Dodaj do ulubionych

Do szpieżek, chirurżek i gościń

28.01.22, 14:53
Pytanie o te cale feminatywy.

A nawet dwa pytania.

Czy to tylko niektore portale / media jak gazeta to stosuja, czy tez na co dzien w Polsce w wielu miejscach faktycznie ludzie teraz tak mowia? Nie zeby wszystkie, ale na tyle nagminnie, ze nikogo nie dziwi i po prosut to jest czesc komunikacji.

I drugie - jak to ma wygladac z liczba mnoga?

Jesli szpieg ma byc tylko meski, szpiezka tylko zenska (dla mnie koszmarnie to brzmi, ale mniejsza o ), to jak mamy kilka takich zenskich osob, to to sa pewnie szpiezki, tak?
A czy szpiedzy to oznacza kilkoro meskich szpiegow,, czy byc moze szpiegostwo plciowo mieszane? a jesli mieszane nie, bo to jest zarezerwowane tylko dla meskich szpiegow, to jak opisac jednym slowem 3 szpiegow i 3 szpiezki ?
czy pytanie: "ilu bylo gosci" jest seksistowskim pytaniem, bo zaklada brak goscin, czy goscinie sie w tym pytaniu tez zawieraja?

jak to ma dzialac niby?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 14:56
      Z nauczycielkami też masz taki problem? Bo gramatyka działa tak samo big_grin
      • mama-ola Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 14:59
        Też mnie zdziwiło jego pytanie. Kwestia grup różnopłciowych jest już dawno omówiona, nie trzeba o tym decydować przy okazji szpieżek.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:03
        Nie, nie mam.
        Gdy mieszkalem w Polsce byli nauczyciele, byli nauczycielki.
        Byl pokoj nauczycielski.

Gdy mowiono o zawodzie, mowilo sie o zawodzie nauczyciela , w czym zawieraly sie zarowno nauczyciele i nauczycielki.

Wiec nie pytam o to co wiem.
        Pytam o to, czego nie wiem. Skad mam wiedziec, mieszkajac blisko 20 lat poza Polska? W BBC i Sky News o tym nie ma.
        • daniela34 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:05
          No, pokój jest nauczycielski a siatka szpiegowska.
          Nie rozumiem za bardzo powołania tu pokoju nauczycielskiego jako przykładu, bo w sumie na co?
          • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:13
            A ja nie bardzo rozumiem tego, ze na 10 rzekomych odpowiedzi, nie otrzymalem ani jednej odpowiedzi.
            Dzizas, moze ktos po prostu napisac jak sie to mowi?

OK, to niezwykle oczywiste. Fajnie.
            Czy ktos moze te oczywistosc mi wyjasnic?

1. czy tez na co dzien w Polsce w wielu miejscach faktycznie ludzie teraz tak mowia? Fajnie, ze to "bylo walkowane wiele razy". Po prostu nie wiem. Bylem zamrozony w lodowcu, jednoczesnie majac demencje. Caly swiat to wie, ale ja akurat nie. Moze ktos mi prosze powiedziec?

2. Oraz: jak sie mowi w liczbie mnogiej, gdy chodzi nam o grupe takich osob, ale plec nie jest znana?
            Czy stosuje sie to samo slowo, ktore bylo w praktyce uzywane w latach 80, 90, 00's i wiekszoci ostatniej dekady? czyli np. "chirurdzy" , gdy plec jest nieokreslona, czy tez teraz jest inaczej i dla niektorych jest to obraza?

To serio takie trudne pytania?

daniela , pisze to pod Twoim postem, ale kieruje wlasciwie do wszystkich
            • klementyna156 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:15
              1 tak
              2 gości oraz "gości i gościń", obie poprawne gramatycznie, można użyć dowolnie, różnie się spotyka. Obraza nie, ale użycie tej drugiej formy jest coraz częstsze i jest wyrazem szacunku dla kobiet.
            • nutella_fan Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:46
              Nikt tak w Polsce nie mówi, tylko lewaki i feministki, których normalny facet kijem by nie tknął. I wszyscy znani mi ludzie (obu płci) się z tego śmieją.
              • nickbezznaczenia Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:56
                Zdecyduj się.
                Albo nikt albo jednak niektórzy tak mówią.
                • nutella_fan Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:38
                  Nikt normalny.
                  • nickbezznaczenia Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:41
                    Na szczęście to nie ty ustalasz normy,bo świat byłby popieprzony jeszcze bardziej.
                  • blasckbird13 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 00:32
                    Ja jestem normalna, a tak mówię.
              • kura17 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 08:47
                > Nikt tak w Polsce nie mówi, tylko lewaki i feministki, których normalny facet
                > kijem by nie tknął
                . I wszyscy znani mi ludzie (obu płci) się z tego śmieją.

... a rownolegle jest watek o strazniczkach patriarchatu ...
                • m_incubo Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 08:55
                  Nutella jest właśnie z tej prawdziwie polskiej, tradycyjnie katolickiej frakcji, gdzie normalny facet kijem może nie tknie, ale pięścią chętnie przypierdoli, jak trzeba.
              • elenelda Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 18:52
                Zdefiniuj pojęcie „normalny facet”.
      • demodee Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:04
        Nauczyciele i nauczycielki razem to nauczycielstwo ("Związek Nauczycielstwa Polskiego").

Więc szpiedzy i szpieginie to szpiegostwo.

A goście i gościnie to gostwo (bo wymowa [gośćstwo] byłaby szybko uproszczona).
        • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:34
          Jednak dobrze, ze jest chirurgia, nie chirurżstwo.

gośćstwo to bylby wysnienity zbitek spolglosek- jak znalazl na pilotazowa lekcje wymowy polskiego dla obcokrajowcow

• demodee Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:25
            > Jednak dobrze, ze jest chirurgia, nie chirurżstwo.

Chirurżstwo też jest. To społeczność lekarzy (płci obojga) ze specjalizacją chirurgiczną.
        • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:33
          gościostwo. Nie bardziej skomplikowane oś starostwo.
          • demodee Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:49
            > gościostwo. Nie bardziej skomplikowane oś starostwo.

Niekoniecznie. Starostwo pochodzi od starosty. "Gościostwo" musiałoby pochodzić od słowa "gościo", a takiego słowa na razie nie ma. Ale może powstać w kontaminacji ze słowem "kolo". ("Ten kolo to niezłe ciacho". "Ten gość to niezłe ciacho". I mamy: "Ten gościo to niezłe ciacho")
            • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 22:36
              marudzisz, a gospodarstwo pochodzi od gospodarz.
            • ichi51e Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 23:28
              a czemu nie Goście?
              • demodee Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 07:49
                > a czemu nie Goście?

Bo "goście" to l.mnoga od "gość" czyli sami faceci. A jeśli przyszły też kobiety, to trzeba wymyślić inne słowo. Np."gostwo".
    • kasiaabing Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 14:59
      Dziś przeczytałam PEDIATRKA.
      • nickbezznaczenia Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:00
        Straszne!
      • bramstenga Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:33
        To akurat jest kompletnie bez sensu, bo "pediatra" może być też formą żeńską jak "sędzia".
        • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:53
          Ogólnie uważam, że tam, gdzie rzeczownik oznaczający zajęcie kończy się na a, to powinna być to forma używana przez panie. A panowie niech sobie szukają swoich form. Precz z zawłaszczaniem końcówki -a przez mężczyzn! Mają swoje i niech ich używają!
          Widzę to tak:
          Ta pediatra - ten pediater
          Ta sędzia - ten sędziec
          Ta kierowca - ten kierowiec.
          • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:57
            To jeszcze ten mężczyzn i ten koleg. A co wink
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:04
              Jestem za. Podałam tylko przykłady.
          • demodee Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:59
            > Ogólnie uważam, że tam, gdzie rzeczownik oznaczający zajęcie kończy się na a, to powinna być to forma używana przez panie.

Chyba nie ma takiej potrzeby, bo gramatyka się z tym dawno uporała. Mianowicie męskie formy zakończone na -a w formie żeńskiej przybierają formę -ini:
            władca - władczyni
            dawca - dawczyni
            kierowca - kierowczyni.

Więc:
            sędzia - sędzini
            pediatra - pediatrzyni.

Proste i logiczne!
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 06:25
              Gramatyka sobie poradziła, ale patriarchat - niekoniecznie.
              Bo na razie, jak się tworzy żeńskie odpowiedniki, to jest:
              ”Kierowczyni? Lewactwo! Może jeszcze kierownica.”
              Przede wszystkim taka zmiana byłaby odzyskaniem zagrabionej kobietom końcówki -a!
          • 7katipo Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:53
            I dentyst.
            • kasiaabing Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 21:30
              Dentys to tylko stomatologiczny
            • zuzanna_a Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:54
              Szachist
              Optomeryst ( brzmi jak kamien szlachetny wink )
              Wykładowiec
              I w ogole męzczyzn.

Ja z kolei chce byc
              Człowieczką.
              Dla rownowagi 😆
              • ursydia Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 23:15
                Idę o zakład, że to formy, ponieważ są dla mężczyzn, przyjęłyby się momentalnie i żaden nie pisałby : omajgad chirurżka!
                Tak jak panie na forum.
                • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 10:28
                  ursydia napisała:

> Idę o zakład, że to formy, ponieważ są dla mężczyzn, przyjęłyby się momentalnie
                  > i żaden nie pisałby : omajgad chirurżka!
                  > Tak jak panie na forum.
                  Slowotworstwo temu przeczy. Formy że zbitkami głosek trudnymi do wymowienia są eliminowane albo upraszczane. A ta forma jest akurat okropna.
      • kropka_kom Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:36
        kasiaabing napisała:

> Dziś przeczytałam PEDIATRKA.
        pediatrka sratka....lewactwo to stan umysłu
        • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:41
          kropka_kom napisała:

> kasiaabing napisała:
          >
          > > Dziś przeczytałam PEDIATRKA.
          > pediatrka sratka....lewactwo to stan umysłu

A prawactwo to upośledzenie
    • leosia-wspaniala Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:02
      >jak to ma dzialac niby?

Według zasad gramatyki języka polskiego.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:03
        czyli ?
        • angazetka Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:10
          Czyli tak jak przy nauczycielce.
    • umi Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:04
      Szpiezka <3

Brzmi jeszcze lepiej niz chirurzka smile smile Lubie to! Kto sie nie przykladal w mlodosci do polskiej wyowy, lezy big_grin
      • angazetka Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:10
        Szpieżka jest jakoś trudniejsza do wymówienia niż ścieżka?
        • umi Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:57
          Chirurzka nie jest jakas trudna wink

jak sie wczesnie zaczelo nauke polskiego
          • ichi51e Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 23:31
            tu rez bym widziała chirurge celem uproszczenia
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 06:18
              Chirurgini.
          • z_lasu Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 08:44
            Szczególnie w porównaniu z adiunktką.
      • agaagaaga123 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 01:45
        Jeszcze lepiej brzmi psychatrżka i nie wymyśliłam tego tylko przeczytałam przedstawienie gościni wywiadu na poczytnym portalu znanym tutaj
        • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 10:16
          Ale jak ma być psychiatrżka to powinien być psychiatrg. Bo niby skąd to "ż" się wzięło?
    • klementyna156 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:10
      ok boomer wink
      Sorry, nie ogarniesz już tego - nie poradzę nic.
      Tak, normalnie używamy form żeńskich/ neutralnych płciowo w codziennym życiu. Bez problemu. Ale niektórzy nie ogarną pewnie nigdy - to nie kwestia wieku ale niereformowalnej psychiki.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:14
        >ok boomer wink
        >Sorry, nie ogarniesz już tego

dlaczego ?
        • klementyna156 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:24
          no_easy_way_out napisał:

> >ok boomer wink
          > >Sorry, nie ogarniesz już tego
          >
          > dlaczego ?

Kwestia otwartości na zmiany na świecie. Skoro ich nie widzisz, nie akceptujesz, nie przyjmujesz do wiadomości, że patriarchat to przeżytek i odchodzi do lamusa - nie załapiesz i zmian językowych. One są odbiciem tego, co się dzieje w rzeczywistości - czyli powolnej, ale nieuniknionej emancypacji kobiet (oraz też osób, które mężczyznami nie są).
          • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:03
            >Kwestia otwartości na zmiany na świecie. Skoro ich nie widzisz,

wytrzaskujesz to z dupy, bo?

>nie akceptujesz,

wytrzaskujesz to z dupy bo

> nie przyjmujesz do wiadomości,

wytrzaskujesz to z dupy bo?

Ciekawe, czy zdajesz sobie sprawe, ze uroilas sobie to w glowie i cala dobudowana otoczka jest twoja, wyimaginowana, nie moja?
            Spokojnie, to pytanie retoryczne. Nie musisz glosno odpowiadac. Ja odpowiedz znam.
            • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:36
              bo gdybyś nie miał problemu z tymi zmianami to byś je przyjął jako coś naturalnego i do głowy babci nie przyszło żeby zakładać wątek w temacie. Zazwyczaj zakładasz wątki w tematach które jakoś cię przerażają lub powodują dyskomfort, typu miesiączka.
              • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:41
                Ujme to najdelikatniej jak potrafie: ktos z nas ma tu dosc daleko posunieta paranoje- I nie jestem to ja.

Sprobuj zyc w miare normalnie.
                Polecam
                • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:46
                  ależ ja żyję zupełnie normalnie, a zmiany zachodzące w świecie nie powodują, ze czuję jakby mi ktoś wyrywał dywanik spod nóg i nie muszę w tych sytuacjach zakładać wątków „jak żyć”. Buźka.
                  • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 20:50
                    jednoraz0w0 napisał(a):

> ależ ja żyję zupełnie normalnie, a zmiany zachodzące w świecie nie powodują, ze
                    > czuję jakby mi ktoś wyrywał dywanik spod nóg i nie muszę w tych sytuacjach zak
                    > ładać wątków „jak żyć”.

Mhm fajnie.

A ja ostatnio wymienilem lusterko w samochodZie I w przeciwienstwie do takich jak Ty - nie przerazalo mnie to.

To tak a propos niezwiazanych kwestii z postem startowym i bladzeniu interprecji i rozumowania
                    • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 22:37
                      que?
          • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:23
            Chirurżkę czy nawet szpieżkę rozumiem, choć poza internetem nie słyszę tego wcale. Ale ok, jest w tym jakaś tam logika języka. Natomiast przy okazji tworzy się potworki językowe typu osoby uczniowskie albo sztucznie rozdyma się wypowiedź: uczniowie i uczennice, uczestnicy i uczestniczki. Albo mamy postulaty typu dzień dziabka dla niebinarnych babć i dziadków...
            • daniela34 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:46
              Osoby uczniowskie to istotnie na siłę. "Uczniowie i uczennice" jest grzecznościowe i nie jest niczym nowym. "Obywatelki i obywatele!" w PRL. I nawet nasza konserwatywna B.Szydlo mówiła "Polki i Polacy." Dzień niebinarnych babć i dziadków- o tym, to nie słyszałam.
              • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:04
                Grzecznościowo to oczywiście ma sens, jak już w słynnym Polki i Polacy. To co mi przeszkadza, to postulaty, żeby zawsze tak mówić, niezależnie od kontekstu, także w zwykłym tekście. To prowadzi do niepotrzebnego wydłużania wypowiedzi, tam gdzie nie ma potrzeby. I też kryje w sobie pułapki - zaraz okaże się, że tak jak z dziabkiem, potrzeba nowych słów bo zawsze ktoś będzie się czuł wykluczony: dlaczego tylko Polki i Polacy i jak nazwać niebinarne osoby polskiego obywatelstwa... Dziabko - czytałam o tej inicjatywie na którejś z feministycznych grup na FB.
            • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:51
              > dzień dziabka

Urzekło mnie smile
              • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:09
                >Urzekło mnie smile

Tak, tyle, że zaraz zaczęła się dyskusja, dlaczego dziabko a nie dziabcia albo babdek. smile
              • ludzikmichelin4245 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:16
                Mnie tez się podoba dziabko, urocze, oddające całą wnuczęcą miłość świata smile
            • chlodne_dlonie Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:57
              taje napisała:
              > Albo mamy postulaty typu dzień dziabka dla niebinarnych babć i dziadków...

Serio ktoś coś takiego wymodził??

OMG
          • marianna211272 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:50
            na ale no_easy wyrazie pisze ze mieszka poza polska wiec ta codziennosc jezyka jej umyka.Ja tez mieszkam we wloszech I nie mam okazji sie osluchac no moze przy okazji sluchania podcastu np Niedzwiedzkiej ale poza tym kiedy .Czasami wiec trudno jest odmienic bo wydaje ci sie ze wychodzi jakis dziwaczny twor dlaczego nie zaakceptiwac tego jako zwyczajne pytanie tylko odrazu przypisywac nieotwartosc.
            • daniela34 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:55
              *Mu umyka smile to on. Forumowicz nie forumka (żeby tak zostac przy problemie form)
              • marianna211272 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:25
                eh no to jak sie nie oburzy to tylko potwierdzi otwartosc
                • daniela34 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:48
                  wink
              • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:51
                Wychodzi na to, ze przewidujac trendy, przybralem niebinarna ksywe suspicious
          • nutella_fan Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:49
            Ale kto te zmiany wprowadza? Lewica na siłę. Mi akurat patriarchat bardzo odpowiada, przynajmniej w mojej rodzinie. Rządy feministek i zniewiescialych pseudo mężczyzn to straszna wizja.
            • starczy_tego Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 21:16
              😂
            • 152kk Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 21:22
              Ale jak drugie zdanie ma się do trzeciego? Obawiasz sie rzadów feministek i zniwieściałych pseudomeżczyzn w swojej rodzinie?
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:04
          To ja Ci wytłumaczę, po co to wszystko.

Cały ten ruch "woke" (feminatywy, zaimki, wzmożenie w temacie praw LGBT) zaje*iście służy neoliberalnemu kapitalizmowi, patriarchatowi i w gruncie rzeczy - prawicy. Rasizm, dyskryminacja z dowolnych powodów - one nigdzie sobie nie poszły i mają się świetnie, natomiast feminatywami i tęczowymi flagami znakomicie się przykrywa współczesne niewolnictwo, niskie płace, brak perspektyw, traktowanie pracowników jak jednorazowego zasobu - no o co wam chodzi, jesteśmy POSTYMPOWI, wywieszamy tęczową flagę w Pride Week i zatrudniliśmy informatyka z kolczykami. Dzięki woke można dużo mówić, mało robić - generujemy tony papierów, z których ma wynikać, jacy to niby nie jesteśmy dobrzy, równościowi i inkluzywni. Po cichu oczywiście wszystko zostaje po staremu.
          • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:07
            zostaje po staremu ?
            ludzie traca robote sa szkalowani za to ,ze osmielaja sie powiedziec ze sa dwie plcie , chlop i baba, nie pincet
            • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:15
              bigimax4 napisał:

> zostaje po staremu ?
              > ludzie traca robote sa szkalowani za to ,ze osmielaja sie powiedziec ze sa dwie
              > plcie , chlop i baba, nie pincet
              A jak chłop w rzeczywistości jest babą to co zrobisz? Ja rozumiem że dla ciebie to za trudne do ogarnięcia ale tak bywa. Albo jednocześnie i baba i chłop?
              • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:23
                paskudek1 napisała:

> bigimax4 napisał:
                >
                > > zostaje po staremu ?
                > > ludzie traca robote sa szkalowani za to ,ze osmielaja sie powiedziec ze s
                > a dwie
                > > plcie , chlop i baba, nie pincet
                > A jak chłop w rzeczywistości jest babą to co zrobisz? Ja rozumiem że dla ciebie
                > to za trudne do ogarnięcia ale tak bywa. Albo jednocześnie i baba i chłop?
                >
                >
                > to wszystko jest zrozumiałe i dla inteligentnego człowieka było zrozumiałe i wcześniej. Nawet w starożytności nie miano z tym problemu...natomiast po co łączyć to z językiem, który sam rządzi się swoimi prawami?
              • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:49
                bywa. Albo jednocześnie i baba i chłop?

no, a do tego jest plynacym stumykiem za godzine betoniarka a wieczorem to juz nie wiadomo czym jest

margines ludzi z problemamy to nie powod zeby jakies problemy oblakanych przerzucac na cale spoleczenstwo
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:10
                >A jak chłop w rzeczywistości jest babą to co zrobisz

A na czym w rzeczywistości polega bycie babą w przypadku osoby, która biologicznie jest chłopem?
                • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:13
                  Na tym tłuczku, że płeć to nie tylko kutas czy wagina. Ale do tłuczka nie dotrze
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:24
                    A potrafisz normalnie wyjaśnić, czy tylko rzucać obelgami?
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:40
                    Dobra, spróbuję ułatwić: skoro nie tylko kutas i wagina, to czemu osoby jakoby urodzone w niewłaściwym ciele za wszelką cenę dążą do pozyskania tego kutasa/waginy?
                    • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:43
                      Bo to się nazywa uzgodnienie albo korekta płci wielce szanowny Panie. Koryguje się to co natura z lekka skopała czyli zewnętrznie dała cechy nie tej płci, która jest w MÓZGU.
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 16:04
                        Niczego się nie koryguje, amputuje się zdrowe narządy płciowe i wytwarza dość nieudolne (np. wytworzony w ten sposób penis trzeba wspomagać sztuczną pompeczką, żeby w ogóle stanął) imitacje narządów płci przeciwnej. O korekcie to ewentualnie moglibyśmy mówić w przypadku osób interpłciowych urodzonych z podwójnymi narządami. A wszystko to w sytuacji, w której właściwie nawet nie wiemy, czym jest transpłciowość (ba, nawet Wy się zataczacie od ściany do ściany między "naturalne zjawisko!" a "natura spaprałam urżnąć, zrobić nowe!").

A ta płeć mózgu to na czym polega? Na malowaniu paznokci czy chodzeniu na wysokich obcasach?
                        • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 18:24
                          To że TY nieuku ograniczony nie rozumiesz na czym coś polega nie oznacza że to nie istnieje i jest wymysłem.
                          • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 18:54
                            nie bardzo wiem skad przekonanie ze ty wiesz o co w tym chodzi ,ale przypuszczam ze to tylko urojenia
                    • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:45
                      A, i jeszcze jedno - nie każdy się decyduje na medyczną korektę płci, ale chciałby, chciałaby być traktowany zgodnie z płcią, którą się czuje. W społeczeństwach otwartych jest to możliwe, w zamkniętych, ksenofobicznych nie.
                      • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:53
                        z płcią, którą się czuje. W społeczeństwach otwartych jest to możliwe, w zamkniętych, ksenofobicznych nie.

to ze ty sie czujesz napoleonem nie znaczy ze nim jestes
                        to jak sie czuje ktos z problamami psychicznymi to generalnie jego sprawa nie spoleczenstwa
                        • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 18:23
                          Napoleon to nie płeć młotku. Sorry ale z niektórymi trzeba rozmawiać na ich poziomie.
                  • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 16:03
                    Na tym tłuczku, że płeć to nie tylko kutas czy wagina

przez lata dzialalo , a wasz swiat swirow ,w ktorym wszytko jest wzgledne i zalezy od tego jak kto sie czuje zupelnie mnie nie obchodzi nie interesuje , zadaje sie tylko ze zdrowymi jednostkami ktore wiedza kim sa
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:29
              A to też.

Myślę, że cały neoliberalny kapitalizm rechocze teraz ze szczęścia, zapijając najlepszym szampanem, i patrzy, jak lewica, zamiast walczyć o prawa pracownicze, organizować strajki, a przynajmniej uświadamiać, w jakiej jesteśmy d*pie, napier*ala się w tematach, czy należy mówić "szpieżka" czy "szpiegini" albo "czy transkobiety to kobiety".

Możliwość wypierniczenia każdego z roboty w każdej chwili bez zachowania procedur też jest niebywale cenna - dotąd trzeba było się pieprzyć z jakimiś umowami, terminami, procedurami (a w ostateczności podrzucać ludziom pornografię dziecięcą na kompa, no weś) - teraz wystarczy wyciągnąć komuś zdanie z artykułu sprzed 30 lat albo z zaskoczenia sprowokować do głupiego gestu (jak tego kierowcę), a potem tylko nagonka oburzonego społeczeństwa i ofiara sama się zwolni (albo sobie w łeb strzeli, jeszcze lepiej).
              • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:46
                otem tylko nagonka oburzonego społeczeństwa i ofiara sama się zwolni

zeby daleko nie szukac , wywalony z lewackiego progresywnego inkuzywnego radia szanujacego wszytko i wszystkich za wyrazenie swojej opinii

spidersweb.pl/rozrywka/2020/08/11/piotr-jedlinski-radio-nowy-swiat-cenzura-kontrowersje-komentarze
          • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:46
            Niestety muszę się zgodzić... Bez faktycznej zmiany dotyczącej praw kobiet, pracowników etc same zmiany języka nic nie dadzą a tylko przypudrują to co skrzeczy. Język, owszem, pomaga ale wtedy, kiedy coś za tym idzie. Najpierw otwórzmy dany typowo męski zawód na kobiety a potem zastanawiajmy się, czy potrzebujemy tu feminatywu.

Problemem nie jest tak naprawdę brak formy żeńskiej w języku tylko uwarunkowania prawne/ekonomiczne, które zamykają dostęp do zawodu chcącym tego kobietom/mniejszościom. Czy pracowniczka samorządowa zarabiająca minimum krajowe ucieszy się bardziej z podwyżki czy z tego, że nareszcie może się podpisać na urzędowej korespondencji jako pracowniczka a nie pracownik?
            • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:52
              Najpierw otwórzmy dany typowo męski zawód na kobiety a potem zastanawiajmy się, czy potrzebujemy tu feminatywu.

to np. sluzby oczyszczania miasta sa jakos chronione zaborczo przez mezczyzn ,
              jakos nie widze smieciarek w tej robocie
              bo u was wszytko co ponizej managera sredniego szczebla w korpo to robota dla tych przyglopow mezczyzn
              dopiero wyzej musza byc parytety srety , prezydentki i inne raki
              • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:07
                Jak nie będzie zainteresowania ze strony kobiet (a też spodziewam się, że będą zawody, gdzie nie będzie) to tym bardziej nie będzie potrzeby tworzyć feminatyw bo nie będzie zapotrzebowania społecznego. Nie wiem w czym widzisz problem.
                • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:08
                  *feminatywÓW
            • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:23
              > Najpierw otwórzmy dany typowo męski zawód na kobiety a potem zastanawiajmy się, czy potrzebujemy tu feminatywu.

nic nie pomoże otwarcie typowo męskich zawodów na kobiety, jeśli nadal praca wykonywana przez kobiety pozostanie bezpłatna a jednocześnie konieczna. Dopóki tego się nie rozwiąże, tylko jakiś promil kobiet będzie w stanie wykorzystać te szanse. Jedyna szansa jaką widzę to zacząć płacić za pracę opiekuńczą (paniom pytającym czy ktoś im ma płacić za to, że same sobie ścielą łóżko, dziękujemy i zapraszamy do tego kącika gdzie siedzą ci od bon motu o feminizmie, szafie i piątym piętrze), bo to jest jedyna szansa żeby po pierwsze to było widziane nie jako resume gap, a po drugie żeby panowie się tym zajęli. Dopóki to będzie wyglądać tak, ze coraz więcej mężczyzn i kobiet jest w męskich czy w ogóle płatnych zawodach a coraz mniej kogokolwiek w sektorze opiekuńczym, bezpłatnym lub za słabo opłacanym, słabo to widzę. Ale to się nie zmieni, bo wymagałoby innego podziału tortu, a nóż trzymają ci co już mają największy kawałek tego tortu.
              • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:40
                Tak, wiem, że to wieloaspektowy problem i samo likwidowanie barier w dostępie do konkretnego zawodu nie wystarczy. Mnie raczej chodziło o to, że najpierw spróbujmy poprawić rzeczywistość kobiet a potem kłóćmy się o feminatywy. W tej kłótni o język często umykają poważniejsze problemy.
                • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:59
                  rzeczywistości kobiet się nie poprawi bez poprawy rzeczywistości osób, wykonujących darmową a niezbędną dla społeczeństwa pracę. Otwierając męskie zawody poprawia się tylko los niektórych kobiet.
                  • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:02
                    co do zasady masz rację, że sama zmiana języka to pudrowanie problemu który ma źródła gdzie indziej.
              • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 16:00
                dzę to zacząć płacić za pracę opiekuńczą

z ciekawosci , kto ma placic ?

, a po drugie żeby panowie się tym zajęli

mam rozumiem zeby za to zaplacili ?

a coraz mniej kogokolwiek w sektorze opiekuńczym, bezpłatnym lub za słabo opłacanym, słabo to widzę

ale ile ty chcesz kasy za prace opieknuncza ktora moze byc wykonywana przez prawie ze kazdego
                tyle co neurochirurg z latami nauki doswiadczenia? czy poziom inzyniera energetyka zjamujacego sie obsluga ellektrowni bedzie wystarczajacy?
                • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 19:19
                  >> dzę to zacząć płacić za pracę opiekuńczą
                  >z ciekawosci , kto ma placic ?

Może ci, którzy by chcieli, żeby ta praca była wykonana?

>> a po drugie żeby panowie się tym zajęli
                  > mam rozumiem zeby za to zaplacili ?

Mogą się sami zająć SWOIM dzieckiem, matką, ojcem, bratem. No albo zapłacić. Kto niby miałby płacić za zajmowanie się ICH bliskimi?

> ale ile ty chcesz kasy za prace opieknuncza ktora moze byc wykonywana przez prawie ze kazdego

Ile jesteś gotów zapłacić za komfort swoich nieporadnych bliskich? I czy kiedyś w ogóle próbowałeś zająć się taką pracą dłużej niż przez 15 minut?
                  • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 20:54
                    Może ci, którzy by chcieli, żeby ta praca była wykonana?

nie bardzo nawet podejmuje sie objac twoj tok myslenia
                    jak chce zeby praca byla wykonana to znajduje kogos kto to zrobi albo ja to zrobie
                    jak znasz inne mozliwosci to chetnie sie dowiem

Ile jesteś gotów zapłacić za komfort swoich nieporadnych bliskich

??? co to ma do rzeczy ile ja jestem gotow zaplacic
                    istotne jest za ile znajde kogos kto to zrobi
                    nawet nie bardzo wiem o co ci chodzi w tych wywodach
                    • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 22:07
                      > jak chce zeby praca byla wykonana to znajduje kogos kto to zrobi albo ja to zrobie
                      > jak znasz inne mozliwosci to chetnie sie dowiem

Aha. Proste. Większość facetów znajduje po prostu jakąś kobietę w swoim najbliższym otoczeniu. Żonę, siostrę, szwagierkę, matkę. I ma zrobione. To jest właśnie to co zawiera się w określeniu "nieodpłatna praca opiekuńcza".

> istotne jest za ile znajde kogos kto to zrobi

Prawdopodobnie znajdziesz za darmo. Żonę, siostrę, szwagierkę, matkę.

> nawet nie bardzo wiem o co ci chodzi w tych wywodach

A to akurat widać.
                      • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 22:39
                        Prawdopodobnie znajdziesz za darmo. Żonę, siostrę, szwagierkę, matkę.

nic nie ma za darmo grazyna
                        • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 01:42
                          bigimax4 napisał:

> Prawdopodobnie znajdziesz za darmo. Żonę, siostrę, szwagierkę, matkę.
                          >
                          > nic nie ma za darmo grazyna

oczywiście, ze nie ma nic za darmo janusz. Jeśli przy twoich starych rodzicach pracuje twoja żona (statystycznie rodzicami facetów najczęściej zajmują się synowe, nie synowie i to nie tylko w Polsce) albo przy twoich dzieciach robi mama twoja lub twojej żony, to jest milczące założenie, ze nie wezmą za to poeniedzy - czyli w rezultacie to one za to płacą, swoim czasem, swoim zdrowiem, swoim zaangażowaniem. Nawet jak ktoś ma posadę cięcia i jedynym jego zadaniem jest siedzieć na dupie w kanciapie, to za swój czas dostaje zapłatę, ponieważ ten czas to jest dla niego wartość i kapitał. A kobiety obrabiające członków rodziny nie dostają żadnej zapłaty, więc to jest za darmo dla janusza, ale nei dla nich.
                          • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 11:22
                            kobiety obrabiające członków rodziny nie dostają żadnej zapłaty, więc to jest za darmo dla janusza, ale nei dla nich.

to sie dogaduj ze swoim januszem ,rob nie rob co mnie to obchodzi , ale jesli oczekujesz ze za to zaplace to jestes smieszna
                            no powiedzmy za wyjatkiem, ze dostaniesz zaplate za swoja" prace" ale mieszkanko po babci idzie do panstwa ? pasuje?
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:38
              <. Język, owszem, pomaga ale wtedy, kiedy coś za tym idzie. Najpierw otwórzmy dany typowo męski zawód na kobiet

Które zawody typowo męskie są prawnie zablokowane dla kobiet? To najczęściej dziewczynom nie przychodzi do głowy, że mogłyby te zawody uprawiać...
              Prawnie to właściwie nic nie jest zablokowane.
              • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:49
                Masz rację - nie chodzi tylko o same bariery, uprościłam. Mnie raczej chodzi o to, że samym językiem nie zmienimy rzeczywistości, jeśli nie ma innych działań. I o to, że walka o murarki i górniczki sprawia wrażenie, że coś się dzieje w sprawie kobiet a faktycznie to tylko listek figowy plus tracenie energii na często bezproduktywne spory w gronie, które de facto ma podobny interes.
      • skumbrie Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:16
        Sorry, nie używam chirurgii, spiezki też nie i raczej nie będę.
        • skumbrie Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:17
          *chirurzki
        • aqua48 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:27
          Nie używam szpieżki, chirurźki, pediatrki ani ministry. Nikt w moim otoczeniu (a są w nim również poloniści) nie używa tych słów. Mówimy za to lekarka, nauczycielka, pani minister i pani doktor.
          • milva24 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:32
            Ja od zawsze mówiłam ginekolożka i pediatrzyca zanim tzw feminatywy były w modzie. Traktowałam to jako słowotwory na własny użytek a tu po prostu wyprzedzałam trendy big_grin
            • aqua48 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:44
              milva24 napisała:

> Ja od zawsze mówiłam ginekolożka i pediatrzyca

A dla mnie zawsze była ta ginekolog i ten ginekolog, ta pediatra i ten pediatra.
              • chlodne_dlonie Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:59
                Ano właśnie, i komu to przeszkadzało..?
            • nutella_fan Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:50
              Pediatrzyca.. Brzmi jak drapieżny ptak, masakra.
          • bramstenga Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:35
            Po co używać "pediatrki", skoro można na lekarkę tej specjalności mówić po prostu "pediatra" (ta pediatra)?
            • milva24 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:52
              Ja mówiłam pediatrzyca bo ona taką niezbyt przyjemna choć fachowa big_grin
          • starczy_tego Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:47
            Ok boomer
    • yenna_m Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:30
      Nauczyciele (jeśli określenie obejmuje grono kobiet i meżczyzn) - szpiedzy.

Nie ma za co.
      • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 15:58
        Ale nauczyciele jako grupa panów i pań to jest do bólu patriarchalne. Skoro już zmieniamy język pod zmiany społeczne to może nauczycielstwo, Państwo Nauczycielstwo (nawet słowa nie trzeba wymyślać -> Związek Nauczycielstwa Polskiego) wink
        • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:33
          O wiele narddiej wkurzające jest to że w dokumentacji używa się wyłącznie form męskich i wychodzą potworki językowe. Wychowawca klasy 5a poinformowała uczniów... Sekretarz szkoły prosi aby zgłaszać do niej zapotrzbowanie.... Główny księgowy Aniela Iksinska...
          • yenna_m Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:14
            Mozna jeszcze: nauczycielstwo - szpiegostwo.
        • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:40
          No ale wtedy tak ze wszystkim trzeba. Z uczniami niby da się - uczniostwo ale co takimi lekarzami, uczestnikami, sportowcami?
          • amast Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:44
            Nie wiem, może trzeba zapytać Bralczyka. Chociaż po zastanowieniu to jego lepiej nie, on strasznie patriarchalny stosunek do życia ma.
            Ale na pewno ktoś coś wymyśli. Albo ktosia. Ja wierzę w ludzi wink
    • asia_i_p Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:41
      Ad. 1 - nie wszyscy, ale też coraz mniej ludzi się dziwi;
      Ad, 2 - w naszej szkole funkcjonuje nauczyciele i nauczycielki, oraz uczennice i uczniowie, względnie nauczycielki i nauczyciele i uczniowie i uczennice. Trochę przedłuża komunikat i tu zazdroszczę anglojęzycznym neutralnych płciowo teachers i students.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:47
        ad. 1 nie no, ze wszyscy to wiem, ze nie - bywam w Polsce i na pewno nie jest to nowa jedynie stosowana forma. Ale zaciekawilo mnie na ile czesto/rzadko zdarza sie, ze ktos tak na co dzien mowi.

ad. 2 Ciekawe jest to co piszesz. W sensie: nauczyciele, nauczycielki, uczniowie, uczennice funkcjonowalo od kiedy pamietam - a jesli mowa o szkole, to pamiec siega od polowy lat 80-tych, poprzez praktycznie cale 90-te.
        Natomiast te konstrukcje, ktore wrzucilem w poscie startowym to pierwszy raz w zyciu zaczalem widziec ..nie wiem dokladnie - rok, poltora temu? jakos tak.
        Natomiast co sie poza internetem dzieje, mam bardzo ograniczona wiedz;, to ledwie jedne-dwie rocznie odwiedziny w Polsce, od nastu lat. Pisane i telefoniczne rozmowy z garstka znajomych i w zasadzie na tym koniec.
        Wiec mam ograniczona wiedze, jak sie jezyk zmienia.
        A moze jest tez kwestia rejonu Polski?
    • extereso Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:46
      Tak, używam, a kiedyś nie używałam. Zmienił się obyczaj i wrażliwość. I bardzo dobrze.
    • ludzikmichelin4245 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:49
      Mój kolega konsekwentnie używa rodzaju żeńskiego dla zbiorowości mieszanej - czyli o grupie on, kolega i dwie koleżanki powie "byłyśmy w kinie".
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:50
        ? a to teraz tak jest prawidlowo ??
        powaznie pytam
        • ludzikmichelin4245 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:15
          Prawidłowa z punktu widzenia języka polskiego jest chyba wciąż forma męska.
          A on sobie mówi tak jak chce i wszyscy jakoś żyją.
          • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 11:40
            ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Prawidłowa z punktu widzenia języka polskiego jest chyba wciąż forma męska.
            > A on sobie mówi tak jak chce i wszyscy jakoś żyją.
            Męskoosobowa. W języku zawarta jest pewna historia, nie powinno się go zmieniać histerycznie, ze względu na źle rozumianą poprawnośc obyczajowo- polityczną. Polszczyzna jest naprawdę bogata, da się pisać i mówić tak, żeby zachować otwartość w stosunku do tych, którzy dotąd byli pokrzywdzeni. Słowotworcze potworzenie nie zmieni rzeczywistości. Język się zmienia, ale trzeba mu dać czas na te zmianę.
            • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:11
              Dokładnie tak!
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:26
              Ale żeńskie nazwy zawodów wykonywanych przez kobiety zawsze istniały w polskim. Nikt nie oburza się na sprzedawczynie, sprzątaczkę, krawcowa, gospodynię, służącą itp.- bo to kobiety robiły od zawsze. Ugruntowane są księgowe, lekarki, nauczycielki, aptekarki, urzędniczki - bo do tych zawodów kobiety ”dorwały się", gdy używanie feminatywów było normalną praktyką - wystarczy poczytać przedwojenne gazety.
              Dlaczego teraz jest z tym aż tak problem? Ok, rozumiem, że niektóre słowa to problem logopedyczny dla niektórych, ale dla bardzo wielu osób to problem językowy ( bo polski rzekomo nie pozwala na żeńskie nazwy zawodów, co jest nieprawda), a dla wielu osób to problem ideologiczny po prostu...
    • podaje_haslo_okon Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 16:50
      1. Nie słyszałam, żeby ktoś używał słowa szpiezka, chirurżka albo gościni. Nie przypominam też sobie, żeby w ostatnim czasie prowadziła jakieś rozmowy, w których można by było tych wyrazów użyć, więc to może być przyczyną.
      2. Już chyba odpowiedziane.
      To ja mam pytanie
      3. Skąd tyle kontrowersji wokół tego tematu? Mam wrażenie, że więcej niż przy okazji słowa "poszłem", a przecież w tym wypadku mamy do czynienia z poprawnymi słowami.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:03
        ad 3 - nieglupie pytanie. Powiem Ci jak ja to widze

"poszlem" jest od zarania dziejow nieprawidlowo i to na tyle powszechny blad, ze troche spowszednial.
        feminatywy to zjawisko, ktore brzmi jak nowomowa; jesli ktos cale nie takie krotkie zycie, kilkadziesiat lat mowil w sposob X i nie bylo to kwestia dyskjusyjna zadna i dosc nagle (w przeciagu paru miesiecy) gdzie nie spojrzy widzi te same slowa wymienione na inne - jednoczesnie widzac, ze mozna oczywiscie mowic po staremu - to jest to perplexing.

Gdyby przez 35 lat nikt nie mial tatuaza, a rok pozniej co trzecia osoba na ulicy miala -i jedni mowili by, ze to piekne dziela sztuki - inni ze cos brzydkiego - a jeszcze inni mieli mieszane uczucia , a sporo osob byla gdzies po srodku (u innych nie przeszkadza mi, ale sam/sama to co najwyzej taki maly albo w ogole nie chce).

Szukam innego porownania, zeby pokazac jak ja to rozumiem, ale nic mi nie przychodzi do glowy.
        • podaje_haslo_okon Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:33
          Pytanie czy wszędzie to widzimy. Ja te formy żeńskie, których wcześniej nie widziałam (ministra), to widzę tylko na gazeta.pl. Nie używam tej formy, bo jest dla mnie nieintuicyjna. Natomiast przez to, że pracuję w korpo, to normalne są dla mnie formy - menadżerka, prawniczka, ekonomistka, audytorka, konsultantka itd. I szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia czy dla kogoś spoza środowiska są to normalne słowa czy nie, mi ułatwiają życie (jak jest gdzieś 3 menadżerów i 1 menadżerka i ktoś mówi o menadżerce, to od razu wiem o kim mowa).
          • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:38
            podaje_haslo_okon napisała:

> Pytanie czy wszędzie to widzimy. Ja te formy żeńskie, których wcześniej nie wid
            > ziałam (ministra), to widzę tylko na gazeta.pl. Nie używam tej formy, bo jest d
            > la mnie nieintuicyjna.

No ja mam podobnie.
            A ze konto od 2 dekad mam na gazecie to na gazete wlasnie wchodze.
            Podczytuje tez co tam wpisze TokFM w social media bo swego czasu lubialem i sluchalem tego radia.
            I ostatni jakis rok -duzo tego, dosc nagle.
            Stad moje pytanie
            • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:40
              A jak jest normalnie, w zyciu codziennym przecietnym szarym w Polsce no to nie wiem wlasnie.
              Ale to juz sie powtarzam.
              • aqua48 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:57
                no_easy_way_out napisał:

> A jak jest normalnie, w zyciu codziennym przecietnym szarym w Polsce no to nie
                > wiem wlasnie.

Normalnie jest raz tak, raz siak, a kiedy indziej na wspak. Każdy mówi tak jak mu wygodnie.
          • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 11:44
            podaje_haslo_okon napisała:

> Pytanie czy wszędzie to widzimy. Ja te formy żeńskie, których wcześniej nie wid
            > ziałam (ministra), to widzę tylko na gazeta.pl. Nie używam tej formy, bo jest d
            > la mnie nieintuicyjna. Natomiast przez to, że pracuję w korpo, to normalne są d
            > la mnie formy - menadżerka, prawniczka, ekonomistka, audytorka, konsultantka it
            > d. I szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia czy dla kogoś spoza środowiska są to n
            > ormalne słowa czy nie, mi ułatwiają życie (jak jest gdzieś 3 menadżerów i 1 men
            > adżerka i ktoś mówi o menadżerce, to od razu wiem o kim mowa).
            I to jest normalne. Nowe formy żeńskie kształtują się z czasem, naturalnie. Ale część tych form nie wejdzie do slownika, bo źle brzmią I wyglądają. Zresztą z róznych powodów. Nie jestem ani purystką, ani konserwatystką językową, ale niektóre z form lansowanych przez media, mnie odstręczają.
    • jednoraz0w0 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 17:00
      > A czy szpiedzy to oznacza kilkoro meskich szpiegow

more być szpiegowie, tak, jak zbiegowie.
      • ichi51e Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 23:36
        wcale nie. Natalia była szpiegiem. Nie znaczy ze Natali przebierała się za mężczyznę.
    • asfiksja Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:26
      >jak to ma dzialac niby?
      Świat się zmienia. To może być trudne, szczególnie dla tych, którzy mają odczucie, że ich akcje spadają (ale nadal stoją szalenie wysoko!). Na pocieszenie powiem ci, że teraz mówi się na to po polsku "wywiad/kontrwywiad" i "agentki wywiadu/kontrwywiadu". Teraz na topie jest wywiad cybernetyczny. W tym przypadku to już w ogóle nie wiesz, czy to kobieta, mężczyzna, czy program komputerowy.
      • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 18:49
        Akurat to z tym wywiadem, cybernetycznym badz nie, a to widze jak cos odwrotnego.

Nie wiem jak czesto/rzadko tego sie uzywa. Ale "wywiad" nie mowi nic o konkretnie plci , nie zwaza na nia.
        Troche jak kiedys.

Pojecia jak "za to grozi prokurator", "anestezjolog", czy "architekt wnetrz", albo "notariusz" kojarzyly mi sie z zawodem, funkcja. Plec byla jak gdyby bez znaczenia.
        teraz kierunek z feminatywami w Polsce jest taki, zeby w nazwie zajecia, zawodu byla wyrazna jednoznacznie plec.

"wywiad" to kierunek odwrotny, niz feminatywy; tu plec jest znow bez znaczenia w jako takim slowie; znaczenie ma funkcja.
    • myszu13 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 19:45
      Świat się zmienia, ale ze mnie stary boomer i feminatywy mnie irytują. Im więcej i bardziej na siłę, tym bardziej jestem na nie. Podobnie mam z Netflixem. Wspieram społeczność LGTB, ale wrzucanie na siłę tematycznych wątków do każdego filmu zaczęło mnie wkurzać.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:55
        Mam podobnie, całe lata wspierałam osoby LGBT, ale obecne postulaty, jak self-ID, są dla mnie nie do przyjęcia.

Był taki fajny moment, kiedy w pop-kulturze już pojawiało się dużo osób LGBT i wychodziło to zupełnie naturalnie (w Desperate Housewives była para gejów, która wprowadziła się na Wisteria Lane i potem adoptowała dziewczynkę, w House'ie chłopak, który upozorował swoje samobójstwo i został drag queen), ale nie było wsadzania Obowiązkowej Tokenowej Osoby Niebinarnej do każdego serialu i każdej książki.
    • ichi51e Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 28.01.22, 23:26
      dla mnie szpiezka dziwne. Wolałabym szpiega. szpiegi szpiedze itd A kobieta zbieg to będzie zbiezka?
      • m_incubo Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 09:17
        Zbiegini.
    • palacinka2020 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 09:35
      W jezyku czeskim i slowackim kazdy zawod zachowal feminatywy i nikogo to nie dziwi. Slowacy maja wiec prezydentke, a Czesi doktorke.
      • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 09:39
        A także ordynatorkę i architektkę 😃.
      • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 11:49
        palacinka2020 napisała:

> W jezyku czeskim i slowackim kazdy zawod zachowal feminatywy i nikogo to nie dz
        > iwi. Slowacy maja wiec prezydentke, a Czesi doktorke.
        Co to za argument? Każdy język jest inny. Czesi zresztą musieli w dużej mierze odtworzyć literacką czeszczyznę w 19 wieku. Padały pomysły całkowitego wyparcia obcych słów, a w wielu przypadkach się nie udało tego uzyskać. Jeszcze jeden przykład na to, że język żyje i pewnych rzeczy nie są się na siłę w nim zmienić.
        • palacinka2020 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:01
          No taki ze polski, slowacki i czeski sa dosc podobne.
          • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:09
            A jak w czeskim i słowackim jest rozwiązana kwestia liczby mnogiej w takich przypadkach - tzn jakim słowem określa się grupę lekarzy mieszanej płci? W języku polskim od zawsze funkcjonuje rodzaj męskoosobowy na określenie grupy osób płci męskiej i żeńskiej.
            • palacinka2020 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:13
              Lekar- lekarka- lekari
              Prezydent-prezydentka- prezidenti

To chyba po polsku cos w stylu "lekarzowie" i "prezydenci", raczej brzmi jak meskoosobowa forma.
          • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:14
            palacinka2020 napisała:

> No taki ze polski, slowacki i czeski sa dosc podobne.
            Są językami słowiańskim, ale wiele je różni. Czesi w gruncie rzeczy mają jeszcze bardziej archaiczną gramatykę i ortografię. Zachowali długości, których w polszczyźnie już nie ma...językiem trzeba dać czas na zmianę.
            • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:19
              Tak naprawdę końcówki żeńskie w polszczyźnie pojawiają się w odniesieniu do różnych zawodów stooniowo, wraz z powolnym wejściem kobiet na rynek pracy. Niestety niektóre z tych lansowanych przez media, brzmią niepoważnie, raczej kojarzą się ze zrobieniami albo narzędziami. Dlatego nauczycielka czy lekarka nie budzą sprzeciwu, a murarka czy górniczka już tak.
              • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:29
                Nie, nie dlatego murarka i górnicza budzi sprzeciw że źle brzmi ale dlatego że jest stosunkowo "nowa" i dotyczy zawodów dotychczas "zarezerwowanych" przynajmniej oficjalnie dla mężczyzn. Murarka i górniczka, adwokatka, pilotka, gjnekolożka sprawiają że się niektórym świat wali. Co prawda kobiet ginegolożek coraz wiecjz adwokatek też bo ale żeby tak oficjalnie o tym mówić? Oficjalnie w dokumentacji edukacyjnej to nawet jedna kobieta nie pracuje.
                • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:45
                  kolożka sprawiają że się niektórym świat wali

nie sadze , to tylko jansna wskazowka kogo omijac
                  jak ktos ma na wizytowce czy przedstawia sie jako pilotka czy murarka to odrazu widac ze swir i sie trzeba trzymac jak najdalej
                • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:47
                  Oczywiście, że nie . Rzeczywistość językowa nie ma w pełni odzwierciedlenia w rzeczywistości pozajęzykowej. Dyplomatka oznacza aktówkę, murarka to wyraz oznaczajacy wszystko, co ma związek z pracą murarza. Tę wyrazy były pierwsze w słowniku. Chirurżka to jakiś dziwny łamaniec językowy, który w odmianie , kiedy pojawia się miękkie ki, jest nie do wymowienia ..Nie zawsze dołozenie żeńskiej końcówki ma sens. W liczbie mnogiej są tylko 2 rodzaje, to też mamy zmienić? Ale właściwie po co? Jaki jest praktyczny sens tej zmiany? Cała historia rozwoju języka pokazuje, że zmian dokonywano, żeby język był prostszy.
                  • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:52
                    Cała historia rozwoju języka pokazuje, że zmian dokonywano, żeby język był prostszy.

historia pokazuje ze jezyk rozwija sie naturalnie ,
                    ideologiczne odgornw zmiany jezyka nie dzialaja,
                    wystarczy popatrzec co zostalo z komunistycznej towarzyszki , przodowniczki i co oni tam jeszcze probowali forsowac
                    • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:05
                      bigimax4 napisał:

> Cała historia rozwoju języka pokazuje, że zmian dokonywano, żeby język był pros
                      > tszy.
                      >
                      > historia pokazuje ze jezyk rozwija sie naturalnie ,
                      > ideologiczne odgornw zmiany jezyka nie dzialaja,
                      > wystarczy popatrzec co zostalo z komunistycznej towarzyszki , przodowniczki i c
                      > o oni tam jeszcze probowali forsowac
                      Coś tam jednak zostało, choć niewiele. Poza tym te 2 sutuacje nie są aż tak do siebie podobne.
                  • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:20
                    Pilot to taki pan co kieruje samolotem ale i taki przyrząd do sterowania telewizorem albo np bramą. Czemuż więc pilotka to nie może być jednocześnie czapka i pani kierująca samolotem?
                    Murarka to także taki owad, ojej, dziwne prawda?
                    Ranny posłaniec może być wcześnie a może być kontuzjowany.
                    Na serio niektórzy twierdzą że feminatywy to ideologia ale ja widzę że ZAPRZECZANIE im i ich umniejszanie to też ideologia.
                    • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:27
                      >Pilot to taki pan co kieruje samolotem ale i taki przyrząd do sterowania telewizorem albo >np bramą. Czemuż więc pilotka to nie może być jednocześnie czapka i pani kierująca >samolotem?

W sumie racja... Za to u mnie w domu na pilota do telewizora mówimy lotnik big_grin Zaczęło się jako domowy żart ale teraz każdy już tak mówi i tylko goście się czasem dziwią.
                    • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:30
                      paskudek1 napisała:

> Pilot to taki pan co kieruje samolotem ale i taki przyrząd do sterowania telewi
                      > zorem albo np bramą. Czemuż więc pilotka to nie może być jednocześnie czapka i
                      > pani kierująca samolotem?
                      > Murarka to także taki owad, ojej, dziwne prawda?
                      > Ranny posłaniec może być wcześnie a może być kontuzjowany.
                      > Na serio niektórzy twierdzą że feminatywy to ideologia ale ja widzę że ZAPRZECZ
                      > ANIE im i ich umniejszanie to też ideologia.
                      > dobrze, że zaznaczylaś, że Ty. Tak, w języku polskim są słowa wieloznaczne. Pojawiały się z różnych przyczyn w trakcie historii. Jedne ginely śmiercią naturalną, inne się zachowały. Może też trzeba dać językowi czas, żeby do pewnych rzeczy się przystosował? A nie wprowadzać w ciągu paru tak wielu zmian. Skoro końcówki żeńskie przyjęły się w jedynych zawodach , przyjmą się w innych. Język to system powstający tysiące lat, może zamiast wprowadzać nazwy, które budzą sprzeciw, skoncentrować się na sensownym dostosowaniu do nowych realiów.
                      • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:48
                        Ale kto mówi że to ma być wprowadzone szybko? Ot, pojawiają się w przestrzeni publicznej słowa i sobie krążą. Sęk w tym że niektórych te słowa tak kłują w oczka i uszka że protestują głośno nawet sami nie wiedząc przeciw czemu. Ostatnio gdzieś czytałam taki komentarz, że największe kontrowersje w programie radiowym, aż do maili i telefonów od radiosłuchaczy powoduje nie temat, nawet najbardziej bulwersujący a słowo GOŚCINI. Ojej, gościni przyszła i to tak oburza słuchaczy że muszą zareagować
                        • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:51
                          Ojej, gościni przyszła i to tak oburza słuchaczy że muszą zareagować

nie podoba sie i reaguje a wszawe lewactwo mimo to pcha goscini i inne gowna , po co , nikt tego nie chce poza garstka oblakanych swirow
                        • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 15:51
                          No protestują bo ich kłuje w oczy. Mnie kłuje w oczy łamiąca wiadomość. Nie doszukiwałabym się w tych protestach wrogich intencji.
                  • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 20:28
                    Ja to się dziwię, jakim cudem odróżniacie pilota od telewizora od pilota od samolotów...
                • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:19
                  >Nie, nie dlatego murarka i górnicza budzi sprzeciw że źle brzmi ale dlatego że jest stosunkowo >"nowa" i dotyczy zawodów dotychczas "zarezerwowanych" przynajmniej oficjalnie dla mężczyzn.

To nie są "prestiżowe" zawody, gdzie taki argument - mężczyźni bronią swojej pozycji przed kobietami - mógłby przeważać. Raczej nikt się nie dziwi dyrektorkom, adwokatkom czy menadżerkom, więc nie sądzę, by murarka czy górniczka były kontrowersyjne z tego powodu.

Niektóre z nowych form po prostu źle brzmią (chirurżka, szpieżka) albo sugerują nie zawód, a przedmiot albo zwierzę (zwłaszcza przyrostki - arka, -ica). Niektóre proponowane końcówki typu -yca mają historycznie negatywne konotacje w odbiorze językowym albo są traktowane jako zgrubienie. Myślę, że w dużej mierze opór przeciwko nowym formom ma uwarunkowania nie tyle ideologiczne, co estetyczne/językowe... Część z tych nowych form osłucha się i wejdzie do kanonu ale pewnie nie wszystkie.

Nie feminatyw ale przykład nowego zwrotu, którego ja nie jestem w stanie zdzierżyć to np. łamiąca wiadomość, chamskie przetłumaczenie na polski breaking news. Dla mnie brzmi absolutnie nienaturalnie, nie jestem w stanie go zaakceptować więc nie używam.
                • no_easy_way_out Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 16:13
                  paskudek1 napisała:

> Nie, nie dlatego murarka i górnicza budzi sprzeciw że źle brzmi ale dlatego że
                  > jest stosunkowo "nowa" i dotyczy zawodów dotychczas "zarezerwowanych" przynajmn
                  > iej oficjalnie dla mężczyzn. Murarka i górniczka, adwokatka, pilotka, gjnekoloż
                  > ka sprawiają że się niektórym świat wali.

Jak dla mnie to brzmi jak dorabianie ideololo

Goscini podobnie razi oczy jak chirurzka.
                  Chyba nie dlatego, ze komus sie “swiat wali” , i nigdy nie przyjmowal do wiadomosci, ze kobieta tez moze byc gosciem, chce mozliwosc byci goszczonym zarezerowowac tylko dla mezyczyzn?
    • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:41
      jak to ma dzialac niby?

to im styki pali, bo z jednej strony "walcza" h wie o co, a z drugiej sie osmieszaja
      to jedyne co im pozostalo to wysmiewac tych dla ktorych goscini to rak oczu
      • ludzikmichelin4245 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 12:48
        Rak dla oczu to są twoje posty, z całą gamą błędów ortograficznych, gramatycznych i interpunkcyjnych.
    • zuzanna_a Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:03
      Na dokumwntach z urzedu
      Bedzie podpis klienta/klientki ?
      Nie mozna juz napisac - drodzy klienci - bo to patrarchalne?

Zaproszenie dla Gościa i gościni ( bo nie mozna powiedziec drodzy goście)

?

Lekarz powie ze ma pacjentow i pacjentki - wsyzstko bedziemy dzielic?
      Nie bedzie nastolatków? Bo nastolatek to r. meski? Czyli mama dwoch corek powie ze ma nastolatki w domu, mama dwoch synow ze ma nastolatków - a mama syna i corki? Kogo ma w liczbie mnogiej? Dzieci ma, ok. A nastolatkow miec juz nie moze? Moze powinna mieć nastolatkowstwo?
      Nie, nie da sie wywalic jezyka do gory nogami.
      To są jakies koszmarne kreatury a nie slowa.
      • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:07
        zuzanna_a napisała:

> Na dokumwntach z urzedu
        > Bedzie podpis klienta/klientki ?
        > Nie mozna juz napisac - drodzy klienci - bo to patrarchalne?
        >
        > Zaproszenie dla Gościa i gościni ( bo nie mozna powiedziec drodzy goście)
        >
        > ?
        >
        > Lekarz powie ze ma pacjentow i pacjentki - wsyzstko bedziemy dzielic?
        > Nie bedzie nastolatków? Bo nastolatek to r. meski? Czyli mama dwoch corek powie
        > ze ma nastolatki w domu, mama dwoch synow ze ma nastolatków - a mama syna i co
        > rki? Kogo ma w liczbie mnogiej? Dzieci ma, ok. A nastolatkow miec juz nie moze?
        > Moze powinna mieć nastolatkowstwo?
        > Nie, nie da sie wywalic jezyka do gory nogami.
        > To są jakies koszmarne kreatury a nie slowa.
        W języku obowiązuje zasada ekonomii i upraszczania, stąd pewne rzeczy się nie przyjmą.
        • taje Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 13:22
          Obyś miała rację. Też mi się nie podoba sztuczne rozdymanie języka.
          • zuzanna_a Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 14:44
            Nie tylko z powodu rozdymania.
            Niepoprawne formy tez sie przyjmuja ponimo ze nie powinny, chyba z 80% ludzi uzywa slowa Witam szczegolnie w korepondencji - co mnie az parzy w oczy, ale tak sie okopało, ze pewnie zostanie.
            Nie da zie sztucznie sterowac jezykiem.
    • escott Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 17:52
      U mnie wszyscy wokół używają naturalnie, czasem starej formy, w której kobiet nie ma, z przyzwyczajenia, ale czesto już nowych, równie odruchowo. Niesamowite. Język nareszcie dostosowuje się do rzeczywistości surprised Mało tego, w liczbie mnogiej używa się normalnie form podwójnych i nikt jeszcze nie umarł z przemęczenia z tego powodu. A na koniec, najgorszy szok: tak, używanie form wyłącznie męskich i pomijanie kobiet jest seksistowskie! Niesłychane, ale tak. Oczywiście to nie oznacza, że komuś od razu trzeba zarzucać złą wolę, jeśli tylko wymieni jedną formę a o kobietach odruchowo zapomni. Ale kiedy się upiera, że podwójnej formy użyć się po prostu nie da, to już można smile
      • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 18:53
        nadwrazliwych sie poprostu delikatnie izoluje od srodowiska,
      • zuzanna_a Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 19:24
        Cud ze w przypadku
        Protestow pielęgniarek mozna o chlopach zapominac.
        Wtedy seksizmu nie ma 😂
        • angazetka Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 20:34
          Pamiętam historię, jak to w podręcznikach do pielęgniarstwa używano wyłącznie form żeńskich i studenci płci męskiej (dwóch na roku) podnieśli larum, że hurr durr dyskryminujo.
          A kobiety doświadczają tego, że to rodzaj męski jest domyślny, cały czas.
          • zuzanna_a Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 00:48
            Ojoj.
            Ana kazdej stacji knajpie itd jest pokój dla matki z dzieckiem. Dyskryminacja ojców!
            Mozemy tak isc w paradoksy az do tego stopnia, ze Przejście dla pieszych dyskryminuje ludzi na wozkach i najlepiej byloby pisać przejście/przejazd.

Jezyk nie sluzy po to, ny na kazdym kroku doszukiwac sie w nim seksizmu, dyskryminacji. Dobijemy bowiem do tej samej sciany, co ameryka oburzajaca sie, że rasistowska jest czarna noc, czarny humor i pechowy czarny kot.
            Dla mnie to taki sam poziom odklejenia jak szpieżka i jakaś fobia, jakby kogokolwiek o zdorwych zmyslach i poczuciu wlasnej wartosci urażało, że wypelnia na druku reklmacyjnym pole „klient” a przeciez jest klientką.
            • paskudek1 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 01:09
              Nie obraziłabym się za pokój dla RODZICA z dzieckiem bez sugestii czy ma to być mama czy tata. Ten pokój dla MATKI z dzieckiem nie jest ukłonem w stronę kobiet tylko stereotypem że małymi dziećmi zajmuje się kobieta.
              • elf1977 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 10:31
                paskudek1 napisała:

> Nie obraziłabym się za pokój dla RODZICA z dzieckiem bez sugestii czy ma to być
                > mama czy tata. Ten pokój dla MATKI z dzieckiem nie jest ukłonem w stronę kobie
                > t tylko stereotypem że małymi dziećmi zajmuje się kobieta.
                >
                A ja myślę, że jesteś przewrazliwiona.
              • nickbezznaczenia Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 10:39
                Masz rację.
          • buldog2 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 01.02.22, 16:04
            No to kretyni, bez względu na to, ilu ich.
    • elenelda Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 19:55
      Do której grupy Ty należysz?
    • conena Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 20:19
      Nikt nie mówi „szpieżki”.

Pogadajmy o bardziej popularnych terminach. Do KRSu nie wpiszesz „członkini zarządu” lub „prezeski zarządu”, choćbyś był najbardziej zaangażowaną wojującą feministką w tym durnym kraju.

Mam głęboko w odwłoku feminatywy, niedługo pewnie i tak będziemy do siebie mówić po rosyjsku. zgodziłabym się nawet na mówienie do mnie per pan, gdyby to miało sprawić, że kraj wróci do jako takiej normy.
      • angazetka Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 22:40
        Właśnie przeglądałam stronę Stowarzyszenia Tłumaczy Literatury. Jakoś są tam w stanie pisać członek/członkini...
        • conena Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 29.01.22, 23:33
          Aha. A strona stowarzyszeni tłumaczy literatury tak się ma do wpisu do krajowego rejestru sądowego jak…?
          • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 11:37
            Akurat problem wpisów w KRS nie jest żadnym problemem technicznym. To się da zrobić.
            • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 11:38
              Tzn.nie teraz, ale przystosowanie formularzy to nie jest problem.
      • palacinka2020 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 11:29
        Teraz sie nie da, moze w przyszloscj sie da.
        • buldog2 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 01.02.22, 16:14
          Nie w tym rzecz, nie mam nic przeciw formom żeńskim, język zmienia się. Sam. Chodzi o to, by nie ingerować w język na siłę, za przykładem Wielkiego Językoznawcy Stalina. I nie stawiać pod pręgierzem ludzi, którzy nie lubią na siłę i na rozkaz.

Czym innym są relacje, które zmiany języka mają naprawić. Wygląda na to, że nie naprawiają.
    • agaagaaga123 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 10:14
      Uważam, że ta cała akcja z feminatywami wciskanymi na siłę zamiast słów co prawda rodzaju męskiego, ale wcześniej odbieranymi bezpłciowo, jest akcją skierowaną na polaryzację społeczeństwa na kobiety i mężczyzn i jest to jawna akcja przeciwko osobom niebinarnym, aby je wygumkować. Do tej pory osoba niebinarna mogła być chirurgiem albo notariuszem bez względu na to, co ma między nogami, teraz jest zmuszona do wyboru, czy jest chirurgiem czy chirurżką, bo na osobę niebinarną celowo określenia nie ma i nie będzie. Zobaczcie jak ładnie się w to wpisał Czarnek z mamą i tatą zamiast rodzicami. A całe środowisko GW i feministyczne grupy na facebooku to nieświadomie wspierają.
      • bigimax4 Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 30.01.22, 11:20
        Zobaczcie jak ładnie się w to wpisał Czarnek z mamą i tatą zamiast rodzicami

i bardzo dobrze
        • morekac Re: Do szpieżek, chirurżek i gościń 01.02.22, 16:29
          Ale stwierdzenie, że ma się rodziców, to już skrajne lewactwo czy jeszcze nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka