Dodaj do ulubionych

Czy NATO..

05.03.22, 08:46

zaangażowało by się wojskowo gdyby było wiadomo że reszta świata się nie sprzeciwi(wiadomo o kogo chodzi)?
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 08:52
      Nie, NATO to sojusz obronny, mogłoby ewentualnie przystąpić do wojny jakieś państwo z NATO. Tak jak w przypadku ewentualnego ataku Chin na Tajwan, pytaniem nie jest czy NATO będzie bronić Tajwanu, tylko czy USA będą go bronić.
    • woman_in_love [...] 05.03.22, 08:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:09
        Daj spokój z tymi atomówkami, poddajesz się putinowskiej propagandzie. Broni atomowej nikt w praktyce nie używa, one są dla równowagi sił to bardziej takie straszaki. To jest broń obusieczna.
        • bergamotka77 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:11
          Nawet Chiny wkurzyly się na to wymachiwanie bronią nuklearna przez Putina.
        • woman_in_love Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:16
          Jak go wkurzysz, to bez problemu pierd... w jakieś miejsce.
          • sueellen Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:34
            I co mu z tego przyjdzie? Zrzuca mu taka sama albo i dwie. Teoretycznie na świecie jest tyle broni że możnaby zmieść całą ludzkość z powierzchni ziemi.
            • jednoraz0w0 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 14:16
              sueellen napisała:

> I co mu z tego przyjdzie?

Wzwód?
        • jednoraz0w0 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:33
          a mało to zamachowców samobójców albo tych, co to wchodzą z automatyczna bronią do szkoły lub w tłum, zabijają przypadkowych ludzi a na koniec siebie? To znaczy na szczęście mało, ale bywają. Wiadomo, ze coś mają pod sufitem nie tak, ale tez wiadomo, ze putin ma coś pod sufitem nie tak. I mógłby sobie chcieć przejść do historii z dużym „bang”, nie licząc się z ofiarami włącznie ze sobą. W sumie przestraszył mnie jakiś komentarz w mediach, ze oby to nie było tak, ze on ma raka czy coś.
          • lignum-vitae Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:26
            Nie jest szalony. Tekst z 2019: www.krzysztofwojczal.pl/geopolityka/europa-wschodnia/rosja-europa-wschodnia/do-2022-roku-rosja-wywola-wojne-w-europie-lub-na-bliskim-wschodzie
            • bistian Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:46
              lignum-vitae napisał(a):

> Nie jest szalony. Tekst z 2019: www.krzysztofwojczal.pl/geopolityka/europa-wschodnia/rosja-europa-wschodnia/do-2022-roku-rosja-wywola-wojne-w-europie-lub-na-bliskim-wschodzie

Bardzo ciekawe
              • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 18:21
                Owszem bardzo. Oznacza to że Putin nie jest szaleńcem tylko graczem. Ale kiepskim bo nie przewidział że wywrócenie stolika strąci także jego pionki.
          • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 18:45
            Ale to myślisz ze on ma przy łóżku na stoliku nocnym taki guzuczek i sobie wciśnie? 🙂
    • aqua48 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 09:11
      NATO mogłoby się zaangażować tylko w przypadku bezpośredniego ataku na któreś z państw doń należące. A jak się przypuszcza Putin do takiego czynu się nie posunie.
      • ajaksiowa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 09:52
        aqua48 napisała:

> NATO mogłoby się zaangażować tylko w przypadku bezpośredniego ataku na któreś z
        > państw doń należące. A jak się przypuszcza Putin do takiego czynu się nie posu
        > nie

To raczej kwestia czasu kiedy się posunie,a zUkrainy będzie mu łatwiej..
      • margit49 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:12
        aqua48 napisała:

> NATO mogłoby się zaangażować tylko w przypadku bezpośredniego ataku na któreś z
        > państw doń należące.

W czasie wojny na Bałkanach, w 1995r. NATO zbombardowało pozycje serbskie wokół Sarajewa, podczas oblężenia tego miasta - 1992-1996.
        W 1999r. NATO zbombardowało Serbię za masakry, czystki etniczne w Kosowie.
        • woman_in_love Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:28
          Serbia to cienkie bolki bez atomu.
          Można im było zrobić wszystko.
          • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:15
            I dlatego Polska powinna mieć broń atomową...
            • woman_in_love Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:23
              big_grin
            • bogusia_08 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:26
              Polska ma broń atomową przez pośrednika .Jako tako sama nigdy nie będzie miała .Bo ruskie nie pozwolą .A jak Putin stanie przed sądem w Hadze lub umrze to nie będzie potrzebna .Tylko Rosjanie obywatele muszą zrobić rewolucję w swoim kraju .Na ten czas jeszcze nie odczuwają sankcji .Ale zaboli .I ta izolacja na we wszystkich dziedzinach.Siema .
              • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:30
                Dlatego trzeba to zrobić jak Izrael - w tajemnicy. Ruscy powinni dowiedzieć się 5 minut po swoich groźbach że mamy 1000 głowic.
          • margit49 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:30
            woman_in_love napisała:

> Serbia to cienkie bolki bez atomu.

Cienkie bolki z mocnym wsparciem Rosji. Dlatego teraz rewanżują się, nie potępili inwazji, nie zamknęli przestrzeni powietrznej dla rosyjskich samolotów, chcą pomóc rosyjskim klubom sportowym
            • bogusia_08 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:42
              Jasne .Ale na tym forum czytanie przed napisaniem postu boli .Ktoś kto ma broń atomową niekoniecznie musi być potentatem w gospodarce .Guzik atomowy dla dla osób odpowiedzialnych .Zdrówka .
              • hummorek Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:24
                Taniarada pod nowym nikiem.
        • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:11
          Ale znaczy porównujesz Serbię i jej znaczenie do Rosji?
    • saszanasza Re: Czy NATO.. 05.03.22, 09:45
      NATO oficjalnie sie nie zaangażuje😉 I bardzo dobrze, że puszczają jasne (głównie chodzi o Rosję) komunikaty.
      Ja to rozumiem, że „jakby coś, to nie my”, a to „coś” na pewno nastąpi albo już następuje.
      • biala_ladecka Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:51
        I ja tez mam taka nadzieje.
      • dvdva Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:11
        I ja mam taką nadzieję, że te dostawy broni faktycznie dotarły, a te wiadomości to tylko zmyłka, wszyscy oczekują, że przerzut idzie przez Polskę, Rosja monitoruje granicę, a dostawa idzie przez inny kraj. To samo z najemnikami z innych krajów.
        • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:13
          Też mi się tak wydaje, dużo oficjalnie nie wiemy, bo przecież to samo wiedział by Putin.
      • azja_pl2 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:14
        Tez jestem tego zdania. Nieoficjalnie juz tam sie dzieje. Te informacje, ze wysylamy migi, potem jednak nie wysylamy, ukrainski polityk dziekujacy za wsparcie pilotow, niedzialajaca bron wysylana przez Niemcow… dezinformacja na calego. Reszty lepiej nie wiedziec…
    • ophelia78 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:18
      Mam nadzieję ze nie.
      NATO działa na zasadzie obronności - atakują jednego z nas, atakują cale NATO. Ukraina w NATO nie jest.
      W 2 wś nikt nie chciał umierać za Polskę. I tu będzie podobnie: jiz widzę jak państwa NATO wysyłają swoich żołnierzy do bezpośredniej walki w kraju nieNATOwskim. Nikt nie będzie umierał za Ukrainę.
      • no_name33 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:32
        ophelia78 napisała:

> Mam nadzieję ze nie.
        > NATO działa na zasadzie obronności - atakują jednego z nas, atakują cale NATO.
        > Ukraina w NATO nie jest.
        > W 2 wś nikt nie chciał umierać za Polskę. I tu będzie podobnie: jiz widzę jak p
        > aństwa NATO wysyłają swoich żołnierzy do bezpośredniej walki w kraju nieNATOwsk
        > im. Nikt nie będzie umierał za Ukrainę.

Jesteś naiwna sądząc, że zrobią cos w kraju NATOWSKIM. Nie wierzę.

Swiat się kończy. Chiny już się szykują na Tajwan, szkoda gadać...
        • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:32
          Z Tajwanem im tak szybko nie pójdzie. To nie Ukraina płaska jak stół. Tajwan ma dość nieprzyjemną charakterystykę - wybrzeże to albo wysokie klify albo bagno. Miejsc do desantu jest tyle co kot napłakał.
          • droch Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:45
            I rakiety wycelowane w Tamę Trzech Przełomów…
        • hummorek Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:27
          Ekspertka
      • bergamotka77 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:10
        Nie o to chodzi. Po prostu, po interwencji NATO rozpętałaby się 3 wojna światowa. Nie mogą, nawet przypadkiem, mieszać się w te wojnę. Nie mogą nawet zamknąć nieba nad Ukrainą, bo musieliby zestrzeliwać każdy samolot a wtedy byłoby jak wyżej.
        • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:16
          Tak, i o tym otwarcie mówią. Żadna tajemnica.
      • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:15
        A myślisz ze za Polskę są gotowi umierać? Podkreślają gotowość do obrony naszych czyli natowskich granic.
        • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:20
          NATO to trochę insza inszość. To sojusz. Jeśli NATO pozwoli na bezkarny atak na członka sojuszu oznaczałoby że sojusz nie istnieje.
          • no_name33 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:18
            tanebo001 napisał:

> NATO to trochę insza inszość. To sojusz. Jeśli NATO pozwoli na bezkarny atak na
            > członka sojuszu oznaczałoby że sojusz nie istnieje.

A ileż to już sojuszy zerwano?

Chciałabym wierzyć, że jesteśmy bezpieczni. Naprawdę. Natomiast prawda jest taka, że ten świat chwieje się w posadach. Przez kilku debili, których swędzą jajca.
            • mysiaapysia Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:29

Nie tylko przez takich. Również np. przez Niemców, którzy ekonomicznie uzależnili się od Rosji.
              Wszyscy czujemy, że już wcześniej przehandlowali Ukrainę i mocno zdziwili się, że ta zaczęła się bronić. I musieli szybko zmienić politykę, przynajmniej na pokaz.
          • snajper55 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:26
            tanebo001 napisał:

> NATO to trochę insza inszość. To sojusz. Jeśli NATO pozwoli na bezkarny atak na
            > członka sojuszu oznaczałoby że sojusz nie istnieje.

Polemizowałbym. Wszystko zależy który byłby członek sojuszu - USA, Niemcy czy Estonia. Zresztą taki atak nie byłby bezkarny. NATO na pewno by protestowało i groziło. Na pewno jakieś pisma by były wysyłane...

S.
    • lot_w_kosmos Re: Czy NATO.. 05.03.22, 10:46
      Już się pojawia taka retoryka;
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wojna-w-ukrainie-nato-musi-dzialac-teraz-komentarz-mathiasa-dopfnera/w7pxv2m,79cfc278

Nie wiem co oznacza.
      Może to, że postrzeganie wszystkiego zmienia się jak w kalejdoskopie.
      Obyśmy jeszcze doczekali dobrych czasów....
      • chrum_chrum_chrum Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:25
        Zgadzam się z tym panem. Tak będzie.
      • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:39
        To tylko opinia. Nie dziel skóry na niedźwiedziu.
        • lot_w_kosmos Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:50
          Każdą opinię ktora daje nadzieję na urwanie łba hydrze, czytam z przyjemnością.
          Co zrobie, jak nic lepszego mi nie pozostaje.
      • celandine Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:45
        Ja tam wolę być osłabiona politycznie a nie patrzeć jak moje dzieci umierają od choroby popromiennej. Może ktoś sprzątnie Putlera, może jakieś bóstwo się zlituje i mu ześle wylew, trzeba trochę czasu a nie od razu III wojna
        • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 14:59
          On już ma prawie 70tke, zestresowany, boi się pewnie własnego cienia, mógłby go szlag trafić w końcu...
          • margit49 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:08
            milupaa napisała:

> ...mógłby go
            > szlag trafić w końcu...

No, mógłby
            • milva24 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:33
              big_grin i tego mu serdecznie życzymy, żeby się wpisał w tę tradycję.
    • janja11 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:14
      Zaangażowanie wojsk NATO to byłby pretekst do użycia broni atomowej. putler tylko czeka.
      • chrum_chrum_chrum Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:26
        On i tak jej użyje, skończy z Ukrainą i wezmie się za resztę jako zemstę za sankcje i wysyłanie Ukrainie sprzętu.
        • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:33
          Nie przesadzaj trollu.
          • chrum_chrum_chrum Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:42
            W gacie już robisz? To życie a nie film.
            • tanebo001 [...] 05.03.22, 11:43
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:01
              Nikt z ekspertów twojej paniki nie podziela. A chyba jednak wiedzę i doświadczenie mają większą nie sądzisz?
        • milva24 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:37
          Jak na razie to coś mu słabo idzie...
        • mysiaapysia Re: Czy NATO.. 05.03.22, 13:31
          Zanim weźmie się za resztę Rosja zarobi kilka ataków.
          • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:08
            Ja nie wiem czym miałby się brać za ta resztę skoro wykrwawi się z większości sił na Ukrainie. I padnie gospodarczo.
    • ritual2019 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:47
      Nie. Miejmy nadzieje ze rusek nie zaatakuje zadnego nadbaltyckiego kraju bo wtedy bylaby wojna swiatowa i lepiej zeby do tego nie doszlo.
    • lot_w_kosmos Re: Czy NATO.. 05.03.22, 11:48
      A tu dam jeszcze bardzo ciekawy artykuł, w którym gość bardzo fajnie analizuje prsebieg wojny, strategię i porażki ruskich oraz daje sensowny i w gruncie rzeczy optymistyczny scenariusz:
      wiadomosci.wp.pl/plk-matysiak-putin-jest-skazany-na-porazke-6743807818545728a

Wygramy tę wojnę .
      • bogusia_08 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:01
        Putin jest popierany przez większość rosyjskiego społeczeństwa, podobnie jak niemiecka polityka przez Niemców chcą mieć Ukrainę i ją eksploatować. W miejsce starego Putina wszedłby nowy, z jeszcze większym poparciem. Rosjanie to nie społeczeństwo zastraszone. To społeczeństwo zdemoralizowane, chętne do okupowania innych, które będzie wspierać dowolnego furera. Mało wiesz o polityce .
        • tanebo001 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 12:22
          W 89' też tak było. I Rosjanie się zbuntowali.
        • esperantza Re: Czy NATO.. 05.03.22, 14:44
          Jak będą żreć trawę to im trochę przejdzie.
        • snajper55 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:08
          bogusia_08 napisała:

> Putin jest popierany przez większość rosyjskiego społeczeństwa, podobnie jak n
          > iemiecka polityka przez Niemców chcą mieć Ukrainę i ją eksploatować. W miejsce
          > starego Putina wszedłby nowy, z jeszcze większym poparciem. Rosjanie to nie spo
          > łeczeństwo zastraszone. To społeczeństwo zdemoralizowane, chętne do okupowania
          > innych, które będzie wspierać dowolnego furera. Mało wiesz o polityce .

Jak zawsze kradniesz cudze teksty, analfabeto i zboczeńcu.

S.
      • milupaa Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:17
        Potwierdził to co mi się wydawało 🙂

"Niektórzy twierdzą, że najlepsze siły Rosja zostawia na dalszą fazę wojny. Ale byłoby to nielogiczne. Sprawa moim zdaniem wygląda znacznie prościej: Rosjanie wprowadzali przez ostatnie lata cały świat w błąd. Całemu światu pokazywano propagandę, a nie rzeczywistość."
        A tak poza tym ciekawy artykuł.
        • lot_w_kosmos Re: Czy NATO.. 05.03.22, 15:24
          Tak, fajny i merytoryczny.
    • ja_mamma Re: Czy NATO.. 05.03.22, 16:42
      Zastanawiam się o co chodzi z tym lotem rosyjskiego rządowego samolotu do USA. Możliwe żeby na pokładzie była delegacja rosyjska?
      Zobaczcie wiadomosci.wp.pl/rosyjski-rzadowy-samolot-leci-do-waszyngtonu-wszyscy-licza-na-przelom-6743991104354912a
      • bistian Re: Czy NATO.. 05.03.22, 16:51
        ja_mamma napisała:

> Zastanawiam się o co chodzi z tym lotem rosyjskiego rządowego samolotu do USA.
        > Możliwe żeby na pokładzie była delegacja rosyjska?

Któryś z naszych generałów mówił o prawdopodobnej chęci podziału Ukrainy na linii Kijów-Odessa, patrząc na to, co robią w Chersoniu i Mokołajowie, wydaje się to wiarygodne. Putin utwardził stanowisko, że chce całą Ukrainę, a teraz ekipa jedzie dogadać się i wspaniałomyślnie zabrać tylko połowę
        • ja_mamma Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:41
          Zelenski się na to nie zgodzi. Walczą i giną a na końcu zabiorą im pół kraju?
        • lot_w_kosmos Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:44
          Glupoty! Ukraina się na to nie zgodzi. Świat się nie zgodzi! Teraz? Po tym wszystkim dziadowi dać tyle i dogadzać?
          • bistian Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:50
            lot_w_kosmos napisała:

> Glupoty! Ukraina się na to nie zgodzi. Świat się nie zgodzi! Teraz? Po tym ws
            > zystkim dziadowi dać tyle i dogadzać?

Przeczytaj cytowany tekst.
            Świat potrzebuje ropy i gazu, może Niemcy już sprzedały Ukrainę, jak ktoś napisał i będą się starały wpływać na Polskę? Ogólnie, jest tragicznie, nie wierzę, że polecieli z propozycją wartą przyjęcia
        • ja_mamma Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:54
          Rzeczniczka MSZ Rosji podała, że samolot ma zabrać do domu rosyjskich dyplomatów www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/rosja-wys%c5%82a%c5%82a-pa%c5%84stwowy-samolot-do-waszyngtonu-rzeczniczka-msz-rozczaruj%c4%99-was/ar-AAUEGsk?li=BBr5MK7
          • bistian Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:57
            ja_mamma napisała:

> Rzeczniczka MSZ Rosji podała, że samolot ma zabrać do domu rosyjskich dyplomatów

Za grosz jej nie wierzę, jak całemu zbójeckiemu państwu
            • ja_mamma Re: Czy NATO.. 05.03.22, 19:35
              A może obiecają po cichu, że Ukraina nie wejdzie do UE ani NATO? I oddadzą Krym i dwie ludowe? To by tłumaczyło zdenerwowanie Zełeńskiego...
              Możemy sobie tak gdybać a tymczasem... ;-(
              • bistian Re: Czy NATO.. 05.03.22, 20:01
                ja_mamma napisała:

> A może obiecają po cichu, że Ukraina nie wejdzie do UE ani NATO? I oddadzą Krym
                > i dwie ludowe? To by tłumaczyło zdenerwowanie Zełeńskiego...

Ale to Rosjan nie urządza. Oni chcą mieć zabezpieczony rurociąg i poprawioną demografię. Covid ich przeczołgał, ludzie w słabym zdrowiu, schorowani, więc PKB też mizerne. Potrzebują świeżej krwi, ale z Ukraińcami już się nie da, nie po tej wojnie, nawet Charków ich już nie chce, chociaż tam większość mówi po rosyjsku.
                Jakoś byśmy się dogadali, ale z Jelcynem, Putin myśli, że jest carem i że wszystko można zrobić siłowo, a to już nie te czasy. Zniszczył Czeczenię, Syrię, teraz Ukrainę, nabruździł w Gruzji, niech spie..ala.
          • esperantza Re: Czy NATO.. 05.03.22, 21:22
            Przed chwila w rozmowie z Blinkenem red Kraśko wypowiedział zadanie zaczynające się od „Jeśli wojna skoczyłaby się tej nocy”. Może wiec jest coś na rzeczy?
          • buldog2 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 21:38
            Tak, potwierdzają to zachodnie źródła, przynajmniej dwa (w dwóch to widziałem). To było zapowiadane chyba 2 dni temu, nie ma w tym nic dziwnego ani niespodziewanego. Absolutnie nic.
    • snajper55 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 17:02
      ajaksiowa napisała:

> zaangażowało by się wojskowo gdyby było wiadomo że reszta świata się nie sprzec
      > iwi(wiadomo o kogo chodzi)?

Mogłoby, traktując taką interwencje jako operację reagowania kryzysowego, ale doprowadziłoby to zapewne do nuklearnej III WS.

S.
    • buldog2 Re: Czy NATO.. 05.03.22, 21:27
      USA mogłyby zrobić to, gdyby uznały, że Ukraina jest ważnym dla nich krajem i że warto. Tak było w Korei, tak byłoby z Izraelem w 1973. Ale Ukraina ma status wyłącznie materiału zużywalnego w konfrontacji z Rosją. Dlatego po ostatnim majdanie nie było pomocy gospodarczej, tylko tworzenie strefy kontrolowanego chaosu. Szkoda że nie ileś tysięcy kilometrów dalej od nas, ale rozumiem, takich możliwości nie było.
      W ostatnich dniach wiele się zmieniło, może Ukraina jakoś podniosła status, ale nie wiadomo. W każdym razie, materiału zużywalnego się nie broni, tylko zużywa go.
      Ale te rozważania, wydaje się, stają się już nieaktualne. Zaraz założę wątek na temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka