Dodaj do ulubionych

działka 100m od torów

• eriu Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:27
      Pociągi nie problem. Przyzwyczaisz się i nie będziesz słyszeć albo będziesz jak usłyszysz tym czas odmierzać. Większy hałas robi przejazd. Przez to pociągi robią sygnał, bo np. ktoś się próbuje przedostać przez zamknięty przejazd i pociąg ostrzega albo jak ktoś próbuje przejść przez tory na dziko. A przy przejeździe masz też tę kwestię, że przejazd nocą wydaje dźwięki i to w nocy może być słychać i te dźwięki się będą niosły.
    • kub-ma Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:35
      Całe dzieciństwo i wczesną młodość mieszkałam w pobliżu torów, dość blisko. Pociągi jeździły dość często. Można się doskonale przyzwyczaić i zupełnie to nikomu nie przeszkadzało.
    • malenka9 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:41
      Bierz w ciemno Jeśli obok jest rzeźnia to już na pewno!
    • jowita771 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:47
      Kupiłabym, ale ja lubię stukot pociągu. To bez porównania lepsze niż autostrada.
      • suki-z-godzin Re: działka 100m od torów 21.03.22, 19:52
        O tak!
    • heca7 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 18:09
      Teraz pociągi mniej turkoczą wink Są cichsze. Za to trąbią często, szczególnie mijając przejazdy kolejowe. Dodatkowo przejazdy automatyczne "stukają" kiedy są zamknięte i ten dźwięk niesie się na ponad kilometr. Szczególnie ciepłym wieczorem słychać. Jeszcze niedawno, dopóki nie zbudowano wiaduktu słyszałam najpierw przejazd z lewej strony a po kilku minutach z prawej strony bo pociąg do niego dojechał.
    • agatazieba Re: działka 100m od torów 21.03.22, 19:22
      Całe życie mieszkałam przy pętlach tramwajowych w dużym mieście lub dworcu w małym. Nie słyszysz, chyba że to trąbienie przed dworcem (ale teraz mam 200 m i nie słychać). Natomiast nie da się przyzwyczaić do odgłosów lotnictwa wojskowego. Czaję się na działkę 5 minut od przystanku kolejowego, ale cena wzrasta co kwartał, a do poważnej rozmowy z właścicielem nie dochodzi...
    • suki-z-godzin Re: działka 100m od torów 21.03.22, 19:52
      Aż sprawdziłam w google maps...
      30 metrów od torów stoi dom, w którym spędzałam jako młodzież i młoda dorosła wakacje i weekendy. Lasu nie było, był szpaler drzew. Pociągów dziennie ze 20, z czasem mniej.

Bierz wink Teraz mam pod oknem sypialni przystanek autobusowy i jest 10 razy upierdliwszy.
    • rozaliaolaboga Re: działka 100m od torów 21.03.22, 20:57
      Ja bym się przyzwyczaiła. Mieszkałam już jakieś 50 m od dzwonnicy i przy samym Okęciu, moglam samoloty lapac za kółka z balkonu wink bardzo lubiłam obie miejscówki.
      Bardziej martwiłby mnie kurz...
    • jammer1974 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 22:04
      Do wszystkiego czlowiek sie przyzwyczai. Ja mieszkalam obok pogotowia. Sygnaly dzwiekowe na okraglo. Slyszalam tylko jak goscie zwracali na to uwage.
      • apallosa Re: działka 100m od torów 21.03.22, 22:43
        No to już różnie u różnych ludzi bywa..
        Mi bliskość torów kolejowych ani odgłosy pociągów nie ruszają, samoloty też niekoniecznie,ale już przedszkole czy autostrada pod domem- za nic w świecie.
        Bliskość cmentarza czy kościoła też obecnie jest spoko..ale kiedyś - te zawodzenia organisty po dwa razy dziennie,kiedy jeszcze pogrzeby były ,, chodzone " toby świętego z równowagi wyprowadziły...l
        • jammer1974 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 22:59
          Kosciol tez mialam obok i fakt, zawodzenie plebana i organisty od 7 rano w niedziele dosc bylo klopotliwe.
          • apallosa Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:04
            No właśnie...a już to labiedzenie przez pół dnia na Boże Ciało toby sw.Franciszka z Asyżu do wścieklizny doprowadziło 😁
            Gorsza jest chyba tylko dyskoteka czy pub w pobliżu, a niedajbuk dom uciech cielesnych w tej samej kamienicy czy bloku.Albo meta z alkoholem 👹
      • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:38
        > obok pogotowia

Znajomi mieszkaja przy szpitalu, tam ambulansowe helikoptery laduja na dachu o kazdej godzinie. Nie do pozazdroszczenia ale oni juz sie przyzwyczaili i spia przy otwartych oknach.
    • kanna Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:03
      Ja Ci powiem tak - nie dowiesz się, póki nie sprawdzisz, jak Ci się tam śpi.

Prześpij dwie noce i się przekonasz.
      • iwles Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:40
        kanna napisała:

> Ja Ci powiem tak - nie dowiesz się, póki nie sprawdzisz, jak Ci się tam śpi.
        >
        > Prześpij dwie noce i się przekonasz.

Ale niby jak?
        Ma rozbić namiot na dziko w lesie obok tej działki na sprzedaż?
        • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:55
          > Ma rozbić namiot na dziko w lesie obok tej działki na sprzedaż?

Mozna zapukac do najblizszego domu w sasiedztwie dzialki: - Przepraszam uprzejmie, czy moga mnie panstwo przenocowac, bede bardzo wdzieczna.
          • kanna Re: działka 100m od torów 22.03.22, 09:43
            Nie rozumiem sarkazmu.

Dogadać się z właścicielami.

Może namiot, może kamper na 1 noc, może znajomi właścicieli, co się pobudowali obok,.
            Jeśli tam już jest dom - jeszcze prościej.
            W najgorszym razie - posiedzieć parę godzin we własnym samochodzie i posłuchać, jak się dźwięk niesie.

To żadna filozofia.
          • iwles Re: działka 100m od torów 22.03.22, 09:49
            asia.sthm napisała:

> > Ma rozbić namiot na dziko w lesie obok tej działki na sprzedaż?
            >
            > Mozna zapukac do najblizszego domu w sasiedztwie dzialki: - Przepraszam uprzej
            > mie, czy moga mnie panstwo przenocowac, bede bardzo wdzieczna.
            >

Jesli tacy sąsiedzi istnieja, to równie dobrze mozna do nich zapukać i spytac, jak im sie zyje 100 metrów od torów. Będą bardziej wiarygodni, niż my.
            • kanna Re: działka 100m od torów 22.03.22, 10:03
              Ludzie się różnią sensorycznie.
              Cos , co dla jednych jest miłym dźwiękiem tła, ale innych może być upierdliwym hałasem.

Dlatego najlepiej sprawdzić samemu. Bo żadna opinia nie będzie wiarygodna. Inaczej - każda jest wiarygodna, ale nic nie mówi Autorce.
              • apallosa Re: działka 100m od torów 22.03.22, 11:02
                Kanna- masz rację. Bardzo mądrze napisałaś 🤩
                Jest powiedzenie: Twój raj moim piekłem.
    • la_felicja Re: działka 100m od torów 21.03.22, 23:14
      Ja tak mieszkam, nie wiem, czy 100 metrów, może mniej. Ale nasz dom stoi nad torami. Uwielbiam pociągi, pierwszy rusza o 5:28 rano. Rzadko mnie budzi - ale kiedy czasem słyszę rano to tu-tum-tu-tum-tu tum... - to jest tak fajnie, myślę sobie: jeszcze tyle można pospać....
    • mia_mia Re: działka 100m od torów 22.03.22, 04:37
      Tory to nic w porównaniu ze zwykłymi dźwiękami miasta, pociągi jeżdżą co jakiś czas, przy osiedlach często są wygłuszone, a pociągi teraz bardziej szumią niż hałasują. Mieszkanie przy szpitalu (jeśli chodzi o wycie), czy właśnie linii tramwajowej to większe wyzwanie. Ja miejska kobieta u teściów słyszę każdy tramwaj, teściowie w takich warunkach sypiają przy otwartym oknie, od zawsze, a kiedyś tramwaje były dużo głośniejsze.
    • purchawka2020 Re: działka 100m od torów 22.03.22, 13:01
      Człowiek się przyzwyczaja i nie słyszy.
      Mieszkałam tak 10 lat.
      Ale ja lubię pociągi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka