kosmos_pierzasty 07.10.21, 08:22 Kto czeka na ogłoszenie? Obstawiecie? 🙂 Wiem, że część emam jest sceptyczna, a mnie to zawsze ciekawi, a czasem pozwala odkryć pisarza, którego nie znam. Louise Gluck mnie zachwyciła np. jak dawno nikt. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szafireczek Re: Nobel literacki 07.10.21, 09:00 Ja nie czekam, bo ogłoszenia z klucza np. "czas na Afrykę" mnie nie interesują. Murakami , a najbardziej Sorokin - to by było OK. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Nobel literacki 07.10.21, 09:11 Mocno obstawiany jest Javier Marias. Ja nieustannie kibicuję Murakamiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nobel literacki 07.10.21, 09:13 Wiem, komu chciałabym, żeby przypadła. Ale małe szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:48 kosmos_pierzasty napisała: > Komu? Mysliwskiemu. Zasluguje na Nobla. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:58 Jest świetny, fakt. Natomiast nie wiem czy porusza jakieś palące kwestie... Bo to zwykle jest gdzieś w tle Nobla, jakieś odniesienie do współczesnych problemów. Ale nie czytałam wszystkiego. Więc w sumie chętnie poznam Twoją opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Nobel literacki 07.10.21, 09:30 Czekam Nike obstawiłam dobrze, ale co do Nobla jakoś nie mam przeczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Nobel literacki 07.10.21, 09:35 Dzięki Waszej rozmowie o Nike się skusiłam na Kajś. Nagroda, nagrodą, ale polecenie w wątku książkowym też ma swoją wartość 😉 Bez dyskusji i nagrody bym nie sięgnęła, bo Śląsk jakoś mnie nigdy szczególnie nie ciekawił. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Nobel literacki 07.10.21, 10:41 Czekam Na literaturze się jakoś tam znam, więc z emocjami nawet czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:10 I uchodźca. Ziemkiewicz się zapłacze. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:13 Chyba nie aspirował? Poza tym, on to chyba płacze z innego powodu przecież się nie rozerwie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:42 Raczej problemy migracji niż Afryka, IMO. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:43 Jedno z drugim jest jakby powiązane... Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:44 Można też spokojnie podciągnąć pod globalne ocieplenie i migracje klimatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul [...] 07.10.21, 13:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:39 Idź poczytaj raport Macierewicza, my tu nie jesteśmy od zabawiania pistrolli. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:37 Skąd wiesz? A to się miłośnicy literatury ucieszą z przecieku. Ematka naprawdę wie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:43 Pisarz w Polsce chyba nieznany, nie przetłumaczono żadnego utworu tego pisarza: www.rp.pl/literatura/art18992481-abdulrazak-gurnah-kim-jest-laureat-literackiej-nagrody-nobla-2021 Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:55 Trzeba będzie poczekać albo przeczytać w oryginale. Ja jestem ciekawa. Wybrałam sobie na początek powieść By the sea 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:57 >A to się miłośnicy literatury ucieszą z przecieku. Ematka naprawdę wie wszystko 25 min temu w wiadomosciach bylo. A ja ze wzgl zawodowych mam wlaczone caly czas. www.bbc.co.uk/news/entertainment-arts-58828947 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:45 W sumie ciekawe, że od kilku lat Komitet Noblowski podaje miejsce urodzenia i obecnego zamieszkania laureatów, a nie "państwowość" czy "narodowość". Bo gdyby było po staremu, to by pewnie wam (Wielkiej Brytanii) przypadł. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:57 No ale tak Amerykanie na tym zyskali. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:43 Trochę sobie Polacy poczekają na czytanie, bo ponoć żadna z jego książek nie jest przetłumaczona na nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:48 Ależ miłośnicy literatury czytają w obcych językach, a angielski to podstawa. Nigdy nie słyszałaś, ze najlepiej w oryginale? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:49 W ogóle chyba mało tłumaczony, we francuskiej i hiszpańskiej Wikipedii hasło o nim powstało dopiero dzisiaj (choć w polskiej jest od 2016). Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:56 Po co tłumaczyć, jak pisze po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Nobel literacki 07.10.21, 18:30 spoko, poradzimy sobie, gdybyśmy wszak chcieli go czytać, bo te literackie noble to.... Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Nobel literacki 07.10.21, 13:58 Ja słyszałam, że Dworczyk miał dostać literackiego Nobla, za swoje meile. No szkoda, szkoda.... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Nobel literacki 07.10.21, 14:07 Dawno temu czytalam "Paradise", teraz sie probuje skupic na tym, gdzie/na ktorej polce sie chowa, bo wypadaloby sobie przypomniec Zawsze wole gdy wygrywaja panie (yes, yes, mam bias ) ale tak honestly to nie jest zly wybor. Szkoda tylko, ze on tak naprawde nie jest true African writer, urodzil sie tam, ale zyje, pracuje, tworzy w UK. Mam nadzieje znalezc moja copy of "Paradise" - no pun intended Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Nobel literacki 07.10.21, 17:49 > Szkoda tylko, ze on tak naprawde nie jest true African writer, urodzil sie tam, ale zyje, pracuje, tworzy w UK. Zupelnie nie szkodzi, to jest drugi po Freddie Mercury rozslawiony na caly swiat Zanzibarczyk... Zanzibarian brzmi mi dziwnie. Tak czy siak ja sie ciesze, mam mozliwosc rzucic sie do czytania nowego autora. Wszyscy, ktorzy mieli przyjemnosc sa jak najlepszego zdania. Fajnie! Odpowiedz Link Zgłoś