie tu ludzie tankująsmile
                • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:05
                  30km od Tarnowa nie ma miasteczek, stacji benzynowych i sklepów....? Ty tak serio...?
                  • gulcia77 Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:05
                    Tuchów, Gromnik, Wojnicz, nic nie ma pani, nic 😁
                    • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:39
                      Tam akurat chyba mnie nie było, z Warszawy jechałam przez Żabnicę (na 100% znów pokręciłam miasto, wybaczcie), wracałam inaczej.
                      • lifecolor Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 11:29
                        Piszesz o rzece? Czyli Powiśle-kojarzę i jak najbardziej wierzę🙂, w to napisalas.
                    • lifecolor Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 11:37
                      Ona jechała na północ od Tarnowa, tak zrozumiałam. Wsie w obrebie Zabno Dąbrowa Szczucin po Busko Zdrój.
                • kamin Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:37
                  Być może trzeba było zjechać kilometr z głównej trasy
        • pierwszychleb Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:53
          W moim miasteczku są urzędy, szkoły, straż pożarna, sklepy, firmy prawnicze, finansowe księgowość, banki, rożnej maści prywatne firmy, hotele, itp. Dojazd do centrum dużego miasta (milion mieszkańców) zajmuje ok pół godziny w godzinach szczytu max 50 minut samochodem - tyle samo jedzie się z niektórych dzielnic miasta do centum.
          Opisałam moje małe miasto a nie wioskę daleko od cywilizacji.
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:12
            Nie takie miasteczka miałam na myśli, takich pod Warszawą jest mnóstwo, ale takie gdzie jest absolutne minimum wszystkiego.
            • pierwszychleb Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:19
              Aaa ok
        • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:52
          Bardzo jestem ciekawa która konkretnie wieś w Poslce leży 80km od najbliższego miasteczka...? Sorry, Polska to nie Australia, Syberia ani Kanada...
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:06
            Jechałam z Krynicy Zdrój przez Będziszew (zapisałam nazwę, bo piękne jezioro) do Warszawy.
            • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:09
              Jezioro Czchowskie
            • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:47
              No to tam jest mnóstwo miasteczek - żadna z wsi nie leży 80km od cywilizacji... Nowy Sącz, Stary Sącz, Brzesko, Czchów - a to tylko te większe i tylko na samej trasie do Warszawy...
              • memphis90 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:49
                I 15 stacji paliw przy samej głównej trasie, przy bocznych trasach nie chciało mi się nawet liczyć...
              • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 16:03
                Nawigacja nie prowadziła mnie przez żadne z tych miast, tylko jakimiś bocznymi drogami.
                • leosia-wspaniala Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 17:31
                  Ale to nie znaczy, że nie było miasteczek w okolicy, po prostu je omijałaś.
                  • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 18:15
                    Jechałam z nawigacją, po najszybszej trasie
                    • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:25
                      Z Krynicy na Nowy Sącz nie mogłaś jechać inaczej niż drogą 75, bo innej opcji po prostu nie ma.
            • mdro Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:20
              Coś chyba źle tę nazwę zapisałaś, takiej miejscowości w Polsce nie ma... Jest Będziszewo pod granicą z Obwodem Kaliningradzkim, ale Tobie pewnie chodziło o Będzieszynę blisko Jeziora Czchowskiego. Ale jeśli jechałaś koło tegoż zalewu, to zapewne drogą nr 75. W Nowym Sączu też nie było stacji benzynowej ani otwartego sklepu? Ba, już przy drodze z Krynicy do Nowego Sącza to ja z miejsca widzę co najmniej trzy sklepy otwarte od 6 rano...
              • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 11:47
                Ja nie potrzebowałam sklepu przed Nowym Sączemsmile
                Tak, wychodzi na to, że jechałam DK 75, potem DW 768.
        • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 00:02
          mia_mia napisał(a):

> Tylko jaka praca, poza rolnictwem jest w miejscu, gdzie najbliższy sklep jest 2
          > 0 km od wsi, stacja benzynowa ze 40, a miasteczko z 80.

Nie przesadzaj może z tymi odległościami, co?
          Ile jest miejscowości oddalonych od najbliższego miasteczka powiatowego o 80 km ? Spójrz sobie na powierzchnię przykładowych powiatów i wyjdzie Ci, że zero.
    • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:36
      Po pierwsze brak kultury - kina tylko małe, premiery obejrzysz prędzej w necie. Zapomnij o teatrze czy operze. Oczywiście są wyjątki ale jest ich bardzo mało. Po drugie sąsiedzi. Nie spotkasz tam wybitnych jednostek.
      • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:40
        Wybitnych jednostek? Co ty chrzanisz... Wielu ludzi jest bardzo miłych i na poziomie. Nawet jeśli bez wykształcenia.
        • roks30 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:57
          Mieszkam na wsi 3/4 życia poza 10 latami spędzonymi w dużym mieście. Kiedyś też się oburzałam, że jak to ludzie na wsi niczym się nie różnią od tych z miasta mentalnie. Im jestem starsza tym częściej widzę u ludzi że wsi pewne braki niestety.
          • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 07:59
            Owszem, mentalność jest inna. Natomiast braki? Wiesz... Oni mogą uważać, że miastowi mają "braki"...
            • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:04
              Powiesz to samo gdy zamieszkasz między chłopakami do wzięcia?
              • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:06
                Mylisz dość niskich lotów szoł z realem.
                • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:11
                  Ale ten real nie jest daleki od szoł. Na linii wieś miasto dochodzi do selekcji negatywnej. Każdy kto skończył studia i jest wąskim specjalistą i szuka dobrze płatnej pracy oddala się ze wsi. I kto zostaje?
                  • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:13
                    Jesteś w błędzie. Migracje są w obie strony. Dodatkowo nieukończenie studiów nie czyni z człowieka chama,. A co gorsza działa to także w drugą stronę - dyplom nie wyklucza bycia chamem.
                    • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:15
                      Ale ja nie pisałem o chamstwie a o poziomie.
                      • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:22
                        Zdefiniuj i wytłumacz do czego ci ten poziom jest niezbędny.
                        • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:23
                          Kim się otaczasz tym się stajesz...
                          • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:26
                            Serio myślisz, że to takie proste?
              • triss_merigold6 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:09
                Podaj choć jeden powód, dla którego miałaby zamieszkać w otoczeniu freakowych, upośledzonych umysłowo starych kawalerów?
                • purchawka2020 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:41
                  Przypadek?
            • roks30 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 21:02
              Pewnie tak. Natomiast jakby to powiedzieć ludzie na wsi mają ciasny światopogląd na wiele rzeczy.
              • potworia116 Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 09:41
                Ludzie w mieście też.
            • nota_bena Re: Małe miasteczka i wsie 30.06.21, 00:18

> Owszem, mentalność jest inna. Natomiast braki? Wiesz... Oni mogą uważać, że mia
              > stowi mają "braki"...

Oczywiście. I miastowi również mają braki,ale inne.

Na wsi ludzie umieją wokół obejścia zrobić w zasadzie wszystko : przeprowadzić hydraulikę bez fachowca, zlokalizować i zdiagnozować usterki w pojazdach mechanicznych, wymienić termostat, korbowód, postawić i naprawić elementy elektroniczne urządzeń. Więc bez przesady z tymi brakami. Zależy od punktu widzenia.
          • mia_mia Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:06
            Jechałam przez małopolskie w niedzielę, byłam zszokowana ilością samochodów przed kościołami i ludzi przed nimi plus odpusty, jeden obraz mówi więcej niż 1000 słów i statystyk.
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:11
              Czyli nie gadasz z ludźmi, którzy chodzą na odpusty, a nie do opery? Ja tam zawsze lubiłam odpusty. Operę zresztą też.
              No i w miastach oczywiście wszyscy światli i mili... Nie skomentuję.
              Na chama łatwiej trafić w mieście, bo na wsi ludzie się znają i to byłby obciach, np. kogoś bez sensu wyzywać.
              Zdradzę jeszcze pewien sekret: gdy wiesz, że np. polityka jest tematem śliskim, to zanim kogoś lepiej nie poznasz, to go nie poruszasz. Miasta i wsi dotyczy to dokładnie tak samo. I - uwaga! - ludzie na wsi ten sekret poznali 🤔
              • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:17
                Ci od odpustów zapełnili cmentarze dzieci w Kanadzie...
                • melikles Re: Małe miasteczka i wsie 01.07.21, 09:22
                  Indianie chodzili na odpusty?
              • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:18
                Miałam np. taka sytuację. 50 zł mi upadło w sklepie i pani za mną w kolejce je sobie wzięła. Może nie widziała, jak mi upada? Ja że ich nie mam, zorientowałam się pół godziny później. Wróciłam do sklepu i powiedziałam, co się stało. Pani kasjerka w ciągu dwóch dni moją kasę od tamtej klientki odzyskała. W mieście - niemożliwe.
            • tanebo001 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 08:16
              Bo najczęściej jest to ich jedyna impreza w roku. Dziwisz się im?
              • palacinka2020 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 09:27
                Odpusty, dozynki, komunie i wesela, jeszcze urodziny i imieniny, tak sie zyje od imprezy do imprezy. Odpust to czesto swieto, nawet panie w domu specjalnie robia np. tort z okazji odpustu.
        • mja-15 Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:53
          I wiedzą o Tobie więcej niż Ty sama. I, że kosisz w sobotę i, że pranie zrobiłaś i wywiesiłaś w niedzielę, a i dodatkowo jak co sobota nie umyłaś okien i dziecko nie chodzi na religię, a wy do kościoła.
          Jak jedziesz przez taką wieś, to nikogo nie widać, jakby była wymarła, ale Big Brothery czuwają i wszystko widzą i oceniają.
          • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 14:59
            No ale to stanowi problem dla tych, którzy przejmują się cudzą opinią. A nawet na wsi nie wszyscy tacy są. Nie wszystkich interesuje twój światopogląd, serio.
            • kosmos_pierzasty Re: Małe miasteczka i wsie 29.06.21, 15:05
              A zdarzyło się, że sołtys opowiadał historię, jak proboszcza przyłapano w domu publicznym w mieście... Więc z podejściem do Kościoła też bywa różnie.

No i jak jest w bloku w mieście? Jak źle trafisz to obserwacja prowadzona będzie jeszcze bardziej intensywnie big_grin A obszar do ogarnięcia z wyżej położonego okna mniejszy i wejście do klatki jedno tuż pod nosem.
              Choć są i takie miejsca, gdzie się ludzie sobą wzajemnie wcale nie interesują, to też fakt.