bergamotka77
15.03.22, 16:45
W klasie synka jest już czterech Ukraińców i zastanawiałam się czy w ramach integracji nie można by poprowadzić warsztatów dla uchodźców na tematy związane ze specyfiką Polski - począwszy od kuchni przez model edukacji czy służby zdrowia po różnice kulturowe czy zwyczajowe. Mam wrażenie, że ci ludzie są bardzo zagubieni i nie do końca znają zasady funkcjonowania w naszym kraju, co jest zrozumiałe - nie trafili tu z wyboru. Na przykład boją się nadać sobie numer PESEL, bo sądzą, że ich do czegoś zobowiązuje i coś im utrudni. Może to teraz mało istotne, ale w dłuższej perspektywie mieszkania w Polsce ułatwi im życie. Ja na przykład wspomniałabym o segregacji śmieci, bo moja pani sprzątająca do tej pory jej nie stosuje. Ale trudno, jak wychodzi, grzebię w śmieciach ogólnych i sama to robię. Jeżeli znacie realia ukraińskie to możecie podpowiedzieć co na Ukrainie wygląda zupełnie inaczej niż u nas? O czym warto wspomnieć w kontekście Polski? Trollom mącącym antyukraińsko dziękuję za udział w wątku.