Dodaj do ulubionych

Chce nauczyc sie jeździć na nartach

01.11.21, 13:15
Jeździłam jako dziecko do okolo 12rz potem już nie, chcialabym znowu zacząć. Partner chodzi na nartach biegowych tez juz od wielu lat nie jezdzi. Czy w takim razie szkółka narciarska to dobry pomysł? Naucza mnie i nie wyśmieją ze duza baba chce się nauczyć jeździćwink moze macie polecone szkolki? Myslalam zeby w grudniu wybrac sie do Zakopanego i tam widzialam na Gubałówce szkółkę tylko nie wiem czy nie dla dzieci. Jakieś rady na począteksmile
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:22
      Tomsport w Świeradowie. Mąż się uczył w wieku lat 43.
      • juzjesien Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:26
        Dziękuję
    • triss_merigold6 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:27
      Żaden problem, są szkółki, są instruktorzy. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego akurat do Zakopanego, które jest straszne.
      • juzjesien Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:31
        Ja lubie Zakopane smile
    • 71tosia Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:39
      Dlaczego miałby się ktoś śmiać? Na stokach jest sporo uczących się dorosłych. Weź indywidualnego instruktora na 1-2 dni a później próbuj sama. Ja tez się uczyłam jeździć jako dorosła osoba.
    • joxanna1 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 13:44
      Ja i mój mąż uczyliśmy się jako już dorośli, razem z dziećmismile. Dzieci miały swojego instruktora, my swojego. Mogliśmy co roku wyjechać tylko na tydzień i przez pierwsze chyba z 4 lata to były regularne kursy - po 3h dziennie (a potem sobie sami jeździliśmy). Dzieci łapały dużo szybciej niż my. W końcu dwa lata temu (rok temu nie byliśmy) już tylko ja sobie wzięłam instruktora - raczej jako przewodnika, żeby przejechał ze mną czerwone trasy.
      Wstydu żadnego, mnóstwo dorosłych bierze instruktora.
      • niemaznaczenia Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:03
        Przystojny czeski instruktor na stoku w Bieszczadach.
    • kanna Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:09
      Potrzebujesz tylko nieprzemakalne spodnie... narty i buty wypożyczysz, na początek kijków się nie używa.
      Przy każdym stoku są namiary na instruktorów.

Zakopane sobie odpuść .
      • bergamotka77 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:27
        Bo? Zakopane ma np. Kasprowy i warunki alpejskie. Niedaleko jest Białka i fajne stoki. Co Wy macie z tym hejtowaniem Zakopanego? Bywam tam średnio 5 razy w roku i uwielbiam.
        • sumire Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:39
          Początkujący raczej nie pójdzie na Kasprowy. No i w samym Zakopanem zasadniczo jest niewiele miejsc do jeżdżenia.
        • kanna Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:41
          Bo drogo, kicz i daleko od stoku.
          Za dużo mniejsze pieniądze można sobie zamieszkać obok naśnieżanego stoku, podejść spacerkiem (bez wyciągania auta) i poćwiczyć.
          • bergamotka77 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 17:34
            Szymoszkowa jest naśnieżana a w pobliskim Kościelisku znajdziesz niedrogie noclegi. Kicz? Góry nie są kiczowate nigdy, na Krupówki nie musisz się wybierać. Drożej niż nad morzem na pewno nie jest, jedzenie tańsze.
          • bergamotka77 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 17:35
            Mieszkam kilkaset metrów od stoku, nie wyciągam auta.
          • sumire Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 17:41
            Dokładnie. W Bukowinie Tatrzańskiej mieszkałam w miejscu, gdzie dosłownie można było wyjść z pensjonatu w nartach prosto na stok.
    • bergamotka77 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:30
      Jak jeździłaś to musisz sobie tylko przypomnieć a nie nauczyć od nowa. Tego się nie zapomina, jeśli nauczylas się porządnie. Instruktorów jest masa, tylko to trochę kosztuje. W Zakopanem polecam stok na Szymoszkowej na początek.
    • kaki11 Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 16:45
      Tak, uważam, że szkółka to dobry pomysł. Pojedziesz w góry, wykupisz u instruktora kilka godzin i się rozjeździsz, on nauczy cię jak robić to poprawnie.
      Ja jestem narciarskim samoukiem z czasów dzieciństwa, kocham narty, zdarzył mi się tylko jeden nie narciarski sezon (po kontuzji), ale z takim byciem samoukiem jest ten problem, że nie zawsze udaje się ładnie wyrobić odpowiednią technikę, pamiętam, że kilka lat temu wykupiłam sobie 2 albo 3h jazdy z instruktorem właśnie dlatego, że chciałam skorygować jakieś własne błędy, i wiem że ich skorygowanie świadomie kiedy miałam je już we krwi sprawiło więcej problemów niż gdybym od początku jeździła poprawnie.
      I nie, nie obawiaj się, jestem na 100% pewna, że nikt nie uzna tego za głupie. Dorośli też uczą się jeździć.
      I powodzenia, bo to naprawdę fajny sport i rodzaj aktywności który daje frajdę, więc nie bój się tylko spróbuj!
      • sumire Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 17:43
        Moja mama pierwszą lekcję odbyła jako 50+... Jeździ. Nie jest wyczynowcem, ale rekreacyjnie sobie zjedzie.
    • savignonblanc Re: Chce nauczyc sie jeździć na nartach 01.11.21, 17:27
      Dobry instruktor i wytrzymały tyłek.
      Pierwszy raz na nartach „zjechałam” jako 40latka. Załapałam, ale nie lubię zimy, śniegu i tłumu wiec to nie sport dla mnie. Fajnie, w miarę łatwo, ale wole inne rozrywki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka