Dodaj do ulubionych

Hbo polecam

04.02.22, 19:26
Ku'damm 56
Niemiecki miniserial. Fajna obyczajówka na weekendowy relaks z rockandrollem w tle.
Obserwuj wątek
    • pani_tau Re: Hbo polecam 04.02.22, 19:48
      Oglądałam i nie żałuję choć momentami scenariusz zdawał się wyjść spod ręki kogoś, kto lubił sobie coś chlapnac przy robocie.
      Jedyne, co było trudne do przejścia to motyw wielkiej miłości i małżeństwa z oprawcą, który najpierw wzbudzał uzasadnioną nienawiść.
      • joana012 Re: Hbo polecam 04.02.22, 19:56
        A teraz w 2 części motyw z dzieckiem nieślubnym, które samo nie wie kto jest jego matką. Umieszczone w sztucznej rodzinie siostry.
        Trochę jednak upiorne
        • maniaczytania Re: Hbo polecam 04.02.22, 21:38
          Wszystkie 3 części fajne, choć ta '63 nieźle się kończy, chyba będzie kolejna
      • aandzia43 Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:05
        Oglądałam, podobał mi się bardzo, ale motyw związku z gwałcicielem to jakaś niesmaczna patologia. Wiem że w przyrodzie występująca, szczególnie w społecznościach w których gwałt jest wpisany w doświadczenie większości kobiet a jednocześnie zepchnięty w sferę tabu, a Niemcy tuż po wojnie pasują jak ulał, więc może to celowe posunięcie scenarzystów.
        • joana012 Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:15
          Też mnie to zniesmaczyło. Nie ogarniam takiej sytuacji. Pewnie to trochę na potrzeby fujcji filmowej, przemiany na bohatera pozytywnego.
          Interesująca w tym filmie jest pokazanie pozycji kobiet w latach 50 tych, patriarchat w pełni i ewoluowanie kobiecej emancypacji. I prymitywne antykoncepcja czyli wstrzykiwanie octu pi stosunku do pochwyć. Rzeczywiście kobiety to robiły 🙈
          Jednak 60, 70 lat później mamy luksusy
          • maniaczytania Re: Hbo polecam 06.02.22, 10:32
            Dla mnie trochę szokiem było to, że kobieta tam była dosłownie własnością męża- jak Eva ucieklaod męża, to policja miała obowiązek ją doprowadzić z powrotem. Jak niewolnictwo.
    • julita165 Re: Hbo polecam 04.02.22, 22:07
      A ja wlasnie zrezygnpwalam i z HBO i z Netflixa. Pvejrzalam koniec Gry o Tron i Wikingow+ moze jeszcze z 5 seriali i od moesiecy nikt tam nie zaglada. Tzn zagladal po to vy stwierdzic ze nie ma co ogladac. Coraz nedzniejsze te produkcje.
      • bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 08:09
        Canal plus ma zdecydowanie najlepsze produkcje. Nie tak tandetne jak Netflix.
        • kotejka Re: Hbo polecam 05.02.22, 08:14
          A co na Canal Plus polecasz?
          • bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 08:19
            Polski The Office, Kruk, Król (to są polskie produkcje, b. dobre scenariusze, scenografia).
            Do tego mnóstwo filmów dokumentalnych na dobrym poziomie.
          • bywalczyni.hosteli Re: Hbo polecam 05.02.22, 12:14
            Aaa Kotejko, też Klangor polecam. Z Jakubikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka