Dodaj do ulubionych

Krowa na emeryturze :)

17.08.21, 09:30
Tam gdzie teraz wynajmuję to jest niewielka wieś. Tu już w zasadzie nie ma gospodarstw jako takich (pola, łąki, krowy, konie), wszystko posprzedawane pod domy. Zostały dwie duże łąki. Jedna z nich jest zaraz koło mojego domu. Powiedzmy z 500m od mojego domu stoi stodoła i taki mały może z 50m domek. W tej stodole mieszkają dwie emerytowane krowy (koło 12 letnie), koń (16 lat), 4kozy (młode dające mleko), kilka królików (to na sprzedaż) i kilka kur. Rozmawiałam z właścicielką wczoraj niechcący, bo poszłam na spacer sprawdzić (po roku) skąd te krowy słychać. W rozmowie wyszło, że pani po sprzedaży swoich hektarów podzieliła się z synem kasą, zostawiając sobie na starość ten kawałek ziemi i te biedne nikomu niepotrzebne zwierzęta. Pani mnie rozbawiła, bo jej starość to 58 lat. Fakt została sama, mąż zmarł kilka lat temu, syn wyjechał do Warszawy.
Jakoś bardzo spodobało mi się to. Gadałyśmy tak z godzinę o tych zwierzętach, bo zastanawiałam się na co jej koń np, czy krowy które nie dają mleka. Ona stwierdziła, że mleko dają jej kozy i więcej jej nie potrzeba. Helci i Helenki przecież nie sprzeda, bo to już w zasadzie tylko do rzeźni, koń Lucek (no przecież to już staruszek i swoje się narobił) należy mu się odpoczynek. Kozy tylko dwie w roku mają młode a dwie "odpoczywają", kury na jajka. Jedynie te króliki to na pasztet lub na sprzedaż. A jest jeszcze suka owczarka kaukaskiego ale to takie ciele, że nikt by nie uwierzył, że to rasa agresywna i dwa koty, które chyba nigdy w życiu żadnej myszy nie złowiły.
W sumie fajne to gospodarstwo smile
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 09:38
      turbinkamalinka napisała:
      Pani mnie rozbawiła, bo jej starość to 58 lat.

Pani prawdopodobnie od dzieciństwa pracowała ciężko w gospodarstwie.
      Fizycznie pewnie czuje się inaczej niż pięćdziesięcioośmioletnia pani pierdząca w krzesło przy biurku.
      • turbinkamalinka Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 09:56
        No całe życie i pewnie jest zmęczona bardziej i inaczej niż "miastowi". Zostawiła sobie tyle ile jest w stanie zrobić nie męcząc się przy tym zbytnio
      • spanish_fly Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 10:11
        Siedzenie przy biurku skutkuje czasem gorszym stanem zdrowia niż praca w gospodarstwie, a robiłam i jedno i drugie, i mam bliskich, którzy parali się całe życie jednym bądź drugim.
        • januszekxxl Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 10:51
          spanish_fly napisała:
          > Siedzenie przy biurku skutkuje czasem gorszym stanem zdrowia niż praca w gospod
          > arstwie,

Bo oprócz braku ruchu dochodzi jeszcze nieodpowiednie żywienie (czasem obżarstwo), picie pięciu mocnych kaw dziennie itp.
          • paulownia88 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 11:28
            Kawy są ok
            • januszekxxl Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 11:35
              paulownia88 napisała:
              > Kawy są ok

Nie są. A na pewno nie są OK pite w nadmiarze.
          • spanish_fly Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 12:53
            Jasne, bo rolnicy nigdy się nie obżerają i nie nadużywają żadnych używek.
            • januszekxxl Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 14:59
              spanish_fly napisała:
              > Jasne, bo rolnicy nigdy się nie obżerają i nie nadużywają żadnych używek.

Ale ci którzy się obżerają i nadużywają, pracują fizycznie a siedzą w pracy i po pracy.
              • januszekxxl Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 14:59
                januszekxxl napisał:
                a siedzą

a nie siedzą
              • spanish_fly Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 15:13
                No właśnie. Siedzenie nie jest zdrowe, dlatego bez sensu są twierdzenia, że osoba, która pracowała fizycznie z difolta będzie w gorszym zdrowiu niż ta, która miała pracę siedzącą.

Jedyną przewagą pracy siedzącej jest, że możesz ją wykonywać nawet jeśli masz już poważne ograniczenia ruchowe (chociaż też nie wszystkie, bo jeśli ból jest duży to też nie popracujesz.)
    • purchawka2020 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 09:39
      Rzadko zdarz się na wsi taki stosunek do zwierząt.
      • turbinkamalinka Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 10:01
        Pani ma stosunek do zwierząt bardzo "wiejski". Ona zwierzę do zjedzenia zabije bez mrugnięcia okiem i tak robi z kurami czy królikami, ale jak mówi nie widzi sensu zabijania starego konia czy krowy na karmę dla psów, a stać ją teraz żeby "pobawić" się w gospodarza.
        • purchawka2020 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 11:02
          U moich wiejskich sąsiadów by nie przeszło - po co im taka robota. Drzewo - to jest coś co smieci i trzeba je wyciąć, zwierzę ma przynosić pożytek - jak nie przynosi - to po co przy nim chodzić - fiu leżaka do rzeźni.
        • aandzia43 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 12:42
          To nie jest typowo wiejski stosunek do zwierząt, zwierzę ma przynosić dochód, a krowa nie dająca mleka żre cały rok, trzeba wokół niej chodzić, krowy na dożywociu nie widziałam na wsi. Konia tak.
    • tt-tka Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 09:40
      Afirmatorka zycia big_grin
      znalam taka, tylko ta moja miala juz kolo 90-tki - tak pogodne, zyczliwie nastawiona do swiata i ludzi osoby rzadko sie spotyka
      niech pani i jej zwierzaki zyja dlugo i szczesliwie !
      • buldog2 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 12:31
        Tak, przepiękna afirmacja życia.

P.S. Są i ciemne strony życia. leszab, ten złodziej, znów grasuje.
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,172198097,172198097,Afganistan_jakies_przemyslenia_.html?p=172206217
    • ichi51e Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 10:03
      bardzo fajne. to są jej zwierzęta domowe - ludzie przecież koty i psy trzymają choć nic im nie dają. Fajnie ze tak sobie żyją.
    • purchawka2020 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 11:02
      Mój dziadek tak miał, konia Siwą i krowę Kasię na dożywociu, tak się razem starzeli.
    • kosmos_pierzasty Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 11:11
      Fajne smile
    • aandzia43 Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 12:50
      Piękna starość dla zwierzakó smile Żeby mieć roślinność na paszę i podściółkę dla swoich roślinożerców musi mieć kawałek ziemi i kogoś kto jej to zbierze i przewiezie do stodoły. Trzymanie dużych zwierząt nie jest tanie i bezobsługowe, tym bardziej szacun dla kobiety.
    • ykke Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 13:35
      Mnie zastanawia z czego utrzymuje te zwierzęta, bo krowa i koń generują dość duże koszty zimą.
      • ajaksiowa Re: Krowa na emeryturze :) 17.08.21, 14:57
        Sprzedała może ziemię i ma na dożywocie dla siebie i zwierząt,oby starczyło ich na jak najdłuźej,a w razie czego niech zwierzęta uśpi,piękna historia🥰🥰

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka