Dodaj do ulubionych

Prosba o pomoc w sprawie kremu

14.12.21, 06:48
A raczej tego co mnie uczula. Od wielu lat mam problem, ze uczula mnie bardzo wiele kremow. Glownie objawia sie to tak, ze wstaje rano z zapuchnietymi oczami. W ogole nie uzywam zadnych kosmetykow kolorowych, bo tu akurat po kazdym uzyciu dostaje czerownych plackow na powiekach i zaczyna mi schodzic skora. Tu akurat nie cierpie specjalnie, tylko po rpostu sie nie maluje, czego i tak nie chce mi sie robic.
Ale nawilzac jakos oczeta musze, bo w moim zacnym wieku 55+ jednak nie moge juz ich tak na sucho zostawiac.
Do dosc niedawna (czyt. 2-3 lata wstecz) bylam calkiem zadowolona z granatowego kremu Nivea Q10 na noc. Wygladalam po nim oczywiscie jak rasowa ematka, czyli zero zmarszczek i 10 lat mniej wink. Ale odkad zmienili ten granatowy na noc Q10 na Q10 Power oczy zaczely po tym puchnac. Swego czasu ktos na tym forum polecil na opuchlizne oczna jeden z kremow Thalgo. Zakupilam i jest super! Oczywiscie, ze sie starzeje i menopauza swoje robi, ale przynajmniej nie wstaje rano z oczami jak szparki. Ale krem nie jest tani, wiec postanowilam poszukac jakiejsc alternatywy, ale czego nie sprobuje, to znow mam rano dwie banie zamiast oczu.
A moze ktos moglby mi doradzic cos bardzo prostego w skladzie (!) i nie powinno uczulac, ale dawaloby jeszcze dodatkowy efekt nawilzenia dla oczu.
Moze dodam, ze zachecona rezultatem stosowania tego kremu Thalgo (konkretnie jest to Silicium Marin Lifting Correcting Eye Cream), postanowilam sprobowac inny krem tej samej firmy (he, he, szukam tanszego zamiennika, a kupilam drozszy) do oczu, ale niestety tu sie nacielam. Niestety po tym kremie (Exception Marine Eyelid Lifting Cream) oczy znow zaczely puchnac sad. Poszedl wiec w odstawke (polka do rak i do stop).
Zakladam, byc moze blednie, ze w przypadku tej samej firmy te same skladniki w roznych kremach beda takie same, wiec jezeli krem A nie uczula moich oczu, to wszystkie skladniki z kremu A moge wykreslic z listy skladnikow kremu B i tam znajdzie sie ten zajzajer co mi szkodzi. Tak tez uczynilam i zostala mi lista 23 skladnikow! Nie mam pojecia co mi z tego szkodzi i czego unikac w innych kremach.
Obserwuj wątek
    • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 05:09
      Nikt nic? Pomóżcie, bo uschnę jak śliwka prunka sad.
    • mysiulek08 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 05:43
      pojade zwyczajowo 😊 czerwona seria astalift, na ebayu mozna kupic zestaw 'podrozny', male opakowania

mam skore sucha, wrazliwa, w wieku nieematkowych, alkohol mi sprzedaja bez dowodu 😝 i od zawsze problemy z dopasowaniem kosmetykow pod oczu, szczypanie, zaczerwienienie, lzawienie, przesuszenie powazne, do tego dochodzi alergia na zapachy wiec jak juz cos dopasuje to sie tego trzymam

akurat nivea i eucerin jest u mnie na czarnej liscie, podobnie jak esteelauder, ekologiczne cuda wianki nic juz nie robia, a pod oczy musze miec gesty, tresciwy krem, zadne lekkie kremozele, najlepiej bez zapachu albo lekko wyczuwalny

tyle tytulem wstepu, co zas do Twojego problemu, to moze cos jest w kremie i ma 'liftingowac' wlasnie zaszkodzilo bo bylo inne niz w poprzednim

nie wiem co masz dostepne u siebie, moze seria Klorane? platki maja fajne
      Weleda, dzika roza? milo wspominam
    • mysiulek08 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 05:45
      a te skladniki to? bo nie wiem czy chcesz polecenia czegos, czy pomocy w szukaniu co szkodzi?
      • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 08:33
        Dzięki mysiulku. Poszukam w internecie tego astaliftu i wypróbuję. Co do składników, to tych innych w drugim kremie jest ponad 20, więc ciężko chyba będzie ocenić, co to. Ale porzucić mogę, ale to po weekendzie dopiero.
    • ida_listopadowa Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 08:44
      A probowalas serię LRP Toleraine? To sa jedyne kremy, ktore moge sibie nawet w oko wlozyć i nic sie nie dzieje.

I teraz tips - nie kupuj kremu pod oczy, a krem do twarzy w formule Rich, ktory tak naprawde jest do twarzy i pod oczy. Na promocji mozna go wyhaczyc za ok 40 zl i masz za to 50 ml, taniej juz sie nie da. Co wiecej, apteki maja probki, pochodz i popros, sprawdzisz na sobie
      • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 08:56
        Mi tam wszystko jedno czy do oka czy do policzka smile. Ale mieszkam poza PL i u mnie nie ma możliwości proszenia o próbki. Ale widzę, że LRP Toleriane u nas jest i w cenie jest znacznie bardziej przystępny niż mysiulowy Astalift, którego u nas niet i musiałabym sprowadzać z Azji. Najwyżej zużyje go do rąk smile.
    • celandine Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 10:10
      Nie toleruję żadnych kremów pod oczy z wyjątkiem clinique all about eyes rich. Każdy inny powoduje puchnięcie u mnie. Ten nigdy.
      • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 10:27
        Dzięki, spróbuję smile
        • celandine Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 10:33
          Ostatnio mi się skończył, nie mieli tu obok a sklepie i z lenistwa kupiłam w aptece avène.. Pani zapewniała, że będzie super no i tańszy. Efekt po 2 dniach zapuchnięte oczy.
    • pade Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 10:33
      Bardzo możliwe, że puchną Ci oczy, bo kładziesz za grubą warstwę kosmetyku i za wysoko. W nocy krem migruje, dostaje się do spojówek i powieki puchną. Jeśli nie znajdziesz innego kremu, to spróbuj ten co masz położyć pod oczy na godzinę przed spaniem, niżej i cieńszą warstwą.
      A jak masz możliwość to wypróbuj Cerave. Bo Bandi czy Nacomi pewnie u Ciebie nie ma?
      Typowo przeciwstarzeniowy Image Skincare ageless też nie podrażnia wg opinii użytkowników (mnie również), ale nie wiem jak będzie u Ciebie.
      • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 12:34
        Wiem o co Ci chodzi z tym smarowanie pod oczami, ale to już nie wiem jak nisko miałabym się smarować. Mi nie puchnie tylko tuż koło oczu, tylko mam spuchnięty pasek 1 cm pod oczami i całe górne powieki. Ale od Thalgo (tego jednego) w ogóle mi nic nie puchnie, nawet jak sobie całe oczodoły wysmaruje smile.
        A Cerave niedawno pojawiło się u nas w sklepach, więc też wypróbuję. Dziękuję za sugestie.
        • snakelilith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 13:14
          No niestety, ale wiele lipidów ma skłonność do "wędrowania" i podrażnia w ten sposób oczy. To jest chyba najczęstsza przyczyna puchnięcia obok składników zapachowych, farbujących i konserwujących. Jeżeli masz to przy tak wielu kremach, to prawie w tym kierunku należy typować, chyba, że sięgasz pechowo zawsze po te, które mają to coś, co cię akurat uczula. A to może być wszystko, często są to nawet emulgatory. W składzie cuda wianki, a za silny emulgator zaczyna pracować i odciągać skórze tłuszcz.
          Tej teorii sprzyja także fakt, że ten podchodzący ci Thalgo ma w sobie mnóstwo składników, które teoretycznie mogłyby wywoływać alergie i podrażnienia. Np. wyjątkowo alergogenny chlorphenesin, albo cumarin. Do tego kupa acrylatów, polimerów, plastik pogania plastikiem, a jakiego tłuszczu używają nawet nie piszą, tylko definują jako vegetable oil. Ciężko ci będzie określić, jaki olej ci włazi w oczy, a jaki nie. Ten Thalgo ma też chyba 50 składników, konia z rzędem, kto znajdzie dokładnie coś takiego innej marki.
          Moja osobista rada, nakładaj na oczy rafinowane masło shea albo skwalan solo. Ten drugi jest nawet tzw. składnikiem aktywnym w twoim Thalgo. Jeżeli zobaczysz, że cię to nie podrażania, to możesz szukać kremów z bardzo krótkim składem, gdzie te składniki są wiodące i próbować, czy nie drażnią.
          I nikogo nie chcę tu obrazić, ale Cerave to badziewie bazujące na parafinie, silikonach i tanim emulgatorze. Wiem, że istnieją kobiety, które kładą sobie na twarz nawet wazelinę jako okluzję i jest git, ale żeby to od razu polecać?
          • pade Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 13:30
            Wysoko w składzie jest gliceryna, to jest nawilżacz. Caprylic Organic to mieszanka kwasów tłuszczowych otrzymanych z oleju kokosowego poddana estryfikacji z gliceryną. Również mocny nawilżacz. II to bezpieczny emolient, mgs to emulgator (nie wiem czy tani). Ja bym się przyczepiła ewentualnie do fenoksyetanolu, ale ten jest praktycznie wszędzie.
            Sprawdziłam składniki tego kremu i na lupie kosmetycznej są zielone. Co z nimi wg Ciebie jest nie tak?

W zeszłym tygodniu kupiłam sobie lifting eye serum z Nacomi. Na dzień, bo na noc mam swój ulubiony. Całkiem fajny, wcale nie jak serum, tylko jak krem, ale składowi się nie przyjrzałamsmile
            • snakelilith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 13:55
              Nie wiem o jakim kremie piszesz teraz pade. Thalgo? Gliceryna to faktycznie nawilżacz, ale bardzo tani i jest w kremach kosztujących 3 euro.
              Ja dla Silicium Marin Lifting Correcting Eye Cream znalazam taki skład i tam wiele składników mi nie odpowiada, ale jak wiesz ja jestem kosmetycznie eko. Chlorphenesin ten krem dyskwalifikuje absolutnie.
              Aqua, Glycerin, Vegetable Oil, Octyldodecyl Myristate, Dicaprylyl Carbonate, Butylene Glycol, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Hydrogenated Vegetable Oil, Behenyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Dipentaerythrityl Hexacaprylate/Hexacaprate, Glucosyl Hesperidin, Squalane, Melilotus Officinalis Extract, Helichrysum Stoechas Extract, Sodium Polyacrylate, Phenoxyethanol, Beheneth-25, Panthenol, Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer, Candelilla Cera (Euphorbia Cerifera (Candelilla) Wax), Polyacrylate-13, Chlorphenesin, Sodium Hyaluronate, Hyaluronic Acid, Silanetriol, Diatomaceous Earth, Methylsilanol Mannuronate, Parfum, Polyisobutene, Citric Acid, Polysorbate 60, Sorbitan Isostearate, Polysorbate 20, Sorbitol, Sodium Benzoate, Caprylyl Glycol, 1,2-Hexanediol, Sorbic Acid, Potassium Sorbate, Lecithin, Xanthan Gum, Tocopherol, Glyceryl Caprylate, Phenylpropanol, Benzyl Salicylate, Alpha-Isomethyl Ionone, Coumarin

Co do Naomie, to jestem ambiwalentna, bo niestety, krem na noc, niby eko, z dobrym składem, polecany zresztą przez mnie jako całkiem fajny, jest dla mnie jednak za mocno pefumowany. Nie mogę przyzwyczaić się do tego zapachu. Kiedy rano poduszka pachnie jeszcze kremem z wieczora, to dla mnie jest no go. Nie mogą tego pojąć, po uja oni te kremy tak mocno perfumują?
              Osobiście nie używam też kremu pod oczy. Jestem zdania, że dobrze dobrany krem do całej twarzy jest dobry także pod oczy. Teraz zimą używam jeszcze dodatkowo masła shea jako okluzję na noc i to jest bomba. Łagodzi mi wszelkie podrażnienia (po retinolu np), natłuszcza bez świecenia i nie włazi w oczy, jak robią to często oleje.
              • pade Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 14:58
                O cerave. Napisałaś, że to badziewie o słabym składzie, więc zerknęłam zobaczyć jaką sobie krzywdę robięsmile I nic tam strasznego nie widzę, dlatego pytam.
                • snakelilith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 16:38
                  pade napisała:

> O cerave. Napisałaś, że to badziewie o słabym składzie, więc zerknęłam zobaczyć
                  > jaką sobie krzywdę robięsmile I nic tam strasznego nie widzę, dlatego pytam.
                  >

Krzywdy może sobie nie zrobisz, ale w przypadku kosmetyków oczekiwałabym raczej jakiś korzyści, inaczej faktycznie można smarować się kremem Nivea z niebieskiej blaszej puszki albo wazeliną.
                  W przypadku Cerave krem pod oczy ma faktycznie inny skład od tego nawilżającego z ceramidami, gdzie w pierwszej połowie składu jest obskurna mieszanka parafiny, silikonów i problematycznego, wysuszającego skórę emulgatora.
                  Krem pod oczy ma kilka składników, które mnie nie podchodzą, jakieś PEGi, triethanolamine i parę innych, ale za największy problem uważam niacinamid na samej górze listy. Mnie osobiście ten składnik dramatycznie podrażnia i po paru próbach unikam go jak ognia, choć niektórym na pewno służy. Akurat u alergików niacinamid może podkręcać produkcję histaminy i powodować reakcje alergiczne, ale tego dowiedziałam się dopiero gdy szukałam przyczyny na moją rekację na ten modny i dodawany do wielu produktów składnik.
                  • taje Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 18:22
                    Nigdy nie miałam lepszej skóry niż teraz, kiedy stosuję CeraVe a smarowałam się juz różnymi kremami, aptecznymi i nieaptecznymi. Także bardzo drogimi typu Barbara Sturm i pudło, żaden z nich nie działał na mnie tak dobrze jak CeraVe. Wszyscy dermatolodzy, którym ufam również polecają CeraVe.
                    • snakelilith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 20:02
                      Cieszę się dla ciebie, ale skład jaki jest, każdy widzi i może sam ocenić.
                      Cerave krem nawilżający do twarzy i ciała ma np. bardzo mało atrakcyjny skład. Na początku litsty tanie oraz niezbyt korzystne dla skóry składniki:
                      AQUA/WATER, GLYCERIN, CETEARYL ALCOHOL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CETYL ALCOHOL, CETEARETH-20, PETROLATUM, DIMETHICONE, PHENOXYETHANOL, BEHENTRIMONIUM METHOSULFATE,
                      POTASSIUM PHOSPHATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, SODIUM LAUROYL LACTYLATE, DISODIUM EDTA, DIPOTASSIUM PHOSPHATE, CERAMIDE NP, CERAMIDE AP, PHYTOSPHINGOSINE, CHOLESTEROL, XANTHAN GUM, CARBOMER, SODIUM HYALURONATE, TOCOPHEROL, CERAMIDE EOP

Krem apteczny nie jest też gwarancją dobrego składu i działania, a wysoka cena w ogóle już nie jest gwarancją na nic.
                      Mój ulubiony krem, który też uważam za świetny, kosztuje niecałe 3 euro za 50ml i ma skład:
                      Aqua, Glycerin, Helianthus Annuus Hybrid Oil*, Rosa Moschata Seed Oil*, Simmondsia Chinensis Seed Oil*, Cetearyl Alcohol, Olea Europaea Fruit Oil*, Persea Gratissima Oil, Sesamum Indicum Seed Oil*, Acacia Decurrens/Jojoba/Sunflower Seed Cera/Polyglyceryl-3 Esters, Glyceryl Stearate, Alcohol*, Saccharide Isomerate, Myristyl Alcohol, Sodium Hyaluronate, Helianthus Annuus Seed Oil, Myristyl Glucoside, Acacia Senegal Gum, Sodium Stearoyl Glutamate, Cetearyl Glucoside, Glyceryl Caprylate, Xanthan Gum, Tocopherol, Levulinic Acid, p-Anisic Acid, Phytic Acid, Sodium Levulinate, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Hydroxide, Lavandula Angustifolia Oil*, Citronellol**, Linalool**, Geraniol**, Parfum**
                      * ingredients from certified organic agriculture
                      ** from natural essential oils
                      • mysiulek08 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 20:22
                        'kremy apteczne' to tylko czystej wody chwyt marketingowy tongue_out

dawno temu, kiedy sie jeszcze kosmetykami zajmowalam, gdzies czytalam, ze nic tak nie wzbudza zaufania co do kosmetyku, jak fartuch lekarza/farmaceuty wink

a jak pomysle ile czasu te wszystkie avene,vichy i inne leza sobie pod tymi zarowkami w szklanych gablotach 🤣
                        • taje Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 23:13
                          Z mojego doświadczenia wynika, że „apteczne” (jako kategoria) co do zasady są dużo lepsze niż te wszystkie Chanele, Heleny Rubinstein czy La Mer. Przy tym dużo tańsze. I dużo krócej leżą pod żarówkami niż marki selektywne w takiej na przykład Sephorze. Póki co, nic nie działa na mnie lepiej niż zwykłe tanie CeraVe w brzydkim opakowaniu.
                          • mysiulek08 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 18.12.21, 00:42
                            ale nie mowie, czy zle czy dobre, tylko o koncepcie 'aptecznym' jako o działaniu wyłącznie marketingowym

a cerave u mnie w markecie jest 😀
    • madame_edith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 13:01
      Jestem tym samym typem, wszystko niemal mnie uczula. A najbardziej chyba Thalgo Silicium itd. Też kupiłam, żeby wypięknieć 😁. Nie jestem w stanie nawet nic przeczytać tak mnie oczy pieką. Mogę Ci oddać jak się nie brzydzisz
      • pade Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 13:33
        O rany, przypomniałam sobie! Kupiłam go kiedyś, bo ematka polecała i więcej go nie kupię. Oczy mnie może nie piekły, ale dosłownie czułam jak ten krem migruje i mam całe gałki oczne w kremie. Poza tym nie zrobił mi nic, dosłownie zero efektów, nawet nie nawilżył.
        • mysiulek08 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 18:12
          kiedys pod wplywem wizazu i innych, zaszalalam i kupilam zestaw z estee lauder, krem pod oczy i serum advance costam...i to byla masakra, taj suchej, pomarszczonej, luszczacej sie skory to ja w zyciu nie mialam, ponad miesiac zajelo mi naprawianie szkod

a cerave cudnie mi robi na piety wink
    • leyla76 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 20:18
      Nigdy wcześniej nie używałam kremów pod oczy, ale ostatnio sie skusiłam i kupiłam medic 8 night eye cream.
      Mogę polecic.
      • sophia.87 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 20:45
        Ja mogę też polecić ich biały Retinoate pod oczysmile
    • deszczu_kropelka Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 17.12.21, 20:32
      Palpederm, emulsja na podrażnioną skórę powiek.
      Bioderma Intensive eye.
    • evee1 Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 20.12.21, 07:07
      No to zaopatrzylam sie w LRP Toleriane, CeraVe Eye Repair Cream i Clinique All About Eyes Rich Cream.
      Zdarzylam juz dwukrotnie posmarowac sie LRP i puchne. Ale krem mily ogolnie, to bedzie na szyje wink.
      • ida_listopadowa Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 22.12.21, 18:54
        Aj, to mi przykro bo polecilam ci LRP. Mam nadzieje, ze na szyi zdziala cudasmile
      • snakelilith Re: Prosba o pomoc w sprawie kremu 22.12.21, 20:38
        W wielu kremach Toleriane jest NIACINAMIDE. Bardzo popularny ostatnio składnik, który ma robić niby dużo dobrego. U niektórych ludzi jednak podkręca produkcję histaminy i powoduje reakcję alergiczną. Ja dostaję po tym za każdym razem swędzącej pokrzywki.
        W ogóle powinnaś wziąć coś bez silikonu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka