pasquda77 27.08.21, 00:25 Mój 16 latek od godziny 19 rzyga niczym kot, nie boli go brzuch, wymiotował już 9 razy, co wypije parę łyków wody leci do łazienki.Czekać do rana, jechać teraz na pogotowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajr27 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:32 Ma gorączkę? Jest słaby, na chodzie? Boli go głowa? Jeśli to tylko wymioty bez innych objawów sugerujących infekcję wirusową, pojechałabym na SOR Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:36 Jest słaby i zmęczony, Głowa go nie boli, póki co próbuje zasnąć, jeśli znowu będzie paw to pojedziemy Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:37 kupić gdzieś elektrolity i niech pije po łyku. Musi pić. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:37 Odczekaj po wymiocie godzinę, zanim podasz wodę. Zbyt szybkie podanie może prowokować kolejny wymiot. Wiadomo czym.to może być spowodowane? Jedzenie, marihuana, wirus? Dodatkowe symptomy? 9 razy to sporo, ale ogólny stan jest ważny. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:42 Właśnie pojęcia nie mamy , zjadł w sumie to co zwykle, żadnych używek- to na pewno.Pod wieczór oznajmił, że słabo się czuje i zaczęło się rzyganie. Piję wodę dosłownie po łuku, bo mówi że bardzo chce mu się pić, po chwili wszystko wylatuje. Elektrolitów nie mam gdzie kupić w środku nocy, najbliższa apteka 45 km... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 02:25 Po pierwsze nie przyzna sie co "zjadl' ale to tez moze byc: www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/choroby-ukladu-pokarmowego,grypa-zoladkowa--grypa-jelitowa--jelitowka----objawy--leczenie,artykul,1704110.html Odpowiedz Link Zgłoś
justyna_be Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:40 Wszystko zależy od tego, w jakim jest stanie ogólnym- jeśli dobrym i nie ma innych niepokojących objawów (np. bólu głowy, zaburzeń świadomości) to próbuj dawać po łyżce (nie więcej) wody (lub lepiej Orsalit/Gastrolit itp.) co kilka minut. Jeśli masz wątpliwości, zadzwoń do NPL, lekarz powinien się zorientować już po rozmowie, czy potrzebna pilna interwencja. Jeśli oprócz wymiotów występują inne niepokojące objawy, to jedź do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:42 zapytac co jadl czy "konsumowal" .. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:35 Ponad 95% wymiotów i biegunek spowodowana jest chorobami wirusowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:47 Bardzo zimna woda, z lodówki, po łyżeczce, nie więcej. Postaw miskę przy łóżku. Jeśli nie ma innych objawów to ja bym poczekała do rana. Duży chłop, nie powinien się odwodnić. No chyba, że się pogorszy, oby nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 00:53 No właśnie przed chwilą wypił dosłownie mały łyczek, już wyrzygał 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 01:09 Odczekałbym do rana ostatecznie wezwała pogotowie gdyby bardzo się pogorszyło. Ja tak czasem mam wymiotuje 7-8 godzin , i łeb mi pęka od żołądka. Zjem to co wszyscy lub to co zwykle a organizm sobie strzela fochy. W sumie puk puk dawno nie miałam. Jeśli ogony stan dobry to poczekaj do rana nic przyjemnego nocka w szpitalu. Chyba ze dojdą bóle brzucha gorączka. PENWIE wirus jakiś. Zdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 01:29 Poić. Pogotowie? Do rzygajacego 16latka? To nie ma się co dziwić, że te sory zapchane. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 01:37 Zaczekać jeszcze, ostatnio wymiotował mój syn, bolała go głowa. Przyznam nie przyszło mi do głowy jechać na SOR czy też wzywać pogotowie. Uznałam, że jest w dobrym stanie, a wymioty no cóż zdarzają się wszystkim. Oczywiście wszystko zależy od stanu "pacjenta" i nikt tutaj tego nie oceni. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 01:39 Nie kapal sie wjakims jeziorze albo rzece? Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 07:35 Zaciekawiłaś mnie. Chodzi o to, że mógł jakiegoś wirusa złapać, jak się kąpał? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 01:58 Wszystko zależy od stanu ogólnego. 16-latek raczej potrafi ocenić, jak się czuje. Tylko nie dawałabym do picia wody. Masz w domu szałwię? Zaparz herbatkę szałwiową i niech pije po łyku. Dobre to nie jest, ale „uspokaja” żołądek. Podobnie działa herbatka z kopru włoskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
brak_pomyslu17 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 07:30 Jak syn? Mojego tez cos podobnego w nocy dopadło. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 07:42 Daj znać, jak tam syn. Mam nadzieję, że już lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 07:51 Załatwiłam się tak dwa lata temu, do dziś pamiętam. Rzygałam jak kot po łyku wody, brzuch nie bolał, biegunki też nie było. Po dobie zaczęło przechodzić, tj. mogłam się już napić elektrolitów bez zwracania. Tydzień dochodziłam do siebie. Jak syn? Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:12 Wymioty przeszły po...11 pawiu.W nocy w końcu zasnął więc nie ciągnęliśmy go do szpitala, budził się i sporo pił, już bez sensacji.Jeszcze odsypia. Sęk w tym, że nie jadł żadnych wynalazków, jak wrócił z pracy to zjadł pizzę mrożoną, którą często kupujemy, póki co to główna podejrzana, po niej poczuł się źle. Dzięki za wsparcie i wszystkie rady 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:21 Może jakiegoś wirusa z pracy przywlekł? Niech dopyta kolegów, jak u nich. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:25 Wiesz co już sama nie wiem, jeden z pracowników był chory jakieś dwa tygodnie temu, objawy jak przy covid, jedyny nie zaszczepiony w robocie, skierowania na test nie dostał. Więc wczoraj już mi też właśnie covid chodził po głowie 🤔Syn zaszczepiony, przy jelitówce zawsze chorowaliśmy jednocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:38 Mój mąż właśnie zaliczył jelitówkę łącznie z wysoką gorączką, a u mnie zero objawów. Nie ma reguły, że wszyscy w rodzinie muszą chorować. Syn mógł coś złapać w pracy, od znajomych, od dziewczyny, w komunikacji miejskiej itd. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:28 Skoro żołądek się uspokoił, to niech odsypia. Najgorsze raczej minęło. Tylko niech o piciu pamięta. Dobrze, że to już praktycznie weekend, to będzie mógł na spokojnie dochodzić do siebie. Zdrowia życzę! Niech syn jeszcze podpyta kolegów z pracy, czy czasem któryś nie miał podobnych sensacji, bo jeśli to wirus, to całkiem prawdopodobne, że was też dopadnie. Trzymam kciuki, żeby nie! Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:43 Ja zachorowałam kilka godzin po stypie. Cały dzień nie zjadłam niczego podejrzanego, a obiad stypowy jadło oprócz mnie 30 innych osób i nikt nie był chory. Podejrzewałam wtedy wirusówke, chociaż dziwne, że nikogo nie zaraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 14:58 Wirusówka pewnie. Moja córka miała kiedyś taką, że skończyła pod kroplówką, a kuzynka, która się od niej zaraziła, musiała dostać zastrzyki na zatrzymanie wymiotów (pierwszy raz w ogóle wtedy słyszałam o takim wynalazku). Rotawirusy to gady, bo się przenoszą drogą kropelkową i naprawdę niewiele trzeba (kuzynka u nas była przez kwadrans i nie wchodziła do pokoju chorego dziecka). Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 08:05 Spokojnie, udaru raczej nie ma bo chmury wczoraj były. Pewnie zeżarł co nie trzeba lub ma grypę żołądkową. Poczekać do rana, i wtedy zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:30 Dobrze, że z synem wszystko ok. Stawiam na zatrucie po mrożonej pizzy. Może była kiedyś odmrożona, a potem sklep zamroził ją drugi raz. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:33 jak spozywał narkotyki to bym pojechała. W przeciwnym razie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:40 zuleyka.z.talgaru napisała: > jak spozywał narkotyki to bym pojechała. W przeciwnym razie nie. Wiesz, to że ty masz ćpuna w domu nie oznacza, że inni rodzice również, więc zachowaj takie głupie komentarze dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 09:50 A tu już chamsko jej odpowiedziałaś. Bo wiesz - nawet najgrzeczniejszy dziubdzius poza domem może byc niezłym ziółkiem. A i w domu w swojej pieczarze/pokoju również. A w niedzielę do mszy słuzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 10:09 Ojej, dziwnie zabolało chyba? Bo niby dlaczego tak agresywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 10:46 Przyznam, że wpis zuleyki potraktowałam czysto informacyjnie. Chyba że macie dziewczyny jakieś zaszłości. Jak to nie dotyczy mojego, nie biorę pod uwagę. Nie jestem pewna - to biorę i staram się wyjaśnić. Nic osobistego. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 11:15 Nie mamy żadnych zaszłości, nie wiem o co jej chodzi, że taka agresywna. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 11:45 Jesteś z Wwy? Krąży tu podobno jakaś wredna jelitówka. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 16:15 Nie , z Pomorza. Byliśmy u lekarza, pani doktor stwierdziła wirusówkę, przepisała leki, zaleciła dietę.Młody już nie haftuje, śpi póki co 😊 Wszelkie sugestie na temat narkotyków tudzież innych używek...na serio wiem co robić moje dziecko, akurat od początku wakacji pracuje po 10 godzin dziennie, potem jest w domu, więc takie komentarze poprostu denerwują 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Co robić? Medycznie 27.08.21, 16:21 Najważniejsze, że skończył wymiotować. Odpowiedz Link Zgłoś