08.02.22, 20:22
Jak w szybkim czasie poprawić stan wątroby? Osoba dorosła z rodziny ma już od dłuższego czasu źle wyniki Aspat i Alat, normy przekroczone 3 razy. W badaniu USG wyszło stłuszczenie i wzmożona echogenność. Osoba przyjmuje na stałe leki na refluks, nie jest w stanie funkcjonować bez nich, więc myślę, że to mogło przyczynić się do tej wątroby. Jeśli chodzi o dietę, nie odżywia się niezdrowo, fakt - lubi sery, ale je też dużo warzyw, z tłuszczów głównie oliwa. Pije okazjonalnie, raczej słabe alkohole, czerwone wytrawne wino, latem piwo. Lekarz straszy marskością i zaleca restrykcyjną dietę. Z leków jedynie Essentiale. Osoba płacze, że nic już jej z życia nie zostało, nawet jeść ulubione rzeczy zabraniają. I co z tym fantem zrobić?
Obserwuj wątek
    • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 20:24
      Aha, dodam, że nie jest to otyła osoba, ma parę kg do zrzucenia, ale są to wartości poniżej 10 kg, a do tego żyje dość aktywnie - biega, spaceruje.
    • thea19 Re: Wątroba 08.02.22, 20:24
      bez diety i odstawienia całkowicie alko to żadne leki nie pomogą. Mojemu psu bardzo pomogła sylimaryna. essentiale nie robiło różnicy.
      • dominika9933 Re: Wątroba 08.02.22, 20:27
        Lekarz nie straszy. Po prostu dieta jest konieczna, odstawienie alkoholu również. Cudów nie ma.
        • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 20:33
          Tak mi się właśnie wydaje, ale obiecałam, ze poszperam w necie.
          • iwles Re: Wątroba 08.02.22, 20:38

To pociesz, że te restrykcje nie muszą być na stałe. Jak wyniki wrocą do normy, będzie mógł od czasu do czasu lekko "zgrzeszyć", robiąc przerwy na regenerację wątroby.
            Essentiale forte jest dobre.
          • dominika9933 Re: Wątroba 08.02.22, 21:08
            Wątroba to poważna sprawa, nie szpera się w necie, nie łyka suplementów, tylko robi badania, slucha lekarza, stosuje dietę. A plus taki, że ona się regeneruje. Ale bez cudów. Pozdrawiam.
    • triismegistos Re: Wątroba 08.02.22, 20:36
      Dieta low fat, wywalenie czosnków, cebul i takich tam, zaprzyjaźnienie się z ziołowymi przyprawami i tabletki otc na wątrobę powinno pomóc. Na refluks też dobrze zrobi.
      Osobiście polecam zainstalować aplikację typu fitatu, ustawić maleńką ilość tłuszczu i sumiennie wklepywać wszystko, wtedy najlepiej widać gdzie przyciąć ten fat tak, żeby odbyło się jak najmniej boleśnie.
      • triismegistos Re: Wątroba 08.02.22, 20:42
        Aha, to, że to "tylko" oliwa jeszcze nie znaczy, że jest zdrowo. Lepsze 5g smalcu niż 20g oliwy 🤷
        I to nie jest tak, że głównie oliwa. Sery, mięso, w ogóle nabiał ma w ciul tłuszczu. Gotowe sosy, w ogóle gotowe żarcie, słodycze, pieczywo... Można się zdziwić.
    • mamtrzykotyidwa Re: Wątroba 08.02.22, 20:38
      Skoro ma refluks, to znaczy, ze odżywia się bardzo niezdrowo. Refluks nie bierze się z powietrza, tylko ze stanu zapalnego w układzie pokarmowym, a stan zapalny jest skutkiem niewłaściwego jedzenia. Może mieć alergię pokarmową, kub jakąś nietolerancję, może być zakażona lambliami, albo helikobakterem.
      Leki na refluks nie leczą refluksu, tylko niwelują jego objawy, na dodatek są bardzo szkodliwe.
      Osoba ma dwie możliwości - albo znaleźć przyczynę refluksu, zmienić jedzenie i być zdrowszą(bo całkiem zdrowa to już raczej po tylu latach nie będzie), albo nadal jeść rzeczy, które lubi i spisać testament, bo wkrótce dopadnie ją rak wątroby, żołądka, albo czegoś obok i szybko będzie miała problem z głowy.
      • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 20:43
        Ma przepuklinę przełyku, odżywianie nie ma z tym dużo wspólnego, chociaż oczywiście pogarsza dolegliwości.
        • mamtrzykotyidwa Re: Wątroba 08.02.22, 21:08
          A, czyli zna przyczynę refluksu, tylko nic z tym nie robi, poza faszerowaniem się lekami, które niczego nie leczą? A wie dlaczego ma przepuklinę? I jaki ma plan leczenia tej dolegliwości?
          Odżywianie gra tu podstawową rolę, ale powinna też rozważyć zabieg operacyjny, i sprawdzenie pozostałych przyczyn, które wymieniłam wyżej. No, ale może woli drugie rozwiązanie, męczyć się jeszcze jakiś czas, a potem umrzeć na raka. Jak przepuklina, to można jeszcze dołożyć do powyższych raka przełyku.
          • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 21:54
            Jest pod opieką gastrologa i chodzi regularnie na gastroskopię, wg lekarza na ten moment operacja nie jest jeszcze konieczna.
            • szare_kolory Re: Wątroba 08.02.22, 23:41
              No to wygląda, że medycznie jest zaopatrzony jak należy. Teraz piłka jest po jego stronie, bo trzeba coś zmienić w wygodnym życiu i marudzi. No trudno. Wybór ma. Wóz albo przewóz.
      • budyniowatowe Re: Wątroba 27.11.23, 14:27
        mamtrzykotyidwa napisała:

> Skoro ma refluks, to znaczy, ze odżywia się bardzo niezdrowo.

Niezdrowa dieta moze byc jednym z czynnikow refluksu i nawet nie glownym. Niektorzy to sia nawet rodza juz z tym problemem bo ich zwieracz w przelyku nie domyka sie poprawnie co powoduje cofanie sie pokarmu.
    • cisco1800 Re: Wątroba 08.02.22, 20:41
      Polecam olej z ostropestu plamistego i sok z karczocha. Można dostać w sklepie zielarskim. Choruje na wątrobę od kilku lat, czasem chodziłam żółta jak azjata. Regularne zażywanie znacznie i szybko poprawiało mi wyniki
      • cisco1800 Re: Wątroba 08.02.22, 20:43
        P.s. alkohol CAŁKOWICIE wykluczyć póki co. Serio
    • kozica111 Re: Wątroba 08.02.22, 20:48
      Proste jak but, 2 msc tylko gotowane lekko osolone ziemniaki z wody plus jabłka , sylimarol vita x 3 dziennie.Ale to za proste i za trudne wiec sie nie uda.
      • szare_kolory Re: Wątroba 08.02.22, 20:55
        Trzeba się najpierw dokładnie zbadać a potem dopiero ordynować dietę. Bierzesz odpowiedzialność za swoje słowa? Jesteś lekarzem? Zdajesz sobie sprawę, że przy niedomagającej wątrobie być może trzeba będzie unikać wszelkich surowych jarzyn i owoców? Najpierw lekarz i badania, potem dietetyk i leczenie. I nie zalecenia/ diety randomów z ematki.
      • hrabina_niczyja Re: Wątroba 08.02.22, 21:07
        Co ty mówisz? To nie jest droga do wyzdrowienia. Dobry hepatolog wszystko podpowie i może nawet ułożyć dietę.
      • mamtrzykotyidwa Re: Wątroba 08.02.22, 21:09
        Ziemniakami i jabłkami to się w krótkim czasie może dorobić stanu dwa razy gorszego niż teraz.
      • triismegistos Re: Wątroba 08.02.22, 21:13
        Najdalej po tygodniu takiej "diety" rzucała bym ważnego pawia na sam widok ziemniaka 🙄
        Ta kuracja ma sprawić, żeby pacjentowi nie było smutno umierać?
        • triismegistos Re: Wątroba 08.02.22, 21:13
          *sążnego pawia, głupia autokorekta
      • memphis90 Re: Wątroba 27.11.23, 12:23
        A na co ma pomóc pewna hipowitaminoza i niemal całkowita eliminacja wartościowych składników odżywczych (brak białka przez dwa miesiące!)?
    • szare_kolory Re: Wątroba 08.02.22, 20:52
      Jeżeli sensem życia tej osoby jest jedzenie ulubionych rzeczy to faktycznie kicha. Może otrzeźwi tę osobę uwaga, że nieboszczykowi jest wszystko jedno czy mu podadzą ementaler czy kurę na parze. Tylko żywemu robi to różnicę.
    • kretzkrety Re: Wątroba 08.02.22, 21:03
      Mnie zawsze zastanawia, dlaczego ludzie twierdzą, że jedyne co im w życiu zostało to jedzenie. Mam takie przypadki również w swoim otoczeniu. Do większości nie dociera, że zmiana nawyków żywieniowych mogłaby pomoc. Jedna się tylko ogarnęła i po problemach z trzustka przeszła na restrykcyjna dietę, której się trzyma od jakichś 5lat. Ale tam w grę wchodził straszliwy ból i podejrzenie nowotworu
    • hrabina_niczyja Re: Wątroba 08.02.22, 21:05
      Essentiale jest dobre. Do tego dziurawiec, pokrzywa. Zioła też pomagają. Do tego dieta i zero alkoholu. Nic smażonego, tłustego, ciężkostrawnego. No i osoba niech nie płacze, bo to nie koniec świata, jeść może tylko inaczej. Moja matka jak się dowiedziała o problemie z wątroba restrykcyjna dietę trzymała dobry rok i dała radę. Po prostu zrezygnowała z kawy, herbaty, alkoholu choć ten piła od święta i smażonego. Potrawy gotowała albo robiła na parze, wędliny robiła samodzielnie, dużo ziół itd. Osoba ma dzidci? Bo na moją zawsze działa świadomość, że ona nie może jeszcze umrzeć, żeby mi problemu nie robić 😀
      • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 21:52
        A po tym roku wszystko wróciło do normy?
        • hrabina_niczyja Re: Wątroba 08.02.22, 23:48
          Tak, ale u nas normy były przekroczone bardziej. Dietę nadal trzyma, ale już nie tak restrykcyjna i bardziej na zasadzie je wszystko, ale to co szkodzi je w mniejszych ilościach i rzadziej. Poza tym zostają nawyki i u mamy i u mnie zostały, regularnie pijemy ziółka, staramy się nie smażyć itd.
    • zonda-m Re: Wątroba 08.02.22, 21:06
      Przy stłuszczeniu warto mocno zredukować węglowodany
      • princesswhitewolf Re: Wątroba 27.11.23, 01:33
        Dokladnie. A tu brednie o tluszczach podczas gdy wlasnie to owoce ( fruktoza) i weglowodany nalezy zmniejszyc i oczywiscie ten alkohol
    • silenta Re: Wątroba 08.02.22, 21:10
      Badania w kierunku WZW B i WZW C oczywiście zrobione? A GGTP jakie?
      • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 21:51
        Tak, wszystko prawidłowe.
    • aguar Re: Wątroba 08.02.22, 21:10
      Jak 3 razy przekroczone to nie jest tak źle. Najważniejsze to zero alkoholu na stałe.
    • novembre Re: Wątroba 08.02.22, 21:20
      Znajomy alkoholik jak mu wątrobowe wyniki skaczą, przez miesiąc je ostropest plamisty. I nie tabletki z nim, tylko ziele, w sklepie zielarskim albo w aptece, ale ma być w formie naturalnej, łyżka dziennie dodawana do wszystkiego, do zupy, jogurtu, gdzie się da. Po góra dwóch miesiącach ma wyniki jak niemowlak wink.
      • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 21:55
        Dzięki, popatrzę na ten ostropest, bo też już gdzieś o tym czytałam.
        • hrabina_niczyja Re: Wątroba 08.02.22, 23:49
          O tak, ziarna.
    • mrs.solis Re: Wątroba 08.02.22, 21:57
      Skad wiesz ile ta osoba pije? Mieszkasz z nia?
      • paola.brunetti Re: Wątroba 08.02.22, 23:23
        Nie mieszkamy razem, ale widujemy się na tyle często, że chyba bym zauważyła, gdyby picie po kryjomu było na rzeczy.
        • mrs.solis Re: Wątroba 08.02.22, 23:44
          Wiesz bratowa mojej kolezanki zapila sie na smierc, bo wstawala w nocy i pila . Kuzyna zona marskosc watroby tez tlumaczyla tym, ze bierze leki. Na imprezach rodzinnych nigdy nie pila, bo byla kierowca. Alkoholizm ma rozne oblicza, nie zawsze po kims mozna poznac, ze regularnie pije tym bardziej jak sie z nim nie mieszka. Ten refluks to moze byc przewlekle zapalenie zoladka spowodowane piciem.
        • iziula11 Re: Wątroba 08.02.22, 23:55
          paola.brunetti napisała:

> Nie mieszkamy razem, ale widujemy się na tyle często, że chyba bym zauważyła, g
          > dyby picie po kryjomu było na rzeczy.

Jesli to kobieta,to my jestesmy mistrzyniami w ukrywaniu picia.
          Wuec nie,niczego bys nie zauwazyla.
        • nostalgia81 Re: Wątroba 27.11.23, 12:27
          Bardzo słuszne pytanie, nikt sie nie przyzna ze chleje, kazdy tylko okazjonalne winko do obiadu...
      • hrabina_niczyja Re: Wątroba 08.02.22, 23:50
        Przestań. Moja matka miała dużo gorsze wyniki i w życiu nie piła. Okazjonalnie od okazji. Takie problemy nie muszą być od razu od picia. Jest multum przyczyn.
    • iziula11 Re: Wątroba 08.02.22, 23:53
      Wydaje mi sie ze ten alkohol to nie jest okazjonalnie.
      Zwlaszcza ze ta osoba,jak piszesz nie jest otyla i jest aktywna fizycznie.
    • centrumbiurowe Re: Wątroba 27.11.23, 01:12
      WITAM
      ja mam problem z refluksem od dziecka ale zdiagnozowałem go dopiero po 40
      zacząłem brać lekki deksilant 60 i zaczęły się straszne problemy z wątrobą zaczęła się powiększać
      a nie pije alkoholu każdy jak słyszy problem z wątrobą to myśli że to wina jego i wyzywa od alkoholików
      myślę nawet o operacji przepukliny przełyku
      po rezonansie wyszło że nić tam nie ma a ona rośnie
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wątroba 27.11.23, 12:50
      Iść do alergologa i zrobić skórne testy pokarmowe, a potem wyłączyć z diety alergeny.
      Jak ma refluks, to na 99% ma alergię pokarmową, najpewniej na to, co najbardziej lubi jeść.
      To co powoduje refluks, niszczy też wątrobę, a dobiją ją leki na refluks.
    • budyniowatowe Re: Wątroba 27.11.23, 14:21
      paola.brunetti napisała:

> Jak w szybkim czasie poprawić stan wątroby? Osoba dorosła z rodziny ma już od d
      > łuższego czasu źle wyniki Aspat i Alat, normy przekroczone 3 razy. W badaniu US
      > G wyszło stłuszczenie i wzmożona echogenność. Osoba przyjmuje na stałe leki na
      > refluks,

U mnie odstawienie lekow na refluks obnizylo wyniki Aspat i Alat. Tez mi sie wydawal, ze nie dam rady bez nich. Na poczatku wspieralam sie lekami typu Gaviskon, ktore hamuja cofanie sie pokarmu do przelyku ale nie zmniejszaja wydzielania kwaow w zoladki.
    • szare_kolory Re: Wątroba 27.11.23, 14:40
      Jarzyny/ owoce spożywa w jakiej formie? Bo jeśli surowe, to należy się przestawić raczej na gotowane. Tłuszcze zrewidować, nie da się ich całkiem odstawić, ale na pewno mocno ograniczyć. I pamiętać, że nasiona i orzechy to także tłuszcze. Sprawdzić jaki się je chleb, bo może być, że ziarna trzeba będzie z diety usunąć i przerzucić się na białe, pszenne, podeschnięte pieczywo. Alko wywalić całkowicie. Jeśli osoba płacze, że musi ograniczyc ulubione jedzenie to warto sobie uświadomić, że nieboszczykowi dieta nie jest potrzebna. Można się cieszyć życiem bez alko i bez serów lub delektować się nimi rzadziej. A poza tym, lekarz, powinien chyba coś doradzić w takiej sytuacji. Trzymałabym się zatem jego zaleceń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka