Dodaj do ulubionych

Polećcie szelki dla psa

03.01.22, 18:18
Kupiłam już kilka modeli i każdy znienawidzony. Pies ma 25 kg jest w typie terriera i nie mogę dobrać szelek, które byłyby tolerowane. Może polecieć sensowna firmę lub model. Do tej pory kupowałam raczej tańsze, gdyż chciałam znaleźć typ, który by przypasował i wtedy kupić coś trwalszego ale może w cenie i jakości tkwi tajemnica. W czym chodzą wasze psiaki?
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:22
      Mój chodzi w szelkach john dog (norweskie, zapinane z przodu, wiem, że to niezdrowo, ale tylko tak nie ciągnie jak koń). Planuję kupić mu truelove, też zapinane z przodu, ale wygodniejsze.
      Też niby tylko 25 kg waży, ale jest bardzo silny.
      • edka12 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:53
        madame_edith napisała:

> Mój chodzi w szelkach john dog (norweskie, zapinane z przodu, wiem, że to niezd
        > rowo, ale tylko tak nie ciągnie jak koń).

Czemu norweskie są niezdrowe?
        • nightdream Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:24
          Bo blokują z przodu psu ruch łap
          • madame_edith Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 21:34
            Patrząc jak mój pies zap… la to nie wiem czy to do końca tak jest. Acz szelki ma dość luźne, może dlatego nic mu nie blokują. Natomiast przyjmuję do wiadomości, że niezdrowe, kupię mu wygodniejsze.
    • klementyna156 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:24
      Uprząż Julius, K9, dla średnich psów. Mój waży teraz jakieś 23 kg, nosi ją już jakiś czas, poluźniamy w miarę, jak rośnie. To nie szelki - pas zapinany idzie pod łopatkami i "klatą", nie na brzuchu. Wygodna, nie uwiera, ma fajną rączkę do przytrzymania psa, na grzbiecie i miejsce na naszywki z nr tel do właściciela, w razie czego.
      • thea19 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 21:16
        Tragedia, sama a nie to załóż i chodź. Powinny być guardy i tyle.
      • biala_ladecka Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 16:41
        Nie twierdze, ze tego typu szelki sie nie sprawdzaja, przy duzych, silnych psach, ale u małych i średnich to siodlo wydaje mi się doskonale zbędne.
        Nie wiem, skąd ta moda.
        • frytulek Re: Polećcie szelki dla psa 01.06.23, 15:30
          biala_ladecka napisała:

> Nie twierdze, ze tego typu szelki sie nie sprawdzaja, przy duzych, silnych psac
          > h, ale u małych i średnich to siodlo wydaje mi się doskonale zbędne.
          > Nie wiem, skąd ta moda.
          >
          Wczoraj spotkalam dwie czulaly - obydwa/-ie w szelkach Julius K9 big_grin
    • chebellacosa92 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:37
      Mój pies powiedział, żebym się bujała - ona żadnych szelek nosić nie będzie. I tyle. Pies 60 kilo wzwyż
      • edka12 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:50
        No właśnie mój też. Tyle że na obroży ciągnie.
        • kotejka Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 16:22
          No właśnie mój też. Tyle że na obroży ciągnie.
          ________
          To ma szelkach będzie jeszcze bardziej
          Mnie na psiej szkole mówiono, że dla dużych psów wyłącznie obroża i parciana smycz, żadnych szelek
          Na ciągnięcie - trening ewentualnie obroża behawioralna. Nie pamiętam nazwy, ale właśnie taką mamy
      • agdzieztam Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 16:59
        Mój wielki 80 kg zaakceptował szelki nie markowe, dość skomplikowane przy zakładaniu, delikatne, same paski. Kładzie się na ziemi rozlozone szelki, pies wkłada łapy we przeznaczone na to przestrzenie (dziury) i zapina się na plecach. Kiedyś jak był młodszy i ciągnął było to fajne bo te szelki miękkie a twarde zapięcie na plecach było ciągnięte w moją stronę nie w ciało psa. Za to na piersi i ramionach psa jest miękkie. Teraz stary to i bez szelek chodzi. Bo go w każdej chwili złapie i opanuje, taki stary. Załączam poglądowe zdjęcie, tu trochę widać te szelki
    • hrabina_niczyja Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:37
      Amiplay bezuciskowe, takie z siateczki.
      • edka12 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:51
        Próbowaliśmy- nie zyskały akceptacji
        • hrabina_niczyja Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 18:56
          To obawiam się, że żadne szelki nie będą akceptowane. Te są tak komfortowe, że nie wiem co innego można mu kupić. Ale co on robi konkretnie z tymi szelkami? Jak wygląda ta nieakceptacja?
          • edka12 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:03
            Sztywnieje i nie chce się ruszyć z miejsca. Namówiony idzie sztywno, jakby coś mu przeszkadzalo.Na widok szelek chce się schować ( a lubi spacery) No i jest smutny 🙄 podczas spaceru ale przynajmniej grzecznie idzie i nie ciągnie. Szukam czegoś co mu nie będzie przeszkadzać ale zakładam, że takie szelki nie istnieją.
            • hrabina_niczyja Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:06
              Obroża pozostaje. A jak też nie to trudno, trzeba olać jego widzimisie. Pies musi zrozumieć, że spacer to ubieranie się, czyli szelki, obroża, smycz.
            • januszekxxl Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:20
              edka12 napisał(a):
              > Sztywnieje i nie chce się ruszyć z miejsca. Namówiony idzie sztywno, jakby coś
              > mu przeszkadzalo.

Może za ciasno zapinasz te szelki?
            • lumeria Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:21
              Moja psica podobne cyrki odstawiała. Na widok szelek histerie, a po wyjściu na spacerek jakby kwestia nie istniała.

Teraz opiekuje sie dwoma psami - jeden bez problemu wskakuje w każde chomąto, które zwiastuje spacerek, jego siostra zwiewa jakby ktoś ją bił tymi szelkami.

Spróbuj obrożę uzdową - może taka będzie łatwiejsza do ogarnięcia, ale na początku, zanim pies sie przyzwyczai będzie robił wygibasy.

https://static5.redcart.pl/templates/images/thumb/42859/800/9999/pl/0/templates/images/products/42859/125-13616_2.jpg
              • berdebul Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 20:06
                Pies na zdjęciu ma nieprawidłowo założony kantar. Używa się go wyłącznie z obroża/szelkami i smyczą wpiętą w obydwa (kantar + szelki). Inaczej można psu zrobić krzywdę, ze wkręceniem karku włącznie. uncertain
                • berdebul Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 20:10
                  Skręceniem.
                • lumeria Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 21:05
                  Tam jest taki dolny pasek wiodący od ogniwa, do którego jest przypięta smycz, który sie przypina do obroży/szelek.
    • kozica111 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:10
      Mamy juliusa, psy 15 i 30 kg, nie pytałam założyłam i chodzą.Ponoć julius nie do końca fizjologiczny ale mamy luźniejsze.Zakładaj psu w domu niech przywyknie i tyle.
      • thea19 Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 21:17
        To jest absolutnie niezdrowe dla psa
    • n-ell Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 19:28
      Warsaw Dog, Psyjaciele, psocolor - tylko guardy
    • berdebul Re: Polećcie szelki dla psa 03.01.22, 20:09
      Red Dingo, najstarsze mają 16 lat i dopiero teraz wypruła się ozdobna taśma.
      Wyłącznie typ guard, bo są bezpieczne dla psa, nie ograniczają ruchu i pozwalają na normalne poruszanie.
    • auksencja15 Re: Polećcie szelki dla psa 20.07.22, 22:05
      Mam truelove
      Są super, planuje następne
    • ewelina.lila Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 15:50
      Ja kupiłam mocne szelki na Unizoo i trzymają się bardzo dobrze a były właśnie za niewielką kwotę. Metodą prób i błędów w końcu znajdzie się ten idealny model.
    • emateczka Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 16:32
      My mamy takie: www.olx.pl/d/oferta/anione-szelki-bezuciskowe-s-CID103-IDO6DUZ.html
      Jedyna wada: nie ma kolka, do ktorego mozna na stale przyczepic adresatke albo swiatelko.
    • konsta-is-me Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 16:55
      Mam firmy "Hurtta"- aczkolwiek pies ok.13 kg.
      Drugi rok wytrzymują, mimo nieustannego tarzania sie po chodnikach i ulicach ( w ogóle po wszystkim).
      • konsta-is-me Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 16:57
        Tekst linku
        Podobne do tych.
    • wena-suela Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 17:00
      Mój nie toleruje niczego zakładanego przez głowę czy przechodzącego pod brzuchem. Pozostają najprostsze, z jednym zapięciem typu walk-in. Tylko takie.
    • majenkirr Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 17:09
      A to jakaś nowa moda na te szelki? czemu Wasze psy nie chodzą w obrozach?
      • pepsi.only Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 17:53
        A to się wyklucza?
        Chodzą.Chodzą.
      • szarmszejk123 Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 17:58
        Mój chodzi tylko w obroży. W szelkach wlącza mu się pies zaprzęgowy.
        • bulzemba Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 20:45
          Jakiej jest marki?
          • szarmszejk123 Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 08:54
            Pies, obroża czy szelki?
            Pies to border collie:p
            Szelki mieliśmy różne, większość wydałam w dobre ręce, zostawiłam tylko jedne, zwykłe guardy marki Trixie, ale i tak ich nie używamy.
            Obrożę ma taką:
      • berdebul Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 18:00
        Szelki są bezpieczniejsze dla kręgosłupa i tchawicy. Znam masę psów z zapadająca się tchawicą, wszystkie prowadzane na obroży, często zaciskowej. Zaden z szelkowych psów nie ma tego problemu.
        • frytulek Re: Polećcie szelki dla psa 01.06.23, 15:34
          berdebul napisała:

> Szelki są bezpieczniejsze dla kręgosłupa i tchawicy. Znam masę psów z zapadając
          > a się tchawicą, wszystkie prowadzane na obroży, często zaciskowej. Zaden z szel
          > kowych psów nie ma tego problemu.

Zwlaszcza jak sie ma 50-o kilogramowego szczeniaka, ktory ciagnie niemilosiernie jak tylko zobaczy ludzi/inne psy.
      • czarna_kita Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 18:03
        Żadna moda, po prostu dla dużego psa tym bardziej dla takiego co lubi pociągnąć to szelki są lepsze (wygodniejsze). I dla prowadzącego ludzia taki pies w szelkach łatwiejszy do opanowania. Nasz labrador od 8 lat w szelkach pomyka ale ma też obroże. Jedno jest wyklucza drugiego. Jak tylko pokazuje jej szelki to wie że będzie spacer.
      • zielonecurry Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 09:36
        Bo moje psy każdą, nawet szeroką i ciasno zapiętą obrożę potrafią zdjąć. A jak idę z dwoma to nie mogę sobie na takie ryzyko pozwolić.
      • wena-suela Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 10:07
        Szelki są dla psa wygodniejsze i bezpieczniejsze. Nie jest ciągnięty za szyję. A psy z ras brachycefalicznych w ogóle nie powinny mieć zakładanej obroży.
    • mariola233 Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 18:41
      My mamy takie, szyte na zamówienie, polecam
    • default Re: Polećcie szelki dla psa 23.05.23, 21:28
      Nasz Bronek ma takie:
      www.zooplus.pl/shop/psy/smycz_obroza_dla_psa/szelki_dla_psa/komfortowe_szelki/307617
      Chyba mu w nich wygodnie, bo daje się w nie ubrać bez problemu - sam łapy wtyka w otwory, chodzi, biega normalnie, tak samo jak w obroży. Są miękkie, lekkie i łatwe do prania.
      Ale kiedyś założyłam je naszej suce - zesztywniała i nie chciała kroku zrobić, a patrzyła na mnie tak żałośnie, jakbym jej nie wiadomo jaką krzywdę zrobiła. Więc może to nie jest kwestia szelek, tylko psa 🙂 po prostu nie włoży szelek, bo nie.
      Tak samo jak np. mój mąż za nic nie włoży sandałów, jakie by nie były 🙂 A ja mam tak z rajstopami.
      • szarmszejk123 Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 08:48
        Ja swojego ( psa, nie męża) raz ubrałam w kaftanik przeciwdeszczowy to momentalnie go sparaliżowało i walnął taki sztywny na glebę 🤣 i się nie ruszył póki mu tego nie zdjęłam :p
        • default Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 13:02
          😄 Znam to, moje poprzednie psy (whippety) miały sweterki i płaszczyki i chętnie w nich chodziły, jak był mróz, to wręcz oczekiwały, że się je ubierze przed wyjściem.
          A kiedy chciałam ubrać moje obecne psy - reagowały podobnie jak Twój....ubranka po whippetach oddałam w związku z tym do schroniska.
    • peggy1 Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 08:58
      Tak jak część osób tu pisała - guardy - bo fizjologiczne dla psa - ja dla swojej mam szyte na miarę knowhau.psie.akcesoria - wyszło niewiele drożej niż w sklepie. Ale generalnie mój pies chodzi na obroży - z tym, że my opanowaliśmy "luźną smycz".
    • zielonecurry Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 09:33
      Mam 2 psy. Mniejszy który waży ok 9 kg chodzi ,w szelkach Dog Copenhagen Comfort Walk Air. Większy, który waży ok 22 kg chodzi w szelkach Hunter Divo Reflect. Po długich poszukiwaniach i kupowaniu różnych tanich szelek, te które mamy teraz są absolutnie najlepsze.
      • clio_yaga Re: Polećcie szelki dla psa 24.05.23, 11:16
        zielonecurry napisał(a):

> Mam 2 psy. Mniejszy który waży ok 9 kg chodzi ,w szelkach Dog Copenhagen Comfor
        > t Walk Air. Większy, który waży ok 22 kg chodzi w szelkach Hunter Divo Reflect.
        > Po długich poszukiwaniach i kupowaniu różnych tanich szelek, te które mamy ter
        > az są absolutnie najlepsze.

Moja też chodzi w dog copenhagen i są jak dla mnie absolutnie najlepsze, zwłaszcza że nigdzie nie obcierają, co się zdarzało przy wcześniejszych modelach i pies nie ma szans się z nich wydostać, co też nam się wcześniej zdarzyło.
        Dlaczego nie w obroży? Bo jest przyzwyczajona do szelek i jestem pewna, że mi się nie zawiesi np. na gałęzi albo na pasie w samochodzie podczas hamownia. Tzn zawiesić się może ale krzywdy sobie nie zrobi.
    • sza.aliczek Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 24.05.23, 10:59

Podepnę się do wątku z pytaniem, czy taka miska rzeczywiście pomaga? Suczka, kundelek, po sterylizacji, z niewielką ilością ruchu, niestety. Próbuję zdjąć z niej 3/4 kg, ale póki co, bez efektu : (
      Pies zjada wszystko, nie marudzi. Po posiłku wylizuje miskę dobre 5 minut, co sprawia, ze ściska mnie w sercu, bo nadal jest głodna : / Porcję dzielę na 2 części. Nie wiem ile jej w sumie dawać: dostosowuję do jej obecnej wagi (14,5 kg) i nieco odejmuję od ilości proponowanej przez producenta. Straszna bieda jest z odchudzeniem psa.
      • konsta-is-me Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 24.05.23, 12:50
        Może kup niskokaloryczna karme?
      • berdebul Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 24.05.23, 16:00
        Pomaga. To jak z człowiekiem - wolniej jesz, to szybciej czujesz się syta.
        Policz zapotrzebowanie kaloryczne i do tego dostosuj ilość karmy. Widełki podawane przez producenta są orientacyjne. Sprawdz tez skład karmy - im więcej mięsa mięśniowego tym lepiej. Nie kupuj żadnego guana typu karmy light, które składają się głównie ze zboża, pies to nie kura.
        • sza.aliczek Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 24.05.23, 22:10
          O! dziękuję za odzew : )
          Miskę i tak kupiłam, zobaczę co to da.
          Na razie ma 3 kg karmy light, przy tym z dodatkiem czegoś na kamienie. Musi ją wyjeść. Doczytałam, by powolutku schodzić z ilości, tak do 10% tego, co powinna dostawać według swojej wagi.
          Skończenie bidny pies... żeby schroniskowy kundelek w kochającym domu nie mógł się najeść do syta. Okropieństwo ; )
          • emateczka Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 26.05.23, 22:53
            10% tego, co powinien dostawać? No jednak chyba nie!

Ja odchudzałam swojego psa bardzo mocno, o niemal 1/3 jego wagi. To też mały pies. Poszukaj w necie kalkulatorów, ile powinien dostawać twój, ale raczej w procentach wagi. Nam wyszło, że powinien jeść 2 procent swojej wagi, żeby schudnąć, ale on był na barfie, suche się liczy inaczej. Zajęło nam to pół roku...
            I tak, biedny piesek - nasz jest ciągle głodny, już od kilku lat. Stał się bardzo męczącym żebrakiem niestety. Szkoda mi go, ale był naprawdę gruby i nieszczesliwy z tego powodu też.
            Uściski dla twojego szczęściarza, i dawaj zdjęcie 😍
            • sza.aliczek Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 27.05.23, 11:08
              : )
              Tak, moja jest gruba i przez to nieszczęśliwa, choć nie ma o tym świadomości! : )
              Jeszcze niedawno tak pięknie oblatywała wszelkie góry i pagórki, że patrząc na nią nie widziałam długaśnego kundla na niespotykanie krótkich nóżkach, tylko śliczną gazelę v. kozicę górską : )
              A teraz idąc, sapie i dyszy : ( - zwłaszcza kiedy robi się ciepło.

A ad rem: o 10% zmniejszenia podanej przez producenta wartości kalorycznej porcji karmy, powiedziała wetka. Suczka waży 14.75; kiedy przybyła do domu miała rok i 8 kg wagi. Przybierała powoli i długo była po prostu "solidnym" psem. Na początku tego roku przeszła sterylizację i najpierw schudła na 13 kg z kawałkiem i nagle się jej przytyło aż 2 kilo! Co jest tylko i wyłącznie moją winą.
              Naprawdę kroi mi się serce, gdy sypnę jej chrupki do miski i po chwili "słyszę" te miskę wciąż i wciąż ...
              Jeszcze nie doszła zamówiona - może spowolnienie procesu jedzenia choć nieco pomoże.
              Za uściski pomerdała ( skąpo !) ogonkiem, ale ona z tych niewylewnych, a pieszczoty są tylko wtedy, kiedy jaśnie pani się zachce : )
              • sza.aliczek Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 27.05.23, 11:20
                źle! (choć to nie ma znaczenia : ) - wet. kazała ściśle trzymać się podanej ilości na opakowaniu, bez podkarmiania, a o 10% doczytałam gdzieś w necie.
                • sza.aliczek Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 27.05.23, 13:26
                  Ostatnia korekta ( obiecuję!) - pies waży. niestety, ponad 15 kilogramów. Poplątałam wyżej. Przed operacją miała 14.5 kg. Po operacji schudła do 13 z kawałkiem. I niedawno nadrobiła te nieszczęsne dwa kilo.
                  • emateczka Re: Miska spowalniająca celem odchudzenia psa : ) 28.05.23, 20:51
                    Mój pies miał niemal identyczna wagę na początku odchudzania... I też miska jest lizana po sto razy dziennie, i też strasznie mi go szkoda.
                    Na początku ograniczyliśmy jedzenie drastycznie, bo był tak gruby, że na hasło "spacer" kładł się na podłodze, żeby nie iść sad
                    Po jakimś czasie dodalismy wypełniacze w postaci surowych warzyw, na które wcześniej nawet by nie spojrzał... I tak z 14 kg zeszliśmy do 10.
                    Ostatnio doszły problemy z jelitami (bez związku z odchudzaniem) więc przeszliśmy na sucha karmę. Wypełniaczem jest teraz zupa Moro z marchewki i suszone żwacze i królicze uszy.
                    Powodzenia. Robisz to dla psiego dobra wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka