Dodaj do ulubionych

Moda niebinarna

20.03.22, 13:16
Czyli unisex. Odpowiadalaby Wam?
Czy wolicie ubrania podkreślające kobiecość?
Dla mnie jako miłośniczki luźnych ciuchów, jeansów, bluz i fajnych tshirtow brzmi bardzo ok. Tzn chyba trudno byłoby w przypadku jeansów z oczywistych względów, to już tzw gora jak najbardziej.
Spódnic nie noszę, czasem sukienki ale takie smart casual, od dziecka organicznie nie znoszę wszelkich falbanek, zabocikow, baskinek, fuj. Buty ostatnio tez głównie płaskie, choć jakąś para szpilek czasem się przydaje.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:23
      Mnie tam wszystko jedno. I tak modę mam w głębokim poważaniu a ciuchów tyle, że o ile rozmiar mi się nie zmieni to na lata starczą. Jakoś mało niszczę czy coś.
    • daszka_staszka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:23
      Moda niebibarna jest wtedy, kiedy facet może ubrać spódnice i obcasy i nikt nie wpada w stupor z tego powodu. To co opisałas to dla mnie codzienna wygoda.
      • mashcaron Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:32
        O właśnie, miałam to napisać. Moda niebinarna będzie wtedy, jak w tym samym sklepie, ten sam model sukienki będzie mógł kupić i facet 190cm i kobieta 158cm :p
      • homohominilupus Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:29
        daszka_staszka napisał(a):

> Moda niebibarna jest wtedy, kiedy facet może ubrać spódnice i obcasy i nikt nie
        > wpada w stupor z tego

Tez racja, myślałam o tym ale to raczej nie przejdzie 😉
        • fragile_f Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:43
          W Polsce moze nie, ale ja regularnie widuje u siebie panow odstawionych w sukienke i buty na obcasie albo obcisły top i bardzo, bardzo krotkie spodenki + makijaz wink raz jeden kopciuszek w piatek wieczorem wyskoczyl ze szpilek pod blokiem, chyba zdjal na chwile i zapomnial ich zabrać, byly w rozmiarze 44 big_grin
          • bigzaganiacz Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:54
            A gdzie to widzisz ?
          • stavros2002 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 20:49
            W klubach gejowskich?

fragile_f napisała:

> W Polsce moze nie, ale ja regularnie widuje u siebie panow odstawionych w sukie
            > nke i buty na obcasie albo obcisły top i bardzo, bardzo krotkie spodenki + maki
            > jaz wink raz jeden kopciuszek w piatek wieczorem wyskoczyl ze szpilek pod blokiem
            > , chyba zdjal na chwile i zapomnial ich zabrać, byly w rozmiarze 44 big_grin
            >
          • simply_z Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:35
            fajna dzielnia
    • angazetka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:24
      Jestem zdecydowanie kobieca: sukienki, spódnice, kwiaty, dekolty, podkreślanie sylwetki. Tylko butów na obcasie nie naszam, wolę trampki. Więc unisex nie dla mnie wink
    • jednoraz0w0 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:24
      zwłaszcza uniseks biustonosze
      • jednoraz0w0 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:24
        o, i stroje kąpielowe
        • daszka_staszka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:27
          Mnie dziwi, że chłop nad basenem może być w samych gacaich kąpielowych a ja nie,pomimo że niektórzy panowie mają bbiust większy niż ja 😅
    • chatgris01 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:24
      Mam podobnie, i od lat nabywam niektore bazowe ciuchy (tiszerty, bluzy, swetry) na meskich stoiskach, bo maja lepsza jakosc, a w dodatku czesto sa tansze.
    • chococaffe Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:25
      w czasie 'covida" zaopatrzyłam się w golfy męskie - był większy wybór kolorów, materiałow, i "neutralnej" formy niż w sekcjach damskich.
      • daszka_staszka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:28
        Ja noszę męskie swetry Basic bo maja dużo lepszy sklap
        • daszka_staszka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:28
          Skład miało byc
          • chococaffe Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:43
            I w ogóle jest większy wybór o przyzwoitych składach, zwłaszcza jak się szuka wzorów klasycznych normalnych a nie z ozdobami itp
            • chatgris01 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:45
              O to to.
    • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:27
      Nie, nie pasowałaby. Lubię spodnie, lubię garnitury, ale to nie są ubrania męskie.
    • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:29
      Ja ubieram się często dżinsy t-shirt sweter. Mam styl bycia kumpelki. Natomiast uwielbiam swoją kobiecość i cieszę się nią. Jestem przekonana po dłuższej obserwacji znajomych, że często osoby mocno eksponujące płeć nie są tak otwarte i nie czuję się tak dobrze w sytuacjach choćby erotycznych jak ci, którzy tej uwagi nie muszą tak zwracać. Wiem, schemat, trochę na przekór innym schematom, ale schemat. Szczerze, mnie tam wszystko jedno co kto nosi
    • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:30
      Nie dla mnie Unisex. Bardzo lubię ciuchy i modę, więc nie ma szans.
      • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:46
        Magdalena, ta sukienka z Medicine fajna, mega wygodna, zwyczajna, ale coś w sobie ma. Dzięki za polecenie. Zaraz idę na imprezę na którą nie chce mi się iść, więc właśnie bez szykowania ja wrzucę, jakąś biżuterią ogram i zobaczymy jak się poczuje wśród wełny i jedwabiu 😁
        • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:57
          Cieszę się Tereso! Wyprułaś te poduszki, czy zostawiłaś? Ta sukienka wygląda świetnie ze wszystkim- i z kardiganem i z marynarką, a nawet ze zwykłą kurtką dżinsową, a buty też wszystkie do niej pasują.
          • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:22
            Nie, zostawiłam. Ma fajną linię. Masz aż poszedł na mój widok się przebrać, o pokoje wyżej, więc jest dobrze. Do tego mam długie kozaki na szpilce i skórę.
            • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:24
              Mąż poszedł się przebrać o półkę wyżej. Co ten słownik wyprawia 😱
              • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:50
                Macie jakiś link do tej magicznej sukienki? Brzmi ciekawie 🙂
                • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:07
                  Znalazłam! wearmedicine.com/p/sukienka-damska-z-rozcieciem-czarna-24062
                  • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:12
                    Ooo, fajna. To jest moim zdanie jeden z tych modeli, który na żywo będzie wyglądał nawet lepiej niż na modelce.
                    • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:15
                      Tak dokładnie jest, dodatkowo ten materiał jest super. Ty byś świetnie w tej sukience wyglądała.
                  • kura17 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:24
                    > Znalazłam! wearmedicine.com/p/sukienka-damska-z-rozcieciem-czarna-24062

Laski, Wy ta sukienke nosicie w S czy M?
                    • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:37
                      Ja kupiłam M, ale jest odrobinę za duża. Chyba brałabym teraz S.
                  • ludzikmichelin4245 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 19:47
                    O, chyba spoko dla gruszki, bo nadaje wyrazu ramionom.
                    • simply_z Re: Moda niebinarna 21.03.22, 10:59
                      ale i dla osob o dlugiej szyi. Przy krotszej robi efekt garba.
            • homohominilupus Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:58
              Fajna ta sukienka ale nie dla mojego wzrostu niestety...
              Lubię Medicine.
              • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 19:44
                Jeszcze dopowiadam po: sukienka jest super! Zebrałam pełno komplementów.
                • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 20:50
                  Naprawdę jest świetna. Cenowo też smile
                  • extereso Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:06
                    Tak. Jeśli macie taki hit jeszcze to proszę! Ja polecam kombinezon z Zary z lnu zapinany na guziki na ramiączkach. Też robi super figurę, jutro jak wejdę na kompa to zalinkuje.
                    • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:12
                      Ooo, kombinezony kocham więc pewnie się skuszę
                      • extereso Re: Moda niebinarna 21.03.22, 09:38
                        No, niestety, przejrzałam stronę, w kolekcji aktualnej go nie masad
                        • magdallenac Re: Moda niebinarna 21.03.22, 13:15
                          Zrób zdjęcie, bo jestem bardzo ciekawa tego kombinezonu...
                      • mashcaron Re: Moda niebinarna 21.03.22, 13:04
                        Słuchajcie, mam taką sprawę, jak już jesteście przy kombinezonach...
                        Wyszło ostatnio, że oprócz wesela będzie też komunia. I ja bym bardzo chciała kombinezon tylko kompletnie nie wiem w jaki krój celować... Figura moja jest znana, a jak nie, to w wątku o odchudzaniu do obejrzenia:p
                    • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:43
                      Ja mam jeszcze jedną taką hitową sukienkę, w której wszystkie świetnie wyglądają, ale niestety nie z polskiego sklepu. 😒
                  • jednoraz0w0 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:14
                    ale widzę że ludzie w rozmiarze petite to się mogą tą kiecką podetrzeć 😤🥺
                    • magdallenac Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:41
                      Niestety, to nie Ameryka wink Xeska powinna być ok, nawet dla małej, filigranowej osoby- będzie po prostu dłuższa.
                      • jednoraz0w0 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 22:02
                        no ale będzie się kończyć w najmniej korzystnym miejscu
    • lilia-anna Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:34
      Nie, bo przez cały sezon cieply noszę wyłącznie sukienki smile
    • ichi51e Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:44
      od zawsze moje dziecko w uniseksie. Ja tez lubię luźne i z jajem.
    • wbka1 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 13:59
      Tak sportowo, niezobowiązująco noszą się kobiety w Niemczech. Polki, zwłaszcza starsze pokolenie są bardziej ,,nastarane'', młodsze epatują seksualnością. Tylko nie piszcie, że wujek Staszek palił i nie dostał raka. Rzecz jasna tak postrzehmgam ulicę.
      • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:16
        Hmm...w swetrze z golfem i plisowanej spódnicy midi też się epatuje seksualnoscią? Nie chodzi o wujka Staszka i raka, ale to naprawdę nie jest tak że albo są ubrania "epatujące seksualnością" albo unisex. Jest cała grupa ubrań, które niczym nie epatują ale jednak nie są unisex.
        Epatować= celowo zadziwiać, szokować czymś (słownik PWN)
        • wbka1 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:29
          Epatowanie jako całokształt: w sytuacjach codziennych strój i makijaż niemalże sylwestrowy. Spódnice i sukienki są ok, ale już opięte i wydekoltowane niekoniecznie. Oglądałam jakiś program sportowy w polskiej tv, wśród prowadzących dziennikarzy była śliczna dziewczyna, ubrana szokująco: miała czerwoną suknię z asymetrycznym paskiem na ramieniu, miałam wrażenie, że jest półnaga.
          • daniela34 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:47
            Epatowanid się oczywiście zdarza, z tym nie dyskutuję. Przy czym nie widzę też w tym niczego złego. W czerwonych sukniach z asymetrycznym paskiem też nie smile. Zaprotestowałam tylko przeciwko zestawieniu: unisex albo epatowanie. Jest jeszcze pole pośrodku. Całe mnóstwo sportowych ubrań choć nie epatuje to nie podpada pod unisex. A są też i sportowe epatujące.
            • wbka1 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 16:14
              Prawda
              • simply_z Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:38
                dobrze, że nie oglądasz tv wloskiej albo hiszpańskiej..dekolty, soczyste kolory, dugie wlosy
        • daszka_staszka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:42
          Zależy jak bardzo masz obcisly ten golf i jakiego rozmiaru biut 😉
        • lumeria Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:29
          >w swetrze z golfem i plisowanej spódnicy midi też się epatuje seksualnoscią?

Kobiecością albo cuś big_grin Spódnica i wysokie obcasy to wiadomo żeński lans.
    • kropkacom Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:00
      Odpowiadała. Zresztą ma już na przykład taką bluzkę. Trzeba tylko brać to przy wybieraniu rozmiaru.
      • kropkacom Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:10
        Wcześniej też były rzeczy, które mogły ubrać kobiety i mężczyźni. Ba, dzieci i rodzice.
    • aqua48 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:08
      Ja noszę ciuchy podkreślające talię i dobrze dopasowane (co nie oznacza ciasne). Nie nosze falbanek, ani żabocików czy baskinek, a buty na niewysokim obcasie. W luźnych ciuchach wyglądam jak buka, dodają mi optycznie 10-15 kg.
    • po_godzinach_1 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:27
      Wolę gdy kobieta wygląda jak kobieta a mężczyzna jak mężczyzna. A dziecko jak dziecko.
    • bigzaganiacz Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:38
      To chiny i korea polnocna jest w awangardzie genderyzmo bi seksualnosci i h wie jeszcze czego
      Jeden kroj mundurka , w zasadzie baby tez to moga nosic i jest pieknie binarnie lgbetowo a nie chyba jednak nie
      • boogiecat Re: Moda niebinarna 20.03.22, 14:57
        Autorytarnie narzucone mundurki nie sa moda, ktorej wlasciwoscia jest podazanie za zmianami spolecznymi.

A moda niebinarna nie jest zadna nowoscia, damsko- meskie tendencje od wiekow sie w modzie przenikaja.
        • bigzaganiacz Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:51
          Ale tu nie ma zadnych przemian spolecznych , jest narzucona ideologia

A o "modzie" mam malo do powiedzenia poza tym ze niedlugo bedzie trzeba zamawiac u krawca zeby jak czlowiek wygladac
          • boogiecat Re: Moda niebinarna 20.03.22, 18:13
            bigzaganiacz napisał(a):

> Ale tu nie ma zadnych przemian spolecznych , jest narzucona ideologia

Nie jest zadna ideologia fakt, ze ludzie chca sie ubierac jak im pasuje i niekoniecznie zgodnie z plciowymi stereotypami, z ktorymi sie nie identyfikuja- to sie nazywa ewolucja spoleczna i ma rozne przyczyny.
            To, ze rozne ideologie sie podpinaja pod takie zjawiska jest naturalne - kto by nie korzystal ?😛 ale nie znaczy, ze kazdy zainteresowany jest niewolnikiem tych ideologii

> A o "modzie" mam malo do powiedzenia poza tym ze niedlugo bedzie trzeba zamawia
            > c u krawca zeby jak czlowiek wygladac

Ja tylko chcialam przyglodzic twoje fobie elgiebetowo- ideologiczne, mowiac ze ciuchowe damsko- meskie gierki sa stare i znane.
            Ale a propos wygladania jak czlowiek bez krawca - o so ci chodzi?
            • znana.jako.ggigus Re: Moda niebinarna 21.03.22, 09:58
              Dla mnie to jest zrodlem wiecznego zdziwienia - wychodzi ktos nas ulice. Co mnie to obchodzi, czy ma facet makijaz, szpileczki czy garnitur.
              Wyglad innych ludzi nie ma ze mna nic wspolnego.
    • boogiecat Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:04
      Ja wogole nie lubie mody, ale lubie miec wybor i takie ciuchy jak opisujesz mi bardzo pasuja, ale nie na kazda okazje. Kobiecosci za to nie kojarze z obcasikami, zabocikami i falbankami😛
    • pyza-wedrowniczka Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:19
      Mnie nie, ja ubieram się w typowo kobiece rzeczy - sukienki, spódnice, kwiaty, koronki, dużo biżuterii, apaszki...
      Więc tzw. unisexy, czyli t-shirty, bluzy, dżinsy nie dla mnie.
      Ale jestem za różnorodnością w sklepach, żeby każdy się ubierał jak mu pasuje.
    • lumeria Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:24
      Zrobiło się ciepło, młodzież wyległa i co widzę? Te same bluzy i koszulki, spodnie może troszkę rożnie skrojone wokół bioder ale nogawki identyczne, buty sportowe. Osobniki odziane sportowo, mało kto "ubrany".

Wydaje mi się, ze ma to bardziej do czynienia z praktycznością i wygodą niż z jakąś ideologią genderową.

• boogiecat Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:41
        Wg mnie ma calkiem sporo do czynienia z genderem w sensie ogolnej spolecznej ewolucji (ale i wygoda dla wszystkich jest czescia « gendera » 🙂).

Mlodziez ubiera sie w fast fashionowych sieciowkach, ktore musza sie wgryzc w tendencje, ale jedyne innowacje w zakresie mody genderowej na jakie moga sobie pozwolic to podazanie za ogolnym trendem mody sportowej, ktora pozwala na kompromis.
    • figa_z_makiem99 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 15:31
      Gdy byłam młodsza często nosiłam ubrania unisex, im jestem starsza, tym bardziej dbam o styl i o to, żeby wyglądać dobrze. Starzenie się nie wpływa dobrze na wygląd i dodatkowo nie chciałabym wyglądać jak babochłop.
    • milupaa Re: Moda niebinarna 20.03.22, 16:24
      Raczej nie. Nie lubię wiszących na mnie ciuchów a przy kobiecej sylwetce nie wiem jakby się miały takie uniwersalne układać. Lubię jak kobieta wygląda jak kobieta a nie niewiadomoco.
    • piataziuta Re: Moda niebinarna 20.03.22, 16:56
      Nie ma czegoś takiego jak "unisex". Kupiłam dres, który nazwano "unisex" - i spodnie miały worek w miejscu, gdzie mogłyby się znaleźć męskie narządy - beznadzieja.
      Bluzy też nie bardzo da się uszyć unisex - jednak szerokie bary to nie to samo, co biust.

A jeśli chodzi o ubrania nie podkreślające kobiecej figury (ale jednak damskie i uszyte na kobiece gabaryty) to uwielbiam - swobodne bluzy, spodnie, koszulki, swobodne sukienki - od kiedy wybuchła pandemia, "wygodne" stało się priorytetem.
      W obcisłe, podkreślające atrybuty ciuchy ubierałam się w wieku nastoletnim - wtedy, kiedy potrzebowałam sprawdzić, czy jestem atrakcyjna dla otoczenia (z domu niestety poczucia pewności siebie nie wyciągnęłam). Obecnie mi się to kojarzy z desperacją - aczkolwiek rozumiem, że niektóre kobiety mogą mieć potrzebę odkrywania się w późniejszym wieku.

Obcisłe męskie stroje budzą za to mój śmiech i politowanie.
      Obecnie, tendencja wśród typowych polskich wsiochów...tfu...Warszawiaków, jest taka: kobiety różnie - dominują legginsy - często bardzo źle dobrane, odsłaniające mankamenty, które dałoby się łatwo ukryć i swobodne dresy, mężczyźni - ciuchy przymałe, przykrótkie i przyobcisłe. 🤣
      • chatgris01 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:21
        Fakt, garnitury z obcislymi spodniami typu rurki to jakies nieporozumienie, wg mnie to zaprzeczenie elegancji. Nawet wysocy faceci ze zgrabnymi nogami wygladaja w nich jakos dziwnie...
        • simply_z Re: Moda niebinarna 20.03.22, 21:41
          to prawda i jakoś tyłki im dziwnie wisza..
        • piataziuta Re: Moda niebinarna 21.03.22, 10:11
          Prawda.
          Jeszcze lepsi są ci co chodzą w krótkiej kurtce puchowej o dwa rozmiary za małej, żeby podkreślić umięśnienie (a tak naprawdę tłuste boczki i wystający brzuch) i mają dżinsy opięte na dupie i udach.
          Jeśli te dżinsy są dodatkowo opięte na łydkach i mają obniżony stan w kroku, to już nie chce mi się śmiać, tylko zbiera mi się na bełta.
    • koko8 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:15
      Ubrania jesienno-zimowe mogłyby byc bepłciowe. Natomiast wiosną i latem naszam wyłącznie sukienki i spódnice, więc trudno takie byloby znaleźć w kategorii uniseks.
      W mojej szafie predzej buty są przez caly rok niebinarne, na dobrą sprawę gdyby nie różnica w rozmiarze stopy, moglabym się wymieniac obuwiem z mężem. Chyba miałby problemu z założeniem liliowych air force'ów.
      • koko8 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:16
        *nie miałby
    • kaki11 Re: Moda niebinarna 20.03.22, 17:53
      Nie dla mnie, nie przepadam za bezkształtnymi, obszernymi ciuchami i nawet kiedy (a to często) wybieram luźny, bardziej sportowy styl, jednak wolę kiedy to ubranie ma ładny kształt. Z tego powodu, mam problem ze moda na over size, bo często wygląda dla mnie jak worek (oczywiście nie zawsze). Ale jak zawsze spoko, że powstaje kolejna opcja do wyboru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka