Dodaj do ulubionych

Zapalenie spojówek- mam dość:(

20.08.21, 09:17
Dziewczyny, od.5 miesięcy zmagań się z zapaleniem oczu.Po kuracji od okulisty jest chwila przerwy i znów to samo. W dzień jako tako,ale w nocy budzę się z czerwonym oczami,takimi ' za mgla'. Rano to samo...Od pół roku nie maluje niestety w ogóle oczu. sad nie używam żadnych płynów micelarnych.Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:23
      1 czy stosujesz krople, żel nawilżający na noc? to jest konieczne u wielu ludzi, inaczej dokładnie tak się budzą
      2 bierzesz jakieś leki hormonalne szczególnie antykoncepcję? często skutkiem ubocznym jest wysuszenie oczu.
      3 bierzesz wit a na trądzik w tabletkach?
      4 czy pijesz alkohol? nawet lampka wina powoduje wysuszenie oczu i pobudkę z czerwonymi rano jeżeli się ma skłonnosc
      5 sprawdzał ci ktoś stan kanałów meiboma, jakiś okulista? nie masz zapchanych wydzieliną? jeżeli tak to trzeba odpowiednio odtykać (to długi temat) i pomoże dopiero po dłuższym czasie
      • bib24 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:26
        i jeszcze
        -czy nie używasz kosmetyków jakichkolwiek do twarzy, bo one jednak wędrują, dostaja się do oczu i mogą pięknie podrażniać. np krem z kwasami
        - czy rano myjesz porządnie oczy płynem (blephasol) i gorącą wodą? to pomaga pozbyć się zanieczyszczeń. nawet gorąca woda na watce dużo pomaga
        - i jeszcze coś miałam, może mi się przypomni smile
        • magda1979 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:33
          Z całego serca dziękuję Ci za tak wyczerpujące wskazówkismileKrople stosuje od tygodnia dopiero,więc może za krótko.Nie stosuje antykoncepcji Ani tabletek z Wit.A. Ale może faktycznie to od kremow.Mam.takie zwykłe typu z Lidla czy Nivea Soft ale myślałam,że skoro na twarzy się nic nie dzieje to nie ma to wpływu na oczy.Nie myje rano oczu niczym specjalnym sad Dziękuję za.rady. Zastosujesmile
          • bib24 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:37
            zwykłe krople mają mało środka, nadają się na dzień a nie na noc. na noc przed snem najlepszy żel z tubki, ale go jest samemu ciężko położyć. super też jest cornere żel na receptę do podleczenia (nazwa z pamięci, napewno sa w niej literówki). jak nie umiesz położyć żelu to jest hylo gel, ma sporo środka nawilżającego. to jest na noc przed spaniem. w dzień też trzeba ponawilżać, ale czymś słabszym np co 2-3 godziny. tak przez kilka dni zobaczyć czy będzie poprawa. ostawić wszystko co kładziesz na twarz, minimum rano myć oczy gorącą wodą, szczególnie brzegi tam grze są rzęsy. można też myć w ciągu dnia.

i kolejne dwie sprawy
            - czy często przebywasz w klimie?
            - krople do oczu też mogą podrażniać i dawać ciekawe efekty, bo mają różne dodatki. szukaj takich bez konserwantów jeżeli będziesz długo używać. n ten hylo gel nie ma, ale systane bodajże już tak. super nawilża, ale na dłuższą metę lepiej omijać.
          • qwirkle Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:37
            Chyba coś zrobili z recepturą Nivea soft, bo od paru miesięcy co posmaruję okolice oczu tym kremem, to oczy mnie szczypią i łzawią sad

Bo jakoś nie wierzę w moje nagłe uwrażliwienie się na ten krem
            • lauren6 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 16:35
              czytamyetykiety.pl/produkt-kosmetyczny/nivea-soft-krem-intensywnie-nawilzajacy-200-ml/

Masz tam w składzie silnie podrażniające substancje zapachowe.
              • magda1979 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 23.08.21, 21:23
                Bardzo Wam wszystkim jeszcze raz dziękuję.Ale Lauren 6 miałaś rację! Odstawiłam ten krem za radą Twoja i innych i od 3 dni noc nie stosuje na twarz....Odpukac,ale problem zniknal🥳🥳Dziewczyny jestem Wam mega wdzięczna!!!!
                • bib24 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 23.08.21, 21:35
                  zawsze najlepiej zaczynać od najprostszych rozwiązań smile
    • express_coffee Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:40
      Też tak miałam. Pomogło dopiero regularne stosowanie kropli nawilżających. Szczególnie na wieczór. Jestem atopikiem i według okulistki mam rodzaj atopowej skóry także wokół oczu. Dlatego nawilżanie jest konieczne.
    • alpepe Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:45
      Mnie się tak zdarza, jak zapomnę zdjąć na noc szkła kontaktowe. Wtedy rano najpierw krople nawilżające, potem kompres z czarnej herbaty. Ale widzę, że ci tu już kobiety poradziły nawet lepiej.
    • babsee Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 09:56
      To ja z może dziwna radą ale koleżanka z pracy też tak miała. Trwało to blisko 8 miesięcy, co chwilę nawracał stan zapalny oczu. Stosowała i krople i sterydy i nic. I wreszcie jedna pani doktopr kazala jej pić olej lniany, na czczo i wieczorem- lyżke oleju wlac do paszczy i językiem rozmemłac po podniebieniu. I pomogło...wszyscy bylismy w szoku, zed zwykły olej lniany zakończyl jej problemy z oczami.
      • bib24 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 10:10
        bo omega 3 pomaga na nawilżenie a z oleju lnianego się omega 3 wykonwertuje. jednak praktyczniej jest pić tran.
      • magda1979 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 14:38
        Dzięki, kupiłam olej smile
    • mamtrzykotyidwa Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 12:50
      A u alergologa byłaś?
      Na czym i pod czym śpisz?
      Czy zmieniłaś coś w łóżku/pościeli/sypialni przed 5 miesiącami?
      • magda1979 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 14:38
        Niby wszystko jak dotąd. Ale może zmienię proszek na jakiś dziecięcy.Dzieki
    • mania805 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 13:22
      To jeszcze warto sprawdzić czy to nie nużeniec.
      Do najczęstszych objawów należą:
      pieczenie, łzawienie, uczucie łaskotania i suchości oczu.
      zespół suchego oka, zapalenie spojówek.
      przewlekłe zapalenie brzegów powiek.
      niewydolność gruczołów Meiboma i wtórny zespół suchego oka.
      nawracające gradówki i jęczmienie.
      pieczenie.
      świąd.
      uczucie piasku pod powiekami.
    • asfiksja Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 14:31
      Tak, ja się spotkałam, że w sezonie częstego i intensywnego używania kremu z filtrem (czyli z grubsza tak, jak ty) mam zapalenie spojówek. Pomogło wybranie najmniej drażniącego preparatu, zostawianie nieposmarowanych kół wokół oczu i niepocieranie oczu posmarowanymi palcami. Jeśli oczy swędzą - tylko woda, pomocniczo zyx doustnie. Choć zyx na oczy to biorę głównie w lutym, jak pyli leszczyna, filtry już ogarnęłam.
      • magda1979 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 14:37
        Dziękuję Wam za kolejne wskazówki smile
    • brandypolloalexander Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 14:42
      to moze byc chroniczne , ja tak mam. Antybiotyk niestety
    • ichi51e Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 15:00
      nuzyca?
    • terazkasia Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 15:05
      Znam. Wyleczyła mnie higiena brzegów powiek, tzn. jej konsekwentne stosowanie. Co do nawilżania oka - też ważne - polecam szczególnie "tłuste" krople, które długo trzymają się w oku (jak np. Cationorm); podczas gdy np. Hyabak jest dla mnie zbyt wodnisty - natomiast nie wydaje mi się, żeby taki ciąg infekcji jak u Ciebie wynikał z tylko suchego oka.
    • mysiulek08 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 17:52
      zrobić diagnostykę pod kątem nuzenca

duza ulge daja krople typu Clarastil, Systane tez, a rewelacyjne sa chusteczki do oczu Clidarex, na noc maść z wit A Vitapos,
      wewnetrznie, vit E, olej z wiesiołka, vit D i papaina z bromelina
    • ida_listopadowa Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 18:23
      Miałam taką sytuację. Wielomiesięczne nawracające zapalenie spojowek, to byla masakra. Pełna diagnostyka, testy na alergie, nawet na nuzenca (bardzo przykra sprawa, wyrywają po parę rzes) i tak dalej. Zaleczone - wracalo. Okazało się, że winowajcą byl plyn micelarny Lirene. Nic z tej firmy nie dotykam. Po dwoch tygodniach nie mazania twarzy absolutnie niczym (zadnych kosmetykow) i mycia jej najbardziej podstawowym mydlem w kostce, problem sie skonczyl i nie wrocil.

Sprobuj odstawic absolutnie wszystko z wyjatkiem wody i mydla, rowniez balsamy do ciala. Nie maluj nie tylko oczu ale i twarzy. Wiem ciezka sprawa, ale u mnie podzialalo.
    • india-mia21 Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 23:26
      Alergolog
      Plus ew wymaz z worka spojowkowego
    • bywalec.hoteli Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 20.08.21, 23:44
      wirusowe, bakteryjne czy alergiczne zapalenie spojówek?
    • asiairma Re: Zapalenie spojówek- mam dość:( 23.08.21, 21:47
      Alergia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka