astomi25 22.12.21, 09:50 Podajcie prosze sprawdzony! Taki, zeby to ciasto gląbowi kulinarnemu wyszło. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 10:14 Musialam wygooglować, ja to znam pod nazwą placek-sękacz/makaronik. Wiem, bez sensu nazwa, ale nie dyskutuje się z 70-letnim przepisem 😃 Proszę. Wieki tego nie robiliśmy. U mnie zwykle masa była z dodatkiem kakao. 60 dkg mąki 20 dkg cukru pudru 20 dkg masła 2 jajka 2 łyżeczki sody rozpuścić w 2 łyżkach kwaśnej śmietany Zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Schłodzić. 1 część rozwałkować i upiec- 10-15 minut w 180 stopniach 25 dkg orzechów pokroić 10 dkg cukru 12 dkg masła 2 łyżki miodu Zagotować, trochę orzestudzic i wyłącznie na drugą część ciasta Masa: 1 szklanką mleka 30 dkg cukru 1 czubata łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 żółtka 25 dkg masła Z podanych składników zagotowac budyń, wystudzony po łyżce dodać do masła. Można dać kakao albo kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 10:20 Dziwne, moja matka robi orzechowe z miodem, na spodzie jest chyba krucha, a na wierzchu zbrylone w miodowej masie orzechy włoskie, ze dwie warstwy, nawet nie brałam przepisu, bo ma trylion kkalorii. Na bank nie ma tam żadnego kakao, żadnej kawy ani budyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 12:25 Oesu chcę to ciasto 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 15:20 Poczekaj, muszę znaleźć zeszyt z przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 10:26 Znalazłam to, co robi moja mama, ale nie wiem, czy dokładnie ten sam przepis www.przyslijprzepis.pl/przepis/orzechowiec-na-miodzie-4 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 10:31 Są dwie szkoły, falenicka i otwocka najwyraźniej, bo tu z budyniem aniagotuje.pl/przepis/orzechowiec Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 15:16 ale chcesz 'suche' typu babka czy przekladane, czy cos ala tarta? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 16:28 A ja.wiem? Dobre jakies. I tak najlepsze to co na gorze, czyli orzechy z miodem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Przepis na orzechowiec 22.12.21, 17:07 typ babkowy: Ciasto orzechowe bardzo proste i smaczne 2/3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. zmielonych orzechów /część orzechów w większych kawałkach/ 10 dkg masła 1 szkl.cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem i z cukrem na jednolitą masę. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek dodać pianę i resztę składników. Delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy keksówki. Piec w temp. 180 stopni ok. 40 min. Można polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów, choć ja nie polewam i nie dekoruję. Ciasto i tak jest pyszne, wilgotne i pachnące. Przepis z gazetowej Galerii Potraw, a ciasto wyśmienite przekladane masz wyzej tarta mojewypieki.com/przepis/tarta-z-orzechami-pekan-pecan-pie zamiast pekan moga byc wloskie, miod zamiast golden syrup z tym samym ciastem tarta kajmakowa z orzeszkami laskowymi puszke kajmaku otwierasz, wkladasz do garnka, podgrzewasz, mozna dodac smietanki albo rumu, wsypujesz orzeszki laskowe grubo siekane, mase wykladasz na podpieczony spod i pieczesz jak paj powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Przepis na orzechowiec 23.12.21, 15:32 Zrobilam. Dolna czesc nasaczylam rumem, bo jakas taka mi sie sucha wydawala. Mysle ze bedzie dobre Odpowiedz Link Zgłoś