07.04.22, 00:52
W du... pu... ma drugiego bo go nie lubię. Do znających się na królikach mam pytanie. Zamówiłam siano-kulki dla królików. przyszły siano kulki dla koni. Czy moje pasztety zatrują się mieszanką traw pastewnych dla koni. Nie chce mi się tego wymieniać.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Comber 07.04.22, 00:58
      nie powinny, ale sprawdz i zapodaj nam, co jest w tej mieszance. tak na wszelki wypadek.
      • turbinkamalinka Re: Comber 07.04.22, 01:14
        to jest jakaś mieszanka traw z pierwszego pokosu
        Tak wygląda skład dla koni
        Parametry:

Średnica granulatu- 8 mm
        Sucha masa- 900 g/kg
        Popiół surowy- 64 g/kg
        Białko surowe- 83 g/kg
        Tłuszcz surowy- 22 g/kg
        Włókno surowe- 350 g/kg
        Włókna strawne- 443 g/kg
        Węglowodany- 227 g/kg
        Cukier (naturalny)- 44 g/kg
        Energia- 7,3 MJ/kg

A tak coś o czym myślałam
        Parametry:

Średnica granulatu- 8 mm
        Sucha masa- 936 g/kg
        Popiół surowy- 77 g/kg
        Białko surowe- 95 g/kg
        Tłuszcz surowy- 14 g/kg
        Włókno surowe- 337 g/kg
        Energia- 7,9 MJ/kg
      • turbinkamalinka Re: Comber 07.04.22, 01:23
        Dla koni w opisie
        Trawokulki to granulat z traw naturalnych, pochodzący z różnych gatunków traw o wyjątkowym aromacie zbierany z pierwszych pokosów. Są źródłem błonnika. Nie zawierają cukru. Można łączyć je z paszą treściwą lub jako zamiennik błonnika dla koni z ubogą dietą w ziarna zbóż. Wysoko włóknista i wysoce przyswajalna forma, która korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Suszone ciepłym powietrzem zachowują wszystkie wartości odżywcze i nie są narażone na rozwój pleśni i grzybów. Produkt wytwarzany jest z mieszanki traw i ziół dostarczanych do naszej firmy przez stałych dostawców- dlatego mamy ciągłą kontrolę nad jakością surowca, z którego są wytwarzane. Regularnie kontrolujemy jakość naszych trawokulek, badając je w Laboratorium Weterynaryjnym, co pozwala na utrzymanie najwyższej jakości produktu. Trawokulki nie obciążają układu pokarmowego konia i stanowią najlepsze źródło wolno uwalnianej energii oraz nie powodują nadpobudliwości u koni. Mogą być podawane jako częściowy zamiennik siana. Bez żadnych dodatków, sztucznych aromatów, konserwantów, melasy i słomy, spoiw i wypełniaczy.

Dla królików
        Pasza Zielona / Zielonka z traw naturalnych. Przeznaczona jako karma dla królików, pochodzący z różnych gatunków traw o wyjątkowym aromacie, zbierana z pierwszych pokosów. Jest ona źródłem błonnika. Nie zawiera cukru. Wysoko włóknista i wysoce przyswajalna forma, która korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Suszona ciepłym powietrzem zachowuje wszystkie wartości odżywcze i nie jest narażona na rozwój pleśni i grzybów. Karma wytwarzana jest z mieszanki traw i ziół dostarczanych do naszej firmy przez stałych, lokalnych dostawców- dlatego mamy ciągłą kontrolę nad jakością surowca, z którego jest wytwarzana. Regularnie kontrolujemy jakość naszego granulatu, badając go w Laboratorium Weterynaryjnym, co pozwala na utrzymanie najwyższej jakości produktu. Może być podawany jako zamiennik siana.

Dzięki obróbce termicznej w temperaturze 90°C karma Velti chroni króliki przed koli-bakteriozami oraz wzdęciami powodowanymi przez bakterie beztlenowe. Można stosować przez cały okres życia królika.

Latem na każdego królika powinno się przeznaczać około 700g paszy zielonej i 70-90g paszy treściwej.

Bardzo WAŻNYM jest dawanie królikom w ciągu całego roku, nawet latem, choćby niewielkiej ilości siana, reguluje ono bowiem przebieg trawienia i zapobiega wielu chorobom. A nasza Zielonka idealnie zastępuje siano.

Nasz granulat nie zawiera żadnych dodatków chemicznych, sztucznych aromatów, konserwantów, melasy, słomy, spoiw i wypełniaczy.
    • asfiksja Re: Comber 07.04.22, 07:27
      Możesz spokojnie dawać, dla koni to jest najlepsza jakość siana (konie mają bardzo wrażliwy układ pokarmowy).
    • alicia033 Re: Comber 07.04.22, 08:00
      Czym Ci ten mniejszy króliś tak podpadł?
      • turbinkamalinka Re: Comber 07.04.22, 08:19
        Niczym w zasadzie. Jest bardziej dziki, co nie znaczy że nie podchodzi. Jak je puszczam na kicanie, to się za tym muszę bardziej nalatać niż za Combrem. Z resztą nadal nie mam dla niego imienia.
        • tt-tka Re: Comber 07.04.22, 09:24
          dawaj troszke mniej, ale spokojnie moga to spozywac

moze tego, co go nie lubisz, nazwij Kempus (z braku sympatii) albo Skoczek/Zbieg/Trener - w pelnym brzmieniu Trener Jarzabek (bo musisz sie za nim na latac)
          • turbinkamalinka Re: Comber 07.04.22, 12:03
            tt-tka napisała:

> dawaj troszke mniej, ale spokojnie moga to spozywac
            >

Haha 10 kg opierdzieliły w ciągu 1,5 miesiąca. Jest szansa, że to starczy na 3 miesiące tongue_out

To nie jest tak, że ja tamtego jakoś mocno nie lubię. Ale Comber taki koci jest. Ciekawski, przyjdzie powąchać, zje z ręki. A ten to taki zwyczajny królik, ma mnie zupełnie gdzieś smile, więc ja też mu daję spokój. Po co mamy się stresować. Jedyne co, mam drobną satysfakcję, że nikt go na pasztet nie przerobi. No ale już zostanie "tylko" towarzystwem dla Combra
    • woman_in_love Re: Comber 07.04.22, 09:32
      Smak i walory królika zależą od tego czym go karmisz.

"Wartość dietetyczną mięsa króliczego można podnieść, wzbogacając je w składniki korzystnie oddziałujące na organizm człowieka, takie jak witaminy, mikroelementy czy długołańcuchowe kwasy tłuszczowe (LC PUFA), głównie z rodziny n-3."

"Olej rzepakowy jest optymalny pod względem składu kwasów tłuszczowych, a jednocześnie zawiera najmniej
      niekorzystnych – ze względu na zdrowie człowieka – nasyconych kwasów tłuszczowych,
      natomiast najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny
      n-3. Dodatkowo cechuje się optymalnym stosunkiem kwasów n-6 do n-3, tj. 2:1:"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka