Dodaj do ulubionych

Śniadanie w agroturystyce

04.08.21, 22:08
Odpoczywam obecnie z rodziną w agroturystyce, takim jakby siedlisku w Polsce. Sniadania sa w cenie. Gospodyni podaje śniadania w jadalni, gdzie znajduje sie jeden drewniany stylowy stół, przy ktorym może się zmieścić swobodnie z 8 osób. Problem polega na tym, ze pani stawia na środku stołu wszystkie produkty o godzinie ósmej jednorazowo, nie przejmujac sie faktem, że gosci jednocześnie 14 osób. Na poczatku pytalam, czy umawia sie z rodzinami na porę sniadania. Odpowiedz byla krotka, ze nie, stawia wszystko na stole raz. W szafce obok sa talerze, sztućce i kubki do zrobienia kawy/herbaty.
Staramy sie odnaleźć w tej sytuacji i jako ranne ptaszki idziemy na to sniadanie rowno o ósmej. Dzis zeszla z nami inna rodzina, a kolejna pojawila sie na styk zaraz po tym, kiedy skonczylismy jesc, wiec zgrabnie wyszło. Reszta chyba jeszcze pozniej.
Co zrobic w sytuacji, jesli wiecej osob pojawi sie jutro o tej samej porze? Jest tendencja, ze pozostali schodza na to sniadanie coraz wczesniej..
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:15
      Jejku, brzmi to dziwacznie. Za chwilę wszystkie 3 rodzinki będą stały w blokach startowych już od 6.00,zanim gospodyni rozkręci się ze śniadaniem.
    • memphis90 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:17
      A dokłada na półmiski, czy jak zjecie, to reszta ma suchy chleb?
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:22
        Wszystko jest na polmiskach wystawione. Jedzenie naprawde dobre, ale nie odpowiada nam podejscie gospodyni. O godz.8 wszystko jest ustawione na stole i ona znika do siebie. Nic jej wiecej nie interesuje.
        • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:24
          Ilosc produktow dobra, moze oprocz cieplych dodatkow typu nalesniki
    • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:23
      mag1_k napisała:

> Co zrobic w sytuacji, jesli wiecej osob pojawi sie jutro o tej samej porze?

Ja bym wyznaczyła jedną osobę z rodziny by zajęła miejsca siedzące tradycyjnie - rzucając na nie ręcznik o północy. Inną o zdrowych zębach żeby gryzła po kostkach wchodzących obcych i jeszcze następną żeb zaraz po wejściu rzuciła się zgarniać jedzenie z półmisków.
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:27
        A poważniej?
      • pulcino3 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:28
        A jeszcze jedna, która będzie pakować prowiant na później.
      • muireade Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:11
        🤣🤣🤣
    • angazetka Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:25
      Śniadanie o 8 rano jest opcją "po moim trupie".
      • abecadlowa1 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:08
        Za późno czy za wcześnie?
        • kk345 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:17
          A to zależy, z której strony doby spojrzeć big_grin
          • angazetka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:34
            <3
          • gaskama Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:40
            smile
        • angazetka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:34
          Przede wszystkim - po co mam wstawać w wakacje o 8?
          A poza tym o 8 rano nie jestem głodna.
      • gaskama Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:42
        Śniadanie o 8.00!!! Boże, cenię hotele, w których jest podawane do 11.00 albo i dłużej. Jak jest tylko do 10.00 to nie zawsze udaje nam się rodzinnie zejść. Ale my wszyscy rano nie jesteśmy też zbyt głodni i o ciepłe naleśniki na bank bym się nie biła.
        Ale ja też nie cierpię agroturystyk.
    • ajr27 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:32
      Jako jednostka aspołeczna nie wyobrażam sobie posiłku przy wspólnym stole z taką ilością obcych ludzi.
      Nałożyłabym na talerz jedzenia i poszła z tym do swojego pokoju, albo ogrodu. Przecież taras tam jakiś mają?
      Nie jeżdżę do agroturystyk, bo zbyt blisko trzeba tam być z przypadkowymi ludźmi. Wakacje to anonimowość wg mnie.
      • miruka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 06:43
        Jakbym sama to napisała, jeżdżę poza tym bez znajomych, tylko z rodziną, i nie wchodzę w interakcję. Inaczej czułabym się jak w pracy.
      • melikles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:20
        A to na agroturystyce trzeba się ludziom przedstawiać z podaniem pełnych danych?
      • princesswhitewolf Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:37
        ajr27. Parawany nic nie dajace poza granica tez na plazy stosujesz?
    • little_fish Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:38
      To właśnie powód, dla którego wolę wakacje bez śniadań.
      A rady nie mam - jeśli faktycznie nie ma możliwości zjedzenia śniadania w innym miejscu, np taras, to głupio.
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:46
        Tarasu brak, są dwa stoly w ogrodzie, pod oknami gospodyni...
        Normalnewakacje mam za soba, to jest taki kilkudniowy wyjazd. Na szybko miejsca innego sensownego nie znalazlam, oprocz hotelu za 2tysie...
        • pulcino3 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:18
          Hotele nie są tylko za 2 tysiaki, my w lipcy bylismy tydzień w Gołębiewski to 600zl bylo za pokój 2 osobowy, to Ci wyjdzie 300 zł na os, z pelnym wyzywieniem i atrakcjami.
          Z ciekawości ille Wy za takie warunki płacicie i co w tym macie?
          • iwles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 02:01

To teraz Gołebiewskiego przelicz sobie na rodzinę 4-osobową. Za dwie doby masz 2.400 zł. Więc za kilkudniowy wyjazd odpowiednio więcej.
            Zresztą to i tak nie ma znaczenia, ona już tam jest, czasu nie cofnie.
    • nenia1 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:48
      jakiś kosmos jak dla mnie z opisu, nigdy się z czymś takim nie spotkałam, pani chyba nie zależy za bardzo na gościach. W zeszłym roku miałam podobnie jak ty, wynajętym domek w agroturystyce, śniadanie dostawaliśmy dopiero jak wstaliśmy, do godz. 11, gospodarz mieszkał obok i wystarczyło mu powiedzieć, że się wstało, po chwili mieliśmy przygotowane urozmaicone śniadanie na drewnianej paterze tylko dla nas. Tu u ciebie dzień zamiast od fajnego śniadania podanego pod nos zaczyna się od stresu.
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:53
        W zasadzie tak, bo dzis byla kwestia trzech minut, aby przy stole znalazło sie 11osob w tym samym czasie. Akurat zjedlismy w czworke i moglismy juz wyjsć. Dlatego sie zastanawiam, jak sie zachowac, kiedy wiecej osob zejdzie do jadalni, a my bedziemy w trakcie posiłku..
        • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:17
          mag1_k napisała:

> jak sie zachowac, kiedy wiecej osob zejdzie do jadalni, a
          > my bedziemy w trakcie posiłku..

Normalnie. Powiedzieć grzecznie - dzień dobry i kontynuować jedzenie śniadania. W czym problem?
          • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:25
            Czyli nie prsesuwac sie napredce w scisku, aby wszyscy sie zmiescili?
            • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:30
              mag1_k napisała:

> Czyli nie prsesuwac sie napredce w scisku, aby wszyscy sie zmiescili?

Nie. Po co? Masz prawo zjeść śniadanie w odpowiednich warunkach, a nie w ścisku i pośpiechu. To aby wszyscy się zmieścili jest problemem gospodarza.
              • 3-mamuska Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 00:16
                aqua48 napisała:

> mag1_k napisała:
                >
                > > Czyli nie prsesuwac sie napredce w scisku, aby wszyscy sie zmiescili?
                >
                > Nie. Po co? Masz prawo zjeść śniadanie w odpowiednich warunkach, a nie w ścisku
                > i pośpiechu. To aby wszyscy się zmieścili jest problemem gospodarza.

Ma prawo ,ale nie przeciągać zbytnio. Zjeść i wstać. Nie gadać /jeść nie wiadomo jak długo. Mieć na uwadze ze inni czekają.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:17
          Wystarczy powiedzieć "dzien dobry".
          • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:00
            „Dzień dobry” jak już mówi pierwszy ten kto wchodzi do pomieszczenia
      • memphis90 Re: Śniadanie w agroturystyce 06.08.21, 08:24
        Piękne, ale to salami to chyba że sklepu jest! Kupne, kupne zarcie dostałaś!
        • little_fish Re: Śniadanie w agroturystyce 06.08.21, 11:20
          Ser żółty też!!!
    • lanola.x Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 22:49
      Wy placicie i wymagacie. Idź jutro na śniadanie np o 10 jeśli coś wam nie będzie odpowiadać to wtedy porozmawiaj ie z wlascicielka
    • adriana.la.cerva Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:08
      Chyba jesteś w tej samej agroturystyce gdzie ja byłam!
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:14
        I jak to rozwiazalas?
        Duzo podrozujemy, ale pierwszy raz z tym sie spotykam.
        • adriana.la.cerva Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:16
          Przychodziłam na śniadanie o 8 niestety I starałam się szybko zjeść.
          Jesteście na Mazurach?
          • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:27
            Dokladnie rak
            • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:27
              Tak*
              • adriana.la.cerva Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:49
                Koło Rynu ?
                • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 17:54
                  Miedzy Mikołajkami i Ruciane Nida. Czyli wiecej takich gospodyn na Mazurach..
                  • adriana.la.cerva Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:17
                    Może to jakieś regionalne tradycje. Ale jakbym czytała o swoich doświadczeniach.
    • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:28
      Jeśli coś Ci nie odpowiada, nie jest takie jakie miało być, a gospodarz nie reaguje na uwagi, to zwyczajnie dajesz gorszą ocenę na bookingu wraz z opisem tego co Ci nie odpowiadało.
      A następnym razem jedź w miejsce, które ma ocenę nie niższą niższą niż 9.2. A PRZED zabukowaniem czytaj opinie. Zaczynając od najgorszych..
      • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:33
        Opinie to miejsce ma same bardzo dobre. Fakt, że tylko kilka jest wystawionych. Podejrzewam, ze jednak sa sfabrykowane.
        Pokoje czysciutkie, sniadanie smaczne, ale stosunek wlascicielki bardzo nie fair.
        • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:38
          mag1_k napisała:

> Opinie to miejsce ma same bardzo dobre. Fakt, że tylko kilka jest wystawionych.

To już samo w sobie jest niepokojące.
      • melikles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:22
        A dlaczego na bookingu?
    • fil.lo Re: Śniadanie w agroturystyce 04.08.21, 23:43
      Współczuję. Nakładałabym na talerz i jadła gdzie indziej (taras, ogród, albo nawet i pokój).
    • bywalec.hoteli Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 00:04
      XD
    • 3-mamuska Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 00:13
      Zejdź z mężem, nałóż dla wszystkich i zabieraj do pokoju.
      Każdemu bułkę czy naleśniki trochę dodatków.
      Druga osoba bierze herbatę, potem schodzi i bierze kawę czy coś tam do picia dla reszty.

Druga opcja jak pani znika to przyciągnąć inny stół z trasu czy innego pomieszczenia jak pani się odezwie powiedzieć ze nie było jak usiąść. I cześć osoba musiałby jeść na stojąco.
      A potem jej wystawić opinie.

W sumie nie dziwie się, pani ma wyliczone porcje jakby tak śniadania robiła dla każdego oddzielnie to by 3 godziny w kuchni stała.
      • madzioreck Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:55
        3-mamuska napisała:

> W sumie nie dziwie się, pani ma wyliczone porcje jakby tak śniadania robiła dla
        > każdego oddzielnie to by 3 godziny w kuchni stała.

Pani nie przyjmuje prywatnych gości, tylko jest w pracy.
    • ga-ti Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 00:58
      Jeśli jedzenie wystarcza dla wszystkich gości to ja bym nie panikowała, jedni wstają wcześniej, inni lubią pospać, da radę się wymienić wink
      No chyba, że pierwsi zjadają najlepsze kąski, a dla ostatnich zostają resztki, wtedy pewnie wszyscy będą się mobilizować do wcześniejszego wstania wink
      Mnie się tak nie bardzo podoba. Na wakacjach nie wstajemy wcześnie, ale też lubimy jeść powoli. Dyszący nad nami kolejni goście, niecierpliwiący się w oczekiwaniu na wolne miejsce przy stole, by mnie denerwowali. A już jeśli to ja miałabym być takim dyszącym gościem..., no nie bardzo to wygląda.
    • lot_w_kosmos Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:33
      Powiedzieć kobiecie zwyczajnie : za dużo osób za mało miejsca, proszę dostawić stół i krzesła.
      I wsio.
      • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:35
        Dziwie się ze autorka tego nie zrobiła
        Korona jest tu świetna wymówka
        • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:44
          Nie ma w jadalni miejsca. Ten drewniany stol zajmuje prawie cala przestrzeń. A w pokoju mam maly okragly stolik, na ktorym zmieszcze max dwa talerze.
          • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:57
            No i ????
            Wolisz jeść z przypadkowymi nosicielami korony czy antyszczepami dyszcaymi ci nad głowa
            Niż zadbać o siebie i zjesc w pokoju ?
          • triss_merigold6 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:36
            Ten drewniany stol zajmuje prawie cala przestrzeń. A w pokoju mam maly okragly stolik, na ktorym zmieszcze max dwa talerze.

czyli warunki jak w Zakopanem w latach 90-tych, jakieś podwodne kwatery u Zochy
    • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 07:34
      Przy drewnianym stole z obcymi osobami w środku pandemii ???????

Za karę tam jesteście ?
      Może łazienki tez wspólne ?

Na pewno bym przy takim stole nie usiadła nawet jakby akurat nikogo nie było tylko bym brała jedzenie gdzieś indziej

Zadzwon w ogole do sanepidu ze hotel nie przestrzega zasad bezpieczeństwa . Pani przestanie kozakować
      • melikles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:14
        Jaki hotel?
      • dyzurny_troll_forum Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 14:20
        krolewska.asma napisała:

> Na pewno bym przy takim stole nie usiadła nawet jakby akurat nikogo nie było ty
        > lko bym brała jedzenie gdzieś indziej

Ale zdajesz sobie sprawę, że jeżeli nie jesteś pierwsza przy paśniku to już wszystkie produkty dawno skażone zabójczym aerozolem i zabranie ich w inne miejsce nic nie da!? Pomóc może jedynie totalna dezynfekcja wszystkiego! Najlepiej ozonowanie całego pomieszczenia.
        • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 15:03
          Dziwne ze babsko choć nie udaje ze w hotelu obowiązują specjalne zasady na czas korony i choć nie zaklei części tego stołu
          Przecież ma taki obowiązek
          Choć wyłączyć z użytku
          Wiadomo goście robią co chcą
          • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:01
            Do sanepidu zadzwonię. I do urzędu, ze nie przyjmuje ludzi oficjalnie. Ode mnie wymagala podpisania regulaminu pobytu z podaniem danych personalnych, ale pokwitowania oplaty za noclegi nie chciala dać.. pani to tylko agroturystyka, uslyszalam...
            • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:06
              Wszystkie te kobiety które prowadzą agroturystykę takie same
              Mam identyczne doświadczenia
            • panna.nasturcja Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 19:59
              Naprawdę zapłaciłaś za pobyt bez pokwitowania, rachunku, paragonu?
              • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:18
                Zaliczka byla przelewem, a reszta w gotowce na miejscu. Co mialam zrobic bedac na drugim koncu Polski po dlugiej podrozy z dziecmi, kiedy babka nie chciala mi dac pokwitowania? Jedniczesnie mialam swiadomosc, ze jest obecnie problem z miejscami noclegowymi w tym rejonie.
                • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:54
                  mag1_k napisała:

> babka nie chciala mi dac pokwitowania

Uuu grubo...
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Śniadanie w agroturystyce 06.08.21, 09:19
              No i dobrze, dzwoń.
    • bo1 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:04
      Ta gospodyni to dziwadło jakieś. Skoro jest w stanie zwabić do siebie 14 osób na raz, a śniadanie wydaje wyłącznie o 8, to musi zapewnić wszystkim wygodne, równe warunki. Nie pojmuję, dlaczego nie wstawi drugiego stołu. Naciskałabym na to, bo z jakiej racji goście mają zaczynać dzień od obaw, czy uda im się zjeść opłacone śniadanie normalnie, czy na kolanie. Korzystam czasem z agroturystyki, ale każda grupka przyjezdnych umawia się z dnia na dzień na swoją porę śniadania czy kolacji, tak jak jej pasuje. I tak np. śniadanie można dostać i o 7, i o 10.
      • melikles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:14
        Hmm....zastanówmy się dlaczego nie wstawi drugiego stołu, a najlepiej trzech dodatkowych....
        • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:29
          W tachich agroturystykach musisz solidnie odczuć ze ta kobieta robi ci łaskę ze możesz tam spać . Nieważne ze zapłaciłeś, jestes na jej terytorium i masz się słuchać jak dziecko

Ona się w ten sposób realizuje i spełnia
          • melikles Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:54
            Napisz więcej o swoich doświadczeniach z agro big_grin
        • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:23
          melikles napisał(a):

> Hmm....zastanówmy się dlaczego nie wstawi drugiego stołu, a najlepiej trzech do
          > datkowych....

A po co MY się mamy nad tym zastanawiać? To nie nasz problem. Jeśli pani nie ma miejsca na wygodne usadzenie 14 osób przy śniadaniu, to wynajmuje pokoje mniejszej liczbie osób na raz. I tyle.
          Jeśli jest chytra to na tym straci, bo będzie miała złe opinie.
          • 1matka-polka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:26
            Albo wyznacza 2 pory sniadania. Np. 8-9 i 9-10 i doklada jedzenie dla drugiej tury o 9...
            • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:32
              1matka-polka napisała:

> Albo wyznacza 2 pory sniadania.

No dokładnie. Przy zameldowaniu można przecież zapytać gości o której wolą śniadanie - czy od ósmej czy od 10.00 na przykład.
              • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:36
                A już takiego czegoś to ja nie cierpię
                Umówię się na 8 a akurat chce pospać dłużej albo obudzę się o świcie akurat i co mam siedzieć dwie godziny bez kawy ?
                Urlop to nie kolonia karna gdzie mam się stawiać na rozkaz
                • 1matka-polka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:38
                  "Umówię się na 8 a akurat chce pospać dłużej"

Nie zrozumialas, 2 tury difoltowo, bez zadnego umawiania.
                  • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:51
                    Ale jak wszyscy powiedzą ze o 8 to co ?
                    • 1matka-polka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 11:27
                      krolewska.asma napisała:

> Ale jak wszyscy powiedzą ze o 8 to co ?

To i tak czesc przyjdzie o 9.
                • mikams75 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:24
                  tez tak nie lubie ale po kawe to bym poszla i sobie wziela do pokoju a pozniej z rodzinka na sniadanie.
              • hadron-plus Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:43
                Dokładnie. Chociaż nie mogę de facto się wypowiadać. Nie jeżdżę na tzw. zorganizowany wypoczynek.
          • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:34
            Zdziwiłabyś się ile jest ludzi którzy lubią być pomiatani
            Ta pani to doskonale pokazuje - rzuci im ochłap jakoś rano jak do chlewika jako śniadanie a oni po rękach będą całować i jeszcze 10 gwiazdek dadzą w ocenie
        • natalia.nat Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:36
          melikles napisał(a):

> Hmm....zastanówmy się dlaczego nie wstawi drugiego stołu, a najlepiej trzech dodatkowych....

Ale gości nie musi to interesować. Chcą zejść na śniadanie i mieć gdzie usiąść. I to rolą gospodyni jest zorganizować wszystko jak należy. Powinno być tyle miejsc, ile gości.
          Czego nie rozumiesz?

• 1matka-polka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:39
      A parowki dokłada, jak sie skończą?
      • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:44
        No właśnie
        Dziwny to jest system
        Jedzenie piec godzin w upale leży
        Miejmy nadzieje ze zjadacie do Konca bo Pani raczej tych resztek nie wyrzuca tylko serwuje kolejnym gościom
        • bo1 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:06
          Jakie pięć godzin? W jakim upale? Każda grupa dostaje np. świeżo ugotowane jaja na miękko, albo świeżo usmażone naleśniki, albo jajecznicę, swój półmisek wędlin i serów itp. w takiej ilości, w jakiej zazwyczaj jemy. Parówek na szczęście nam nie serwują. Wszystko jest świeże i bardzo smaczne. Kucharka jest na posterunku od rana i na bieżąco przygotowuje porcje. Jeździmy tam od lat, a świetna kuchnia i swoboda wyboru pory posiłków jest dla nas dużym atutem.
          • little_fish Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:27
            To chyba było pytanie do założycielki wątku. Też w sumie jestem ciekawa, czy pani uzupełnia półmiski. Bo jeśli nie, to się nie zdziwię, jak za chwilę faktycznie wszyscy będą od 7 w jadalni czekać.
            • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:11
              Pani nie uzupelnia polmiskow. Wedlin, serow, warzyw, twarożku jest wystarczajaco duzo. Gorzej z hot dogami (byly lacznie dzis cztery sztuki...), nalesnikami, czy innymi na cieplo. Codziennie cos innego, ale na pewno do konca nie starczy. Jest tez jeden dzbanuszek 1litr mleka i tyle samo soku dla wszystkich. Kolejni na pewno nie maja juz po nas, bo moje dzieci zaczynaja sniadanie od miski platkow z mlekiem, a nastepnie po szklance soku.
              • mia_mia Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:57
                To już przynajmniej wiesz dlaczego wszyscy przychodzą rano i brakuje miejsc i dlaczego, zgaduję były „przystępne ceny”😉
              • bywalec.hoteli Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 19:30
                mag1_k napisała:

> Jest tez jeden dzbanuszek 1litr mleka i tyle samo soku dla wszystkich. Kolejni

No to już jest wybitne skąpstwo, bo dla każdego powinno być dostępne minimum 250 ml zarówno soku jak i mleka, czyli na 14 osób powinny stać 4 listry mleka i soku.
          • mikams75 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:28
            a o Tobie jest ten watek?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:50
      Ale wy się zrywacie o tej 8h żeby biec i się najeść?
      Ja bym schodziła o 9h a jak już nie będzie co jesć to idziesz do pani i mówisz, że wyjedzone.
      No nie bieglabym na sniadanie bo jest od 8h.
      Co mozna zrobic to poprosić o wydzielone porcje na talerzykach ale wtedy będzie problem bo będzie i ser i wędlina i dżem i jajko i chleb i bulka a ktoś jada tylko owsiankę.
      A jesć z 14 osobami przy jednym stole nie zamierzam, i co jeszcze kto pierwszy sięgnie ten jego, a po tygodniu będziecie znaczyć oblizanymi paluchami kanapki jak w przedszkolu w latach '70-'80 😂
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:53
        I nalezy pamiętac że to jie jest hotel z opcją all, a nawet w hotelu nie ma jadalni na wsxystkich gosci na raz.
        • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 08:55
          No nie ma w dobrym hotelu miejsca ale jak przyjdzie za dużo ludzi to musza czekać a nie dosiadać się do gości którzy jedzą
        • aqua48 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:30
          kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> I nalezy pamiętac że to jie jest hotel z opcją all,

Wiele razy nocowałam w pensjonatach ze śniadaniami i nigdzie nie było podobnego problemu - że goście nie mają się gdzie pomieścić, a śniadanie jak wydano tak leży i gospodarz ma w nosie co się dzieje w jadalni.
          Wręcz przeciwnie gospodarz zawsze czuwał, donosił brakujące potrawy, lub wynosił nowe ciepłe. Śniadanie ma przebiegać w miłej atmosferze a nie w pośpiechu i ze współmieszkańcami czyhającymi na moje krzesło. Ja lubię sobie zrobić dolewkę kawy, zerknąć na poranne wiadomości lub prognozę pogody jeśli jest włączona tv, pogadać przy jedzeniu krótko o planach na bieżący dzień.
          • mag1_k Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 18:21
            No niestety o osmej wszystko jest gotowe, łacznie z jajecznica na patelni, jesli akurat to jest jako danie na cieplo. I gospodyni juz sie nie pojawia.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 19:30
            A ja bylam w polanicy w 4* i jak zeszlam na sniadanie o 8:30 to kulturalnie nalalam sobie kawy i wyszlam, bo miejsca nie bylo. Przyszlam na sniadanie dopiero pozniej po kawie i 2 fajkach ;P
    • segregatorwpaski Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:44
      Jak wynajmuję cokolwiek zwracam uwagę ja wygląda jadalnia - muszą być osobne stoliki i już, żadnego wspólnego stołu! Jak nie ma tego na zdjęciach - piszę by dosłali i napisali jak jest. Jest to dla mnie niezmiernie istotne, musimy zjeść śniadanie we własnym gronie, zero obcych przypadkowych ludzi. I nie chodzi tu o coronę, po prostu - jedziemy rodzinnie i tak jemy. Ale my jesteśmy z mężem z tych, co jak jadą na 2 tygodnie do hotelu to po tych dwóch tygodniach nikogo nie znają, nie kojarzą nawet specjalne. Widzę jak bywa - po pierwszym wieczorze wiele osób łączy się w różne kombinacje imprezowo - rozrywkowe. Nie krytykuję, jak ktoś lubi jego prawo, ale my nie. Na Twoim miejscu próbowałabym porozmawiać z właścicielką i przekazać jej swoje uwagi.
    • spanish_fly Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:53
      Trzeba będzie poczekać aż miejsce się zwolni.
      • krolewska.asma Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 09:55
        Przy takim dużym stole obowiązuje prawo dżungli i jestem pewna ze ci bardziej prymitywni będą się wciskać
    • aandzia43 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:05
      Słabe. Powiedzieć pani prostym tekstem, że miejsc nie wystarcza dla wszystkich gości i jest niefajnie i niech coś z tym zrobi np. nech wstawia dodatkowy stół albo robi śniadanie na dwie tury. Śniadanie przy wspólnym stole ma zalety, można posłuchać o praktycznej stronie miejscowych atrakcji, wymienic doswiadczenia. Chociaż wolę jeść je sama, bo rano jestem ciut nieprzytomna.
    • pyza-wedrowniczka Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:07
      Co zrobić? Najpierw zgłosić problem właścicielce, pogadać z nią, żeby ona coś zrobiła.
      Kobieta może bez sensu robi, ale trzeba do niej pójść i to zgłosić najpierw, bo z forum to ona się nie dowie, że goście niezadowoleni.
      • madzioreck Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 21:03
        No faktycznie zaskoczenie, że na 8 miejscach nie mieści się 11 czy tam 14 osób. Pani na pewno tego nie wie suspicious
    • paulownia88 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:12
      Nie brać agroturystyki ze śniadaniami. Polecam pokoje z aneksem kuchennym, przyrządzenie posiłku dla kilku osób to żadna sztuka. My śniadań w ogóle nie jadamy, więc nie ma problemu, ale gdybyśmy jednak jedli to nie wyobrażam sobie wstawać o siódmej w lecie, bo śniadanie. Czy lecieć ze szlaku na łeb, na szyję, bo obiad. Kiedyś z braku miejsc wynajęłam domek w małym ośrodku wczasowym, opcja tylko z wyżywieniem. Ok. Na posiłki nie chodziliśmy wcale, był foch ze strony pani właścicielki, że dlaczego, chociaż uprzedzaliśmy, że zapłacimy, ale korzystać z wyżywienia nie będziemy. Nie cierpię tego jedzeniowego terroru.
      • kubek0802 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 10:41
        Nie korzystam z agroturystyki, ale podstawowym kryterium wyboru miejscówki jest dostępność śniadania. Czasem jeżeli decydujemy się na "apartament" w mieście zamiast hotelu to jeszcze 2-3 dni zniosę. Są ludzie skowronki i 7 to już nie jest rano i o 8 można być głodnym.
        W tej konkretnej sytuacji zapytałabym właścicielkę jak konkretnie widzi możliwość zjedzenia śniadania przez 14 osób przy 8 osobowym stole.
      • palacinka2020 Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:14
        Absolutnie nienawidze mieszkan (bo apartamentem tego nie nazwe) bez sniadan. Sniadanie musi byc.
        Do agroturystyk nie jezdze, bo w wakacje chce jakichs atrakcji, a nie nudnego pokoju w lesie.
        • bywalec.hoteli Re: Śniadanie w agroturystyce 05.08.21, 20:25
          palacinka2020 napisała:

> Absolutnie nienawidze mieszkan (bo apartamentem tego nie nazwe) bez sniadan. Sn
          > iadanie musi byc.
          > Do agroturystyk nie jezdze, bo w wakacje chce jakichs atrakcji, a nie nudnego p
          > okoju w lesie.

No i dobrze. A z ciekawości: gdzie jezdzisz, gdzie są atrakcje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka