Dodaj do ulubionych

ogórki kanapkowe

13.07.21, 20:09
Czy ematka robi ogórki kanapkowe? Takie pokrojone wzdłuż, w zalewie octowej? Kolejny rok rezygnuję po przeczytaniu przepisu. Czy trzeba dawać aż tyle cukru do zalewy? Pierwszy lepszy przepis z netu to 3,5 szklanki cukru na 5 szklanek wody i 2,5(!) szklanki cukru. Czy po zmniejszeniu ilości cukru i octu wyjdą smaczne ogórki?
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: ogórki kanapkowe 13.07.21, 21:47
      Skoro taki jest przepis, to się trzymaj tych proporcji, bo nie tylko chodzi o smak, ale też przechowywanie.

      Robiłam różne, różniste ogórki - musztardowe, curry, z ketchupem, jako sałatka, i jako krokodylki mocno paprykowe,
      a i tak najlepsze zwykłe kiszone wink ile nie zrobię zejdą najszybciej, i w 100% są zjadane. A te inne...po 2-3 lata potrafią swoje odstać, i to też trochę na siłę wyciągam, proponuję, sama dokładam gdzie się da.
      Z kiszonymi tak nie ma. Otwieram słoik, i chwila moment po nich wink
      • jasnoklarowna Re: ogórki kanapkowe 14.07.21, 00:37
        A ja bym nie rezygnowała. Tych ogórków nie jadasz codzień kilogramami.
        A jak ci raz na pół roku się zachce i kupisz w sklepie to tam będzie octu i cukru mniej?
        Co najmniej tyle samo plus trochę chemii jeszcze.
        A tak, nie musisz zrobić dużo, nawet jeśli nie będą najzdrowsze to i tak będą lepsze niż kupne.
        • snakelilith Re: ogórki kanapkowe 14.07.21, 00:47
          No ale jakiej chemii? Przecież na etykiecie widać, co jest w składzie i akurat ogórki w occie z toną cukru żadnej chemii nie potrzebują. Co najwyżej lepiej wybierać takie z poczciwym cukrem, a nie syropem fruktozowym.
          Ja kanapkowe ogórki kupuję w sklepie, właśnie dlatego, że ochota na nie przychodzi rzadko. Faktycznie są bardziej słodkie od zwykłych z occtu, przypominają w smaku trochę duńskie ogórki, albo amerykańskie sandwiczowo-burgerowe, dlatego pewnie takie słodkie muszą być.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka