Dodaj do ulubionych

Your home, made perfect

02.01.22, 20:27
Kto ogląda?
Uwielbiam projekty Laury ale z niecierpliwością przebieram nóżkami czekając aż ktoś wreszcie wybierze projekt Roberta. Po kilku odcinkach wiem czego się spodziewać. Laura projektuje domy funkcjonalne, takie które można później łatwo sprzedać z zyskiem. Robert zaprojektuje coś, co sprawi że domownicy musieliby wyjść poza swoją strefę komfortu. Jego projekty to przygoda, wymagają znacznie większej odwagi. Wybiera rozwiązania na które większość ludzi nie jest gotowa.
Obserwuj wątek
    • rozaliaolaboga Re: Your home, made perfect 03.01.22, 09:44
      Nie oglądam, ale na podstawie twojego opisu też wybieram dom Laury smile mój dom nie ma służyć do wypychania mnie ze sfery komfortu. Ma być moim azylem, ma być wygodny, funcjonalny i dobry dla mnie, a nie służyć komuś do wykazywania się kreatywnością.
      Z ciekawości obejrzę jakiś odcinek, jak znajdę wink
    • iwoniaw Re: Your home, made perfect 03.01.22, 09:50
      Nie znoszę określenia "wychodzenie ze strefy komfortu", a już koncepcja, ze w stres i niewygody miałabym się wpychać w swoim własnym domu, który z założenia ma byc ostoją, kokonem, przystanią i my castle'm powoduje, że pomysly pana nr 2 są do odrzucenia na wstępie, jeśli opis oddaje faktyczny stan.
      • grey_delphinum Re: Your home, made perfect 03.01.22, 10:01
        Nie znam tego programu, ale we własnym domu potrzebuję komfortu i bezpieczeństwa. Pomysł, że miałabym z tego zrezygnować w imię jakiegoś projektowego eksperymentu, bardzo mnie bawi.
        • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 12:59
          www.bbc.co.uk/programmes/p075yf9m

Robert wprowadza rozwiązania o których ludzie w ogóle nie myślą np ogród w środku domu, odwraca domy do góry nogami ( na górze kuchnia z salonem, na dole sypialnie), kąty 45 stopni ( pierwszy dom który zaprojektował wybrany przez starsza parę był obłędny). Wprowadza do wnętrz materiały o których nikt by nie pomyślał typu betonowe ławki w kuchni. Uwielbia żywe dachy pokryte trawa. Jego projekty są eksperymentalne i bardzo ciekawe. Laura projektuje tradycyjne domy z tradycyjnych materiałów w tradycyjnych (modnych) kolorach. Robert podróżował po świecie i widać że inspiracje czerpie z różnych kultur.
          • januszekxxl Re: Your home, made perfect 03.01.22, 14:02
            sueellen napisała:
            > Robert wprowadza rozwiązania o których ludzie w ogóle nie myślą np ogród w środ
            > ku domu, odwraca domy do góry nogami ( na górze kuchnia z salonem, na dole sypi
            > alnie), kąty 45 stopni ( pierwszy dom który zaprojektował wybrany przez starsza
            > parę był obłędny). Wprowadza do wnętrz materiały o których nikt by nie pomyślał typu betonowe ławki w kuchni.

Nie nikt by nie pomyślał, tylko nikt normalny by nie pomyślał.
          • aandzia43 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 15:04
            Idea ogrodu w środku domu bardzo mi się podoba, tylko trzeba mieć duży teren na zbudowanie takiego domu i dużo kasy na ogrzanie rozległej budowli, czasem rzeczywistość kwiczy i z marzeń nici. Ale fajnie, że takie programy podrzucają pomysł, rzucają hasło, co kto potem z tym zrobi to inna sprawa.
          • veryvery Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:08
            A jak ten Robert mieszka? Jak wygląda jego własny dom? Też jest pełen eksperymentalnych rozwiazan?
          • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:20
            >odwraca domy do góry nogami ( na górze kuchnia z salonem, na dole sypialnie),
            Układ: góra prywatna, dół dla gości nie powstał przez przypadek- jeśli go odwrócisz, to wszyscy nie-domownicy pałętają się po strefie prywatnej, by dojść do ogólnodostępnej.

>kąty 45 stopni ( pierwszy dom który zaprojektował wybrany przez starsza parę był obłędny).
            Może to wygladać super, dopóki nie musisz czegoś wstawić do kąta. Kąty proste są dla cieniasów, rozumiem, ale wstaw szafę w kąt 45 stopni, to pogadamy.

>Wprowadza do wnętrz materiały o których nikt by nie pomyślał typu betonowe ławki w kuchni

Rozumiem, że w zestawie ma pokrowce, żeby gospodarzom tyłek nie zmarzł we własnej kuchni?
            • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:25
              Zresztą widać to w zalinkowanym przez ciebie fragmencie programu- garderoba z kątami ostrymi powoduje ogromną stratę miejsca do przechowywania
            • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:01
              A nie. Byłam w takim domu. A nawet dwóch. Zgrabnie zaplanowany w ogóle nie pozwalał gościom wejść do strefy prywatnej.

I właśnie o to chodzi że ludzie sobie nie wyobrażają, że można tak przewrotnie wybudować dom aby jednocześnie był funkcjonalny.
              • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:16
                Tja, zaj... funkcjonalny dom, w którym nieustajaco kursujesz góra- dół, żeby wnieść zakupy, wywalić śmieci, otworzyć listonoszowi, wpuścić kolegę syna...
                • kryzys_wieku_sredniego Re: Your home, made perfect 04.01.22, 01:49
                  Kuchnia na najwyższej kondygnacji w domu ma ten plus że jedzeniem nie smierdoli wszędzie, że mając ładny widok po prostu z niego korzystasz, bo pomieszczenia główne są wysoko.
                  Ja tam lubię zieleń ogrodu i drzewa pukające w okna więc tradycyjny układ jest oki.
                  I o co chodzi z tym bieganiem po piętrch?
                  Przecież i tak biegam 300 razy dziennie, może w odwrotnym układzie okazałoby się, że biegam tylko 299 razy.
                  • efka_454 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 19:12
                    W tradycyjnym układzie kuchnia, salon, gabinet i przynajmniej wc (u mnie akurat łazienka z prysznicem) jest na parterze - po uj mam w ciągu dnia wchodzić 300 razy na piętro, gdzie jest sypialnia i druga łazienka? Dla ładnych widoków? Równie piękne mam z okna kuchni i okien tarasowych w salonie.
                    A jeśli chodzi o śmierdolenie jedzeniem, to może warto zainwestować w dobry wyciąg i prawidłową wentylację kuchni
                    Mam wrażenie, że Twoje przemyślenia biorą się z doświadczeń mieszkania w bloku
            • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:03
              Musiałabyś zobaczyć ten program aby zrozumieć. Tego nie da się wytłumaczyć. Pierwszy odcinek sezon pierwszy.
              • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:25
                No ale straty przestrzeni przy kątach ostrych nie przeskoczysz, to geometria jest, z tym się nie dyskutuje.
                • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:29
                  Jeszcze raz powtarzam, nie masz pojęcia o czym dyskutujesz.
                  • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:37
                    no a jak wygląda kwestia optymalnego zagospodarowania przestrzeni? zarówno jeśli chodzi o sensownie wykorzystany metraż jak i meblowanie tego później, gdy potrzeby się zmieniają? Fajnie jest projektować odjazdowy dom w którym się nie będzie mieszkać.
                  • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:43
                    sueellen napisała:

> Jeszcze raz powtarzam, nie masz pojęcia o czym dyskutujesz.
                    To już kolejny twój wątek z wyważaniem otwartych drzwi, jakiś kryzys?
                  • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:17
                    >Jeszcze raz powtarzam, nie masz >pojęcia o czym dyskutujesz.

No to dlaczego rozpoczynasz na polskim forum dyskusję dot programu nadawanego w jukeju ..?
                    • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:21
                      jest nadawany w PL
                      • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:24
                        www.telemagazyn.pl/serial/rewolucyjne-remonty-w-3d-2754246/
                      • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:25
                        O, a gdzie?
                        • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:27
                          www.telemagazyn.pl/serial/rewolucyjne-remonty-w-3d-2754246/.

• memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:47
                            Eee, nie mam kablówki ani innych cyfrowych dekoderów.
                            • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:48
                              no to nie masz, ale dostępny w PL jest
              • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:43
                Pokazuje mi,że nie dostęp tylko dla UK.
                • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:47
                  w linku, który przesłałam? Przeciez on jest dostępny nie tylko w PL ale też z polskim lektorem
                  • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:55
                    No nie widzę, ja tam mam tylko galerię zdjęć, streszczenia odcinków i ramówkę w nowa tv...?
                    • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 22:02
                      O rany... pisałaś, że jest niedostępny w PL. Jest dostępny, po polsku, w telewizji.
                      • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 22:08
                        Oglądałam wiele razy. W sobotni poranek do kawy włączam sobie przypadkowe programy z sekcji "architektura" (odnawianie i kupowanie domów, różne programy i podejścia, plus programy miejskie np o dachach różnych miast) i natura (programy o parkach i ogrodach).

Nawet przez mgłę pamiętam ten odcinek.

p.s. i nie, ja nie wybrałabym tego projektu, m.in. z powodu kątów ostrych, ale idea programu, o ile go nie mylę z innym, polega na tym, że właściciele wybierają jeden z 2 zaproponowanych projektów i co więcej mogą nawet je potem mieszać/zmieniać w trakcie realizacji. I ktoś widocznie wybrał ten projekt, wybrał a nie został zmuszony.
                • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 22:13
                  Jest też na Netflix
                  • kurt.wallander Re: Your home, made perfect 04.01.22, 00:02
                    Jeśli pod tytułem, który podałaś, to nie ma.
                  • memphis90 Re: Your home, made perfect 06.01.22, 09:33
                    Nie ma na netlix... Ale oglądam Interior Design Masters. Szkoda, że nie ma więcej Monty Dona...
          • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:28
            "na górze kuchnia z salonem, na dole sypialnie" - opcja po moim trupie. I tak bym miala lazic po tych schodach za kazdym razem, kiedy jakis zwierz chce wyjsc albo jak przychodza goscie na impreze? Brzmi jak pomysl sadysty.

Katy ostre moze fajnie wygladaja, ale potem chyba ciezko taki dom sprzedac, bo przy zmianie wystroju trudno to zagodpodarowac. Wszystko musi byc pod wymiar, wiec podnosi koszty.
            • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:45
              Jakiś pomysł na zagospodarowanie trójkątnych półek w szafie?
              • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:47
                kk345 napisała:

> Jakiś pomysł na zagospodarowanie trójkątnych półek w szafie?

Można w nich ułożyć sterty majtek!
                • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:48
                  Ewentualnie zapasy Toblerone.
                  • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:52
                    😂
              • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:57
                Postawic misia. Albo torebusie. Jest malowniczo. Ale nowi lokatorzy moga nie docenic i beda woleli praktyczna szafe, w ktorej upchna wiecej tongue_out
                • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:03
                  * teraz mi sie przypomnialo - znajoma kiedys w kuchni przy ostrych skosach wieszala pęki ziolek. Fajnie to wygladalo. Ale wieszala dlatego, ze skosy juz tam byly jak sie wprowadzili, nie dlatego, ze sobie te skosy zrobila. Po prostu jakos musiala to zagospodarowac. Bylo malowniczo. Ale niepraktycznie. I miejsce sie marnowalo. Przy dobrze zaprojektowanej przestrzeni, nawet w studenckiej kawalerce mozna sporo upchnac. Przy zle, nawet w duzym domu ma sie boordel.
          • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:23
            "BBC iPlayer only works in the UK. Sorry, it’s due to rights issues. "
            • taje Re: Your home, made perfect 04.01.22, 12:34
              Włącz VPN
          • taki-sobie-nick Re: Your home, made perfect 04.01.22, 02:58
            A te betonowe ławki to z której kultury?
            • asia.sthm Re: Your home, made perfect 04.01.22, 11:41
              taki-sobie-nick napisała:

> A te betonowe ławki to z której kultury?

Z nowoczesnej. Nie masz pojecia jak beton potrafi byc mily w dotyku. Robi sie teraz podlogi, podgrzewane, a jakze - przejdziesz sie raz na bosaka i juz innej podlogi nie zechcesz.
              • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 12:24
                dlaczego zakładasz że tylko ty masz pojęcie jaki beton jest miły w dotyku? oczywiście, że potrafi być bardzo miły. Ale jest też bardzo twardy i kompletnie nieelastyczny, to jest nieprzyjazne dla stawów na dłuższą metę, a i jest różnica jak bombelek się wyebie na betonowej podłodze w porównaniu z drewnianą a nawet kafelkową. No a zmiana umeblowania betonowego to też kupa radości i śmiechu. A siedzenie na betonowej ławce, nawet podgrzewanej (lol) też specjalnie ergonomiczne nie jest.
                • asia.sthm Re: Your home, made perfect 04.01.22, 12:37
                  > dlaczego zakładasz że tylko ty masz pojęcie jaki beton jest miły w dotyku?

Nie wydziwiaj, nie tylko ja. Beton robi sie coraz popularniejszy przy wykonczeniu prywatnych domostw. Wystarczy jak wysciubisz nosek ze swojej komfortowej norki i chociaz poogladasz nowoczesny design wnetrz.
                  • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 12:47
                    piszesz wyżej komuś, że nie ma pojęcia. Skąd wiesz, że nie ma?
                    Betonowe wykończenia wnętrz to był szał pał jakieś 10 lat temu i jednak na podłogach się tak sobie sprawdza jak się tego poużywa dłużej (miałam przez kilka lat, nawet lubiłam z kilku powodów, ale byłam młodsza i nie czułam, że mam kości).
                    • taje Re: Your home, made perfect 04.01.22, 19:11
                      Zgadzam się. Poza tym łatwo plami się i pęka. Mówię z własnego doświadczenia - skusiłam się na wylewany beton Pandomo, miał być autentyczny i praktyczny, aha. Teraz myślę, że wielkoformatowe "betonowe" płytki to dużo praktyczniejsze rozwiązanie, jeśli ktoś lubi efekt betonu. A już najgorsze co może myć to obklejanie wnętrza - ścian i podłogi - świecącą się betononopodobną masą, co często można zobaczyć zwłaszcza we Francji, beton cire, fuj.
                      • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 22:27
                        owszem, te moje podłogi (przyszłam na gotowe) tez miały pęknięcia. A, i wcześniejsi lokatorzy jednak sobie tam zainstalowali w pewnej części wykładzinę (widać nie podzielali zachwyty asi) a potem ja zerwano, efekt - dziury w podłodze, których nie dało się niezauważenie załatać.
                        • taje Re: Your home, made perfect 05.01.22, 20:23
                          Co do pęknięć to widziałam fajne zdjęcia łatania autentycznych pęknięć w starym betonie albo zniszczonych płytkach złotą masą, na wzór japońskiego kintsugi. To mi się akurat bardzo podoba ale nie każde wnętrze to udźwignie.
                          • bigimax4 Re: Your home, made perfect 06.01.22, 09:40
                            co do trzeciego zdjecia kibla na dworcu w kutnie ,
                            nie koniecznie wnetrze tego nie udzwiga , raczej odwiedzajacy maja odruch wymitny jak to widza
                  • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 13:03
                    a i masz rację z tym, że ostatnio wraca, ale nie dlatego, że jest fajniejszy od innych podłóg, tylko dlatego, źe od pandemii nastąpił z jedne strony boom na budowanie i rozbudowywanie powierzchni mieszkalnej a z drugiej koszmarny wzrost cen materiałów budowlanych typu drewno, więc jak ktoś chciał sobie szybko przerobić piwnicę czy garaż na pokój to to było jedyne logiczne rozwiązanie.
                    • asia.sthm Re: Your home, made perfect 04.01.22, 13:09
                      Acha, czyli miałas raz betonowa podłogę i jesteś ekspertem.
                      Niech ci będzie bo nikomu nie ubędzie
                      • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 13:28
                        miałam dwa razy, w sumie przez 10 lat, nie w pomieszczeniu typu pralnia czy garaż przerobiony na pokój gościnny tylko w całym domu. Nie uważam się za eksperta ale pochodziłam po tym dłużej niż przez 15 minut w salonie z podłogami. A ty jak długo masz/miałaś? Ale nie chodzi o moje doświadczenia (wtedy byłam młoda i mój szkielet tak tego nie odczuwał) tylko o ergonomię, no ewolucja nas nie przygotowała do permanentnego chodzenia po tak twardej i nieelastycznej powierzchni i tyle. Jest mnóstwo opracowań w temacie. I nie bez powodu istnieją maty do stania w kuchni czy przy sit/stand desk. Na pewno taka podłoga ma swoje zalety dla alergików, ale ma też wady, nikt normalny nie postawi na niej piętrowego łóżka dla bombelków, wiedząc, że mogą jebnąć głową na beton bez żadnej amortyzacji z ponad półtora metra.
                        • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 13:30
                          tzn alergik będzie sobie chwalił pod warunkiem że jej nie zamortyzuje żadnymi dywanami - no i tu już będzie trochę słabo w porównaniu z drewnem smile
                          • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 13:42
                            ale skoro jest taki trend to na pewno jest dobry, jak każdy trend, a ja jestem zacofana i mam (nomen omen) zabetonowany umysł 🙃
          • rozaliaolaboga Re: Your home, made perfect 04.01.22, 09:05
            Ehm... Jesteś pewna, ze mówimy o KATACH 45 stopni? Bo, mówiąc ogólnie, za wiele ich być nie może?
            Obejrzałam fragment, tam garderoba ewidentnie nie ma kątów 45 stopni.
      • araceli Re: Your home, made perfect 03.01.22, 10:06
        Przecież "wychodzenie ze strefy komfortu" nie jest równoznaczne z niewygodą big_grin

Mój chłop jak dekadę temu urządzaliśmy mieszkanie pukał się w głowę na propozycję białej kuchni - mamy białą i teraz uważa to za najlepszą decyzję. "Strefa komfortu" to nie wygoda - to utrwalone przyzwyczajenia.
        • iwoniaw Re: Your home, made perfect 03.01.22, 10:22
          Owszem, strefa komfortu to strefa wygody. Powiększanie tej strefy (np. poprzez wprowadzanie udogodnień/upiększeń w otaczajacym środowisku) w żaden sposób nie jest wychodzeniem z niej.

Wychodzenie ze strefy komfortu to oczywiście i wręcz slownikowo narażanie się na - taka czy inną - niewygodę i niedogodności. Co CZASEM ma sens (jesli np. jest koniecznym warunkiem dla osiagniecia ważnego dla nas celu) i jest to poświęcenie - na ktore nie widzę ŻADENGO miejsca w przypadku opisanym w starterze.
          • araceli Re: Your home, made perfect 03.01.22, 10:37
            iwoniaw napisała:
            > Owszem, strefa komfortu to strefa wygody. Powiększanie tej strefy (np. poprzez
            > wprowadzanie udogodnień/upiększeń w otaczajacym środowisku) w żaden sposób nie
            > jest wychodzeniem z niej.

Owszem jest. Masz błędne wyobrażenie o tym pojęciu - opierasz się na dosłowym rozumieniu kalki z angielskiego.
          • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:39
            Wychodzenie poza strefę komfortu to po prostu otwieranie się na nieznane, próbowanie czegoś nowego. To "nowe" może być dobre i przyjemne albo nie. Dopiero gdy spróbujesz to się dowiesz. Może być trudne i wymagać wysiłku fizycznego lub umysłowego.
            • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:49
              > Dopiero gdy spróbujesz to się dowiesz..

Nie. Dopiero gdy weźmiesz kredyt na kilkadziesiąt lat lub wydasz wieloletnie oszczędności i spróbujesz to się dowiesz.

> Może być trudne i wymagać wysiłku fizycznego lub umysłowego.

Oraz kasy na doprowadzenie siedziby do stanu używalności, jeśli jednak, surprise, wanna przy schodach w salonie się w praktyce nie sprawdziła.
              • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:54
                A jest obowiązek realizowania projektu?
                • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:10
                  Nie ma, - projekty są robione w programie 3D. Ogląda się je w specjalnych googlach. Uczestnicy dostają dwa projekty. Tradycyjny Laury i nietypowy Roberta. Oczywiście większość zrealizuje projekt Laury, ale ja przebijam się przez sezon pierwszy czekając aż ktoś wybierze Roberta. Na razie chyba dwie pary zdecydowały się na realizacje jego wizji. Obie były bardzo ciekawe.

Jestem sobie jak najbardziej wyobrazić ludzi, którzy maja kasę i nawet jeśli sami dla siebie wolą domy tradycyjne, wybraliby jego projekt domu na wynajm (wakacje).
                  • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:21
                    ale czej, jeśli oni wybraliby nietypowy projekt na wynajem (czyli nie oni by tam mieszkali więc co im zależy) ale sami by mieszkali w tradycyjnym, to mieliby zabetonowane mózgi czy nie? A ty jak mieszkasz? Masz wszystko do góry nogami, czy twój dom też świadczy o twoim zabetonowanymi mózgu?
                    rozumiem ideę programu, projekty Roberta to coś jak pokazy haut couture czy wstrząsające i ponure dzieła sztuki, ale naprawdę to, że ktoś na co dzień chce mieć w domu coś na co patrzy bez obrzydzenia oraz chce nosić coś, co jest funkcjonalne i wygodne, nie znaczy, że ma zabetonowany mózg, wbrew temu co sugerujesz.
                • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:22
                  chococaffe napisała:

> A jest obowiązek realizowania projektu?

nie wiem, ale jak nie zrealizujesz i nie spróbujesz to się nie dowiesz czy masz zabetonowany mózg czy nie 🤷‍♀️
                  • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:25
                    Nie, nad projektem można pomyśleć przed realizacją
            • glasscraft Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:50
              Tylko, przypuszczam, w przypadku takich programow maja klauzule, ze jak po wykonaniu projektu do pokazania w tv wlascicielom sie to nie podoba, to maja przywrocic stan pierwotny.
            • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:27
              >To "nowe" może być dobre i przyjemne >albo nie. Dopiero gdy spróbujesz to się >dowiesz
              To się sprawdza, kiedy chcesz spróbować nowej potrawy w restauracji, nie kiedy bodujesz dom z kątami po 45stopni....
              • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:28
                *budujesz, oczywiście
              • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:30
                ewentualnie można się udać do escape room, też nie jest standardowo ale jest krócej, za ułamek kwoty i jest gdzie wracać
              • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:35
                ale czy ktokolwiek kupował projekt w ciemno (już nie mówię o tym programie)?

Jak my robiliśmy plan pod nasz to były ciągłe dyskusje z architektem - i nie zgadzaliśmy się z kazdym jego pomysłem, on był czasami zły na nas, ale generalnie cieszę się , że swoje pomysły przedstawiał.
        • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:30
          araceli napisała:

> Przecież "wychodzenie ze strefy komfortu" nie jest równoznaczne z niewygodą big_grin
          >
          > "Strefa ko
          > mfortu" to nie wygoda - to utrwalone przyzwyczajenia.

Słownik nie chce się z tobą zgodzić i ani słowem nie wspomina o przyzwyczajeniach.

komfort
          1. «ogół warunków zewnętrznych zapewniających człowiekowi wygodę, odznaczających się dostatkiem i elegancją»
          2. «stan zaspokojenia potrzeb fizycznych i psychicznych oraz braku kłopotów»
      • veryvery Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:12
        Mnie się określenie 'wychodzić ze strefy komfortu' kojarzy z koleżanką, która wpadła w szpony mlm I ktora próbowała mnie też w to wciągnąć argumentując ze nalezy wyjsc ze swojej strefy komfortu
      • ursydia Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:22
        Bo to jest w ogóle zyebany zwrot. Po kiego licha wychodzić ze strefy komfortu? Strefę komfortu należy poszerzać.
        • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:33
          Strefa komfortu to po prostu strefa dobrze nam znana. Jesteśmy do czegoś przyzwyczajeni. Dobre czy zle, wszystko jedno daje nam poczucie bezpieczeństwa. Wychodząc poza ta strefę idziesz po nowe, nieznane. Lepsze czy gorsze - pojęcia nie masz. Dowiesz się jak sprawdzisz. Jest to cos nieznanego po prostu, z czym nie miałaś dotychczas do czynienia.
          • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:38
            > Lepsze czy gorsze - pojęcia nie masz

jak masz fantazję wydać milion czy ile tam kosztuje tego typu siedziba, xuj, że z definicji może się okazać do niczego, to czemu nie. Większość ludzi inwestuje w poronione pomysły tylko kapustę, którą może bez żalu stracić.
    • kropkaa Re: Your home, made perfect 03.01.22, 10:08
      Gdy tylko słyszę o wychodzeniu ze strefy komfortu, dostaję spazmów. Po to podejmuję różne kroki, by mieć spokój i nie potrzebuję, by mnie ktoś siłą z tego balansu wypychał.
    • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 13:03
      Chyba oglądałam ten program. Moim zdaniem Robert nie proponuje rowiązań "niekomforowych" tylko takie , o których własiciele nie pomyśleli, ze też mogą być komfortowe
      • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 13:37
        Jego domy są bardzo komfortowe. Tyle że proponowane rozwiązania większość ludzi odrzuca bo ich nie rozumie, są zbyt odległe od tego do czego są przyzwyczajeni.
        • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 13:48
          Byc może, w tej chwili nie pamiętam żadnego konkretnego programu a ogladam sporadycznie.

Ale to nieszczęsne wyrażenie "wyjście ze strefy komfortu" jest delikatnie mówiąc wieloznaczne. IMHO wyjście z takiej strefy to raczej sprawdzenie czy nieznane nam rzeczy mogą też nam odpowiadać a nie dyskomfort. Jedynym "dyskomfortem" jest chwila refleksji nad "nowym" a nie spanie na stojąco opierając się o ścianę z gwoździami.
          • araceli Re: Your home, made perfect 03.01.22, 15:00
            chococaffe napisała:
            > IMHO wyjście z takiej strefy to raczej sprawdzenie czy nieznan
            > e nam rzeczy mogą też nam odpowiadać a nie dyskomfort. Jedynym "dyskomfortem"
            > jest chwila refleksji nad "nowym" a nie spanie na stojąco opierając się o ścian
            > ę z gwoździami.

Pewnie większość rozumie to przez "zmuś się do rzeczy, których nie lubisz" a nie "sprawdź czy nie polubisz tej nieznanej rzeczy".
            • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:33
              araceli napisała:

>
              > Pewnie większość rozumie to przez "zmuś się do rzeczy, których nie lubisz" a ni
              > e "sprawdź czy nie polubisz tej nieznanej rzeczy".
              >
              I rozumie prawidłowo, gdyż w definicji komfortu nie ma ani słowa o trzymaniu się starych przyzwyczajeń.
              Może tobie i autorce strefa komfortu pomyliła się z utartymi koleinami, też na „k”.
              • chococaffe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:52
                nowewyrazy.uw.edu.pl/haslo/strefa-komfortu.html
        • kochamruskieileniwe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 14:16
          A do kuchni na piętrze projektuje windę do wciagania zakupow? Dla mnie taka kuchnia to zaden komfort. Z doświadczenia piszę.
          • aandzia43 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 15:11
            I winda do zwożenia na dół żarcia żeby latem wynieść je do ogrodu, mięsa na grilla czy barbecue, czy co tam kto pitrasi czy pożera na łonie natury. I winda dla mnie żeby zwieźć mnie na dół w szlafroku z poranną kawą kiedy udaję się na obchód włości ciepłą porą wink
          • aandzia43 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 15:11
            I winda do zwożenia na dół żarcia żeby latem wynieść je do ogrodu, mięsa na grilla czy barbecue, czy co tam kto pitrasi czy pożera na łonie natury. I winda dla mnie żeby zwieźć mnie na dół w szlafroku z poranną kawą kiedy udaję się na obchód włości ciepłą porą wink
            • kochamruskieileniwe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 15:59
              No winda do zwozenia bambetli i wiktualow ogrodowych moze byc ta sama. Tak zakladalam...
              Nie. Kuchni na piętrze mowię zdecydowane nie.
            • heca7 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:15
              Czyli najpierw tworzymy jednostkę chorobową a potem z powodzeniem sprzedajemy lek na nią wink
            • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:33
              Skąd pomysł, że do kuchni po schodach? To dom do którego wchodzi się wprost do salonu a jednak sypialnie są na dole...

Check out this Vrbo rental:
              t.vrbo.io/E7Jx50Ntwmb

Nie projekt Roberta, ale ktoś kto to wymyślił świetnie to przemyślał.
              • iwoniaw Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:40
                sueellen napisała:

> Skąd pomysł, że do kuchni po schodach? To dom do którego wchodzi się wprost do
                > salonu a jednak sypialnie są na dole...
                >
                W piwnicznej izbie?!
                • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:43
                  Gdzie tam widzisz piwniczna izbe?
                  • iwoniaw Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:44
                    sueellen napisała:

> Gdzie tam widzisz piwniczna izbe?

Pytam. Twój link jest inwalidą, więc nie widzę tam nic.
                    • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:54
                      Tam jest caly parterowy dom. Bez pietra big_grin W takim ukladzie WSZYSTKO jest na dole.
                      • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:03
                        Nie jest. Mieszkałam kiedyś w tym domu. Wybudowany jest na zboczu gory. Wchodzi się prosto do salonu z kuchnia. Na dole sa dwie sypialnie z widokiem na ogród i łazienka. Wszystkie okna skierowane są na południe. Dom jest bardzo słoneczny - zwłaszcza góra. Sypialnie latem przyjemnie chłodne, a zima przytulnie ciepłe.
                        • panna.nasturcja Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:15
                          Wszystkie okna na południe a sypialnie latem przyjemnie chłodne? Aha.
                          • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:19
                            Tak, bo nad sypialniami jest taras.
                            • 35wcieniu Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:28
                              Zaufajcie mi, zaraz znajdziemy tam przygotowalnię bukietów, tunel do pralni i bardzo proste i oczywiste rozwiązanie- gabinet bez drzwi wejściowych ale to nie problem bo wystarczy doprowadzić windę.
                            • panna.nasturcja Re: Your home, made perfect 04.01.22, 01:31
                              Czyli zimą jest tam wilgotno i ciemno, super.
                        • efka_454 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 19:33
                          sueellen napisała:

> [...] Wybudowany jest na zboczu gory. Wchodzi się prosto do salonu z kuchnia.
                          > Na dole sa dwie sypialnie z widokiem na ogród > i łazienka [...]

Ale to nie jest nowatorski pomysł. Widziałam wiele takich domów, także w Polsce w rejonach górskich.
                          Nie mówiąc już o rozwiązaniu, gdzie na dachu masz wiatę z miejscami parkingowymi, do której wjeżdżasz bezpośrednio z ulicy, a kolejne kondygnacje domu są poniżej, bo takie jest ukształtowanie terenu. I w ten sposób na poziomie "0" masz parking, na "-1" salon i kuchnię, a na "-2" sypialnie.
                          Ale to jest zupełnie co innego, niż kiedy rozwiązanie "na górze salon i kuchnia, a na dole sypialnie" ktoś zaproponowałby w domu stojącym na nizinach i nie wkomponowanym w zbocze.
              • kochamruskieileniwe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:04
                Moze stad:

odwraca domy do góry nogami ( na górze kuchnia z salonem, na dole sypialnie)
                • kochamruskieileniwe Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:07
                  Aha. Dom w zboczu gory..Chyba skusze sie na projekt. Na polskim Mazowszu. A moze Zulawy beda lepsze?
                  • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:10
                    big_grin
              • aandzia43 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:10
                Aaa, masz na myśli dom zbudowany na pochyłości, z niższym poziomem a la ziemianka i z widokiem z tego poziomu na badyle? Cóż, tu mamy nietypowe warunki do których trzeba się przystosować a nie zmianę układu stref dla fantazji, "bo tak!". W sytuacjach takich jak ta strefę dzienną robi na poziomie górnym, tym z którego wchodzi się do domu z drogi czy z ulicy i z którego jest fajny widok.
              • memphis90 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:33
                >To dom do którego wchodzi się wprost >do salonu a jednak sypialnie są na >dole...
                Co? Taki dom to ja oglądałam w betonowej Polsce dobrą dekadę temu, poważnie rozważając kupno... Nic odkrywczego czy przełomowego... Zwykły dom na górce...
        • miss_fahrenheit Re: Your home, made perfect 03.01.22, 14:57
          sueellen napisała:

> Jego domy są bardzo komfortowe. Tyle że proponowane rozwiązania większość ludzi
          > odrzuca bo ich nie rozumie, są zbyt odległe od tego do czego są przyzwyczajeni

Albo rozumieją, ale wybierają to, co będzie komfortowe dla nich, a nie dla architekta.
        • pani_tau Re: Your home, made perfect 03.01.22, 16:52
          sueellen napisała:

> Jego domy są bardzo komfortowe. Tyle że proponowane rozwiązania większość ludzi
          > odrzuca bo ich nie rozumie, są zbyt odległe od tego do czego są przyzwyczajeni
          > .

Betonowa ławka musi być najwygodniejsza na świecie, nie mówiąc o estetyce, w końcu co beton to beton.
          • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:14
            Tutaj artykul o parze ktora wybrala projekt Roberta. Maja betonowa lawke w kuchni. Aby bylo ciekawiej - wbudowali sobie w nia wanne, hahaha.

www.dailymail.co.uk/femail/article-8196689/Couple-transform-cramped-converted-bungalow-50K-makeover.html
            • triss_merigold6 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:21
              Kategoria: poyebawszy.
              • iwoniaw Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:38
                Nie no, spoko, tylko gdzie tu odkrywcze rozwiązania? Półkotapczany i łóżka za kotarą ludzie w prl-u stosowali masowo w mikromieszkaniach, gdzie nie mieli miejsca na osobne sypialnie, tu mamy wannoławkę i takież łóżko za zasłonką? Jak się nie ma co się lubi, to się kombinuje, ale ja to już widziałam 30+ lat temu na żywo 🤣
                • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:45
                  Jasne, ematka by wolala wersje przed big_grin
            • kk345 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:30
              Jaki jest sens betonowej ławki, skoro trzeba ją sobie podusią nakryć? Wannę litościwie przemilczę.
            • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:31
              A co innego mozna zrobic z twardym, niewygodnym kawalem betonu w salonie? Jeszcze przydzwonic jak sie czowiek potknie tongue_out
              • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:42
                Zabetonować sobie mózg.
                • umi Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:51
                  zabetonowany mozg to stworzyl ten koszmarek. Nadaje sie na jakies show, albo... nie wiem, do zboczenstw tongue_out Ale juz sobie wyobrazam miny na SORze, jak przywioza kogos kto sobie cos zrobi w srodku akcji.
                  To jest ten nurt, co artystyczne meble. Nie musi byc wygodnie, ma byc zaskakujaco. Tyle, ze zaskoczyc to mozna gosci jak przyjda. Raz czy dwa. Jak sie gdzies mieszka, nawet najdziwniejsze rozwiazanie powszednieje i sprawdza sie tylko jesli jest praktyczne. Kiedy sie przydzwoni w to cos ze dwa razy spieszac sie gdziec albo bombelek (swoj lub cudzy) cos sobie rozwali, wtedy nie jest juz tak wesolo. Jesli Ci sie podoba, zalinkuj jakiem madrzejsze rozwiazania. Nie tylko zaskakujace, ale tez praktyczne. Zaskoczyc, to mozna wszystkim. Pytanie, czy warto.
            • pade Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:43
              sueellen napisała:

> Tutaj artykul o parze ktora wybrala projekt Roberta. Maja betonowa lawke w kuch
              > ni. Aby bylo ciekawiej - wbudowali sobie w nia wanne, hahaha.
              >
              > www.dailymail.co.uk/femail/article-8196689/Couple-transform-cramped-converted-bungalow-50K-makeover.html

okropność
              to wręcz odwrotność komfortu - trzeba uważać, żeby nóg nie połamać o betonową ławkę, uważać, żeby nie zalać tapicerki, zero intymności - w życiu bym sobie wanny w salonie nie zainstalowała, koszmar!

ps. Suellen, brzmisz tak, jakby do UK dotarł trend na "rozwój osobisty", tylko wiesz, to już jest passe (w każdym bądź razie w Polsce)smile
              • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:53
                Tyle jadu, tyle złości, tyle krytyki, tyle negatywnych emocji. I o co? Bo komuś sie cos innego podoba? Bo ma ochotę na inne rozwiazania niz wszyscy? Bo ma kase i chec eksperymentowania? Bo o tym śmie mówić?

Ta betonowa lawka jest w kuchni tamtych ludzi a nie Twojej, wiec w czym problem? Poza tym, betonowej lawki mozna sie pozbyć z domu w każdej chwili jeśli się nie sprawdzi. Zabetonowany mózg zostanie z Toba na zawsze.
                • pade Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:00
                  No widzisz, jak się zabłądzi z krużgankiem oświaty na polskie forum to takie są właśnie skutki.
                  Ty odkrywasz Amerykę i próbujesz nas oświecać, a dla nas to już chleb powszedni.

Poza tym, zejdź w końcu na ziemię i zacznij czytać ze zrozumieniem, napisałam wyraźnie, że ja bym sobie wanny w salonie nie zainstalowała. Nie podobają mi się ani te wynalazki, ani ten dom. Sorry.
                  • pade Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:02
                    ps. to Ty się wściekasz, że nikt nie wyraził zachwytu, nie ja
                    • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:17
                      Nie wściekam się. Po prostu czytanie tych wszystkich negatywnych, agresywnych i obcesowych komentarzy wprawia w dyskomfort i wywołuje dość spory niesmak.

Można dyskutować bez chamskich docinków, tyle że przeciętna ematka (tak, włącznie z Tobą) - o tym niestety nie wie. A jeśli nawet wie, to kulturalna rozmowa wadzi jej niczym betonowa ławka z wanną w kuchni.
                • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:34
                  nie no, bardzo fajnie się eksperymentuje za cudzą kasę i w cudzych domach, nie musząc potem na co dzień korzystać z tych pomysłów. Tylko to trochę tak, jakby ktoś obstalował garniak do pracy a krawiec by mu uszył coś z wybiegów, ze strusimi piórami w dudzie, w ramach wychodzenia ze strefy komfortu i proponowania czegoś innego niż wszyscy.
                  • sueellen Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:51
                    Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. Można wybrać zwykły, sztampowy projekt Laury albo nietypowe rozwiązanie Roberta. Oczywiście, że wolę oglądać projekty Roberta bo są inne, widać że facet jeździł po świecie a inspiracje czerpie z architektury wschodniej.
                    • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:53
                      > Oczywiście, że wolę oglądać projekty Roberta bo są inne

a twój dom jaki jest, przystosowany do mieszkania czy do tego, żeby inni go oglądali? Asking for a friend 🙃

• krisdevalnor Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:00
                    jednoraz0w0 napisał(a):

> nie no, bardzo fajnie się eksperymentuje za cudzą kasę i w cudzych domach, nie
                    > musząc potem na co dzień korzystać z tych pomysłów. Tylko to trochę tak, jakby
                    > ktoś obstalował garniak do pracy a krawiec by mu uszył coś z wybiegów, ze strus
                    > imi piórami w dudzie, w ramach wychodzenia ze strefy komfortu i proponowania cz
                    > egoś innego niż wszyscy.
                    🤣🤣🤣
                • krisdevalnor Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:05
                  sueellen napisała:

> Tyle jadu, tyle złości, tyle krytyki, tyle negatywnych emocji. I o co? Bo komuś
                  > sie cos innego podoba? Bo ma ochotę na inne rozwiazania niz wszyscy?

> Ta betonowa lawka jest w kuchni tamtych ludzi a nie Twojej, wiec w czym problem
                  > ? Poza tym, betonowej lawki mozna sie pozbyć z domu w każdej chwili jeśli się n
                  > ie sprawdzi. Zabetonowany mózg zostanie z Toba na zawsze.

Ale o co ci chodzi, jak lawka nie jest w mojej kuchni to nie można wyrazic o niej opinii?
                  Poza tym poczytaj sobie komentarze ludzi pod tym artykułem, ktory zalinkowalas, tam to dopiero bez owijania w bawełnę podumowują ten fascynujący projekt.
                  • krisdevalnor Re: Your home, made perfect 03.01.22, 21:05
                    *podsumowują
                • gryzelda71 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 08:34
                  Poza tym, betonowej lawki mozna sie pozbyć z domu w każdej chwili jeśli się nie sprawdzi.
                  O ryli? Bierzesz drugą osobę i wynosicie?
            • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:44
              A mają taki znak który można postawić na podłodze „UWAGA MOKRO, MOŻNA SIĘ WYJEBAĆ O BETONOWY KANT WANNY”? Oraz jak rozwiązują wychodzenie z wanny z gołą dudą gdy w pomieszczeniu są inni ludzie, niekoniecznie mający ochotę na tzw. kino?
            • borsuczyca.klusek Re: Your home, made perfect 04.01.22, 08:39
              Skojarzyło mi się z grą w The Sims, gdy nudzi ci się normalna rozgrywka i zaczynasz testować jakieś chore wizje 😅
            • perspektywa Re: Your home, made perfect 04.01.22, 11:50
              Bardzo fajna sprawa w kuchni. Szczególnie jak się chce urządzić świniobicie pod dachem. Praktyczne.
            • taje Re: Your home, made perfect 05.01.22, 20:01
              Oczywiście wanna niepraktyczna i podejrzewam, że nikt z niej nie będzie korzystał ale poza tym bardzo fajna transformacja - poprzednie wnętrze było ciasne i ciemne, teraz jest efekt otwarcia. Kolorystycznie też mi się podoba. Drugiego projektu nie widziałam więc trudno porównać.
        • agonyaunt Re: Your home, made perfect 05.01.22, 02:07
          No ja na przykład nie rozumiem rozwiązań typu stół dosunięty do ławy (takiej do siedzenia), a ława do ściany/okna - jak się posadzi kilka osób, to te w środku nie są w stanie bezproblemowo od tego stołu wstać. Z dzieciństwa pamiętam jakie to było wkurzające i dla wstającego, i dla tych przepuszczających (dostawialiśmy na imprezy stół do rogówki). No a skoro wiem, że mi to nie odpowiada, to w imię czego mam się zmuszać?

Swoją drogą, fajnie by było gdyby te wszystkie wnętrzarskie programy miały ciąg dalszy, nakręcony kilka lat później, z uczciwą oceną użytkowników co się sprawdziło, a co tylko ładnie wyglądało na starciesmile
          • chococaffe Re: Your home, made perfect 05.01.22, 02:21
            Chyba nikt nikogo do niczego nie zmuszasmile
            • agonyaunt Re: Your home, made perfect 05.01.22, 02:33
              No, Sueellen trochę próbuje zmusić do zachwytu projektem Roberta smile
              • chococaffe Re: Your home, made perfect 05.01.22, 02:44
                smile ok.

Ale to nie to samo co - jak niektóre forumki sugerują - że Robert/ktoś zmusza właścicieli do zamieszkania w takim domu. Teksty "niech sam sobie mieszka" są bez sensu.

p.s. Mnie też się nie podoba, ale uznaję, ze właścicielom się podoba

• agonyaunt Re: Your home, made perfect 05.01.22, 03:09
                  Mnie się na zdjęciach dużo rzeczy podoba, ale jak sobie pomyślę, że potem musiałabym je ogarniać, to mi się słabo robi. I dlatego nigdy nie będę mieć w domu kryształowych żyrandoli i włochatych dywanów smile
    • jednoraz0w0 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 19:22
      jak chcę wyjść ze strefy komfortu to wychodzę z domu, nie na odwrót.
      A jak ktoś nie chce mieć strefy komfortu we własnym domu to wystarczy że sprawi sobie małe bombelki.
      • meginpap22 Re: Your home, made perfect 03.01.22, 20:08
        smile
    • taki-sobie-nick Re: Your home, made perfect 04.01.22, 02:19
      Niech Robert sam sobie żyje poza strefą komfortu.
      • chococaffe Re: Your home, made perfect 04.01.22, 09:34
        ale ty nie rozumiesz, że właściciele WYBRALI jego projekt. WYBRALI. Mieli też inny do wyboru. Naprawdę nie mogli?
        • asia.sthm Re: Your home, made perfect 04.01.22, 11:38
          Nie moge sie dostac do zadnego linku, buuuu, czy ktos moze wstawic fotke tego kata 45 stopni.
          Tak bym chciala oczeta uraczyc.
          Lubie dziwactwa, lubie nowosci, lubie niekonwencjonalne myslenie.
          • sueellen Re: Your home, made perfect 04.01.22, 12:30
            www.dailymail.co.uk/femail/article-8196689/Couple-transform-cramped-converted-bungalow-50K-makeover.html

W artykule są zdjęcia, nie ma planu.
            Ten dom wygląda tak gdyż nie było innej możliwości powiększenia go ( prawo budowlane). Gdyby zrobili zwykła dobudówkę, zasłoniliby sąsiadów na co i tak nie dostaliby pozwolenia. Mogła powstać jedynie pod kątem 45 stopni. To nie jest tak że on sobie wymyśl taki dom choć mógł być zwykły z kątami 90 stopni. Cały plan ułożył w okół tego kąta plus wyszedł na oczekiwania pary. Babka jest Włoszką i chciała dom otwarty na gości w którym mogłaby gotować i przyjmować dużo ludzi. Zrobił więc dom otwarty. Fakt, wstawili łóżko za zasłonka ale to ich wybór. Widać chcą być razem. Mają dwie sypialnie na górze ale chcieli na dole. Robert sugerował w tamtym miejscu bibliotekę. Oni wstawili łóżko - ich prawo 🙂
            • kk345 Re: Your home, made perfect 04.01.22, 17:40
              sueellen napisała:

> www.dailymail.co.uk/femail/article-8196689/Couple-transform-cramped-converted-b
              > ungalow-50K-makeover.html
              >
              > W artykule są zdjęcia, nie ma planu.
              > Ten dom wygląda tak gdyż nie było innej możliwości powiększenia go ( prawo budo
              > wlane). Gdyby zrobili zwykła dobudówkę, zasłoniliby sąsiadów na co i tak nie do
              > staliby pozwolenia. Mogła powstać jedynie pod kątem 45 stopni. To nie jest tak
              > że on sobie wymyśl taki dom choć mógł być zwykły z kątami 90 stopni. Cały plan
              > ułożył w okół tego kąta plus wyszedł na oczekiwania pary. Babka jest Włoszką i
              > chciała dom otwarty na gości w którym mogłaby gotować i przyjmować dużo ludzi.
              > Zrobił więc dom otwarty. Fakt, wstawili łóżko za zasłonka ale to ich wybór. Wid
              > ać chcą być razem. Mają dwie sypialnie na górze ale chcieli na dole. Robert sug
              > erował w tamtym miejscu bibliotekę. Oni wstawili łóżko - ich prawo 🙂

Od jakiegos czasu podejrzewałam, ze chyba "nieco" inaczej definiujesz kąt 45 stopni, niż geometria nakazuje. Ty piszesz o skośnej ścianie przybudówki po prostu, kiedy reszta czytających o KĄTACH 45 stopni widzi narożnik pokoju nie pod kątem prostym 90 st., tylko z jego połową, czyli kątem ostrym 45 stopni. Tymczasem w tym domu nie ma kątów 45 stopni, tylko kąty proste i rozwarte.
              I tak totalne szaleństwo projektanta kończy się na skośnej ścianie i betonowych sarkofagach. Swoją drogą dlaczego, ach dlaczego, te siedziska w kuchni i salonie nie mogły być drewniane, mobilne, lub po prostu meblowe tapicerowane? Dlaczego koniecznie musiał to być betonowy, nieruszalny betonowy klamot?

• agonyaunt Re: Your home, made perfect 05.01.22, 01:51
                Tam nie chodzi o żadne kąty w budynku, tylko o regułę linii 45 stopni. Tu obrazek poglądowy:

https://calderdale-consult.objective.co.uk/events/33051/images/web/4375220_0_1.jpg

• agonyaunt Re: Your home, made perfect 05.01.22, 01:52
      A w następnym odcinku:

https://src.lol24.com/fotki/large/1/17468-technologia-kibel-w-kuchni.jpg
      • bigimax4 Re: Your home, made perfect 06.01.22, 09:44
        dobre , dokladnie oddaje dzialania roberta
      • krisdevalnor Re: Your home, made perfect 06.01.22, 09:46
        agonyaunt napisała:

> A w następnym odcinku:
        >
        > [img]https://src.lol24.com/fotki/large/1/17468-technologia-kibel-w-kuchni.jpg[
        > /img]
        O kurde...
    • eukaliptusy Re: Your home, made perfect 05.01.22, 19:54
      Super telewizja. Dzięki za polecenie.
      Podoba mi się ze wątek się rozwinął na 150 wpisów a 3 osoby oglądały program 🤦🏻‍♀️

Robert jest dobry. Więcej takich architektów.
    • bigimax4 Re: Your home, made perfect 06.01.22, 09:42
      dokladnie jak piszesz , ludzie to idioci i nie wiedza jak i dlaczego sie buduje
      az pojawil sie bosy robert i wszystkim sie oczy otworzyly
      piwnica na strychu , living w komorce , w kuchni sypialnia , w lazience studio nagran
      a na srodku domu betonowa zapora drogowa
      jak swiat poradzil sobie bez nieszablonowego roberta to nie wiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka