Dodaj do ulubionych

Tort w kształcie węża

10.01.22, 08:57
Czy macie może jakieś pomysły jak go zrobić?
Syn, pięciolatek, na fali fascynacji Kiplingiem zażyczył sobie na urodziny tort w kształcie pytona. Wijącego się oczywiście, żeby było trudniej. Upieczenie zatem zwykłego metrowca i ucharakteryzowanie go na węża odpada.
Szczyt moich możliwości to motylek, a kilka punktów cukierniczych już odmówiło realizacji pytona. Na razie mam opcję awaryjną z muffinkami ułożonymi w wężowy kształt, no, ale to nie tort....Poradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • geez_louise Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:05
      Wpisz w googla tort wąż i snake cake, inspiracji jest tyle,że do końca życia można robić codziennie inny wężowy tort
    • iwoniaw Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:05
      Robisz normalny okrągły tort, po bokach malujesz poziome pasy i charakteryzujesz na sploty wężowe "jeden na drugim" za pomocą masy cukrowej czy innych cukierniczych marcepanów, łeb na wierzchu. Łatwizna.
      images.app.goo.gl/YtHCzAYHoktDaHkq6

• em_em71 Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:09
        Co się zobaczyło... itd. Brr, okropne
        • mama-ola Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:24
          Ja widziałam tort w kształcie zielonej ryby, może szczupaka, to dopiero było fuj.
        • krisdevalnor Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:56
          em_em71 napisała:

> Co się zobaczyło... itd. Brr, okropne
          Faktycznie, straszny ten tort😱
          Odechciało mi się słodyczy na dzisiaj.
      • e-ness Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:37
        🤢🤮🤮🤮 , nie wiem czy wątkodajce chodziło o ten efekt, ale mysle ze, nawet jak ma być mniej realistyczniy to powinna to mocno przeanalizować
      • mamkotanagoracymdachu Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:56
        Łatwizna??
        • krisdevalnor Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:58
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> Łatwizna??
          Co to dla ematki taki tort, można w 5 minut zrobić między przebiegnięciem maratonu i natrzaskaniem 500 kopytek...
          • e-ness Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:56
            Piwrogów, to były poerogi 😉
            • mama-ola Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:16
              > Piwrogów, to były poerogi 😉

Poerogi to są takie pierogi, podczas lepienia których układa się poezje czy też smakujące jak poezja?
              • ursula.iguaran Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 13:25
                To pierogi podczas których robienia deklamujesz utwry Edgara Alana Poe
                • e-ness Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 14:25
                  To pierogi które same się robią 😜
                  • lot_w_kosmos Re: Tort w kształcie węża 12.01.22, 07:27
                    Ja pamiętam wątek o gołąbkach.
                    Oczywiście ematki niezawodne. W pół godziny gar gołąbków...
      • rexona_sport Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:43
        Super tort 😍 aż kusi żeby spróbować taki zrobić
      • ichi51e Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:20
        Mnie sie ten tort podoba ale raczej to jest bardzo trudny tort do zrobienia. Glowa, skora, malowanie - wszystko trudne o ile autorka watku nie chałturzy jako rzeźbiarka to ma male szanse na odtworzenie tego.
    • berdebul Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:27
      Pieczesz okrągłe blaty, przecinasz na pół, z każdej połówki wykrawasz kawałek, żeby powstało (, a później składasz w węża S.
      Albo tort i dekoracja na węża zwiniętego w kopczyk.
      • lemonka5 Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:35
        Kopczyk odpada, mam za silne skojarzenia z produktem defekacji ale pomysł z wykrojeniem ( z blatów jest super, dzięki smile
    • ursula.iguaran Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:49
      Ten wyglada na super prosty:
      www.instructables.com/Sssuper-Sssimple-Snake-Cake/
      • ursula.iguaran Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 09:54
        Ja zrobiłabym tak jak w tym przepisie tylko przekroiłabym jeszcze te połówki w poprzek i przełozyła kremem na bazie bitej śmietany i jakimiś owocami. Wierzch też bita śmietana z barwnikiem spozywczym, język z żelka, oczy z małych ciasteczek, wierzch razem z młodym możesz udekorować posypkami/kremem w innym kolorze/skitlesami czy co wam do głowy przyjdzie.
        • lemonka5 Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:43
          Super! Tak dokładna instrukcja wykonania, że nawet taki gamoń cukierniczy jak ja powinien sobie poradzić.
      • asia_i_p Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:39
        Świetny!
        • kira02 Re: Tort w kształcie węża 12.01.22, 00:37
          Ekstra jest! A autorce doradziłabym zrobienie jakiegoś "bajkowego", zabawnego pytona. Zbyt realistyczny może spowodować nieprzewidziane reakcje u gości 🤢
    • australijka Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:37
      Chyba łatwiejszego niż ten nie ma.
      • borsuczyca.klusek Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:47
        To nie wąż to plemnik 🙄
        • snakelilith Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:55
          Zboczeństwo. big_grin
          • borsuczyca.klusek Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:00
            O Snake w sprawie kształtu węża powinnaś mieć najwięcej do powiedzenia 😁
            • snakelilith Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:52
              Nie klikłam w zdjęcia w tym wątku, więc nie wiem co tam proponowano, ale mogę rzucić wężem kanapkowym, albo z ciasta drożdżowego. Biszkoptowo- truskawkowa rolada też mi się podoba, biszopt można wykroić z okrągłej formy, albo blachy. big_grin
              • borsuczyca.klusek Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 13:00
                Ten ostatni zdecydowanie spełnia oba warunki bycia i tortem i wężem 🤔
                • snakelilith Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 13:58
                  Ja bym tylko nie dała truskawek, a posmarowała żółto waniliowym kremem i obłożyła plasterkami kiwi. A na to posypała trochę żółtych i niebieskich cukrowych perełek, by było mocno trująco. big_grin
              • lemonka5 Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 13:19
                Drożdżowe, o! To też jest pomysł. Kto powiedział, że tort musi być biszkoptowy.
                • snakelilith Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 13:29
                  Ale biszopt możesz dobrze posklejać z kawałków. Robisz na przykład biszkopt na całą blachę i przy pomocy szablonu z papieru wykrajasz wijące się kawałki, które łatwo posklejać kremem,. Albo wycina się od razu całego węża (np podwójnie, by go czymś przełożyć)
                  Na dole masz przykład jak wycina się cyferki, można też wyciąć węża.
        • anastazja_1982 Re: Tort w kształcie węża 11.01.22, 10:57
          Od razu pomyślałam, co zostało na tym ręczniku...
    • bei Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:54
      stylowi.pl/2264859

A może tort tradycyjny w kształcie, i wąż na nim- jako dekoracja.
      • bei Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 10:54
        Tzn ulepiony z masy cukierniczej
    • swinka-morska Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 11:22
      Zwykły okrągły tort na na wierzchu opłatek cukierniczy z nadrukowanym pytonem z bajki, plus ew. boki ozdobione tak żeby wyglądały jak zarośla.

• mamtrzykotyidwa Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:23
      Zrób tort w kształcie pniaka, tzn węższy i wyższy, niż normalne torty. Wierzch z masy cukrowej, jak zaschnie, to nie będzie brudzić. A dookoła owiń prawdziwego pluszowego węża, jest takich mnóstwo do kupienia na allegro, Ikea też ma pytona. Będzie mniej roboty i więcej uciechy, bo wąż zostanie do zabawy.
      • lemonka5 Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:44
        I to też jest fajny pomysł, kusząco prosty w założeniu. Dzięki smile
    • asia_i_p Re: Tort w kształcie węża 10.01.22, 12:37
      Ja bym robiła tak jak metrowiec, czyli z kromek ciasta ustawionych pionowo, mocno skleiła je kremem i potem wyrzeźbiła obłości ostrym nożem. Tylko trzeba pamiętać, żeby potem kroić po skosie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka