Dodaj do ulubionych

Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany?

17.07.21, 18:40
Tak mnie naszło... kryzys wieku średniego chyba. 😎 Potrzebuję coś sobie odmienić.

Zawsze myślałam, ze powinnam malować włosy na chłodny blond bo naturalnie są mysio-chłodne. Na kredki do ust wybierałam wina, róże, ale niełatwo było mi fajny kolor wybrać. A skore mam żółtawą z zaczerwienieniami.

I tak mnie olśniło - może iść w rudości bądź truskawkowy blond? A kredki koralowe i ciepłe?

Udało się Wam przepoczwarzyć w zupełnie inny odcień od 'normalnego'? Wiem, ze Maszkaron nie wystartował jako blondyna, za to Kura zadaje czadu jako ruda! smile

Robiłyście jakieś poważne rewolucje włosingowo-imażowe? I jak się udały?

A może tez myślicie o jakiś zmianach w wyglądzie?

Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 18:48
      Sto lat temu przefarbowałam się z mojego naturalnego platynowego blondu na oberżynę. Cóż, byłam młodziutka (jeszcze z jedynką z przodu) i nie wyglądałam w tym źle. Podobnie jak w rudościach, orzechu laskowym i bardzo ciemnym brązie. Bo byłam młoda. Im dalej w laswink tym bardziej się okazywało, że jednak w naturalnym kolorycie mi najlepiej i już nie eksperymentuję. Ani z kolorem włosów ani z makijażem.
    • hrabina_niczyja Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:15
      Tak, moja fryzjerka miała fazę. Wyszłam blond. Kolejny raz jakaś rudoblond. Nigdy więcej. Teraz mam fazę na powiększenie delikatnie ust, ale jeszcze nie poszłam 😄
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:29
        >Tak, moja fryzjerka miała fazę.

Chyba jesteś brunetką? Jak jej się udało wcisnąć Ci blond?
        • hrabina_niczyja Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:32
          Właśnie co dziwne bardzo łatwo. Moje włosy pięknie i szybko się rozjaśniają. To jest ewenement dla fryzjerów.
          • mokka39 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:17
            Mam tak samo. Moje włosy też się łatwo rozjaśniają, mimo, że z natury są ciemne, brąz na granicy czerni. Do 25 roku życia farbowałam się na jasny blond ( w domu, farbą z drogerii, nie żadną profesjonalną wink ). Co ciekawe, ponoć nie wyglądało to bardzo źle, mimo, że mam czarne, szerokie brwi i ciemne rzęsy, więc był pewien dysonans.
    • 35wcieniu Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:19
      Miałam każdy kolor włosów i zmieniałam z każdego na każdy, zawsze sama. Ruda byłam bardzo długo.
      • lukrecja46 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:49
        35wcieniu napisał(a):

> Miałam każdy kolor włosów i zmieniałam z każdego na każdy, zawsze sama. Ruda by
        > łam bardzo długo.
        >

U mnie to samo. Teraz nie farbuję wogóle od 5 lat.
    • zona_mi Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:21
      Trzy lata temu zrobiłam sobie pasemka na grzebieniu - wyglądałam jak naturalna blondynka.
      Dwa miesiące temu zrobiłam czekoladowy brąz - to nie był najlepszy wybór, ale już się zmyło.
      Zasadniczo nie boję się zmian, np. obcięłam włosy z długości do pasa, na 3 mm - odrosły kiedyś ☺️
      Próbuj, co Ci szkodzi?
    • mrs.solis Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:30
      Bylam ruda, blond i czarna. Jak sie jest mlodym i pieknym to we wszystkim sie dobrze wyglada, teraz bym sobie tego nie zrobila. Ostatni raz jak zafarbowalam sie na rudo, to kazda czerwien na twarzy czy to pryszcz czy peknieta zylka przy tym rudym kolorze wlosow swiecily niczym diody.
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:50
        Tego właśnie sie obawiam - ze rudość podkreśli zaczerwienienia i będę wyglądała jak dojrzały pomidor. smile

Jaki masz kolor wyjściowy?
    • marta.graca Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:33
      Mam naturalny jasny brąz, miałam już jasny blond, rude, oberżynę, czekoladowy brąz- tylko czarnego nie miałam smile po wielu latach farbowania wróciłam kilka lat temu do naturalnego koloru i jestem bardzo zadowolona. Jak zacznę siwieć, to zobaczymy smile
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 20:42
        Fajny musi być ten jasny brąz smile
        • marta.graca Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 20:50
          Powiem Ci, że zbiera mnóstwo pochwał i często ludzie się dziwią, że jest naturalny.
    • str8.up Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:44
      Tak, za młodu zrobiłam chyba wszystko co możliwe z włosami, blond, rudy, fioletowy, granatowy, balejaże i inne takie. Zawsze się okazywało, że wyglądam dobrze tylko w naturalnym kolorze. Od czasu studiów nie farbuję włosów, ale zaczynam o tym myśleć, bo mam co raz więcej siwych włosów, a że jestem brunetką, to rzucają się w oczy. Tylko na co ja mam się pofarbować jak mi we wszystkim brzydko 😳
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 19:53
        A nie da sie farbować na kolor zbliżony do Twojego?
        • str8.up Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 20:08
          Pewnie się da, ale co to za atrakcja, wydać 200pln i wyjść z tym samym co się miało przed wejściem 😂
          • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 20:19
            Nie wychodzic z siwymi?

Moze teraz akurat pasemka beda dla Ciebie dobre by delikatnie zgubić siwe wlosy?
            • str8.up Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 20:26
              Żartuję sobie. Nie wiem, muszę się odważyć. Na razie jednak zniechęca mnie konieczność regularnego farbowania, jak się już zacznie, zwłaszcza przy drastycznej zmianie
    • rb_111222333 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:22
      Byłam ruda, blond, miałam ciemne włosy - z włosami jest o tyle fajnie, bo jeśli efekt będzie niezbyt twarzowy, to łatwo można go odwrócić
    • liliawodna222 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:25
      Oj nie, to nie dla mnie. Jestem naturalną brunetką, nawet nie umiem sobie siebie wyobrazic w blondzie czy w rudych, aczkolwiek rudzielców uwielbiam smile Zadnych drastycznych zmian wink Poza tym balabym sie odrostow w kontrastowym odcieniu big_grin
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:26
      Czuję się wywołana do tablicy 😁
      Byłam prawie łysa, bylam tlenioną blondyną, byłam ruda, byłam czarna, bylam w ciapki, miałam różową grzywkę, bylam siwa, teraz jestem brązowa z odcieniem cieplej czerwieni. Naturalny kolor to jasny blond już teraz z kilkoma siwymi wlosami.
      Rudy rudemu nie równy, ja mialam i marchewkę taką intensywną i też taki czerwonawy rudy - oba ładne, oba nie pasujące calkowicie do mojej karnacji w obu wygladalam pulchniej na twarzy
      Obecnie nie mogę mieć zimnych ziemistych odcieni bo wygladam staro, wszelkie zimne brązy, popielate blondy są skreślone.
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:35
        Ojejku, niecelowo, ale milo, ze Cie wywolalam! big_grin Wilka z lasu, nie?

To ciekawe, ze z włosami z czerwonym podcieniem wyglądałaś pulchniej, ciekawa jestem co to za efekt.

A teraz jakie włosy masz?

U mnie zbyt żółtawy / słomkowy blond podbija zaczerwienienia na twarzy

• edelstein Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:29
      Od dziś mam takie, naszło mnie
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:37
        O jaki fajny ten wiśniowy! To jest transformacja!!!
        • aandzia43 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 22:21
          To nie wiśnia, raczej rozmyty cyklamen, flamingowy jakiś czy coś.
    • snakelilith Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:40
      Jak zafarbujesz sobie włosy na rudo nie oznacza, że będzie ci na pewno dobrze w bardzo ciepłych kredkach do ust. Koral, może być też raz chłodniejszy, a raz cieplejszy, jak zdjęciach niżej:
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 21:50
        Chce poeksperymentować z ciepłymi odcieniami kredek niezależnie od tego czy/jak pokoloruje włosy.

I właśnie sie zastanawiam, czy przy rudych wlosach musi byc jasna skora. Bo moja jest raczej średnia, cala kolorystyka jest właśnie średnia, oczy jasny brąz. Jesli ubiorę się w jakiś rudawy odcień (np. karmelowy), to wszystko sie zlewa i jest zle. Ale może włosy takie by pasowały?
        • snakelilith Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 22:11
          Nie musi być jasna skóra. Kobiety z typu warm spring, albo różne typy autumn mogą mieć nawet opalony kolor skóry.
          • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:32
            Hmmm... dzięki za te wszystkie zdjęcia, Akurat tak zestawione dają mi do zastanowienia.

Załapałabym się prawie na Soft Autumn - ale oprawę oczu i brwi mam bardzo jasne, dlatego zawsze rozjaśniałam włosy.
            • la_felicja Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:58
              lumeria napisała:

> Załapałabym się prawie na Soft Autumn - ale oprawę oczu i brwi mam bardzo jasne
              > , dlatego zawsze rozjaśniałam włosy.

Nie łatwiej byłoby przyciemnić brwi i rzęsy?
    • znana.jako.ggigus Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 22:03
      Nie!! jak masz włosy chlodny blond, to rudy ci prawdopodobnie nie psuje. przymierz perukę. Rudy pasuje mało komu. B
    • aandzia43 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 17.07.21, 22:18
      Skoro masz chłodna tonację to nie idź w rudości tylko w czerwoności, wino, oberżyna, burgund ostatecznie. W ciepłych rudościach czyli niewłaściwych dla ciebie kolorach naczynka i inne defektu cery będą jeszcze bardziej widoczne. Robiłam drastyczne zmiany, ale zawsze w ramach swojej kolorystyki czyli chłodnej zimy. Był szatyn (naturalny kolor w dorosłym wieku), czarny, wiśnia, cyklamen, platynowy blond pasemka, szary braz (naturalny kolor w dzieciństwie). Czasem zdarzały się błędy i włączenia, jakas jajecznica czy ryży rudy, ale starałam się szybko wejść na właściwą ścieżkę wink
      • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 19:33
        Chłodne włosy a skore żółtawą z zaczerwienieniami.

Moze sobie ciapnę jakimś tymczasowym kolorem....
        • kura17 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 19:43
          Lumeria, ja mam zoltawa cere, a rudy jest dla mnie idealny (wg mnie i w zasadzie wszystkich, ktorzy wyrazaja opinie).

naturalny kolor mam zimny szary blond.

patrzac po postach tutaj, w rudym powinno mi byc strasznie, a jest swietnie.
          • lumeria Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:05
            Pamiętam, pisałaś, ze długo dobierałyście ze świetną fryzjerką. I jaki jest ten odcień? Bardziej burgundowy czy marchewkowy? Jak go utrzymujesz miedzy wizytami w salonie (w Krakowie chyba)?
            • kura17 Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:52
              dla mnie idealna jest miedz czystej henny. tylko henna sie odklada i wlisy ciemnieja z kazdym farbowaniem, niestety. dlatego 1-2 razy w roku farbuje u fryzjera - lamie henne i troche rozjasniam. u mnie problemem jest jakikolwiek odcien czerwieni (nie pasuje mi zupelnie), a niestety sklepowe farby zawsze dawaly mi czerwone refleksy.

ukochany kolor to miedziany.

teraz przez pieprzona korone prawie 2 lata nie bylam u mojej krakowskuej fryzjerki juz mam prawie brazowe wlosy (a robie regularnie tylko odrost, a cale wlosy co 2-4 farbowania ...). juz cholery dostaje!!!
          • la_felicja Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:59
            Ja tak samo miałam. Ale teraz lepiej się czuję w zgaszonym ciemnym brązie.
        • snakelilith Re: Chce być ruda! - robiłyście drastyczne zmiany 19.07.21, 20:29
          lumeria napisała:

> Moze sobie ciapnę jakimś tymczasowym kolorem....

Tak właśnie zrób. Ja też jak po raz pierwszy chciałam wypróbować rudy, a włosy były wtedy jeszcze stosunkowo jasnym blodnem, to kupiłam jednorazową saszetkę w drogerii w kolorze miedzi. Wyszła mi od tego wprawdzie wysypka na szyi, ale zmyło się po dwóch dniach, a efekt mi się spodobał. Choć nie tak intensywny.
          Możesz też zrobić na początek glossa z henny. Do tego rozrabia się klasyczną hennę w proszku z gorącą wodą, zakwasza i zostawia na kilka godzin, by wyszedł barwnik. Potem miesza z dowolną bezsilikonową odżywką poł na pół i nakłada na kilka minut na umyte włosy. Im dłużej potrzymasz, tym efekt mocniejszy. Ale całość nie trzyma się za długo i z każdym myciem spłukuje. Nie będziesz bardzo ruda, ale możesz sprawdzić, czy przyrudzenie pasuje ci do cery.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka