71tosia 16.08.21, 12:01 Od paru lat nie mam telewizora, nie ogladam telewizji publicznej a dzis dostalam wezwanie do zaplaty 'zaleglego abonamentu' na 1600zl. Skad te wyliczenia nie wiem. Co z tym zrobic? Czy ktos mial taka sytuacje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: abonament 16.08.21, 12:03 To że nie oglądasz publicznej, jest bez znaczenia, niestety. Czy te perę lat temu wyrejestrowałaś odbiornik na poczcie? Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: abonament 16.08.21, 12:05 Czy miałaś kiedyś zgłoszony telewizor i płaciłaś abonament? Jeśli tak, to czy później wyrejestrowałaś odbiornik? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: abonament 16.08.21, 12:05 71tosia napisała: > Od paru lat nie mam telewizora, nie ogladam telewizji publicznej a dzis dostala > m wezwanie do zaplaty 'zaleglego abonamentu' Telewizor trzeba wyrejestrować. Ale abonament RTV jest też za radioobiorniki. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: abonament 16.08.21, 12:17 chyba mialam ten abonament dwa mieszkania temu (dobre ponad 15 lat temu), z pewnoscia nie rejestrowala tu gdzie teraz mieszkam, nie mam tez zadnego numeru identyfikacyjnego odbiornika etc Znalazlam takie wyjasnienie, ktos sie odwolywal w ten sposob? jakwyjsczdlugow.pl/jak-nie-placic-abonamentu-rtv/ Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: abonament 16.08.21, 12:10 Miałaś kiedyś zarejestrowany odbiornik? Ja nie miałam nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: abonament 16.08.21, 12:18 no wlasnie chyba nie mialam, na pewno nie mialam w domu w ktorym mieszkam ani w poprzednim mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: abonament 16.08.21, 13:25 To nie wystarczy, jeśli miałaś wcześniej i nie wyrejestrowalas to nadal się naliczał. 1600 zł wygląda jak abonament zaległy za 5 lat, czyli taki który nie uległ przedawnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: abonament 16.08.21, 13:49 Na szczescie chyba nie 'Otóż przez zmianę przepisów w 2007 roku rozporządzeniem Ministra, wszystkie wcześniejsze rejestracje odbiorników telewizyjnych straciły ważność wraz z listopadem 2008 roku. Sama Poczta Polska miała kolejny rok na nadanie wszystkim zarejestrowanym wcześniej odbiornikom indywidualnych numerów identyfikacyjnych. A do tego miała obowiązek poinformować o takiej decyzji wszystkich właścicieli odbiorników RTV. Nie wiadomo, z jakiego powodu jednak takie numery identyfikujące odbiornik RTV do wszystkich właścicieli nie dotarły, a to w praktyce oznacza, że odbiorniki telewizyjne, czy radiowe – nie zostały ponownie zarejestrowane pod nowym, indywidualnym numerem. Jeżeli więc Poczta Polska wysłała nam wezwanie do zapłaty abonamentu RTV, ale nigdy wcześniej nie nadała naszemu odbiornikowi numeru, to zadziałała na swoją szkodę, bo w ciągu 7 dni od otrzymania wezwania do zapłaty zaległego abonamentu RTV, można wnieść pismo, proszące o podstawę prawną wydanej decyzji, powołując się na artykuł 73 Kodeksu postępowania administracyjnego.' jakwyjsczdlugow.pl/jak-nie-placic-abonamentu-rtv/ Odpowiedz Link Zgłoś