joana012 04.02.22, 19:26 Ku'damm 56 Niemiecki miniserial. Fajna obyczajówka na weekendowy relaks z rockandrollem w tle. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_tau Re: Hbo polecam 04.02.22, 19:48 Oglądałam i nie żałuję choć momentami scenariusz zdawał się wyjść spod ręki kogoś, kto lubił sobie coś chlapnac przy robocie. Jedyne, co było trudne do przejścia to motyw wielkiej miłości i małżeństwa z oprawcą, który najpierw wzbudzał uzasadnioną nienawiść. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Hbo polecam 04.02.22, 19:56 A teraz w 2 części motyw z dzieckiem nieślubnym, które samo nie wie kto jest jego matką. Umieszczone w sztucznej rodzinie siostry. Trochę jednak upiorne Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Hbo polecam 04.02.22, 21:38 Wszystkie 3 części fajne, choć ta '63 nieźle się kończy, chyba będzie kolejna Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:05 Oglądałam, podobał mi się bardzo, ale motyw związku z gwałcicielem to jakaś niesmaczna patologia. Wiem że w przyrodzie występująca, szczególnie w społecznościach w których gwałt jest wpisany w doświadczenie większości kobiet a jednocześnie zepchnięty w sferę tabu, a Niemcy tuż po wojnie pasują jak ulał, więc może to celowe posunięcie scenarzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:15 Też mnie to zniesmaczyło. Nie ogarniam takiej sytuacji. Pewnie to trochę na potrzeby fujcji filmowej, przemiany na bohatera pozytywnego. Interesująca w tym filmie jest pokazanie pozycji kobiet w latach 50 tych, patriarchat w pełni i ewoluowanie kobiecej emancypacji. I prymitywne antykoncepcja czyli wstrzykiwanie octu pi stosunku do pochwyć. Rzeczywiście kobiety to robiły 🙈 Jednak 60, 70 lat później mamy luksusy Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: Hbo polecam 06.02.22, 10:32 Dla mnie trochę szokiem było to, że kobieta tam była dosłownie własnością męża- jak Eva ucieklaod męża, to policja miała obowiązek ją doprowadzić z powrotem. Jak niewolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Hbo polecam 04.02.22, 22:07 A ja wlasnie zrezygnpwalam i z HBO i z Netflixa. Pvejrzalam koniec Gry o Tron i Wikingow+ moze jeszcze z 5 seriali i od moesiecy nikt tam nie zaglada. Tzn zagladal po to vy stwierdzic ze nie ma co ogladac. Coraz nedzniejsze te produkcje. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 08:09 Canal plus ma zdecydowanie najlepsze produkcje. Nie tak tandetne jak Netflix. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 08:19 Polski The Office, Kruk, Król (to są polskie produkcje, b. dobre scenariusze, scenografia). Do tego mnóstwo filmów dokumentalnych na dobrym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:14 Aaa Kotejko, też Klangor polecam. Z Jakubikiem. Odpowiedz Link Zgłoś