Dodaj do ulubionych

Talia a obwód pod biustem

11.10.21, 20:30
W wątku o wadze ematki twierdzą że posiadanie mniej niż 70cm w talii jest wręcz niemożliwe chyba że ktoś jest kurduplem ewentualnie kościotrupem. Natomiast w wątkach o stanikach żadna nie nosi obwodu pod biustem większego niż 70cm. Wiadomo zresztą że słynne 75B pasuje na pudziana z szeroką klatą. Więc jak to jest z tymi obwodami?
Obserwuj wątek
    • podaje_haslo_okon Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 20:52
      Mam 58 cm w talii i 65 cm pod biustem. Nie jestem kurduplem. Kościotrupem tylko od pasa w górę. BMI w normie. Nie ma reguły.
      • kkalipso Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:52
        51 cm ma moja szczupła za chwilę 5-latka musisz być mega szczupła.
        • podaje_haslo_okon Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:02
          Jestem zasuszona po chorobie i jak już coś przytyje, to idzie w biodra. Taka uroda.
    • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 20:53
      A ta znowu zaczyna…
      • primula.alpicola Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 20:54
        Taaa, tropi grubaski. Mam obsesję kobiecina.
        • geez_louise Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 20:56
          Chłopina.
          • livia.kalina Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:02
            >Chłopina.

No właśnie, przecież to gazeciarz jest.
        • hanusinamama Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 10:09
          Przeciez to facet
    • memphis90 Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:14
      Doucz się z zakresu dobierania obwodów biustonoszy...
      • aniani7 Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:29
        Pieknie napisane, wiekszosci kobiet wydaje sie, ze ma te 75B, co jest kompletna bzdura.
    • aqua48 Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:22
      A kto nosi biustonosz w talii?
    • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:25
      Od ciasno zmierzonego obwodu pod biustem odejmuje się 5 centymetrów - i najbliższy wynikowi obwód się kupuje.
      Ot, cała tajemnica.
      • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:32
        Że co?? Przecież bym się udusiła w takim rynsztunku!! Może chciałaś napisać dodaje, a nie odejmuje??
        • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:39
          To tylko tak brzmi źle. tongue_out
          Dużo też zależy od materiału.

Nas cycek większy czy mniejszy? Czy silikony?
          • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:42
            Masz*
          • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:44
            Zwykły, bez silikonu, kupuję staniki 70C, lub D i lubię jak nie cisną 😀
            • annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:49
              magdallenac napisała:

> Zwykły, bez silikonu, kupuję staniki 70C, lub D i lubię jak nie cisną 😀

Gurl, sorry, ale nie ma bata, żebyś miała 70 pod biustem, sądząc ze zdjęcia. 60, na oko.
              • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:53
                Ale jak Wy to mierzycie?? Od zawsze, bez względu czy ważyłam 50 kg, czy 60 kg zawsze kupowałam obwód 70! Aż pójdę się zmierzyć, kiedy będę w domu.
                • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:58
                  magdallenac napisała:

> Ale jak Wy to mierzycie?? Od zawsze, bez względu czy ważyłam 50 kg, czy 60 kg z
                  > awsze kupowałam obwód 70! Aż pójdę się zmierzyć, kiedy będę w domu.

Zmierz się, ale weź poprawkę na pracę materiału. Firmy szyją według tabelek, ale nie uwzględniają, że jeden materiał jest bardziej elastyczny od drugiego.
                  Nowy stanik powinien się lekko opinać w obwodzie, ale nie męczyć człowieka.
                  • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:00
                    Na wdechu, czy wydechu?
                    • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:04
                      magdallenac napisała:

> Na wdechu, czy wydechu?

Wydechu.
                      W miarę ciasno, ale tak, żeby nie było ofiar. tongue_out
                      • annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:25
                        piataziuta napisała:

> magdallenac napisała:
                        >
                        > > Na wdechu, czy wydechu?
                        >
                        > Wydechu.
                        > W miarę ciasno, ale tak, żeby nie było ofiar. tongue_out

Tak i nie jedź konno crossowo w trakcie mierzenia! wink Bo wiesz, to koń na zawody!
                        • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 23:07
                          Ja i koń?? Koń by się uśmiał 😂
                          • daniela34 Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 23:09
                            magdallenac napisała:

> Ja i koń?? Koń by się uśmiał 😂

Patataj, patataj...
                            • annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 00:05
                              daniela34 napisała:

> magdallenac napisała:
                              >
                              > > Ja i koń?? Koń by się uśmiał 😂
                              >
                              > Patataj, patataj...

(nieśmiało) - Muuuu...?
                              • daniela34 Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 07:44

> (nieśmiało) - Muuuu...?

<3 Muuu...
                      • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 00:56
                        W miarę ciasno, wychodzi 65, komfortowo 70🤷‍♀️
                        • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 08:47
                          magdallenac napisała:

> W miarę ciasno, wychodzi 65, komfortowo 70🤷‍♀️

Czyli dobrze sobie obwody kupujesz. smile
                          • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:33
                            piataziuta napisała:

> magdallenac napisała:
                            >
                            > > W miarę ciasno, wychodzi 65, komfortowo 70🤷‍♀️
                            >
                            > Czyli dobrze sobie obwody kupujesz. smile

🤦
                            dopiero się kawy napiłam
                            • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 15:09
                              piataziuta napisała:

>
                              > > Czyli dobrze sobie obwody kupujesz. smile
                              >
                              > 🤦
                              > dopiero się kawy napiłam

Czyli co dobrze, czy zle??
                              • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:05
                                magdallenac napisała:

> Czyli co dobrze, czy zle??

Trochę za luźno.
                                Ciaśniejszy by ładniej leżał, lepiej przylegał do klatki piersiowej i ładniej zbierał.

Patrz lepiej, płaszcz dla Ciebie znalazłam!
                                płaszcz

Podoba Ci się???
                                • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:12
                                  Kocham wszystkie rzeczy od Vicher!! Wszystko jest totalnie w moim stylu😘😘Płaszcz bomba, byłabym królowa Minnesoty😀
                                  • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:22
                                    magdallenac napisała:

> Kocham wszystkie rzeczy od Vicher!! Wszystko jest totalnie w moim stylu😘😘Płas
                                    > zcz bomba, byłabym królowa Minnesoty😀

Zobaczyłam to rano i najpierw się podjarałam, a potem stwierdziłam, że jednak jestem na taki płaszcz za krótka i pomyślałam o tobie. Nie mogłam się doczekać, aż wstaniesz! big_grin
                                    • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:25
                                      Ale czemu za krótka? Ja też jestem krótka, a nosiłabym. Do tego jeszcze ten toczek do kompletu i na smyczy koń maszkarona…Widzę siebie oczyma duszy dostojnie kroczącą przez zaspy Minnesoty…
                                      • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:36
                                        Bo by mi sięgnął do ziemi (a obcasów już od dawna nie noszę).
                                        Topię się w długich rzeczach - w sukienkach i spódnicach też - może dlatego, że mam krótkie nogi, małe stopy i się robi jakaś taka zła proporcja.

Ile masz wzrostu (ja 160)?
                                        • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:48
                                          164 i nogi też nie najdłuższe, nie mam szans, aby wyglądać w nim jak Szulim, ale i tak bym nosiła.
                                      • mashcaron Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 15:39
                                        Z moim koniem to byś mogła w tym płaszczyku skończyć pod zaspą :p to morderca bez serca, zapomniałaś? tongue_out
                                        • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 15:48
                                          W tym płaszczu i z tym koniem podbiłabym cały świat. Byłabym taką współczesną Dzingis Hanką.
                                          • mashcaron Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 15:55
                                            O ile koń by cię nie wyjebał w zaspę:p
                                            Polecam kieszenie pełne owocowych mentosów, wszystko dla nich zrobi i wtedy plan może się udać;p
                      • ludzikmichelin4245 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:30
                        Ej, ale ja tego nie kupuję.
                        Ciasny stanik w obwodzie = tłuszczowe buły na plecach 🤔
                    • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:12
                      Tylko zmierz się pod biustem, a nie w talii, jak niektóre chyba staniki noszą. Mając w talii 63m i nosząc rozmiar 34, miałam mierzone na ciasno pod biustem 74cm. Więcej ścisnąć żeber się nie dało. Nie jest więc prawdą, że każda szczupła kobieta ma obowiązkowo nosić obwód poniżej 70.
                      • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:24
                        To może zaczyć tylko tyle, że masz mega wciętą talię i bardzo szeroką klatkę piersiową, jesteś bardzo wysoka, lub masz problemy ze wzrokiem.

Ja niestety mam tłuszcz na brzuchu i mój obwód talii nie różni się za bardzo od obwodu pod biustem (przy moim wzroście, te parametry dzieli tylko kilka centymetrów wysokości).
                        • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:36
                          Żadne z tych rzeczy. Nie jestem tylko gruszką i mam wysoko osadzony biust. I wyżej się mierzy, tym szersza klatka piersiowa. Do tego nie trzeba być enderdowską pływaczką.
                    • podaje_haslo_okon Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:59
                      Zanim się zaczniesz mierzyć, to sprawdź czy "Twoje" marki mają dostępne staniki z obwodem poniżej 65. Ja się kiedyś naczytałam tych reguł, wymierzyłam, wyszło mi, że ma być 60B i nie znalazłam takiego rozmiaru w żadnym sklepie 🤦 Wiem, że są specjalne sklepy bieliźniarskie, które mają szeroką rozmiarówkę, ale tam znów te staniki są strasznie drogie. A mnie to wystarczy zwykły kawałek materiału z HM, byle był bez gryzącej koronki.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:10
                        To znaczy, że nie masz dużego biustu i czy masz stanik czy nie - nie ma to znaczenia.
                        • podaje_haslo_okon Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 10:27
                          Nie, ja nie mam biustu prawie w ogóle. Ale 70c to też nie taki znowu duży biust, więc pytanie czy opyla się w takim przypadku korygować rozmiar do tego najwłaściwszego
              • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:59
                Nie przesadzajmy. Obwód 60 jest na kogoś z maksymalnie 65cm pod biustem, to bardzo niewiele. A biorąc pod uwagę, że obwody bardzo się poprawiły w ostatnich latach, to nawet tylko 60cm.
            • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:52
              No i spoko. Ciaśniejszy by po prostu ładniej leżał.

Jak jest duży biust, to żeby go ogarnąć i w miarę unieruchomić, obwód musi być ciaśniejszy (fizyka i budownictwo :p).

• annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:26
                piataziuta napisała:

> No i spoko. Ciaśniejszy by po prostu ładniej leżał.
                >
                > Jak jest duży biust, to żeby go ogarnąć i w miarę unieruchomić, obwód musi być
                > ciaśniejszy (fizyka i budownictwo :p).

Tak, i cholery można dostać przy tym!
                >
            • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:52
              70 to dosyć ciasny obwód. Ale może być, że masz za małą miskę i to często sprawia uczucie ciasności i niewygody obwodu. Może być nawet tak, że obwód jednocześnie podchodzi na plecach i uciska z przodu. Ja tak miałam zanim odkryłam, że 75D ma wyraźnie za małą dla mnie miskę.
        • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:48
          Zasada z odejmowaniem 5 cm pochodzi z czasów, kiedy biustonosze były z bardziej rozciągliwych materiałów.
          Moje francuskie koronkowe biustonosze w rozmiarze 75 rozciągały się wtedy spokojnie do 95cm. Wiem, sprawdzałam, mierzyłam. U kogoś kto miał 74cm pod biustem oznaczało to, że biustonosz na plecach ciągle podjeżdżał.
          Teraz jednak porządne zwłaszct biuściaste marki nie produkują już takich bubli, dlatego od dłuższego czasu nie stosuję już tej reguły, a kupuję rozmiary nominalne, plus. minus to co mierzę stosunkowo ciasno pod biustem. Czyli nie 70, a raczej większość 75, a jeden na upalne lato mam nawet 80.
          Odejmowanie centymetrów może mieć jednak sens u kobiet, które mają trochę więcej tłuszczyku pod biustem, tak bywa nawet u bardzo szczupłych kobiet, tłuszczyk ulega trochę naciskowi. U kobiet z nieco bardziej "sportową" górą zaniżanie nie jest dobrym pomysłem, bo żebra nie dają się łatwo skomprymować i to może być w noszeniu bolesne.
          Rówież bardzo duży i ciężki biust naciąga mocniej obwód biustonosza, więc kobieta z miseczką H, będzie może potrzebować bardziej cieaśniejszego obwodu niż ta z C.
          • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:56
            Nie będę z tobą po raz kolejny dyskutować o twoich doświadczeniach i wyobrażeniach w związku z biustonoszami, Snejki.
            To już było.
            Noś sobie to przymałe i przyluźne 75e i nie zawracaj doopy.
            • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:07
              Ciasne biustonosze już były, ziuta. Przyduszające chomąta zabudowane pod obojczyk nosiły takie radykalne neofitki jak ty, którym wyobrażenie noszenia miski powyżej F na maleńkim, samonośnym biuściku dawało chyba jakąś chorą satysfakcję. Niektóre do dzisiaj mają od tego żółte pręgi pod biustem. Więc męcz się sama, ale nie zwracaj normalnie psychicznym kobietom doopy.
              • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:10
                Mehe. big_grin
          • loginwieczniezajety Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 08:22
            Dokładnie, snake. Co się dałam namówić sprzedawcy to nie mogłam się zapiąć. Przecież nie ścisnę stanikiem kości. Oddychać też trzeba, to nie gorset.
        • ursula.iguaran Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 07:40
          Odejmuje się 5 cm bo biustonosze są zazwyczaj uszyte z elastycznych materiałów. Poza tym stanik mierzy się zapięty na ostatnią haftkę a nie na pierwszą. Dzięki temu jak materiał się trochę rozciągnie to zapinamy na kolejną haftkę i biustonosz dalej dobrze leży.
          Ale to i tak zależy od rodzaju materiału i firmy, trzeba mierzyć.
          • thea19 Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 15:33
            Jak żyje, to żaden stanik z tych porządnych nie rozciągnął się ani centymetr. Kiedyś dałam się tak wmanewrować i zostały mi ślady po bokach. Teraz tylko takie, które nie ściskają. W dupie mam pseudobrafiterskie zwyczaje.
            • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 15:42
              No dobra, widzę, że jestem kompletną stanikowa dziewicą😀 Jakie staniki, to porządne staniki? Moje wszystkie się rozciągają…Noszę intimissimi, victoria secret,triumph, la perla.
              • thea19 Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:17
                freya, panache
                • taje Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:34
                  Zarówno Freya, jak i Panache fatalnie na mnie leżą, mają niewygodne fiszbiny, wszystko mnie obciera. Już wolę VS (tak, wiem, bluźnię). A najbardziej to chyba Chantelle.
                  • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:39
                    O ja też uwielbiam Chantelle. Sprawdziłam tę Freyę i Psnache, niestety nie w moim stylu. Jakieś takie zabudowane te staniki.
                  • magdallenac Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:39
                    taje napisała:

>. Już wolę VS (tak, wiem, bluźnię).

Czemu nie wolno woleć VS? 😂
                    • taje Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 19:00
                      Ja tam wolę. No ale na pewno zaraz ktoś nas uświadomi smile (mnie już kiedyś uświadamiano na którymś z forów brafitterskich ale już nie pamiętam)
              • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:21
                magdallenac napisała:

> No dobra, widzę, że jestem kompletną stanikowa dziewicą😀 Jakie staniki, to por
                > ządne staniki? Moje wszystkie się rozciągają…Noszę intimissimi, victoria secret
                > ,triumph, la perla.

No rozciągają się, bo muszą pracować i się rozciągać. Tu chodzi o tzw. nadmierne rozciąganie, czyli rozmiar 75 do 100cm. Czy stanik jest za luźny najczęściej się czuje, kiedy obwód nie chce utrzymywać się na miejscu i podnosi się na przykład na plecach, albo po bokach. Przy małym, samonośnym biuście często nie zauważa się też, że ma się za mała miskę, fiszbiny nie okalają biustu jak trzeba, a np. wbijają się z boku w biust, albo nie dotykają na mostku skóry.
                Swoją drogą, też już nie noszę brytyjskich marek typu Panache i Freya. Ostatni Fantasie kupiłam jakieś 5 lat temu i to brzydk, zabudowany strasznie stanik. Curvy Cate ma czasem fikuśne burleskowe gąbkowce, ale one są np. rozciągliwe. Przy mniejszo-średnim biuście (do miseczki F) można spokojnie kupić sobie 70 tkę Chantelle, Simone Perele, Passionatę, albo Triumpha. Fajne staniki ma też Marie Jo. No i zdarzało mi się kupić już wygodniczka w H&M i Esprit, robiły super biust i nosiły się cudownie. Brytyjskie dużobiuściaste marki z wysoko zabudowanymi miskami wcale nie są bezkonkurencyjne.
      • taje Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 23:12
        Ale to przecież zależy od marki - niektóre produkują rozciągliwce i 5 cm mniej będzie ok, a niektóre nie. Ja jestem dość szczupła, ważę niewiele ponad 50 kg i w żaden sposób nie wejde w większość 65.
        • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 08:51
          Nie tylko od marki. Od materiału. Dwa modele z tej samej marki, mogą być kompletnie różne.
          • mashcaron Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:29
            Te same modele w różnych kolorach mogą być różne.
      • wapaha Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 10:48
        piataziuta napisała:

> Od ciasno zmierzonego obwodu pod biustem odejmuje się 5 centymetrów - i najbliż
        > szy wynikowi obwód się kupuje.
        > Ot, cała tajemnica.

że tak powiem-ja to pierdolę suspicious
        miałam fazę na "lobby biuściastych" - przez 2-3 lata się katowałam-finansowo i odczuciowo i tak jak w drugiej dekadzie swojego życia pożegnałam katolicyzm tak w trzeciej pożegnałam staniki ciasne w obwodzie. Nosze od lat staniki przylegajace ale nie ciasne i nie luźne. Noszę topy sportowe całkiem luźne, że nawet śladu na skórze nie zostawiają, często chodze bez stanika
        Myślę, że mój biust jest mi wdzięczny-bo jak nie zwisał do pasa gdy zaczynałam lobbować tak nie zwisa gdy puściłam lejce luzem tongue_out
        • piataziuta Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 11:12
          bo stanik nie powinien być "ciasny" tylko "dość ciasny" = przylegający, przytrzymujący
          jeśli ktoś mówił, że ma być Ci ciasno to mówił głupio
          • annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 15:58
            piataziuta napisała:

> bo stanik nie powinien być "ciasny" tylko "dość ciasny" = przylegający, przytrz
            > ymujący
            > jeśli ktoś mówił, że ma być Ci ciasno to mówił głupio

Dokładnie, stanik ma dobrze trzymać, a nie torturować i zostawiać ślady.
            Dobrze dobranego stanika nie czuję na sobie.
            Od tego jeszcze odpadają wysoko zabudowane, bo ich nie znoszę i nie noszę wink
        • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 11:38
          wapaha napisała:

> Myślę, że mój biust jest mi wdzięczny-bo jak nie zwisał do pasa gdy zaczynałam
          > lobbować tak nie zwisa gdy puściłam lejce luzem tongue_out

To, że dobry stanik zapobiegnie opadaniu biustu, to mit. Większość czasu spędzam bez stanika, w młodszych latach, gdy biust byl ciut mniejszy i nie huśtał się tak przy chodzeniu, pozwalałam sobie na pokazywanie się tak ludziom. Biust mi przez to nie opadł. Największe zmiany w kondycji biustu robią hormonalne zawirowania typu ciąże/karmienia i postmenopauza, oraz wahania wagi.
          A też wpadłam na początku ostanikowania w pułapkę za ciasnego stanika. Zamieniłam gniotące fiszbiny za małej miski na upierdliwie gniotący obwód. Zdarzyły mi sIę też staniki za ciasne z za dużą miską, bo ślepo kierowałam się wymiarami i przelicznikami z kosmosu nie mającymi nic wspólnego z realnymi potrzebami mojego biustu. Na szczęście było, minęło.
          • wapaha Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 11:40
            oczywiście że mit
            i lobby jak najbardziej lobbowało bardzo ciasny obwód
            • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 12:00
              Bo to miało 20 lat temu sens. Wtedy staniki naprawdę były bardzo rozciągliwe. Nosiłam wtedy 70tkę Simone Perele i ponieważ mam ten stanik jeszcze w szafie, bo to były śliczne czarne koronki i żal mi było wyrzucać, to wiem, że ta 70 tka jest luźniejsza od 75 tek, które noszę dziś i kupuję w raczej mniej luksusowych markach, bo zmienił mi się bieliźniany gust. Powiedziałabym, że obwodowo odpowiada nawet kupionej na lato gładkiej mikrofibrze w 80E z Esprit. Nie ma więc co zaniżać obwodu przy rozciągliwych gumach, bo to nie jest prawda, że można sobie skakać na niższy obwód z przeliczoną miską i zawsze będzie pasować. Taka miseczka będzie jednak inaczej leżeć i często wcale nie lepiej. Trzeba raczej szukać biustonoszy z bardziej stabilnych materiałów i to wcale nie są zawsze te najdroższe marki. Firmy bieliźniane bardzo cię podciągnęły jakościowo w ostatnich latach i wiele "zwykłych" (czytaj: nie dla dużych biustów) proponuje nawet tzw. big cups do G, czy nawet H, coś czego, wcześniej nie miały.
              • wapaha Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 14:33
                No nie wiem czy miało sens
                Lobby biuściastych działo już prężnie od ok 2006 roku. I było doradzane jak się mierzyć i dziewczyny wymieniały uwagi, które staniki są bardziej rozciągliwe a które mniej i jakie to ma znaczenie przy zakupie.
                Ty chyba piszesz o latach ciut wcześniejszych
    • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:26
      Wiemy, wiemy mada, że jesteś chuda. W twoim wypadku to najwyraźniej jedyny wyznacznik atrakcyjności. Choć chuda krowa, to jeszcze nie łania, więc może to tłumaczy dlaczego nie dostajesz od otoczenia pozytywnego feedbacku i dokuczasz kobietom okrąglejszym od ciebie.
      • hanusinamama Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 10:10
        Z tego co pamietam to ma podono mocno wyrzeźbiony brzuch...a wtedy talia znika. Wiec moze byc chuda a w takii miec tyle co pod biustem
        • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 11:47
          Nie ma wyrzeźbionego brzucha. Niejednokrotnie płakała, że po ciąży mięśnie na brzuchu nie wyglądają idealnie i skarżyła się do tego na cellulit na tyłlku i udach. Mada jest małą guszką, ze szczupłą górą, małym biustem, długą talią i nieco przykrótkim, masywniejszym dołem. Na pewno nie ideał kobiecej sylwetki, choć madzie się tak wydaje.
          • wapaha Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 14:45
            snakelilith napisała:

> Nie ma wyrzeźbionego brzucha. Niejednokrotnie płakała, że po ciąży mięśnie na b
            > rzuchu nie wyglądają idealnie i skarżyła się do tego na cellulit na tyłlku i ud
            > ach. Mada jest małą guszką, ze szczupłą górą, małym biustem, długą talią i niec
            > o przykrótkim, masywniejszym dołem. Na pewno nie ideał kobiecej sylwetki, choć
            > madzie się tak wydaje.
            >

mada to gazeta
            • ludzikmichelin4245 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:46
              Myślę, że mada to również ta margerytka coś tam (ta od smutnych opowieści o staropanieństwie) . Generalnie w moim odczuciu twórczyni jest płci żeńskiej, jest głęboko nieszczęśliwą kobietą
              mocno nieakceptującą swojego ciała, z silnymi kompleksami nt. atrakcyjności i pozycji społecznej, z problemami w relacjach z płcią przeciwną. Ja w tych blurbach odczytuję frustrację wynikającą z głęboko zinternalizowanego poczucia, że na uwagę i uczucie mężczyzn trzeba zasłużyć, trzeba je wychodzić i wystarać. Zderzenie z wielogłosem ematek, które nie musiały, wywołuje dysonans.
          • ludzikmichelin4245 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:34
            O, moja figura.
          • fitfood1664 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 23:03
            i znasz ją z widzenia by wiedzieć jak wygląda? Czy tylko z jej opisów? Pewnie to drugie, i na słowo jej uwierzyłaś, a opis to bardzo subiektywna rzecz, zależy jakie ma do siebie podejście, może cellulitu wcale nie mieć ani też brzydkiego brzucha a tobie się wydaje że wszystko o niej wiesz. No ale co się dziwić, mnie uwierzyłaś że mam zmarszczki na dooopie big_grin
            • wapaha Re: Talia a obwód pod biustem 14.10.21, 07:54
              fitfood1664 napisał(a):

> i znasz ją z widzenia by wiedzieć jak wygląda? Czy tylko z jej opisów? Pewnie t
              > o drugie, i na słowo jej uwierzyłaś, a opis to bardzo subiektywna rzecz, zależy
              > jakie ma do siebie podejście, może cellulitu wcale nie mieć ani też brzydkiego
              > brzucha a tobie się wydaje że wszystko o niej wiesz. No ale co się dziwić, mni
              > e uwierzyłaś że mam zmarszczki na dooopie big_grin
              Wklejała fotę swojej galarety (brzuch szczupły ale skinnyfat)
    • kanna Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:40
      Ale o czym jest ten wątek?
      • daniela34 Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:49
        O nieskończoności liczb i o tym, że obwód to suma wszystkich boków figury wink
          Dobre smile
      • annaboleyn Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 21:50
        kanna napisała:

> Ale o czym jest ten wątek?

O panu, który przybrał pseudonim "mada21" i jego wyobrażeniu o "kobiecych" tematach rozmów, obstawiam.

• melisananosferatu Re: Talia a obwód pod biustem 11.10.21, 22:21
          Kolejny fap-watek.
    • savignonblanc Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 07:01
      67 w talii i 74 pod biustem.
      Dla twych dalszych badań zmierzyłam tez obwód biustu: 93 i bioder: 94 (przytyłam najwyraźniej).
      Udo w najszerszym miejscu ma 53 (Żegnajcie słodycze)a łydka 34.
      Długość giry od ziemii do hydrantów wynosi 89 cm. Bicepsa sobie sama nie zmierzę. Coś jeszcze potrzebujesz do statystyk?
    • joaz Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 07:59
      Ja ma mniej niż 70 cm w tali - teraz 67. przed ciążami miałam w porywach nawet 63-64. Nosze staniki najchętniej 65, choć zdarza się, że niektóre modele też 70 . Mam 165 cm wzrostu.
    • ida_listopadowa Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 08:15
      Chyba chodzi o nowe zalecenia dotyczace otylosci brzusznej. Dotad 80 cm w talii u kobiet bylo sygnalem alarmowym, zmieniono to na 70 cm… co jest powiedzialabym dosc duzym wyzwaniem. 68 cm w pasie mialam kiedy wazylam 49 kg i bylo to dawno. Ponizej 70 w pasie ma rozmiar 36. Czyli wg nowych zalecen wszyscy powyzej rozmiaru 36 sa grubi.
      • loginwieczniezajety Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 08:25
        Czyli dotąd rozmiar 40 był sygnałem alarmowym... Przepraszam, na jakie potrzeby i przez kogo ustalonym?
      • trampki-w-kwiatki Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:40
        No to ja już jestem umarła na otyłość. Nawet nie powiem ile mam w pasie, ale daleeeeekoooo mi do 70 cm.
        A mówio mi, że gruba nie jestem. Ni chybi, kłamio.
      • trampki-w-kwiatki Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:41
        A, i jeszcze. Mniej niż 70 to ja miałam może w liceum. Ale byłam wtedy chudą 45-kilową tyczką, co przy 170 cm wzrostu jest mało możliwe do osiągnięcia mając lat nieomal czterdzieści...
      • 1matka-polka Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:55
        Ja mialam w pasie 77 cm, kiedy wazylam 58 kg przy 164cm wzrostu. Po prostu mam wysoko biodra a nie zaden tluszcz trzewny🙄 teraz waze 70 kg i mam 80 cm w pasie. Czyli dodatkowe 12 kg spowodowalo przyrost obwodu w pasie o 3cm🤷‍♀️
      • ursula.iguaran Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 12:31
        Te wytyczne to bez sensu są bo wszystko zależy jaką się ma figurę.

Ja mam mało w pasie i prawie tyle samo pod biustem, ale jednocześnie mam bardzo długi korpus i gruby tyłek. No typową gruszką jestem. Biustonosze nosze 70 E i jednocześnie mam 5 kilo nadwagi. Tłuszczyk w nogach i pupie. W pasie prawie nie tyję albo bardzo mało.
      • ida_listopadowa Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:08
        Dla wytlumaczenia dopisującym. Ja tez uwazam, ze to jakies nieporozumienie, ale tak faktycznie jest - dotad wskaznikiem otylosci brzusznej bylo 80 cm w pasie u kobiet, czyli rozmiar 40, mozecie to znalezc wszedzie. Ostatnio, w artykule Polityki o otyłosci pojawil sie taki fragment: „Jeśli jednak przy pomiarze obwodu talii okaże się, że jest większy niż 80 cm u kobiet i 94 cm u mężczyzn, to świadczy to o nadwyżce szkodliwego tłuszczu trzewnego (ostatnie badania sugerują, aby graniczną wartość obniżyć do 70 cm u kobiet i 86 cm u mężczyzn).” nie wymyslilam sobie tego.. Duzo ćwicze i mam duza mase miesniowa, przy 62 kg mialam 14% tluszczu i zatrzymanie miesiaczki. W pasie nie mialam 70 za cholere.
        Moim zdaniem swiat oszalal
        • podaje_haslo_okon Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:31
          Te wszystkie wytyczne są o kant d*py potłuc. Ja, żebym miała 70cm w talii, to musiałabym się roztyć w biodrach do jakiś absurdalnych wymiarów i pewnie miałabym już sporą nadwagę. Tymczasem osoba, która ma chłopięca sylwetkę może mieć 70cm w talii i niedowagę. Kiedy ci specjaliści się nauczą, że ludzie mają różne budowy ciała.
        • melisananosferatu Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:51
          Mi sie miesiaczka zatrzymala przy 48 kg a mierze 160 cm. Moja znajoma wazy 52 kg przy 170 cm i miesiaczkuje. To jest b.indywidualne.
    • damartyn Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 09:59
      Ja tam nic nie odejmuję. Mierzę. Czasami ten sam rozmiar jest idealny pod biustem, czasami za ciasny, czasami za duży nawet w obrębie tej samej firmy w zależności od fasonu. Miseczka praktycznie zawsze się zgadza. Patrzę tylko, żeby był w miarę ciasny zapięty na środkowa haftkę, żeby można jeszcze ściągną lub popuścić.
      Jestem z frakcji traktującej to ustrojstwo jako zło konieczne.
    • jehanette Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 10:01
      Ja mam pod biutem obwód 70 ale noszę staniki 65 bo obwody są zwyczajnie rozciągliwe.
      W talii nie wiem wink
      Pytanie ile ma gruba z księgowości.
    • thea19 Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 15:36
      Mam 120 pod biustem, 160 w biuście i 110 w pasie. Jak zjem kebaba, to 130 będzie, nie jestem pewna bo miarki brakuje.
      • savignonblanc Re: Talia a obwód pod biustem 12.10.21, 18:17
        Uuuu zapuscilas się kochana! 😜
        • thea19 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:54
          Cały czas rosnę
    • ludzikmichelin4245 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 17:48
      Wczoraj akurat czytałam o Elizabeth Taylor i pisali, że miała w talii 45 cm. To chyba fizycznie niemożliwe?
      • chatgris01 Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 20:17
        Miała 53-55 cm. Możliwe jak najbardziej, moja matka miała 50-52 cm (ja już jako 12-latka nie mogłam dopiąć w pasie jej starych kiecek z lat 50, ale wtedy już ją przerosłam i na wysokość). Twierdziła (moja Mam), że to od kręcenia hoola-hop, dziewczyny wtedy tym kręciły godzinami.

W XIX wieku w erze gorsetów kobiety miewały 42-45 cm w talii, ale tylko po ściśnięciu (słynna talia Scarlett-17 cali-to powieść, ale francuska gwiazda Polaire miała tyle w realu).
      • snakelilith Re: Talia a obwód pod biustem 14.10.21, 12:28
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Wczoraj akurat czytałam o Elizabeth Taylor i pisali, że miała w talii 45 cm. To
        > chyba fizycznie niemożliwe?

Mało prawdopodobne. Może w jakimś kostiumie, gdzie nosiła historyczny gorset. Taylor była jako młoda dziewczyna szczupła, ale potem miała duże problemy z tyciem i nawet na wczesnych zdjęciach widać że talia jest wąska, ale raczej w okolicach 55-58cm, bo ona była malutka, tylko 157cm.
    • mamtrzykotyidwa Re: Talia a obwód pod biustem 13.10.21, 23:20
      No jak jest? Ano tak, że w tali brzuch rośnie a pod biustem są żebra i tam się tłuszcz żadnej ematce nie odkłada i wszytko się zgadza, pod biustem 70, a w tali więcej niż 70, bo brzuchol wystaje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka