Dodaj do ulubionych

Warsztaty integracyjne

15.03.22, 16:45
W klasie synka jest już czterech Ukraińców i zastanawiałam się czy w ramach integracji nie można by poprowadzić warsztatów dla uchodźców na tematy związane ze specyfiką Polski - począwszy od kuchni przez model edukacji czy służby zdrowia po różnice kulturowe czy zwyczajowe. Mam wrażenie, że ci ludzie są bardzo zagubieni i nie do końca znają zasady funkcjonowania w naszym kraju, co jest zrozumiałe - nie trafili tu z wyboru. Na przykład boją się nadać sobie numer PESEL, bo sądzą, że ich do czegoś zobowiązuje i coś im utrudni. Może to teraz mało istotne, ale w dłuższej perspektywie mieszkania w Polsce ułatwi im życie. Ja na przykład wspomniałabym o segregacji śmieci, bo moja pani sprzątająca do tej pory jej nie stosuje. Ale trudno, jak wychodzi, grzebię w śmieciach ogólnych i sama to robię. Jeżeli znacie realia ukraińskie to możecie podpowiedzieć co na Ukrainie wygląda zupełnie inaczej niż u nas? O czym warto wspomnieć w kontekście Polski? Trollom mącącym antyukraińsko dziękuję za udział w wątku.
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 17:50
      Moze im po prostu pomogac tam gdzie potrzebuja i chca oraz pozwolic samym sie czegos nauczyc?
      Bo
      1. Skad wiesz ze oni sie chca tak integrowc?
      2. Jak odroznic "integracje" od indoktrynacji?
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:29
        Bredzisz. Nikt ich nie polonizuje tylko chce przekazac przydatne info. Roznice kulturowe sa w kazdym kraju. W UK na przyklad nie jest wskazane poklepywanie po plecach czy inny kontakt fizyczny uczniow w szkole, neuturalny w Polsce. Zauważyłam, ze Ukraincy sa bardziej bezposredni niz my. Np. wiadomosc odnosnie do masazu jednej z pan oferujacych, brzmiala: "Kiedy chcesz masaz. Napisz mi gdzie mieszkasz" bez zadnego "Dzien dobry" czy form grzecznosciowych. Mnie to rybka, bo nie mam kija w tylnej części, ale niektórzy mogą to odebrac jako niegrzeczne. Takie niuanse, ale mogą im pomoc.
        • krolewska.asma Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:58
          Berga synka ktoś poklepał w szkole po plecach inny już warsztaty chcesz robić ?????

Ludzie
          To są z trauma ty zowany dzieci które przyszły nie wiadomo jakie masakryczne wydarzenia i wiadomo że potrzebują akceptacji i nowych przyjaciół

Lepiej synka na to uczul i nie rozkminiajcie w tej sytuacji ze ktoś go dotknął !!!!
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:02
            Odwrotnie - to moj synek kiedys poklepal angielskiego kolegę. Czytaj uwaznie. Moje dzieci sa wyczulone by traktowac nowych kolegow przyjaznie i z otwartoscia. Starszy ma od dawna kumpla z Ukrainy, sam tez byl w takiej sytuacji wiec ma empatie.
            • krolewska.asma Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:13
              Aha, ok
              Ale Wiesz co Berga ale z punktu widzenia imigrantki jak mnie by jakieś osoby prywatne gdzieś zaganiały do kata i tłumaczyły jak segregować śmieci to sory ale bym miała Nerwa

Zrób lepiej lepiej jakieś warsztaty kulinarne albo pieczenie pierników leżakujących
              Niech te biedne matki się wyluzują i odstresujuja nie będziesz im robić wykłady

Polepicie to ciasto , powycinaćie gwiazdki i im wtedy pokażesz jak segregować śmieci praktycznie
            • 3-mamuska Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:12
              bergamotka77 napisała:

> Odwrotnie - to moj synek kiedys poklepal angielskiego kolegę. Czytaj uwaznie.
              > Moje dzieci sa wyczulone by traktowac nowych kolegow przyjaznie i z otwartosci
              > a. Starszy ma od dawna kumpla z Ukrainy, sam tez byl w takiej sytuacji wiec ma
              > empatie.
              >

Klepanie po plecach ma być wyznacznikiem otwartości. Ty tez każda nowo poznaną osobę klepiesz po plecach? Ojp.
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:26
                Mamuska ty nie pisz lepiej nic, bo i tak nie zrozumiesz kontekstu. Masz jakies zaburzenia poznawcze.
        • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:15
          >wiadomosc odnosnie do masazu jednej z pan oferujacych, brzmiala: "Kiedy chcesz masaz. Napisz mi gdzie mieszkasz" bez zadnego "Dzien dobry" czy form grzecznosciowych.

Dla mnie oczywiste jest, że pisze to ktoś, mający problem z pisaniem po polsku, ale co ja tam wiem- na pewno to kwestia kulturowa i formy grzecznościowe zna, ale postanowiła nie korzystać big_grin
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:29
            To nie bylo po polsku. Zapominasz, ze nie wszyscy znają polski.
            • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:40
              A to było коли хочеш czy коли хочете?
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:04
                To pierwsze. Na ty było.
                • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:10
                  To widocznie bardzo prosta kobieta, z 80 proc. takich ofert pisanych jest po ukraińsku przez "wy". Za to po polsku faktycznie na początku robią błąd, bo są konstrukcje typu kiedy pani chcecie, ale to kwestia praktyki językowej
                  • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:12
                    przecież to boty te wiadomości wysyłają... chodzi tylko o to żeby gość kliknął big_grinbig_grin
                    • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:39
                      Nie pomyślałam że chodzi o TAKI masaż big_grin
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:44
                        Jaki?
                        • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:50
                          Ichi napisała że takie koślawe wiadomości to wysyłają boty. Mnie się skojarzyło od razu z botami wysyłającymi wiadomości w stylu: jestem Julia, pragnę cię zobacz moje zdjęcia (link). Ostatnio mi Messenger zawala się takim syfem od botów
                          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:52
                            Żadne boty, to dziewczyna z Ukrainy, aktywna na naszym lokalnym forum pomocowym.
            • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:04
              bergamotka77 napisała:

> To nie bylo po polsku. Zapominasz, ze nie wszyscy znają polski.
              >
              A po jakiemu?
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:10
                Po chińsku zapewne.
        • little_fish Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 07:20
          I na podstawie tej jednej pani uznałaś , że nie używają form grzecznościowych? Mam zajęcia z dzieckiem ukraińskim. SMSy od Mamy są tak miłe, uprzejme i grzeczne, że od niewielu polskich rodziców takie dostaję.
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:02
            Akurat o formach grzecznościowych mówiła mi kiedyś jedna Ukrainka, że na początku wydawało jej się dziwne, że tyle się ich po polsku używa. Nie uważam, aby było ich aż tak dużo, ale jak dostałam tę wiadomość to pojawiła się konkluzja, ze może używają ich mniej. Podobnie znajomy z Bałkanów dziwił się kiedyś, że mówimy dziękuję gdy kupujemy coś w sklepie, bo przecie za to płacimy więc nikt nam laski nie robi. Podaje się pieniądze i odbiera zakup. Ale tu wariatki zaraz stwierdzą, że uważam Ukrainców za debili. Akurat to słowo je same lepiej obrazuje.
            • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:08
              bergamotka77 napisała:

> Ale tu wariatki zaraz stw
              > ierdzna zachód za chlebem ą, że uważam Ukrainców za debili. Akurat to słowo je same lepiej obrazuje
              > .
              >

Myślę, że masz forumki za debilki. Forumki wiedzą, że Polacy wyjeżdżających w latach 2000. za chlebem na zachód nie wiedzieli, że tam używa się zwrotów grzecznościowych. Ale nauczyli się przez naśladownictwo warsztaty dla Polaków nie były potrzebne
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:01
                Zdziwiłabyś się, bo ja tez nauczyłam się w UK dwa razy częściej używać zwrotów grzecznościowych i przepraszać nawet jak ktoś na mnie wpadł, bo tak się tam robi. Jak ktoś ma kompleksy, to w każdym pomyśle znajdzie protekcjonalne traktowanie czy wręcz obrażanie. Nic osobistego, kwestia zwyczajów a jak wiadomo, co kraj to obyczaj.
                • leosia-wspaniala Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:27
                  >przepraszać nawet jak ktoś na mnie wpadł, bo tak się tam robi.

W Polsce też tak się robi. To odruch, z kimś się trącę, to nie zastanawiam się kto na kogo wpadł, tylko odruchowo przepraszam i druga strona też przeprasza.
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:29
                    To inaczej: Anglik przeprasza jeszcze zanim na niego wpadniesz big_grin
                    • conena Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 12:41
                      magicznie zapominają kindersztuby jak tylko ich stopy dotkną krakowskiej ziemi.
                      • sumire Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 12:57
                        Oj prawda.

Swoją drogą, cały ten podwątek z formami grzecznościowymi to jest jakaś rzewna parodia. Dobra pani, która trzy dni temu burzyła się, że Ukraińcy jej w Warszawie koczują, zamiast do innych miast jechać, teraz się martwi, że ktoś odbierze tłumaczone translatorem wiadomości jako nieuprzejme, bo nie ma "dzień dobry" i "pozdrawiam".
                        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:04
                          Oczywiście jak zwykle zinterpretowałaś to po swojemu - przy maksimum złej woli. A ja nie burzę się, że koczują w Warszawie tylko że miasta powinny się podzielić opieką nad uchodźcami. To samo mówi zresztą zarówno Trzaskowski, jak i prezydent Wrocławia. Państwa UE zresztą też powinny się bardziej włączyć. Bo ci ludzie nie znajdą godziwych warunków do życia przy takim zagęszczeniu.
                          • sumire Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:27
                            Nie maksimum złej woli, tylko nie od dziś cię czytam, a jak widać, nie tylko ja mam podobne refleksje po lekturze twoich okołouchodźczych wypowiedzi. Mnie na studiach wbijano do głowy, że jeśli ludzie gremialnie rozumieją twoją wypowiedź inaczej, niż było zamierzone, to problem nie tkwi w nich, a w wypowiedzi. Tobie nie?
                            • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:50
                              Nie ludzie gremialnie, tylko kilka sfrustrowanych i uprzedzonych do mnie hejterek o tych samych nickach. Zapewniam cię, że ci, którzy chcą, dobrze rozumieją o co mi chodzi.
                              • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:38
                                I ci rozumiejący nie odzywają się tu...bo sa pod takim wrażeniem twojego poomysłu, ze tkwią w stuporze i pisac nie mogą??/
                              • sumire Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:43
                                Czyli kto?
            • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:48
              Ja na ematce wyczytałam że mówienie dziękuję, kiedy ktoś przepuszcza w drzwiach jest nadmiarowe bo osoba z klasą dziękuje skinieniem głowy
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:52
                g.r.uu napisała:

> Ja na ematce wyczytałam że mówienie dziękuję, kiedy ktoś przepuszcza w drzwiach
                > jest nadmiarowe bo osoba z klasą dziękuje skinieniem głowy

A kto takie mądrości głosił? Skinienie głowy? Serio? big_grin
      • ladymercury Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 19:26
        Myślę, że urzędy i numery PESEL to niezbyt chwytliwy temat dla dzieciaków. W LO można pomoc, jeśli nastolatek spyta w razie potrzeby.
        Generalnie, przynajmniej u nas mają oddelegowanych koordynatorów Polaków że znajomością języka lub Ukraińców znających polskie realia, mają telefony, kontakt na kwaterach. Dzieci trzeba odstresować i zaopiekować się nimi, a nie gadać o MZ i MENIS😄
    • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 17:55
      Te różnice są niewielkie, w sumie o czym tu gadać? Jak zaczęłam studia i zamieszkałam na pół roku na Ukrainie to nie czułam żadnej potrzeby wdrażania mnie w kulturę. Co innego informacje praktyczne takie jak PESEL czy segregacja śmieci. Po prostu powinny być jasne informacje praktyczne. Kulturowo jesteśmy na tyle blisko że nie ma o czym gadać smile
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:19
        Mieszkalas na Ukrainie? O to jesteś ekspertka i takie osoby jak ty moglyby je poprowadzic, bo mają cenne doświadczenie. Nie wiedziałam jak to nazwac. Chodzi o podanie info ulatwiajacych życie w Polsce.
        • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:30
          Ja się czuję raczej kompetentna do nauki polskiego, bo w tym mam doświadczenie. I pewnej będę to robić, jak tylko najmłodsza trochę podrośnie
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:38
            O to masz robotę zapewniona! smile
      • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:29
        na każdym śmietniku wielka plansza o segregacji i co i jak. Co tu gadac?
        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:32
          U mnie stoja w kuchni 3 kosze w różnych kolorach z oznaczeniami do segregacji i od 2 lat pani nie posegregowala niczego. Dlatego to nie takie proste.
          • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:37
            a próbowałaś z nią o tym rozmawiać? zacznij od informacji ze zmieszane są drozsze
          • mia_mia Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:43
            Bo wielu ludzi zwyczajnie nie widzi takiej potrzeby, oni dobrze wiedzą co i gdzie włożyć, bo tego i psa można nauczyć, tylko im się nie chce, nie widzą celu i nie czują potrzeby.
          • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 20:52
            Po prostu ma to w nosie i nie chce się przemęczać. To nijak nie wynika z narodowości
            • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:13
              myśle ze moz myśli ze to tylko w blokach a berga chyba w domu mieszka?
              • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:40
                No ale jak jej raz czy drugi powiedziała to powinna ogarnąć. Ale jak zamawiający płaci za usługę wykonana w taki sposób to po co się przemęczać
      • asia_i_p Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:56
        Kulturowo tak, ale zupełnie inne jest podejście do kwestii jednostka vs. państwo i ta obawa przed PESELEM może z tego wynikać. Z moich obserwacji ludzie z Ukrainy bywają nieufni wobec instytucji panstwowych - kilka lat temu mieliśmy kłopot z przekonaniem matki ucznia, żeby się z nim zgłosiła do poradni psychologiczno-pedagogicznej, odbierała to jako zagrażające jej jako rodzicowi, tak, jakby ktoś miał ją z czegoś rozliczać.
        • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 20:53
          Taaa, bo Polacy rodzice to tacy chętni do współpracy z instytucjami
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:42
            Do PPP? Walą drzwiami i oknami. Rok czekalam na zrobienie testów młodemu.
            • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:54
              Rzeczywiscie, PPP to doskonały przykład na instytucję państwową. Jeszcze MOPR podaj do kompletu. Ty nie możesz być prawdziwa...
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:00
                Nie ja podalam przykład PPP. Następna nie umie czytać.
              • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:11
                Pierwszy raz w życiu przyszlo mi do głowy że fakt jak łatwo wypływają tu dane bergi może świadczyć o tym że ktoś prawdziwej osobie z tymi danymi robi tu krecią robotę.
                Ale to by było bez sensu.
                Po prostu laska jest tak niewyobrażalnie prosta że nawet pod własnym nazwiskiem nie wstydzi się robić chlewu. No nic, długa noc przed Wami, bo Berga raz nakręcona i rozkochana we własnych pomyslach jest nie do zatrzymania, bawcie się dobrze.
              • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:14
                ppp jest instytucja państwowa. Pracuja tam przecież nauczyciele.
                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:16
                  Nie nauczyciele ale pedagodzy, psycholodzy, logopedzi itp. wink
                  • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:56
                    niejasno napisałam - chodziło mi się pracownicy poradni są zatrudnieni na kartę nauczyciela. Dlatego jak szkoły w lockdownie to poradnie tez.
                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 23:01
                      Serio na KN? Nie wiedzialam.
                    • little_fish Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 08:13
                      Poradnie były w lockdownie czynne, z wyjątkiem tego pierwszego czyli marzec 2020. W zeszłym roku szkolnym działały normalnie
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:32
                        I ten jeden lockdown wystarczył by zrobiły się wielkie zaległości.
            • little_fish Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 07:52
              Jedni się pchają, inni unikają. Każdy ma swoje powody.
          • asia_i_p Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:41
            Zależy z jakimi, ale PPP odbierają jednak jako instytucję praktycznie usługową, a jej się nie dało przekonać, dopytywała się, czy to będzie gdzieś zapisane, że on był w tej poradni.
            • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:03
              klasyka. moja koleżanka nie zabierała dziecka do ppp bo jak jej kolezanki było to sobie zapisali ze paznokcie obgryza i jak się po latach pojawili w zupełnie innej ppp była zaskoczeni ze ktoś się z historia zapoznał i zapytał jak tam z tymi paznokciami....
    • rosapulchra-0 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:26
      Trollom mącącym antyukraińsko dziękuję za udział w wątku.

Dodaj, że dziękujesz twoim antyfankom. No chyba że mają coś do powiedzenia na temat wątku.
      Dlaczego nie powiesz swojej pani z Ukrainy, żeby segregowała śmieci?
      • rosapulchra-0 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:27
        *swoim
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:36
        Mówiłam ale głupio mi o tym przypominac. To swietna babeczka, ale chyba uważa to za zbedne.
        • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:39
          przypomnij. Jak siedzisz cicho to wysyłasz sygnał ze to nie ma znaczenia
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:45
            Ech w sytuacji ucieczki z wojny to nie ma znaczenia. Ale przyjezdnym, którzy planują tu zostać można o tym wspomniec, ze w PL jest na to nacisk. Choć może nie wszędzie? Czyli ja bym segregacje śmieci i zwroty grzecznosciowe na taką listę wpisala. Tyle z moich obserwacji.
            • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:48
              Od 2 lat nie potrafisz przekazać wiedzy o śmieciach pani sprzatajacej więc potrzebujesz warsztatów? 🤦🏻‍♀️
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:52
                Potrafię przekazac ale nie korzysta. Moze mysli ze to jakies widzimisie?
                • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:15
                  Gdybyś potrafiła, to by segregowała. Nie segreguje.
            • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 20:55
              Zwroty grzecznościowe? Akurat są tak podobne, że jak Ukrainiec powie дякую to nikt nie będzie miał problemu ze zrozumieniem.
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:11
                Nie chodzi o podobienstwo językowe, błagam tylko o ich używanie.
                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:19
                  Takie warsztaty powinni chyba prowadzic Ukraincy, którzy mieszkają tu dluzej. Potrafiliby lepiej wytlumaczyc ew. różnice czy specyfike Polski.
                  • m_incubo Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:43
                    Ty sobie robisz jaja?
                    Polakom, którzy nie używają zwrotów grzecznościowych też będziesz robić warsztaty? Bo, uważaj, nie używają zwrotów grzecznościowych ci, dla których są one z różnych powodów lub w danej chwili nieistotne, a nie Ukraińcy czy Słowacy.
                    Qrwa, no nie do wiary 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:31
                  ??? Ale Ukraińcy używają zwrotów grzecznościowych tak samo jak Polacy i w tych samych sytuacjach, tu nie ma żadnych różnic. I tak samo jak Polacy jedni ich używają, a inni nie.
                  • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:15
                    no nie - nie maja jak rozumie formy pan/pani tyle ze każdy Polak chyba rozumie ze w tym sensie używają "wy" i warsztatów do tego nie trzeba?0
                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:17
                      Otoz to - wy ale nie ty smile
                      • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 23:55
                        Korona ci z głowy spadnie jak ci ktoś powie "ty"??
                • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:34
                  W jakim celu błagasz o ich używanie?
                • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:49
                  Nie chodzi o podobienstwo językowe, błagam tylko o ich używanie.

Może zrób warsztaty dla Polaków, którzy zamiast cieszyć się że są w stanie się dogadać, kręcą nosem że pominięto "dzień dobry" i było zbyt bezpośrednio? Myślę że powinnaś się tym zająć bo najwyraźniej znasz takich ludzi.
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:55
                    No ale kto ma sie do kogoś dostosować? Trochę chyba przesadzasz. Chyba uslugodawca a nie uslugobiorca. Tak jest w każdym kraju. Jak Polacy pracują w innych krajach to muszą brać pod uwagę lokalne obyczaje a nie wlasne. Tak to działa.
                    • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:04
                      Usługobiorca o ile jest normalny, będzie chciał żeby mu dobrze wykonano usługę, a nie żeby go właściwie tytułowano i witano w smsach.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:08
                        Ludzie są różni. Niekytorzy zwracanie się per ty źle odbiorą.
                        • g.r.uu Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:11
                          Owszem, na przykład wtedy nie chodzą do Starbucksa smile
                    • folivora Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:44
                      bergamotka77 napisała:

> No ale kto ma sie do kogoś dostosować? Trochę chyba przesadzasz.
                      OMG nie wierzę.
                      Ludzie uciekają ze zbombardowanych miast, dzieci umierają z odwodnienia, ale priorytetem są teraz warsztaty z mówienia dzień dobry i segregacji śmieci.
                      I jeszcze pretensje, że się nie dostosowują do nas, niewdzięcznicy.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:47
                        Wiedziałam, ze wszystko zostanie przeinaczone byle mi dowalic. Ech opuszczam ten wątek. Szkoda czasu i atlasu. Kto mądry zrozumie.
            • little_fish Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 08:15
              Ale ta pani nie uciekała przed wojną.
              Gdyby była Polką, też nie zwrocilabyś uwagi?
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:43
                Nie wiem, może zwróciłabym. Nie chcę jej zawracać tym głowy. No skoro nie segreguje to trudno, ma wiele innych zalet. Znajomi twierdzą, że na Ukrainie się nie segreguje więc nie mają tego nawyku. Przeżyję. Podobnie jak hejt, który teraz się na mnie wylewa. Przewrażliwione panienki.
                • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:49
                  Jedyną przewrażliwioną panienką tutaj jesteś ty sama, jeżeli aż tak cię dotyka zwracanie się do ciebie po imieniu że chcesz ludziom organizować warsztaty, żeby tego nie robili.
                  Nawet w takich sytuacjach jak obecna, nie odpuścisz zrobienia z siebie kompletnej, nierozgarniętej ale nonsensownie zakochanej w sobie sieroty. Jak dziewczynom chce się z tobą gadać to może ci jeszcze wyjaśnią parę rzeczy, ja ci tylko powiem że jesteś paskudnym, nieszczęśliwym, zazdrosnym i maluteńkim człowieczkiem, który jedyne co umie to jątrzyć i patrzyć na siebie z zachwytem. Po tylu tysiącach wpisów, przez te wszystkie lata głupot, które tu wypisywałaś, naprawdę niezastanowienie się nad sobą przez choćby ułamek sekundy musi być jakimś srogim deficytem.
                • little_fish Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:31
                  "nie segreguje to trudno," - kurde, osobie która wykonuje pracę dla ciebie, nie zwrócisz uwagi tylko po niej poprawiasz robotę, a innym chcesz w tym zakresie urządzać warsztaty??? Nie segregują? Trudno...
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:41
                    Nie będę walczyć z wiatrakami. Ogólnie jestem zadowolona ze współpracy z nią więc nie będę się czepiać. Teraz dodatkowo zlecam tej pani też prasowanie, bo ma większe wydatki, ściągnęła do siebie córkę z dzieckiem i mamę. Pamiętajmy, że dając pracę tez tym osobom pomagamy. U nas w gminie również integrują seniorów ukraińskich z polskimi, ale nie wiem jaki jest odzew.
                    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 21:36
                      bergamotka77 napisała:

> Nie będę walczyć z wiatrakami. Ogólnie jestem zadowolona ze współpracy z nią wi
                      > ęc nie będę się czepiać. Teraz dodatkowo zlecam tej pani też prasowanie, bo ma
                      > większe wydatki, ściągnęła do siebie córkę z dzieckiem i mamę. Pamiętajmy, że d
                      > ając pracę tez tym osobom pomagamy. U nas w gminie również integrują seniorów u
                      > kraińskich z polskimi, ale nie wiem jaki jest odzew.
                      >

Na litość boską!!! Pracy się nie "daje". Błagam, zmień swoje podejście, nie "dajesz" a kupujesz pewną usługę, w tym przypadku sprzątanie. Nie pomagasz w ten sposób i nie pisz takich rzeczy, bo mnie krew zalewa.
                      P.S. mam swój biznes i nie daję pracy. Ja kupuję czas i umiejętności swoich pracowników.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 00:09
                        Zdrowo cię porąbało z polityczną poprawnością. Tak, daję jej pracę i możliwość zarobku. I tak, pomagam w ten sposób, bo potrzebuje pieniędzy.
                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 00:13
                          bergamotka77 napisała:

> Zdrowo cię porąbało z polityczną poprawnością. Tak, daję jej pracę i możliwość
                          > zarobku. I tak, pomagam w ten sposób, bo potrzebuje pieniędzy.
                          >

Nie. Kupujesz usługę. Czy twój pracodawca daje ci pracę i dzięki temu pomaga ci przeżyć? Jeśli tak uważasz, to szczerze współczuję.
                          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 00:15
                            I to nie jest polityczna poprawność, bez pracowników, ich czasu i zaangażowania mój biznes by nie istniał. Warto to rozumieć. Jeśli pracujesz na etacie tym bardziej, szanuj siebie i swój wkład w firmę, w której pracujesz.
                            • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 13:11
                              Bez pani sprzatającej berga by kurzem obrosła....ale chyba tego wielka Pani z Marek nie kuma.
                          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 13:05
                            Tak, mój pracodawca daje mi pracę. Co nie znaczy, ze jestem jego niewolnicą. Ale tak, daje mi pracę a nie "kupuje usługę", bo takowych nie świadczę.
                            • conena Re: Warsztaty integracyjne 18.03.22, 08:31
                              bergamotka77 napisała:

> Tak, mój pracodawca daje mi pracę. Co nie znaczy, ze jestem jego niewolnicą. Al
                              > e tak, daje mi pracę a nie "kupuje usługę", bo takowych nie świadczę.
                              >

hehe, berga dzwonił 2001 rok i kazał ci przekazać, żebyś sprawdziła aktualną datę big_grin

dziennikarka big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
                        • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 08:22
                          bergamotka77 napisała:

> Zdrowo cię porąbało z polityczną poprawnością. Tak, daję jej pracę i możliwość
                          > zarobku. I tak, pomagam w ten sposób, bo potrzebuje pieniędzy.
                          >

Omg. "Berga Dobra Pani", odcinek 425.

Żenadometr wrze, następuje zwolnienie blokady...
                          • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 12:05
                            Ano. A potem się dziwimy, że różne januszeksy chcą kwaterować Ukraińców w stodole i każą im zapierdalać za miskę zupy, skoro wydawałoby się, że wykształcona ematka "daje pracę, więc pomaga". Rzygać mi się chce jak coś takiego czytam.
                            • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 13:04
                              Masz coś ewidentnie z głową. Tak, ja również w ten sposób pomagam, bo dotąd prasowałam sama a teraz jak to mówisz "kupuję tę usługę", bo moja pani z Ukrainy potrzebuje więcej kasy. Pomagać można na różne sposoby a w tej chwili ważne jest, by te kobiety z Ukrainy mogły zarobić. Ja od wybuchu wojny od razu podniosłam stawkę za sprzątanie i to znacznie. Zaraz to wyśmiejesz, ale ludzie nie chcą pomagać przez takie jak ty. Do wszystkiego się przyczepisz a sama niewiele robisz by dać im możliwość pracy.
                              • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:20
                                bergamotka77 napisała:

> Masz coś ewidentnie z głową. Tak, ja również w ten sposób pomagam, bo dotąd p
                                > rasowałam sama a teraz jak to mówisz "kupuję tę usługę", bo moja pani z Ukrainy
                                > potrzebuje więcej kasy. Pomagać można na różne sposoby a w tej chwili ważne je
                                > st, by te kobiety z Ukrainy mogły zarobić. Ja od wybuchu wojny od razu podniosł
                                > am stawkę za sprzątanie i to znacznie. Zaraz to wyśmiejesz, ale ludzie nie chcą
                                > pomagać przez takie jak ty. Do wszystkiego się przyczepisz a sama niewiele rob
                                > isz by dać im możliwość pracy.
                                >

Nie wyśmieję, kolejny raz spróbuję wytłumaczyć.Otóż kupujesz od pani usługę, fajnie, że podniosłaś stawkę i zleciłaś dodatkowe usługi, ale wciaż "nie dajesz jej pracy". BTW czy Pani sprząta u Ciebie na jakąkolwiek umowę czy po grażynowemu "na czarno"? No właśnie big_grin
                                Mam biznes w branży, która od dawna boryka się z brakiem pracowników, cały czas zatrudniam obcokrajowców, z Ukrainy też, pisałam o tym w wątkach o uchodźcach wielokrotnie.
                                I tak poza temeatem: ja ciebie nie obrażam, ty mi zarzucasz wciąż, że mam coś z głową itd. Kto tu jest hejterką?
                                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:24
                                  Jesteś hejterka w białych rękawiczkach. Do tego robisz Ukraincom krecią robotę takimi wpisami.
                                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:29
                                    bergamotka77 napisała:

> Jesteś hejterka w białych rękawiczkach. Do tego robisz Ukraincom krecią robotę
                                    > takimi wpisami.
                                    >
                                    Ha. Ha. Ha. Powtarzam, również dla innych: to ty mnie wyzywasz, nie ja ciebie. Nie odpowiedziałaś na pytanie o zatrudnieniu swojej pomocy domowej. Czekam.
                                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:49
                                      Nie powinno cię to obchodzić. EOT
                                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:28
                                  Zatrudniasz nianię i sprzątaczkę na UoP?
                                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:29
                                    bergamotka77 napisała:

> Zatrudniasz nianię i sprzątaczkę na UoP?
                                    >

Nie, bo nikt mi takch usług nie świadczy.
                                    • sumire Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:38
                                      wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a):

> Nie, bo nikt mi takch usług nie świadczy.

No widzisz, bo nie jesteś dobrą panią zatroskaną o los Ukrainek w Polsce smile Gdybyś była, tobyś miała panią sprzątającą i byś jej wspaniałomyślnie dopłacała za prasowanie.
                                      Ech, jak czytam ten wątek, to mi się przypomina niesławna wypowiedź Węglarczyka sprzed paru lat.
                                      • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:46
                                        sumire napisała:
                                        > No widzisz, bo nie jesteś dobrą panią zatroskaną o los Ukrainek w Polsce smile Gdy
                                        > byś była, tobyś miała panią sprzątającą i byś jej wspaniałomyślnie dopłacała za
                                        > prasowanie.
                                        > Ech, jak czytam ten wątek, to mi się przypomina niesławna wypowiedź Węglarczyka
                                        > sprzed paru lat.

cholera, muszę zorganizować pomoc domową big_grin i nianię, do psów może?
                                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:36
                                    bergamotka77 napisała:

>

Jeszcze tylko przypomnę, że niezgłoszenie takiej usługi, jaką świadczy pomoc domowa, grozi karą do 30 tysięcy złotych. Zanim się wykręcisz: nie mając działalnośći gospodarczej, jak najbardziej masz obowiązek zawrzeć ze swoją pomocą domową umowę o pracę lub umowę zlecenie (zależy od rodzaju wykonywanej pracy) oraz zapłacić składki na ubezpieczenie i zaliczkę podatku. Wyguglaj sobie, a potem się zastanów co tu piszesz, bo podobno twoje dane są do znalezienia w kilka minut.
                                    • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:37
                                      może zatrudnić na aktywacyjna 😏
                                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:54
                                      Generalnie to mnie do tej pory zadziwiałaś swoją wredotą, ale jak widzę jesteś nie tylko żenująca, ale i szkodliwa. Weź może nie pomagaj już tym Ukraińcom, bo jak świadczysz im taką pomoc to strach się bać. Idź i zacznij denuncjować Polaków, którzy dają zarobić szukającym zajęcia Ukraińcom. Też wolontariat, tylko że w US.
                                      • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:57
                                        bergamotka77 napisała:

> Generalnie to mnie do tej pory zadziwiałaś swoją wredotą, ale jak widzę jesteś
                                        > nie tylko żenująca, ale i szkodliwa. Weź może nie pomagaj już tym Ukraińcom, bo
                                        > jak świadczysz im taką pomoc to strach się bać. Idź i zacznij denuncjować Pola
                                        > ków, którzy dają zaroić szukającym zajęcia Ukraińcom. Też wolontariat, tylko ż
                                        > e w US.

Ale zatrudniasz tę Ukrainkę legalnie za cenę rynkową czy na czarno za pół darmo, bo wciąż nie wiadomo.
                                        • agonyaunt Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:14
                                          >Ale zatrudniasz tę Ukrainkę legalnie za cenę rynkową czy na czarno za pół darmo, bo wciąż nie wiadomo.

Ona jej nie zatrudnia w ogóle, tylko pomaga dając pieniądze, a tamta się odwdzięcza. To by tłumaczyło dlaczego berga nie może wyegzekwować poprawnej segregacji śmieci - po prostu w takiej sytuacji nie wypada zwrócić uwagi smile
                                      • suki-z-godzin Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:05
                                        bergamotka77 napisała:

> ak widzę jesteś
                                        > nie tylko żenująca, ale i szkodliwa. Weź może nie pomagaj już tym Ukraińcom,

cudne. najpierw nie potrzebujesz szczególnie brutalnego przesłuchania, żeby forumki wyciągnęły z ciebie, że zatrudniasz panią do sprzątania na czarno, a potem zgrabnie obracasz kota ogonem, że to ten, który podpieprza do US jest żenujący?
                                        a jak tam twoja przyjaciółka, ta z lustra, o której umowę a raczej brak i opieszałość ze strony pracodawcy pytałaś? po co ci ta umowa była, skoro twoja cyberobrona daje ci zarobić? po diabła ci jakieś papierki?
                                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:24
                                          No jakoś tak. Przy czym ja nikogo nie podpieprzam, ot napisałam jak jest i co grozi za oferowanie pracy na czarno. Natomiast zdziwienie Bargamotki w temacie zatrudniania niań i pomocy domowych wiele mówi o niej samej. Z tego i innych postów wynika, że zatrzymała się w rozwoju gdzieś w okolicach roku 99/2004, myśli, że nikt z nas nie wyjeżdża, pracę się daje, znajomość języków to powód do dumy i wiele, wiele innych.
                                  • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:53
                                    bergamotka77 napisała:

>

A ty nie?
                                    Czyli ta wielka pomoc i "dawanie pracy" to możliwość umycia twojego kibla na czarno?
                                    Trzymajcie mnie...
                                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:56
                                      Wy wszystkie pomagacie, ale jak przychodzi co do czego, to żadna nie da zarobić złotówki Ukraińcowi. Ale na pokaz wszystkie dobre panie big_grin Czyimiś rękoma. Ech ale żenujący popis "wolontariuszek"...
                                      • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:02
                                        bergamotka77 napisała:

> Wy wszystkie pomagacie, ale jak przychodzi co do czego, to żadna nie da zarobi
                                        > ć złotówki Ukraińcowi.

Taaak? Jesteś pewna? A skąd to wiesz, jak zwykle z własnej żopy?

Ale na pokaz wszystkie dobre panie big_grin Czyimiś rękoma. Ec
                                        > h ale żenujący popis "wolontariuszek"...

Tak, dużo tu jest wolontariuszek i całe szczęście. Uważasz, że robisz od nas więcej, bo Ukrainka myje na czarno twój kibel?
                                        No to się mylisz.
                                      • sumire Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:26
                                        Ej, ale wiesz, że pomagać można na różne sposoby, nie tylko zatrudniając Ukraińców do sprzątania? W moim otoczeniu się im gotuje, remontuje dla nich i urządza mieszkania, organizuje pomoc psychologiczną/medyczną, na granicę jeździ, szuka dla nich pracy innej niż mycie toalet, już nie wspomnę o głupich zrzutkach.
                                        Wątek potoczył się tak samo zaskakująco jak zwykle wink Forum nie doceniło.
                                      • suki-z-godzin Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 17:36
                                        bergamotka77 napisała:

> Wy wszystkie pomagacie, ale jak przychodzi co do czego, to żadna nie da zarobi
                                        > ć złotówki Ukraińcowi.

• wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 19:50
                                          Przy czym ja akurat zatrudniam Ukraińców. Legalnie big_grin
                                          • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 20:05
                                            wredna_dziewucha_ze_wsi napisał(a):

> Przy czym ja akurat zatrudniam Ukraińców. Legalnie big_grin

Tak, pisałaś. Ale zejdź na ziemię, czym jest jakaś tam legalna robota dla ciebie przy czyszczeniu toalety po samej pani Berdze, nawet na czarno.
                                            Ona daje i pomaga, ty tylko zatrudniasz.
                                            • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 20:27
                                              I prasowanie, nie zapominaj o prasowaniu, wszak dzięki tej czynności pani zarabia więcej big_grin
                                              Cyrk kur.wa.
                                  • gama2003 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:26
                                    A czym się różni zatrudnianie w tych zawodach od zatrudniania w jakichkolwiek innych ?

Jest praca legalna i praca na czarno.
                              • leosia-wspaniala Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:04
                                >bo moja pani z Ukrainy potrzebuje więcej kasy

Ciekawe czy o Polce pisałabyś "moja pani z Polski".

>Pomagać można na różne sposoby a w tej chwili ważne jest, by te kobiety z Ukrainy mogły zarobić.

Ale Dziewucha ma rację. To zwyczajna transakcja wiązana. Osoba A daje swoje umiejętności i swój czas, osoba B płaci za to pieniądze. Mój pracodawca nic mi nie daje, mam kompetencje, których on potrzebuje, więc płaci mi za to, że je wykorzystuję do rozwoju jego biznesu. Żadna łaska, doprawdy, z żadnej ze stron.
        • mia_mia Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:45
          Dlaczego głupio? Przypominaj, że to dla ciebie ważne albo boisz się kary, zwłaszcza to drugie powinno zadziałać.
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:38
        rosapulchra-0 napisała:

> Trollom mącącym antyukraińsko dziękuję za udział w wątku.
        >
        > Dodaj, że dziękujesz twoim antyfankom. No chyba że mają coś do powiedzenia na
        > temat wątku.

To nierealne big_grin
      • suki-z-godzin Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:15
        rosapulchra-0 napisała:

> Dodaj, że dziękujesz twoim antyfankom. No chyba że mają coś do powiedzenia na
        > temat wątku.

pogratulować berdze, że jest tą siłą, która pisać jasno i mieć przyjaciół pragnąc, niejasno się wypowiada i trafia na takie flądry.
        nagroda pocieszenia w okazji koziego bobka za chęć tonowania atmosfery przyjaznymi postami wędruje do ciebie... babciu.
    • mia_mia Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:41
      Oni są zagubieni, bo uciekając przed bombami trafili w obce miejsce i to nie znając języka, kto by nie był zagubiony? Nie trafili do Japonii czy ZEA, żeby uczyć ich funkcjonowania w innym kręgu kulturowym. Jeśli warsztaty integracyjne to na tym etapie wspólne zabawy, budowanie przynależności do grupy, a nie segregacja śmieci i kosztowanie bigosu, który podejrzewam i tak znają, takie jest moje zdanie.
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 18:54
        Na szczęście jezyk choc troche podobny, kultura tez ale zycie codzienne jest różnie zorganizowane. W UK np.jest scisla rejonizacja szkol.
        • mia_mia Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:07
          Ale dzieci nie muszą wiedzieć jaki jest system szkolnictwa w Polsce. Najpierw niech się dobrze poczują, a jeśli już, idąc za przykładem śmieci, jeśli w szkole są segregowane to można powiesić informację po ukraińsku co gdzie i wystarczy.
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:49
            Te praktyczne to dla rodzicow. Dzieci sobie poradza najszybciej.
        • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:16
          W Polsce tez. Szkoła z poza rejonu może cię wziąć tylko jak ma miejsca znaleźć taka teraz to łatwo nie bedzie
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:23
            Nie do końca. U nas w klasie jest mnóstwo dzieci spoza rejonu.
            • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 20:22
              Widać macie miejsca
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:08
                W UK nawet jak sa to cię nie przyjma spoza rejonu.
                • karpie_gdyjem Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:13
                  Oczywiście że przyjmą, jeśli są miejsca po uwzględnieniu wszystkich, którzy mają pierwszeństwo. Już nie mówiąc o szkołach wyznaniowych, które nie do końca i nie zawsze kierują się rejonizacją.
                • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:20
                  bergamotka77 napisała:

> W UK nawet jak sa to cię nie przyjma spoza rejonu.
                  >
                  >
                  A skąd się w tej dyskusji o Ukrainie nagle wzięła Wielka Brytania?
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:27
                    Korzystam ze swoich doświadczeń początków w nowym kraju. Ja, z innych powodów co prawda, ale tez wyladowalam i to nie raz w innym kraju. I wtedy info o zasadach i zwyczajach tubylcow było cenne.
                    • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:55
                      Ale ze swojego kraju nie wyjechałaś uciekając przed wojną??
                      • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:56
                        Nie czepiaj się szczegółów, emigracja zarobkowa to przecież to samo, co ucieczka przed wojną...
                        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:57
                          Akurat na emigracji zarobkowej nie byłam.
                        • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:58
                          Ja myśle, ze jej nawet bylo trudniej.
                          • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:07
                            hanusinamama napisała:

> Ja myśle, ze jej nawet bylo trudniej.
                            >
                            Ale dzięki tym trudnym przeżyciom starszy doskonale teraz rozumie traumę dzieci, uciekających przed wojną, NAWET przyjaźni sie z jednym Ukraińcem!
                    • folivora Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:46
                      bergamotka77 napisała:

> Korzystam ze swoich doświadczeń początków w nowym kraju.

OMG po raz drugi. Ja byłam na Erasmusie w sąsiednim kraju, to też dokładnie jak Ukraińcy uciekający przed wojną w Polsce według tej logiki.
                      Mistrzyni empatii, no jak babcię kocham...
    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 19:22
      Jeśli szukasz pomysłu na integrację w szkole dzieciaków to postawiłabym na wspólne zajęcia ułatwiające komunikację, pokazujące, że to normalne, że trudności w porozumieniu powodują stres u jednej i drugiej strony. Nie wiem gdzie szukać specjalistów od komunikacji, ale myślę, że to mogłoby być fajne.
      Co do warsztatów dla starszych: chyba jeszcze nie pora na to, moim zdaniem wciąż są zbyt straumatyzowani, u dzieci jednak zdolności adaptacyjne są lepsze i szybciej odnajdują się w nowej sytuacji.
    • ga-ti Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:07
      Z tym peselem to chyba nie do końca, kolejki podobno ogromne od samego świtu.
      Myślę, że pomogłyby napisy w języku ukraińskim np. w szkole, czy w budynkach publicznych.
      A z dziećmi po prostu zabawy, taka gra w piłkę nie wymaga zawiłych dyskusji, podobnie gry internetowe, dzieci grały w te same.
      Co do poznawania polskiej kultury, zwyczajów to myślę, że wszystko przyjdzie z czasem, teraz muszą poznać reguły obowiązujące w danej szkole, żeby funkcjonować na co dzień.

W mojej miejscowości mieszka sporo Ukraińców, śmieci segregujemy od dłuższego już czasu, jest obowiązek, Ukraińcy nie mają z tym problemu, już bez przesady. A zawiłości symboli literek, cyferek na każdym pojemniczku to ja też nie ogarniam, plastik to plastik, a papier to papier i już.
    • agonyaunt Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:08
      >Jeżeli znacie realia ukraińskie to możecie podpowiedzieć co na Ukrainie wygląda zupełnie inaczej niż u nas?

O, risercz do nowego contentu?
      • kk345 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:19
        Podany, co charakterystyczne dla bergi tak, ze od razu mi się kojarzy "Dobra pani" Orzeszkowej...
    • ulla_cebulla Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:29
      Nie rozumiem, czemu wszyscy się ciebie czepiają, to bardzo dobry pomysł. Wiele spraw praktycznych jest zupełnie nieoczywistych, nawet między krajami mocno zbliżonymi kulturowo, językowo itd. Wie o tym każdy, komu przyszło przebywać w obcym miejscu dłużej niż na zorganizowanych wakacjach. Systemy funkcjonowania szkolnictwa, urzędów, załatwianie codziennych spraw bywają sporą egzotyką.
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:32
        Dokladnie tak. Wiadomo było, ze zostanę zrugana że się wywyzszam czy coś tam, wpisz dowolna bzdurę.
      • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:42
        Gdyż teraz nie jest na to czas. One teraz muszą na szybko ogarnąc zycie w obcym panstwie, mieszkanie, prace, szkołę dziecka. Za co sie ubrać, gdzie isc po leki...a nie kuriozalne warsztaty "jak zyją Polacy".
        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:45
          Ty jak zwykle nic nie rozumiesz. Nie, jak żyją Pokacy bo żyją różnie, tylko jak my mamy tu żyć. Co jest ważne, co gdzie i jak się załatwia? Polacy to wiedzą.
        • ulla_cebulla Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:49
          Akurat "moja" rodzina już ma ogarnięte podstawowe potrzeby, pracę, szkołę dla dzieci itd i zadaje coraz więcej pytań o życie w Polsce. Może jeszcze za wcześnie dla większości przybyszów, ale dlaczego nie pomyśleć o tym już teraz i na przykład nie zebrać podstawowych tematów. Przecież to tylko kwestia czasu, zanim praktyczne kwestie związane z integracją nie staną się ważne.
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 23:00
            Ulla jedna z nielicznych z rozsadnym podejsciem. Reszta sie wyzywa, bo wątek założyłam JA. A gdy minie pierwszy szok i zacznie sie codzienne życie to pewne informacje mogą byc pomocne.
    • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:41
      Proponuje im pomóc tam gdzie trzeba. Berga piszesz jak księżniczka która spadła z księżyca.
      teraz to te matki muszą ogarnąc biurokracje, dostać pesel, zapisac dziecko do szkoły, znaleźć pracę...znależć czas zeby z tym dzieckiem troche pobyć...a nie iśc na wymyślne warsztaty "jak Berga segreguje smieci"....zlituj się i pomyśl następnym razem jak coś będziesz chciała napisać.
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:48
        hanusinamama napisała:

> Proponuje im pomóc tam gdzie trzeba. Berga piszesz jak księżniczka która spadła
        > z księżyca.
        > teraz to te matki muszą ogarnąc biurokracje, dostać pesel, zapisac dziecko do s
        > zkoły, znaleźć pracę...znależć czas zeby z tym dzieckiem troche pobyć...a nie i
        > śc na wymyślne warsztaty "jak Berga segreguje smieci"....zlituj się i pomyśl na
        > stępnym razem jak coś będziesz chciała napisać.
        >
        >

I o tym właśnie piszę. Gdybyś tylko umiala czytać. Ale próżne nadzieje, jesteś zbyt oczadziala własną zayebistoscia by zrozumieć sens czegokolwiek.
        • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 21:51
          Ja w przeciwieństwie do ciebie codziennie z tymi kobietami jestem i rozmawiam. Ty je chyba widziałaś tylko w TV i to przelotem. Ja rozumiem, ze twoja forumowa rola to zgrywanie księzniczki...ale są sytuacje (patrz : wojna) kiedy to jest nie na miejscu.
        • folivora Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:52
          Takich ulotek jak ogarnąć nocleg na pierwsze dni, jak załatwić pesel, gdzie po darmową pomoc prawną, gdzie po pomoc taką i siaką, to akurat leżą całe stosy wszędzie, aż powiedziałabym, że jest ich nadmiar i ci biedni ludzie czują się tym przytłoczeni.
          W ogóle jaki to jest poziom absurdu, ja niektóre dorosłe kobiety zaprowadzam za rękę od punktu do punktu na dworcu, łącznie z zaprowadzeniem do toalety i czekaniem na nie, żeby zaprowadzić z powrotem do rodziny, bo po kilku dniach podróży i traumatycznych przeżyciach są w takim stanie, że już niejedna osoba się gdzieś zgubiła i trzeba było urządzać poszukiwania na całym dworcu, a tutaj padają zarzuty, że się okropne Ukrainki nie dostosowują, bo nie zaczynają od dzień dobry i nie segregują śmieci. Naprawdę, nie pojmuję jak można być tak oderwanym od rzeczywistości.
    • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:02
      Oj Berga po prostu szuka pola do polansowania się w charakterze "bogatej pańci". Ja ze swojej strony proponuję warsztaty pod tytułem "Kultura wypowiedzi na polskim forum" a jako materiały pomocnicze podeślę screeny o suchych macicach wraz z innymi kwiatkami. Oj zdziwią się ukraińskie dzieciaczki z kim mają do czynienia.
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:07
        Pokaż lepiej kurteczke Made in Moscow big_grin Ani ja pańcia ani bogata, ale myślę w przeciwienstwie do ciebie jak tym kobietom pomóc się odnaleźć.
        • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:09
          Ty i pomaganie? Ty myślisz tylko jak się polansować i poudawać "bogatą dobrą panią".
          • melikles Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 08:44
            W punkt. "Moja pani sprzątająca".
        • kokokoko_euro_spoko Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:12
          Zajebisty pomysł. Ty im takie kodeksy w punktach recepcyjnych podaj i mają wykuć na blachę w drodze do Warszawy. Sorry, do Marek.
        • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:46
          bergamotka77 napisała:

> myślę w
          > przeciwienstwie do ciebie jak tym kobietom pomóc się odnaleźć.
          >

To proste - zapisz się na wolontariat
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:49
            Skąd wiesz, ze tego nie robię?
            • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:51
              bergamotka77 napisała:

> Skąd wiesz, ze tego nie robię?
              >

Gdybyś to robiła, nie zadawałabyś takich głupich pytań
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:54
                Nie ma głupich pytań, głupie są tylko odpowiedzi, co widać w tym wątku.
                • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:56
                  bergamotka77 napisała:

> Nie ma głupich pytań, głupie są tylko odpowiedzi, co widać w tym wątku.
                  >

Bynajmniej, są bardzo głupie pytania. Gdybyś była wolontariuszką wiedziałabyś z doświadczenia jak pomaga się Ukrainkom orientować się w polskiej rzeczywistości i nie pisałabyś bzdur o warsztatach.
            • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:01
              Jakbyś robiła to byś takich kocopołów nie pisała. Po jednej godzinie przebywania z nimi.
            • suki-z-godzin Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:14
              bergamotka77 napisała:

> Skąd wiesz, ze tego nie robię?

bo zaraz kontynuowałabyś swój ematkowy reportaż o tym jak kupiłaś dzieciom mentoski a dorosłym tytoń.
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:25
                Nie muszę się lansować na ematce swoim wolontariatem, taka różnica. Nie publikuję zdjęć z uchodźcami, którym pomagam i uważam to za dość żenujące. Niejedna z was pewnie się sfotografowała ze swoją rodziną z Ukrainy na FB czy Instagramie. Myślę o tym jak pomóc ludziom się tu odnaleźć, w zwykłym, codziennym życiu, zwłaszcza tym, którzy planują zostać w Polsce na dłużej.
                • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:28
                  bergamotka77 napisała:

> Nie muszę się lansować na ematce swoim wolontariatem, taka różnica.

Dopiero byś się wygłupiła
                • sumire Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:44
                  bergamotka77 napisała:

> Nie muszę się lansować na ematce swoim wolontariatem, taka różnica.

Oh really? Parę dni temu był wątek o tym, jak to pojechałaś na dworzec...
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:54
                    Napisałam jaką sytuację zastałam, bo jedna forumka twierdziła, ze nie widziałam uchodźców na oczy i zapraszała mnie na dworzec. No to pojechałam, nawet na dwa. Robię też inne rzeczy, ale uznałam, ze i tam można pomóc. Zwłaszcza, że lokalne forum wstawiało dramatyczne info o brakach.
                • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:41
                  bergamotka77 napisała:

> Nie muszę się lansować na ematce swoim wolontariatem, taka różnica. Nie publiku
                  > ję zdjęć z uchodźcami, którym pomagam i uważam to za dość żenujące. Niejedna z
                  > was pewnie się sfotografowała ze swoją rodziną z Ukrainy na FB czy Instagramie.
                  > Myślę o tym jak pomóc ludziom się tu odnaleźć, w zwykłym, codziennym życiu, zw
                  > łaszcza tym, którzy planują zostać w Polsce na dłużej.
                  >

Napisałam wyżej, ale na rzeczowe posty nie odpowiadasz, spróbuję powtórzyć:
                  Uchodźcy przyjeżdżający teraz są mocno straumatyzowani, niektorzy przed podróżą nie spali po kilka dni, bo alarmy o nalotach. Ci, którzy przyjechali trochę wcześniej świetnie się organizują i dają radę. Oczywiście zgadzam się, że pomoc ludziom w odnalezieniu się w nowej rzeczywistości będzie potrzebna, ale na wszystkich bogów, nie teraz, bo właśnie brzmi to protekcjonalnie i wygląda jak "my wam teraz, wschodniej swołoczy, pokażemy jak żyć w kulturalnym kraju". Przy czym, z moich obserwacji wynika, że Ukraińcy są o wiele lepiej wychowani niż Polacy, szanują tradycję, np. wspólnych posiłków i odwdzięczają się jak mogą za okazaną pomoc.
                  Kurczę, chyba za krótko byłaś na dworcu, żeby to zrozumieć.
                  P.S. naprawdę doceniam, że pojechałaś na te dworce, przynajmniej zmieniłaś zdanie co do "po co oni koczują, mają jechać gdzie indziej".
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:55
                    Jak zauwazyłaś może, odpowiadam rzeczowo, nie pisałam o świeżo przybyłych uchodźcach, zwłaszcza o tych bez schronienia, koczujących na dworcach. Piszę o tym, co dalej , jak już uchodzcy wyjdą z szoku, będą poszukiwać pracy, dzieci pójdą do szkół i zaczną organizować sobie życie w nowym miejscu. U nas na forum pomocowym teraz miejsce postów "Szukam mieszkania dla" zajęły wpisy "Szukam pracy dla" "Jak zorganizować szkołę czy przedszkole " "Jak załatwić PESEL i inne formalności. Niestety ogłoszenia są pisane kulawym polskim albo po rosyjsku i widać barierę językową. Na pytanie użytkowników jaka stawka za godzinę pani odpisuje "Ciekawi mnie praca" a chodziło jej o to "A o jaką pracę chodzi". Może kursy polskiego powinny być zorganizowane dla chętnych. Dzieci nauczą się w szkole, ale te mamy? Bo niestety komunikacja jest słaba i to utrudnia znalezienie pracy. Albo pani pisze, że oferuje masaże, ale tylko za dnia, bo nie zna miasta i po ciemku nie przyjedzie a i w dzień trzeba ją odebrać z przystanku.
                    • nuclearwinter Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:59
                      A ja cię zrozumiałam, że nie chodzi o świeżo przybyłych uchodźców i nadal uważam, że masz protekcjonalne podejście. Może wybrałaś złe przykłady albo nie umiesz się wysłowić po prostu 🤷🏻‍♀️
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 12:28
                        A może po prostu w każdym słowie przeze mnie napisanym niektórzy doszukują się drugiego dna i złych intencji? Bo gdyby to samo napisała inna forumka to odbiór byłby inny.
                        • nuclearwinter Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 12:51
                          Nie chodzi o to, kto napisał, ale jak napisał. Każdego, kto napisałby w taki sposób oceniłabym podobnie. Nie możesz każdej krytyki odbierać tak personalnie "Bo one mnie nie lubią i chcą mi tylko dowalić". Nieraz warto się dowiedzieć jak inni odbierają nasze pomysły, nawet jeśli się z nimi nie zgadzają, bo to jest moment by się nad sobą zastanowić. A jeśli uważasz że na forum nie znajdziesz szczerej odpowiedzi, bo cię tu "nie lubią", to może po prostu zapytaj gdzie indziej?
                          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:00
                            Ale w moich watkach ciągle te same osoby dowalają a nie forum jako całość. To trzeba rozróżnić, bo są też głosy rozsądku. Zwykle zakrakane przez chamskie i agresywne dosrywaczki,
                    • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 12:54
                      Niestety ogłoszenia są pisane kulawym polskim albo po rosyjsku i widać
                      > barierę językową. Na pytanie użytkowników jaka stawka za godzinę pani odpisuje
                      > "Ciekawi mnie praca" a chodziło jej o to "A o jaką pracę chodzi". Może kursy p
                      > olskiego powinny być zorganizowane dla chętnych. Dzieci nauczą się w szkole, al
                      > e te mamy? Bo niestety komunikacja jest słaba i to utrudnia znalezienie pracy.
                      > Albo pani pisze, że oferuje masaże, ale tylko za dnia, bo nie zna miasta i po c
                      > iemku nie przyjedzie a i w dzień trzeba ją odebrać z przystanku.
                      >

Bargamotka, kluczem do zrozumienia sytuacji jest zauważenie, że uchodźcy nie planowali przyjazdu do Polski. Żyli w swoich miastach, miasteczkach i wioskach i uciekli w najbliższe bezpieczne miejsce. Nie możemy wymagać od nich, żeby sprawnie porozumiewali się po polsku, używali zwrotów grzecznościowych itd, bo kurna wojna trwa 20 dni, ciężko się nauczyć obcego alfabetu i języka w tak krótkim czasie. Jeśli już chcemy im pomóc się zaaklimatyzować to przydatne byłyby tablice informacyjne w języku ukraińskim albo w ogóle kampania informacyjna na billboardach, w tv, radiu w języku ukraińskim. Nie zmuszajmy też ludzi na siłę do przyjmowania naszych warunków, bo znaczną część z nich myśli, że wojna zaraz się skończy i wrócą do siebie.
                      To co jest potrzebne na teraz to zaopiekowanie się ludźmi, także pod względem finansowym, bo bez tego będziemy mieli wzrost przestępczości zrodzonej z biedy.
                      I tak, będą się posługiwać kulawym polskim, bo kurna nie da się nauczyć języka w tydzień czy 2, a translatory właśnie tłumaczą kulawo.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:09
                        Zgadzam się i to rozumiem. Nikt tego nie oczekuje, ale powinny być jakieś lokalne miejsca pomocy, które pomogą przetłumaczyć ogłoszenie w sprawie pracy albo kursy języka dla chętnych, którzy chcą i planują tu zostać. Bo bez polskiego czy angielskiego chociażby będzie ciężko. Ukraińskiego czy rosyjskiego Polacy też się raczej nagle nie nauczą.
                        • suki-z-godzin Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:23
                          bergamotka77 napisała:

> Zgadzam się i to rozumiem. Nikt tego nie oczekuje, ale powinny być jakieś lokal
                          > ne miejsca pomocy, które pomogą przetłumaczyć ogłoszenie w sprawie pracy albo k
                          > ursy języka dla chętnych, którzy chcą i planują tu zostać.

czyli nawet tego nie sprawdziłaś.
                          kursy językowe są już organizowane, a nauczyciele języka poszukiwani.
                          • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:38
                            Są organizowane kursy, są cały czas rekrutowani nauczyciele plus została stworzona sieć tłumaczy, którzy nieodpłatnie lub za niewielką opłatą tłumaczą dokumenty. Ci, którzy naprawdę chcieli, pomagają w konkretny sposób.
                            A Berga to po prostu szuka poklasku.
                            • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:48
                              Ty za to poszukaj moskiewskiej kurteczki big_grin
                              • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:54
                                Oj brakuje argumentów to zaczynamy personalne dowalankismile))
                                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:57
                                  Przeczytaj swoje wpisy to zrozumiesz pojęcie "personalna dowalanka". Ja tylko żartuję. Twoja kurtka Made in Moscow jest już równie legendarna jak anal za sukienki.
                                  • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:01
                                    Póki co o tej kurtce produkujesz się tylko ty. Nikt inny nie wspomniał ani słowem. No ale u ciebie to typowe. Jak zaczyna brakować argumentów musisz zaraz dowalić ad personam.
                                    • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:07
                                      Najśmiejszeniejsze jest to, że ja, która w Polsce nie mieszka, dostaję informację o możliwościach pomocy językowej dla Ukraińców. Pomocy konkretnej, nakierowanej na tych, co potrzebują. A Berga? Jako "dobra pańcia" chce urządzać Ukraińcom kurs z gotowania ziemniaka i segregowania śmieci. Śmiech na sali.
                                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:13
                                      Ad kurtkam big_grin Powstały o tym dwa długie wątki a smiech z twojej kompromitacji odbija się jeszcze echem po ematkowych komnatach. Razem z hasłem "Wytłumaczcie mi o co chodzi z tą wojną na Ukrainie, bo jestem noga z historii" big_grin To raczej współczesność a nie historia, w jakim świecie ty żyjesz, nie korzystasz z mediów? Poza chodzeniem do barów i na obiadki do teściowej wypada interesować się tym, co się dzieje, przynajmniej w Europie.
                                      • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:27
                                        Wątki o kurtce to były dwa wcześniejsze wątki, w tym wątku w sposób nieudolny do tej kurtki nawiązujesz jedynie ty, bo ci już argumentów brakuje na twój durnowaty pomysł.
                                        No i oczywiście sama dajesz tu świadectwo jak bardzo jesteś "zorientowana" w kwestii uchodźców skoro nie masz pojęcia o prowadzonej szeroko i nieustannie pomocy językowej dla Ukraińców, a próbujesz ich uszczęśliwiasz jakimiś warsztatami pod tytułem "ja bogata pani pokażę wam biedulkom jak się gotuje polskie ziemniaki i segreguje śmieci w wielkiej Warszawie". Sama sobie wystawiasz świadectwo jak bardzo próbujesz się lansować na czyjejś krzywdzie. Ale pisz sobie dalej o tej nieszczęsnej kurtce czy o tym że chodzę do baru (bo chodzę i byłam nawet dziś). Twojej ignorancji to nie wymaże, ale może choć trochę poprawi twój humor. W końcu nie od dziś wiadomo, że jak już nie masz nic konkretnego do napisania, to lubisz się dowalać personalnie.
                        • leosia-wspaniala Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:54
                          > Nikt tego nie oczekuje, ale powinny być jakieś lokalne miejsca pomocy, które pomogą przetłumaczyć ogłoszenie w sprawie pracy albo kursy języka dla chętnych, którzy chcą i planują tu zostać.

Po pierwsze - w poście startowym piszesz o innych rzeczach, po drugie - takie kursy już są organizowane, a masa tłumaczy działa i to pro bono.
                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:55
                          bergamotka77 napisała:

> Zgadzam się i to rozumiem. Nikt tego nie oczekuje, ale powinny być jakieś lokal
                          > ne miejsca pomocy, które pomogą przetłumaczyć ogłoszenie w sprawie pracy albo k
                          > ursy języka dla chętnych, którzy chcą i planują tu zostać. Bo bez polskiego czy
                          > angielskiego chociażby będzie ciężko. Ukraińskiego czy rosyjskiego Polacy też
                          > się raczej nagle nie nauczą.
                          >

Ale to się już organizuje: jest pomoc przy PESELACH, jest pomoc tłumaczy, są nawet organizowane dzielnicowe centra pomocy, w których można uzyskać informacje o życiu w Polsce.
                          Jeszcze jedna kwestia: w zamierzchłych czasach byłam pół roku zagranicą na tzw. zmywaku. Poznałam masę osób, które pojechały zarabiać kasę i nie wysiliły się, żeby nauczyć się języka nawet w najmniejszym stopniu. Funkcjonowali w społeczności polskiej, pracowali tam, gdzie nie wymagano sprawnej komunikacji i ciągnęli tak np. przez 3 lata, bo "oni tu tylko na chwilę", a przypominam, że to były osoby, które wyjechały dobrowolnie, uciekały przed biedą, a nie przed bombami.
                          Jeszcze raz przestrzegam przed nachalnym integrowaniem Ukraińców, oni są w traumie i szoku. Trzeba im pomagać i pomalutku aklimatyzować, a nie urządzać warsztaty o różnicach kulturowych.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:13
                        Co do zaopiekowania finansowego to widzę tu rolę Unii. Jesteśmy zbyt biedni jako kraj, by sami utrzymywać miliony nowo przybyłych. Rozwiązania rządu są niewystarczające, prowizoryczne i tymczasowe, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie, ale trzeba już myśleć do przodu. Nagle mamy dwa miliony mieszkańców więcej i zero pomysłu co z tym fantem zrobić.
                  • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:28
                    Tez nie mogę tego pojąc. Nawet jak na Bergę ...wątek żenada.
          • conena Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:03
            po_godzinach_1 napisała:

> bergamotka77 napisała:
            >
            > > myślę w
            > > przeciwienstwie do ciebie jak tym kobietom pomóc się odnaleźć.
            > >
            >
            > To proste - zapisz się na wolontariat

może lepiej niech ona zostanie na etapie siedzenia i myślenia. co te biedne Ukrainki winne, żeby je uszczęśliwiać wolontariatem dobrej pani z Marek?
    • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:10
      no dobra ale co to miałoby być konkretnie poza segregacja smieci... polacy raczej malo czepialscy jeśli chodzi o konwenanse nikt się nie obrazi jak herbatę z łyżeczka w środku dostanie albo butów nie ułoży czubkiem do wyjscia - nawet jednolitych zwyczajów powitalnych nie mamy - jedni mówią cześć drudzy ci rękę podają trzeci całusy... nawet nie wiadomo ile tych całusów bo to tez osobnicze...
      • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:10
        nawet nie możemy się zgodzić czy buty zdejmujemy czy zostają...
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:14
        Ale nie chodzi o takie pierdółki tylko jak załatwić to, czy tamto, smieci się segreguje, tu sie idzie do lekarza, pesel uprawnia do tego i tamtego. Nie bojcie sie pojsc tam, zrobic to.
        • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:25
          ja tam się nie dziwie ze ludzie się boja iść do urzędu - ja tez się boje. Mam nadzieje ze chamowate kasjerki z urzędu Ursynow szybko zastąpią oplatomaty. Tak wolałabym przeczytać 100 stronnicowa instrukcje oplatomatu (w który jak się okazało można wpisać co się chce z reki wcale nie trzeba korzystać z szablonu) niż użerać się z nimi. dzięki bogu w urzędach są inni petenci którzy pomogą bo po pracowniku ("ja tez wiem ale ja nie jestem informacja") niczego się nie należy spodziewać. Każdy Ukrainiec który idzie do urzędu powinien zabierać wyszczekanego doświadczonego Polaka - taka właśnie mam radę dla cudzoziemców.
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 15.03.22, 22:34
            Urzedy sa różne, nawet w Wawie. Ja moj uwielbiam. Bardzo przyjazny.
    • rozaliaolaboga Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 00:25
      Fajny pomysł, Berga.

W 1999 wyjechalam do Niemiec na studia i dorabiałam sobie sprzątaniem. Jedna z klientek zorganizowała mi prywatne warsztaty z obsługi odkurzacza, bo przecież przyjechałam z Polski, moglam nie wiedzieć.
      Do dziś to pamiętam i jestem jej bardzo wdzięczna, zapewniło mi to dobry start w życiu i świetne relacje z usługodawcami.
    • nuclearwinter Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 08:35
      Dla mnie pomysł jest trochę dziwny albo dziwnie o nim piszesz i podajesz złe przykłady. Brzmi to protekcjonalnie i nieprzyjemnie, jakbyś chciała zgraję dzikusów nauczyć dobrych manier. Nasze kultury za specjalnie się nie różnią, więc nie bardzo wiem co by miało być na takich warsztatach. Może zrób po prostu imprezę z dobrym jedzeniem, niech się ludzie odstresują i sami zaczną integrować, będzie to naturalniejsze niż takie pogadanki.
      • kubek0802 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:15
        Ja wiem, że Ukraina to nie tylko Kijów, ale jak dwa lata temu pojechałam do Kijowa i potem wróciłam do Warszawy to miałam wrażenie że do jakiejś "dzierewni" wróciłam. Tak że mam wątpliwości kto od kogo mógłby się uczyć w normalnej sytuacji. W ubiegłym roku byłam w Ukrainie akurat w czasie ich święta narodowego 24 sierpnia. Obchodzenia takich świąt też moglibyśmy się od nich uczyć. Że nie wspomnę że w latach 90 byłam na zapadłej ukrańskiej wsi i dzieci tam mówiły biegle po angielsku i francusku. Takie konkluzje mnie naszły.
        • melikles Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:43
          Widocznie przechadzałaś się tylko Kreszczatikiem z wystawami butików luksusowych marek i knajpami dla oligarchów, bo już 50 metrów w bok cegła może zlecieć na głowę z kamienicy nie remontowanej od czasów Chruszczowa, a dziury w ulicach nie potrzebują rosyjskiej inwazji, bo są tam od wiek wieków.

Polecam też wycieczkę na blokowiska po wschodniej stronie Dniepru. Nasza styropianowa pasteloza na blokach to wciaż nieosiągalny dla nich poziom zadbania o wygląda i stan techniczny. Nieliczne nowe osiedla stające wśród posowieckich ruin przypominają getta z otaczającymi je murami wysokimi na kilka metrów i stadami ochroniarzy.

2 lata temu byłe na zapadłej ukraińskiej wsi za Stanisławwem. Po angielsko i francusku nie mówił tam nikt., natomiast prawa każdy lepiej lub gorzej po polsku. Co najlepsze w kurortach jak Bukowel albo Jaremcza, po angielsku/francusku też prawie nikt nie mówi, nawet w wypasionych hotelach.

Ukraina zmieniła się na plus, zwłaszcza w ostatnich latach, ale to ciągle jest bardzo przygnebiający kraj jeśli chodzi o infrastrukturę.
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:48
            Akurat jeśli chodzi o języki obce to chyba nie jest dobrze, choć to młodzi ludzie w większości. Z czwórki Ukraińców w klasie młodego porozumieć się potrafi, choć w podstawowych sprawach, w tym języku jeden. Na forach pomocowych szukają pracy młode kobiety, rzadko która zna angielski. Teraz będzie gloryfikacja, że możemy się od nich uczyć, ale bez języka zachodniego będzie im ciężko, bo u nas z kolei młodzi nie znają rosyjskiego ni w ząb.
            • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:04
              Cóż to jest język zachodni?? Polski??
            • kubek0802 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:16
              Z tym ni w ząb to trochę przesada. Jak syn szedł do LO to limit punktowy do grupy z rosyjskim był chyba o 6 pkt. wyższy niż z niemieckim.
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:27
                No ja nie znam żadnego nastolatka, który zna bodaj cyrylicę czy podstawowe zwroty po rosyjsku, z własnymi włącznie. Ostatnio trochę uczyłam starszego bo prosił, a ja uważam, że "trzeba znać język wroga" wink
                • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:28
                  "trzeba znać język wroga" ...nie będę komentować, bo słow brak
                  • kubek0802 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:01
                    No jest takie powiedzenie, chyba bardzo stare. Ja znam takich nastolatków. Zresztą jakoś wydawało nam się w domu oczywiste że skoro angielski to i jakiś obcy z innej grupy językowej i od gimnazjum syn uczył się rosyjskiego. Jakoś od połowy liceum załapał "ukraińską" pasję i w tym języku w miarę swobodnie też się porozumiewa.
                    • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:22
                      No to fajnie, ale nie jest to powszechne. Niemiecki, francuski, hiszpański, włoski i angielski oczywiście, ale rosyjski nadal jest rzadko znanym językiem wśród młodych ludzi. Co innego moje pokolenie i starsze. Ja chętnie swój odświeżam, zawsze podobał mi się melodyjny rosyjski i miałam dobrą nauczycielkę w liceum. Nawet na maturze zdawałam, obok dwóch innych smile
                    • ichi51e Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:31
                      jest i chodziło o to ze każdy Polak powinien znać niemiecki i rosyjski big_grin to chyba rozbiorowe
      • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:37
        Ona uważa Ukraińców za debili. Przykro się to czyta.
        Btw, Berga, która niby ma być dziennikarką, nie widzi protekcjonalnego tonu swoich pisemnych wypowiedzi? Nie wyczuwa, jakim tonem są napisane jej własne posty?
        No bez jaj, dziennikarka, która nie zna interpunkcji, a dodatkowo nie czuje niuansów języka?
        Albo gra głupią, żeby wywołać gównoburzę, albo chcę nas rozbawić, udając Hiacyntę z "co ludzie powiedzą".
        • nuclearwinter Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:46
          Mnie się wydaje, że to może być to drugie. Od czasu do czasu Berga ma potrzebę wywołania gównoburzy na forum i zebrania bęcków, dlatego odpisałam rzeczowo jak odbieram jej pomysł, bo nie mam ochoty się dawać w to wciągnąć wink
      • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:02
        "Brzmi to protekcjonalnie i nieprzyjemnie, jakbyś chciała zgraję dzikusów nauczyć dobrych manier." cała Berga. Dop tego taka nie za bardzo mądra.
        Jeszcze kit wciska ze była w centrum pomocowym i pomagała. Serio najmniej rozgarnięta osoba przerywając jakis czas z tymi ludzmi, widząc ich problemy i potrzeby nie wpadłaby na tak durny i kuriozalny pomysł.
        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:05
          Ty niestety nie potrafisz myśleć przyszłościowo ani nie mieszkałaś za granicą więc twój mały rozumek nie ogarnie tego, co chciałam przekazać.
          • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:12
            bergamotka77 napisała:

> Ty niestety nie potrafisz myśleć przyszłościowo ani nie mieszkałaś za granicą w
            > ięc twój mały rozumek nie ogarnie tego, co chciałam przekazać.
            >

Jak to możliwe, że "dziennikarka" nie potrafi przedstawić swoich myśli w sposób na tyle jasny i klarowny, by zostać zrozumianą przez odbiorców?
            Zobacz, ile osób odebrało Twój tekst jako nieprzyjemny i protekcjonalny. Zastanów się, dlaczego tak się stało? Nie widzisz tego w swoich tekstach?
            Jakim cudem ktoś, kto tak słabo orientuje się w językowych niuansach, może zarabiać pisząc? Tworzysz ulotki kosmetyków, czy co?
          • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:27
            Skad wiesz, ze nie mieszkałam?? W\Poza tym twoje życie obieżyświata jakoś nie spowodowało, ze masz horyzonty szersze niż wróbel...
    • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:43
      Może najpierw zrób warsztaty Polakom na temat dlaczego nie wyrzucamy śmieci do lasu ?
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:56
        Nie znam takich, ale patole zdarzają się wszędzie.
        • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:57
          bergamotka77 napisała:

> Nie znam takich, ale patole zdarzają się wszędzie.
          >

To poszukaj, śmieci w lasach jest pełno, temat w sam raz na twoje warsztaty
        • melikles Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 11:08
          Może zamiast spędzać godziny na forum, weź ścierę i zacznij sprzątać.
    • furiatka_wariatka Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 09:58
      Wg mnie faktycznie wartościowe byłyby informacje w stylu co to pesel i po co mi to, jak zapisać się do lekarza, jak dziecko do szkoły wysłać, jak szukać pracy, jak konto w banku założyć itd Wyobrażam sobie, że jeślibym trafiła do nowego kraju to chciałabym właśnie, żeby ktoś mi takie urzędowe podstawy wytlumaczyl
      • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 10:01
        furiatka_wariatka napisał(a):

> Wg mnie faktycznie wartościowe byłyby informacje w stylu co to pesel i po co mi
        > to, jak zapisać się do lekarza, jak dziecko do szkoły wysłać, jak szukać pracy
        > , jak konto w banku założyć itd

To robią już wolontariusze
      • kandyzowana3x Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:09
        zupelnie sie zgadzam. I to powinno byc oficjalna strona rzadowa. Jakie maja prawa i obowiazki. Co przysluguje rodzicom w Polsce, gdzie szukac miejsca w zlobku itd, informacja nt. prawa pracy, czy obowiazkow posiadacza psa. Taka informacja na kazdy temat powinna byc ogolnie i latwo dostepna na rzadowej stronie, cos w typie www.gov.uk
      • taje Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:15
        Dokładnie tak! Prawie to samo napisałam niżej.
    • taje Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:12
      Jeśli chcesz robić warsztaty to w celu przekazania jakichś konkretnych informacji - jak załatwiać sprawy urzędowe, jak zapisać się do lekarza, jakie są numery alarmowe, jakie sklepy warto polecić, gdzie można kupić typowo ukraińskie produkty, jak wygląda transport etc. Nie podoba mi się pomysł pouczania uchodźców o różnicach kulturowych (których zresztą aż tak wiele nie ma) ani nawet akcentowanie kwestii segregacji śmieci. Dla mnie to brzmi patronizująco i oni naprawdę tego teraz nie potrzebują.
    • hrabina_niczyja Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:48
      No faktycznie różnice kulturowe. Problem czy ukraińska matka da na obiad dzieciom pielmienie czy polskiego pieroga 😀 Borsuczyca, weź dodrukuj tych talonów na balon 😀
      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 13:51
        Akurat o jedzeniu nie mówimy.
    • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 14:32
      To powiedzonko teraz to jest szczyt chyba twoich możliwości jezeli chdozi o żenujące wpisy.
      Masa Ukraińców mówi o rosyjsku. To jest tez ich język. Ogarnij się dziewczyno bo o ile znosiłam twoje durne watki o wyjazdach zagranicznych i darciu paszportu, tak ttuaj jesteś zwyczajnie szkodliwie głupie
      I mają racje dziewczyny, nie idz i nie pomagaj bo tylko nam Polkom wstydu narobisz a Ukrainkom nie pomożesz.
    • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:17
      Zbiorczo na temat pomocy/warsztatów/informacji prawnej/kursów języka/segregacji śmieci oraz form grzecznościowych.

Informacja- prawie wszystkie urzędy, z którymi mamy do czynienia mają zakładki w języku ukraińskim, o tyle jest zatem łatwiej wyszukiwać informacje.

Pomoc prawna- zarówno rady adwokackie jak i izby radców zorganizowali pomoc. Jest również grupa na Fb Prawniczki i prawnicy Ukraińcom- może nie odpowiedzą zawsze na każde konkretne pytanie, ale przynajmniej pokierują- gdzie. W Krakowie działali też prawnicy na dworcu, momentami mało widoczni, bo za jedyną informację służyła kartka papieru z wydrukiem po ukraińsku, ale byli. Powoli ze względu na sytuację będą się przenosić do punktów pomocowych, bo na dworcu nie bardzo są warunki, żeby udzielać porad.

Nauka języka- rusza, już od ponad tygodnia co najmniej moja koleżanka ze stolicy wrzuca na Fb informacje o kursach języka polskiego dla Ukraińców, więc podejrzewam, że kto chce informacje znajdzie bez problemu. Pewnie, trzeba więcej i więcej, ale też to z czasem będzie się tworzyć na przykład w mniejszych miejscowościach, w zależności od potrzeb.

Oferty pracy- jeśli ktoś chce w ogóle zatrudnić obywatela Ukrainy to przetłumaczy te oferty. Można je zgłaszać do urzędów pracy, ale też izby przemysłowo-handlowe zbierają (na przykład wielkopolska).

Segregacja śmieci- za poinformowanie gości na temat zasad segregacji odpadów odpowiedzialny jest ten, kto ich przyjmuje i pracodawca, który ich zatrudnia. Warsztaty do tego są zbędne. W szkołach- nauczyciele (można opisać pojemniki albo przygotować ulotki w języku gości).

Zwroty grzecznościowe- nie zauważyłam nigdy problemu- ani podczas wyjazdu na Ukrainę przed 2022 rokiem, ani obsługując klientów z Ukrainy przed 2022 rokiem, ani rozmawiając obecnie z osobami, które szukają pomocy prawnej. Jeżeli ktoś zwraca się w sposób nieformalny, to podejrzewam, że albo wynika to ze stresu i problemów z językiem (może chce uprościć komunikat, żeby łatwiej było przetłumaczyć) albo jest to cecha indywidualna (w Polsce też są takie osoby).
      Na ten moment warsztaty "jak nie urazić Polaka mówiąc mu na "ty" uważam za łagodnie mówiąc zbędne.

• hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:39
        Amen
      • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 15:51
        I jeszcze jedna uwaga co do tych zwrotów grzecznościowych i "tykania"- część (większość) z tych ludzi przeszła w Polsce przez rozmaite punkty, gdzie czasami- z pośpiechu, dla wygody, żeby uniknąć nieporozumień jezykowych-zwracano się do nich "ty"- chodź, wsiadaj, idź, masz. Mogą to teraz nieświadomie kopiować.
        Mam ten luksus, że pomagam nie na dworcu tylko w ciepłym wygodnym biurze. Zwracam uwagę żeby zawsze wstać na powitanie i pożegnanie, mówić po polsku "pan, pani, państwo" (bo przecież słyszą to i dużo rozumieją), przedstawiać się, podawać rękę. Mówiąc krótko-tak jak w przypadku każdego klienta.
        Ale wiem też, że gdybym pracowała na dworcu, to nie zawsze byłby tak Wersal.
        • raczek47 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:06
          Berga -poziom egzaltacji Edzi Górniak.
          • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:35
            Kurcze...ja sobie tak myśle kogo ona mi przypomina. Edzia!!!!
            • raczek47 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:58
              No Edzia Edzia.
              Już dawno na to wpadłam 🙂
              • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:00
                To nie jaaaaa byłaaaaaaaaaam Eeedziąąąąąąąą... big_grin
          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:01
            Ale gdzie widzisz egzaltację?
        • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:18
          Podawanie ręki akurat w dobie Covida jest chyba zbędne? Tym bardziej, że wielu Ukraińców nie jest zaszczepionych.
          • raczek47 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:23
            Wiesz ,im bardziej trzeba wytłumaczyć co to za litera : ó. Jak się ją czyta.
            To moje doświadczenie z dzisiaj.
          • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:54
            Jako że mam zwyczaj myć ręce i nie wkladam ich do ust, podaję rękę zarówno Polakom jak i Ukraińcom nie pytając o szczepienie. I to od wielu miesięcy. Jeśli mnie (zaszczepioną) zarażą to drogą kropelkową, bo maseczki zawiodą, a nie dlatego, że polizałam brudną rękę
            • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 16:59
              Odwrotnie - to ty możesz ich zarazić. Myjesz ręce przed każdym klientem?
              • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:05
                bergamotka77 napisała:

> Odwrotnie - to ty możesz ich zarazić.

Podając rękę mogę, a dotykając paszportu już nie?

Myjesz ręce przed każdym klientem?

Tak, dopóki mam ten luksus, że mogę.
                • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:07
                  P.S. -Nadal nie ma to żadnego znaczenia: jeśli poprzedni klient był chory to dotknęli tej samej klamki w 2 parach drzwi, krzesła, stołu i być może długopisu. O ile nie oblizują rąk podobnie jak ja- większym zagrożeniem dla nich jest mój oddech i niedoskonalosc maseczek.
                  • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:23
                    Akurat bzdury powielasz. Trudniej się zarazić gdy masz prawidłowo założoną maseczkę niż przez podanie ręki, która dotyka wielu brudnych powierzchni, plus kaszlesz w nią czy kichasz.
                    • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:28
                      Nie kaszlę i nie kicham w dłonie od lat. Nie potrzebowałam do tego pandemii.
                      Żeby zarazić się z dłoni to musieliby te zarazki z dłoni przenieść do ust, oczu lub nosa. Tego da się uniknąć. Oddychania w jednym pomieszczeniu nie da się. A maseczki nawet prawidłowo założone nie dają gwarancji.
                      I jak już wyżej wskazałam- ponieważ dotykamy różnych innych przedmiotów (ja, wcześniejsi klienci)- podanie ręki nie czyni różnicy.
                      Jeśli ręką dotknę paszportu Swietłany a potem podam go Swietłanie, to jakie znaczenie ma to, że nie podałam jej ręki?
                      Wyłącznie propagandowe.
                      • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 18:25
                        Daniela lepiej zajmij się prawem, bo takie farmazony wypisujesz, ze może to byc szkodliwe.
                        • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 18:30
                          Cudownie. Jakże merytorycznie. To ja jednak zapytam cię jeszcze raz: jeśli dotykam rękami paszportu mojej klientki, który oba następnie ode mnie odbiera, jaką różnicę zrobi to, że nie podam jej ręki?
                          Na paszport wirus nie przechodzi, bo paszport ma ochronę?

Jeśli poprzedni klient miał koronawirusa i dotknął skażoną ręką klamki, to jaką różnicę czyni to, że nie podałam ręki ani jemu ani kolejnemu klientowi, skoro wirus mógł być na klamce?
                          Poproszę o odpowiedź merytoryczną, a nie emocjonalne zwroty o farmazonach.
                          • folivora Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 19:38
                            daniela34 napisała:

> Na paszport wirus nie przechodzi, bo paszport ma ochronę?
                            Paszport pewnie ma immunitet dyplomatyczny 😀
                        • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:24
                          bergamotka77 napisała:

> Daniela lepiej zajmij się prawem, bo takie farmazony wypisujesz, ze może to by
                          > c szkodliwe.
                          >

Dżizas, serio teraz czepiasz się dziewczyny, która zawsze tu pisze masę potrzebnych rzeczy? Naprawdę, przestaję się dziwić, że sporo dziewczyn uważa cię za srogo walniętą.
                          • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:27
                            No niestety jak pisze bzdury, ze przez maseczkę się ktoś prędzej zarazi niz przez podanie dłoni to trzeba zwrócić uwagę.
                            • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:31
                              To wróćmy do tego co napisałam jednak. Cytat pierwszy:

Jeśli mnie (zaszczepioną) zarażą to drogą kropelkową, bo maseczki zawiodą, a nie dlatego, że polizałam brudną rękę

Cytat drugi
                              . O ile nie oblizują rąk podobnie jak ja- większym zagrożeniem dla nich jest mój oddech i niedoskonalosc maseczek.

Cytat trzeci:

Żeby zarazić się z dłoni to musieliby te zarazki z dłoni przenieść do ust, oczu lub nosa. Tego da się uniknąć. Oddychania w jednym pomieszczeniu nie da się. A maseczki nawet prawidłowo założone nie dają gwarancji.

Co z tego jest nieprawdą?
                              To, że żeby zarazić się z rąk trzeba wprowadzić wirusa do oka, nosa lub jamy ustnej i jeśli ktoś tego nie robi to wirus nie wniknie do organizmu? Czy że maseczka nie daje gwarancji?
                              • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:38
                                I jeszcze raz spróbuję jednak ustalić - moi klienci i ja dotykamy wielu przedmiotów, których nie jesteśmy w stanie za każdym razem zdezynfekować. Klamek, drzwi, dokumentów, sprzętów. Jaką różnicę robi podanie ręki?

Ręce trzeba myć, po prostu. Nie pakować ich do ust, nosa, oczu.
                                Zakażenia tą drogą nie jest trudno uniknąć.
                                Natomiast zakażenia poprzez aerozol uniknąć się nie da. Można zminimalizować jego ryzyko (maseczki), ale jak doskonale wiesz gwarancji nie dają.
                                Dają większą lub mniejszą ochronę. Od razu dodam, że maksymalnie jestem w stanie korzystać z maseczek ffp2 w tych warunkach jakie mam.
                                • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:58
                                  Przez aerozol big_grin Pryskasz wirusem? Ech daniela zakończ już to pitolenie o drogach zakażenia, bo nie jesteś wiarygodna w tej działce.
                                  • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:59
                                    bergamotka77 napisała:

> Przez aerozol big_grin Pryskasz wirusem? Ech daniela zakończ już to pitolenie o droga
                                    > ch zakażenia, bo nie jesteś wiarygodna w tej działce.
                                    >

Ale ona przecież prawdę pisze, może po prostu nie zrozumiałaś ?
                                    • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:04
                                      Nie może tylko na pewno. Berga nie zrozumiała nic a nic, ale w życiu nie przyzna się do tego, tylko zacznie wykręcać kota ogonem i przy okazji obrażać, bo w tej sytuacji tylko na tyle ją stać.
                                      • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:10
                                        arista80 napisała:

> Nie może tylko na pewno. Berga nie zrozumiała nic a nic, ale w życiu nie przyzn
                                        > a się do tego, tylko zacznie wykręcać kota ogonem i przy okazji obrażać, bo w t
                                        > ej sytuacji tylko na tyle ją stac

Czyli rżnie głupa idąc w zaparte metodą na rympał ha ha ha
                                        • arista80 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:13
                                          Jest w tym przewidywalna aż do bólu.
                                  • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:06
                                    Wiesz co ja rozumiem wiele rzeczy, ale o tym co to aerozol (nie mylić z dezodorantem) to po pierwsze uczyli w szkole, a po drugie- ze dwa lata trąbią. Tu przykładowe źródło. Polecam ten fragment:

"Wirus unoszony jest przez krople aerozolu wydzielane przez zakażonych ludzi w trakcie mówienia czy oddychania, a przede wszystkim, podczas kaszlu, kichania czy śpiewu."

Tu całość:

diag.pl/pacjent/artykuly/koronawirus-jak-sie-przenosi/
                                  • latarnia_umarlych Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:18
                                    bergamotka77 napisała:

> Przez aerozol big_grin Pryskasz wirusem? Ech daniela zakończ już to pitolenie o droga
                                    >

Ee... Wy też widzicie ten tekst?
                                    • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:19
                                      No co poradzisz jak nic nie poradzisz?
                                    • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:21
                                      latarnia_umarlych napisał(a):

> bergamotka77 napisała:
                                      >
                                      > > Przez aerozol big_grin Pryskasz wirusem? Ech daniela zakończ już to pitolenie o
                                      > droga
                                      > > ch zakażenia, bo nie jesteś wiarygodna w tej działce.
                                      > >
                                      >
                                      > Ee... Wy też widzicie ten tekst?
                                      >

Bergamotka myli po prostu aerozol z dezodorantem
                                    • 35wcieniu Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:22
                                      Tak ale już trochę znamy Bergę i się nie dziwimy. Jeszcze trochę i ktoś jej opowie o kształcie Ziemi.
                                  • wredna_dziewucha_ze_wsi Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:21
                                    bergamotka77 napisała:

>

Ręce mi opadły.
                                    • gama2003 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 16:58
                                      No fakt
                                      Ale szczerze powiem, że jakoś Berga pachnie starym forumowym przedwojennym światem i wątek swojsko skręca w znajome ścieżki.
                                      Trochę kojące.

Dwa lata pandemii, wielu społeczny doktorat zrobiło z koronawirusa a Berga nie bardzo.
                                      Swojsko.
                                      Żal tylko, że w Ukrainkach widzi tylko sprzataczki. Z jakąś misją, że nieładnie im tej pracy nie dawać i na co my skąpiradła czekamy.

Mam ostatnio co sprzątać, oj mam. I nie robię tego z braku czasu, sił oraz z braku zdrowego kręgoslupa, posiadany głowę zawraca i boli.
                                      I mimo wielu Ukrainek w otoczeniu, nowoprzybyłych też, jakoś właśnie teraz jeszcze bardziej mi glupio zaproponować taką pomoc dla siebie. Legalnie i odpłatnie.

Bo mam wrażenie, że one potrzebują jakiegoś dowartościowania, szukam słów, jakiegoś rodzaju szacunku i partnerstwa a nie posprzataj mi pani.
                                      Niby wiem, że to praca niechańbiąca itd. Ale w tym momencie i mojej konkretnej sytuacji wolę mieć ten syf a z nimi kompletnie inne układy.
                                      Z inną ich pracą nie mam kompletnie problemu. A tu jakoś mam.
                                      Chyba AntyBergą jestem.
                                      • gama2003 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 17:01
                                        niehańbiąca, matkobosko
                            • po_godzinach_1 Re: Warsztaty integracyjne 17.03.22, 15:35
                              bergamotka77 napisała:

> No niestety jak pisze bzdury, ze przez maseczkę się ktoś prędzej zarazi niz prz
                              > ez podanie dłoni to trzeba zwrócić uwagę.
                              >

W jaki sposób zarazisz się podając dłoń ?
            • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:03
              I jeszcze tak na logikę: zakładając że ktoś z moich klientów- mówiąc wprost- nakichał na rękę i potem mi ją podał: przecież on tą ręką i tak dotknął klamek w drzwiach wejściowych i w drzwiach do pokoju, krzesła, stołu, paszportu, który mi podaje, czy innych dokumentów. Jakie ma przy tym znaczenie, że nie uścisnę mu ręki? Żadnego dla mojego zdrowia.
              Dla jego i mojego poczucia, że jest choć trochę normalnie- duże.
          • sumire Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:00
            Berga, obudź się, wszyscy już sobie na nowo podają ręce, a nawet przytulają.
            • bergamotka77 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:04
              Przytulać bliskich nigdy nie przestałam, ale nie rzucam się teraz do podawania ręki. Epidemia wyrobiła pewne nawyki smile
              • nuclearwinter Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:10
                Ja normalnie podaję ręce na przywitanie. Jestem zaszczepiona, ręce myję jak zawsze, nie widzę powodu, żebym się miała czegokolwiek obawiać, nie mam żadnych popandemicznych nawyków.
                • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 17:14
                  Ja już też od dawna podaję rękę. Wiemy już na tyle o wirusie na powierzchniach, że wystarczy normalne mycie rąk i powstrzymanie się od pakowania ich do paszczy.
    • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 18:19
      I jak już tak o nauce polskiego rozmawiamy
      Uniwersytet Otwarty UW od jutra zaczyna zapisy na kurs języka polskiego. Bezpłatny rzecz jasna.
      Informacja od kolezanki z pięknej stolicy.
      • daniela34 Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 18:20
        Swoją drogą ja się właśnie zapisałam na kurs ukraińskiego. W piątek zaczynam
        • folivora Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 19:40
          Ja zaczynam już jutro! Nie dostałam się do grupy, która mi najbardziej pasowała, ale za to zaczynam kurs kilka dni wcześniej wink
        • hanusinamama Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 21:09
          Brawo!!!
    • countryfornobody Re: Warsztaty integracyjne 16.03.22, 22:44
      nn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka