mizantropka_20 10.01.22, 09:36 przychody z uprawiania z prostytucji i np. sprzedaży narkotyków powinny być opodatkowane? Moim tak, może nie byłoby wtedy karteli, alfonsów, gangów i handlu ludźmi😒😒😒 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dariamax Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 09:46 Nooo , państwo by przejęło ich rolę.W naszej rzeczywistości to kadra rządząca ma kwalifikacje i kompetencje. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 09:49 Wszystko przemija, kadra rządząca też. W Holandii jakoś dali radę.... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:58 I w Holandii handel kobietami z Afryki kwitnie, a narkotyki trzymają kluby motocyklowe. Pomogło jak cholerna. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:27 Zaraz opierdziele syna, który od kilku lat jest pracownikiem Inspectie SZW, że mi takie bzdury prawi. Nawet się poważa na kontakty z niderlandzkmi U.S Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:48 oł rili albo rili. A tu sobie doczytaj resztę: borgenproject.org/human-trafficking-in-the-netherlands/ Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:58 Patologia jest wszędzie, a Holandia nie jest zieloną wyspą. Skoro facet w Kolumbii wpadł na pomysł na biznes i rozesłał ten pomysł na cały świat, gdzie są również faceci złaknieni łatwego zarobku, to co w tym dziwnego? Moim zdaniem, w krajach gdzie prostytucja i używki są (lub mogły być) legalne i można je kupić w sklepie a nie u dilera, kartele i inni ojcowie chrzestni nie mieliby racji bytu, Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:09 >Moim zdaniem, w krajach gdzie prostytucja i używki są (lub mogły być) legalne i można je kupić w sklepie a nie u dilera, kartele i inni ojcowie chrzestni nie mieliby racji bytu, No a powyższy link mówi, że zalegalizowanie prostytucji w Holandii podziemia nie zlikwidowało. Handel ludźmi kwitnie, bo są chętni na usługi tańsze albo, ogólnie mówiąc, legalnie niedostępne (np. seks z nieletnimi). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:24 Oczywiście. Tak samo dochody z włamań, kradzieży i wymuszeń. Odpowiedz Link Zgłoś
dariamax Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:56 Weź nie podpowiadaj, zaraz w nocy dopiszą do Nowego Ładu Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:57 memphis90 napisała: > Oczywiście. Tak samo dochody z włamań, kradzieży i wymuszeń. > O, to. Prostytucja powinna być zdelegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:59 Nielegalne jest czerpanie zysków z cudzego nierządu, a nie dawanie swojej osoby za kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:10 Ależ wiem, prostytucja jest legalna w przeciwieństwie do sutenerstwa, dlaczego więc jako legalny biznes nie może być opodatkowana? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:13 Nie wiem, może coś poczytaj o handlu ludźmi czy coś. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:18 Wiem tylko tyle, że owoc zakazany bardziej kusi. Piszę z własnego doświadczenia (pewnie jestem w mniejszości), że będąc w wieku lub stanie prawnym zabraniającym mi z pewnych używek i zachowań korzystać jawiły mi się one jako raj. Po zmianie statusu dziwnie mi te ciągoty przeszły Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:19 Nie byłaś najbystrzejszym kurczaczkiem w stadku, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:21 Ależ skąd? Byłam pierwsza od końca! Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 10:56 Tak, oczywiście, opodatkowanie dragów i seksu (najlepiej VAT-em 50%) na pewno przyczyni się do upadku karteli i gangów handlujących ludźmi. Mniej więcej tak, jak akcyza na alko zlikwidowała alkoholizm. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:07 Ale meliny zlikwidowano. Niech będzie i 100%, ale nikt nikogo nie będzie zabijał, ani zmuszał. Biznes legalny, opodatkowany itp. Banaś i jemu podobni lubią stan obecny. Co do akcyzy, kto lubi pić to będzie pił. Kto lubi wciągać będzie wciągał, ale moim zdaniem nie będzie się na siłę uzależniać tych, którzy wcześniej wymienione rzeczy niekoniecznie lubią. Nie pamiętam dokładnie, ale był taki czas, kiedy rząd (bodajże SLD) obniżył akcyzę na używki - efekt? Drastycznie spadła kontrabanda i paru mafiosów się przebranżowiło. Tak, że tak Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:30 Zauważ, że nie piszesz o obniżeniu podatków, tylko o ZALEGALIZOWANIU i opodatkowaniu tego, co ludzie teraz mają na lewo i za gotówkę. Naprawdę wierzysz, że po podniesieniu cen ludzie będą kupować to legalnie od oficjalnych biznesów? Będzie drugi obieg, ten sam obrzydliwy obieg, który działa dzisiaj, żadne podatki tego nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:32 Nie upieram się przy swoich pomysłach, dlatego pytam. Prostytucja póki co jest w Polsce legalna. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:43 > Prostytucja póki co jest w Polsce legalna. I ci, którzy się nią zajmują otwarcie i bez wstydu mówią jak zarabiają na życie, a społeczeństwo darzy ich szacunkiem i otwarcie i bez wstydu korzysta z ich usług. >dlatego pytam No to odpowiadam: opodatkowanie dragów i prostytucji nie zlikwiduje karteli, alfonsów, gangów i handlu ludźmi. Opodatkowanie dragów i prostytucji te rzeczy zalegalizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:48 Wywieszam białą flagę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:55 Co za pierdolety, legalizacja i opodatkowanie prostytucji nijak nie pomagają w walce z handlem ludźmi, vide przykład Holandii. Amsterdam jeszcze ma swoją czerwona dzielnice ale inne miasta cofają zezwolenia, właśnie ze względu na przemoc i handel ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:09 ze sprzedazy narkotyków? możesz rozwinąć tą myśl? rozumiem, że gangi mają sobie spółki zoo pozakładać ( np. Kraina Mefedronu Sp, zoo) i z niej fakturować inne mniejsze działalności a oni legalnie to rozliczać na liniówce i płacić podatki? świetny pomysł, doprawdy. w ogóle nie ma to znamion legalizacji. Tak samo genialne jest aby Panie miały założone działalności i wystawiały klientom paragon fiskalny za lodzika albo godzinkę na mieszkaniu, a z tego (jakby nie było pośrednio) pisi rząd będzie finansował szkoły, szpitale i kościółki. Nowy ład - dotacje dla term rydzyka z prostytucji, w szczepionkach abortowane płody - a respiratory dla antyszczepów z podatków od ćpającej młodzieży nabywającej dragi od regularnie płacącej podatki mafii. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:20 Wybacz, nie bardzo ogarniam o co Ci chodzi. Głupia ja Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:26 To twórcze rozwinięcie skutków. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:30 Ciebie też nie ogarniam. Oprócz dowalania umiesz coś napisać takiego, żeby ostatni kurczaczek zrozumiał? Wiesz, inteligentni inaczej też lubią otrzeć się o intelektualną elitę Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:33 Czego nie rozumiesz, tego, że podatki idą do kasy państwowej, którą potem wydaje się na różne rzeczy dla społeczeństwa? W tym na dotacje dla instytucji, które prostytucję i dragi uznają za grzech i zło? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:43 Właśnie tego, że rzad uznając prostytucje za grzech i zło jednocześnie ją legalizuje. Jak wspomniałam mój syn jest urzędnikiem w Holandii, panie uprawiające najstarszy zawód świata płacą podatki, są legalnie zatrudnione, mają obowiązki pracownicze (badania lekarskie) są pod ochroną państwa. W Amsterdamie jest ograniczona liczba osób mogących wejść w jednej grupie do dzielnicy C.L. są coffee shop'y czy jak to się tam piszę? I co przeciętny Holender jest durniejszy od Ryśka spod Rzeszowa? Tam rząd czerpie podatki od zarabiających, a nie rąbie klasy "średniej"+ Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:58 Widzisz kawałek tortu, i to tylko ten polukrowany. A poczytaj sobie jak to naprawdę z narkotykami i prostytucją w NL jest, to się zdziwisz. Sprawdź sobie zwłaszcza kto i dlaczego się tą prostytucją zajmuje, potem poczytaj o konsekwencjach, a potem zastanów się czy chciałabyś takiej opcji dla siebie czy córki. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:07 A w Polsce nie ma? Dbam o anonimowość (pani) , bo udostępniłabym zapisy z pamiętnika pani pracującej w salonie masażu w moim mieście. Zdziwiłbyś się, rządził tam szantaż, wyzysk i groźby. Owszem pani mogła się poskarżyć, tylko musiałaby mieć niezły refleks żeby zdążyć przed oblaniem kwasem. Może gdyby biznes był legalny, to pani nie musiałaby się obawiać. Kończę już, szanuję twoje poglądy, ale się nie przekonamy, tak że pozdrawiam i pa Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:12 > Może gdyby biznes był legalny, to pani nie musiałaby się obawiać. Tak, na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:31 > Nowy ład - dotacje dla term rydzyka z prostytucji Powiem Ci, że ten pomysł ma swój urok... Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:44 Ja to widzę tak, od kolegi z jdg dilerex bierzesz fakturę na - spotkanie wigilijne, integracja itp i wrzucasz w koszty. A dilerex idzie do Samanta i Angela spółka partnerska i bierze fakturę za zakup lodów i też daje w koszty, żeby nie płacić podatku. Co by koło się zamknęło, Samanta przyjdzie po coś do Ciebie i wszyscy zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
rexona_sport Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:56 Tak to już dzisiaj się odbywa Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:12 No nie, teraz w łańcuszku raczej nie ma dilerexa. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 15:55 Wyobrażam sobie potem takie faktury wędrujące do księgowej A tam- dwa anale 400zł, rakieta 50zł , lód z połykiem 100zł Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 19:52 A co to rakieta? Bo resztę terminów znam... Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:37 Sprzedaż narkotyków w Polsce jest zasadniczo nielegalna, więc raczej nikt by się nie ujawnił, żeby podatek zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 11:50 Toteż pytam, czy nie ulegalnić i opodatkować? Odpowiedz Link Zgłoś
podaje_haslo_okon Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:11 Ale, że wszystkie narkotyki mają być legalne? No nie wiem czy to dobra opcja. Teraz przynajmniej, żeby zdobyć crack, to się trzeba natrudzić. No i pytanie jaki miałoby to wpływ na ceny, jeśli by spadły, to dzieciaki by się przerzuciły z dopalaczy na kokainę. W sumie, to nawet nie wiem co gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:16 Kokaina jest droga i w Polsce bardzo zanieczyszczona. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:21 Też mam wątpliwości, ale jak pomyślę o przemocy, szantażach, cierpieniach ludzi wplątanych w ten biznes.... Póki co nikt mi papierosów i alko nie wciskał, natomiast znane są historię o częstowaniu narkotykami w celu uzależnienia. Rzucając papierosy i alko również nie obawiałam się sklepikarza, że mnie z kosą pogoni Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:08 Ja zupełnie nie na temat, ale sygnaturkę masz cudną. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 12:13 Sama wymyśliłam🤣. Dzięki, pierwszy od mojego istnienia komplement na tym forum😍😍😍 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 15:35 No, nie wiem. Czy legalizacja narkotyków, w każdym razie tych najsilniejszych cokolwiek by rozwiązała. Poniższy filmik obrazuje prawie oficjalne "miasteczko" heroiny, fentanylu i czego tam jeszcze. Streets of Philadelphia, “True story” During Winter Time.(part one) Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 15:41 Nie, bo wtedy tym alfonsem było by państwo. A ono nie może i nie powinno czerpać korzyści z nierządu. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 20:06 No ale w Holandii czerpie.... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 16:21 >Moim tak, może nie byłoby wtedy karteli, alfonsów, gangów i handlu ludźmi A niby dlaczego miałoby to sie wykluczać, tzn jedno drugiemu przeszkadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Czy Waszym zdaniem 10.01.22, 18:38 Zbiorczo. 1. Narkomania. Odpowiem pytaniem. Czy mamy w Polsce plagę gangów zajmujących się sprzedażą alkoholu? Nie ma. Co innego, gdyby wprowadzić zakaz sprzedaży lub obłożyć bardzo wysoką akcyzą. Wtedy gangi pojawiłyby się natychmiast. To samo z narkotykami. Legalizacja sprzedaży w połączeniu z akcją edukacyjną mogłyby doprowadzić do zmniejszenia ilości narkomanów. Przeciw temu są siły połączone importerów (w większości służby specjalne), dystrybutorów hurtowych (gangi), detalistów oraz wielkiego kompleksu medyczno-psychologicznego (musieliby się przebranżowić). Kluby motocyklowe, rozumiem, trzymają łapę na tym, co nie zalegalizowane. 2. Prostytucja. Nie zniknie nigdy. Nie znam tematu i być może się mylę. Odnoszę wrażenie, że po legalizacji byłoby mniej okazji do handlu kobietami, a policja mogłaby się skupić np. na pedofilii. W Polsce mało prawdopodobne, bo pedofilskie agencje towarzyskie cieszą się powodzeniem wśród członków partii rządzącej. Wymóg pozwoleń na pracę mógłby mocno ograniczyć dopływ kadr spoza Europy, kontrolowany przez gangi (walka z konkurencją eliminowałaby, może nie do końca, takie praktyki). Odpowiedz Link Zgłoś