Dodaj do ulubionych

Szaszłyk gruziński

11.06.10, 20:13
David Turkiestanishvilli to samozwańczy mistrz grilla i patelni. Sam jeden
mógłby promować całą Gruzję swoim gruziński grillem
Maćku dałeś stanowczo mało zdjęć. Ale myśmy dali sporo: wszystko co zjedliśmy
jednego popołudnia
O tu daliśmy tworczula.blogspot.com/2010/06/maa-azja.html
Davida i jego małe arcydzieła, a oprócz tego osławione wietnamskie zupy pho i
won ton i przecudowne sajgonki z owocami morza. I niesamowite orzeźwiające
wietnamskie koktajle, i pewnie pojawi się jeszcze na fotkach orzeźwiające Sau
Dam z orzeszków Sau i imbiru.
W ten weekend znów idziemy do Davida na krewetki na szpadzie i może znowu
trafią się combry jagnięce skropione octem balsamicznym zaprawione winem
gruzińskim i miodem.
A u Lankijczyków (ze Sri Lanki) polecam placki rotti - ale kotu rotti już mniej.
A w sklepie, na rogu mają o tej porze prawdziwego duriana - zaoszczędzacie na
bilet w obie strony do Birmy czy Tajlandii.
Obserwuj wątek
    • Gość: Eliza Szaszłyk gruziński i wietnamski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 16:52
      Od wielu lat wpadam tam zjeść, kiedy tylko mogę. Wielki żal, że nikt nie
      pomyślał, żeby właśnie tam, zostawić azjatom ten kawałek miejsca, ewentualnie
      zarządzić, aby ich budy zamieniły się w lepsze budyneczki. Budy są wynikiem
      chorej polityki władz warszawy. Przeciez nikt nie zainwestuje ani grosza, nie
      mając co najmniej kilkuletniej umowy. Wygląda na specjalne zabijanie
      czegokolwiek fajnego w Warszawie. Spojrzeć na Krakowskie i nowy świat, na
      chmielną, Plac defilad, kdt itp.... Umieramy, trupiarnia po woli wygrywa z
      kolorowym i ciekawym życiem.
      • fauxnews Re: Szaszłyk gruziński i wietnamski 21.06.10, 17:50
        No niestety. To miasto powoli zmienia się w komercyjny szlam.
        Z dzika intensywnością zabijane są wszelkie unikatowe mające swój własny piękny
        klimat miejsca.
        W opisaną alejkę przychodzę od przeszło dziesięciu lat by konsumując wytwory
        azjatyckiej kuchni zamknąć oczy i delektując się smakiem słuchać otaczających
        mnie głosów.

Cóż, wkrótce i tego miejsca zabraknie, bo znów ktoś nie pomyślał, że przecież
        poza "złem" stadionu są jeszcze te dobre strony i miejsca.
        Znów pozostaną tylko z nazwy azjatyckie bary i zatrzęsienie korporacyjnych
        fastfoodów takich samych na całym świecie.

Niestety nikt z rządzących nie zdaje sobie sprawy, że zachowywanie unikalności
        Warszawy to nie tylko pielęgnowanie starej Pragi, ale i takie małe dzisiejsze
        miejsca...
    • Gość: Marian Anarchia IP: *.NA.cust.bahnhof.se 21.06.10, 19:58
      Na to pytanie powinni odpowiedzieć sobie rdzenni mieszkańcy czarnego lądu. Policja jest od tego aby sprawowała "porządek". Jest to organ który może i jak najbardziej powinien stosować środki bezpośredniego przymusu jeśli nie jest w stanie wyegzekwować polecenia. To, że rdzenni mieszkańcy tego nie rozumieją i myślą, że oni właśnie stanowią tu prawo wynika chyba z tzw. "różnic kulturowych". Wątpię aby nasza kultura przyjęła zwyczaje z "czarnego lądu".
      • Gość: tay Re: Anarchia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 20:51
        Zgadzam się, że policja to organ, szczególnie w Polsce.
    • Gość: W. Szaszłyk gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 23:17
      Ja rozumiem, zainteresowanie kuchnią itd. - ale dobrze byłoby gdyby ktoś
      sprawdzał autorowi teksty. Ktoś znający język polski ...
    • Gość: Bogusław Szaszłyk gruziński IP: *.erydan.net 22.06.10, 00:14
      Może ktoś wie,ile wpływa do budżetu z tej uliczki?
      Czy może wszystko wypływa z Polski?Czy przypadkiem nam nie zostają tylko gó..
      wietnamskie?
      • ventus_historicus Re: Szaszłyk gruziński 24.06.10, 00:30
        Gość portalu: Bogusław napisał(a):

> Może ktoś wie,ile wpływa do budżetu z tej uliczki?
        > Czy może wszystko wypływa z Polski?Czy przypadkiem nam nie zostają tylko gó..
        > wietnamskie?

Wypowiedź godna wielbiciela śmieciowego jadła rodem z USA.
    • Gość: orient Szaszłyk gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.10, 19:42
      Murzyn nie zginął za to, że sprzedawał lewiznę, jak to próbuje pan
      przedstawić, z własnej głupoty, albo licząc na cudzą, tylko za to, że
      zaatakował policjanta. To raz. Ja za to się cieszę, że ten kawałek syfu znika
      wreszcie z panoramy stolicy i nie trzeba było do tego użyć bomby atomowej, bo
      miałem takie wrażenie, że tylko taki środek usunąć może to dziadostwo. Ale
      skoro pan tak tęskni do tego szajsu, to czemu się pan nie uda do źródła a
      najlepiej już stamtąd nie wraca. Good Bye i szczęśliwej drogi.
      • ventus_historicus Re: Szaszłyk gruziński 24.06.10, 00:45
        Gość portalu: orient napisał(a):

> Ja za to się cieszę, że ten kawałek syfu znika wreszcie z panoramy stolicy i
        nie trzeba było do tego użyć bomby atomowej, bo miałem takie wrażenie, że tylko
        taki środek usunąć może to dziadostwo. Ale skoro pan tak tęskni do tego szajsu,
        to czemu się pan nie uda do źródła a najlepiej już stamtąd nie wraca. Good Bye i
        szczęśliwej drogi.

McDonald jest lepszy? Jakoś mi się wydaje, że autor tej powyższej wypowiedzi
        jest zwolennikiem czystości kulturowo-etnicznej, pewnie jest zwolennikiem PiS.
        Dla poprawy wysokiego mniemania o swojej "europejskości" powinien zapytać
        anglików co sądzą o polakach.

Jak się komuś coś nie podoba, to po prostu powinien to omijać, a nie uzurpować
        sobie prawo do wypowiadania się za innych namawiając do starcia tego co mu się
        nie podoba z powierzchni ziemi. Polska dla polaków?!
        Cieszę się, że są ludzie, tacy jak autor tej publikacji, potrafiący docenić
        walory kulinarno-społeczne tego miejsca i szkoda, że władze miasta nie potrafią
        prawidłowo zadbać o utrzymanie różnorodności - nie wszystkim odpowiadają
        "fast-foody" korporacyjne lub pretensjonalne restauracje dla snobów.
      • Gość: zuzica Re: Szaszłyk gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:26
        czy zaatakował policjanta to wykaże śledztwo. Jak dotąd z wypowiedzi wszystkich
        świadków (nie mundurowych) wynika, że nie zaatakował, co najwyżej słownie
    • cracken001 Szaszłyk gruziński 23.06.10, 20:50
      Po pierwsze-nie "mi",tylko "mnie",po drugie PRAWDZIWY szaszlyk jest tylko z
      jagnieciny,reszta ma z szaszlykiem tyle wspolnego co prawowierny Zyd z hodowla
      swin,to ze cos jest na patyku i z grila nie oznacza jeszcze szaszlyka.O
      reszcie pomilcze
      • Gość: Zak Mc Kracken Re: Szaszłyk gruziński IP: 213.77.28.* 24.06.10, 08:22
        Znawca się znalazł...

Kto/co decyduje o tym czym jest szaszłyk?
    • Gość: abc Szaszłyk gruziński IP: *.lss.net.pl 24.06.10, 03:23
      Z imigracji można uczynić atut. Jeśli się nie zmusza ludzi do dziadowania, to ich obecność może stanowić fajne urozmaiceni, taką namiastkę odległego świata.
      Choć szczerze mówiąc, to dziwię się, że ktoś widzi coś jeszcze atrakcyjnego w tym kraju. Mało gdzie jest tak pod górkę dla ludzi myślących przedsiębiorczo. A komisja "przyjazne państwo" okazała się być marchewką na wybory.
      • Gość: :) W sierpniu wybieram sie do warszawy, stad moje... IP: *.betanet.pl 15.07.10, 16:57
        pytanie, jak spod dworca centralnego dojechac do tych knajpek przy stadionie dziesieciolecia?? W ktorym miejscu znajduje sie wietnamska knajpa, ze zdjec?? Czy jest tam bezpiecznie i czy warto ruszyc w tamta strone warszawy?? Dziekuje za odpowiedzi
        • Gość: zuzica Re: W sierpniu wybieram sie do warszawy, stad moj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.10, 11:28
          w sierpniu to już za późno, w ostatni weekend było pożegnanie viet town:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka