Dodaj do ulubionych

działka 100m od torów

21.03.22, 12:45
kupiłybyście? pociągi podmiejskie, jeżdżą 10xdzień. nie byłoby to problemem gdyby nie fakt, że pierwszy pociąg jest o 5. blisko jest stacja. zastanawiam się czy może to mnie budzić czy raczej człowiek się przyzwyczaja i nie słyszy?
Obserwuj wątek
    • samawsnach Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:49
      Jak dla mnie szaleństwem jest w ogóle to rozważać.
      • fazifokus Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:53
        samawsnach napisała:

> Jak dla mnie szaleństwem jest w ogóle to rozważać.

Też tak myślę 😀
    • lauren6 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:49
      Są ekrany akustyczne? Znajomi tak mieszkają, przyzwyczaili się.
      • swiecaca Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:50
        nie ma ekranów, jest las.
    • kasandra33 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:50
      a czy pociągi używają sygnału dźwiękowego przed stacją?
      • grey_delphinum Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:54
        Za działką moich rodziców są tory (jakieś 20-30 metrow), pociągi jeżdżą bardzo rzadko, ale kiedyś jeździły częściej i nigdy nie było to problemem.
        Moje dzieci bawiące się w ogrodzie zawsze były zafascynowane widokiem pociągu 😉
        • szarakratka Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:59
          U nas to samo. Pociągi jeżdżą rzadko, dla dzieci każdy przejazd to wydarzenie.
        • swiecaca Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:12
          właśnie, nie napisałam że chodzi o działkę rekreacyjną a nie mieszkanie na stałe. ale może to gorzej bo nie zdążymy się przyzwyczaić?
          z działki nie widać pociągu, las zasłania. tylko może być słychać to trąbienie przed stacją.
          • swiecaca Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:14
            no i jest ten jeden pociąg o 5, kolejne w godzinach kiedy już nie śpimy.
            • alterego72 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 19:06
              Teraz.
              Rozkłady mogą się zmieniać.
          • krolewska.asma Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:31
            Rekreacja w wibracjach od pociągu ?
            Przecież to nie tylko hałas ale
            I ziemia się trzęsie
            Po co działka jak możecie isc ba dworzec centralny i będzie to samo
          • malenka9 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:51
            Szukajmy pozytywów, może nie będzie kretów? Na miejscu kreta nie chcialabym tam mieszkać.
            • ga-ti Re: działka 100m od torów 21.03.22, 22:34
              big_grin
    • seaborgium Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:53
      Czlowiek się przyzwyczaja. Mój dom rodzinny stoi blisko torów. Pociągi jeżdżą w dzień i w nocy. Nocą dodatkowo w niektórych oknach światła. Mnie to nie rusza zupełnie, po jednym dniu jestem spowrotem przyzwyczajona, za to mój mąż w nocy ciągle się budzi.
    • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 12:55
      Lepszy pociag niz autostrada w pobliżu.
      100 metrów lasu też duży plus.
      Po jakimś czasie przestaniesz słyszeć tak jak ci przy lotnisku.
    • beataj1 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:01
      Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Koleżanka mieszkała kiedyś w mieszkaniu które wychodziło na linię tramwajową. Pamiętam jak u niej nocowałam i od 5 rano budziły mnie te tramwaje i to, że one dzwoniły (chyba był sygnał dźwiękowy przy zamykaniu drzwi). No masakra.
      A koleżanka była zdziwiona, że ja w ogóle coś słyszałam.
      Podobnie jest pewnie z pociągami.
      • dariamax Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:12
        Ja parę razy zostałam późnym wieczorem w biurze koło zajezdni tramwajowej. Prawie całą noc dzwoniło, łomotało tak że aż musiałam założyć słuchawki a nie widzę, żeby w domach obok wszyscy wyprzedawali mieszkania wręcz żadnego baneru sprzedam mieszkanie. A i jeszcze buczą syreny statków wpływających do kanału. Widać można się przyzwyczaić.
      • mallard Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:37
        beataj1 napisała:

> Do wszystkiego można się przyzwyczaić. Koleżanka mieszkała kiedyś w mieszkaniu
        > które wychodziło na linię tramwajową. Pamiętam jak u niej nocowałam i od 5 rano budziły mnie te tramwaje

Blisko 30 lat mieszkaliśmy tuż obok torów tramwajowych. Dodatkową atrakcją była bliskość zajezdni, z której żeby zdążyć na 5 w odległych zakątkach miasta, tramwaje wyjeżdżały tuż po 4. Jeden po drugim...
    • huang_he Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:13
      Całe życie mieszkam obok torów smile
      I to w dodatku mieszkałam nie 100, ale jakies 50 m. A pociągi towarowe głównie.
      Za to muzyka na moje uszy to stare tramwaje nocą latem smile Taki sentyment z dziecinstwa u babci.
      Teraz tory mam jakies 150 m od mieszkania i często zapominam, że w ogóle są i co kilka minut jezdzi tamtędy pociąg.
      Dla mnie żaden minus.
    • zuzanna_a Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:23
      Nie, nie kupiłabym.
      Znajomi mają tak położony dom i faktycznie, problemu nie bylo bo pociag sobie sunął i jakoś szczególnie nie było to uciążliwe, do czasu gdy na niestrzeżonym przejezdzie nie doszlo wypadku z samochodem, poniewaz widocznosc jest tam taka sobie. Od tego czasu w tym miejscu pociągi zaczęły trąbić i to dłuuuuugim przeciąganym klaksonem i to juz jest masakra. Dodatkowo maja dzieci, które z oczywistych wzgledów nie wychodza poza ogrod pobiegac czy pojezdzic rowerem po bliskiej okolicy z rowiesnikami bo zwyczajnie się boja ze któres wpadnie pod pociąg. Jak masz inne opcje - moja rada jest taka by nie brac.
    • mamamisi2005 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:24
      Nie doradzę, ale mogę podpowiedzieć, że to, czy las iglasty czy liściasty robi sporą różnicę. Koleżanka ma dom dość blisko torów (choć jest to chyba trochę dalej, niż 100m) z pasem lasu liściastego pomiędzy. Latem przejazdu pociągów prawie nie słychać i to taki przyjemny dla ucha turkot, ale w porze, gdy nie ma liści - słychać znacznie bardziej. Bardziej uciążliwe od samego przejazdu jest to, ze pociągi czasami wydają sygnały, to słychać bardzo i jest nieprzyjemne.
    • palacinka2020 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:28
      100 metrow to nie jest tuz za plotem. Jasne ze to moze budzic, ale pewnie głownie gosci.

U mnie w domu rodzinnym byly 2 wielkie zegary bijace. Bily na pelna godzine i na poł godziny. W ogole mnie to nie ruszało, nie słyszałam. Gdy w domu byli goscie zawsze prosili o zatrzymanie zegarów.
      • sasha_m Re: działka 100m od torów 21.03.22, 16:45
        Przypomniałaś mi zegar z kukułką w moim rodzinnym domu smile Przyzwyczailiśmy się, nikogo nie budził w nocy, a kukułka kukała dość przeraźliwie.
    • perspektywa Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:42
      Nigdy. Za nic. Za darmo bym nie chciała tam mieszkać.
    • chersona Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:46
      mieszkałam wakacyjnie w pensjonacie położonym tak blisko torów - zaraz za siatką. Nic nie było słychać, pociągi elektryczne, jeżdżące dosyć rzadko.
    • droch Re: działka 100m od torów 21.03.22, 13:48
      Biorę! nienawidzę PKP, kocham kolej smile
      A bliskość stacji kolejowej to chyba zaleta...?
    • poligamia Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:49
      mieszkałam w linii prostej 100m od torów -podmiejska kolejka...nie żadne tłukące sie składy...pociąg jedzie cichutko -nic nie było słychac.
      • swiecaca Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:50
        sam szum pociągu ok, ale myślę o trąbieniu przed stacją/przejazdem
        • poligamia Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:53
          co to za pociąg...kolejki podmiejskie nie trąbią
          • swiecaca Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:05
            byłam tam w weekend i słyszałam trąbienie. tylko ciężko mi ocenić czy to by mnie wyrwało ze snu nad ranem.
            • poligamia Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:10
              a ktos mieszka w okolicy? przejdz sie , zapytaj smile
          • cisco1800 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:11
            jak to nie trąbią smile trąbią, zwłaszcza, jak sobie ludzie gdzieś zrobili dzikie przejście przez tory. Wtedy trąbią, ale krótko i ostrzegawczo zazwyczaj.
        • poligamia Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:54
          robi się tak...bierzesz lezaczek, książkę ---wiem ze teraz pogoda srednia i spędzasz tam dobrych kilka godzin...i oceniasz czy ci pasuje czy nie.
    • runny.babbit Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:52
      Działka rekreacyjna i las który odgradza od torów- bierz. Tory to nie autostrada, to zupełnie inny typ hałasu, łatwiej się do niego przyzwyczaić. Możliwe jednak, że jestem spaczona bo długo mieszkałam niedaleko torów i dla mnie jest to wręcz kojący, nostalgiczny odgłos 😏
    • beata985 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 14:57
      Zależy jaki masz sen....U mnie by nie przeszło...No chyba że działka za darmo....
    • tol8 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:03
      Teraz mieszkam z 400m od torów i nocą jest głośno od sygnałów. Samych pociągów nie słychać wcale. Wcześniej w mieszkaniu miałam 150m do torów i też było cicho.
    • iwles Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:05

Zależy czego oczekujesz od działki. Jak ciszy i spokoju - to opcja po moim trupie.
      Bałabym się tez puścić dzieciaki same do lasu, żeby nie przyszły im głupie pomysły z zabawami tuż przy torach. No i z psem luzem na spacer - też trochę kłopot, żeby nie wbiegł na torowisko.
      • jowita771 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:50
        W wakacje jeździłam do babci. Do torów mieliśmy że dwie godziny rowerem przez las i bez przerwy się tam bawiliśmy, więc uważam, że dla chcącego nic trudnego.
    • ponis1990 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:24
      Ja bym brała. Ale ja kocham pociągi, moje [pierwsze mieszkanie było jakieś 150 metrów od torów. Lubiłam słuchać jak pociąg jedzie, w dzień nie zwracałam na to uwagi, w nocy je słyszałam jeśli nie spałam. A ja spałam, to mnie nie budziły. Ale mówiłam już, że kocham pociągi? smile
      • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:27
        Ja też kocham pociàgi, przybijam ci piàtkę
    • picathartes Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:27
      OpcjaPoMoimTrupie big_grin
      • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:35
        picathartes napisał(a):

> OpcjaPoMoimTrupie big_grin

Wolalabys autostrade czy mieszkac tam gdzie diabel mowi dobranoc?
        • picathartes Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:47
          > Wolalabys autostrade czy mieszkac tam gdzie diabel mowi dobranoc?

Mieszkam tam, gdzie diabeł mówi dobranoc. Rzut beretem od miasta tongue_out

Ostatni rząd domów w państwie, duży ogród, za ogrodem łąki pasu przygranicznego, a potem już tylko Czarny Las.

20 minut na rowerze do centrum jednego z głównych miast w kraju. 8 minut na rowerze do centrum miasta w drugim kraju. 2 minuty na rowerze do centrum mojego miasteczka.
          Po kiego diabła mi autostrada? 😂😂
          • picathartes Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:54
            A tak na serio - wybieram ciszę, ciszę i jeszcze raz ciszę. Choćby kosztem utrudnionej logistyki.
            • asia.sthm Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:06
              > wybieram ciszę, ciszę i jeszcze raz ciszę.

Ja rozumiem, ale tej ciszy to ze swieca szukac. Nawet w glebokim lesie ani nad oceanem ciszy nie zaznalam.
              No fakt, wole dzieciola czy krzyk bazanta na godzine przed budzikiem niz syreny ambulansow pod oknem czy rozklekotane smieciary bladym switem. Ciszy to nawet na cmentarzu nie ma, trawe trzeba skosic.
    • snajper55 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:31
      swiecaca napisała:

> kupiłybyście? pociągi podmiejskie, jeżdżą 10xdzień. nie byłoby to problemem gdy
      > by nie fakt, że pierwszy pociąg jest o 5. blisko jest stacja. zastanawiam się c
      > zy może to mnie budzić czy raczej człowiek się przyzwyczaja i nie słyszy?

Czlowiek się przyzwyczaja. Gdy byłem mały dużo czasu spędzałem u rodziny w Podkowie Leśnej, niedaleko torów kolejki WKD. Słychać było turkot pociągów, ale mnie on raczej nocą usypiał. A jeśli jeszcze las Cię od torów bedzie oddzielal, to nie powinna być to przeszkodą. Podiedz na tej działce, poczekaj na pociąg, sama usłyszysz. A bliskość stacji to ogromny plus. Szczególnie na wiosnę, jesienią i zimą. 🙂

S.
      • lewkonia14 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 15:50
        Mnie pociag uspokaja.Mieszkam ze trzy km od linii bardzo rzadko uzywanej.Niezwykle rzadko przy sprzyjających wiatrach latem przy otwartym oknie cos usłysze.Leżąc w łózku myślę wówczas : ale mam dobrze inni sie tłuką pociągiem, a ja sobie leżę czytamwink))
        Przy opisanej częstotliwosci dźwięki chyba by mi nie przeszkadzały.Ale: jako ze jestem psiarz i kociarz bałabym sie,ze który zwierz poniesiony fantazją i chucią zwiedzania świata poleci w stronę torów....
    • mikams75 Re: działka 100m od torów 21.03.22, 16:20
      zalezy co jest po drodze i w okolicy, las wycisza a pola plus jakies tam uksztaltowanie terenu jeszcze wzmaga halas. A pociagi towarowe noca tam nie jezdza? Te sa glosniejsze od zwyklych osobowych. Bliskosc stacji to duza zaleta.
    • kota.helga Re: działka 100m od torów 21.03.22, 16:29
      Mieszkam tak ze 150m od linii, na której jeżdżą podmiejskie i towarowe, bardziej słyszę zamykające się rogatki, bo do szumu przyjeżdżających pociągów już się przyzwyczaiłam, myślę, że mogłabym mieszkać i bliżej. Mąż /mikol tongue_out za to siedziałby z nosem w oknie i fotografował.
      Mieszkałam 3 miesiące, mając lotnisko wojskowe za płotem - i naprawdę do wszystkiego można się przyzwyczaić.
    • login.na.raz Re: działka 100m od torów 21.03.22, 16:33
      Człowiek się przyzwyczaja i nie słyszy.
      Mama mojego teścia mieszkała na stacji, tuż przy torach (byli pracownikami kolei).
      • czarne-jagody Re: działka 100m od torów 21.03.22, 17:23
        100 metrów to nie tak mało, a jeszcze las oddzielający. To nie jest dla mnie problem. Nie chciałabym tak blisko mieszkać blisko ruchliwej drogi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka