29.12.21, 08:59
Starsza osoba z rodziny składa dokumenty do ZUS o przyznanie świadczenia. Jest niesamodzielną, niezdolna do życia bez pomocy drugiej osoby. Wśród dokumentów jest dokument, który wypełnia lekarz rodzinny, dosłownie jedna strona, niewiele pisania.
Czy lekarz może żądać zapłaty za wypełnienie pacjentowi takiego druku?
Obserwuj wątek
    • e-ness Re: Pytanie 29.12.21, 09:20
      Mojej mamie po operacji złamanej kości udowej wypełniały pielęgniarki na oddziale, lekarz tylko się podpisywał.
      Po powrocie do domu takie sam sam druk wypełniały pielęgniarki środowiskowe po spotkaniu z pacjentem - ten ze szpitala nie miał mocy prawnej w mama rejonie.
      Nikt kasy nie chciał
      • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie 29.12.21, 09:21
        Ja się zastanawiam czy wołanie za to pieniędzy jest zgodne z prawem. Lekarka chce za to "stówę", na informacje że wobec tego poprosze rachunek z kasy fiskalnej oburzyła się.
        • gama2003 Re: Pytanie 29.12.21, 09:24
          Napisalabym skargę do dyrekcji przychodni z prośbą o podanie taryfikatora takich zaswiadczeń.
          A lekarkę o odmowę na piśmie. Co za świnia.
          • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie 29.12.21, 09:27
            Skarga pójdzie, tym bardziej że mam zalinkowane niżej że kasy za to brać nie może.
            • ginger.ale Re: Pytanie 01.01.22, 18:45
              Zdecydowanie skarga, zrób 2 egzemplarze - niech podbiją na Twoim, że wpłynęła.
            • kornelia_sowa1 Re: Pytanie 02.01.22, 13:04
              pamiętaj, ze jak nie maszdowodu, ze o to poprosiła, to nieiwele zdziałasz. Wyprze sie. Twoje słowo przeciwko jej
    • aqua48 Re: Pytanie 29.12.21, 09:23
      Nie to nielegalne. Zgłosiłabym żądanie lekarki do kierownika przychodni.
    • nangaparbat3 Re: Pytanie 29.12.21, 09:24
      Popatrz tutaj, wydaje się, że może żądaćL

www.prawo.pl/zdrowie/za-jakie-zaswiadczenia-i-orzeczenia-podmiot-leczniczy-moze-pobierac-oplate,262400.html
      • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie 29.12.21, 09:27
        O, widzę że to o niepełnosprawności i zasiłku pielęgnacyjnym jest za darmo.
        Wielkie dzięki smile
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie 29.12.21, 23:30
      Za samo to, w trakcie wizyty?
      • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie 01.01.22, 19:00
        Tak
        • taki-sobie-nick Re: Pytanie 01.01.22, 23:06
          Niech się wypcha.
    • ginger.ale Re: Pytanie 01.01.22, 18:46
      Podłe i niemoralne.
    • mitovita Re: Pytanie 01.01.22, 18:48
      w ramach nfz nie może
    • iliri Re: Pytanie 02.01.22, 09:03
      Jak najbardziej jest to zgodne z prawem. Zaświadczenie do ZUS jest zaświadczeniem płatnym, inaczej niż np. zaświadczenie o stanie zdrowia na potrzeby kontynuacji leczenia. Wszystko to jest regulowane ustawowo. Tak wiec skarga jest bezzasadna, chyba ze do urzędu skarbowego o brak rachunku. Z drugiej strony, ja swoim pacjentom takie zaświadczenia wystawiam bezpłatnie przy okazji wizyty. Problemem są pacjenci, którzy leczą się zwykle gdzie indziej i przychodzą tylko po zaświadczenie, często z toną dokumentacji. Ale to inna kwestia. Ogólnie lekarka postąpiła zgodnie z prawem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka