rayaax 30.03.22, 15:33 Czy przedszkola prywatne mogą wymagac szczepień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Odra 30.03.22, 15:49 rayaax napisała: > Czy przedszkola prywatne mogą wymagac szczepień? Nie tylko prywatne. Także samorządowe mogą preferować dzieci zaszczepione. Takie zasady są przy przyjmowaniu do wielu przedszkoli. "Zasady te budzą sporo kontrowersji wśród części rodziców i były już kilkukrotnie zaskarżane do sądów administracyjnych. Jako powód skierowania sprawy na drogę sądową najczęściej podawano domniemaną niezgodność z Prawem oświatowym oraz dyskryminację niezaszczepionych dzieci. Wyroki w tych sprawach zapadały w Wojewódzkich Sądach Administracyjnych, m.in. w Gliwicach i w Warszawie. We wszystkich dotychczasowych procesach sędziowie nie dopatrzyli się przejawów nierównego traktowania i orzekli, że “kryterium poddania obowiązkowym szczepieniom ochronnym nie jest aktem dyskryminującym dzieci”. www.rodzice.pl/oswiadczenie-o-szczepieniach-do-przedszkola/ S. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Odra 30.03.22, 16:47 snajper55 napisał: > rayaax napisała: > > Nie tylko prywatne. Także samorządowe mogą preferować dzieci zaszczepione. Taki > e zasady są przy przyjmowaniu do wielu przedszkoli Po pierwsze - składa się tylko oświadczenie rodzica o tym, że dziecko jest zaszczepione, nie jest to weryfikowane żadnym dokumentem z przychodni. Co prawda za składanie fałszywych oświadczeń jest kara, ale wątpię, żeby ktoś to weryfikował. Po drugie za szczepienia dostaje się mało punktów, zdaje się, że nawet mniej niż za to, że dziecko posiada rodzeństwo w tej samej placówce już nie mówiąc o takich kryteriach jak samotne rodzicielstwo czy wielodzietność. Na pewno to kryterium nie jest blokerem, czyli dzieci niezaszczepione jak najbardziej mogą się dostać do publicznego przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Odra 30.03.22, 21:15 rb_111222333 napisał(a): > Po pierwsze - składa się tylko oświadczenie rodzica o tym, że dziecko jest zasz > czepione, nie jest to weryfikowane żadnym dokumentem z przychodni. Co prawda za > składanie fałszywych oświadczeń jest kara, ale wątpię, żeby ktoś to weryfikowa > ł. Albo pokazuje się książeczkę szczepień dziecka. > Po drugie za szczepienia dostaje się mało punktów, zdaje się, że nawet mniej > niż za to, że dziecko posiada rodzeństwo w tej samej placówce już nie mówiąc o > takich kryteriach jak samotne rodzicielstwo czy wielodzietność. W jednym przedszkolu można dostać mało punktów za szczepienia, w innym - bardzo dużo. > Na pewno to kryterium nie jest blokerem, czyli dzieci niezaszczepione jak najbardziej mogą si > ę dostać do publicznego przedszkola. Wszystko zależy jak punktowane różne rzeczy. Ja bym nie chciał aby moje dzieci czy wnuki przebywały znieszczepinymi dziećmi. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Odra 30.03.22, 21:50 Za szczepienia w Warszawie jest bardzo dużo punktów, zdecydowanie więcej niż za rodzeństwo. W przypadku standardowych punktów bez tego kryterium w mojej okolicy nie ma szans dostania się do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Odra 31.03.22, 09:00 Masz rację, pomyliła mi się ilość pkt za rodzeństwo i szczepienia. Niemniej jednak kryterium za szczepienia pod względem ilości pkt jest na 10 miejscu z 13 możliwych w Warszawie. No i z tego co pamiętam, 3-latek musi być przyjęty do przedszkola, może niekoniecznie tego, do którego chcieliby go posłać rodzice, ale do jakiegoś tak, więc nie można zakładać, że w publicznych przedszkolach, dzięki temu nowemu kryterium, są same zaszczepione dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alicigo123 Re: Odra 31.03.22, 20:12 Tak z ciekawości jak jest z dzieckiem z jakąś niepełnosprawnością, któremu neurolog zabronił szczepień, czy ono ma jakieś mniejsze szanse na wybrane przedszkole? Czy punkty za niepełnosprawność to rekompensują? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Odra 31.03.22, 20:21 Zwolnienie ze szczepień że względów zdrowotnych jest tak samo punktowane jak posiadanie szczepienia. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Odra 30.03.22, 16:01 Moje nie wymagało. Zresztą innych szczepień tez nie. raz dostaliśmy info, że jedno dziecko ma świnkę. I Dziwne bo mój szczepiony dostał temperatury przez jeden dzień. Do dziś nie wiem czy to organizm walczył czy przypadek to był. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Odra 31.03.22, 00:43 Owszem, mógł się zarazić. Rzadkie, ale nie niemożliwe. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Odra 31.03.22, 05:46 tak ale on tej świnki nie miał jako takiej (a wiem co to bo w dzieciństwie przechodziłam to świństwo). Po prostu jeden dzień wysokiej gorączki. Juz miałam się umawiac do lekarza a od następnego dnia zero objawów. I tak wtedy pomyślałam, że to zaszczepiony organizm tak zwalczył chorobę, która kiełkowała.. Odpowiedz Link Zgłoś
trzytysiacesiedemset Re: Odra 31.03.22, 12:46 Mój syn miał skąpo objawową świnkę pomimo szczepienia. Prawie bym przeoczyła. Miał stan podgorączkowy i lekko powiększoną jedną śliniankę (ale to zauważył dopiero pediatra). Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Odra 31.03.22, 13:07 Mój niemal identycznie, tylko ślinianka bardziej powiększona u stąd wizyta u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
rainbow_dash Re: Odra 31.03.22, 13:12 aha i skąd od razu przeświadczenie, że to świnka? Ja też miałam ostatnio powiększoną śliniankę, przyczyn może być wiele Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Odra 31.03.22, 13:15 W przypadku mojego dziecka lekarz zlecił badanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Odra 30.03.22, 16:52 Raczej zasłonią się rodo, nawet nie wiem czy mogą zbierać takie dane. Od mojego wciąż przedszkolnego dziecka nikt takich danych nie wymagał. Chociaż podobno rodzic ma obowiązek poinformować przedszkole o tym, że dziecko choruje na chorobę zakaźną (tak nam powiedziano gdy w grupie pojawiła się ospa) Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 [...] 30.03.22, 18:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karmello29 [...] 30.03.22, 19:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Odra 30.03.22, 22:06 A po co takie głupie skróty? Resztę tekstu dałaś radę napisać bez skrótów. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Odra 30.03.22, 22:26 Taki skrót mnie nie uraża. Jest po prostu głupi. Podobnie jak twoje rozhisteryzowane/menopauzalne przytyki. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Odra 31.03.22, 13:19 Panienka uwaza, ze pół forum to stare baby bo ona taka młódka..no prawie jak dziecko. Na utrzymaniu wąłsnych rodziców, 30 na karku a panna studiów skończyć nie może...wiec się czuje młodo Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Odra 31.03.22, 05:49 Nigdy nie spotkałam się w realu z tym ponoć popularnym skrótem. Polaka też skracasz do Pol a Niemca do Niem? Ludzie to są jednak dziwni... Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Odra 31.03.22, 05:37 Nie. Gminne też tylko rodzice godzą się na łamanie ich praw. Moze byc taki pytanie przy rekrutacji, mozna prosic o okazanie ksiązeczki ale nie wolno trakowac gorzej kogos kto jej nie pokaże. Zaden rodzic nie mial na razie jaj aby złozyć skargę do UODO. To pokazuje niski stopień swiadomości swoich praw w społeczeństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Odra 31.03.22, 08:13 Niski stopień świadomości to pokazują rodzice, którzy nie szczepią dzieci. Powikłania po odrze to naprawdę paskudna i śmiertelnie niebezpieczna sprawa, a ich niewielka ilość jest wyłącznie efektem wyszczepienia większości dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
rayaax Re: Odra 31.03.22, 12:05 Mam nadzieję ze będą sprawdzać. Ukraina nie wprowadziła obowiązku szczepienia p.odrze Odpowiedz Link Zgłoś
antonina.n Re: Odra 31.03.22, 12:13 Wiec miejmy nadzieję, że dzieci z Ukrainy szybko zostaną zaszczepione w Polsce, gdzie ten obowiązek jest. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Odra 31.03.22, 12:21 antonina.n napisała: > Wiec miejmy nadzieję, że dzieci z Ukrainy szybko zostaną zaszczepione w Polsce, > gdzie ten obowiązek jest. Zgadzam się. Tym bardziej, że są stosowne dyspozycje juz w tym temacie www.google.com/amp/s/twojezdrowie.rmf24.pl/aktualnosci/newsamp-latwiejsze-szczepienia-dla-dzieci-z-ukrainy,nId,5902128 Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Odra 31.03.22, 20:02 W teorii uchodźcy będą musieli uzupełnić brakujące szczepienia w ciągu 3 m-cy od przybycia, w praktyce wątpię że to wypali. Poczynając od tego czy uchodźcy w ogóle otrzymają informację o takim obowiązku a kończąc na tym jak sanepid będzie egzekwował taki obowiązek, zwłaszcza, że naszych rodzimych antyszczepionkowców nikt nie niepokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Odra 31.03.22, 08:18 To może niech jeszcze nie przekazują placówkom pozostałych danych dziecka? Imię, nazwisko, data urodzenia, pesel... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Odra 31.03.22, 12:40 Oby nie. Dzięki temu niezaszczepione dzieci ukraińskie* będą mogły zarazić twoje wychuchane i nieszczepione maleństwo, które po tym umrze. * im nic nie będzie bo są zahartowane już Odpowiedz Link Zgłoś
rayaax Re: Odra 31.03.22, 13:47 Hmmm ciejawe czy bedą mialy pierwszenstwo przyjęć 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Odra 31.03.22, 12:55 Chyba nikt nie może, ale powoli się to zaczyna mimo wszystko. U mnie w mieście pierwszeństwo do publicznych mają dzieci zaszczepione (ale to tylko kryterium rozstrzygające przy takich samych wynikach). Odpowiedz Link Zgłoś