A raczej tego co mnie uczula. Od wielu lat mam problem, ze uczula mnie bardzo wiele kremow. Glownie objawia sie to tak, ze wstaje rano z zapuchnietymi oczami. W ogole nie uzywam zadnych kosmetykow kolorowych, bo tu akurat po kazdym uzyciu dostaje czerownych plackow na powiekach i zaczyna mi schodzic skora. Tu akurat nie cierpie specjalnie, tylko po rpostu sie nie maluje, czego i tak nie chce mi sie robic.
Ale nawilzac jakos oczeta musze, bo w moim zacnym wieku 55+ jednak nie moge juz ich tak na sucho zostawiac.
Do dosc niedawna (czyt. 2-3 lata wstecz) bylam calkiem zadowolona z granatowego kremu Nivea Q10 na noc. Wygladalam po nim oczywiscie jak rasowa ematka, czyli zero zmarszczek i 10 lat mniej

. Ale odkad zmienili ten granatowy na noc Q10 na Q10 Power oczy zaczely po tym puchnac. Swego czasu ktos na tym forum polecil na opuchlizne oczna jeden z kremow Thalgo. Zakupilam i jest super! Oczywiscie, ze sie starzeje i menopauza swoje robi, ale przynajmniej nie wstaje rano z oczami jak szparki. Ale krem nie jest tani, wiec postanowilam poszukac jakiejsc alternatywy, ale czego nie sprobuje, to znow mam rano dwie banie zamiast oczu.
A moze ktos moglby mi doradzic cos bardzo prostego w skladzie (!) i nie powinno uczulac, ale dawaloby jeszcze dodatkowy efekt nawilzenia dla oczu.
Moze dodam, ze zachecona rezultatem stosowania tego kremu Thalgo (konkretnie jest to Silicium Marin Lifting Correcting Eye Cream), postanowilam sprobowac inny krem tej samej firmy (he, he, szukam tanszego zamiennika, a kupilam drozszy) do oczu, ale niestety tu sie nacielam. Niestety po tym kremie (Exception Marine Eyelid Lifting Cream) oczy znow zaczely puchnac

. Poszedl wiec w odstawke (polka do rak i do stop).
Zakladam, byc moze blednie, ze w przypadku tej samej firmy te same skladniki w roznych kremach beda takie same, wiec jezeli krem A nie uczula moich oczu, to wszystkie skladniki z kremu A moge wykreslic z listy skladnikow kremu B i tam znajdzie sie ten zajzajer co mi szkodzi. Tak tez uczynilam i zostala mi lista 23 skladnikow! Nie mam pojecia co mi z tego szkodzi i czego unikac w innych kremach.