Dodaj do ulubionych

Czy jechać na sor?

21.03.22, 11:06
Syn od nocy płacze po oddaniu moczu. Narzeka na ból siusiaka w środku, zaraz po siusianiu. Oprócz tego ma od soboty katar temperatura 37,5. Dziś poniedziałek i w żadnej z naszych przychodni nie ma pediatry. Na jutro mamy termin, zapisałam go wcześniej. Jechać na sor, czy poczekać do jutra?
Nie znam się na infekcjach um, pomóżcie proszę.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:07

Furagin.
      I dużo witaminy c.
      I Nurofen.
      Ile syn ma lat ?
      • livia.kalina Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:58
        Zdecydowanie odradzałabym Furaginę. Ona ma neurologiczne skutki uboczne, które sama przeszłam. Podałabym Urosept.
        • livia.kalina Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:59
          Nie wiem w jakim wieku jest dziecko więc wycofuję te poradę z uroseptem bo on jest 12+.
    • milva24 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:08
      Masz herbatę żurawinowa? Ale taką 30%? Zaparz mu i ciepłą do picia ciepłą dużo i często. A w jakim wieku syn?
    • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:09
      Zrob dziś badanie moczu, mozesz dac furagin, duzo picia, nurofen przeciwzapalnie.
    • heca7 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:10
      Ile lat ma dziecko? Ja bym podała furagin i apap. Ostatnio po takiej mieszance mi przeszło a miałam już ten problem ponad 80x w życiu.
      • palacinka2020 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:11
        Tylko dziecku ile tego foraginu podac? Ja bym sie obawiala dawkowac sama.
        • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:12
          Wg wagi w ulotce jest. Mozna przeliczyć. To nie jest wielka filozofia.
        • iwles Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:12

bez recepty i tak jest mniejsza dawka.
          Ja dalabym pół. Jak syn mial około 6-7 lat, to lekarz przepisał po pół tabletki (dawka mocniejsza, na receptę)
        • heca7 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:13
          Nie wiemy nadal ile to dziecko ma lat wink W opakowaniu jest dokładna ulotka.
      • milva24 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:12
        Chyba lepiej ibuprofen bo działa przeciwzapalnie, apartamenty tylko przeciwbólowo. U mnie działa żurawinowa herbata albo sok, albo żurawina przesmażona z cukrem w rondelku, zależy co mam. I też jestem weteranką zapaleń pęcherza.
    • palacinka2020 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:10
      A nie mozesz zapisac sie na teleporade online? To nieduzy koszt, mozna wykupic abonament na kilka porad.
      • nowyniknik82 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:24
        Chyba już nie ma teleporad dla dzieci
    • iwles Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:11

I jeszcze przypomnialo mi sie, jak syn był mały to tabletki Kalium do kąpieli. A wykapać możesz już.
    • gajmal Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:11
      Zrób mu przynajmniej badanie ogólne moczu, bo bez tego lekarz i tak nie wystartuje z leczeniem. Najlepiej od razu posiew moczu (ale to już większy wydatek). Generalnie zakażeń układu moczowego nie wolno lekceważyć, bo one szybko się rozwijają. Daj mu też żurawinę, albo chociaż witaminę C. Zakwaszanie moczu chroni przed namnażaniem bakterii.
      • gajmal Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:12
        I dużo picia.
    • swinka-morska Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:18
      Najpierw badanie ogólne moczu (kosztuje grosze), potem podać furaginę i żurawinę. Dużo picia, np. sok z czarnej porzeczki pół na pół z wodą.
    • slonko1335 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:25
      Na sor? Ile ma lat? Raczej badanie moczu i lekarz pierwszego kontaktu. Jak będzie potrzeba to skieruje do szpitala.
    • mak_z_figa Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:31
      Ile dziecko ma lat? Furagin jest od 15, ale jak moja córka była mała, okolo 5 lat miała, to lekarka jej przepisała ale z konkretnym dawkowaniem. Nie pamiętam już szczegółów, ale na pewno dzieliłam tabletkę na części. Dawka była dobrana do wagi. Więc jak dziecko małe, to bym nie podawała na własną rękę.
      • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:35
        Moj mial przepisane jak miał rok. Standardowo podaje się mlodszym dzieciom.
      • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:36
        Link do ulotki- dawkiwanie dla 2+
        www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/drogi-moczowe,furaginum-adamed--ulotka----dawkowanie-leku,artykul,1691841.html
    • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:36
      stan zapalny moze byc i ropa w siusiaku. My tak mielismy. Antybiotyk sprawe zalatwil. Jesli nie masz mozliwosci spotkania sie dzis z rodzinnym to na SOR

furagin nie pomoze
      • zerlinda Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:40
        Weź koło i... Na sor z czymś takim? No chyba że lekarz rodzinny umarł.
        • kachaa17 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:56
          Lekarz rodzinny jest niedostępny to co dziecko ma się męczyć do jutra?
          • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:58
            Nie na pediatry, ale z taką sprawą to zwykły rodzinny powinien cos poradzić. Chyba, ze autorka ma poradnie z organizacją do doopy.
          • zerlinda Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:59
            Niedostępny jest pediatra. Tak jest napisane w wątku startowym. Jeżeli dziecko umie powiedzieć co mu dolega to raczej nie ma kilku miesięcy, tylko co najmniej kilka lat. Za chwilę może okaże się, że prawie pełnoletni. Więc może ogólny da radę z diagnozą o leczeniem?
            • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:34
              U mnie lekarz rodzinny nie przyjmuję dzieci <18....i co?? Do wróżki po info co dziecku jest??
          • madami Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 20:53
            Jest coś takiego jak nocna przychodnia, SOR jest od ratowania zycia. Trudności z oddawaniem moczu załatwi zwykły lekarz rodzinny, a nawet można załatwić sprawę bez lekarza, wystarczy furagin, wit C, zurawina, coś przeciwzapalnego i ogromna ilośc picia
        • afro.ninja Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:21
          Z zumem nie ma żartów. poczytaj sobie
        • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:34
          Poczytaj sobie o powikłąniach zum...a potem się mądrz.
      • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:44
        Na się z zapaleniem , jeny ludzie co z wami. Nie dziwię się że opieka medyczna wygląda jak wygląda.
        • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:45
          ×SOR z zapaleniem
        • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:52
          nena20 napisała:

> Na się z zapaleniem , jeny ludzie co z wami. Nie dziwię się że opieka medyczna
          > wygląda jak wygląda.

Te wizyty na sorze to konsekwencja a nie przyczyna stanu ochrony zdrowia.
        • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:54
          przeciez napisala wyraznie ze dzis sie do lekarza normalnie nie dostanie.

To moze byc ropne i potrzebny antybiotyk. Wiesz jak to boli? Ja dziekuje...Ma dziecko wyc cala noc? Na to nie zadziala furagin
          • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 13:32
            Jak nie dostanie? Idzie robi badanie moczu, koszt całe 8-10 zł. Nikt leków nie przepisze jeśli nie wiadomo co dolega pacjentowi. Potem dziwni do recepcji swojej poradni, dyktuje wyniki, lekarz przysyła erecepte. Jeśli jednak z jakiś dziwnych powodów lekarz nie może zerknąć na wyniki dzwoni na opiekę nocna, teleporada wystarczy.
            Zresztą na IP odeślą do lekarza rodzinnego i bardzo dobrze! Na IP ma być szybka pomoc w poważnych przypadkach a nie przy ZUM. Litości.
            • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 13:37
              Tak, tak, badanie sobie zrób, furaginę sobie kup (dawkowanie z forum emama), i po co w ogóle zawracać głowę ochronie zdrowia. A przy okazji w aptece można sobie uzupełnić zapas amantadyny i jodu.
              • manala Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 13:57
                Moje dziecko miało zum (y) jak było bardzo małe. Potem mieliśmy zalecenie badać mocz przy każdej bezobjawowej gorączce (tak, prywatnie). Dopiero jak był wynik to z nim do lekarza. To takie badanie, a sporo wnosi.
                • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:08
                  Moje też, dostałam plik skierowań i zalecenie badania w przyszpitalnej poradni co kilka tygodni.

I tak, dobrze jeśli rodzic wie jak leczyć dziecko (choć tu przypomnę forumowe wpisy lekarzy że rodzic się raczej nie zna i najczęściej ściemnia więc nie warto go słuchać), no ale nie traktujmy jako normy sytuacji gdy do lekarza nie można się dostać więc rodzic na forum dostaje zalecenia (łącznie z dawkowaniem leku).
                • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:35
                  Ale jak dzieciaka teraz boli to co ma czekać z bólem 2 dni na posiew???
              • iwles Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:15
                kicifura napisała:

> Tak, tak, badanie sobie zrób, furaginę sobie kup (dawkowanie z forum emama), i
                > po co w ogóle zawracać głowę ochronie zdrowia. A przy okazji w aptece można sob
                > ie uzupełnić zapas amantadyny i jodu.

A dopóki sie do lekarza nie dostaniesz - niech dzieciak cierpi.
                Po co chcieć złagodzic ból.
                Bo ból jest ogromny, aż do płaczu.
                • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:19
                  No cóż, jakby mi dziecko płakało z bólu a POZ by się wypieło to jadę na SOR i olewam mlaskania że te matki są takie przewrażliwione i zamiast same wyleczyć to zawracają głowę ochronie zdrowia.
              • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:20
                widać ze obce ci jest zapalenie pęcherza. Jak idziesz do lekarza z posiewem od razu dostajesz właściwy antybiotyk i jak reka odjął. Jak idziesz bez to albo dostajesz od reki antybiotyk o szerokim spektrum działania co zabija wszystkie bakterie albo skierowanie na posiew. a tu ważny czas. Jak ktoś ma na jutro lekarza to naprawdę robiąc ten posiew ułatwi sobie zycie
                • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:28
                  Nie jest mi obce i dlatego wiem że nie czeka się z antybiotykiem do wyników posiewu, zwłaszcza u dziecka.
              • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 16:40
                Zawsze możesz iść najpierw do lekarza, otrzymasz skierowanie na badanie moczu, zapewne dopiero następnego dnia wyniki😂😂😂 serio żałujesz kilku zł. Jeśli dziecko mi gorączkuje bez uchwytnej przyczyny zawsze robię badanie moczu. Kompletnie nie ma sensu prosić się o skierowanie. Nigdy nie podaje dziecku leków bez konsultacji z lekarzem, oczywiście poza lekami na gorączkę.
                • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:26
                  nena20 napisała:

> Zawsze możesz iść najpierw do lekarza,

No właśnie z wątku wynika że nie zawsze.
                  • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 20:47
                    Zawsze, jeśli nie rano to po 18 na opiekę nocna. Jeśli ktoś nie ogarnia postępowania typu najpierw badanie moczu, potem recepta to nic nie poradzę. Izba przyjęć nie jest od takich przypadków. Chyba że to noworodek albo ewentualnie niemowlak.
                    Mam przychodnie w której zawsze pomogą, nawet jeśli pediatra nie może przyjąć wysyłam wyniki, panie w rejestracji proszą lekarza o interpretacje.
                    Ostatnio córka miała zapalenie spojówek, wystarczył telefon na opiekę nocna i recepta była od ręki.
            • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:18
              ZUM albo ropne. To okropnie boli.

W UK lekarz rodzinny robi ci badanie na miejscu. Trwa to sekunde.
              • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:21
                lekarz na miejscu pobiera mocz i robi posiew? szczerze watpie big_grin
                • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:22
                  www.england.nhs.uk/wp-content/uploads/2020/08/Taking_a_urine_sample.pdf
                  jak wszędzie 18-24 godziny bo te bakterie trzeba wychodowac
                • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:38
                  Są badania paskowe na infekcje bakteryjną moczu. I tak w UK robią to w gabinecie.
                  • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 15:36
                    "Wadą jest możliwość wystąpienia fałszywych wyników oraz brak możliwości rozpoznania czynnika odpowiedzialnego za zakażenie układu moczowego i jego wrażliwości na antybiotyki (test paskowy nie pokaże jaka bakteria jest odpowiedzialna za infekcję). To sprawia, że zakażenie układu moczowego rozpoznane na podstawie testu paskowego i tak należy potwierdzić badaniem ogólnym i posiewem moczu."
                    pasek ci powie ze jest bakteria ale tylko tyle
                    • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:11
                      >pasek ci powie ze jest bakteria ale tylko tyle

tak i daja ci antybiotyk szerokiego spektrum. Jesli nie zadziala to dopiero hoduja. W prawie wszystkich przypadkach wlasnie standardowe antybiotyki dzialaja. Po kie hodowac
                    • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:19
                      Ja ci odpowiedziałam ze są bo się dziwiłaś. Nie mowiłam nic o ich skuteczności.
                  • berdebul Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 16:06
                    Testy paskowe kupisz w każdej aptece, ale to nie posiew z antybiogramem.
                    • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:13
                      >Testy paskowe kupisz w każdej aptece, ale to nie posiew z antybiogramem.

dokladnie. Ale nie przepiszesz sam sobie antybiotyku. Dlatego robimy to u lekarza rodzinnego.

Posiewy na wszystko i czekanie az wyrosnie meczac sie bez antybiotyku to przyczyna dlaczego opieka zdrowotna jest przeciazona. Podaje sie standardowy antybiotyk na to. A dopiero jak nie pomaga za bardzo to robi sie posiew

To samo z gardlem. Nikt nie wnika w pierwszym kontakcie w posiewy. Posiewy to jak cos idzie nie tak
                    • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:20
                      Ja odpowiedziałam, ze w UK lekarz robi taki test bo się ichi dziwiła. Test sobie kupisz. Mozesz sobie sama pojsc i zrobic badanie moczu...a na e-receptomacie wystawić recepte na atybiotyl. Po co lekarz...
                  • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:09
                    >Są badania paskowe na infekcje bakteryjną moczu. I tak w UK robią to w gabinecie.

no o tym dokladnie mowie.

Bakterie sie hoduje tu dopiero jak ogolne antybiotyki o szerokim spektrum nie dzialaja. Wtedy szukaja jakie to konkretnie sa bakterie by zadzialaly
                    • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:21
                      I tak dobrze. U nas mało ktory lekarz zleca posiew, walą antybiotykiem.
                • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:08
                  >lekarz na miejscu pobiera mocz i robi posiew? szczerze watpie big_grin

nie posiew. Podstawowe badanie moczu. To z papierka
    • zerlinda Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:39
      A na sorze jest pediatra i czeka na mamusie z dziećmi z zakażeniem dróg moczowych? Zamiast ratować życie?
      Jeżeli nie ma pediatry do niech dziecko przyjmie lekarz ogólny. Myślę że świetnie sobie poradzi z czymś takim. I też zapytań ile dziecko ma lat? Bo za chwilę okaże się, że 17.
      • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:23
        zerlinda napisała:

> A na sorze jest pediatra i czeka na mamusie z dziećmi z zakażeniem dróg moczowy
        > ch? Zamiast ratować życie?

No pacz, a na moje 3 miesięczne dziecko czekali.
        • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:28
          Tu dziecko starsze jest, skoro samo powiedziało co boli. Ja bym na sor nie leciała.
          • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:30
            No jasne, wszystko zależy od wieku dziecka. Ale zum jak najbardziej może stanowić zagrożenie życia i trwałe skutki dla zdrowia
          • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:37
            Czyli starsze moze miec zum z powikłaniami?? No brawo...ja po takich powikłąniach trafiłam na stół operacyjny.
      • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 14:33
        Lekarz ogólny jeszcze musi chcieć przyjąc. Silne zapalenie ukłądu moczowego moze być powazną chorobą. Wiec nie pierdol ze pediatra na SORze jest tylko od odciętych konczyn czy postrzałów (od tego jest chirurg).
        • snajper55 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 15:25
          hanusinamama napisała:

> Lekarz ogólny jeszcze musi chcieć przyjąc. Silne zapalenie ukłądu moczowego moz
          > e być powazną chorobą. Wiec nie pierdol ze pediatra na SORze jest tylko od odci
          > ętych konczyn czy postrzałów (od tego jest chirurg).

SOR to nie jest przychodnia. Tam zajmują się przypadkami zagrażającymi życiu, pacjentami przywożonymi przez karetki. Z wypadków, z zawałami, wylewami. Dla chorych są przychodnie oraz pomoc świąteczna i nocna.

S .
          • princesswhitewolf Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:14
            no to skoro macie w Polsce pomoc nocna to czemu ona tam nie idzie? Nie wiedzialam ze cos takiego w Polsce istnieje
            • kicifura Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:27
              Nocna pomoc to najczęściej fikcja
              • zuzanna_a Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 18:49
                No dokladnie.
                W moim mieście też jest „nocna pomoc” tyle, że jedyne co w tej frazie ma związek z rzeczywistością to „nocna”.
          • hanusinamama Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 17:51
            U mnie ZUM skoncyzł sie na sali operacyjnej...ale fakt zyję.
    • motyllica Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:42
      jeśli dziecko jest maleńkie to tak,
      ale jeśli ma już kilka lat to poczekać, SOR RATUJE ŻYCIE
    • joaaa83 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:52
      Zrobić teraz badanie moczu. Kosztuje parę złotych. Z dzieckiem i badaniem udać się do poradni dyżurującej (pewnie czynne od 18).
    • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:54
      teleporada jak odchodzisz od zmyslow (chocby i w luxmedzie) jak dadza skierowanie posiew albo na odwrot teraz posiew za kase i z wynikiem jutro do lekarza.
      Jak chcesz robic posiew to nie dawaj lekow.

Ciepla kapiel, paracetamol, duzo pic, furagin imho jak masz jutro lekarza to troche bez sensu tak samemu dawac jak jutro pewnie lekarz da mu monural czy cos podobnego i zalatwia jednym strzalem a furagine bierze sie dlugo.
    • zacja Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:55
      nie zwlekaj, bo cokolwiek to jest, stan sie pogarsza i im później zaczniecie leczenie, tym dłużej dziecko się będzie męczyć. Doraźnie, póki nie macie leków, ulgę w bólu powinien przynieść termofor z gorącą wodą i, jeśli to infekcja dróg moczowych, to na początek paczka żurawiny (można dorzucić do owsianki czy innej zupy mlecznej). I oczywiście picie dużej ilości płynów, żeby wydalić bakterie zanim sie namnożą
    • thank_you Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 11:59
      Nie jechać, bo tam tylko ukraińskie dzieci przyjmują, to info z pierwszej reki. wink
    • szarakratka Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:00
      Sor to przesada. Pobierz próbkę moczu, zawieź do badania nawet prywatnie. Badanie ogólne plus posiew.
      Po pobraniu możesz wystarotwać z furaginem oraz zakwaszaniem moczu. Jest duża szansa, że do jutra mu opisany zestaw pomoże, a jeśli nie, to przynajmniej wejdziesz na wizytę z aktualnym wynikiem badań moczu.
      Na SOR wyłącznie w przypadku gdyby przestał oddawać mocz w ogóle (np. w przypadku zablokowania dróg moczowych przez kamień), ale to jest bardzo mało prawdopodobne. Najprawdopodobniej to banalna infekcja, tylko układ moczowy bardzo boli przy podrażnieniu.
    • ajr27 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:33
      Ja wiem, że sor to ostateczność, dlatego pytam. Jednak lekarz pierwszego kontaktu nie ma dzisiaj nigdzie miejsc. A nie chcę, żeby do jutra pos ło w nerki. Syn ma 5 lat. Dziękuję za radę z herbatką żurawinową i Wit c. Furagin mam w domu, ale boję się podać na własną rękę.
      • thank_you Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:35
        www.medonet.pl/leki-od-a-do-z/drogi-moczowe,furaginum-adamed--ulotka----dawkowanie-leku,artykul,1691841.html#furaginum-dawkowanie
      • ichi51e Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:37
        najważniejsze wypłukiwać - czyli niech dużo pije
      • anilorak174 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:37
        Zrób badanie moczu. I z tym wynikiem wbijaj do lekarza. Co znaczy, ze miejsc nie ma?
        Albo jedź na nocna pomoc po 18.
        Ja osobiscie furaginy się nie boję podawać (najstarszy w wieku ok. 1-1,5 roku brał ciagle przez rok profilaktycznie - miał refluks).
        • manala Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:41
          Mój dostał 1 raz furaginę w wieku 4 miesięcy...od lekarza...fakt...potem wszyscy na oddziale pukali się się w czoło... (ale chodziło właśnie o to, że zleciła furaginę przed posiewem)
          • kamin Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 13:32
            No to wszyscy radzą, najpierw mocz do badania, później furagin. Mój syn zaczął brać w wieku kilku miesięcy i brał przez kilkanaście tygodni.
    • manala Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:37
      Kluczowy jest wiek dziecka. Jeśli to przedszkolak to spokojnie można podać coś z apteki ALE najpierw trzeba zrobić badanie moczu (ogólny + posiew). W każdym laboratorium, kosztuje grosze. Pediatra i tak to zleci, a tak oszczędzicie na czasie.
    • kropka_kom Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:39
      najpierw pobrać mocz do pojemnika i dać do badania plus posiew...potem dopiero mozna podać lek...np.furagin ale to po pobraniu próbki
    • nena20 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:42
      Zrób badanie moczu, potem zadzwoń po 18 na opiekę nocna, lekarz przez telefon udzieli teleporady..zapewne zum, przepisze leki, otrzymasz kod recepty.
    • samawsnach Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 12:52
      Na sor nie. Od 18.00 nocna opieka zdrowotna. Ale najpierw zorientuj się czy w przypadku braku pediatry nie przyjmie go obecny w poradni lekarz dla dorosłych. U nas to tak funkcjonuje od czasu pandemii.
    • shmu Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 13:00
      Mojemu kilkulatkowi pediatra poleciła moczenie penisa w octanosepcie rozcieńczonym 1:4 z wodą, kilka razy dziennie przez 5 minut. Ale nie wiem ile lat ma Twój syn.
      • ajr27 Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 20:54
        A to ciekawa metoda. To było na zum czy zapalenie cewki? Obstawiam to drugie.
        • shmu Re: Czy jechać na sor? 21.03.22, 21:30
          Chyba cewki. Raz miał przez dwa dni. Ledwo umiał mówić, ale jakoś go zrozumieliśmy, że go tam piecze i lekarka poleciła tę metodę. Teraz jak się tylko poskarży to od razu stosujemy i na ogół wystarczy raz czy dwa razy pod rząd i po kłopocie. Puszczamy mu filmik i sobie stoi przez 10 minut.
          Ale jakbym była na Twoim miejscu to bym pewnie pojechała na pogotowie albo próbowała się wbić do lekarza czy choćby teleporadę (widzę, że Coś się udało zresztą), bo mój mąż zawsze roztacza przede mną wizję najgorszego i przyznam, że się daję mu nakręcić i na przykład potem nie śpię...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka