nigdynigdynigdy84 11.10.21, 12:04 Co tam ematka ostatnio poznała smacznego? Ja pierwszy raz kiszone buraki, i sok z kiszonego buraka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szmytka1 Re: Smaki 11.10.21, 14:25 W końcu przemogłam się na owoce morza. Zwykłe krewetki z makaronem. I nie jest to coś, co chciałabym zjeść znowu Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Smaki 11.10.21, 14:47 niektóre rzeczy trzeba zjeść kilka razy aby polubić, albo inaczej zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 11.10.21, 15:59 smak krewetki to nie jest to, co chciałabym powtórzyć, i to obrzydzenie przemóc, ze jem tak jakby robala, no dziękuję, ale nie Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Smaki 11.10.21, 17:43 motyllica napisała: > niektóre rzeczy trzeba zjeść kilka razy aby polubić, albo inaczej zrobić Tylko po co? Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Smaki 11.10.21, 20:34 Rozumiem, też tak miałam, tyle, że w risotto, niby smak ok, ale ta robalowa konsystencja... Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Smaki 11.10.21, 21:19 Co Wy z tymi robalami? Krewetki to nie robale. Kup duże - tygrysie, a nie koktailowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Smaki 12.10.21, 08:04 milka_milka napisała: > To duże robale. > 🤣 Zgadzam się. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Smaki 11.10.21, 21:33 Wyglądają jak wielkie karaluchy z białymi odwłokami. Blee... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Smaki 11.10.21, 22:10 mmm super, uwielbiam też langusty i rozrywanie pancerzyka i wysysanie zawartości . albo małże z muszli ohhh. mityczny orgazm. Odpowiedz Link Zgłoś
paulownia88 Re: Smaki 13.10.21, 13:43 simply_z napisała: > mmm super, uwielbiam też langusty i rozrywanie pancerzyka i wysysanie zawartośc > i . albo małże z muszli ohhh. mityczny orgazm. Fuj, obrzydlistwo Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Smaki 11.10.21, 22:37 Nie wszystkie owoce morza lubię, ale krewetki to pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: Smaki 11.10.21, 15:13 Bułka mazurska z Putki. Niby nic, a małe olśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Smaki 11.10.21, 16:06 Babeczka z wiśniami, kremem i włoskimi orzechami. Rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Smaki 11.10.21, 16:10 Wegetariański talerz hinduskich przysmaków z pobliskiej hinduskiej knajpy. Niebo w gębie! Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Smaki 11.10.21, 16:59 bergamotka77 napisała: > Wegetariański talerz hinduskich przysmaków z pobliskiej hinduskiej knajpy. Nieb > o w gębie! > Ale zjadłaś tylko odrobinkę Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki 11.10.21, 17:02 Hinduskich przysmaków nie da się zjeść tylko odrobinkę😉 Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Smaki 11.10.21, 17:05 A to wiem, bo też lubię Ale niektórzy się zarzekają, ze tak mało jedzą, a nie wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Smaki 11.10.21, 17:08 Ostatnio, kiedy poszłam do takiej autentycznej hinduskiej knajpki, to do środka weszłam z gracja, a po obiedzie się wytoczyłam na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Smaki 11.10.21, 22:35 To prawda boże jak my kochany to żarcie. W każdym kraju jak widzimy knajpkę hinduska to od razu rejestrujemy j planujemy odwiedziny Niezależnie od lokalnej kuchni. Piszę my bo i dzieci podzielają te miłość. Tikka masala i Butter chicken własnej roboty sa u nas kilka razy w miesiącu plus knajpka i dużo dan, których nie umiemy jeszcze zrobić Mój maz uważa, że byłam Hinduska w poprzednim wcieleniu Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki 12.10.21, 07:57 Hinduska, Hiszpanka, Włoszka... Cały świat w jednej Berdze :p Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Smaki 12.10.21, 11:37 i gada po ludzku, ciekawe jak długo tym razem... Odpowiedz Link Zgłoś
siwa-faryzeuszka Re: Smaki 12.10.21, 13:26 bergamotka77 napisała: > To prawda boże jak my kochany to żarcie. W każdym kraju jak widzimy knajpkę hi > nduska to od razu rejestrujemy j planujemy odwiedziny Niezależnie od lokalne > j kuchni. Piszę my bo i dzieci podzielają te miłość. Tikka masala i Butter chic > ken własnej roboty sa u nas kilka razy w miesiącu plus knajpka i dużo dan, któr > ych nie umiemy jeszcze zrobić Mój maz uważa, że byłam Hinduska w poprzednim > wcieleniu > Pomyślałam, że często poprawiasz innych, i nie masz, biedulko, czasu na dopilnowanie własnego zapisu. Oto początek, dalej, myślę, poradzisz sobie sama, prawda, nasza ty Piryanko Gonzales? "To prawda; boże, jak my kochamy to żarcie. W każdym kraju jak widzimy knajpkę hinduską, to od razu rejestrujemy i planujemy odwiedziny. (...) Piszę "my", bo i dzieci podzielają tę miłość." Odpowiedz Link Zgłoś
hannah_weaver Re: Smaki 12.10.21, 21:08 magdallenac napisała: > Ostatnio, kiedy poszłam do takiej autentycznej hinduskiej knajpki, to do środka > weszłam z gracja, a po obiedzie się wytoczyłam na zewnątrz. Hahaha, znam, byłam 🤭🤣 także się toczyłam! Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Smaki 11.10.21, 22:28 Nie, cały, ale to mala porcja była Taka przystawka. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: Smaki 12.10.21, 13:29 Nie zanoszę hinduskiego jedzenia. Za mocno przyprawione i ma koszmarny zapach. Niezależnie od knajpy. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Smaki 12.10.21, 20:26 A my właśnie uwielbiamy te przyprawy i aromaty. Nie lubimy takich kuchni bez wyraźnego smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Smaki 11.10.21, 16:57 Kindziuk z czosnkiem z lidla. Zasmakował mi, a nigdy nie jadłam takiej kiełbasy. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Smaki 11.10.21, 17:14 Paluchy beskidzkie z sezamem. Bardzo smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Smaki 11.10.21, 17:35 Smak odkryty: placek ze śliwkami na chlebowym cieście. Smak odkryty na nowo: jabłka szara reneta w jabłeczniku Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Smaki 11.10.21, 20:29 W berlińskim muzeum obrzydliwego jedzenia sok z kiszonych buraków jest jednym z eksponatów. Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: Smaki 11.10.21, 20:37 Kupiłam sos Worcesteshire do sałaty Cezar i teraz używam go bez umiaru do innych potraw Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Smaki 11.10.21, 21:53 Ciasto z jabłkami i prażonymi orzechami włoskimi. To prażenie daje im na prawdę dużo smaku. Pulled pork robione w domu. Piec/dusić trzeba długo ale generalnie bardzo łatwe. Tylko, że się uparłam wszystko robić od podstaw - i bułeczki (z prażonym sezamem - pycha) i coleslaw i sos, więc roboty było jakby więcej. Na szczęście obiadów było z tego 2 + 2 jeszcze zamrożone. Polecam. Lasagna z dynią, porem i ricottą. To akurat w restauracji, ale do odtworzenia. Ostatnio też zrobiłam casserole z udkami kurczaka, ziemniaczkami i fasolą i też nawet dobre (i szybkie), ale brakowało mi jakichś mocniejszych przypraw (miałam tymianek i majeranek tylko). Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Smaki 11.10.21, 22:11 Miechunka czyli Physalis - kilka rodzajów: - najsmaczniejsza "Cape goosbery/Zloty owoc/Rodzynek brazylijski" smakuje jak połączenie agrestu i ananasa - śliczne pomarańczowe owoce, wspaniały zapach - inna, "Ground cherry" jest słodka w smaku ale bez kwaskowatości i raczej "zupowym" (savory) aromatem- malutka, żółta - dwie miechunki pomidorowe - jedna fioletowa, druga gigant zielona - smak niedojrzałego pomidora, ale bez goryczy czy kwasu. Same rośliny tych miechunek sa bardzo ładne! Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Smaki 12.10.21, 07:18 Rozumiem Cie z tymi owocami morza szmytka. Tylko, ze ja bardzo chcialam isc z czasem, byc trendy oraz "ą" i "ę"( bo znajomi nas zapraszali to takich knajpek wlasnie),probowalam tego miodu wiele razy, no i jednak nie. Nie, nie nie! Chyba jednak powinnam sie poddac duzo wczesniej, bo teraz to mam odruch wymiotny na sam dzwiek slow " owoce morza". Serio nie wiem jak mozna miec orgazm smakowy od takiego badziewia. Zwlaszcza jak slysze, jak to ostrygi super sa - slona, galaretowata maz smierdzaca zgnilymi wodorostami. Ta konsystencja, ktora trudno przelknac, blee. Zaraz sie zleca obronczynie tego cudu i beda przekonywac, ze jadlam w zlym miejscu. Otoz jadlam w bardzo dobrym, u zrodla , ze sie tak wyraze. Znajomym co po niektorym, bardzo smakowalo. Mi nie. Wiec lepiej przyjac do wiadomosci, ze mam przasne podniebienie A ostatnio polubilam kapary. Nie, zeby wyzerac ze sloika jak oliwki, ale w sosie calkiem mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Smaki 12.10.21, 07:45 Ja z owocami morza mam tak samo. Smażone kalmary są w porządku, reszta absolutnie nie dla mnie. Drugi taki przysmak to dla mnie sushi, chociaż to nie aż takie niesmaczne, tylko po prostu bez szału i szkoda mi miejsca w żołądku. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki 12.10.21, 07:58 Ja lubię owoce morza.... poza ostrygami :p glutowata konsystencja jest dla mnie nie do przejścia, paw, paw, paw :p Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 12.10.21, 08:31 Krewetki są niezłe, mieszankę owoców morza dodaje do sosu bolońskiego. Raki są znacznie lepsze. Winniczki po burgundzku, nieźle ale bardzo pracochłonne. Najlepszy jednak, mimo że to nieowocw morza, jest móżdżek cielęcy na bułce. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki 12.10.21, 08:34 kokosowy15 napisał(a): > Krewetki są niezłe, mieszankę owoców morza dodaje do sosu bolońskiego. Eee, co? Wołowina z owocami morza? No jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 12.10.21, 08:46 Sos bolonski robię z mieszanego, wołowo - wieprzowego. Dodaje też słodka paprykę, posiekaną, i szalotkę zamiast cebuli. . Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki 12.10.21, 08:48 I owoce morza? No nie :p fujstwo jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 08:40 no a ja sobie pomyslałam, ze 40 na karku, czas wreszcie spróbować. No i jednak nie, to nie dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 09:00 ja tylko ryby, karaluchy i inne morskie stwory - nie. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Smaki 12.10.21, 09:12 Karaluchow nie jadam, nigdy nie probowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 09:14 a to ponoć jedzenie przyszłości Wyzej doczytasz, że krewetki się tak kojarzą co niektórym osobom, mnie też, na oko wielkie robaki Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Smaki 12.10.21, 09:18 Skojarzenie krewetki z karaluchem jest dość dziwne :p jakąś larwa to może, ale karaluch? Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 09:21 no nie odpowiadam za cudze skojarzenia, mnie tak ogólniej, ze robak, bez określania gatunku Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 09:21 napisałam mnie też, bo już myślą byłam przy robalach Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 12.10.21, 15:10 A wołki zbożowe? Jak dla mnie, znakomite. Kiedyś kupiłem w sklepie że Wschodnia żywnością, razem ze stuletnimi jaja i. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 19:06 Niedawno kupiłam z makaronem. Zaniosłam do sanepidu, zgłosiłam na infolinię dodatkowo i napisałam do producenta makaronu, chciał mi dawać rekompensatę, ale podziękowałam za prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 12.10.21, 19:54 Jeśli to były żywe larwy wołkow, trzeba było usmażyć na głębokim tłuszczu. Chrupiące są znakomite, prawie jak szarańcza. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 20:01 to były żywe łażące robaki, małe, czarne, niewiele z nich byłoby do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 12.10.21, 21:37 Trzeba może było poczekać za się rozmnożą. 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 13.10.21, 08:20 miałam tylko 3 paczki makaronu z robactwem, zeby się namożyła odpowiednia ilość, trzeba by makaronową fermę im zorganizować, a na to już brak miejsca. nO ALe jesli dysponujesz odpowiednim lokalem, to nastepnym razem jak trafi mi się makron z robakami, to mogę ci tę paczkę podesłać Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Smaki 13.10.21, 09:42 Dziękuję bardzo! Choć przestałem smażyć w głębokim tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Smaki 12.10.21, 13:44 Całe lata nie przepadałam za krupnikiem, nie gotowałam go u siebie. Aż do momentu gdy nad garnkiem zupy jarzynowej pękła mi torebka z kaszą i nieco ziaren się wysypało . Dla podkręcenia smaku dodałam nieco sosu sojowego. Ludzie, jakie to było dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
my_fair_lady Re: Smaki 12.10.21, 21:09 feniks_z_popiolu napisał: > nad garnkiem zupy jarzynowej pękła mi torebka z kaszą i nieco ziaren się > wysypało . …. Podobna sytuacja była w “Holes”, z bardzo pozytywnym rezultatem 😉 (Nie chodzi o krupnik 😁) Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Smaki 12.10.21, 20:15 Sok z winogron. Takich naszych, polskich, z naszego ogrodu - ponieważ sporo ich w tym roku, a do zjedzenia tak wprost średnio się nadają (gruba kwaśna skora i dużo pestek) - to zrobiliśmy w sokowniku sok. Bez cukru. I to jest pycha - jak wino, tyle ze bezalkoholowe ☺ od kilku dni zapijamy się tym sokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Smaki 12.10.21, 20:22 o bleee, nienawidzę. Moja matka ma w ogrodzie ogromną winorośl nie ciętą, mojego wieku dobiega, a więc w moich wspomnieniach od zawsze robi ten nieszczęsny sok. Jak ja go nie cierpię. Za to raz zrobiłam wino i wyszło musujące, dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
hannah_weaver Re: Smaki 12.10.21, 21:11 Wegańskie zamienniki sera toczone z nerkowców z czarnuszką oraz druga wersja z pomidorami suszonymi. Mniammmmmm. Nie jestem weganką (wegetarianką owszem, już 22 lata) a gościłam wegankę i przypadkiem zakupiłam jako zamiennik koziego sera do carpacio z buraka na roszponce - strzał w dzie-siàt-kę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Smaki 12.10.21, 21:17 Bibimbap - danie kuchni koreańskiej. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś