26.12.21, 14:36
I drugi watek smile

Gracie w kanaste?
Dawno temu grywalam nalogowo. Chcialam nauczyc syna, ale - czarna dziura. Za nic nie moge sobie przypomniec tej gry!

Mozecie mi lopatologicznie przypomniec zasady? Ale tak lopatologicznie, krok po kroku. Moze zaskocze..

(Remika i inne gry pamietam. Tylko kanasta powoduje u mnie czarna dziure w mozgu)
Obserwuj wątek
    • januszekxxl Re: Kanasta 26.12.21, 14:38
      kochamruskieileniwe napisała:
      > Gracie w kanaste?

Nie.

> Mozecie mi lopatologicznie przypomniec zasady?

Nie.
    • nangaparbat3 Re: Kanasta 26.12.21, 14:45
      Z babcią grywałam, 30 lat temu, więc już też nie pamiętam.
      Ale tu jest smile :

www.kurnik.pl/kanasta/zasady.phtml
    • gulcia77 Re: Kanasta 26.12.21, 15:12
      Zbierasz karty w blokach po siedem. Trzy karty mogą być zastąpione przez jokery lub dwójki. Czerwone trójki to +lub- 100 punktów. Czarne trójki blokują kupkę kart. Od czwórek do dziewiątej liczysz po 5 punktów, od dziesiątki do dam po dziesięć punktów, asy i dwójki po dwadzieścia, a jokery po pięćdziesiąt. No i chodzi o to, żeby zamknąć grupę siedmiu kart i zebrać 5000 punktów.
      Tak się składa, że uwielbiam karty, a zwłaszcza kanastę. 😘
      • hummorek Re: Kanasta 26.12.21, 15:50
        No nie wiem. Od czwórek do siódemek po 5, od ósemek do króla po 10.
        • hannah_weaver Re: Kanasta 27.12.21, 23:00
          hummorek napisała:

> No nie wiem. Od czwórek do siódemek po 5, od ósemek do króla po 10.

My też tak jak wyżej uznajemy.
          Oraz 4 czarne trójki z rozdania = rozdajemy na nowo
          Cztery czerwone (zebrane w trakcie gry) = 600 punktów

Zwykła kanasta za 300 p.
          Z dwójek za 500 p.
          Z joków za 1000 p.

Grając w 2-3 osoby rozdajemy po 13 kart, grając w parach po 11

Gramy z dziećmi (dwójką starszych).
    • borsuczyca.klusek Re: Kanasta 26.12.21, 16:10
      W pokera go naucz, a nie się będziesz rozdrabniać na kanastę 😉
    • damartyn Re: Kanasta 26.12.21, 16:46
      Gramy bardzo często.
    • sonix73 Re: Kanasta 26.12.21, 18:03
      Mąż dostał klasyczne piatniki i cały czas gramy w kanastę.
      Kanasta, siedem kart identycznych, to czerwona kanasta, czarna to układ mieszany, uzupełniony jokerem lub dwójką. Za kanastę bonusowo 100pkt za czarną, 200 za czerwoną
      Czerwone trójki odkładamy z boku, w przypadku kanastę liczą się na +100pkt, kiedy kanastę brak -300pkt
      Czarnych trójek pozbywamy się jak najszybciej,kiedy zostaną na ręku-300pkt
      Wkładamy się na początek za minimum 50pkt, jokery 50, dwójki i asy po 20pkt, figury i 10 po 10pkt, blotki po 5
      Można "kupić" stosik kiedy jest się wyłożonym, trzeba wykorzystać od razy górną kartę, reszta zostaję na ręce
      • daisy Re: Kanasta 26.12.21, 18:15
        Nie "czerwona" tylko "czysta"! - za 500 pkt. "Brudna" (z dżokerami i dwójkami) za 300. "Królewska" (same dżokery i dwójki) za 1000.
        Żeby wziąć "kupę" trzeba wyłożyć dwie karty takie jak karta widoczna na górze plus inne karty w tym samym albo innym sekwensie (minimum trzy karty tej samej rangi) o wartości minimum 50 pkt. Jeżeli gracz uzbiera ponad 1000 pkt, musi wyłożyć 70 pkt, ponad 2 tysiące - wykłada 120 pkt przy braniu "kupy".
        Wszystkie karty trzymane w ręku są liczone na minus, na plus liczą się karty tylko leżące na stole w sekwensach i to jedynie wtedy, gdy gracz ma kanastę. Bez kanasty wszystko jest na minus.
        Punktacja u nas prosta: od 4 do 9 karty po 5 pkt, od 10 do asa po 10 pkt.
        • hummorek Re: Kanasta 26.12.21, 19:23
          daisy napisała:

> Punktacja u nas prosta: od 4 do 9 karty po 5 pkt, od 10 do asa po 10 pkt.

4-7 to 5 pkt.
          8, 9, 10, dama, walet, król 10 pkt., as 20.

Internety też tak podają.
        • evee1 Re: Kanasta 27.12.21, 07:38
          A ta z dżokerów i dwójek nie jest czasem warta 2tys punktów? My tak zawsze gramy. Mąż ostatnio wczytywał się w zasady tej gry i nie wspominał, że liczymy za dużo, ale go nie sprawdzałam wink.
          A, my grywamy nie tylko pojedyńczo, ale też parami (tak jak w brydża).
          • daisy Re: Kanasta 27.12.21, 20:06
            słyszałam o tej wersji parami, musi być fajna
            myślę, że te punktacje są całkowicie dowolne, to be honest
            • hannah_weaver Re: Kanasta 27.12.21, 23:04
              O tak, parami lubię najbardziej, choć solo też spoko
              • gulcia77 Re: Kanasta 28.12.21, 01:41
                Też wolę grę w parach.
      • hannah_weaver Re: Kanasta 27.12.21, 23:03
        sonix73 napisała:

> Mąż dostał klasyczne piatniki i cały czas gramy w kanastę.
        > Kanasta, siedem kart identycznych, to czerwona kanasta, czarna to układ mieszan
        > y, uzupełniony jokerem lub dwójką. Za kanastę bonusowo 100pkt za czarną, 200 za
        > czerwoną
        > Czerwone trójki odkładamy z boku, w przypadku kanastę liczą się na +100pkt, ki
        > edy kanastę brak -300pkt
        > Czarnych trójek pozbywamy się jak najszybciej,kiedy zostaną na ręku-300pkt
        > Wkładamy się na początek za minimum 50pkt, jokery 50, dwójki i asy po 20pkt, f
        > igury i 10 po 10pkt, blotki po 5
        > Można "kupić" stosik kiedy jest się wyłożonym, trzeba wykorzystać od razy górn
        > ą kartę, reszta zostaję na ręce

Czarne trojkj gdy zostaną liczą się u mnie za "0" punktów

I wykładać się (żeby kupić kupę) można:

Na minusie - z 15 p.
        0-1500 - z 50 p.
        1500-3000 - z 90 p.
        Powyżej 3000 - że 120 p.

• 7katipo Re: Kanasta 26.12.21, 18:13
      Też kiedyś grałam namiętnie.
      A po latach za diabła nie pamiętam. I nie kumam nic z instrukcji w internecie.
      • 7katipo Re: Kanasta 26.12.21, 18:18
        Z Waszych odpowiedzi/podpowiedzi też nic nie rozumiem 🤔😟
        • daisy Re: Kanasta 26.12.21, 18:30
          1. rozdajesz po 12 kart, jedna osoba dostaje 13
          2. resztę kart kładziesz na kupie, plecami do góry
          3. osoba z 13 kartami rozpoczyna, zrzucając kartę, która jej nie odpowiada. Kładzie ją obok kupy, odkrytą
          4. dalej grają kolejni gracze po kolei: najpierw bierzesz kartę z zakrytej kupy, potem zrzucasz zbędną kartę na kupę odkrytą
          5. cel: zebrać sekwensy kart tej samej rangi, sekwens 7-kartowy to kanasta
          6. rzadko da się go osiągnąć przez samo dobieranie po jednej karcie, więc szansą jest wzięcie odkrytej kupy - dlatego trzeba śledzić, co ona zawiera, co zrzucili inni (dowiemy się w ten sposób także, czego nie zbierają)
          7. możemy wziąć kupę kiedy przyjdzie nasza kolej, zamiast dobierania karty

już pamiętasz?
          • kochamruskieileniwe Re: Kanasta 26.12.21, 21:28
            Daisy. Cos swita ale jeszcze nie do konca. Pamietam, ze we czworke gralismy... No jak mowilam. Czarna dziura . Pewnie musialabym zaczac grac z kims, kto pamieta.
            • daisy Re: Kanasta 26.12.21, 23:04
              nie wiem, gdzie jesteś, ale jeśli w pobliżu, to zapraszam
              ja bardzo lubię grać w kanastę smile
          • grey_delphinum Re: Kanasta 27.12.21, 11:19
            Przecież to remik???
            • grey_delphinum Re: Kanasta 27.12.21, 11:19
              Aaa, ok, już wiem, gdzie leży różnica.
        • kochamruskieileniwe Re: Kanasta 26.12.21, 21:26
          Katipo ja tez nie kumam. Ale przeczytam dalszą czesc watku, moze cos sie wyjasni😁
    • turbinkamalinka Re: Kanasta 26.12.21, 18:17
      Załóż mu konto na kurnik.pl tam jest kanasta i zasady gry
      • kochamruskieileniwe Re: Kanasta 26.12.21, 21:29
        Chyba sobie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka