Dodaj do ulubionych

Ewa Chodakowska wyznała:

14.07.21, 12:36
Nie chcę mieć dzieci!
Brawo za odwagę! Aż przypomniał mi się wątek o tym, że matka zawsze wszystkiemu winna smile
Obserwuj wątek
    • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:45
      Cholera, jak ja tak do 36 roku życia wyznawałam, że nie chcę mieć dzieci, to jakoś psa z kulawą noga to nie oburzyło ani nie obeszło. Ci celebryci to jednak uprzywilejowani są.
      • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:47
        Ja tak wyznaję tu na ematce i w życiu prywatnym już lat 37. Nie odmienia mi się. I teraz nie wiem, czy mam czekać na te brawa za odwagę czy się nie doczekam, bom nie celebrytka😃😃😃
        • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:54
          Mi też nikt nie aplauduje, a nie chciałam już dzieci, kiedy niektóre forumki nosiły jeszcze pampersy. Gdzie moja nagroda za odwagę? 😃😃😃
        • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:55
          Mi się akurat odmieniło, może nie w jakieś szalone pragnienie, ale poczucie, że może jednak spróbować - ale to nie o to chodzi. Po prostu w moim otoczeniu nigdy tej czy tamtej preferencji nie odbierano jako aktu jakiejś szalonej odwagi, czy czegokolwiek kontrowersyjnego. Dlaczego teraz mam wrażenie, że co chwila odchodzi jakaś publiczna drama wokół czyichś decyzji prokreacyjnych?
          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:58
            No w moim też nie. I teraz nie mam nic przeciwko że Chodakowska to powiedziała publicznie, choć nie widzę też problemu jeśli celebryta nie mówi. Ale też nie widzę w tym aktu odwagi
            • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:47
              Ja mam problem z tym, że ona brała ślub kościelny, a ten zakłada otwartość na dzietność. Czyli coś nie halo. Poza tym rozumiem I szanuję.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:49
                Wiesz, pewnie jest zgodna z kościołem katolickim w Polsce, który zakłada z gruntu kłamstwo - vide jego hierarchowie. Więc ona nic złego nie zrobiła.
              • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:53
                Może Cię zaszokuję, ale podejrzewam skądinąd, że nie była także dziewicą.
                Jak pewnie 99.999999999% panien młodych w białych sukienkach podążających w stronę ołatarza.
                Szopka, panie, i tyle.
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:02
                  Ale ślub kościelny jest możliwy w przypadku braku dziewictwa, ba, istnieje sakrament pokuty i pojednania, KK nie jest dla bezgrzesznych. Ale wykluczanie potomstwa to powód uniemożliwiający zawarcie ważnego ślubu w Kościele. A i odwaga cywilna i wierność swoim wartościom to chyba ważne sprawy w życiu...
                  • silenta Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:17
                    Czyli pięćdziesięcio- czy sześćdzisięciolatkowie lub starsi nie powinni dostawać ślubu kościelnego?
                    • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:19
                      Jeżeli dopuszczają że Bóg ich obdarzy a oni przyjmą i po katolicku wychowają to mogą. big_grin
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:46
                      To co innego przecież. Osoby bezpłodne też mogą zawrzeć ślub, jeśli nie wiedzą o swojej bezpłodności albo wiedzą i nie zatajają tego.
                      • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:04
                        A para 45-latka przed menopauzą i 50-latek mogą brać ślub kościelny nie chcąc dzieci?
                  • tilijka123 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:41
                    annajustyna napisała:

> Ale ślub kościelny jest możliwy w przypadku braku dziewictwa, ba, istnieje sakr
                    > ament pokuty i pojednania, KK nie jest dla bezgrzesznych. Ale wykluczanie potom
                    > stwa to powód uniemożliwiający zawarcie ważnego ślubu w Kościele. A i odwaga cy
                    > wilna i wierność swoim wartościom to chyba ważne sprawy w życiu...

Ja do tego podchodzę w ten sposób, że jeśli zajdę w ciążę to urodzę i wychowam dziecko. Czyli jestem otwarta na życie. Stosuję antykoncepcję ale zdana metoda nie daje 100% pewności, więc jakaś szansa na ciążę zawsze jest.
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:47
                      To nie jest deklaracja bezdzietności przecież.
                    • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:06
                      >Czyli jestem otwarta na życie. Stosuję antykoncepcję

Kocham obłudę katolików big_grin Nie, jak stosujesz antykoncepcję to nie jesteś otwarta na życie i grzeszysz.

>więc jakaś szansa na ciążę zawsze jest.

Przy prawidłowym stosowaniu przez zdrową kobietę? No niby jest, ale dobrze wiesz, że w granicach błędu statystycznego.
                • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:31
                  Już nie wspomnę o tych, co w kościele byli ostatnio na bierzmowaniu, ale ślub kościelny musi być, bo co ludzie powiedzą. I później niemal każda biorąca antykoncepcję narzeczona psioczy na nauki przedmałżeńskie i naukę NPR.
                • 3-mamuska Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 19:53
                  trampki-w-kwiatki napisała:

> Może Cię zaszokuję, ale podejrzewam skądinąd, że nie była także dziewicą.
                  > Jak pewnie 99.999999999% panien młodych w białych sukienkach podążających w str
                  > onę ołatarza.
                  > Szopka, panie, i tyle.

Tylko ze podczas ślubu obiecujesz przyjąć potomstwo i wychować je w wierze.
                  O ile dobrze pamiętam.
              • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:54
                annajustyna napisała:

> Ja mam problem z tym, że ona brała ślub kościelny, a ten zakłada otwartość na d
                > zietność. Czyli coś nie halo.

A bo to pierwszy taki ślub kościelny? Nie pierwszy, nie ostatni.
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:04
                  Tylko ze tu znów publiczne zgorszenie... Chyba że pani Ewa jednak tylko cywilny miała albo przy zawieraniu kategorycznie posiadania potomstwa nie odrzucała, to zwracam honor i przepraszam.
                  • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:05
                    O ile wiem faktycznie ma też kościelny.
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:08
                      Czyli jednak.
                  • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:10
                    Na pewno ma kościelny, bo głośno mówi o swoim katolicyzmie.
                  • alicia033 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:00
                    annajustyna napisała:

> Tylko ze tu znów publiczne zgorszenie...

ROTFL
                    Przyjmij do wiadomości, że większość ma w d.pie wasze religijne zasady i bierze ślub/chrzci dziecko wyłącznie z bezmyślności ("bo inni też tak robią").
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:46
                      I to jest nie ok. Ateisci też chyba mają wartości, honor, powinni rozumieć słowa przysięgi. W końcu śluby cywilne też są, nie ma już przymusu.
                      • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:53
                        annajustyna napisała:

> I to jest nie ok. Ateisci też chyba mają wartości, honor, powinni rozumieć słow
                        > a przysięgi. W końcu śluby cywilne też są, nie ma już przymusu.

Przy ślubie cywilnym w Niemczech nie ma żadnej przysięgi. Wygląda na to, że twoja kreacja to jedno wielkie kłamstwo, inaczej jako nowa mężatka byś to wiedziała.
                        • asia_i_p Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 06:32
                          Przecież ona pisze o przysiędze przy ślubie kościelnym, a cywilny podaje jako alternatywę, żeby nie przysięgać, czego się nie może dotrzymać.
                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 07:54
                            Czego się nie ma zamiaru dotrzymać, czyli by nie popełniać krzywoprzysięstwa. Ateizm nie jest tu żadnym usprawiedliwieniem, od ateisty można i należy wymagać dojrzałości i odwagi cywilnej. Jak od każdego.
                        • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 16.07.21, 14:02
                          Annajustyna opowiada historię swojego partnera. Dawno temu opowiadała mi te samą historię jako opowieść koleżanki z pracy i jej syna. A także partner annyjustyny ma mieć nieruchomości w całym świecie i prywatny samolot. Także ten
                          • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 16.07.21, 15:53
                            znana.jako.ggigus napisała:

> Annajustyna opowiada historię swojego partnera. Dawno temu opowiadała mi te sam
                            > ą historię jako opowieść koleżanki z pracy i jej syna. A także partner annyjust
                            > yny ma mieć nieruchomości w całym świecie i prywatny samolot. Także ten
                            >

I jeszcze jej eks pracował gdzieś dla rządu w Berlinie, czy był jakąś inną możną szychą z wielkim majątkiem. big_grin
                            • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 16.07.21, 23:56
                              Nie, nie, to aktualny z tego, co ja kojarzę. Ona do mnie kiedyś pisała, że rozmawiał dziś z ministrem w Berlinie, a ja akurat stałam na poczcie i widzę info, że minster bawi w Sztokholmie. Więc piszę annie, a ona na to, że rozmawiał z ministem o 6 rano, a potem się im drogi rozeszły. Normalnie
                              • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 08:16
                                Słuchaj, nie wiem czy piszesz prawdę, ale jeśli annajustyna rozmawiała z Tobą prywatnie, to nieeleganckie- łagodnie mówiąc- jest podawanie tych informacji tu na forum.
                                • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 22:19
                                  dlaczego nie? Nie mówiła mi tego w zaufaniu, a uważam, że to jest końskie.
                                  Annaj trzeba przyzać b szybko wymyśla nowe wersje dla swoich historii.
                                  A
                      • baatexja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 20.07.21, 11:43
                        To nie ateiści tylko wierzący "niepraktykujący".
                    • 3-mamuska Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 19:57
                      alicia033 napisała:

> annajustyna napisała:
                      >
                      > > Tylko ze tu znów publiczne zgorszenie...
                      >
                      > ROTFL
                      > Przyjmij do wiadomości, że większość ma w d.pie wasze religijne zasady i bierze
                      > ślub/chrzci dziecko wyłącznie z bezmyślności ("bo inni też tak robią").
                      >
                      >

I to powinno się zmienić. Byłoby lepiej w pl gdyby ludzie nie robili jak inni, kościół miałby mało ale wiernych wyznawców i nie mieliby takiego poparcia. Bo komuś się wydaje ze może tylko wybierać te zasady ,które im się podobają.
                      • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 22:05
                        Nie wydaje im się. Mogą. Do więzienia się za to nie idzie, a życie wieczne jest daleko i nieprawda.
                • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:23

annajustyna napisała:
                  >
                  > > Ja mam problem z tym, że ona brała ślub kościelny, a ten zakłada otwartoś
                  > ć na d
                  > > zietność. Czyli coś nie halo.

Ale to jest TWOJ problem, czyz nie ? Nie Chodakowskiej, nie nasz. No, moze ewentualnie ksiedza, ktory udzielal slubu lub tego, ktory wysluchiwal przedslubnej spowiedzi - ale nadal nie Chodakowskiej i nie nasz.

Oraz - biorac slub babka mogla byc szczerze przekonana, ze kiedys zechce miec dziecko/dzieci. A teraz doszla do wniosku, ze jednak nie. Jej dobre prawo. Nawet twoj kosciol niektorych metod antykoncepcyjnych nie wyklucza.

Wzglednie mozna stosowac antykoncepcje niedozwolona i zyc w grzechu. Tez wybor i dobre prawo kazdego do takiego wyboru.
                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:47
                    Ewa twierdzi, że już przed ślubem planowali z mężem bezdzietność. Chyba że coś pomieszałam.
              • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:03
                A ty brałaś śLub kościelny i żyjesz dziś z innym mężczyzną. Ładnie to tak rzucać kamieniem, gdy samej jest się grzesznicą?
              • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:03
                >Ja mam problem z tym, że ona brała ślub kościelny, a ten zakłada otwartość na dzietność.

A na czym konkretnie polega twój problem?
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:04
                  Że to zakłamanie. Już wyjaśniłam powyżej.
                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:06
                    Tzn. to nie jest mój prawdziwy problem, tylko się dziwię, że ludzie odwagi cywilnej nie mają. Chyba że jednak był np tylko cywilny, to co innego. Mogłam pomieszać.
                    • black_magic_women Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:23
                      A może łatwiej znieść jej posądzenia o ewentualną niekonsekwencję niż otwarcie wyznać ja/mąż nie możemy mieć dzieci.
                      • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:25
                        XD XD
                        No na bank. Wszak nie może nie chcieć.
                        • kamin Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:37
                          Może nie chcieć.
                          Ale może też nie mieć ochoty opowiadać o bezpłodności swojej czy meża.
                          Obie wersje prawdopodobne.
                          Ja robiłam podobnie.
                        • black_magic_women Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:51
                          Odpowiadam anniejustynie, nie ogólnie w temacie.
                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:45
                            Być może. Tylko wtedy niech powie, że ostatecznie dorośli do tej decyzji i nie będzie niesmaku, że szopkę z sakramentu zrobili.
                            • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:00
                              Uważasz zatem, Annojustyno, że ludzie, którzy nie chcą mieć dzieci, nie mają prawa do sakramentalnego ślubu? Że robią "szopkę z sakramentu"? Tak z ciekawości pytam?
                              • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:02
                                potworia116 napisała:
                                > Uważasz zatem, Annojustyno, że ludzie, którzy nie chcą mieć dzieci,
                                > nie mają prawa do sakramentalnego ślubu?

To nie jest kwestia jej uważania - takie są zasady KK.
                                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:04
                                  Dokładnie tak. Co innego, gdy nie mogą i tego nie zatajają.
                                  • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:16
                                    annajustyna napisała:

> Dokładnie tak. Co innego, gdy nie mogą i tego nie zatajają.

A antykoncepcję stosujesz?
                                • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:12
                                  Wiem, ale interesuje mnie praktyczna moralność jego wyznawców, nie zasady.
                              • m_incubo Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 13:58
                                Takie są zasady KK, tu nie ma co uważać.
                                • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 15:32
                                  Ale ja nie pytam o zasady KK, bo o tych wiem więcej niż bym chciała, tylko o poglądy Annyjustyny. Ciekawią mnie.
                                  • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 15:41
                                    annajustyna jest rozdarta i swoimi "poglądami" próbuje łagodzić dyskomfort.

Jest masa wątków podobnych do tej odnogi, powoli robi się to nudne, chociaż przyznaję, że mnie nadal fascynuje.
                                • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 16.07.21, 23:58
                                  serio? Zasady KK? paru chłopaków w sukienkach sobie kiedyś usiadło i wymyżlili. Z tego co kojarzę nauki Jezusa, a to był naczelny dogmatyk przecie, o czymś takim nie błyo mowy. Nie było też celiabtu i bożego ciała. Swoją drogą fajne święto
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:12
                    Zakłamany jest cały KK - to Ciebie nie oburza?
                    • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:25
                      Zaczynam powoli przypuszczać, że annajustyna ma jakieś początki demencji czy coś. Przecież ona sama żyje w grzeszynym związku z drugim partnerem, też grzesznikiem, pindoląc na reguły swojego kościoła. Zapomniała? Ekhm.... o co więc u niej ten bulwers?
                      • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:27
                        No przecież pisała, że wg niej Bog wręcz chciałby (!) , żeby uprawiala seks z innymi...
                        • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:33
                          annajustyna ma swoje reguły i zasady.
                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:35
                            Jakieś głupoty wypisujecie. Anna Justyna zawsze była wierna swoim zasadom i bardzo dojrzałe podchodziła do kwestii związku, niestety jej eks był niedojrzały i zakłamany, co dobry i miłosierny Bóg wynagrodził mi aktualnym partnerem. Amen.
                            • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:42
                              No. Nie mówiłam? Bóg tak chciał, nie ma grzechu.
                              • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:05
                                Co za fanatyzm (ateistyczny też istnieje).
                            • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:15
                              annajustyna napisała:

> Jakieś głupoty wypisujecie. Anna Justyna zawsze była wierna swoim zasadom i bar
                              > dzo dojrzałe podchodziła do kwestii związku, niestety jej eks był niedojrzały i
                              > zakłamany, co dobry i miłosierny Bóg wynagrodził mi aktualnym partnerem. Amen.

Mąż niedojrzały, żona partnera psychicznie chora, jak jeszcze trochę pokręcicie, to uda się wam niewinnym lelijom udowodnić niepoczytalność eks partnerów przy ślubie i może anulacja się nawet uda. big_grin
                              Rzygać się chce, jak widzi się takich katolików jak ty. Lepiej też nie wycieraj sobie gęby Bogiem, bo za grzech pychy będziesz się smażyć w piekle.
                            • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:12
                              >Anna Justyna zawsze była wierna swoim zasadom i bardzo dojrzałe podchodziła do kwestii związku, niestety jej eks był niedojrzały i zakłamany, co dobry i miłosierny Bóg wynagrodził mi aktualnym partnerem. Amen.

Ale wg nauki KK Boga nie obchodzi, kto zawinił. Jesteś żoną pierwszego męża i finito. Grzeszysz i jesteś obłudna oceniając Ewę. Znam bardzo wierzącą katoliczkę, którą mąż zostawił z dziećmi. Ma nowego przyjaciela, ale nie mieszkają razem. Czy sypiają, to nie wiem, ale nie żyją w normalnym dorosłym związku.
                      • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:27
                        Ma nieprzepracowany ból dudy w tym temacie i wyrzuty objawiające się rozwolnieniem w każdym wątku zbaczajacym w stronę kościoła. Pazurami będzie bronić. I tego że u niej "to jest całkiem inna sytuacja" -tez.
                        • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:32
                          PS. Chciałam dodać ze jest też mitomanka i, nie zapomnijmy, bliska kuzynka rodziny krolewskiej. Nie przestanie mnie to bawić, sorki wasza wysokość.
                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:07
                            Lubomirscy to nie jest rodzina królewska (bo chyba za Alexem czy jak mu tam tak płaczesz?).
                            • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:19
                              czy jak mu tam

Nie wiem jak mu tam. Nie mój kuzyn xD
                              • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:34
                                No mój też bardzo odległy. W sumie trochę ich mam jak każdy.
                                • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:55
                                  Ostatnio był "bliski", mitomaneczko.
                                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:47
                                    Brat cioteczny w każdym razie zo nie jest. A teraz adieu.
                                    • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 23:18
                                      Swoją drogą akurat w twoim przypadku zupełnie w sumie nie dziwi że kuzyn może być równocześnie bliski i bardzo odległy, biorąc pod uwagę inne rozdwojenia które z upodobaniem objawiasz.
                                  • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 00:00
                                    E nie, to się zmienia wszystko ciągle. Znałam Annęj osobiście parę lat i nigdy mi nie opowiadała o kuzynie. Wówczas była ze szlachty, ale średniej.
                                    A miałam adoratora z innej szlacheckiej rodziny swego czasu i opowiadałam o tym anniej
                          • piataziuta Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:52
                            35wcieniu napisał(a):

> PS. Chciałam dodać ze jest też mitomanka

A propos, słyszałam że nie jest w żadnym związku i adaptuje historie które usłyszała, jako własne.
                            • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:48
                              Dokładnie tak 😀
                            • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 00:03
                              Jim Jarmush też tak robi, przyznał się, że przyswaja sobie historie. Nie bądźmy tacy i takie drobiazgowe. Ja teraz wymyślam całą biografię, łącznie z rodzicami. No nie dla siebie, dla mojej bohaterki. Ty wiesz, ie to wysiłku, żeby se tak coś poprzejmować i pozespajać? Szczególnie przekonywujące zespawanie wielu elementów jest trudne, jak widzę tutaj też.
                              • piataziuta Re: Ewa Chodakowska wyznała: 20.07.21, 11:09
                                >Ty wiesz, ie to wysiłku, żeby se tak coś poprzejmować i pozespajać? Szczególnie >przekonywujące zespawanie wielu elementów jest trudne, jak widzę tutaj też.

Wierzę.
                                A jak wyobrażę sobie, że ktoś wysila się tak tylko dla kreacji na forum, to jedyne co mi przychodzi do głowy to problemy psychiczne grubego kalibru.
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:47
                      Oczywiście to też.
                  • cosmetic.wipes Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:32
                    annajustyna napisała:

> Że to zakłamanie. Już wyjaśniłam powyżej.

To jest popierdółka. Zakłamana jest cała instytucja i z tym jakoś nie masz problemu.
              • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:25
                >Ja mam problem z tym, że ona brała >ślub kościelny, a ten zakłada
                >otwartość na dzietność
                A nie masz już problemu z seksem pozamalzenskim...? Jakoś szybko przeszło z "świętości związku sakramentalnego" do "Bóg chciałby na pewno, żebym uprawiała seks z innymi mężczyznami, skoro się rozwiodłam". To jest czysta hipokryzja, żeby cudza piczka bardziej swedziala w sumienie, niż własna...

I w którym konkretnie ustępie w Biblii Jezus mówi "niezaciążone małżeństwo nie liczy się"?
                • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:28
                  memphis90 napisała:

> >To jest czysta hipokryzja, żeby
                  > cudza piczka bardziej swedziala w sumienie, niż własna...
                  >

>

Wyryje to zdanie w marmurze, w granicie i w zelbetonie smile
                  • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:05
                    O cholercia, to jest tak dobre, że zrobiłam zdjęcie. To jest wprost rewelacyjne i doskonałe na ripostę dla wszystkich swietojebliwych co to lepiej wiedzą jak żyć mają inni.
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:06
                      To jest prymitywne po prostu.
                • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:28
                  Amen.
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:48
                  Bądźcie płodni i rozmnażajcie się. Ja nie mam seksu pozamałżeńskiego.
                  • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:23
                    annajustyna napisała:

> Ja nie mam seksu pozamałżeńskiego.

No to bardzo ciekawa jestem, jak to anulowano wam te pierwsze kościelne małżeństwa, oba dzietne, więc nawet brakiem skonsumowania argumentować nie można. big_grin Ślub cywliny to nie jest małżeństwo uznawane przez kościół, katoliczko od siedmiu boleści.
                  • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:32
                    >Bądźcie płodni
                    Czyli Maryja powinna zostać ukamienowana, bo całe życie żyła sobie jalowo z Jozkiem, a jedyne dziecię miała z seksu z duchem świętym...?

Po drugie całość brzmi
                    "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi"
                    Mimo starań nie panuję nad rybami, koty też nie za bardzo mnie słuchają. Czy to znaczy, ze moje małżeństwo jest nieważne?
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:39
                      Już nie bzdurz.
                  • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:35
                    annajustyna napisała:

> Bądźcie płodni i rozmnażajcie się. Ja nie mam seksu pozamałżeńskiego.

I na pewno w swojej otwartości na życie nie stosujecie antykoncepcji.
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:39
                      Oczywiście, że nie. Kalendarzyk.
                  • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:34
                    annajustyna napisała:
                    > Ja nie mam seksu pozamałżeńskiego.

No jasne - masz tylko rozdwojenie jaźni:

Piszę o własnym aktuaknym chłopie. Ale zaczęło się od romansu w pewnym sensie. Tzn. ja byłam już parę lat w separacji, ale na etapie pertraktacji 😉 rozwodowych. On formalnie po, ale w trakcie podziału majatku i użerania się z eks o opiekę nad dziećmi. Rozchodzenie się parokrotne, kończące się ostrym seksem. W końcu skapitualiśmy i stwierdziliśmy, że jesteśmy dla siebie stworzeni.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,567,171810694,171810694,dziki_romans_kochnek_idealny.html?p=171811104
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:37
                      To w międzyczasie mój mąż.
                      • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:51
                        annajustyna napisała:
                        > To w międzyczasie mój mąż.

W KK? Nie - to zwykły kochanek. A ty zwykła cudzołożnica.
                        • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:43
                          A skąd Ty wiesz, co tam u nas w międzyczasie? W końcu Fryzynga u nas niedaleko. Poza tym pilnuj swojej alkowy, nie czyjejś, bezwstydni o!
                          • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 20:30
                            Mówiłam, impregnowana w 100% big_grin
                          • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:14
                            annajustyna napisała:
                            > A skąd Ty wiesz, co tam u nas w międzyczasie?

Specjalnie mnie nie interesuje. Natomiast twoje szpagaty logiczne wyczyniane przy próbie pogodzenia własnego cudzołożenia z obroną wiary katolickiej przed 'zgorszeniem' sianym przez bezdzietność Chodakowskiej bawią mnie i jak widać całę resztę forum mocno big_grin
                            • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:33
                              Czyli nie zrozumiałaś niczego. Mnie nie gorszy Ewy bezdzietność z wyboru. Rozumiem jej wybór, bo pasuje do jej stylu życia, i szanuje go. Natomiast Ewa w swoim wyznaniu podkreśliła, że już przed ślubem podjęli z mężem taką decyzję. No to po co ślub kościelny? Dla białej sukienki?
                              • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:36
                                Twoja wiedzą o katolicyzmie sprowadza się przypuszczalnie do tego, że seks jest grzechem i rozwód nawet, jeśli jest koniecznością, grozi ogniem piekielnym. Jednym słowem religijne przedszkole. A to tak nie jest. Ale nie mam ochoty przybliżać tu podstawowych i oczywistych zasad wiary.
                                • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:55
                                  annajustyna napisała:

> Twoja wiedzą o katolicyzmie sprowadza się przypuszczalnie do tego, że seks jest
                                  > grzechem i rozwód nawet, jeśli jest koniecznością, grozi ogniem piekielnym.

Cierpisz na ignorancje czy nam takowa przypisujesz ? W kosciele katolickim nie ma rozwodow, co najwyzej jest uznanie niewaznosci malzenstwa. Jezeli twoje zostalo uznane za niewazne, grzeszylas zyjac w zwiazku niesakramentalnym. Jesli nie zostalo uznane za niewazne, grzeszysz zyjac w zwiazku niesakramentalnym. Jak sie nie obrocisz, doopa z tylu wedle zasad twego kosciola i tych twoich, ktore podobno masz i wyznajesz. Choc nie praktykujesz tongue_out
                                  • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:02
                                    Ależ u niej jest inaczej. Już dawno powiedziałam, że to taki typowy katolicki kołtun. Najbardziej mnie jednak wqeia, że zawsze ma najwięcej do powiedzenia w stosunku do cudzego życia.
                                    • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:06
                                      hrabina_niczyja napisała:
                                      > Ależ u niej jest inaczej. Już dawno powiedziałam, że to taki typowy katolicki kołtun.

No rozumiesz - żydowski kochanek obrzezanym penisem zasłonił szóste przykazanie i znikło tongue_out
                                      • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:16
                                        U niej to nie tylko 6. Jak się zagłębić to co wątek musi podkreślić o pierdol...ej eks swojego obecnego, obrobic dupe swojemu eksowi, a w rzeczywistości od lat ją swędzi, że eks raczył taką katoliczkę w dupe kopnąć. Aż dziw, że taka swetojebliwa a jeszcze żywcem do nieba nie wzięta.
                                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:28
                                      Masz obsesję?
                                      • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:31
                                        Ja? Chyba ty, a raczej na pewno. Obsesję na punkcie wytykania innym jak to nie po katolicku żyją na pewno. Obsesję na punkcie swojego eks i jego next też. Plus obsesję na punkcie byłej twojego kochasia. Dodać do tego ciągle podkreślanie swojej cnotliwości i ależ to ciebie wielka miłość spotkała, jakby bez tego podkreślania jej nie było to osobiście, gdybym miała tyle obsesji udałabym się po pomoc psychiatryczna.
                                  • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:04
                                    tt-tka napisała:
                                    > Jak sie nie obrocisz, doopa z tylu wedle zasad twego kosciola i tych twoich, ktore p
                                    > odobno masz i wyznajesz. Choc nie praktykujesz tongue_out

Dokładnie tak. Dlatego wytykanie przez nią wyboru bezdzietności przez Chodakowską to przykład takiego kalizmu, że zęby bolą.
                                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:29
                                      Ja jej bezdzietności nie wytykam, tylko co najwyżej deklarację w momencie zawierania ślubu. Tak nie idzie.
                                      • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:33
                                        A co ciebie obchodzi jej ślub, jej wybór dotyczący potomstwa i jej deklaracje. Się swoją grzeszna dupa zajmij.
                                        • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:43
                                          A Ty swoim paskudnym jęzorem.
                                          • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:51
                                            Jakbyś swoim paskudnym jęzorem nie zaczęła wytykać innym ludziom ich grzechów to i ja bym swoim nie musiała chlapać.
                                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:28
                                    Jeśli malzenstwo zostanie stwierdzone za nieważne, to strona niebędąca winna tejże nieważności, nie ma grzechu do tyłu. Kochana, specjalizowałam się w prawie małżeńskim kościelnym. Jest tam parę paradoksów, ale takie są uregulowania.
                                    • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:31
                                      Zyjac w zwiazku niesakramentalnym grzeszysz. "Specjalistko".
                                      • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:32
                                        Ale w KK jest też miejsce dla grzeszników. To nie jest towarzystwo ludzi bezgrzesznych. Poza tym - Fryzynga jest blisko, skąd wiesz, jaki ślub brałam (nie, nie zdradzę szczegółów, to moja sprawa).
                                        • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:36
                                          annajustyna napisała:

> Ale w KK jest też miejsce dla grzeszników.

Np dla Chodakowskiej.

>skąd wiesz, jaki ślub brałam

Obojetne, jaki bralas, z obecnym mezem koscielnego nie bralas. Czyli - uporczywie trwasz w stanie grzechu wedle tych zasad, co to nimi sobie wycierasz gebe na wlasny uzytek
                                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:40
                                            A skąd Ty wiesz, co ja z kim brałam 🤣🤣🤣
                                            • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:41
                                              Czy ja wnioskuję o ekskomunikę Chodakowskiej? Stwierdzam co najwyżej zakłamanie czy niezrozumienie podstawowych spraw. Jej sumienie.
                                              • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:46
                                                annajustyna napisała:

> Czy ja wnioskuję o ekskomunikę Chodakowskiej? Stwierdzam co najwyżej zakłamanie
                                                > czy niezrozumienie podstawowych spraw. Jej sumienie.

Wlasnie, jej. A ty czujesz sie w prawie i obowiazku oceniac sama bedac zaklamana do imentu.
                                          • m_incubo Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 16:16
                                            Ale skąd to wiesz właściwie? Może mieć stwierdzenie nieważności poprzedniego małżeństwa i być po drugim kościelnym ślubie.
                                            • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 16:25
                                              m_incubo napisała:
                                              > Ale skąd to wiesz właściwie? Może mieć stwierdzenie nieważności poprzedniego ma
                                              > łżeństwa i być po drugim kościelnym ślubie.

Nie ma, pisała wielokrotnie już chwaląc się nowym panem.
                                              • m_incubo Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 19:25
                                                Aha, no aż tak nie śledzę.
                                    • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:55
                                      "Kochana, specjalizowałam się w prawie małżeńskim kościelnym."

To sporo wyjaśnia. Po prostu masz sprany mózg.
                                      • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:07
                                        Nie, po prostu mam wiedzę.
                                        • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:17
                                          Jasne.
                                • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:02
                                  annajustyna napisała:
                                  > Twoja wiedzą o katolicyzmie sprowadza się przypuszczalnie do tego, że seks jest
                                  > grzechem i rozwód nawet, jeśli jest koniecznością, grozi ogniem piekielnym. Je
                                  > dnym słowem religijne przedszkole. A to tak nie jest.

Od kiedy z przykazań zniknęło "NIE CUDZOŁÓŻ"? Od momentu jak się na horyzoncie pojawił żydowski kochaś big_grin
                                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:31
                                    A od kiedy KK jest tylko dla ludzi bez grzechu? Do tego jeszcze jesteś antysemitką. Rewelacja, wygaszam.
                                    • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:56
                                      annajustyna napisała:
                                      > A od kiedy KK jest tylko dla ludzi bez grzechu?

Nie jest ale ty się upierasz, że nie cudzołożąc nie grzeszysz big_grin

> Do tego jeszcze jesteś antysemitk.

Annajustyna: Żydzi są najlepszymi kochankami! Uprawiam ostry seks z moim żydowskim chłopem!
                                      Araceli: Zgodnie z nauką KK cudzołożysz ze swoim żydowskim kochankiem.
                                      Annjustyuna: Jesteś antysemitką!

big_grin big_grin big_grin
                                      • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:08
                                        Nic takiego nie twierdzę. Nikt zresztą nie jest bez grzechu. Wygaszam za antysemityzm. I tak nie pojmiesz.
                                        • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:11
                                          annajustyna napisała:
                                          > Nic takiego nie twierdzę. Nikt zresztą nie jest bez grzechu. Wygaszam za antyse
                                          > mityzm. I tak nie pojmiesz.

Annajustyna: Żydzi są najlepszymi kochankami! Uprawiam ostry seks z moim żydowskim chłopem!
                                          Araceli: Zgodnie z nauką KK cudzołożysz ze swoim żydowskim kochankiem.
                                          Annjustyuna: Jesteś antysemitką!

Oczywiście - nikt nic nie pojmuje tylko ty i twoje niesakramentalne orgazmy tongue_out
                                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:35
                                            I wszystko jasne - zazdrość frustratki o orgazmy. Żegnam.
                              • sniyg Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:18
                                annajustyna napisała:

> No to
                                > po co ślub kościelny? Dla białej sukienki?
                                A to mało? Większość kobiet robi to dla białej strojnej sukni, sądziłaś że dla wiary? Dzieci się chrzci "na wszelki wypadek" posyła na komunię "żeby mu nie było smutno" bo koledzy idą no i dostają prezenty, potem ślub i suknia, a na końcu pogrzeb bo znowu na wszelki wypadek lepiej jak ksiądz pokropi trumnę. Taki krąg życia.
                                • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 23:29
                                  Ja mam raczej wrażenie, że większość (a może tylko duża część) ludzi robi to, bo nie tyle są wierzący, co nie są niewierzący. Wierzą w jakąś siłę, wyższą inteligencję czy sprawczość, chcą złożyć przysięgę "w obliczu" tej siły, czują potrzebę transcendencji i realizują ja w obrządku, w którym są wychowani, traktując go umownie i nie przywiązując wagi do doktrynalnych subtelności.
                                  Nie miałabym wobec takiego podejścia większych obiekcji, gdyby nie to, że polski KK jest w stanie wojny ze społeczeństwem i elementarna moralność i polityczna przyzwoitość każe się w tym konflikcie opowiedzieć przeciw "dominującej religii".
                                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:20
                                    Ciekawa i wyważona wypowiedź.
                              • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:24
                                >No to po co ślub kościelny? Dla białej sukienki?

A tobie po co, skoro cudzołożysz?
                                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:31
                                  Jesteś idiitką, wygaszam.
                          • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:12
                            annajustyna napisała:

> Poza tym pilnuj swojej alkowy, nie czyjejś, bezwstydni o!

Żeby jeszcze katolicy zaczęli pilnować swoich alków i macic.
                            • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:19
                              Akurat na ematce to ateistki lubują się w zaglądaniu innym do majtek. Poza tym, czy wszystkich Polaków określasz mianem złodziei, bo któryś coś tam kiedyś ukradł? Polecam trochę zdrowego rozsądku!
                              • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:31
                                My piszemy na ematce, a katolicy ustanawiają prawo, które ogranicza nasz wybór w kwestii prokreacji. Moje nieochrzczone córki nie dostaną recepty na tabletki "po", bo lekarz ma prawo odmówić jej wypisania, bo on jest katolikiem, a ty mówisz, że to ze mną jest coś nie tak, bo piszę w internecie, że mi się to nie podoba?
                                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:43
                                  Ja odnoszę się do dzikiej furii względem mojej osoby, bo jak smię mimo rozwodu być katoliczką. A KK takie "kuriozum" dopuszcza.
                                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:43
                                    Śmiem chyba?
                                  • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:56
                                    Nie tyle dopuszcza, co wyklucza wchodzenie w nowe związki osób po rozwodzie. Wtedy nie można uzyskać rozgrzeszenia i przystępować do komunii.
                                    • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:59
                                      marta.graca napisała:
                                      > Nie tyle dopuszcza, co wyklucza wchodzenie w nowe związki osób po rozwodzie.

Korekta - wchodzenie w związki dopuszcza. Uprawniania seksu (którym to Annajustyna otwarcie się na forum chwali) już nie.
                                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:31
                                      Ale nie ekskomunikuje tych osób.
                                  • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:58
                                    annajustyna napisała:
                                    > Ja odnoszę się do dzikiej furii względem mojej osoby, bo jak smię mimo rozwodu
                                    > być katoliczką. A KK takie "kuriozum" dopuszcza.

Dzika furia? Ale masz ego big_grin

Tak - KK jak najbardziej "dopuszcza" istnienie grzeszników-cudzołożników. Nie zmienia to faktu, że grzesznikami SĄ.
                                  • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:12
                                    Zupełnie nie rozumiesz przekazu. Nikt nie ma do ciebie pretensji o to, że jesteś katoliczką. Chodzi o to, że pouczasz innych, wytykasz im grzechy, a sama grzeszysz. To twoja hipokryzja kłuje w oczy, nie twój katolicyzm.
                                    • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:20
                                      jowita771 napisał:

>. To twoja hipokryzja kłuje w oczy, nie twój katolicyzm.
                                      >

ja juz na zawsze zapamietam ja jako te, ktora cudza piczka bardziej swedzi w sumienie niz jej wlasna, tekst nie do pobicia big_grin
                                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:32
                                      Kogo pouczam? Ciebie? Masz manię czy co?
                                      • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 11:38
                                        Chodakowskiej się czepiasz, że nie jest otwarta na dzieci, a to niezbędne do ślubu kościelnego. Nie twoja sprawa, katolicy mogliby zacząć się bić we własne piersi. Zajmij się swoimi grzechami, za każdym razem jak uprawiasz seks z innym człowiekiem niż twój mąż poślubiony w kościele, obrażasz swojego Boga, na tym się skup.
                              • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:39
                                Ale one nikomu nie zaglądają do majtek, piętnują jedynie hipokryzję, zakłamanie i wybieranie sobie z zasad religii katolickiej tego, co fajne, jak w markecie. Czyli ślub kościelny w białej sukni jest cacy, ale wstrzemięźliwość do ślubu już be. Regularne uczestnictwo we mszy- komu by się chciało, ale komunia z prezentami- super.
                                • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:44
                                  Osobiście bałabym się katolików, którzy anachronicznych i wewnętrznie sprzecznych zasad swojej religii nie traktują wybiórczo, a jej doktrynalnej całości - z przymrużeniem oka. Jeśli już mają być jacyś katolicy, to ja poproszę tych letnich, których wyplują usta Pana.
                                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 09:45
                                  To też mnie zawsze irytowało. I to był chyba największy szok przy rozstaniu z eksem - jego w dupiemanie pewnych zasad, jak mu już nie pasowały. Ba, nawet jego rzekomo bogobojna rodzina wytłumaczyła sobie bez większego problemu porzucenie rodziny.
                                  • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:14
                                    A co ci mieli zrobić? Do kaloryfera go przywiązać, żeby od ciebie nie odszedł? Księdza nasłać żeby egzorcyzmy nad nim odprawił? Śmieszne.
                                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:34
                                      Powiedzieć mi dobre słowo, że sobie poradzę i im przykro, a nie wyskoczyć z buzią, że widocznie zasłużyłam.
                                  • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:18
                                    annajustyna napisała:
                                    > Ba, nawet jego rzekomo bogobojna rodzina wytłumaczyła sobie
                                    > bez większego problemu porzucenie rodziny.

Myślę, że wytłumaczyli sobie to dokładnie tak jak ty - miłościwy Bóg postawił na drodze eksa kochankę, żeby wynagrodzić mu okropną żonę big_grin
                              • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:00
                                annajustyna napisała:
                                > Akurat na ematce to ateistki lubują się w zaglądaniu innym do majtek.

Ale ty te majtki na forum akurat chętnie ściągasz i chwalisz się co robisz big_grin
              • beaucouptrop Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:47
                OMG. Annojustyno nigdy nie przestaniesz mnie zaskakiwać.
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:48
                  Proszę bardzo.
                • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:52
                  Co Cię zdumiewa? To jest właśnie ta jej "całkiem inna sytuacja" i ekwilibrystyka dzięki której mogła sobie wytłumaczyć że Bóg tak chciał, więc nie grzech, bo inaczej nie dałaby sobie rady z wyrzutami. Ma to w absolutnie każdym wątku tego typu.
                • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:38
                  beaucouptrop napisała:

> OMG. Annojustyno nigdy nie przestaniesz mnie zaskakiwać.

Mnie nie. Jest tak totalnie zaimpregnowana, że to mnie fascynuje, ale już nie zaskakuje.
                  • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:42
                    Widać, że cudze szczęście mimo tragedii, jaką jest rozpad małżeństwa, Cię boli. Zdrowia mimo wszystko życzę. I mniej egocentryzmu.
                    • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:48
                      smile
                      • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:51
                        Też Cię lubię 😘
                    • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:53
                      annajustyna napisała:

> Widać, że cudze szczęście mimo tragedii, jaką jest rozpad małżeństwa, Cię boli.

Mnie tam nie boli cudze szczescie. Za to smieszy mnie lub brzydzi (zalezy od kalibru i gatunku sprawy) cudza, w tym przypadku twoja, dwulicowosc.
                      • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:02
                        Przekażę Twoja opinię eksowi o nim. W końcu prowadził podwójne życie dwa lata, niech wie, kim jest!
                        • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:52
                          annajustyna napisała:
                          > Przekażę Twoja opinię eksowi o nim. W końcu prowadził podwójne życie dwa lata,
                          > niech wie, kim jest!

O prowadził tajnie - ty prowadzisz jawnie. Tyle w kwestii publicznego zgorszenia big_grin
                          • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:41
                            🤣🤣🤣
                    • beaucouptrop Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:55
                      Tragedią to jest trzęsienie ziemi lub pożar, a nie rozpad małżeństwa.
              • sumire Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:13
                annajustyna napisała:

> Ja mam problem z tym, że ona brała ślub kościelny, a ten zakłada otwartość na dzietność. Czyli coś nie halo.

Może i zakłada, ale dzietności nie nakazuje.
                • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:41
                  Ale nakazuje na nią otwartość (jeśli jest się bezpłodnym to np w formie rozważenia adopcji), a Ewa teraz mówi, że już wtedy nie planowała dzieci. Świadomie i mimo że mogłaby je mieć.
                  • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:19
                    Wiesz, ona też jest pewnie z grupy #tojestcałkieminnasytuacja i oczywiście jakieś powody by Ci podała, tak samo jak ty podajesz nam. Obie jesteście w oczywistym błędzie, bo o ile nie masz ślubu kościelnego z nowym mężem, to w świetle nauki kościoła zwyczajnie cudzołożysz. Mnie tam rybka, odkąd mam dowód osobisty jestem cudzołożnicą, nic mi do tego. Ale twój kościół się za takie rzeczy gniewa.

O ile nie mam nic do decyzji prokreacyjnych pani Chodakowskiej o tyle mam takie brzydkie schadefreude, gdy powstają takie sytuacje i osób, które epatują swoim katolicyzmem i rozliczają innych z ich moralności. Kulminację tych uczuć mam obserwując takie śluby jak u Kurskiego czy życie takich osób jak ta pani Hejke Górska cośtam.
                    • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:20
                      *sytuacje u osób
                    • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:30
                      Możesz mi wierzyć albo i nie, ale inna jest wina moralna osoby porzuconej w nowym związku niż osoby porzucającej (tu odsyłam do lektury Katechizmu KK) Obie są wyłączone z komunii (choć są próby niektórych teologów, by to zmienić). Co do mojego aktualnego małżeństwa, w jakim obrządku jest zawarte bądź czy będzie uważnione sakramentalnie, nie zamierzam się już więcej wypowiadać publicznie. Jestem z człowiekiem, którego kocham i który mnie kocha. Nie było łatwo i prosto, ale się odnaleźliśmy. I to jest najważniejsze.
                      • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:38
                        "Jestem z człowiekiem, którego kocham i który mnie kocha. Nie było łatwo i prosto, ale się odnaleźliśmy. I to jest najważniejsze. "

I bardzo dobrze, życzę Wam namiętności po grób, na zdrowie. Tylko niepotrzebnie dorabiasz te głupotki kościelne. Według KK żyjecie w grzechusmile
                      • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:07
                        annajustyna napisała:

> Możesz mi wierzyć albo i nie, ale inna jest wina moralna osoby porzuconej w now
                        > ym związku niż osoby porzucającej (

Niesamowite. Od kiedy to seks w niesakramentalnym wątku jest moralnie mniejszym przewienieniem niż zrezygnowanie z dziecka w sakramentalnym? big_grin
                        • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 18:02
                          Otóż to.
                          Annojustyno, osobiście nie mam nic przeciwko twoim wyborom życiowym i kibicuję twojemu szczęściu, jako i kibicuję mojemu. Ale, no umówmy się, nie jestem w stanie przepuścić okazji do tego, żeby obnażyć absurdy kościoła i jego ludzi, w tym hipokryzję wierzących. W świetle nauki twojego kościoła jesteś taką samą grzesznicą jak Chodakowska i taką samą jak ja.
                          Co prawda to sobie zgrabnie racjonalizujesz, ale cóż.

• hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 21:12
                        Skończ z tą wina moralną. Dopóki mój eks nie umrze cudzołoże. I o jacie, facet, który jest wdowcem czy tam kawalerem, a ze mną sypia też żyje w grzechu. Przestań już te swoje farmazony klepać. Fajnie, że jesteś szczęśliwa, że życie ci się ułożyła ale do diaska ile razy można rzucać w kogoś kamieniami samemu kładąc się do łóżka z obcym chłopem!
                        • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:33
                          Jesteś żałosna, dobranoc.
                          • hrabina_niczyja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 22:44
                            Powiedziała co wiedziała 😄
        • hannah_weaver Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 18:40
          👏👏👏👏👏 naści Dobra Kobieto
          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 18:47
            😉
    • fredzia098 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:45
      Średnio wierzę, że to prawda. Bezpłodni też często mówią że nie chcą i koniec, żeby uciąć ponaglania i dopytywania. A nawet jeśli faktycznie nie chce to możliwe że po 40 się jej zachce, jak będzie już za późno.
      • panna.nasturcja Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:47
        Bo nie ma opcji żeby ktoś zwyczajnie nie chciał? Musi być drugie dno, a jak nie ma to pewno jeszcze będzie chciała te dzieci mieć i będzie żałować. Zaścianek mentalny.
        • znana.jako.ggigus Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 00:05
          o to to, na pewno się jej zachce. jeszcze tego nie wie. bo skoro ja chciałam i wszysrtkie moje koleżanki, to nie można inaczej
          • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 17.07.21, 07:46
            Najbardziej idiotyczny tekst. Sugerujący, że osoba nie chcąca dzieci, nie jest dość dojrzała, by podjąć decyzję. Co ciekawe, bardzo młode matki też są krytykowane, ale nikt im nie mówi, że po co mają to dziecko, skoro może jeszcze im się odmieni i już nie będą chciały 🤦
      • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:49
        Ludzie bez mózgu też często coś tam ględzą bez sesnu, by zamaskować deficyty i uniknąć ponaglania i dopytywania. Serio uważasz, że kobiet bez potrzeby posiadania dzieci nie ma i nigdy nie było?
        • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:52
          Kurczę, czyli nie istnieję 😃
          • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:56
            Istniejesz, tylko okłamujesz wszystkich, bo jesteś bezpłodna. O!!! 😃
            • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:02
              Tak musi być 😃
          • shmu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:13
            Istniejesz, bo jesteś w worku pt. ,,po 40 zobaczysz, że będziesz żałować" wink
            • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:14
              Aaa, ok 😃 już mi lepiej.
            • aragorna71 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:17
              ja koncze w grudniu 50 i nie zalowalam nigdy. Dostalam tez w pakiecie "obce" dzieci do wychowania tak jakby za kare, ze nie chcialam wlasnychsmile
      • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:51
        Bo nie ma ludzi, którzy nie chcą miec dzieci? Gdzie ty żyjesz?
        • iksa.78 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:09
          hanusinamama napisała:

> Bo nie ma ludzi, którzy nie chcą miec dzieci? Gdzie ty żyjesz?

Uwierz mi jest wielu, którzy nie chcą ( i nigdy nie chcieli) ale jakoś mają bo :
          - poddali się silnej presji społecznej albo własnej rodziny
          - naiwnie uwierzyli, że to takie cudne i jakże naturalna kolej rzeczy
          • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:39
            Wiem o tym doskonale. Nie zmiennie śmieszy mnie , ze jak jedna osoba mówi "nie chce mieć dzieci", druga musi dodać "oj chcesz, chcesz ale jeszcze nie wiesz" albo "za kilka lat zachcesz" albo tez "a co nie mozecie miec?"
            • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:49
              Ciekawe, że takie uwagi dotyczą tylko posiadania dzieci, a nie np. zwierząt, domu czy wielkiego samochodu. Posiadanie dzieci ludzie uważają za dorozumiane.
              • kachaa17 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:35
                Bo jednak chęć posiadania dzieci jest uwarunkowana biologicznie, jest to przedłużenie gatunku więc nie ma co tego porównywać z chęcią posiadania samochodu.
                • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:44
                  kachaa17 napisała:
                  > Bo jednak chęć posiadania dzieci jest uwarunkowana biologicznie, jest to przed
                  > łużenie gatunku więc nie ma co tego porównywać z chęcią posiadania samochodu.

Gatunku na ziemi mamy aż nadto big_grin
                  • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:51
                    Im więcej, tym lepiej. Każdy dodatkowy milion zwiększa szansę, że pojawi się milionpierwszy, który rozwiąże problem poprzedniego miliona.
                • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:48
                  Moja chęć posiadania samochodu jest uwarunkowana biologicznie i zdecydowanie silniejsza niż popęd seksualnysmile
                • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:23
                  No i??
                • hannah_weaver Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 00:10
                  Szczęśliwie matka natura nas różnymi utkała smile

Żeby nie było- ja mam 3 - ale dopuszczam do siebie, że inni mogą mieć inacze jwink
          • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:41
            No i oby było ich coraz mniej, bo w ten sposób łatwo zjebać życie nie tylko sobie, ale i dziecku. Presja społeczna to chyba najgłupszy powód posiadania dzieci, jaki znam. Rodzina nalega, to niech rodzina potem to dziecko wychowuje.
          • kropka_kom Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:01
            znam jedną...nie chciała ale ona zawsze byla odmiencem...po czym poddala się woli meża ktory chciał bardzo (nie zapominajmy że poza kobietą jest jeszcze facet który może chce mieć dziecko) po czym dostala fisia na punkcie swojego dziecka... nie widzialam tego u zadnej innej kobiety będącej matką...
            • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:02
              Co miałoby wynikać z tej jakże oryginalnej historii?
            • leosia-wspaniala Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 10:51
              > (nie zapominajmy że poza kobietą jest jeszcze facet który może chce mieć dziecko)

Może sobie chcieć, to niech sobie urodzi, a potem przechodzi przez połóg.
              • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 11:02
                Nic też nie stoi na przeszkodzie, by dał spokój tej pani i znalazł sobie chętną.
      • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:57
        Średnio wierzysz, że ktoś nie chce się pakować w kosztowny, długofalowy, ryzykowny, wyrażający życie do góry nogami projekt?
      • iksa.78 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:58
        Po 40 nie będzie za późno smile
        Nawet jeśli urodziłaby w wieku 42 lat - to w dzisiejszych czasach norma.
        A ja jej wierzę, bo wiem co to znaczy tzw.presja otoczenia w momencie kiedy nigdy w życiu nie miało się mocniejszego instynktu macierzyńskiego, i zawsze widziałam więcej minusów : nawet po urodzeniu się córki nie doświadczyłam tzw.cudu macierzyństwa smile
        I tak jest w sumie do dzisiaj - moje dziecko ma 12 lat...gdzie te fajerwerki obiecane to ja nie wiem.
        • k1234561 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:16
          iksa.78 napisała:

> Po 40 nie będzie za późno smile
          > Nawet jeśli urodziłaby w wieku 42 lat - to w dzisiejszych czasach norma.
          > A ja jej wierzę, bo wiem co to znaczy tzw.presja otoczenia w momencie kiedy nig
          > dy w życiu nie miało się mocniejszego instynktu macierzyńskiego, i zawsze widzi
          > ałam więcej minusów : nawet po urodzeniu się córki nie doświadczyłam tzw.cudu m
          > acierzyństwa smile
          > I tak jest w sumie do dzisiaj - moje dziecko ma 12 lat...gdzie te fajerwerki ob
          > iecane to ja nie wiem.

U mnie to samo.Presja otoczenia i męża była tak silna,że w końcu zaszłam w nie do końca planowaną ciążę.Byłam na studiach wtedy.Ile mnie to wszystko nerwów i zdrowia kosztowało to tylko ja wiem.Pokłosie w dość negatywnym wydźwięku zbieram do dzisiaj,chociaż studia skończyłam w terminie.Marna pociecha.
          Ja generalnie nie mam jakiegoś wielkiego instynktu macierzyńskiego.Ale gdybym dziecka nie miała,to wmawiano by mi ,że na 100 % nie mogę mieć i tylko tak to tuszuję.
          • iksa.78 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:28
            k1234561 napisała:

> Ale gdybym
            > dziecka nie miała,to wmawiano by mi ,że na 100 % nie mogę mieć i tylko tak to
            > tuszuję.

Dokładnie. Wiem dobrze jak to jest.
            Moje dziecko miało ok.2 lat i wszyscy mi życzliwi dopytywali o drugie, próbując zagrać na moich wyrzutach sumienia bo przecież to dla pierwszego się robi smile a nie dla siebie i z potrzeby zostania matką po raz drugi.
            Nie dałam się i mam jedynaczkę.
            Dobrze wiedziałam, że drugie to moje być albo nie być i przysłowiowy gwóźdź do trumny.

• k1234561 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:37
              iksa.78 napisała:

> k1234561 napisała:
              >
              > > Ale gdybym
              > > dziecka nie miała,to wmawiano by mi ,że na 100 % nie mogę mieć i tylko ta
              > k to
              > > tuszuję.
              >
              > Dokładnie. Wiem dobrze jak to jest.
              > Moje dziecko miało ok.2 lat i wszyscy mi życzliwi dopytywali o drugie, próbując
              > zagrać na moich wyrzutach sumienia bo przecież to dla pierwszego się robi smile a
              > nie dla siebie i z potrzeby zostania matką po raz drugi.
              > Nie dałam się i mam jedynaczkę.
              > Dobrze wiedziałam, że drugie to moje być albo nie być i przysłowiowy gwóźdź do
              > trumny.
              >
              Witaj w klubie .Wypisz ,wymaluj moja sytuacja smile
              Moja córka też jedynaczka.Już nie dałam ,sobie brzydko mówiąc, zrobić kolejnego dziecka.A ile to się lamentów tez nasłuchałam.Córka miała być biedną uposledzoną społecznie dziewczyną z jakimiś ciężkimi zaburzeniami.A poza tym cześć rodziny męża prychała,że to tylko dziewczynka,dziewczynka to się jako dziecko nie liczy musi być chłopak.W dodatku musimy zaraz po tej nieudanej córce go mieć,bo inaczej to nie ma rodziny itp.dyrdymały.
              • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:59
                Dziewczyny, na szczęście idzie nowe! Ja TYLKO RAZ usłyszałam "a kiedy drugie" od jakiejś dalekiej wiejskiej rodziny mojego byłego męża. W moim środowisku takie pytanie nie pada w ogóle. Koleżanki czasem pytają "a rozważasz może więcej dzieci"? Ale na zasadzie takiej rozmowy o życiu, bez oceniania (pytanie pada też od bezdzietnych z wyboru). Nawet w pracy (a jestem w wieku rozrodczym i moja ciąża mogłaby pokiereszować nam sprawy zawodowe) ANI RAZU żadna z koleżanek z zespołu nie pisnęła słowem w tym temacie, nic, zero. W ogóle temat czyjeś ewentualnej ciąży nie wypływa w naszej firmie ani trochę, co mnie bardzo cieszy. Jak ktoś zachodzi, to zachodzi i już, po temacie. A mówimy o średniej firmie ze standardami januszeksu, a nie zachodniej korporacji, więc no.
              • jolie Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:07
                >A poza tym cześć rodziny męża prychała,że to tylko dziewczynka,dziewczynka to się jako dziecko nie liczy musi być chłopak.

To ciekawe, bo ja z reguły słyszę, że szczytem szczęścia każdej kobiety jest urodzenie córeczki i że na pewno trzecie dziecko to była ta desperacka próba urodzenia córki, "niestety, nie udało się wam, chłopa musisz zmienić, bo u tego forma tylko na chłopców".
                • me-lissa Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:15
                  >A poza tym cześć rodziny męża prychała,że to tylko dziewczynka,dziewczynka to się jako dziecko nie liczy musi być chłopak.

To ciekawe, bo ja z reguły słyszę, że szczytem szczęścia każdej kobiety jest urodzenie córeczki i że na pewno trzecie dziecko to była ta desperacka próba urodzenia córki, "niestety, nie udało się wam, chłopa musisz zmienić, bo u tego forma tylko na chłopców".

Heh, w mojej rodzinie to samo - „kto ma syna dzieci ni ma”, „syna rodzisz dla teściowej” 😂 I dlatego kuzynka ma CZTERECH synów i babcie/ciocie/durne koleżanki ciągle ją pytają kiedy w końcu córeczka. A ja mam JEDNO dziecko - córkę i słyszę - „No przynajmniej dziewczynka”. BTW żadna z nas nie miała nigdy preferencji co do płci dziecka..
                  • jolie Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:46
                    Zapomniałaś o "nie mam wnusi - nie jestem prawdziwą babcią", a tak w ogóle - "wnuki od syna się nie liczą".
                    • iksa.78 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:02
                      Ja od teściowej usłyszałam, że małżeństwo bezdzietne to nie małżeñstwo - i nie mówimy o ślubie kościelnym smile
                      • tilijka123 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:12
                        iksa.78 napisała:

> Ja od teściowej usłyszałam, że małżeństwo bezdzietne to nie małżeñstwo - i nie
                        > mówimy o ślubie kościelnym smile

Małżeństwo bezdzietne to nie rodzina. - taką wersję słyszałam
                    • starczy_tego Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:09
                      Syn za baba zawsze pójdzie tongue_out i wypnie się na matkę. i to w sumie generalnie się sprawdza patrząc po rodzinie i znajomych
                      • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:14
                        Toż to wg Biblii jest: Dlatego to mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem.
                      • jolie Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:53
                        >Syn za baba zawsze pójdzie tongue_out i wypnie się na matkę.

To świetnie, nie ukrywam, że czekam na wolną chatę 😛.
                  • k1234561 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 11:21
                    me-lissa napisała:

> >A poza tym cześć rodziny męża prychała,że to tylko dziewczynka,dziewczynka
                    > to się jako dziecko nie liczy musi być chłopak.
                    >
                    > To ciekawe, bo ja z reguły słyszę, że szczytem szczęścia każdej kobiety jest ur
                    > odzenie córeczki i że na pewno trzecie dziecko to była ta desperacka próba urod
                    > zenia córki, "niestety, nie udało się wam, chłopa musisz zmienić, bo u tego for
                    > ma tylko na chłopców".
                    >
                    > Heh, w mojej rodzinie to samo - „kto ma syna dzieci ni ma”, „syna rodzisz dla t
                    > eściowej” 😂 I dlatego kuzynka ma CZTERECH synów i babcie/ciocie/durne koleżank
                    > i ciągle ją pytają kiedy w końcu córeczka. A ja mam JEDNO dziecko - córkę i sły
                    > szę - „No przynajmniej dziewczynka”. BTW żadna z nas nie miała nigdy preferencj
                    > i co do płci dziecka..

A tego w życiu nie słyszałam.Ale dobre,dobre smile Szkoda ,że tak późno zostałam oświecona względem tej córki.smile
      • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:42
        No pewnie, a ci co nie chcą mieć drugiego albo trzeciego też wyłącznie kłamią, bo tak naprawdę chcą, albo będą chcieli, albo chociaż będą chcieli chcieć, ale deklarują bzdury tuszując swoją niewiedzę co do swojego przyszłego chciejstwa, bądź bezpłodność. Tak jest, nie inaczej.

A teraz, skup się. Ludzie chcą różnych rzeczy. Na przykład chcą nie mieć dzieci wcale. Albo chcą nie mieć więcej niż jedno/dwoje/ troje czy ile tam im przyjdzie do głowy. Nie oznacza to, że cokolwiek w ten sposób tuszują. Ja latami walczyłam o moją jedynaczkę, teraz deklaruję że więcej absolutnie mieć nie będę. Ciekawe czy ktokolwiek uważa, że to tylko takie bajanie celem zracjonalizowania sobie problemów z płodnością, bo tak naprawdę chciałabym mieć pięcioro, ale moje ciało nie zdoła zrobić nawet drugiego. Well, na szczęście nikt z kim rozmawiam zdaje się nie czynić takich założeń, zresztą żyję w bańce, w której moje decyzje prokreacyjne są innym ludziom absolutnie obojętne i nikt mi nie ględzi. Ci, którzy ględzili zostali odsunięci od kontaktów.
      • beaucouptrop Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:55
        A ja myślę, że to że średnio wierzysz Chodakowska obchodzi tyle ile zeszłoroczny śnieg.
        Żyjemy na szczęście w XXI wieku i prawie nikogo już nie dziwi, że kobieta nie chce mieć dzieci. Poza tobą 😉
      • fifiriffi Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:31
        fredzia098 napisał(a):

> Średnio wierzę, że to prawda. Bezpłodni też często mówią że nie chcą i koniec,
        > żeby uciąć ponaglania i dopytywania. A nawet jeśli faktycznie nie chce to możli
        > we że po 40 się jej zachce, jak będzie już za późno.

Jak jej się zachce to jej problem, nie mój. Zresztą po 40tce jeszcze dzieci można mieć.
        Ogólnie informacja jak dla mnie... oblatuje mnie.
    • heca7 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:46
      A co nas to obchodzi?!
      • jolie Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:48
        No właśnie.
      • araceli Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:55
        heca7 napisała:
        > A co nas to obchodzi?!

Zapytaj tych wszystkich pytających 'kiedy dzidziuś?'. Niestety - zbyt wielu obchodzi.
        • iksa.78 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:04
          No właśnie smile
          Zbyt wiele osób ma swòj jedyny najsłuszniejszy model szczęśliwego życia.
          Piszę o tym i cieszę się, że świat po prostu zmienia się pod tym względem. Dzięki temu będzie mniej nieszczęśliwych dzieci i mniej matek ciągnących to brzemię "bo tak wypada/ trzeba".
        • heca7 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:48
          Wtedy trzeba ich właśnie zapytać- a co cię to obchodzi?! Są ludzie i taborety. Nigdy nie pozbędziemy się idiotów, należy ich spławiać i tyle.
          Nadal nie widzę powodu aby jakaś kobieta ogłaszała publicznie, że nie zamierza się rozmnażać (albo, że zamierza). Żeby to było w Jukeju i żona następcy tronu tak powiedziała to rozumiem , że mieszkańców mogło by zainteresować kto przejmie tron ale w Polsce?! Czego mamy się obawiać? Że nikt nie odziedziczy po Chodakowskiej kanału na Instagramie czy gdzie tam ona się produkuje?!
    • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:55
      Prawdopodobnie to jej publiczne wyznanie to taki odwet w porównaniu do Lewandowskiej, która non stop fotografuje się z dziećmi "patrzcie, jaka z nas szczęśliwa rodzinka". No to Chodakwska przyjęła odwrotną taktykę "Patrzcie, jaka jestem wyzwolona".
      • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:09
        A co ma do tego wyzwolenie? Bardzo wyzwolone kobiety rodziły dzieci, a konserwatywne dzieci nie urodziły, bo coś tam im w życiu z prokreacją nie wyszło. Może skończmy interpretować potrzebę (albo je brak) posiadania dzieci jako statement światopoglądu? Dzieci się najczęściej ma, lubi się nie ma bo się CHCE albo NIE CHCE, to osobista, by nie powiedzieć egoistyczna emocjonalna decyzja.
        • aguar Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:48
          "A co ma do tego wyzwolenie?" Trochę ma. Wyzwolona, jak nie chce to nie ma (jak chce, to ma).
          A niewyzwolona ma chociaż nie chce*, a potem sobie frustrację odbija na dzieciach.
          *Niewyzwolona może też nie mieć, chociaż chce, bo np. nie udało jej się złapać męża, a nie ma odwagi mieć w pojedynkę albo np. mieć w późnym wieku z jajka dawczyni (bo co ludzie powiedzą).
          • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:05
            A Lewandowska nie chce mieć dzieci i wrzuca zdjęcia swojej rodziny wbrew sobie i z zaciśniętymi zębami?
      • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:45
        Ubawiłaś mnie tym wyzwoleniem. Z mojej perspektywy wyzwolone są dziewczyny, które rzucają wszystko by mieć troje dzieci. Albo niczego nie rzucają a mają troje. Albo dwoje. Albo pięcioro. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Nie chce to nie chce. Niektórzy lubią pomidorową a inni chodzić po górach.
    • kasiaabing Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 12:57
      Ja nie rozumiem po co ona się tłumaczy.
      Moja koleżanka na zewnątrz szczęśliwa bezdzietna, opowiadająca jakie ma ekstra życie, że dzieci absolutnie nie, że mąż za stary, ona za wygodna. A w środku kilkuletnia walka z niepłodnością, depresją itp itd.
      W końcu im się udało i spełnia się w roli matki. I są takie kretynki wśród znajomych które potrafiły jej wypalić " "Ty i dziecko, przecież nie nosisz dzieci i masz starego męża"🤦‍♀️
      • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:14
        Ale ona się właśnie nie tłumaczy. To ty insynuujesz jej, że nie ma dzieci na pewno z jakieś strasznego powodu i lepiej tematu nie ruszać, bo emocje za wielkie. A ona chce tylko, by przestano na ten temat wysnuwać domysły. To niesłychane, że nawet kobiety nie akceptują tego, że "nie" u kobiety nie oznacza "być może."
        • kasiaabing Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:47
          Bo często tak jest. Aczkolwiek przecież nie twierdzę że u niej tak jest. Tylko żeby później nie "musiała" się tłumaczyć że jednak dziecko chce. Jej fanki będą jej to wyciągać.
          Oczywiście, że przyjmuje do wiadomości że nie chce dziecka. Ale taķa pewność to można mieć w twoim wieku.
          • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:51
            Tak, a najlepiej przed samą śmiercią, albo nawet po śmierci.
            Luuuudzie.
          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:57
            kasiaabing napisała:

> Ale taķa pewność to
            > można mieć w twoim wieku.

Nie. Wyłącznie na tamtym świecie.
            Dlaczego ludzie wyrażają taką "troskę"- "żeby się potem nie musiała tłumaczyć". No to będzie się tłumaczyć. Absolutnie i wyłącznie jej problem.
            • kasiaabing Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:02
              To niech się tłumaczy, w pupie to mam.
              Nawet na ematce były takie bezdzietne wojowniczki którym do dziś jest wypominane. Ale to tylko i wyłącznie ich problem 😉
              • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:06
                No właśnie. Więc troska: "Tylko żeby później nie "musiała" się tłumaczyć że jednak dziecko chce" jest zbędna
              • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:15
                Kiedy urodził się mój synek, przyszła odwiedzić mnie sąsiadka i ni z gruszki ni z pietruszki zaczęła roztaczać przede mną wizje, jak to ona dzieci nie chce, bo ona dużo pracuje, bo ona stawia na rozwój, na pracę, mąż podobnie. A w ogóle to powinno być albo praca, albo dziecko. Ja do niej "okey, to twoja decyzja", a ona dalej nawija. Jakiś czas później mój mąż jechał pociągiem i spotkał matkę tej dziewczyny. No i dowiedział się, że córka z mężem lecza się już parę lat, musieli się nawet zapożyczyć, wizyty tu, wizyty tam....
                Tak więc ja do tego typu wyznań podchodzę z przymrużeniem oka.
                • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:18
                  A podchodź jak chcesz, Twoja sprawa. A kto nie chce ten nie chce bez Twojej zgody na jego powody i często bez deklaracji bo i tak wszyscy wiedzą lepiej niż on. XD
                  • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:27
                    No tak to działa. Znaczy, Arystoteles by się lekko załamał takim wnioskowaniem ale niech będzie 😉
                    • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:27
                      To powinno być pod twoim postem niżej, źle podpięłam
                • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:18
                  arista80 napisała:

> Tak więc ja do tego typu wyznań podchodzę z przymrużeniem oka.

Na podstawie jednej sąsiadki. Aha
                  • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:21
                    Ja na podstawie jednej znajomej wiem że mówi że kocha dzieci a wiem że wcale nie chciała go mieć. Ergo: kto ma dziecko i dobrze o nim mówi ma je bo tak wyszło. Logiczne nie?
                  • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:24
                    Nie, sąsiadka to nie był pojedynczy wypadek.
                    • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:25
                      Aha big_grin
                      • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:30
                        Rób sobie aha, ale tak jest. Przypadek sąsiadki powiedziałabym, jest ostatnim przypadkiem, który trafił mi się tak bezpośrednio, ale znam sporo osób, które najpierw deklarowały tu i tam, że one to dzieci, nie, a potem wychodziło, że się leczyły.
                        • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:33
                          No to mówię. Aha.
                          Nic z tego nie wynika, serio.
                          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:49
                            Ale to, że ludziom, którzy cierpią na bezpłodność jest łatwiej powiedzieć "nie chcę" niż "nie mogę" wyklucza istnienie osób, które realnie nie chcą? No to powtorzę: aha
                            • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:55
                              Nie twierdzę, e nie ma, ale ja mimo wszystko do takich szumnych wyzwań podchodzę z rezerwą. Jakkolwiek w przypadku Chodakowskiej, to jej wyzwanie uważam bardziej za strategię marketingową w kontrze do Lewandowskiej.
                              • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:58
                                "Nie chce mieć dzieci" - łoooooo szuuumne wyznanie w uj!
                                • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:04
                                  Szumne ono nie było. Normalne, bo jak sądzę fanfary się nie rozległy ani gołębie nie poderwały się do lotu. Natomiast robi się głośne, bo jest znana. Może chce na tym zarobić, może chce odczarować temat dla arist i fredzi a może chce za jednym zamachem odpowiedzieć na 100 tysięcy pytań "kiedy dzidzia".
                    • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:26
                      arista80 napisała:

> Nie, sąsiadka to nie był pojedynczy wypadek.

No, dzieci zakiszone w beczce, też nie są pojedynczymi wypadkami.
                    • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:28
                      arista80 napisała:

> Nie, sąsiadka to nie był pojedynczy wypadek.

A nie no. Sąsiadka była liczbą mnogą. Ok.
                • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:19
                  A nigdy nie przyszło ci do głowy, że dziewczyna matce nakłamała, bo ta swoją upierdliwością nie dawała jej spokoju? Tak więc ja do tego typu opowiadań ala głuchy telefon, gdzie ktoś komuś coś powiedział w pociągu też podchodzę z przymrużeniem oka.
                  • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:27
                    Tak, w ramach kłamstwa prosiła o pożyczkę, w ramach kłamstwa jechała razem z matką na badania kiedy nie mógł mąż, w ramach kłamstwa obdzwaniała wraz z matką różnych lekarzy...a wszystko po to, by matka się odczepiła.
                    • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:35
                      arista80 napisała:

> Tak, w ramach kłamstwa prosiła o pożyczkę, w ramach kłamstwa jechała razem z ma
                      > tką na badania kiedy nie mógł mąż, w ramach kłamstwa obdzwaniała wraz z matką r
                      > óżnych lekarzy...a wszystko po to, by matka się odczepiła.

Czytając ematkę powinnaś dawno wiedzieć, że wszystkie surrealne pomysły dotyczące zmylenia matki, teściowej, czy innego nielubianego członka rodziny są na porządku dziennym. No ale skoro siedziałaś przy telefonie, gdy sąsiadka obdzwaniała lekarzy i trzymałaś jej rączkę przy braniu pożyczki w banku, to chyba ci uwierzę. big_grin
                      • arista80 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:44
                        Nie raz zdarzyło mi się skłamać byle mama/tato/teściowa się odczepili. I wygląda to tak, że coś się powie i potem bardzo szybko zmienia temat.
                        Ja przy sąsiadce nie siedziałam. Ale skoro jej matka sama z siebie opowiada, jak jadą z córką do jakiejś kliniki, pyta o mojego gina, bo ponoć też się specjalizuje w niepłodności, martwi się, że kolejna forsa idzie na badania, no to na próbę zmylenia na pewno nie wygląda.
                        • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:03
                          arista80 napisała:

> Nie raz zdarzyło mi się skłamać byle mama/tato/teściowa się odczepili. I wygląd
                          > a to tak, że coś się powie i potem bardzo szybko zmienia temat.

No niestey, ale nie jesteś wzorem w Sevres na rodzinne kłamstwa, więc lepiej już zostaw ten temat.
                          Równie dobrze matka tej dziewczyny może być chorą psychicznie mitomanką. Zdrowi psychicznie ludzie nie opowiadają w pociągach obcym ludziom o pożyczkach na terapię bezpłodności u córki. Do wszystkiego więc co opowiada ta rozczarowana bezdzietnością córki kobieta podchodziłabym bardziej niż ostrożnie. Jeżeli nie wyciąnęłaś sobie i tak tej historii z dudy.

.
                        • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:32
                          Powiem Ci tak, całą prawdę o moim leczeniu niepłodności zna tylko kilka najbliższych osób. Są takie osoby, jak na przykład mój tata czy rodzice ojca mojej córki, którym sprzedaliśmy kit. Żeby nie było dramy. Coś tam wiedzą o leczeniu, ale w sumie guano wiedzą. I na przykład mój tata, który chyba na jakieś początki debencji, te bzdury powtarza jakimś sobie znanym ludziom. Więc no.

Może być też tak, że córka tej pani nie chce, dzieci ma w nosie, uważa je za gówniarzy, którzy drą się oraz śmierdzą (taki przypadek też znam). Tymczasem matce jest tak wstyd przed światem, że córka prezentuje taką postawę, że opowiada jakieś kity o jej rzekomym leczeniu. Tak, zdarza się. Są matki mitomanki.
                • bi_scotti Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:54
                  Ludzie generalnie za duzo gadaja gdzie popadnie o prywatnych sprawach ... swoich (a czesto i nie swoich!) dzieci badz innych relatives. Honestly, slowotok jak slinotok - opowiadac sasiadowi o tym, ze corka sie leczy na cokolwiek - c'mon - takie rozmowy elegancki (!!!) mezczyna/dobrze wychowana osoba ucina w zarodku proponujac conversation o pogodzie badz widokach za oknem! A skoro juz wysluchal, powinien byl zachowac dla siebie. Geeez ... o czyims zdrowiu relacjonowanym przez osobe trzecia sie po prostu nie plotkuje! Life.
                  • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:59
                    A to inna sprawa. I oczywiście racja, Biscotti
                  • volta2 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:28
                    Toż ty sama tu o swoim średnim wypisujesz, nawet w wątku piłkarskim nudząc mnie śmiertelnie a innym żałujesz?
          • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:15
            kasiaabing napisała:

>
            > Oczywiście, że przyjmuje do wiadomości że nie chce dziecka. Ale taķa pewność to
            > można mieć w twoim wieku.

Tyle tylko, że mało kto rodzi się mając od razu 50 lat. Większość zdaje sobie też sprawę z tego, że płodność nie jest na zawsze, więc musi zadać sobie pytanie o dzieci wcześniej. Dlatego kobiety wiedzą wcześniej, czy im to pasuje, czy nie. Albo myślisz, że czeka się na odpowiedź z niebios do ostatniej miesiączki?
          • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:08
            >Tylko żeby później nie "musiała" się >tłumaczyć
            A skąd przekonanie, że ktokolwiek musi się Tobie lub innym "tłumaczyć" ze swoich planów prokreacyjnych?
            • kasiaabing Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:10
              Bo to robi?
              • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:14
                Kto? Chodakowska? Zapytano, odpowiedziała.
        • m_incubo Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:17
          O to, to.
      • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:40
        Bo ludzie uwielbiają sie trącać. Nie wazne czy nie chca czy nie moga, nie wnikam.
        • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:50
          Ludzie po prostu WIEDZOM LEPIEJ. Jakiejkolwiek sprawy nie tkniesz, WIEDZOM LEPIEJ.
          Nie wierzysz w Boga? Oj, uwierzysz jak cię choroba dopadnie! Nie chcesz wyjść za mąż? Oj, pożałujesz na stare lata jak cię konkubent zostawi znienacka! Nie chcesz mieć konkubenta? Oj, zobaczysz, pożałujesz jak będziesz samotna na starość! Nie chcesz mieć dzieci? Oj, zachcesz jak będzie za późno, zobaczysz! Chcesz mieć więcej dzieci? Oj, pożałujesz jak ci się chore urodzi albo nie będziesz mieć czasu dla siebie! Chcesz mieć dzieci z dużą różnicą wieku? Oj, zobaczysz, pożałujesz, bo się nie będą razem bawić, dwoje jedynaków wychowasz! Chcesz mieć dzieci z małą różnicą wieku? Oj, pożałujesz, roboty będziesz miała co niemiara! Chcesz pracować na etat lub więcej? Oj, pożałujesz, mąż do innej zacznie chodzić na obiady a dziecko przestanie cię rozpoznawać! Chcesz zwolnić z pracą, pójść na urlop wychowawczy? Oj, pożałujesz, mąż cię zdradzi z koleżanką z pracy co ma ambicje a dziecko przestanie cię szanować!

Jak nie zrobisz, duda z tyłu.
          • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:25
            Ja zuwazyłam ze na ten tamet najwiecej wiedzą:
            1) ciocie w starszym wieku
            2) dziewczyny, które same się zarzekały ze dziec mieć nie będą ale jak sie jednak dorobiły to nagle kazdej dziecko w brzuch pchają...
            • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:43
              Zwłaszcza to drugie.
              Ludzie, którym coś poszło inaczej niż początkowo zakładali lubią potem innych zmuszać do podejmowania decyzji prowadzących do podobnej sytuacji życiowej. Taki casus Kai Godek.
              • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 17:40
                O toto.
      • joyce_byers Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:40
        No, ale dobrze mówią. Skoro ktoś od lat nie potrafi wydać komunikatu - nie mogę mieć dzieci tylko brnie w kłamstwa, ze ich now znosi i nie che, a potem je świadomie ma i sie zachwyca to sie nie dziwię, że koleżanki tylko powołują się na to, co ona sama im mowila wcześniej.
        Jak ktoś kłamie to w końcu to kłamstwo ludzie wyciągną przy najbliższej okazji.
    • primula.alpicola Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:24
      Przypuszczam że miała dość pytań followersek "Kiedy dzidziuś?"
    • tt-tka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:27
      ja tam nic nie mowie, ja tylko cytuje - Rodziewiczowne (nb bezdzietna) "pan piec razy w tygodniu jadal poza domem, pani zyla jak na popasie, byli bezdzietni, ogolnie lubiani i uchodzili za wzorowe malzenstwo" big_grin
      nic nowego pod sloncem
      • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:45
        Trochę podobnie jest u mnie i męża, poza tym jedzeniem poza domem :-p
    • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 13:44
      Wyznawać to można co najwyżej grzechy, a nie bezdzietność smile
      • katriel Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:08
        No nie. Można też wyznać tajemnicę. Jeśli do tej pory ukrywała to, że nie chce mieć dzieci (i na przykład na pytania, czy planuje, odpowiadała wymijająco), a teraz zdecydowała się ogłosić to wprost, to można to nazwać wyznaniem.
      • hannah_weaver Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 00:10
        Like it so much!!
        • hannah_weaver Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 00:13
          *dotyczy Marty_Gracy 👍
    • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:09
      "W 2012 r. przeprowadzono badanie, z którego wynikało, że 25 proc. kobiet urodzonych po 1975 r. będzie prowadziło bezdzietne życie"

Psychologowie zaczeli wiec prace nad tym, zeby dorobic ideologie, w ktora kobiety uwierza. Chodakowska bedzie teraz ja promowac. Idealnie pasuje do tego zadania. 25% to ogromny rynek i ktos to musi zrobic.
      • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:13
        A cóż tu do promowania. Kto nie chce ten może nie mieć i tyle. Chyba że zakładamy że nadal nacisk społeczny jest taki że ludzie mają z przymusu, wtedy wspaniale że ktoś pokazuje że jednak tak nie trzeba.
        • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:37
          >wtedy wspaniale że ktoś pokazuje że jednak tak nie trzeba.

Oczywiscie, ze wspaniale. Zwlaszcza ze beda z tego pieniadze i przekierowanie zainteresowania. Taka praca, a oni ( z mezem) to uwielbiaja.
          • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:39
            No i fantastycznie, widzisz? Wszyscy zadowoleni.
            • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:51
              Tylko, kurczę, jak ta ideologia dopadła w późnych latach 90-tych nastolatkę z katolickiej rodziny w niewielkim małopolskim mieście, której się jeszcze o żadnej pracy nie śniło. Zaiste, strasznie długie macki miała ta ideologia 😃
              • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:28
                Dlatego Czarnek bedzie z tym walczył systemowo...
            • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:18
              >Wszyscy zadowoleni.

Oczywiscie. niektore grupy nawet bardzo.
              Np w Usa sa grupy, ktore nie korzystaja z wiekszosci udogodnien medycyny, niektore wynalzki sa wrecz zabronione , miedzy innymi szczepionki. Maja zabronione kupowac u "nieswoich". Tradycyjni rodzice maja srednio ponad 10 dzieci (nie placa wtedy podatkow). Rzad zapenia im darmowe ubezpieczenie medyczne, kartki na zywnosc, darmowe szkoly wyznaniowe... a od jutra 300$ miesiecznie na kazde dziecko. Matki nie pracuja. Nie werze, ze ojciec potrafi zarobic na utrzymanie takiej rodziny i zwrocic podatnikom Usa w postaci pieniedzy lub innych uslug. Tego typu ludzie bardzo sie ciesza. Ja zreszta tez, bo dostane te 300 i wzoruje sie na nich. Ciesze sie tez , ze niektore kobiety, ktore z niewazne jakich powodow nie beda mialy dzieci, beda mialy ideologie, ktora pomoze im przejsc przez zycie w spokoju i zdrowiu psychicznym.
              • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:28
                Ideologizm chyba. Czy już nieaktualne?
          • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:27
            Tak smao jak Lewandowska czy Rodzenkowa i ich dzieci...
          • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:55
            Hmmm, a kto będzie miał te pieniądze z promowania bezdzietności? W jaki sposób można zarobić na tym, że twój followers się nie rozmnoży?
      • woman_in_love Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:41
        Ufff... i całe szczęście, że nie będzie to KK.
        hehehee
      • hanusinamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:26
        To promowanie to takie jak promowanie homoseksualizmu?? Ty czytasz co piszesz? Czy piłas?
        • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:30
          Chinczykom zabronili miec dzieci. Na Europejczyka trzeba bylo znalezc inna metode.
      • fragile_f Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 23:48
        A nie przyszło Ci do głowy, że po prostu nie wszyscy chcą mieć dzieci i dzięki antykoncepcji mogą wreszcie życ jak im się podoba...?

Przez większość historii kobiety zachodziły w ciążę, bo nie miały innej opcji. W momencie kiedy pojawiła się tania i niezawodna antykoncepcja, połączona z dobrą opieką medyczną - dzietność zaczęła systematycznie spadać. Jest to absolutnie naturalny i przebadany proces społeczny, a nie żadna ideologia.

I nie wiem kto miałby niby na tym zarobić, na pewno GIGANTYCZNY rynek związany z dziecmi na tym traci.
    • woman_in_love Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:11
      Przemawia za nią egoizm i hedonizm oraz lewackie zdziczenie charakterystyczne dla naszych czasów.

Jednak kościelne obozy reedukacyjne, prowadzone w duchu jana pawła 2, przez kanadyjskich misjonarzy, powinny jej pomóc odnaleźć Boga i odkryć piękno macierzyństwa, do którego powołał nas Pan. Amen.
      • princesswhitewolf Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:26
        eee tam, uwage do siebie chce przyciagnac bo juz nie wie jak sciagnac wiecej ludzi na swoje social media
        • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:29
          Myślę że jest zadowolona z liczby "followersow".
          • princesswhitewolf Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:47
            ale to nie jest zadna "stala" i jesli kanal nie rosnie to i z youtube zarobki spadaja

Jest wiele "zmarlych" kanalow z duza liczba followers bo ludzie nie klikaja Unsubscribe. A to nie oznacza jednak ze zarabiaja. Na Youtube koncie musisz miec ruch by to bylo monetised

boze napisalam to jak nasza kanadyjka ale za bardzo nie wiem jak o tym pisac po polsku acz na pewno sie da.
            • potworia116 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:52
              Nie , napisałaś to bez biszkoptowego wdziękusmile
              Na przyszłość: obserwujący, spieniężyć, wstrzymać subskrypcję. Nie ma za co.
              • princesswhitewolf Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:38
                dzieki
    • princesswhitewolf Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:26
      Ale po kie licho ona to oglasza?
      • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:33
        Zarabia na tym co jest trendi.
        • snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:37
          Nie mów, że posiadanie dzieci nie jest już modne i matki zaczną się ich pozbywać? big_grin
          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:53
            Trzeba powiększyć okna życia, bo co starsze dzieci się nie zmieszczą 😉
            • memphis90 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:24
              Ja mam propozycję, żeby tym bezdzietnym oddawać nasze nadmiarowe bombelki celem kształtowania cnót niewieścich. A potem znów zamiana.
              • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:33
                Takie dzieci przechodnie. Jak puchar przechodni 😀
                • princesswhitewolf Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:39
                  i to sie nazywa sadystyczny pomysl lol
            • jowita771 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:51
              Weź mnie nie denerwuj, młodszą jakoś wcisnę, ale starsza się nie zmieści, nie ma szans. No i trzeba te okna jakoś zmodyfikować, żeby działały bardziej jak zsypy na śmieci w blokach, że zamykasz i po chwili otwierasz i jest pusto, można wkładać następne dziecko, żeby ludzie nie czekali, bo się będą tworzyć kolejki.
              • annajustyna Re: Ewa Chodakowska wyznała: 15.07.21, 08:54
                Albo jak kontenery na stare ciuchy.
          • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:48
            snakelilith napisała:

> Nie mów, że posiadanie dzieci nie jest już modne i matki zaczną się ich pozbywa
            > ć? big_grin
            >

😂😂😂
        • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:58
          Ale ona zarabia na tych, którzy kupują jej produkty, niezależnie czy mają dzieci czy nie. Myślisz, że jak ktoś nie ma dzieci, to woli kupić krem czy batona od bezdzietnej w imię solidarności? Pokrętna logika.
          • daniela34 Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:03
            To zyska bezdzietnych, ale straci dzietnych. A dzietnych jest więcej. Wiec ta teoria upada😃
            • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:16
              No, ale taka dzietna jak będzie chciała zrzucić pociążowe kilogramy, to właśnie może Chodakowską zaobserwować...chyba 😁
    • misiamama Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 14:29
      Dostała już nagrodę tę co M&H?
      • trampki-w-kwiatki Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:49
        Sorry, ale należy jej się większa stawka, H&m mają jednak dwoje...
    • trzebasiebawic Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:05
      Ja to chyba jednak wyrosłam z tego forum. Czy są jakieś inne? Takie level wyżej?

Ewa Ch. z tego co przeczytałam jest mężatką od kilku lat.
      Zostało jej zadane pytanie - odpowiedziała. Tyle.
      I tak drogie panie, ludzie pytają innych o to kiedy dziecko i walą bezrefleksyjnie między oczy czy nie już, jeśli zjadłaś za dużo oreo dnia poprzedniego. Jakkolwiek jest to nietaktowne - tak robią. Pytają bliskich, pytają znajomych, pytają obcych i pytają nawet celebrytów na portalach społecznościowych. Pytają bo nadal pokutuje przekonanie, że można pytać, a wręcz należy pytać.
      Gorzej pokutuje przekonanie nadal, że należy się wytłumaczyć z tego. Dyplomatycznie.
      W naszej kulturze choć idziemy do przodu, to nadal jestemy gnębione przez narzuconą nam rolę matki, polki cierpiętnicy i wrzucane do wora dziwaczki, które zostaną same na starość. Jednego dnia to widzicie, drugiego ironizujecie: ojeju, jeju jakie zbędne wyznania, trzeciego zaś rozprawiacie czy żona waszego synka może wam odmówić prawdy o wnuczku, ktorego nie będzie.
      Chodakowska z tego co pobieżnie przejrzałam pytania o potomstwo zbywała tekstami : potem, za jakiś czas, jeszcze nie teraz.
      Celebryci mają spore zasięgi, jakkolwiek dla was się to wydaje komiczne. Jeśli dzięki takim publicznym wyznaniom te wszystkie proste istoty, wychowane w kościelnej, naznaczonej hipkryzją nauce przestaną rościć sobie praw do wpieprzania się w cudze życie i ocenia go pod kątem: jak to tak żyć, bez ślubu, bez dzieci, bez męża itp - to jest to kolejny krok na przód. Wiem, że ematkom które żyją w jakieś odrealnionej rzeczywistości internetowych kreacji jest to zbędne i zupełnie niepotrzebne, ale w sumie nie tylko z ematek składa się ten świat.

• snakelilith Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:17
        trzebasiebawic napisała:

> Chodakowska z tego co pobieżnie przejrzałam pytania o potomstwo zbywała tekstam
        > i : potem, za jakiś czas, jeszcze nie teraz.

Młoda, zdrowa kobieta może sobie dać czas na decyzję. Czasem się od razu nie wie, czy nie jest się pewnym. Aż kiedyś się wie i nie trzeba już nic zbywać. U Chodakowskiej może być akurat teraz ten punkt.
        • srubokretka Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:28
          40letnia, maz ma ponad 40. Gdby powiedziala , ze sie nie udalo, to nie zarobilaby na tym jak na modnym teraz wyznaniu, ze sie nie chce miec dzieci. Fanki by ja zadziobaly przekonywaniem , ze nie jest jeszcze za stara, ze sie uda, ze nie probowali jeszcze wszystkiego.
          • 35wcieniu Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 15:30
            Oczywiście że by zarobiła. Celebrytki trąbiące o staraniach i bezpłodności nie narzekają na brak zainteresowania. Alez masz tego chochoła...
          • marta.graca Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 16:00
            Serio to modne wyznanie? Ja wśród celebrytów widzę raczej ciąże, niż deklaracje o bezdzietności.
      • joyce_byers Re: Ewa Chodakowska wyznała: 14.07.21, 19:45
        Masz rację z tym tłumaczeniem kobiet. Sprawa powinna byc prosta w komunikacie jeżeli zamierza sie odpowiedziec w ogole
        Nie chcesz miec dzieci - mowisz, nie chcę miec dzieci.