Dodaj do ulubionych

Pranie kurtki

20.09.21, 08:47
Ematki, wiecie wszystko, a kumpel prosi żeby zapytać "na tym forum co wie wszystko".
Kumpel ma kurtkę, w Reserved kupił, czarna. Z jej metki wynika, że najlepiej jej w ogóle nie prać. Zaniósł do pralni, powiedzieli, że mogą, ale grozi to wybieleniem szwów i spraniem koloru. Na metce: "Nie prać - nie bielić - nie suszyć w suszarce - nie prasować - delikatne czyszczenie chemiczne w tym i tym, ale pralnia nie wierzy".
Jak prać coś, co nie chce być prane? Tylko mokrym przetrzeć? Trochę słabo po zimie...
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Pranie kurtki 20.09.21, 08:51
      Chodzić w śmierdzącym albo zaryzykowac że się zniszczy (moze nie)
    • alicia033 Re: Pranie kurtki 20.09.21, 08:55
      Kurtka z reserved majątku nie kosztuje, więc niech odda ją do pralni godząc się z ryzykiem, że może jej więcej nie założyć. Albo wypierze normalnie w pralce z tym samym założeniem. Albo niech ją od razu wyrzuci, chyba że lubi być flejem. A następnym razem przed zakupem niech ogarnie zalecenia z metki.
      • ajaksiowa Re: Pranie kurtki 20.09.21, 09:06
        Z czego jest ta kurtka?z papieru?
        • gama2003 Re: Pranie kurtki 20.09.21, 09:11
          Dokładnie. Kurtka z czegoś niepiernego dowolnym sposobem to jakieś żarty producenta.
          • mid.week Re: Pranie kurtki 20.09.21, 10:02
            gama2003 napisała:

> Dokładnie. Kurtka z czegoś niepiernego dowolnym sposobem to jakieś żarty produc
            > enta.

Prawda? Ręce opadają, to ma być kurtka jednorazowego użytku? Na bogato smile
    • purchawka2020 Re: Pranie kurtki 20.09.21, 09:22
      Zaryzykujcie normalne, delikatne pranie w pralce. Wielokrotnie prałam w pralce tak oznaczone ubrania i nic się im nie działo. Również kurtki puchowe.
      Najczęściej pochodziły ze szmateksu więc w razie czego nie było mi szkoda.
      • mashcaron Re: Pranie kurtki 20.09.21, 10:08
        Ja też wielokrotnie prałam i w 90% przypadków kompletnie nic się nie stało.
      • madame_edith Re: Pranie kurtki 20.09.21, 10:23
        Ja też, potwierdzam. Te metki to pewnie dupochron na wszelki wypadek. W każdym razie szkoda by mi było kasy na pralnie dla kurtki z reserved.
        • chatgris01 Re: Pranie kurtki 20.09.21, 12:13
          Też potwierdzam.
          • hiacynta.bukiet123 Re: Pranie kurtki 20.09.21, 12:17
            Również potwierdzam. Staram się nie kupować rzeczy, których nie można prać w pralce, ale te co mam piorę i nic się nie dzieje.
    • berdebul Re: Pranie kurtki 20.09.21, 11:34
      Ozon jeżeli tylko odświeżyć, jak wytytłana to delikatne pranie w pralce.
    • kropkaa Re: Pranie kurtki 20.09.21, 11:53
      Coraz częściej w ten sposób firmy się "zabezpieczają" przed reklamacjami, jeśli coś pójdzie nie tak w praniu. Szyją z badziewnych materiałów, które się kurczą, farbują i nie wiadomo, co się z nimi może stać. Oglądać metki przed zakupem i nie decydować się na takie praktyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka