Dodaj do ulubionych

Treningi prośba o ocenę

15.01.22, 09:34
Mam teraz bardzo napięty czas i wobec tego naprawdę zeszłam do minimum z aktywnością fizyczną: ( jednak chodzę raz w tygodniu na trening trochę tego trochę tamtego, siłowy, dobrze bardzo prowadzony, raz w tygodniu na pilates, też dobra instruktorka i raz w tygodniu łyżwy lub marszobieg. Przez tę różnorodność to może niczego nie osiągnę? Jak jest lepiej: właśnie tak czy gdybym trzy razy miała ten trening siłowy? Na więcej godzin się teraz nie zmobilizuję, nie chce mi się siebie zmuszać.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:35
      No ale co chcesz osiagnac bo to chyba kluczowe?
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:41
        Trochę bardziej mięśnie rozbudować, kondycję. Takie zdrowotne cele, sylwetkę zostawiam w spokoju.
        • stasi1 Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:45
          Jeśli mięśnie rozbudować to tylko siłowy. Jeśli chciałabyś być równomiernie rozwinięta to raczej wszystkiego po trochu.
        • bigimax4 Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 14:07
          bez metki nie ma sylwetki
    • jehanette Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:46
      A co chcesz osiągnąć? Nie jesteś raczej profesjonalną sportsmenka. Chcesz pewnie utrzymać kondycję mimo braku czasu. I super, masz trzy różne treningi, w tym jeden który jest luzna aktywnością na dworzu. Możesz spróbować któregoś wieczoru zrobić krótkie rozciąganie, wtedy to już będzie 120%
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:49
        Racja zrobię sobie moze jeszcze jakaś luźną jogę.
    • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:49
      A co właściwie chcesz osiągnąć?
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:50
        No właśnie kondycję utrzymać, trochę mięśnie bym chciała rozbudować, wysmuklić ciało ale nie schudnąć
        • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:57
          To raczej nie wystarczy do rozbudowania mięśni...
          • taniarada Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:18
            To chwyć za sztangę, hantle ..Trzy razy w tygodniu to dobra norma .I dowiedz się o diecie kalorycznej bo to ważne .Hej .
        • leosia-wspaniala Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:14
          Na kondycję cardio, na mięśnie ćwiczenia siłowe - najlepiej wolne ciężary i trening z wykorzystaniem ciężaru ciała + oczywiście dieta. Na pewno nie rozbudujesz mięśni robiąc jeden trening siłowy w tygodniu, zlituj się...
          • taniarada Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:19
            Napisała ,że myśli o trzech to norma .
            • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 19:54
              Jeśli będzie robić trzy siłowe w tygodniu plus odpowiednie jedzenie, to owszem, rozbuduje mięśnie.
    • cegehana Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 09:52
      Moim zdaniem przez różnorodność też sporo osiągniesz, przede wszystkim to, że nie za szybko wpadniesz w kryzys motywacyjny.
      • lewababa Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:12
        rozbudować mięśnie to dzięki treningom siłowym onlysmile
        • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:22
          Plus jedzenie.
    • leosia-wspaniala Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 10:11
      Ale CO chcesz osiągnąć, bo pytanie z dudy.
    • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 12:29
      Ok, dzięki, wychodzi, że sama nie wiem czego chcę to nie wiadomosmilesmile
      Czy dla zdrowej osoby bez szczególnych celów lepiej tak róznorodnie czy na czymś się skupić. Po co aktywność? Dla zdrowiasmile
      • anorektycznazdzira Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 19:57
        Z taką motywacją to najlepiej tak jak masz: trzy różne treningi, będzie bardziej kompletne i się nie znudzisz.
        • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 19:58
          Ok dzięki. Może jakaś motywacja się pojawi inna jak trochę się rozluźnią inne sprawy.
          • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 20:07
            Jak nie chcesz chudnąć, tylko zostać w formie i ewentualnie budować mięśnie, ale nie masz czasu - rób dwa porządne treningi siłowe, jeden porządny kardio i jeden luźny: łyżwy, albo pilates, albo marszobieg (może być na przemian).
            • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 20:20
              Czyli jeszcze jeden siłowy... Jeśli już to jeden musi być w domu, bo już nie chcę mi się wychodzić... Jeszcze że dwie sauny muszę zaliczyć w tygodniu 😁
              • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 20:40
                No jeśli chcesz troszkę mięśnie poprawić, to jeden siłowy to zdecydowanie za mało.

W domu siłowy jest spoko (jeśli się ma sztangę i jakieś ciężarki) - można robić serie przy serialu.
                • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 21:05
                  Tak, mam wszystko, ławeczkę, sztangę, piłki lekarskie, ciężarki. Mój mąż chodzi dwa razy w tygodniu na trening a raz sam robi, więc sprzęt jest.
            • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 20:21
              Myślałam że łyżwy i marszobieg to właśnie kardio ?
              • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 20:38
                extereso napisała:

> Myślałam że łyżwy i marszobieg to właśnie kardio ?

Nieprzypadkowo piszę "porządne".
                Łyżwy i marszobiegi mogą być porządnym kardio - tak, żeby tętno było wysokie, zrobiło się gorąco i żebyś zaczęła się pocić - i żeby ten stan utrzymywał się przez przynajmniej 30 minut (czyli wcześniej przynajmniej 10 minut rozgrzewki).
                Wypad na łyżwy może być też jednak swobodnym poruszaniem w spokojnym tempie (zwłaszcza jeśli się to robi w towarzystwie) - wtedy nie będzie to za bardzo "kardio", a zwłaszcza "porządne", tylko rekreacja. "Marszobieg" to też pojemne słowo - może być intensywnym interwałem, albo włóczeniem się raz wolniej, raz szybciej. tongue_out

Porządne kardio (przynajmniej) raz w tygodniu jest potrzebne dla zachowania wydolności, która z wiekiem maleje.
                • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 21:03
                  Ok, trzeba się trochę przyłożyć. Na łyżwy zawsze chodzę sama, no czasem z córkami, to towarzyszysko, tak dla siebie to ostro jeżdżę do mniej więcej dwóch płyt, czyli z półtora godziny.
    • joaz Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 18:29
      Trenowanie łyżwiarstwa bez innych aktywności nie ma sensu- konieczne jest wzmacnianie, rozciąganie i trening wytrzymałościowy. Wszystkie elementy łyżwiarskie wymagają bardzo dobrej kondycji, a skoki wręcz sporej siły.
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 15.01.22, 19:53
        Pewno tak, ja jeżdżę dla przyjemności po prostu 😊
    • panna.w.paski Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 03:54
      Exterso, jeśli trzy treningi w tygodniu to jest mało aktywności to ja Ci mogę takiej małej aktywności tylko pogratulować smile
      A może zrób sobie raz na jakiś czas jakiś dzień z fanem, może np zumba albo intensywny taniec przy muzyce? Mam wrażenie, że lubisz ćwiczyć ale trochę męczy Cię to opakowywanie ćwiczeń w szufladki: trening siłowy, trening cardio. Może po prostu w wolnej chwili potańcz sobie dziko do muzyki jakieś 30 minut, cardio będziesz mieć z głowy a zrobisz to co lubisz?
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 09:02
        A widzisz tak, że sobie potańczę do muzyki, albo włączymy na Wii zumbę z córkami i się powyglupiamy to jasne, że się zdarza. No jak zacznę to liczyć do treningów to...😁😁😁 to jeszcze dorzucę że wind nie używam ( dla zdrowia), zdarza mi się i 20 pięter w pracy przelecieć, jeśli coś załatwiam. Ale to nieregularnie😁
    • wisma_atria Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 04:20
      Nie słuchaj tej osoby, która ci doradza "porządny" trening cardio. Chyba nie wie, że sesja sauny z powodzeniem takowy zastępuje więc chodząc 2 w tygodniu tę kwestię masz załatwioną. Nie mówiąc o tym że żeby poprawić wydolność wystarczą 2 tygodnie. Patrząc na Twoje cele - rozbudowę mięśni i prozdrowotne cele i napięty grafik ja bym doradzała skupić się na treningu siłowym 5x5 idealnie 3 razy w tygodniu. Dasz radę go robić bez wychodzenia z domu bo czytam że masz wszystko co potrzebne. Przed treningiem rób krótkie 10-15 minutowe sesję mobility (nie rozciągania) na barki, klatkę piersiową, biodra i kostki.
      Pilates bym sobie darowała - o core zadbasz w czasie podnoszenia ciężarów a o element mobility robiąc mobility. Jeśli jazda na łyżwach sprawia Ci przyjemność to ja kontynuuj 🙂
      Prozdrowotnie szczególnie w czasie natłoku spraw bardzo ważny jest czas poświęcony na odpoczynek i regenerację. To wtedy rosną mięśnie. Oprócz sesji sauny, przeznacz wystarczającą ilość czasu na sen, staraj się wstawać codziennie o tej samej porze. Kładź się spać jak jesteś śpiąca. 2-3 godziny przed spaniem staraj się unikać górnego światła i używaj okularów filtrujących niebieskie światło.
      Joga yin świetnie wpływa na aktywowanie układu parasympatycznego. Nawet 30 minut raz w tygodniu, szczególnie po bardziej stresującym dniu przyniesie pozytywne efekty.
      W diecie priorytetem niech będzie białko w każdym posiłku. Jeśli jesteś w połowie życia i dalej zdecydowanie lepsze ze względu na zawartość leucyny jest białko zwierzęce (z wiekiem żeby doszło do syntezy białek mięśniowych trzeba jej więcej, powyżej 3g, co odpowiada ok 40g białka zwierzęcego). Po treningu siłowym, ludziom młodym i wytrenowanym do syntezy białek mięśniowych wystarczy ok 25g. białka.
      Dzięki mitochondriom żyjesz, nie ma co ich stresować wysokim poziomem glukozy 😉 Staraj się więc aby węglowodany jak najrzadziej pochodziły z czegoś co ma kod kreskowy.
      Z suplementów witamina d3, omega 3, kreatyna i ashwagandha mają udowodnione pozytywne działanie.
      • picathartes Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 08:43
        Omg, takiego steku bzdur w jednym poście chyba jeszcze nigdy nie widziałam 😳😂🙈
        • asfiksja Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 09:11
          Ja bym powiedziała, że wierutne bzdury są tu intrygująco przemieszane z sensownymi wypowiedziami. Tak jakby na każdy sens trzeba było dodać co najmniej jeden bezsens, bo inaczej się nie liczy.
      • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 09:33
        >Nie słuchaj tej osoby, która ci doradza "porządny" trening cardio. Chyba nie wie, że sesja sauny z powodzeniem >takowy zastępuje więc chodząc 2 w tygodniu tę kwestię masz załatwioną.

🤦
        Leżenie w saunie źródłem efektów treningu plyometrycznego - no to dopiero rewelacja!
        Mogłoby konkurować ze "smalec dobrym źródłem białka" w konkursie na bzdurę roku.

>Nie mówiąc o tym że żeby poprawić wydolność wystarczą 2 tygodnie.

🤣🤣🤣

Przekażę Mieciowi.
        Biedak, od dwóch lat chodzi ze mną na interwały, a jak ostatnio miałam z nim ćwiczenie w parze, to ze zmęczenia krew mu odpłynęła z twarzy i myślałam, że będzie mdlał.
        • wisma_atria Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 02:43
          piataziuta napisała:

> >Nie słuchaj tej osoby, która ci doradza "porządny" trening cardio. C
          > Leżenie w saunie źródłem efektów treningu plyometrycznego - no to dopiero rewelacja!

Nie proponowałaś autorce wątku treningu plyometrycznego tylko sugerowałaś żeby robiła “porządne" cardio że spoceniem się, odczuciem gorąca i podwyższonym tętnem.
          Do tego się więc odniosłam.
          I tak, leżenie w saunie <increases cardiac workload about as much as moderate or vigorous walking>
          pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3218896/
          BTW sauna ma tyle prozdrowtnych benefitow wpływających na dobrostan, że 95% klientów mających wolne 30 minut, żeby zrobić coś dla siebie, raczej doradzę wejście do domowej infra-red sauny na ten czas niż "porządne cardio"
          Może cię zainteresuje
          www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5941775/#B54

> Przekażę Mieciowi.
          > Biedak, od dwóch lat chodzi ze mną na interwały, a jak ostatnio miałam z nim ćw
          > iczenie w parze, to ze zmęczenia krew mu odpłynęła z twarzy i myślałam, że będz
          > ie mdlał.

Co ma robienie interwałów w parze z Mieciem i jego prawdopodobnie niższe vo2 max niż Twoje, wspólnego z sugerowaniem "porządnego" cardio Extereso to nie wiem.
          Ale jeśli chcesz o tym pogadać.

Jak Mieciu robi interwały od 2 lat i mu się nie poprawiła wydolność to pójście do lekarza było wskazane kilkanaście miesięcy temu.
          Ale chyba nie to miałaś na myśli.
          Jeśli coś mogę Mieciowi zasugerować jeśli chce poprawić swoją wydolność tak żeby Ci zbielalo oko niech zacznie trenować oddychanie wyłącznie nosem w czasie dużego wysiłku.
          • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 08:41
            To co piszesz jest bardzo szkodliwe dla osoby, która jest na dość amatorskim poziomie sportowym . Sauna owszem, traktowana jest jako "trening" - bo jest obciążeniem organizmu- ale nijak nie można przyrównać jej a tym bardziej traktowac jako zastąpienie dla cardio uncertain tym sposobem mielibyśmy rzesze sportowców, lekkoatletów i amatorów startujących w rzeźniku, którzy zamiast na treningi chodza na sesje sauny . To szkodliwe co doradzasz. I nieprawdziwe. Tak samo jak pisanie, że machanie sztangą zapewni dbanie o core uncertain Nie dość , że nieprawda to jeszcze szkodliwa- dałaś zbiór. stek ogólnych hoslistycznych mam wrażenie rad nie dla autorki i jej przypadku ( siłownia raz w tygodniu i zero treningów cardio/tętnowych ) - skąd ona ma mieć wzmocniony core ? Żeby wzmocnić core trzeba pracowac NAD CORE> Konkretnie. Mam masę podopiecznych, ba-trenerów personalnych- którzy myślą, że mają mocne mięśnie a kilka prostych ćwiczeń stabilizacyjnych pokazuje, że mięśnie głębokie u nich praktycznie nie istnieją

A to co piszesz o oddychaniu nosem w czasie dużego wysiłku- chyba tez coś pomyliłaś....to fajny metoda na pracę nad tętnem i budowanie bazy tlenowej- ale zalecane przy długim i spokojnym biegu...A nie z motyką na słońce

Jessuu...jaki groch z kapustą . Ty w ogóle pracujesz z ludźmi - sportowo ?
          • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:28
            Nie mam cierpliwości odpowiadać na ten bełkot, zwłaszcza, że odpowiedziały ci już picarthes i wapaha, które trenują zawodowo.

Może tylko jedno:
            w dwa tygodnie nie da się "zrobić wydolności".

A Mieciu w dwa lata wydolność poprawił, ale ostre kardio to dla niego wciąż większy wysiłek niż dla mnie - zgadnij dlaczego.
            Podpowiem: bo całe życie ćwiczył głównie z ciężarami na siłowni, a z kardio uprawiał tylko jogging i pływanie.
            • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:34
              Ziuta, weź go na saunę i nie p...qxfogo ol suspicious
              • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:36
                wapaha napisała:

> Ziuta, weź go na saunę i nie p...qxfogo ol suspicious

😂😂😂😂
    • miruka Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 06:59
      3 treningi w tygodniu, to moje marzenie. Ja się do jednego zmusić nie mogę.
    • picathartes Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 09:54
      Pilates to jest trening siłowy, więc siłowe robisz dwa w tygodniu. Pilates zostaw. To cudowny i wartościowy trening.

Jeżeli chcesz zwiekszyć ilość siłowego, a jesteś czasowo ograniczona, to zwiększ ilość setów do czterech w podstawowym siłowym. To dramatycznie rozbudowuje mięśnie, ale nie nadaje się dla początkujących.
      Czyli na przykład robisz 4x 20 przysiadów zamiast 3x 20 etc.

Ważne jest, by trudność ćwiczeń była zwiększana jak tylko któreś ćwiczenie zaczyna być "łatwe". Tylko wtedy naprawdę widać rezultaty.

Kolejnym trikiem na zwiększenie ilości treningu siłowego jest trening funkcjonalny łączący kilka ćwiczeń w jednym. Możesz na przykład połączyć inch worms z pompką i side plankiem dwustronnym.
      Możesz dodać ćwiczenia na ręce podczas przysiadów. Możesz zrobić ball slam z przysiadem. Wykroki "chodzone" połączone z rotacją odcinka piersiowego i uniesieniem tylnej nogi na koniec, by zaznaczyć mięsień pośladka (3 w 1). To wszystko najlepiej pod okiem instruktora, bo łatwo się tutaj pogubić.

Tak naprawdę to treningu siłowego robisz wystarczająco dużo (2-3 razy w tygodniu jest idealnie), za to zdecydowanie za mało cardio.

Cardio powinnaś robić łącznie min 150min tyg (albo 75min b. intensywnego), przez minimum 5 dni w tygodniu.
      Bez paniki tutaj, każdy szybki spacer liczy się jako cardio, więc nie musi to stanowić "osobnego" treningu, wystarczy się przejść po mleko lub zaliczać piętra schodów zamiast windy smile
      Te łyżwy i marszobiegi są super, do tego dodałabym szybki 15-20 min spacer po największym posiłku dnia. Nie ma lepszego sposobu na zadbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi smile

Różnorodność treningów jest o niebo lepsza niż zafiksowanie się na jednym sporcie!
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 16.01.22, 14:39
        Bardzo bardzo dziękuję 💐
      • wisma_atria Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 03:15
        picathartes napisał(a):

> Pilates to jest trening siłowy, więc siłowe robisz dwa w tygodniu. Pilates zost
        > aw. To cudowny i wartościowy trening.
        >
        Pilates na macie (autorka nie zająknęła się o ćwiczeniu na reformerze, więc zakładam że nie taki miał na myśli) nie jest uznawany za strength trening. Nie da się przy pomocy Pilates uzyskiwać ciągłej poprawy siły i wielkości miesni bo brakuje tu elementu pracy ze zwiekszajacym się obciążeniem. Przy Pilates plateau jest nie do uniknięcia.
        Nie uzyskasz dzięki niemu również takich pozytywnych skutków RT jak zwiększenie masy kostnej, szybszego metabolizmu czy takiego stopnia uwrażliwienia komórek na insulinę które zapewnia ćwiczenie ze zwiększającym się obciążeniem.
        Przy czym (na marginesie) sama uważam, że nie ma nic lepszego dla poprawienia ogólnego stanu zdrowia zaniedbanego ciała w najkrótszym możliwym czasie niż 10-15 1h sesji na reformerze.

> Jeżeli chcesz zwiekszyć ilość siłowego, a jesteś czasowo ograniczona, to zwięks
        > z ilość setów do czterech w podstawowym siłowym. To dramatycznie rozbudowuje mi
        > ęśnie, ale nie nadaje się dla początkujących.
        > Czyli na przykład robisz 4x 20 przysiadów zamiast 3x 20 etc.
        >
        > Ważne jest, by trudność ćwiczeń była zwiększana jak tylko któreś ćwiczenie zacz
        > yna być "łatwe". Tylko wtedy naprawdę widać rezultaty.

Polecenie podniesienia ilość setów z 3 do 4 z 20! powtórzeniami jako dramatycznie silny sygnał anaboliczny?
        I jeszcze sugerowanie że to opłacalne również czasowo.
        Interesujace.

> Kolejnym trikiem na zwiększenie ilości treningu siłowego jest trening funkcjona
        > lny łączący kilka ćwiczeń w jednym. Możesz na przykład połączyć inch worms z po
        > mpką i side plankiem dwustronnym.
        > Możesz dodać ćwiczenia na ręce podczas przysiadów. Możesz zrobić ball slam z pr
        > zysiadem. Wykroki "chodzone" połączone z rotacją odcinka piersiowego i uniesien
        > iem tylnej nogi na koniec, by zaznaczyć mięsień pośladka (3 w 1). To wszystko n
        > ajlepiej pod okiem instruktora, bo łatwo się tutaj pogubić.

Autorka może w ograniczonym czasie szukać najwymyślniejszych po słońcem ćwiczeń pod okiem instruktora (żeby się nie pogubić) jak Ty jej radzisz, albo może robić sama w domu super prosty i skuteczny trening z ćwiczeniami które dadzą jej 'best bang for the buck ' i przyniesie jej masywne efekty które wygląda że chciałby osiągnąć.
        Spotkałam się z takim jak Twoje podejściem u początkujących trenerów którzy mają poczucie, że żeby uzasadnić koszt, który ponosi klient zatrudniając ich muszą zaproponować coś tak niesłychanego, takie wow, żeby klient miał pewność że sam tego by nie wymyślił. Obawa co sobie pomyśli jeśli zlecę mu barbell squat I deadlift. Może podobne doświadczenia zaszczepiły w Tobie myślenie które tu prezentujesz.

> Tak naprawdę to treningu siłowego robisz wystarczająco dużo (2-3 razy w tygodni
        > u jest idealnie), za to zdecydowanie za mało cardio.
        >
        > Cardio powinnaś robić łącznie min 150min tyg (albo 75min b. intensywnego), prze
        > z minimum 5 dni w tygodniu.

W kwesti jakoby autorka wątku musiała robić dodatkowe cardio oprócz treningu silowego, najlepiej dużo kardio. To jakieś poglądy nie znajdujące potwierdzenia w bieżących badaniach.
        "Compared with no RE, weekly RE frequencies of one, two, three times or total amount of 1-59 min were associated with approximately 40%-70% decreased risk of total CVD events, independent of aerobic exercise (AE) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30376511/

> Bez paniki tutaj, każdy szybki spacer liczy się jako cardio, więc nie musi to s
        > tanowić "osobnego" treningu, wystarczy się przejść po mleko lub zaliczać piętra
        > schodów zamiast windy smile

Spacer po mleko albo schody zamiast windy ja bym zakwalifikowała jako NEAT a nie cardio. Ty możesz kwalifikować jak ci pasuje.

> Te łyżwy i marszobiegi są super, do tego dodałabym szybki 15-20 min spacer po n
        > ajwiększym posiłku dnia. Nie ma lepszego sposobu na zadbanie o prawidłowy pozio
        > m cukru we krwi smile

Popieram radę o spacerze po posiłku obfitującym w węglowodany bo rzeczywiście przyspieszy to powrót do homeostazy.

Ale szybki spacer to nie jest najlepszy sposób na zadbanie o prawidłowy poziom cukru we krwi. Najlepszy sposób to odpowiednio zbilansowany sposób jedzenia i trenowanie nastawione na budowanie masy mięśniowej przy pomocy zwiększanego stopniowo obciążenia. Mięśnie to taki 'sink' na glukozę. Odpowiadają za 80% pojedzeniowego (postprandial) odebrania glukozy z krwi.

>
        > Różnorodność treningów jest o niebo lepsza niż zafiksowanie się na jednym sporc
        > ie!

Zastanawia mnie skąd ty te rady i przekonania bierzesz?
        Z wycinków z gazet z początków wieku?
        • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 07:43
          Uwielbiam określenie "NEAT" big_grin Zwykła domowa robota, a dodaje 100 punktów do zajebistościwink
          Zwiększane stopniowo obciążenie, tu mam pytanie. Do jakiego momentu i kiedy przestać zwiększać? Nie da się przecież tego robić w nieskończoność.
      • hosta_73 Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 08:09
        A co powiesz na mój harmonogram:
        1 x pilates
        1 x step mix i czasem zostaję jeszcze na pilates (ale rzadko)
        1 x joga i po jodze zostaje na zumbę.

Mam słabe mięśnie brzucha, ręce, w ogóle słaba jestem ogólnie smile. Chyba muszę dołożyć jakieś ćwiczenia w domu...
    • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 08:47
      Wiadomo co ja ci doradze wink - pływanie wink - popracują wszystkie mięśnie, popracujesz cardio i popracujesz siłowo. 2 x w tygodniu siup do wody ( przedtem porządna rozgrzewka ), 2x w tygodniu trening siłowy w domu -hantelki, gumy oporowe, przysiady, pompki i będzie git wink
      • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:40
        >Wiadomo co ja ci doradze wink - pływanie

big_grin

Baj de łej,
        fajnie by było pływać szybko przy dużych falach i się przy tym nie męczyć.
        Tym czasem kraul męczy mnie straszliwie.
        Żabka wcale - ale jest strasznie wolna.
        Masz dla mnie jakiegoś magicznego tipa, poza "trenuj dużo kraula"? ;P
        • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:41
          tymczasem 🤦
        • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:41
          Tak. Idź na basen. Przepłyn kraulem- niech Mieciu cię nagra.
          Dam ci ocenę, wskazówki, wskazę w czym jest problem i jak go naprawić
          • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:41
            Wystarczy mi 25m
          • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:53
            O kurde, dzięki za tę możliwość. big_grin
            Na razie na basen nie chodzimy wcale - pływanie tylko na wakacjach.
            Ale pewnie nie wyprowadzasz się gdzieś, gdzie internet nie dochodzi, prawda? wink

W tej chwili robię takie treningi:
            pn - godzina crossfit
            wt - godzina ATB + godzina sztang
            śr - 30 min jogging lub hiit
            czw - godzinna tabata
            pt - godzinę sztang

Będę teraz też uczyć się podciągania na drążku, bo nie podciągałam się kilka lat i okazało się, że już nie potrafię 🤦 (a wcześniej podciągałam się i podchwytem i nachwytem).

Jak forma?
            • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 10:58
              No to idzcie-chociażby czysto szkoleniowo. Szkoda tracić czasu do wakacji-bo w wakacje walcząc z siłami dobrze żebyś miała już skorygowaną technikę . Powiem co co jest nie tak, jakie ćwiczenia na sucho i bedzie git

Podobają mi się twoje treningi. Moje niestety wyglądają tak
              pn-nd -ćwiczenia reha + spacer ( z 450 m już było 1,8 km )
              Co drugi dzień siłowe - core albo korpus/obręcz barkowa/ramiona/biceps/triceps
              I tyle
              Czekam na zielone światło na rower stacjonarny ( może za 2 tyg ) i pierwsze ćwiczenia w wodzie ( takoż samo)

Wiesz jak się uczyć podciągania ? ( negatywne i na gumach )

• piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:22
                Dwa tygodnie szybko zleci.
                W ogóle uważam, że bardzo szybko się rehabilitujesz (albo tylko mnie tak szybko czas leci tongue_out) i 1.8 to ekstra wynik.

>Wiesz jak się uczyć podciągania ? ( negatywne i na gumach )

🤔 Eeee...mój plan był taki, żeby przed treningiem albo po, iść na drążek i się podciągać. big_grin
                Ale dzięki Tobie właśnie wyguglowałam i widzę, że jest masa tipów. Dzisiaj je będę próbować wcielać w życie. wink

• wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:28
                  piataziuta napisała:

> W ogóle uważam, że bardzo szybko się rehabilitujesz (albo tylko mnie tak szybko
                  > czas leci tongue_out) i 1.8 to ekstra wynik.

lekarz operujący i moje fizjo też tak mówią- ale nie ukrywają też że to zasługa wytrenowanego ciała i świadomości. Jak chcesz prześlę ci filmik : dzien po dniu z jednym ćwiczeniem. Szok jak szybko mięsień sobie przypomina
                  Ciesze się każdym dniem i każdą nową odzyskaną samodzielnoscią- samodzielne wyjście z domu, zejście po schodach bez kul, pościelenie łóżka tongue_out. Robię już też obiady, pranie i myje naczynia suspicious Szał big_grin
                  Właśnie dostałam info, ze za tydzien zaczynam 2 tyg zabiegów fizjo big_grin

>
                  > 🤔 Eeee...mój plan był taki, żeby przed treningiem albo po, iść na drążek i się
                  > podciągać. big_grin
                  > Ale dzięki Tobie właśnie wyguglowałam i widzę, że jest masa tipów. Dzisiaj je b
                  > ędę próbować wcielać w życie. wink
                  >

Ja wiem, że ty masz super-bary - ale jednak warto poświęcić im więcej uwagi. I pamiętaj o rozgrzewce !
                  ( ja uwielbiam gumy )
                  • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:36
                    Wapaha super że tak idziesz do przodu. Może trochę jak primula odpoczniesz, bo akurat z pracy jesteś wyłączona. Piszesz że cieszysz się z postępów, to grunt, że tak umiesz na to patrzeć.
                    • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:42
                      ja nie potrzebowałam tego "odpoczynku" więc jestem zmuszona się z niego "cieszyć" i wykorzystywac tongue_out wink

dzięki za dobre słowo smile
                  • piataziuta Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:42
                    Dawaj filmik! smile

Nie, nie chcę większych barów (kapturów) i tak mam je wynaturzone.
                    Za to naramienny żałosny, biceps kiepski - staram się je ćwiczyć w miarę możliwości izolując od barów, ale wolno idzie (dopiero biceps mi drgnął).
                    • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:44
                      Zadbać, w sensie -dobrze się rozgrzać, przy podciąganiu łatwo o kontuzje

Na naramienne polecam..pływanie suspicious

big_grin
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:01
        Gdyby woda w basenie sportowym nie była taka zimna 😱😱😱a serio, dzięki, dwa razy nie dam rady ale może raz
        • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:06
          Oj nie miuacz, wcale nie jest zimna.
          No to chociaz raz ( moze jak wejdziesz w rytm będzie wiecej ) wink
          • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:18
            😁 raz przed sauna.
            • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:23
              jesli marzniesz w trakcie pływania to zainwestuj w indywidualnego trenera, który nauczy cie porządnie pływac
              zimno może być na początku -ale potem jak się ruszasz, rozgrzewasz się
              jesli sie ruszasz suspicious

a sauna jak już przeczytałaś sprawi, że szybko osiągniesz dobrą wydolność i zastąpi trening cardio. Więc 1x basen +sauna i już masz ogarnięte 2 treningi cardio suspicious
              -
              • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:38
                😁😁😁
                Odkąd skorzystałam i korzystam z trenera personalnego, to jak najbardziej widzę sens w trenowaniu pod okiem kogoś. Nawet kilka treningów na rolkach całkiem zmieniło moje jakość trenowania. W wodzie mi zimno tylko jak wchodzę ale ja nie lubię się do niczego zmuszać🤔
                • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:43
                  niestety nie jesteś wyjątkiem -myslę, że 90% wchodzących do wody odczuwa zimno big_grin
                  • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:47
                    Wiadomo, ale są tacy którzy się przełamują i już. Ja tak mam w sferze zawodowej nie zastanawiam się tylko biorę była za rogi. Ale niewygody cielesnej tak sobie oszczędzam... Stąd dobrze, że trenuję z trenerem, bo już sto razy bym to rzuciła sama.
                    • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 13:59
                      Rozumiem
                      Życie powinno być choć trochę przyjemne wink
                      • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 16:44
                        Nie zgadzam się. Powinno być bardzo przyjemne. Choć trochę, pfff. Szkoda czasu na "choć trochę" wink
                        • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 16:45
                          nie chciałam zbyt optymistycznie i różowo zabrzmieć w ten bluemonday suspicious
                          • primula.alpicola Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 16:50
                            Na pohybel, wapaho!
                            • wapaha Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 16:54
                              big_grin
    • toniebylamja Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:48
      ja od wakacji wróciłam do treningów. Trenuję od poniedziałku do piątku, ale bez szaleństw. Ma mi to sprawiać przyjemność i zająć głowę od lęków i stanów depresyjnych. Chodzę na zajęcia typowo taneczne ( zumba, salsation) jest super, uzależniłam się od endorfin i przy okazji są efekty, wysmukliłam się i chociaż po wadze tego nie widać to wizualnie i owszemsmile
      • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 11:51
        No i super! A to drugie trudne? Też myślałam żeby wpaść na to.
        • toniebylamja Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 18:57
          salsation jest mniej skoczne niż zumba. Polecam, dobra zabawa.
          • klementyna156 Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 19:25
            oooo, fajnie, że jest tu ktoś, kto wie, co to smile I docenia. Kocham salsation od wielu lat, właśnie wróciłam do stacjonarnych zajęć po dłuuugiej pandemicznej przerwie.
            Genialne są, nic mnie tak nie podnosi na duchu, jak salsation. Człowiek się wytańczy i od razu lepiej, ze wszystkim. Żebym tylko miała fajną instruktorkę bliżej, ech - na razie jeźdżę okropnie daleko. Ale i tak warto, i będę.
            • extereso Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 19:37
              Tak? To przyszły tydzień zaplanuję tak by mieć wolne popołudnie w środę i idę! Dzięki
              • klementyna156 Re: Treningi prośba o ocenę 17.01.22, 20:00
                Idź i koniecznie napisz, czy ci się podobało smile
                Zupełnie inne niż z jest - inny klimat, choć muzyka często wręcz ta sama. Ale jednak ruchy inne, cel inny, efekty inne. Radość - z 1000 razy większa, a kiedyś zu lubiłam też. Nieziemsko relaksuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka