Dodaj do ulubionych

Który sernik zrobic

23.12.21, 10:13
Zarzuccie przepisem, jakoś nie mam weny, a jutro wigilia. Humor psuje mi wezwanie na dzisiaj na policję, w sprawie oszustwa. Wiecie ile to może trwać? Dłużej niż godzinę? Mam umówione paznokcie.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:18
      Nowojorski.
      • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:23
        Fuj...
        • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:28
          😄
      • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:27
        W nowojorskim na spodzie są ciasteczka. Co dać zamiast?
        • ichi51e Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:29
          po prostu zrób kruche i potraktuj jak te ciastka.
        • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:32
          Ale to ma byc NYC sernik a oni nie pieka chetnie i wala co gotowe( pokruszone ciastka) 😫
          No i Philadelphia serki🤢🤮 aby byl ulepkowym mazidlem
          • leosia-wspaniala Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:09
            Strasznie emocjonalnie podchodzisz do sernika, to jakiś głębszy problem?
            • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:47
              Alez oczywiscie ze z powodu sernika nie spie po nocach i zaprzestalam funkcji zyciowych.

Az tak kiepsko u Ciebie z ocena cudzych emocji?
              • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:55
                Jak ktoś wkleja chlustajace rzygi w watku o przepisie na sernik, to nie, w zadnym razie nie podchodzi emocjonalnie... uncertain
                • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:59
                  >Jak ktoś wkleja chlustajace rzygi w watku o przepisie na sernik, to nie, w zadnym razie nie podchodzi emocjonalnie...

Serio za bardzo przezywasz emotki.
          • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:54
            Ale wiesz, że możesz dać MNIEJ cukru, prawda...? Ja jakoś ulepkow nie produkuję...
            • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:02
              Wiesz mozna zrobic " nowojorski" z odtluszonego serka kremowego z minimalna ilościa cukru.

Ale mowimy o klasyku a nie wariantach ktore juz sa a la nowojorski a nie nowojorski. Klasyk to ulepek. Bardzo słodki i tlusty

• memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:18
                Zmieniajac ilość cukru nie robisz sernika " a' la nowojorski ", tylko nadal nowojorski. I nie, klasyczny to żaden przesłodzony ulep, wręcz przeciwnie.
                • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 13:56
                  Słodki tlusty ulep. Poszukaj sobie przepisow. Poza tym rozmowa o gustach nie ma sensu.
        • ritual2019 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:05
          onewoman napisała:

> W nowojorskim na spodzie są ciasteczka. Co dać zamiast?

Ja czasem robie nowojorski, nie ma w przepisie oryginalnym ciasteczek jest cienki biszkopt rozplywajacy sie w ustach. Dla mnie to najlepszy sernik, doskonaly wrecz.
          • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:03
            To nie jest nowojorski tylko inspirowany moze nowojorskim jak nie ma rozkruszonych ciasteczek. Poczytaj w necie jak sie robi klasyk.

• taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:22
        Też lubię nowojorski. Mam świetny przepis z Ottolenghiego na taki sernik z dwoma rodzajami karmelu i orzechami makadamia. Spód jest z tłuczonych ciasteczek zmieszanych z roztopionym masłem.
        • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:18
          Której książki ten przepis Taje?
          • taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:56
            Ottolenghi The Cookbook. Jeśli nie masz to jeśli chcesz mogę Ci na priv wysłać zdjęcie strony z przepisem. Jest naprawdę przepyszny.
            • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:05
              Właśnie sobie uświadomiłam, że mam wszystkie oprócz TC! Jak będziesz miała okazję, to wyślij mi na gazetowy. Mnie wszystkie potrawy z jego przepisów zawsze wychodzą i dużo z tych książek gotuję. Dzięki!
              • taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:23
                Wysłałam. Bardzo polecam ten przepis, jest łatwy jak na Ottolenghiego. Jego Sweet niestety mnie pokonało. A TC to moja ulubiona książka, na drugim miejscu ex aequo Simple i Nopi.
                • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:26
                  Dzięki😘 Ja kiedyś ugotowałam wszystko z Simple. Oczywiście nie na raz.😉
                  • taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:21
                    Szacun! Ja do tej pory zrobiłam może 1/4. Na święta robię (zupełnie nietradycyjnie i nie po polsku) wszystko z Ottolenghiego i zastanawiam się co wybrać. Czy polecasz Brussels sprouts with burnt butter and black garlic?
                    • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:33
                      Ja uwielbiam brukselkę, więc jeśli tylko masz black garlic to tak! Ja mój dostałam na Amazonie.
                      • taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:35
                        Mam black garlic! - kupiłam cały zestaw przypraw u Ottolenghiego.
                        • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:49
                          Do czego jeszcze ten black garlic używasz?? To najdziwniejsza przyprawa w mojej kuchni.
                          • taje Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 16:31
                            Wyłącznie w przepisach Ottolenghiego - od niego się o czarnym czosnku dowiedziałam. Ale może dwa razy do tej pory użyłam w jakichś potrawach z ryżem. Pamiętam, że taki mało czosnkowy był, a raczej smakował trochę jak skarmelizowany czosnek.
                            • magdallenac Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 16:58
                              Tak, taki słodkawy i miękki. Ja kiedyś użyłam do sosu pomidorowego do makaronu.
                          • mysiulek08 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 19:19
                            do sosow na zimno i cieplo
                            rozsmarowany na bagietce z maslem
                            do grilowanych warzyw i miesa
                            w sobote bede probowac z lososiem

z tym, ze ja kupuje cale zabki
                            • myelegans Re: Który sernik zrobic 25.12.21, 05:53
                              Black garlic daje na bagietke… uwielbiam
    • alpepe Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:18
      Może dłużej trwać. Co do sernika nie pomogę, ja robię pyszny z przepisu na thermomix, ale mój były mąż narzekał, że za mało serowy, za mało kwaśny i brak rodzynek, a moja matka, że za mało spodu. No i do tego takie lekkie, że człowiek prawie nic nie czuje, jak je.
    • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:18
      Z ricotta zamiast sera
      • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:23
        Ser już kupiłam. W przepisie na wiedeński jest aż 10 jajek, to lepszy będzie jak dużo jajek?
        Ja lubię że spodem a mąż bez. Weź tu dogodz każdemu.
        • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:25
          Na kg sera 10 jajek szklanka cukru i ja dodaje budyn. Maslo dodajesz w zaleznosci od tego jak tlusty jest ser no i jaki lubicie.

Bialko ubijasz osobno
          • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:30
            Chyba zrobię wiedeński, mąż lubi i będzie lżejszy bez spodu. W przepisie na kwestii smaku jest 250g masła.
        • ichi51e Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:31
          im więcej jajek tym bardziej puchaty - zależy jaki masz ser
          • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:35
            Mam twaróg sernikowy Piątnica i doczytałam na opakowaniu " nie potrzeba masła". Teraz nie wiem czy dawać 🤨
            • alexis1121 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:37
              Dajesz jak w przepisie.
              • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:38
                Ok
              • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:31
                Tylko jeśli używa sera tlustosci jak w przepisie.
      • leosia-wspaniala Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:09
        Ricotta to też ser.
        • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:32
          Tyzycki i morski, gouda i camembert to tez sery.

Ricotta to nie twarog i zupelnie inaczej sie ja robi. Wloskie serniki sa na Ricotta i inaczej nieco smakuja
          • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:59
            No akurat technologia podobna co do zasady - nalezy podgrzać zakwaszone mleko/serwatkę. W twarogu zakwaszenie bierze się z fermentacji pełnego mleka, w ricottcie - z dodania kwasku cytrynowego do serwatki lub mieszaniny serwatki z mlekiem.
            • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:14
              No i wg ciebie to jest podobna technologia?😀 powiedz to Wlochom to padna ze zgroza.

To zupelnie inna metoda. Ricotta jest robiona jako pochodna innego sera zreszta

Z Ricotty nie osiagniesz twardości polskiego sernika. Wychodzi inaczej
              • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:26
                A propos serow. Zolte sery mojej produkcji . Zamiast woskowania wsadzam je w worek i odsysam powietrze. W ten sposob sobie dojrzewaja ale nie twardnieja.za mocno:

• wapaha Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:07
                  wow !
                  robisz dla siebie i rodziny czy na sprzedaż
                  • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 17:12
                    Sery? Sobie...jezu przeciez nie na sprzedaz
                    Domowe lepsze
                • mysiulek08 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 19:20
                  w lodowce trzymasz?
                  • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 13:59
                    Moja lodowka ma kilka czesci i temp sie ustawia samemu. W jednej czesci mam ustawione na 13 C. I tam jest ser dojrzewajacy

Do momentu az ida do folii sa w piwniczce az wyrobia skorke.

Zreszta wiele wspolczesnych lodowek ma tak
              • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:25
                >No i wg ciebie to jest podobna >technologia?😀
                Oczywiście. Wysoka temperatura plus niskie pH.

>Ricotta jest robiona jako pochodna >innego sera zreszta
                Jakby Ci to... Ja robię ricottę samą w domu. Twaróg też.
                • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 17:14
                  Ja tez robie bo w UK to nie jest tak ze jest w kazdym sklepie twarog. Trzeba jechac do polskiego.

A ricotte robie jako pochodna z wyzej wklejonych serow z białka pozostalego jeszcze w serwatce, bo po co sie ma marnowac.
      • lauren6 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:57
        Najlepsze serniki są z polskiego twarogu trzykrotnie mielonego, a nie ricotty czy philadelphi.
        • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:15
          Klasyczny polski sernik z pewnoscia nie powstanie z ricotty ani Philadelphia

#TeamMajonezKielecki 😀
    • alexis1121 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:26
      To zależy jakie smaki lubicie, twoja rodzina i ty. Moi faworyci to sernik mango z moich wypieków i pina colada z kwestii smaku.
      • martishia7 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:28
        Mango jest super.
        • pasquda77 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:40
          Tylko wiedeński, robię z niemieckiego twarogu (?) taki w pół kg opakowaniach, u nas chyba też dostępny, dziewczyny z De będą wiedziały o który chodzi
          • alpepe Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:23
            Nie mam pojęcia. Magerquark taki w plastikowych prostokątnych pudełkach?
            • snakelilith Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 14:12
              Pewno Magerquark. Wychodzi super sernik. Ja kupuję jednak nie ten mager, a ten 20%, albo jeszcze lepiej 40%, w opakowaniach po 250g. A jak sernik ma być "wiedeński", to można kupić Topfen, to austriacki Quark, ciut bardziej zwarty.
    • mama-ola Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:39
      Krakowski od takiej starszej pani z YouTube.
      Ważne, żeby nie ubijać za bardzo jajek i nie dawać zbyt dużo piany z białek. Z jednego moim zdaniem wystarczy. (W przeciwnym wypadku masa będzie lekka, a potem zrobi klapę).
      Krakowski ma paski ciasta od góry - to obciąża i zapobiega akcji, że wyrośnie duże, a potem klapnie.
      Zamiast pasków od góry ja robię wiórki. Ciasto mrożę, a potem trę na tarce. Wiórki są ładne, zwłaszcza z kakaowego ciasta.
      • magia Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 01:03
        moj ulubiony tez kraowski, a w piecu akurat mam kajmakowy.
    • thank_you Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:41
      Jak dla mnie najlepszy cytrynowy pieczony w kąpieli wodnej polany Lemon curd
      • thank_you Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:41
        Poza tradycyjnym, krakowskim.
        • kruszysia Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:52
          Uwielbiam ten sernik. Mało roboty, a świetny efekt.
          • thank_you Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:09
            To prawda. smile
            • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:27
              A skąd przepis ?
              • thank_you Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:44
                mojewypieki.com/przepis/sernik-z-lemon-curd

Czasami robie na trzykrotnie zmielonym twarogu, czasami na serze z wiadra (tylko Piatnica), czasami mieszam mascarpone, ricotte i nasz ser - generalnie chodzi o to, aby sera było jak w przepisie. W sumie nie wiem który smaczniejszy - to kwestia gustu. Ale cytrynowy posmak sera i lemon curd na gorze jak dla mnie jest zjawiskowy. Bardzo, bardzo Lubie, ex equo z tradycyjnym, ciężkim, polskim sernikiem. smile
    • damartyn Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:42
      Powiedziałaby -zrób śląski kołocz z serem -mniam ale to jest roboty w .... Dlatego zrób wiedeński. Wszystko się samo robi ,a zawsze smakuje znakomicie.
    • kochamruskieileniwe Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 10:55
      Gotowany.
      Chyba taki zrobię, jak już na jedzenie będę mogła spojrzeć.
    • ritual2019 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:08
      Tylko New York Cheesecake, z philadelphia cheese i smietana. Zadnego masla itp. Sernik lekki, puchowy na delikatnym cienkim spodzie biszkoptowym jak w oryginalnym przepisie
      • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:38
        Chyba mowisz o czym co kolo New york cheesecake lezalo. NYC cheesecake jest z Philadelphia serka i nie nalezy do lekkich. Jest okropnie tlusty i slodki bo do tych serkow dochodzi smietana slodka i smietana kwasna. Nie robia go na biszkopcie tylko digestives

Nie okreslilabym tego jako lekki sernik, ale ciezki, kremowy.
      • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:41
        Aby nie byc goloslowna tu masz przepisy. Nikt nie okresla go jako light and fluffy i zawsze jako creamy and dense. To najbardziej kaloryczny sernik

prettysimplesweet.com/new-york-cheesecake/

www.bbcgoodfood.com/recipes/new-york-cheesecake

bakeplaysmile.com/newyorkcheesecake/
        • ritual2019 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:52
          Nie potrafisz zrobic, nie masz odpowiedniego przepisu to masz co masz.
          • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:56
            A dziekuje, ja bardzo dobrze gotuje.

Jak mieszkalam w US byl w kazdym sklepie, w UK tez jest. Przepisy sa jakie sa. Jesli to jest wg Ciebie lekki sernik to chyba ci sie myli z brytyjskim.
        • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:50
          W porównaniu z klasycznym polskim sernikiem grubości 5cm, a wadze sztaby ołowiu- to NYC cheesecake zdecydowanie jest lekki... I kremowy.
          • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:18
            A ty naprawde wiesz co to NYC cheesecake? Chyba mylisz go z jakims " na zimno" albo piankowym ktore faktycznie sa lekkie. Normalny NYC jest tlusty i ciezki nawet wagowo bo dodaje sie smietan do tlustej Philadelphia

Cytat przepisu wyzej

This classic New York cheesecake recipe yields a rich, creamy and dense cake,
            • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:39
              Nie, nie wiem. Jedna, jedyna Princess robiła w życiu jakkolwiek sernik, nikt inny się nie zna uncertain

>Normalny NYC jest tlusty i ciezki nawet >wagowo bo dodaje sie smietan do >tlustej Philadelphia
              Ale wiesz,że tłuszcz w tej samej objętości jest LZEJSZY wagowo niż woda, a co dopiero białko...? Ładunek kaloryczny ma większy, ale nie wagowy...

Cytat z poniżej " light and creamy".
              youtu.be/ZYoYffXWiwk
              • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 14:02
                Klasyczny NYC cheesecake nie jest light ale dense. I wkleilam przepisy klasyczne

Wariantow innych nie klasycznych jest masa i moga byc light. Ale mowimy o klasycznyn
            • alicia033 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 20:49
              princesswhitewolf napisała:

> A ty naprawde wiesz co to NYC cheesecake?

wszyscy wiedzą, co to jest sernik nowojorski.
              Jedyną ciężko bredzącą w temacie jesteś tu ty, "princess".
              • princesswhitewolf Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 14:05
                Nie nie wiesz i sama bredzisz skoro uwazasz ze kubel smietany słodkiej, kubel smietany kwasnej, Philadelphia pelnotlusta i na dol ciacha to lekki sernik w porownaniu z kazdym innym zrobionym max na tlustym bialym serze czy ricotta.
                Philadelphia jest ciezka i kaloryczna. Mazista i gesta.

Cos wam sie z sernikami na zimno albo z lekkich serkow myli
    • leosia-wspaniala Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:10
      Ja lubię ten: www.kwestiasmaku.com/przepis/prosty-sernik-raffaello
    • smoczy_plomien Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:43
      Najczęściej robię tradycyjny z tego przepisu: mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny
      Jest prosty, smaczny, fajnie pasuje ze skórką pomarańczową, no i pasuje mi, bo wchodzi całe wiaderko sera i nie trzeba kombinować, co zrobić z tym, co zostanie.

Pyszny jest też ten: mojewypieki.com/przepis/sernik-orzechowy ale bardziej czasochlonny.
      • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:53
        Tradycyjny podobny do wiedeńskiego z moich wypieków. Rozpoczęłam proces
        • celandine Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 13:54
          To tradycyjny z moich wypieków? Napis, pls czy wyszedł, bo mam wiaderko twarogu, cudem zdobyte, bo u mnie nie ma i waham się, czy zrobić tradycyjny czy wiedeński z Moich wypieków. Dawno nie robiłam sernika i boję się klapy...
          • onewoman Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:41
            Ja zrobiłam wiedeński z mw, wydaje się że wyszedł tylko przy studzeniu lekko pękł. Dam polewę 😄
            • celandine Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 17:58
              Piekę.. Nie wygląda najlepiej na razie. Kurde.
              • smoczy_plomien Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 20:38
                Wyszedł?
                • celandine Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 14:03
                  Kurka, nie wiem. Nie opadł ale popękał z góry, calutki, od czego to może zależeć? Wszystko było w temp pokolowej, trzymałam się przepisu. Córka go zalała polewą z białej czekolady, więc wygląda nawet spoko. Nie kosztujemy do wieczora, ale wydawał mi się mokry, na pewno niezbyt puszysty. Twaróg miałam z Włoszczowej.
                  • onewoman Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 17:28
                    Mi pękł w jednym miejscu, przykryłam polewą z gorzkiej czekolady. Niedawno próbowałam, jest bardzo dobry.
                    • celandine Re: Który sernik zrobic 25.12.21, 00:17
                      Bardzo dobry mimo, że u mnie wygląd taki sobie. Z polewą z białej czekolady i sosem z truskawek, pyszny naprawdę.
            • chicarica Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 00:56
              Jak to mówią polscy budowlańcy z zaprzyjaźnionej firmy, to się zaszpachluje i będzie elegancko.
      • chicarica Re: Który sernik zrobic 24.12.21, 00:59
        Piekę w tej chwili bardzo podobny, ma mniej cukru, więcej jajec i zamiast mąki ziemniaczanej budyń, a konkretnie dwa. Zobaczymy. Budyń wytrzasnęłam jakiś serbski ze skrobią kukurydzianą, bo klasycznego polskiego tu nie ma.
        Na razie wygląda dobrze.
    • tilijka123 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 11:45
      U mnie w tym roku cynamonowy z moich wypieków.
    • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:47
      Ja spróbuję sernik mango z ruiny. Na razie na topie był nowojorski.
      • alexis1121 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 12:56
        Daj znać jak ci smakował, moim zdaniem jest lepszy niż ten w Ruinie, ale to pewnie od sera zależy.
        • memphis90 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 14:40
          Idę grzać twarog i jajca 😁
    • kura17 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 15:39
      och, jaka piekna przedswiateczna jatka o sernik LOL
      buziaczki, dziewczyny big_grin
      • alpepe Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 16:50
        Nie masz wrażenia deja-vue? Bo ja tak, to już któraś z kolei.
        • asiairma Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 17:11
          A: Który makowiec dziewczyny?
          B: Ja robię last minute z kw.
          C: Fuj!
          A potem czy japoński to tylko z jabłkami, czy piegusek w ogóle można podpiąć pod makowiec, czy mak mielony czy samemu zemleć, biały mak vs ciemny mak, kruche czy drożdżowe, rodzynki czy rodzinki i orzechy no i podwątek groza: mak z puszki!
        • kura17 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 17:21
          juz przy serze sie zaczelo ... 😂
    • mama0208 Re: Który sernik zrobic 23.12.21, 18:34
      Taki zrobiłam tylko na gotowych ciastkach kakaowych i bez bezy coolandminty.blogspot.com/2013/12/sernik-pomaranczowy.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka