Dodaj do ulubionych

Ile u was trwa

10.12.21, 20:30
Ile u was trwa pms, ogólne złe samopoczucie psychiczne-fizyczne związane z cyklem?
Po 40 -stce to u mnie jakiś dramat, tydzień przed okresem i 4 dni okresu czyli ponad 10 dni w miesiącu wycięte z normalnego życia.Gdyby to jeszcze były tylko dolegliwości fizyczne to biorę tabletkę i jakoś żyje ale wahania nastroju są najgorsze. Wszystko zaczęło się w średnim wieku wcześniej nic.Jestem dobita.Wszystkie życiowe aktywności muszę aktualnie planować ze względu na okres, przecież tak się żyć nie da.
Obserwuj wątek
    • annna_maria_1985 Re: Ile u was trwa 10.12.21, 20:38
      Dokładnie to samo, zaczelo się około 39 roku życia.
      Spadek nastroju tuż po owulacji, tydzień przed okresem jazda - nerwy, depresyjne stany, nadwrażliwość na ból, rozkojarzenie. Nie mam pomysłu co zrobić, ginekolog nie pomógł, internista radził psychiatrę, jeszcze nie dotarłam.
    • kosmos_pierzasty Re: Ile u was trwa 10.12.21, 20:48
      U mnie gorzej było wcześniej, tak koło 30-tki. Wtedy wahania nastroju mnie dobijały, obcenie (45+) sporadycznie mi się zdarzają. Łącznie z okresem to by wyszło maks z 5 dni, ale nie że zaraz wyjęte z życiorysu. Ot - takie gorsze niż najlepsze smile
    • bene_gesserit Re: Ile u was trwa 10.12.21, 20:50
      Trzy dni. Trzy dni, kiedy jestem przemiła i/lu w nastroju 'niech mnie ktoś przytuli'. A potem wszystko mija i znowu jestem dawną złą sobą.
    • huang_he Re: Ile u was trwa 10.12.21, 20:52
      www.youtube.com/watch?v=WOi2Bwvp6hw

U mnie z małymi zmianami, ale ogólnie do tego wszystkiego dodać 100%, szczególnie ten 10-13 dzień. To jest MASAKRA, bo ja dzieci już mam, więcej nie chcę. A ten 14 to po prostu ŚPIĘ. Wszędzie, nawet w robocie potrafię przysnąć. I to się właśnie tak zrobiło ok. 39 rż, jakby organizm mi mówił - TERAZ TERAZ TERAZ, bo więcej już nie będzie.
    • extereso Re: Ile u was trwa 10.12.21, 21:00
      Ok 2 dni ostry ból brzucha. Jak jestem w pracy to ciężko. Za to chociaż nerwów czy dołów nie mam, fizyczne objawy tylko.
    • andaba Mogę się podpiąć z pytaniem? 10.12.21, 21:04
      Jak sobie z tym radzicie?
      Bo mnie zjawisko nieznane, miesiąc temu natchnęło mnie, co dolega mojemu dziecku...

Podły nastrój to już pal licho, ale bóle brzucha i głowy?
      Tabletki? Coś pomaga może bardziej niż co inne? Wiem, ze to kwestia indywidualna, ale może coś zasugerujecie?
      • lidiaxx Re: Mogę się podpiąć z pytaniem? 10.12.21, 21:15
        Biorę nospę i przeciwbólowe pomaga doraźnie ale na huśtawki nastroju nic mi nie pomaga, dodatkowo co miesiąc mam wrażenie że akurat podczas tego pmsu dopada mnie jakiś realny zewnętrzny problem który dodatkowo stresuje, choć nie mam pewności czy to nie jest tylko mój specyficzny odbiór rzeczywistości w tym czasie.
    • nevertheless123 Re: Ile u was trwa 10.12.21, 21:06
      Podobnie. Staram się nie planować spotkań ani żadnych wyzwań w tym czasie, to się mija z celem. Ostatnio poddałam się i już z tym nie walczę, tylko staram się wygospodarować czas dla swojego relaksu. Zadne środki ziołowe mi nie pomogły, niektóre wywołały niepożądane skutki uboczne, jak np. agnus castus, po którym zaczęły mi się (spore!) krwawienia w środku cyklu... Leków hormonalnych brać z kolei nie chcę.
      U mnie akurat dolegliwości fizyczne są dotkliwe - zmęczenie, napięcie w ciele, niespokojny sen, drażliwość, ociężałość.
    • kotejka Re: Ile u was trwa 10.12.21, 21:08
      szczerze powiem, ze nie zam tego problemu
      ani po 40, ani przed nią
      pms skutkuje tylko zwiekszona ochota na slodycze
      majac @ i cwicze i plywam, jestem stabilna emocjonalnie smile
      • lidiaxx Re: Ile u was trwa 10.12.21, 21:12
        To ja tak miałam do 40 -stki, dobrze pamiętam te czasy i jeszcze bardziej mnie to dobija.
    • mrs.solis Re: Ile u was trwa 10.12.21, 22:17
      Pms zawsze trwal u mnie kilka dni w czasie ktorych bez kija nie wolno bylo do mnie podejsc. Snejkowa kiedys tu polecala suplement agnus castus , ktory biore od kilku miesiecy i oprocz lekkiego bolu brzucha przed okresem raczej nie zauwazam jakichs wahan nastroju, a i bol miesiaczkowy zmniejszyl swoje natezenenie. Bol porownywalny do bolu porodowego wrocil do mojej normy i ibuprofen daje rade, wczesniej tylko tramal albo oxycodon dawal mi chwile wytchnienia.
    • ga-ti Re: Ile u was trwa 10.12.21, 22:17
      Aż tak to nie, ale ze dwa dni przed @ dopada mnie podły nastrój, zwykle wk.rw zakończony płaczem. I faktycznie kiedyś tak nie miałam, zaczęło się tak konkretnie i cyklicznie koło czterdziestki.
      Za to moja nastolatka ma zawsze kilka dni przed na wk.rwie, płaczu brak wink
      Dolegliwości bólowych praktycznie nie mam, nogi mnie bolą, brzuch rzadko, bez leków się obchodzę.
      Nie mam pojęcia, co pomaga, sobie mówię, że czekolada wink
    • snakelilith Re: Ile u was trwa 10.12.21, 22:40
      Pogorszenie PMS-u w tym wieku jest związane z coraz częściej pokazującym się bezowulacyjnym cyklem i stopniowym spadkiem progesteronu. To możesz zbadać w okolicach 21 dnia cyklu. Jeżeli wartości są prawie w normie, albo jeszcze tylko lekko obiżone, to możesz spróbować roślinnego preparatu z agnus castus (niepokalanek pospolity), to podkręca produkcję progesteronu. Niech ci twoja ginekolożka poleci jakiś preparat z apteki. Bierze się przez 3 miesiące i sprawdza, czy działa.
      Jeżli wartości są mocno obniżone, to można suplementować bioidnetyczny progesteron w drugiej połowie cyklu, przez 10-14 dni przed okresem. Ten dostaniesz jednak tylko na receptę od ginekologa. Progesteron działa uspokajająco, rozluźniająco i poprawia sen.
    • majenkir Re: Ile u was trwa 10.12.21, 22:49
      Tak sobie myślę, że chyba nigdy nie miałam pms..
      • fioletowa01 Re: Ile u was trwa 11.12.21, 14:39
        PMS po 40 jest najgorszy, ale mija po menopauzie.
    • kornelia_sowa1 Re: Ile u was trwa 11.12.21, 15:11
      Mam podobnie- tydzień przed złe samopoczucie- jakbym miała podniesioną temp i coś mnie "rozbierało", różne bóle.

Z tym, ze u mnie mija z pojawieniem się okresu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka