Dodaj do ulubionych

Odparzyłam sobie stopy. Help.

12.07.21, 15:56
Ma któraś ematka jakiś sposób? No masakra z moimi stopami latem. Odparzyłam podeszwy stop tak, że nie mogę chodzić. I tak co roku. Buty mam przewiewne, skórzane z miękka wkładka. I tak mnie wczoraj załatwiły. Podeszwa korkowa robi mi to samo. Dajcie jakieś skuteczne rady jak zapobiegać, jak szybko to wyleczyć. Są jakieś plastry czy maści?
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:02
      hrabina_niczyja napisała:
      Odparzyłam podeszwy stop tak, że nie mogę chodzić. I tak co roku. Buty mam przewiewne, skórza
      > ne z miękka wkładka. I tak mnie wczoraj załatwiły. Podeszwa korkowa robi mi to
      > samo.

Tylko w lecie to masz?
    • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:23
      Mnie się to nie zdarzyło, miewam tylko otarcia w miejscach pasków, ale zawsze też używam pudru dla niemowląt zapobiegawczo, jak wiem, że będzie gorąco, a ja będę dużo chodzić.
      • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:54
        Jeszcze dookreślę, pudruję wtedy podeszwy stóp, i obszary między palcami tak, że aż to nieestetycznie wygląda, wszystko w bieli, ale to pomaga.
      • januszekxxl Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:57
        alpepe napisała:
        > Mnie się to nie zdarzyło, miewam tylko otarcia w miejscach pasków, ale zawsze t
        > eż używam pudru dla niemowląt zapobiegawczo, jak wiem, że będzie gorąco, a ja b
        > ędę dużo chodzić.
        >

No to wszystko jasne.
        Niektóre kobiety oduczyły się chodzić< więc jak zaczną chodzić, to im się odciski robią. Nie oparzenia,
        • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:16
          Tobie się robią oparzenia? Nie zlewaj stóp alkoholem i nie wystawiaj zaraz potem na słońce, spróbuj z zasypką.
          • januszekxxl Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:40
            alpepe napisała:
            > Tobie się robią oparzenia? Nie zlewaj stóp alkoholem i nie wystawiaj zaraz pote
            > m na słońce, spróbuj z zasypką.
            >

Nie.
            Alkohohol wlewam do wnętrza swojego.
          • lot_w_kosmos Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:30
            Jemu się eweklejnoty odparzaja big_grin
            • lot_w_kosmos Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:31
              *Ewentualne klejnoty

Zwłaszcza jak podleje alkoholem big_grin
    • kautokeino Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:36
      Wsadz stopy do wody z sola kapielowa. Mi zawsze pomaga, a tez zdaza mi sie odparzyc stopy w sandalach. Zapobiegac nie umiem, ale takie odmoczenie przynosi dlugotrwala ulge.
      • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:09
        Pół dnia już tak z nimi siedzę w misce. Tylko te pęcherze kuźwa. Można to przekuć, taki Bąbel z wodą w środku?
        • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:16
          Ja przekłuwałam. Można.
        • kautokeino Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:17
          Ach, az tak zle? Pecherze moga sie wchlonac, ale to troche od wielkosci zalezy, tylko te bardzo wypukle to bym juz po wyjeciu z wody przeciela i musza wyschnac (wrecz sie zasuszyc). U mnie to jest takie odparzenie w sensie spod stopy mam jakbym po goracych weglach chodzila, ale pecherzy az takich nie mam.
          • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:25
            No wielkie jak słonie, przecięłam i może do jutro trochę mi przejdzie, bo przecież nie mogę nie chodzić. Już nawet wykombinowałam jak włożyć gąbkę w skarpetkę, żeby ten ból się trochę amortyzował 😄😄😄
            • szafireczek Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:16
              Gąbka to nie - sa takie plastry hydrożelowe. Poza tym, może masz zbyt dużą wilgotność stóp? Coś z szałwią lub lawendą może pomóc.
    • abecadlowa1 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 16:56
      Skarpety trza nosić wink
      • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:08
        To samo, 😄 Bąbel na bąblu mam 😄
        • januszekxxl Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:13
          > To samo, 😄 Bąbel na bąblu mam 😄

Czyli nie chodzisz w ciągu roku. A jak zaczniesz chodzić, to ci się bąble robią.
          To nie jest normalne, że ludzie przestają chodzić a jak potem się przejdą kawałek, to im się odparzenia robią.

• hrabina_niczyja [...] 12.07.21, 17:26
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • gajmal Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:33
              Jak przebiłaś te bomble to powinno być lepiej. Rano jeszcze zobacz czy któryś nie nabrzmiał ponownie i znowu przebij. Dzisiaj wymocz stopy, a jutro chyba bez plastrów i skarpetek się nie obejdzie. Współczuję, bo wiem jak to boli.
              • ludzikmichelin4245 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:49
                A ja z kolei słyszałam, że nie powinno się przekłuwać, ale nie wiem do końca dlaczego.
                • berdebul Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:18
                  Bąbel to maturalny opatrunek hydrożelowy, nie ma opcji zakażenia, najlepiej się goi.
                  • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:06
                    Ale bardziej boli.
                    • kanna Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 20:00
                      No, ale jak musisz chodzić to ten naturalny opatrunek Ci to uniemożliwia..
                      Więc przebicie, plastry + WAZNE - zmiana butów na inne.
                    • berdebul Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 22:35
                      Wszystko się na mnie paprze, o każdy bąbelek dbam, inaczej zostają paskudne blizny. Żadne metody typu nakłuwanie sterylną igłą, dezynfekcja, maści, bóg wie co nie działają.
              • morekac Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 22:00
                Bierzesz igłę z nitką, zalewasz spirytusem, przebijasz i zostawiasz dren - powinno wypłynąć do rana. Zaplastruj jutro, a skarpetki z naturalnych włókien powinny być.
    • ludzikmichelin4245 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 17:48
      Ja przy pęcherzach i otarciach nakładam kawałek płatka kosmetycznego i na to plaster.
      • neospasmina Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:00
        zapobiegawczo sztyft Compeed, przed wyjściem, potem co godzinę lub pół
        drogo, szybko schodzi, ale skuteczne dość
    • berdebul Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:22
      Buty z materiałową wkładka + regularne pranie. Od skóry i innych plastikowych paskudztw tez się odradzam.
      • berdebul Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:22
        Odparzam.
    • celandine Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:26
      Nie pomogę, mam też problem ze stopami i latem znoszę jedynie crocsy. Właśnie wróciłam że spaceru w Birkenstockach, i stopy całe w bąblach, chrzanię to wszystko.
      • zurekgirl Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 18:46
        Ja to samo. Na kazdy spacer zabieram zapasowa pare butow. Jak jest upal, to na nogi birkenstocki, jak zaczynaja trzec, zmieniam na piankowe japonki. I tak czasem co 10 minut. A jak wiem, ze bedzie krwawa masakra, to w plecaku mam miekkie adidasy, takie cale z memory foam jakby.
        • celandine Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 21:27
          Co począć? Czytałam, że sketchersy nie powodują bąbli, widzę, że są też sandały tej firmy. Ktoś ma doświadczenie?
          • manon.lescaut4 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 09:04
            Ja mam. Tak, są dobre, chyba nigdy po Skechersach odparzeń i bąbli na podeszwach nie miałam, a znam te przypadłośc sad
            Skechersy maja fajna wyściółkę, miękka, jakby materiałowa, ale przewiewna. Z sandałów polecam serie (chyba tak się nazywa) Reggae.
            • celandine Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 10:06
              Dziękuję, zamówię sandały tej firmy, bo chciałbym nie pocić się w upały w zamkniętych sneakersach
              • mikams75 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 10:54
                w siateczkowych wcale sie nie poca stopy.
          • alpepe Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 09:37
            Mam, nosiłam w upały, ale zawsze przed sobie pudrowałam stopy zasypką niemowlęcą.
      • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:02
        A daj spokój żyć się nie chce normalnie. Jakim kuźwa cudem mam Bąbel na dużym palcu skoro klapki miałam japonki? Ja już straciłam nadzieję. Nawet w adifadach mi się bąble zrobią.
    • princesswhitewolf Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:04
      w wielkie upaly to nosze chinskie badziewie klapki z siatki i to bardzo luzne inaczej mnie wszystko obciera
    • mikams75 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:10
      mnie odparza wiekszosc sandalow, lepiej znosze tylko materialowe wkladki a najlepiej przewiewne adidasy plus np. bambusowe skarpetki - w czyms takim moge w upaly chodzic dlugie godziny i stopy nie sa ani umeczone ani poodparzane ani poobcierane od paseczkow.
    • ruscello Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:18
      Moje stopy tak przez cały rok. 3/4 polecanych super wygodnych butów mnie obciera, odparza 🙈 W upały najlepiej sprawdzają mi się sandały Crocs Serena (tradycyjne z przodu, nie japonki). Kiedyś zapobiegawczo używałam sztyftu Compeed, ale z braku laku zastąpiłam go raz i zostałam wierna antyperspirantowi w sztyfcie. Do Crocsow nie jest mi potrzebny.
    • pola731 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:19
      Sudocrem (wiem , zuo ) gruba warstwa na czyste suche stopy, woreczek na to i dać stopom odpocząć koło godziny. Potem zmyć chłodną wodą, wytrzeć delikatnie ręcznikiem papierowym i do łóżka. Rano jest lepiej. Przerobiłam wszystko, odparzają mnie każde buty, klapki, tenisówki, japonki. Każde, które miałam.
      • ludzikmichelin4245 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 20:06
        Dlaczego zuo?
        • pola731 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 20:15
          ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Dlaczego zuo?
          Bo ma tlenek cynku wysoko w składnikach i nie powinno się go nadużywać, ale moim stopom pomaga.
      • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 20:11
        Dzięki, spróbuję, człapie kupić. No nie mogę nie chodzić no 😄
    • kozica111 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 19:52
      Moze masz cukrzyce, to nie jest normalne.
      • hrabina_niczyja Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 20:09
        Ale co nie jest normalne? Nie mam cukrzycy. Za to mam bardzo wrażliwe stopy i szukam sposobu jak im pomóc.
        • taniarada Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 09:42

> Ale co nie jest normalne? Nie mam cukrzycy. Za to mam bardzo wrażliwe stopy i s
          > zukam sposobu jak im pomóc.
          Facet powinien Cię na rękach nosić .To z neta . Na odparzone stopy ulgę przyniesie Ci wymoczenie ich w ciepłej wodzie. Żeby złagodzić podrażnienia, możesz do wody dodać kojącego rumianku lub kory dębowej. Jeżeli pojawiły się ranki, szałwia może przyspieszyć gojenie. Odparzenie możesz przemywać jałowym opatrunkiem nasączonym naparem z tej rośliny.Trzymaj się złotko .
    • gulcia77 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 12.07.21, 21:38
      Po tym, jak moje stopy zaliczyły piasek nad Morzem Czarnym, pomógł mi aloes z Rossmana. I espadryle zamiast japonek.
    • 1papryczka.chili Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 09:15
      W życiu takie coś mi się nie zdarzyło, w żadnych butach czy sandałach, ale myślę, że wtedy robiłabym wszystko żeby miec suche stopy, czyli pudrowanie. Spróbuj tez kupić sobie buty medyczne, są takie które wyglądają na normalne buty ale są super wygodne i można być w nich na nogach cały dzień. Wiem bo mam takie same i noszę je w dwóch gabinetach, w których pracuję, pół dnia na nogach. Ja kupowałam firmy Buxa. One są skórzane i wcale mnie nawet nogi nie bolą wieczorem.
      • gajmal Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 09:34
        Jak się dzisiaj czują Twoje stopy?
    • nigdynigdynigdy84 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 11:26
      Hrabino, jeśli masz kryte buty, przyklej w nich wkładkę higieniczna. Pochłonie pot, i stopa się nie odparzy.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 11:28
      Ja na takie kłopoty kupiłam zwykły sztyft pod pachę, kremowy,nie w kulce, i smaruje przed wyjściem z domu stopy. Nie pocą się, więc odparzenia praktycznie się nie pojawiają
    • przepio Re: Odparzyłam sobie stopy. Help. 13.07.21, 12:22
      Tez tak mam. Zawsze sandały ze skóry , a i tak mialam nieraz odparzone. Jeżdżę z talkiem i przed założeniem i dniem spędzonym na zwiedzaniu wsypuję go w but. Pomaga.
      A teraz zaczelam latach w crocsach i okazało się, że są super. Może to wypróbuj?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka