Dodaj do ulubionych

49 latka w ciąży

• gralam.w.familiadzie Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 14:28
      Szczerze? Ta Pani jest dla mnie odpychająca, bo wielokrotnie oglądałam top model, a ona była po prostu chamska.
    • ginger.ale Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 15:49
      Piękny prezent na 50-tkę.
      Choć ja wolałabym inny.
      Wolę opcję: mam 50 lat i dorosłe dzieci, czyli od 18 wzwyż, ale przecież każdy jest inny.

Co do wygladu i "zarzutów", to przecież wygląda ok. Najważniejsze, żeby zdrowie dopisywało przez wieeeele lat, a nie żeby zmarszczek nie było.
    • afro.ninja Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 16:21
      Bycie w ciąży to żaden problem. Tylko później dzuecko wychowac. Masz 18 i 68 lat. To nie jest takie proste, nawet jak masz miliony na koncie.
      • afro.ninja Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 16:22
        Choc oczywiście miliony bardzo ułatwiają życie. Bardzo!
    • 18lipcowa3 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 16:59
      mieszkanienaturalnie napisał(a):

> Co myślicie? Ja np za boga nie chciałbym być staro wyglądającą matką. Mowa o ce
      > lebrytce z portalu.

Patologia
    • kicifura Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 17:47
      Nie chciałabym mieć w tym wieku dziecka, ale zupełnie nie z powodu wyglądu. Powód nr 1: ok. 10% szans na ZD i inne równie ciekawe wady. Potem długo, długo nic, a na końcu takie przyziemne sprawy jak te że w tym wieku by mi się już nie chciało. Mam ponad 10 lat mniej i już mi się nie chce tongue_out ale fakt że jestem już spełniona macierzyńsko.. inaczej się patrzy na sprawę gdy to pierwsze dziecko. Nadal jednak powód nr 1 jest ciężki do przeskoczenia
      • kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:01
        Powód nr. 1 obchodzisz korzystając z dawczyni komórki jajowej lub swoich własnych komórek zamrożonych w młodszym wieku.
        Szansa na to, że 49 latka zaszła w ciążę w sposób naturalny i donosiła do tego etapu wynosi około 1 procenta.
        • laluna82 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 00:23
          Nie wiem skąd wzięłas ten 1 procent.
          Wiele kobiet jest w tym wieku płodna, po prostu się dobrze zabezpieczają.
          Co do ZD, to myślę że milionera stać na diagnostykę prenatalną, na takim poziomie że mogą być spokojni.
          • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 04:34
            Skuteczność IVF

Zobacz porównanie skuteczności ivf na własnych komórkach i komórkach dawczyni w zależności od wieku. Będziesz wiedzieć skąd ten 1 procent.
            Wykres porównawczy dla Ivf jest tu dobrym punktem odniesienia, bo właśnie pokazuje jak ważna jest jakość komórek jajowych dla płodności danej pary. Z przyczyn oczywistych przestaje mieć znaczenie liczebność i ruchliwość plemników u pana czy drożność jajowodów lub jakość śluzu szyjkowego, które przy próbach naturalnego poczęcia mogą jeszcze zmniejszyć szansę na dziecko.

Poza tym skąd teza o tym że "wiele kobiet w tym wieku jest płodne"? Że miesiączkują? Problemem jest w tym wieku niska jakość komórek jajowych, większość nie nadaje się do zapłodnienia lub zarodek obumiera kilka dni po zapłodnieniu. Występowanie miesiączki i owulacji nie przesądza o płodności kobiety.
            Płodność potwierdza zajście w ciążę i donoszenie jej, a to po 45 roku życia jednostkowe przypadki.
            Twierdzisz, że się "skutecznie zabezpieczają". Kolejny paradoks. Dwudziesto-trzydzuestolatki dość często zaliczają wpadki- bo prezerwatywa pękła, pigułki zapomniała, spirala nie zadziała. Sugerujesz, że 50 latkom przestają się takie sytuacje przydarzać? Bo logika wskazuje, że prezerwatywy pękają tak samo często w różnym wieku, tylko ciąża z tego koło 50 już się nie przytrafi (lub nie utrzyma dłużej niż kilkanaście dni).

Tutaj więcej szczegółów:
            advancedfertility.com/2020/09/16/fertility-after-age-40-ivf/
          • kicifura Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 07:18
            Co z tego że jest diagnostyka? Myślisz że fajnie jest terminować chcianą ciążę?
          • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:34
            Płodna? Po czym to wnosisz, po miesiączce? W tym wieku większość miesiączek jest bezowulacyjna, a jak są owulację to często komórki jajowe są puste lub niezdolne do zapłodnienia.
            • trzebasiebawic Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 19:47
              👍
              Bożesz jak naiwnym trzeba być żeby zakładać ze wieku 49 lat zajście w ciążę jest oczywiste bo większość kobiet jest niby płodna, gdyż może mieć miesiączki, jakieś krwawienia i inne bla bla. Zajście w tym wieku w ciążę naturalną to właściwie cud i to bardzo, bardzo rzadki. Szanse oscylują bliżej 1% na zajście. Do tego trzeba doliczyć komplikacje (utrzymanie ciąży, nie najlepszy materiał genetyczny, wady płodu, poronienia). Szanse na dziecko z takiej ciąży więc są jeszcze mniejsze. Zwiększają znacząco się w przypadku in vitro z mrożonych jajeczek oraz dzięki udziałowi komórki dawczyni.
              Nie jest to niemożliwe, fakt ale...
              • hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 22:21
                Poza tym zajśc to nie wszystko. Trzeba donosić, urodzić zdrowie i zywe i samemu przy tym nie umrzeć.
                Ja zachodziłam w każdą ciąże w 1 cyklu...co z tego jak 2 straciłam do 12 tygodnia...
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 10:18
            To że ciągle miesiączkują nie oznacza, że mają normalną płodność.
    • nutella_fan Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 18:18
      Akurat ona staro nie wygląda.
      • ewcia.1980 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:59
        nutella_fan napisała:
        > Akurat ona staro nie wygląda.

No młodo też nie.
    • heca7 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:21
      Ciężarne 49- latki zdarzały się od setek lat. I pewnie niejedna urodziła. Nie widzę w tym nic dziwnego. Tak samo jak zdarzają się 14- latki w ciąży. A już oburzanie się, że kiedyś nie chciała a teraz zaszła jest równie kuriozalne jak obraza mojej matki na moją ...szwagierkę! Siostra mojego męża przez kilka miesięcy w ciąży mówiła, że jak urodzi się dziewczynka to będzie Zofia. Po czym po porodzie jednak zmienili zdanie i nazwali ją inaczej. Moja matka uznała to za niepoważne i się obraziła big_grin
      • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:33
        Najczęściej te ciężarne 49-latki miały młodsze dorosłe lub dorastające dzieci, które jeszcze mieszkały we wspólnym gospodarstwie i mogły pomagać.
        • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:41
          triss_merigold6 napisała:

> Najczęściej te ciężarne 49-latki miały młodsze dorosłe lub dorastające dzieci,
          > które jeszcze mieszkały we wspólnym gospodarstwie i mogły pomagać.

To takie *cudowne* wspominki z wiochy Twojego starego?
          • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:44
            Nie wiem jaki masz problem, ale nie potrafię Ci pomóc.
        • ginger.ale Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 23:08

> Najczęściej te ciężarne 49-latki miały młodsze dorosłe lub dorastające dzieci,
          > które jeszcze mieszkały we wspólnym gospodarstwie i mogły pomagać.

Ona opłaci nianię.
      • dziewczynapingwina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:37
        Ciężarna 50 latka to jeszcze nie jest aż taki problem. Ale 60 latka chodząca na wywiadówki do podstawówy czy 65 latka użerająca się z nastolatkiem brzmi już gorzej.
        • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:42
          Z nastolatkiem niekoniecznie trzeba się jakoś strasznie użerać,niemniej fajnie jest móc za nim nadążac.
          Pani jest w moim wieku albo rok starsza, na myśl, że mogłabym mieć teraz niemowlaka, potem przedszkolaka, dziecko w I klasie etc. robi mi się słabo.
          • dziewczynapingwina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:44
            Jednak okres dojrzewania bywa uciążliwy a przepaść pokoleniowa też będzie działać na niekorzyść.
            • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:52
              Możliwe, ze starszym mam luzik, odpukać, zawsze może mu odwalić jak będzie miał 20+, ale to już nie będzie mój problem.
              • dziewczynapingwina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:58
                Emamy to w ogóle mają idealne bombelki, ale w rzeczywistości to wygląda nieco inaczej wink
                • laluna82 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 00:28
                  Będziesz na siłę udowadniała, że z każdym nastolatkiem są problemy wychowawcze?
                  Otóż nie. Ja ze swoim też nie miałam żadnych.
            • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:06
              Ale tu przepaści akurat nie będzie bo mama jest powiedzmy w wieku babci a z dziadkami zwykle łatwiej się dogadać, niż z rodzicami 😉
              • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:13
                O ile są dziadkami, a nie rodzicami. To różne role.
        • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:09
          Jakim problemem jest 60-latka na wywiadówce?
          • karmello29 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:22
            g.r.uu napisała:

> Jakim problemem jest 60-latka na wywiadówce?

wstyd dla dziecka?

inni rodzice mlodzi a po ciebie przychodzi ktos,kto wyglada jak babcia.
            no ja wiem,ze w idealnym swiecie jednorozce rzygaja tecza i w ogole ale w szarej rzeczywistosci takie rzeczy to mega przypał.
            • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:34
              Jasne, wszyscy rodzice za młodzi... W normalnym środowisku to nie jest żadne przypał, bo zaopiekowane dzieci z rodzin na pewnym poziomie wiedzą, że dzieci można mieć w różnym wieku i to żadna sensacja. A ich dziecko raczej nie będzie chodziło do jakiejś słabej rejonowki gdzie zaniedbane dzieciaki cisną bekę ze wszystkiego bo cała wiedzę o świecie czerpia z patostreamow.
              • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:41
                IMO dzieci, a zwłaszcza nastolatki nie są specjalnie zainteresowane cudzymi rodzicami, chyba że ci robią publicznie coś naprawdę dziwacznego czy drastycznego.
                Co nie zmienia faktu, że pani lat 49 jest po prostu stara jak na matkę niemowlęcia, tak samo pan 50+.
                • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:48
                  Owszem, tak jak pani lat 20 Jet młoda, bo większość ma koło 30. Ale żeby jakaś sensację z tego robić?
              • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:51
                g.r.uu napisała:

> Jasne, wszyscy rodzice za młodzi... W normalnym środowisku to nie jest żadne pr
                > zypał, bo zaopiekowane dzieci z rodzin na pewnym poziomie wiedzą, że dzieci moż
                > na mieć w różnym wieku i to żadna sensacja. A ich dziecko raczej nie będzie cho
                > dziło do jakiejś słabej rejonowki gdzie zaniedbane dzieciaki cisną bekę ze wszy
                > stkiego bo cała wiedzę o świecie czerpia z patostreamow.

Taa, bo zaopiekowane dzieci nie potrafią być perfidne czy złośliwe...

Najwięcej bullyingu jest albo w bardzo kiepskich albo bardzo dobrych (tych cisnacych na wyniki) szkołach.

Ty naprawdę wierzysz w to, że beniaminki z topowych szkół nie bawią się w jeżdżenie po rówieśnikach, intrygi i inne hardkorowe pojazdy?😝

Serio?
            • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:37
              karmello29 napisała:

> g.r.uu napisała:
              >
              > > Jakim problemem jest 60-latka na wywiadówce?
              >
              > wstyd dla dziecka?
              >
              > inni rodzice mlodzi a po ciebie przychodzi ktos,kto wyglada jak babcia.
              > no ja wiem,ze w idealnym swiecie jednorozce rzygaja tecza i w ogole ale w szare
              > j rzeczywistosci takie rzeczy to mega przypał.

Starzy rodzice to często był obciach...Tak to pamiętam z lat szkolnych.

Zwłaszcza w szkołach z lepszej półki. Pamięta się to obgadywanie niektórych "starych"

Wieku rodziców nie da się ukryć. Stara matka była więc często obciachem podobnego kalibru jak matka bardzo religijna (matka - dewotka).

-50 albo -70 do atrakcyjności wśród rówieśników.

Jeżeli ktoś myśli, że dzieci nie obgaduja cudzych rodziców, to bardzo się myli...

A już zwłaszcza nastolatki potrafią obgadywac i to naprawdę chamsko.
              • kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:46
                Będąc podstawówce kompletnie nie orientowałam się, ile lat mają rodzice moich koleżanek. Dla dziecka 30 latek i 50 latek był tak samo stary.

• g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:50
                Czasy się zmieniły i nie jesteśmy już takim koszmarnym zaściankiem. Przynajmniej mówiąc o młodzieży z dużego miasta - to jest pokolenie, dla którego normalne jest, że ludzie są różni, żyją różnie.
                • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:01
                  g.r.uu napisała:

> Czasy się zmieniły i nie jesteśmy już takim koszmarnym zaściankiem. Przynajmnie
                  > j mówiąc o młodzieży z dużego miasta - to jest pokolenie, dla którego normalne
                  > jest, że ludzie są różni, żyją różnie.

Obyś się nie zdziwiła...

Nastolatki komentują i obgaduja, bywa ze w ordynarny sposób, ale to na 80% raczej nie dojdzie do uszu rodziców...Zwlaszcza cudzych.
                  • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:17
                    A to ciekawe, skąd wiesz, jeśli nie dochodzi do uszu rodziców big_grin owszem, wiem że komentują różne rzeczy. Chodzi o to, że współczesne duże miasto to nie wieś na Podkarpaciu w latach 80. - nikogo nie szokuje, że ktoś ma rodziców w jakimś wieku czy po rozwodzie, że ma rodzica obcokrajowca, albo transpłciowe rodzeństwo lub nie chodzi na religię. To w ogóle nie są kwestie godne uwagi dla dzieciaków.
                    • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:43
                      g.r.uu napisała:

> A to ciekawe, skąd wiesz, jeśli nie dochodzi do uszu rodziców big_grin

Miałam naście lat, to pamiętam co się wygadywalo na temat niektórych. Tak, nastolatki potrafią w niewybredny sposób komentować także cudzych rodziców.

owszem, wiem ż
                      > e komentują różne rzeczy. Chodzi o to, że współczesne duże miasto to nie wieś n
                      > a Podkarpaciu w latach 80. - nikogo nie szokuje, że ktoś ma rodziców w jakimś w
                      > ieku czy po rozwodzie, że ma rodzica obcokrajowca, albo transpłciowe rodzeństwo
                      > lub nie chodzi na religię. To w ogóle nie są kwestie godne uwagi dla dzieciakó
                      > w.

Hmm, no obyś miała rację, że inaczej to wygląda z perspektywy 20 lat i coś tam się w tym względzie ruszylo, ale jak patrzę czasami na niektóre dzieci (nastoletnie dzieci) na moim osiedlu (a przekrój jest spory), to nie wyglada, żeby wyrastali na tolerancyjnych i swiatlych. Więc niby świat idzie do przodu, a...

A pewne historie i tak się powtarzają. Wszędzie widać stare schematy.
                      • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:52
                        Cóż, ja też miałam naście lat i nie komentowałam w niewybredny sposób cudzych rodziców. A poza tym świat się naprawdę zmienił - ja piszę o dzisiejszej młodzieży z porządnych szkół. To są dzieciaki wychowane w dużo większej otwartości i różnorodności modeli życiowych, podejrzewam że oni w ogóle mogliby nie zrozumieć że ktoś się śmieje z wieku czyjegoś rodzica. Obgadywanie rodziców dotyczy raczej tego co robią, na przykład że X to ma ciężko w domu czy coś.
                        • daniela34 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 22:38
                          g.r.uu napisała:

> Cóż, ja też miałam naście lat i nie komentowałam w niewybredny sposób cudzych r
                          > odziców. A poza tym świat się naprawdę zmienił

Świat się zmienił i zmienia, to prawda. Ale nawet 30 lat temu w 120-tysiecznym mieście w Małopolsce nie słyszałam komentarzy dotyczących wieku moich rodziców, ani nie wygaszałam komentarzy dotyczących rodziców jeszcze od moich starszych (a też tacy bywali). Jak byłam w liceum mój ojciec miał 60-64 lat. Jeździł na wycieczki (brał urlopy, bo pracował i wtedy i przez ładnych parę lat jeszcze), chodził na zebrania i współorganizował nasz partyzancki, podziemny półmetek. Myślę, że ten milioner z wątku będzie nawet w lepszej kondycji fizycznej niz mój ojciec. Jakoś mnie jego los nie martwi.
                          • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 09:26
                            Sluszec nie musialas, ludzie przeciez nie mowia tego glosno, w ogole zreszta czesto nie komentuja. Ale, kiedys z moimi dziecmi (19 i 14) ten temat byl poruszony i oni zgodnie stwierdzili ze nie chcieliby miec starych rodzicow, ciesza sie ze nie maja i ze to nie fair wobec dzieci.
                            • daniela34 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:05
                              ritual2019 napisał(a):

> Sluszec nie musialas, ludzie przeciez nie mowia tego glosno, w ogole zreszta cz
                              > esto nie komentuja.

No to jeśli nie mówią głośno ani nie konentują to dla dziecka owych starszych rodziców ich poglądy są bez znaczenia, nieprawdaż? I nie o tym mowa w tej gałęzi wątku.

Ale, kiedys z moimi dziecmi (19 i 14) ten temat byl poruszo
                              > ny i oni zgodnie stwierdzili ze nie chcieliby miec starych rodzicow, ciesza sie
                              > ze nie maja i ze to nie fair wobec dzieci.

Ale poglądy twoich dzieci i to, czego one by nie chciały dla nasciturusa K.Sokołowskiej również są bez znaczenia, nieprawdaż?
                              • heca7 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:23
                                Przed dziećmi w wieku 19 i 14 lat jest całe życie. Mogą sobie teoretyzować, że nie chcą mieć starych rodziców (a jaki miały na to wpływ?). Za to za 30/40 lat mogą mieć zupełnie inne zdanie bo życie ich przeczołga i nagle syn 50-letni będzie płakać ze wzruszenia, że jego 44 letniej żonie udało się po 15 latach leczenia zajść w ciążę. I będzie spamować na FB wszystkich znajomych zdjęciami z USG. I dawno już nie będzie pamiętał jak rozmawiał ze swoją matką i mówił jej o starych rodzicach tongue_out
                                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:30
                                  heca7 napisała:

> Przed dziećmi w wieku 19 i 14 lat jest całe życie. Mogą sobie teoretyzować, że
                                  > nie chcą mieć starych rodziców (a jaki miały na to wpływ?). Za to za 30/40 lat
                                  > mogą mieć zupełnie inne zdanie bo życie ich przeczołga i nagle syn 50-letni bę
                                  > dzie płakać ze wzruszenia, że jego 44 letniej żonie udało się po 15 latach lecz
                                  > enia zajść w ciążę. I będzie spamować na FB wszystkich znajomych zdjęciami z US
                                  > G. I dawno już nie będzie pamiętał jak rozmawiał ze swoją matką i mówił jej o s
                                  > tarych rodzicach tongue_out
                                  >

Ojejeje jakaz ckliwa historyjka, ale ematki takie uwielbiaja.🤣🤣🤣
                                  Miejmy tylko nadzieje ze syn nie bedzie czekac do 50-tki a znajdzie inne sposoby na zostanie rodzicem w tym np adopcje dlugo przed 50-tka.
                                  • heca7 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:35
                                    Ty możesz mieć nadzieję, syn może mieć inne zdanie
                                    Już ci mówiłam, że zacięła ci się jedna emotikonka bo w każdym wątku ją wstawiasz...
                                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:52
                                      heca7 napisała:

> Ty możesz mieć nadzieję, syn może mieć inne zdanie

To bedzie mial. Jednak nadal mam nadzieje ze bedzie madrym, sensownym czlowiekiem i nie bedzie sie rozmnazal jako stary czlowiek z pobudek czysto egoistycznych bo tymze jest parcie na powielanie swoich genow. Jak na razie mam bardzo silne powody zeby uwazac ze nie bedzie do tej grupy nalezec.

> Już ci mówiłam, że zacięła ci się jedna emotikonka bo w każdym wątku ją wstawi
                                      > asz...

A juz ci mowilam ze to jedyne co pasuje na te forumowe mumdrusci 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
                                      • spirit_of_africa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:07
                                        ritual2019 napisał(a):

>
                                        > To bedzie mial. Jednak nadal mam nadzieje ze bedzie madrym, sensownym czlowiek
                                        > iem

Wątpliwe z taką matką
                                        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 13:11
                                          spirit_of_africa napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                                          >
                                          > >
                                          > > To bedzie mial. Jednak nadal mam nadzieje ze bedzie madrym, sensownym cz
                                          > lowiek
                                          > > iem
                                          >
                                          > Wątpliwe z taką matką

Raczej pewne, corka jest madra sensowna osoba. Watpliwa to jest przyszlosc dzieci wiekszosci ematek z tego forum, a wlasciwie nie jest watpliwa, wiadomo ze beda mialy taka sama mentalnosc.🤣🤣🤣🤣
                                  • milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:32
                                    Ritual ty sie nie bój żaby 😀 Zważywszy na to że problem z płodnością jest powszechny w krajach tzw cywilizowanych i się pogłębia, za x lat wszystkim się zmieni perspektywa, a in vitro będzie częstą procedurą. Śmieszy mnie twoje oburzenie, że statystyka ci się nie skleja na ematce 😁 Przestan włazić innym do łóżka i w plany prokreacyjne.
                                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 07:34
                                      Ty sie milupa nie boj, na szczescie z ta plodnoscia nie jest tak zle, ale jak widac natura wie co robi I pewnym stworom utrudnia a zacznie uniemozliwiac. Mialas sample 🤣🤣🤣
                                      • milupaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:45
                                        Jest źle a będzie gorzej. To nie natura a wręcz przeciwnie, działalność człowieka.
                              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:27
                                daniela34 napisała:

> No to jeśli nie mówią głośno ani nie konentują to dla dziecka owych starszych r
                                > odziców ich poglądy są bez znaczenia, nieprawdaż? I nie o tym mowa w tej gałęz
                                > i wątku.

W tej galezi watku o tym mowa, wszak odpowiadam na twoj post. Ludzie nie kometuja bo to poprostu niekukturalne. Natomiast co dzieci starych rodzicow mysla i czuja to inna rzecz, wielu o tym mowi po latach i nie jest to pozytywne.

> Ale poglądy twoich dzieci i to, czego one by nie chciały dla nasciturusa K.Soko
                                > łowskiej również są bez znaczenia, nieprawdaż?

Ja nawet nie wiem kim ci ludzie sa i jest to bez znaczenia. Natomiast znaczenie ma to dla mnie , nieprawdaz?
                                • daniela34 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:38
                                  No jednak nie, ta gałąź drzewka jest pod wpisem gruu z pytaniem, jakim problemem jest 60-letni rodzic na wywiadówce. Stąd wpisy o tym, kto i co komentuje. No i stąd mój wpis, że nikt nie komentuje. A co sobie myśli to już jego sprawa i wpływu na życie dziecka starych rodziców nie ma. Natomiast o tym, co czują i myślą dzieci starych rodziców to już wpisy należy czynić w głównym wątku nie w podgalęziach.

Podobnie wpis o tym, co ty i twoje dzieci myślą o starszym rodzicielstwie-to temat na wpis w głównym wątku.
                                  W tej gałęzi tematem jest konkretną okoliczność- problem "starego rodzica" w szkole. Otóż, skoro ludzie są kulturalni i nie komentują (potwierdzam)- to problem nie istnieje.
                                  • annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:45
                                    Oraz, naprawdę, po latach i bez starszych rodziców można zgromadzić zestaw żalów i traum. Myślę, że 90% dzieci po latach ma jakieś problemy ze swoją przeszłością i niektórzy mówią o tym, ba, niektórzy na forum.
                                  • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:50
                                    daniela34 napisała:

> No jednak nie, ta gałąź drzewka jest pod wpisem gruu z pytaniem, jakim probleme
                                    > m jest 60-letni rodzic na wywiadówce.

Czyli starych rodzicach.

Natomiast o tym, co czują i my
                                    > ślą dzieci starych rodziców to już wpisy należy czynić w głównym wątku nie w po
                                    > dgalęziach.

Ta podgalaz jest idealnym miejscem bo nadal dotyczy starych rodzicow.

> Podobnie wpis o tym, co ty i twoje dzieci myślą o starszym rodzicielstwie-to te
                                    > mat na wpis w głównym wątku.

To jest idealne miejsce bo nadal jest o starych rodzicach. A ty nie musisz dyskutowac ze mna, w kazdym razie ja z toba nie zamierzam, cigniecie tego z toba nie ma najmniejszego sensu.

> W tej gałęzi tematem jest konkretną okoliczność- problem "starego rodzica" w sz
                                    > kole. Otóż, skoro ludzie są kulturalni i nie komentują (potwierdzam)- to proble
                                    > m nie istnieje.

Starzy rodzice gdziekolwiek sa problemem dla ich dzieci.
                                    • daniela34 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:57
                                      Faktycznie, dalsza dyskusja nie ma większego sensu, jeśli nie ogarniasz konceptu drzewka. Temat "starsi rodzice jako problem gdziekolwiek" to temat do poruszenia w głównej gałęzi. Podwątek "reakcje otoczenia szkolnego, zwłaszcza rówieśników" - w tej. Jako że otoczenie nie reaguje (co sama wszak potwierdzasz) - problem nie istnieje. To nie jest takie trudne do pojęcia. Chyba...
                                      • annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 12:01
                                        Prych smile))
                            • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:55
                              Ty zdaje się zdecydowałaś się na macierzyństwo nieco z przypadku, bo wielokrotnie pisałaś, że drugi raz byś takiej decyzji nie podjęła. To dopiero nie fair wobec dzieci. Zdecydowanie wolałbym rodziców starszych, ale cieszących się rodzicielstwem.
                              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 15:00
                                Zaden przypadek. Chicane i zaplanowane jak najbardziej, kochane jak najbardziej co nie znaczy ze majac to dpswiadczenie i mogac cofnac czas wybralabym bezdzietnosc. Ja to otwarcie mowie a nie udaje jak wiele kobiet bojac sie wlasnie takich glupawych osodow takich idiotow jak ty.
                                • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:03
                                  To spytaj teraz swoich rozsądnych dzieci czy lepiej mieć starszych rodziców czy rodziców, którzy woleliby być bezdzietni smile smile smile
                                  • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:06
                                    kamin napisał(a):

> To spytaj teraz swoich rozsądnych dzieci czy lepiej mieć starszych rodziców czy
                                    > rodziców, którzy woleliby być bezdzietni smile smile smile
                                    Alez spytalam, wola nie miec starych rodzicow. Moje dzieci sa wesole, madre, inteligentne oraz szczesliwe bo sa kochane. Nie jestem sfrustrowanym rodzicem, ale ze podejlabym inne decyzje - oczywoscie, tak jak wiele innych osob, w tym ty. Tyle ze ty nigdy bys sie do tego nie przyznala sama przed soba.
                                    • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:13
                                      Owszem, gdybym mogła zmienić pełne rzeczy w moim życiu miałabym o jedno dziecko więcej. Tyle, że to nie była kwestia mojej decyzji, tak się po prostu ułożyło.
                                      Macierzyństwo to bardzo pozytywne zaskoczenie w moim życiu i absolutnie nie boje się o tym mówić.
                                      • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:14
                                        🤣
                                      • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:15
                                        kamin napisał(a):

> Owszem, gdybym mogła zmienić pełne rzeczy w moim życiu miałabym o jedno dziecko
                                        > więcej.

Koniecznie powinnas miec. To o wiele latwiejsze niz nie miec. 🤣
                                        • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:20
                                          Nie wykluczam zostania rodziną zastępczą, ale to za kilka lat.
                                          • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:24
                                            kamin napisał(a):

> Nie wykluczam zostania rodziną zastępczą, ale to za kilka lat.

Za kilka lat to roznie moze byc, lepiej takich marzen nie odwlekac w czasie.🤣
                                            • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:36
                                              Musiało cię naprawdę macierzyństwo umordowac. Na emigracji, w młodym wieku, w biedzie, bez pomocy rodziny. Do tego ten mąż chodzący na boki (znaczy niby w otwartym związku). Koszmar.
                                              W takiej sytuacji można gorzko żałować, że se zdecydowało na dzieci.
                                              • annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:50
                                                Wow. To faktycznie, wiele wyjaśnia.
                                                Współczuję dziewczynie. Serio.
                                              • marinella Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:00
                                                Macierzyństwo jak macierzyństwo, ale chyba tez poszukiwania tatusiów.
                                  • milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:38
                                    Niech ona (ritual) lepiej spyta czy jej dzieci cieszą się z chamowatej matki, wciskającej swoje wątpliwe mądrości z uporem godnym maniaka na forum internetowym 😀 Jak ta "mądrość" po niej odziedziczyły to biada im hehe.
                                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 07:32
                                      Nie znaja milupa te moje dzieci i cale szczescie ze nie poznaja, bo doznalyby traumy, nie stykaja sie z takimi ignorantami i arogantami w zyciu.
                                      • milupaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:47
                                        O kurcze, twoje dzieci cie nie znają? 😅
                  • kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 22:31
                    Myślisz, że będą negatywnie komentować ojca milionera i matkę modelkę smile
                    Zwłaszcza, że teraz już chyba tylko sebiksy po zawodówce mają dzieci przed trzydziestką. Ci rodzice będą faktycznie starsi od reszty, ale max 10-15 lat. Przy ogólnym zadbaniu (szczupła sylwetka, dobre włosy, ciuchy, trochę medycyny estetycznej) ta różnica wieku nie będzie bardzo widoczna.
            • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:09
              60 latka to babcia? Aha... Znaczy taka w chustce na głowie i cała pomarszczona? 🙂
              • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:13
                Babcia to po prostu matka rodzica. Może mieć 40 lat, może mieć 80
    • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:25
      Wygląd jest w takim wypadku trzeciorzedny, donosić i urodzić to drobiazg, ale zanim dziecko stanie się pełnoletnie, to pani będzie przed 70-tka. Fantastyczny wiek na wnuki, a nie na chodzenie na dni otwarte w szkołach średnich.
      • annaboleyn Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:27
        Tak żeby być dokładną - jak pani będzie przed 70, to dni otwarte w szkołach średnich już raczej będa poza sferą zainteresowań obecnego nasciturusa. A szkoły wyższe to już sobie ten pełnolatek raczej sam wychodzi.
        • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:32
          W każdym razie będzie stara. Przepaść pokoleniowa jest trudna do przeskoczenia i nie chodzi tylko o bycie na bieżąco z technologiami.
          • milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:44
            Nie no oczywiście najważniejsze w życiu aby młodych rodziców mieć, to jest priorytet, i szczęście nastolatka 🤦 Jako żywo nie pamiętam aby mnie to w ogóle interesowało kto w jakim wieku ma rodziców, gdy miałam lat naście nie mówiąc już o 20.
      • miabia Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:45

> Wygląd jest w takim wypadku trzeciorzedny, donosić i urodzić to drobiazg, ale z
        > anim dziecko stanie się pełnoletnie, to pani będzie przed 70-tka. Fantastyczny
        > wiek na wnuki, a nie na chodzenie na dni otwarte w szkołach średnich.

Przecież Ty tez nie należysz do młodych matek, masz chyba dzieciaka w podstawówce na stanie 😎 😎😎
        • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:50
          No, w podstawówce, a nie na porodówce. Różnica jakichś 12 lat między rodzącą 37-latka, a panią lat 49.
          Starszy zaraz pełnoletni.
          • thank_you Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 16:41
            Ale starałam się jeszcze niedawno k dziecko, tylko nie wyszło.
            Kwaśne winogrona.
            • thank_you Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 16:41
              *starałaś
        • kamin Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:54
          W dzisiejszych czasach mało która kobieta z przedziału 40-50 lat ma odchowane dzieci. Większość ma właśnie w podstawówce. Ale jednak na rodzenie kolejnych koło 50 mało kto się decyduje. Imho to opcja rozsądną jedynie dla bardzo zamożnych ludzi, których stać bez problemu na dawstwo komórek jajowych, później opiekunki lub ograniczenie pracy zawodowej, wreszcie utrzymanie studenta będąc w wieku emerytalnym. Przeciętnemu szaremu Kowalskiemu/Kowalskiej ciąża w tym wieku raczej skomplikuje życie.
          • milupaa Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 00:51
            Chyba przesadzasz. Procedura z komórkami nie jest taka droga, na pewno tańsza niż auta na kredyt, którymi wiele osób jeździ 🙂 A 20 latek może się już dokładać do budżetu, trend rozpoczynania pracy jeszcze na studiach z tego co widzę ma się dobrze. Przynajmniej w mojej rodzinie.
            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 08:00
              Tiaaa, rasowa ematka wunska specjalistka...
              Owszem, jest droga i niestety czesto nieskuteczna wiec trzeba powtarzac. Pomijam juz ze sensowne kliniki nie koniecznie chca robic osobom w okresie menopauzy, chociaz celebryci nie maja takiego problemu.
              • hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:11
                Zrobienie sobie Bobo to sam poczatek drogi...na dziecko trzeba wydać duzo, duzo wiecej.
              • milupaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:52
                Czy droga to kwestia odniesienia, 15-20 tysi za macierzyństwo to wg mnie niewielka cena. Kliniki przeważnie robią do 49 w Polsce, na świecie do 55.
                • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:21
                  milupaa napisała:

> Czy droga to kwestia odniesienia, 15-20 tysi za macierzyństwo to wg mnie niewie
                  > lka cena. Kliniki przeważnie robią do 49 w Polsce, na świecie do 55.

20 tys za in vitro?
                  To chyba za jedno podejście. A szansa, ze 49-latka zaciąży za pierwszym razem to kilka procent.

Sama robiłam ivf przed 35 rokiem życia i wydałam na cały proces lekko licząc 60-80k.
                  • milupaa Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 22:36
                    Z tego co wiem, bo kiedyś się interesowałam i znam osoby, które robiły, koszt in vitro jest różny zależnie od procedury. Od kilku tys w Polsce, to nie są jakieś wielkie pieniądze. Jeśli jest komórka dawczyni 15, 20 tys w Polsce cała procedura oraz przy naszych granicach Czechy i Ukraina podobny koszt. Kolejne próby przecież nie kosztują tyle samo. Pewnie ze jak ktoś robi wiele prób to majątek można wydać. Zwykle kończy się na 3. W każdym razie nie są to koszty niedostępne dla przeciętnie zarabiającej osoby. Inne kraje typu Hiszpania, USA odpowiednio drożej tam faktycznie to już kasa rzędu 30 i więcej tys.
            • hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:08
              Sorry jezeli ktoś miałby na te jajeczka brac kredyt...to niech sobie odpusci. Wychowanie dziecka kosztuje kup[e kasy a tu trzeba jeszcze miec odłożoną kase na opieke dla siebie. NO chyba ze 17latek zamiast do szkoły ma zmianieac pampersy rodzicom.
              • milupaa Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 22:39
                ? Cała masa ludzi bierze kredyty na in vitro.
    • dziewczynapingwina Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 19:35
      Ona 49, on 53 a wygląda na 63. Dziadkowie nie rodzice.
      • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:18
        Ludzie w tym wieku mogą być i dziadkami, i rodzicami.
    • golf_pod_brode Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:20
      Musiałam zgooglać, o co chodzi. Jeśli tego chciała, to świetnie, że się udało.
      A gdyby to mnie dotyczyło, to bez entuzjazmu. Jestem od niej młodsza, a na samą myśl o kolejnym dziecku czuję się zmęczonasmile
      • arabelax Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 21:26
        golf_pod_brode napisał(a):

> Musiałam zgooglać, o co chodzi. Jeśli tego chciała, to świetnie, że się udało.
        > A gdyby to mnie dotyczyło, to bez entuzjazmu. Jestem od niej młodsza, a na samą
        > myśl o kolejnym dziecku czuję się zmęczonasmile

Bo juz jedno masz. Ona nie ma, wiec jest roznica. Nikt ci nie kaze miec kolejnego, to sie nie zmeczysz.
        • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:25
          Dokładnie. Doświadczenia zmieniają perspektywę. Dla 49 latki w pierwszej ciąży wszystko jest nowe i ma pewnie znacznie więcej entuzjazmu, niż golf, jeśli byłaby na jej miejscu.
    • ewcia.1980 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 20:43
      No cóż.... w mojej ocenie ten wiek to zdecydowanie bliżej do bycia babcią niż mamą.
      I raczej nic nie jest w stanie mnie przekonać, że to dobry i odpowiedni wiek na macierzyństwo 🤷‍♀️🤷‍♀️
      Przyjmuję jednak do wiadomości, że ktoś może mieć inaczej.
    • zielonakonwalia90 Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 22:42
      Myślałam, że ma max 42 lata. Wygląda super, młodo i ładnie. Ja tam życzę jej zdrowia i szczęścia, żeby doczekała się tego dziecka.
    • maimeriaqa Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 23:13
      Mam 48 lat, drugie dziecko urodziłam w wieku 41 i uważam że to już było b.późno. dodam, że jestem zdrowa i sprawna ale mimo tego to nie czas na rodzenie. Nie wyobrażam sobie teraz sad
      A po ostatniej wizycie u gina dowiedziałam się że płodność u mnie hula ... jprd. Natychmiast wymieniłam mirenę na nową, i tak już była porą.
      Tej kobiety nie oceniam, nie ma dzieci, nie doświadczyła, więc inaczej na to patrzy.
      W normalnej rodzinie , skazywać 20 latka na opiekę nad 70letnimi rodzicami to egoizm. U milionów to trochę inaczej 😉 więc dadzą radę.
      • maimeriaqa Re: 49 latka w ciąży 17.04.22, 23:15
        U milonerów*
    • taje Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 00:10
      Myślę, że jej zazdroszczę.
    • lot_w_kosmos Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 08:30
      Współczuję jej . I gratuluję.
      Będzie miała wymarzonego dzidziusia.
      Ale co się omęczy to jej.
      No i ddiecko będzie miało starych rodziców.
      To nie jest fajne i tyle.
      Ale życzę jej zdrowia i wszystkiego najlepszego.
      • 35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 09:26
        Myślę że z jej zasobami to ani się szczególnie nie omeczy ani dziecko nie uzna że mieć starych rodzicow "to nie jest fajne i tyle".
        • lot_w_kosmos Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 11:55
          Pożyjemy zobaczymy.
          Ale oby miała sam miód.
    • niemoralna Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 14:40
      Moje znajome pozachodzily w późne pierwsze ciążę tak max do 44- 45 , dzieci bez żadnych deficytow rozwojowych. Uważam że do 45 r.z to ostatni dzwonek . 49 lat bo to już w mojej ocenie bardzo późno. Tak samo jak ciąża ponizej 20 r.z to jest tez zbyt wczesnie .No ale to nie mnie oceniać
      • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:29
        I 20 lat na 1 ciążę to może być za wcześnie. Znam faceta, efekt takiej ciąży, oj niezdrowe relacje z matką, nie odcięta pępowina a gość po 40. Za to brat młodszy o 9 lat już zupełnie inny, diametralnie inne relacje z rodzicami.
    • reeva.tasi Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 16:33
      Co myślę? Myślę że 49 to nie jest wiek na rodzenie dzieci. No nie to zdrowie, nie te siły. I jeszcze to wstawanie 5 razy w ciągu nocy, o nieeee

W wieku 49 lat, mam nadzieję że już wnuków doczekam.
      Dziewczyny a tak off top, szok, nie uważacie, że w tym wieku ludziom jeszcze się chce seksów..
      • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 16:58
        A po co wstawać pięć razy w nocy?
        • heca7 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:01
          g.r.uu napisała:

> A po co wstawać pięć razy w nocy?

Właśnie... u całej trójki wstawałam dwa razy w nocy a po skończeniu 5 miesiąca spali już całe noce.
          • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:10
            🤣🤣🤣🤣🤣🤣 wiedzialam, czekalam kiedy to napisza. Oczywiscie, rasowa ematka miala niemowleta bezobslugowe, spiace cala noc, nie zabkujace, nie lapiace nawet katarku. Rasowa ematka spala z nimi w wielkim lozu, dziecko wkladako sobie cyca ematki do ust kiedy bylo glodne i to tak zeby jej nie obudzic. Nie smile zaplakac ani obudzic sie w nocy. Zatem rasowa ematka byla wesola i rzeska jak skowronek.
            Tyle ze w zyciu to wyglada nieco inaczej.
            • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:19
              Na rasową ematkę jestem za biedna, ale mając już trzecie niemowlę w życiu mogę uznać że jakieś pojęcie o niemowlętach mam. Żadne z moich dzieci nie płakało w nocy - istotnie dziecko śpi przy mnie, jak zaczyna się budzić to wydaje ciche dźwięki, po czym zaczyna jeść, a ja zwykle jeszcze w czasie karmienia na nowo zasypiam. Nie wiem jak jest w życiu, w moim jest właśnie tak. Za to katary to dzieci mają często i co z tego?
              • lot_w_kosmos Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:24
                A jednorożce puszczają pawie z tęczy oraz wokół fruwają wróżki z dzwoneczka!
                • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:27
                  Co ja poradzę, że najwyraźniej nie wszystkie dzieci się drą?
                  • kicifura Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:29
                    g.r.uu napisała:

> Co ja poradzę, że najwyraźniej nie wszystkie dzieci się drą?

Nie wszystkie, ale niektóre się drą. Pytanie po co wstawać do dziecka jest po prostu durne.
                    • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:33
                      A po co zakładać że każde drze się pięć razy w ciągu nocy i na pewno tak będzie?
                      • nocnamagia Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:35
                        Po tobzeby potem nie zadawać głupich pytań
                      • kicifura Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:37
                        Bo lepiej dać się pozytywnie zaskoczyć niż założyć że dziecko będzie na pewno przesypiać całe noce a sporadyczne niewielkie kwilenie mija po przytuleniu 🤦‍♀️
                      • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:37
                        g.r.uu napisała:

> A po co zakładać że każde drze się pięć razy w ciągu nocy i na pewno tak będzie
                        > ?

Nawet jesli nie piec razy to wychowywanie dziecka ma sporo upierdliwosci. Z wlasnego doswiadczenia to bylo latwiejsze do zniesienia gdy bylam mloda, teraz to sie jawi jak tortura. A dzieci z tych latwych sie trafily.
                        • milupaa Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 23:43
                          A z mojego świeżego doświadczenia niemowlak to jest bułka z masłem i jednorożce na tęczy 😁 Jak skończy rok to się zaczyna, a jak 2 lata to się dopiero zaczynaaa. Także ten, niemowlaka z powrotem to ja chętnie.
              • nocnamagia Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:25
                A moje płakało całą noc co godzinę przez kilka miesięcy. Nie mów hop. Masz jeszcze szansę też tego doświadczyć
        • nocnamagia Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:16
          Bo dziecko płacze? Tak trudno się domyślić?
          • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:20
            Można spać z dzieckiem to wtedy nie trzeba wstawać
            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:21
              g.r.uu napisała:

> Można spać z dzieckiem to wtedy nie trzeba wstawać

No napisalam ze tak, w wielkim lozu, rasowa ematka tak robi, do 5-8 roku zycia dziecka. Jesli ma wiecej to wszyscy spia w jednym lozu.
              • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:24
                Ośmiolatki wymagają nocnego dokarmiania? To już wiem skąd ten problem z grubasami w UK
                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:32
                  g.r.uu napisała:

> Ośmiolatki wymagają nocnego dokarmiania?

Roczniaki nie wymagaja...ty myslisz ze tylko o karmienia chodzi. 🤣🤣🤣
                  • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:34
                    To nie wiem, wstaje się, żeby z takim osmiolatkiem w środku nocy w planszowki pograć?
                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:40
                      g.r.uu napisała:

> To nie wiem, wstaje się, żeby z takim osmiolatkiem w środku nocy w planszowki p
                      > ograć?

Wstaje sie gdy jest chore, gdy ma zle sny (duzo dzieci ma, choc twoich oczywiscie to nie dotyczy), duzo dzieci przychodzi tez w nocy do lozka rodzicow i to praktycznie co noc. Da dzieci ktore slabo spia w nocy.
                      • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:53
                        Jak najbardziej dotyczy - zdarzały się noce z takim rzyganiem że kończyła się czysta pościel. Ale to są przecież epizody, nie ma co dramatyzować. Do łóżka do nas przychodzą, ale to mnie akurat nie budzi
                        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:58
                          Przyjmij jednak do wiadomosci ze nie wszyscy maja tak jak ty.
            • nocnamagia Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:22
              Ale trzeba się obudzić i podjąć jakieś działania
              • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:24
                Tak, obudzić się, przytulić dziecko, jak zacznie jeść to można spać dalej.
                • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:54
                  Chyba, że zrobi kupę, uleje mu się, rzygnie sobie na siebie i pościel etc.
                  • arthwen Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 20:05
                    A potem dostanie kolki i dziwnym trafem przytulenie przez sen nie bardzo podziała.
              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:31
                nocnamagia napisał(a):

> Ale trzeba się obudzić i podjąć jakieś działania

To dziecko podejmuje dzialania. Rasowa ematka spi. Cyc zalatwia wszystko, absolutnie. To jest zycie rasowej ematki.
                Zycie przecietnego rodzica jest nieco inne. Przede wszystkim nie spi z niemowleciem bo jest to niebezpieczne (medycy przestrzegaja), dziecko wiec spi w kolysce obok lozka rodzica a wiec owszem budzi go gdy jest glodne. Jest gorzej gdy placze bo ma goraczke, katar, zatkany nos itp, zabkuje...
                Potem takie dziecko przenosi sie do swojego pokoju, spi lepiej, ale trzeba mu zapewnic opieke 24h/7, pracujac to jest koszt, trzeba to rozwiazac logistycznie, brak jest wolnosci, czasu itd dla siebie, zmeczenie materialu po 40-tce i 50-tce juz jednak daje odczuc sie w duzo wiekszym stopniu. Oczywiscie znowu to nie dotyczy rasowej ematki, one wraz z wiekiem staja sie mlodsze, ich energia rosnie....🤣
            • reeva.tasi Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:54
              g.r.uu napisała:

> Można spać z dzieckiem to wtedy nie trzeba wstawać

Można, ale jeśli po karmieniu strzeli "dwójkę" wstać trzeba, chciał czy nie chciał..
              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:01
                Dzeciom g.r.uu to sie nie zdarzalo. Nie smialyby, a nawet jesli to same zmienily pieluche
              • heca7 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:55
                Ja tylko karmiłam i dzieciaka oddawałam mężowi. Jak zrobiło kupę to przewijał a jak nie to tylko odkładał. I one same zasypiały. Takie 3 egzemplarze mi się trafiły. Moje były śpiące ekstremalnie. Najmłodszy przesypiał ciurkiem po 12 godzin. Po czym budził się na karmienie, przewijałam go no i chciałam cokolwiek go ponosić , zabawić a on zasypiał mi na rękach sam. Po prostu znowu odlatywał, głowa mu opadała, oczy się zamykały jakbym w piersiach nie mleko tylko wywar z makówek miała. Do tego jak już spały same w swoich pokojach to nie przychodziły w nocy. Córce zdarzyło się to w dzieciństwie może 5 razy. Przy czym przychodziła i kładła się bezszelestnie w nogach jak piesek. Jak już się wyciszyła po jakimś koszmarze to wstawała i szła do siebie. A synowie w ogóle nie przychodzili.
                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 18:59
                  Nie musialas tego pisac, to przeciez oczywiste, g.r.uu tez tak miala.🤣🤣🤣
                • arwena_11 Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 21:05
                  Moja córka tak samo - z tą różnicą, że karmiona MM, więc w nocy mąż mógł karmić ( chociaż od początku spała 7-8h ciurkiem ) a ja spałam.
                  Ale syn - pierwsze 1,5 miesiąca to był koszmar. Kolki, noszenie, uspokajał się na spacerze. Nogi w d... mi wchodziły po kilku godzinach. Problem się skończył, jak przeszedł na MM w wieku 1,5 miesiąca - bo ja miałam zapalenie piersi za zapaleniem piersi. Zaczął spać w dzień 4-5h i w nocy 7 ciurkiem. Ale żeby nie było tak fajnie- to mając 7-8 miesięcy w ciągu dnia w ogóle by nie spał. Wszystko go interesowało. Usypiał tylko na spacerze i w samochodzie. W łóżeczku tylko nocą.
        • kicifura Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:38
          g.r.uu napisała:

> A po co wstawać pięć razy w nocy?

No nie wiem, jak myślisz po co ludzie wstają do niemowląt? Z nudów? Budzik im ktoś złośliwie nastawił?
        • hanusinamama Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 18:11
          Ja wstawałam długo do moich ale sama chciałam cycem karmić, a moje na cycku budziły sie w nocy na żarcie.
          Tu mozna zatrudnic nianie do nocnego wstawania...
      • heca7 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:00
        Nie, nie uważamy tongue_out A wnuków to ja w tym wieku nie chcę. Córka ma ledwie 20 lat.
        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:17
          heca7 napisała:

> Nie, nie uważamy tongue_out A wnuków to ja w tym wieku nie chcę. Córka ma ledwie 20 la
          > t.
          >
          Twoje chcenie lub nie nie ma w tej kwestii znaczenia
      • kamin Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:07
        Nie no, bez jaj z tymi wnukami przed sześdziesiątką. Dla wnuków chciałbym mieć mnóstwo czasu, żeby sobie na spacerki chodzić i przedstawienia w przedszkolu. Do tego mi potrzebna emerytura.
        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 18.04.22, 17:16
          Zrob sobie wiecej dzieci, z wnukami roznie bywa, mozesz ich zbyt czesto nie ogladac.
    • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 12:54
      Coś z tą kobietą nie tak że mając 49 lat spodziewa się pierwszego dziecka. Nie wierzę w pecha w trafianiu na partnerów bo tak nie ma, nikt jej nie powie że coś z nią nie tak bo by się obraziła, raczej kwestie zdrowotne mnie by przekonały
      • 35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 13:44
        "Nie wierzę w pecha w trafianiu na partnerów bo tak nie ma"

big_grin big_grin
    • feliz_madre Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 13:23
      Zapytam, moze wiecie - bo to chyba moja największa bolączna - jak duże ona ma szanse na zdrowe dziecko?
      • triss_merigold6 Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 13:28
        Niemal 100%, bo ciąża na bank genetycznie przebadana.
      • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 13:38
        Po 49 roku życia ryzyko zespołu downa wzrasta do 1:11. Natomiast tak jak wyzej - takie ciąże bada się na wczesnym etapie, wiec jest pewność, czy jest genetycznie ok.
      • 35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 13:43
        Myślę że gigantyczne. Ma środki na wszelkie badania, wątpię że ogłaszałaby informację o ciąży gdyby nie miała pewności że wszystko jest OK.
      • taje Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 15:41
        Najprawdopodobniej to nie jest ciąża z jej komórki jajowej. Podobno po 44. roku życia skuteczność in vitro z własnych komórek jajowych jest bliskie zeru - większa szansa na naturalne zaciążenie. W wielu krajach klinki nie zgadzają się IVF z własnych komórek powyżej tego wieku. Choc może właśnie naturalnie zaciążyła, kto wie.
        • 35wcieniu Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:11
          Komórki mogly być pobrane wcześniej przecież. Ona już kilka lat temu mówiła że nie wyklucza opcji zostania matką.
          • taje Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:26
            Tak, masz rację, też jest taka opcja.
            • kamin Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 19:39
              No i przy takiej opcji jej obecny wiek n ie ma żadnego znaczenia dla szacowania ryzyka wad. Liczy się wyłącznie wiek, w którym pobrano komórki jajowej.
    • arthwen Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 16:18
      Ale serio tylko staro wyglądającą?
      Mnie tam rybka, że byłabym staro wyglądającą, ale kondycyjnie i ogóle zdrowotnie wydolną. I to braku tego drugiego bym się obawiała, a nie że "staro".
    • mamkaantka Re: 49 latka w ciąży 19.04.22, 21:48
      Mam koleżankę która urodziła w wieku 45 lat Dlaczego? Przez przypadek, marzyla o rodzinie, dzieciach, ale trafiała na takich, którzy dzieci mieć nie chcieli ( mieszka w Niemczech) aż w końcu zaszła w ciążę przypadkowo, w czasie kiedy była całkowicie samodzielna - rozkręcony własny biznes, dwa mieszkania w Warszawie Dziecko dalo jej tak wiele szczęścia, że refleksja moja jest taka że fajnie by było by inie oceniać cudzych wyborów, bo zwyczajmie nie macie do tego prawa.
      • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:13
        Proszę nie pisz że trafiała, jej wybór kto wydawał się atrakcyjny i w jakim zakresie
        • arthwen Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 16:04
          No nie trafiała na takich, którzy wydawali jej się atrakcyjni. To już trzeba z pierwszym z brzegu, jeśli atrakcyjnego nie ma?
          • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:30
            arthwen napisał(a):

> No nie trafiała na takich, którzy wydawali jej się atrakcyjni. To już trzeba z
            > pierwszym z brzegu, jeśli atrakcyjnego nie ma?

Atrakcyjność to nie tylko co z wierzchu. Ważne jest to jakie wyznaje wartości, czy potrafi zadbać o kobietę, rodzinę, czy jest zdolny do zarabiania pieniędzy, planowania wydatków
            • arthwen Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 20:04
              No oczywiście. I najwyraźniej na takich nie trafiała. Może nie wiedziała, że ma z przydziału, bo przecież każda kobieta w wieku rozrodczym MUSI trafić na atrakcyjnego dla niej faceta...
              • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:08
                Dokonać wyborua nie trafić 🙆
                • arthwen Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 15:39
                  Ale czy rozumiesz, że żeby dokonać wyboru, trzeba mieć z czego wybrać? Jeśli nie masz w otoczeniu (nie TRAFIŁ się) żaden facet dla ciebie atrakcyjny, nawet jeśli to otoczenie zmieniasz, no pech, to jaki masz niby wybór? Możesz być sama, możesz być z kimś kto nie jest dla ciebie atrakcyjny, możesz szukac do skutku.
                  • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 15:52
                    Z doświadczenia wynika że zły dobór partnera wynika z nieprawidłowości wynikających z doświadczenia na polu rodzinnym. Tam gdzie ceni się powierzchowne cechy jest duże prawdopodobieństwo wyboru prartnera o takich właśnie warunkach. Człowiek niewyrobiony będzie szukał błyskotliwego partnera a to nie impreza gdzie liczy się ilość opowiedzianych kawałów i taniec. Dusza towarzystwa w realu jest przeciwieństwem osoby która jest opiekuńcza, pracowita, zaradna. Ja osobiście wolę kiedy partner myśli a nie mówi coś popularnego żeby więc wielu przyjaciół
                    • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 15:58
                      On ma być moim przyjacielem przede wszystkim. Jeśli rozumiesz o co w tym chodzi - często tacy z mega zapleczem znajomych, dobrych kontaktów są innymi ludźmi dla bliskich
                      • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 07:33
                        Ja pierniczę, ty sobie coś rekomensujesz przez takie wpieranie ludziom, że napisali to czego nie napisali?
                        Ani nigdzie nie było, że ta kobieta patrzyła wyłącznie na wygląd, ani też ja się nigdzie do czegoś takiego nie odnosiłam.
                        Tak, to jest oczywiste, że wybierając czy szukając partnera NIE PATRZY się tylko na wygląd!
                        Co do mnie, to nie spełniam średniej ematek w tym temacie i mam jednego i cały czas tego samego męża od 17 lat, więc tego, serio, mi tłumaczyć nie musisz na co się patrzy jak się chce z kimś związać na dłużej tongue_out
                        Tym niemniej nadal można nie mieć wyboru i nie trafiać na odpowiednich kandydatów tongue_out
                        • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 07:33
                          *rekompensujesz
                        • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 08:00
                          I po 17 latach małżeństwa uważasz że to przypadek kto się trafi?! Z takim podejściem kobiety tkwią lub rodza dzieci i myślą że go zmienią a okazuje się że partner nie nadaje się do związku. Są sygnały które ignorowały wcześniej, nie miały dobrych wzorców. Rozczarowujące jeśli nadał nic nie wiesz o tym kto nadaje się do związku i dopiero w ostatnim poście piszesz że nie chodzi o wygląd zewnętrzny! Może w następnym napiszesz więcej. Jak pisałam 40+ coś mają nie tak że sobą że "trafiają"
                          • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 09:44
                            NIe wiem czy to ja mam problem z komunikacją, czy jednak ty z czytaniem ze zrozumieniem.
                            Kwestię atrakcyjności fizycznej podnosiłaś wyłącznie ty. Dla normalnego człowieka jest to oczywiste, że na atrakcyjność wpływa szereg różnych cech, a wygląd jest tylko jedną pozycją z całej listy. I jak ktoś sobie uszereguje, to już jego sprawa. Nigdzie nie jest powiedziane, że ta kobieta szukała po wyglądzie. Walisz w jakiegoś chochoła, którego sama sobie stworzyłaś.
                            I tak, naszym życiem w dużej mierze rządzi przypadek. Oczywiście, to nie znaczy, że należy biernie czekać na księcia za bajki, tym niemniej przy niesprzyjających okolicznościach naprawdę można nie mieć w otoczeniu nikogo kto by był dla nas atrakcyjny i jednocześnie był zainteresowany.
                            Dla mnie opcja zejścia z wymagań byłaby po moim trupie (i nie, wygląd nie był zdecydowanie na pierwszym miejscu, ale też był istotny, bo partner musi mnie też pociągać fizycznie, chociaż ta fizyczna atrakcyjność jest względna, bo każdemu podoba się co innego - ale ja akurat na powodzenie nie narzekałam nigdy i ten wybór miałam tongue_out) Wolałabym być sama niż zadowalać się pierwszym lepszym, bo trzeba mieć opiekuńcze portki w domu i zegar biologiczny tyka. Czy nawet kimś, kto nie pociaga mnie w 100% (nie tylko fizycznie, podkreślę, bo znowu sobie coś ubzdurasz). I zapewniam, że takich kobiet jest wiecej.

A jeszcze co do tego przypadku - np mojego męża znam totalnie przez przypadek, jakby nie parę zbiegów okoliczności i różnych decyzji i to takich dość spontanicznych to nigdy byśmy się nie spotkali, a jakby nie kilka kolejnych to nie bylibyśmy razem. Ok, nie był jedynym "kandydatem", prawdopodobnie mogłabym być szczęśliwa również z kimś innym, tym niemniej spokojnie jestem w stanie sobie wyobrazić scenariusze, kiedy ten wybór jest mocno ograniczony, albo nie ma go wcale.
                            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 09:55
                              Oczywiście, to nie znaczy, że należy biernie czekać na księcia za bajki, tym niemniej przy niesprzyjających okolicznościach naprawdę można nie mieć w otoczeniu nikogo kto by był dla nas atrakcyjny i jednocześnie był zainteresowany

Jakie sa te niesprzyjajace okolicznosci oraz otoczenie zeby przez 30 lat nie trafila sie jedna odpowiednia osoba?
                              • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 11:27
                                ritual2019 napisał(a):

> Oczywiście, to nie znaczy, że należy biernie czekać na księcia za bajki, tym ni
                                > emniej przy niesprzyjających okolicznościach naprawdę można nie mieć w otoczeni
                                > u nikogo kto by był dla nas atrakcyjny i jednocześnie był zainteresowany
                                >
                                > Jakie sa te niesprzyjajace okolicznosci oraz otoczenie zeby przez 30 lat nie tr
                                > afila sie jedna odpowiednia osoba?

Tego się nie dowiemy od arhwen jak i co oznacza dla niej atrakcyjny poza wyglądem zewnętrznym. Boi się wyjść na kołtuna.

Agnieszka Maciąg nie miała takich kompleksów i o zgrozo jej partnerem jest mężczyzna od niej niższy
                                • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 11:31
                                  Aha polecam nieustannie książkę Mózg mężczyzny - jest tam akapit co decyduje o pociągu seksualnym dwóch osób
                                • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 13:14
                                  Pominę twoje marne przytyki, bo nie będę się zniżać do tak żałosnego poziomu.

I nie wiem też po co ci informacja co dla mnie oznacza atrakcyjność, bo ja ani nie mam problemu ze znalezieniem partnera, ani też nie rodziłam pierwszego dziecka po 45 roku życia, a jako że dziecko już mam to i tak opcja mi nie grozi, mogłabym co najwyżej urodzić kolejne.
                                  Ale proszę bardzo, skoro tak pragniesz - u partnera szukałam przede wszystkim poczucia odpowiedzialności, inteligencji, bardzo zbliżonego do mojego światopoglądu (i to różnice na tym polu uważam za najbardziej dewastujące dla stałego związku, nie mogłabym być z kimś, kto bardzo się pod tym względem różni, ale też to samo dotyczy inteligencji w szerokiem rozumieniu - ograniczony, nieczytający, nieinteresujący się światem mężczyzna nie byłby w stanie mnie zainteresować na dłużej), empatii, uczciwości, poczucia humoru, chociaż paru wspólnych zainteresowań. Określonego typu urody, co uparcie próbujesz mi wpierać, nigdy nie miałam. Podobali mi sie zarówno blondyni, jak i bruneci, a i paru łysych tez na liście by się znalazło. Mój mąż jest akurat bardzo wysoki, ale nie było to żadne kryterium, tak samo jak i kolor oczu tongue_out I nie jest super przystojny, jest raczej przeciętny, chociaż starzeje się ładnie wink
                                  Dużo więcej jest cech dyskwalifikujących. Np u mnie odpadają wszyscy religijni, nawet tylko obrzędowo. Anty choice. Nie lubiący zwierząt. Palacze. Nacjonaliści. Typ maczo. Fani teorii spiskowych. Naprawdę długo można by ciągnąć.

Partnera Maciąg nie kojarzę, tym niemniej znaczące jest, że jedyne co o nim napisałaś to o jego wzroście. Jakby nieważne było, jakim jest człowiekiem, ważne tylko, że jest niższy od partnerki i to już o nim świadczy dobrze... Cóż.
                                  • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 13:30
                                    I jeszcze, na dodatek złego, jest ode mnie młodszy tongue_out
                                    • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 13:34
                                      Dziz, udziela mi się chyba. Mój mąż jest młodszy, nie partner Maciąg, co mogłoby wynikać z kontekstu.
                              • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 13:24
                                ritual2019 napisał(a):

> Jakie sa te niesprzyjajace okolicznosci oraz otoczenie zeby przez 30 lat nie tr
                                > afila sie jedna odpowiednia osoba?

Wystarczy, że obraca się w kregach zawodowych i hobbystycznych, gdzie jest mało mężczyzn. Jeśli do tego dojdzie jakaś nieśmiałość czy trudność w nawiązywaniu kontaktów to już jest bardzo ciężko, a jak dołożymy ugrunowane przekonania dotyczące partnera i brak nacisku na obecność portek w domu to już w ogóle przekichane i może się "nie trafić". Inna sprawa, że nawet jak mamy 10 takich kandydatów, którzy nasze wymagania spełniają, to nie znaczy, że oni będą zainteresowani i wolni (no, może komuś nie przeszkadza, mi akurat tak).
                                Tam nigdzie nie było, że ta babka nie wchodziła w żadne związki, wręcz przeciwnie - była z facetami, którzy dzieci nie chcieli (albo nie chcieli z nią). Mi się też w młodości zdarzało wchodzić w związki nierokujące, ale przyjemne na danym etapie życia, taki przywilej młodości. Na happily ever after szukałam kogo innego wink I wolałabym być sama niż być z kimś, kto na każdym kroku mnie zwyczajnie wkurza (a ugodowa i spokojna to niestety nie jestem).
                                • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 15:39
                                  O sobie mówisz że szukalas a o innych że im się trafił!? Może też szukali ale woleli inne walory, wybrali źle wzorce z domu
                                  • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 16:23
                                    Szukałam to pojemne pojęcie tongue_out I zależy jak zdefiniujesz w tym kontekście.
                                    Jeśli masz na myśli aktywne szukanie w sensie jakiś portali społecznościowych/randkowych, poznawanie nowych ludzi specjalnie w tym celu, żeby poszerzyć grono potencjalnych partnerów, to ja nie szukałam tongue_out Ale też, tak jak pisałam wcześniej - nie musiałam, bo mi się sami "trafiali", i to aż w nadmiarze, więc jeszcze bardziej bulwersująco - mogłam sobie przebierać tongue_out
                                    I akurat przeciwnie do przykładu, który podawałam ritual ja obracałam się zarówno na studiach jak i prywatnie (zainteresowania, sport itp) w towarzystwie mocno zmaskulinizowanym, więc chociażby z tego powodu mialam większy wybór w tej "bazowej puli" wink
                                    • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 23.04.22, 17:30
                                      arthwen napisał(a):

> Szukałam to pojemne pojęcie tongue_out I zależy jak zdefiniujesz w tym kontekście.
                                      > Jeśli masz na myśli aktywne szukanie w sensie jakiś portali społecznościowych/r
                                      > andkowych, poznawanie nowych ludzi specjalnie w tym celu, żeby poszerzyć grono
                                      > potencjalnych partnerów, to ja nie szukałam tongue_out Ale też, tak jak pisałam wcześni
                                      > ej - nie musiałam, bo mi się sami "trafiali", i to aż w nadmiarze, więc jeszcze
                                      > bardziej bulwersująco - mogłam sobie przebierać tongue_out
                                      > I akurat przeciwnie do przykładu, który podawałam ritual ja obracałam się zarów
                                      > no na studiach jak i prywatnie (zainteresowania, sport itp) w towarzystwie mocn
                                      > o zmaskulinizowanym, więc chociażby z tego powodu mialam większy wybór w tej "b
                                      > azowej puli" wink

Masz prawo uważać że inni mieli mniejsze zasoby od ciebie 🙆 Dopuść choć przez chwilę myśl że wybrali tak a nie inaczej bo mieli niekorzystne wzorce. Doprawdy to jedna z przyczyn niedopasowania związku
                                      • arthwen Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 18:57
                                        mandre_polo napisał(a):

> Masz prawo uważać że inni mieli mniejsze zasoby od ciebie 🙆 Dopuść choć przez
                                        > chwilę myśl że wybrali tak a nie inaczej bo mieli niekorzystne wzorce. Doprawdy
                                        > to jedna z przyczyn niedopasowania związku
                                        Ależ ja wcale nie twierdzę, że ludzie zawsze podejmują słuszne decyzje, skąd! Statystyki rozwodów raczej nie kłamią wink (A rozstań związków niepotwierdzonych prawnie nikt nawet nie rejestruje). Tyle że tu przecież nie o tym mówimy. Oczywiście, że można wybrać źle, ale mowa była w tej odnodze wątku cały czas o tym, że można nie znaleźć/trafić/nazwij to sobie jak chcesz, na odpowiedniego partnera. Chyba trudno wybrać źle, jeśli się nie wybrało nikogo.
                                        • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 19:32
                                          Je trafić na odpowiedniego partnera z którym można by mieć dziecko. Przecież to nie są osoby, które nigdy nie były w związku.
                                          • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 20:46
                                            g.r.uu napisała:

> Je trafić na odpowiedniego partnera z którym można by mieć dziecko. Przecież t
                                            > o nie są osoby, które nigdy nie były w związku.

A o czym świadczy związek krótkotrwały? Znam kobietę po 3 rozwodach - wszystkie związki kończone po ok 3 latach, kolejnych już nie legalizuje
                                            • g.r.uu Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 21:25
                                              O tym, że się nie bzyka bez ślubu big_grin Wiele osób ma najpierw związki krótkotrwałe zanim stworzy długotrwały, inni mają kilku dłuższych, jeszcze inni tylko luźne relacje. Różnie bywa. Natomiast długość związku nijak się ma do posiadania dzieci. Równie dobrze z każdego z tych trzyletnich moglaby mieć dziecko.
                                              • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 22:15
                                                g.r.uu napisała:

> O tym, że się nie bzyka bez ślubu big_grin Wiele osób ma najpierw związki krótkotrwał
                                                > e zanim stworzy długotrwały, inni mają kilku dłuższych, jeszcze inni tylko luźn
                                                > e relacje. Różnie bywa. Natomiast długość związku nijak się ma do posiadania dz
                                                > ieci. Równie dobrze z każdego z tych trzyletnich moglaby mieć dziecko.

Oho z jednym sobie nie radzi a co dopiero z gromadką. Do kolejnych partnerów matki mówiło tato żeby zwiększyć szanse na przetrwanie związku
                                            • arthwen Re: 49 latka w ciąży 26.04.22, 00:21
                                              mandre_polo napisał(a):

> A o czym świadczy związek krótkotrwały? Znam kobietę po 3 rozwodach - wszystkie
                                              > związki kończone po ok 3 latach, kolejnych już nie legalizuje

Związek krótkotrwały może świadczyć również o tym, że na danym etapie życia taki jej pasował.
                                              Naprawdę nie ma obowiązku wchodzenia w długie związki.
                                              Jeśli piszesz o konkretnym przypadku, który akurat znasz, to sama wiesz (albo i nie wiesz, tylko sobie zgadujesz), że pani wchodzi w związki, które z definicji przyszłości nie mają - pytanie, czy wchodzi wiedząc to na starcie i jej to nie przeszkadza, czy tez podejmuje błędne wybory licząc na coś, co w danym przypadku nie jest realne. Ale jeśli to ta pierwsza opcja, to chyba problemu nie ma.
                                              • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 26.04.22, 07:36
                                                Z biegiem czasu zasoby się wyczerpują. Obecnie jest w związku z ojcem swojej ówczesnej przyjaciółki, podjęła się leczenia depresji
                                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 16:26
                                  W zyciu nie zyje sie tylko praca, a hobby nie ma wiekszosc ludzi. To co napisalas to nie sa zadne okolicznosci ani otoczenie a poprostu feler charakteru, czyli zaden nie jest wystarczajaco dobry, nie spelnia dlugiej listy oczekiwan, a w ogole to po co mi portki w domu.
                                  • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 16:35
                                    To chyba oczywiste, że jeśli nie spełnia oczekiwań, to nie jest wystarczająco dobry, więc po co się z takim wiązać?
                                    Jakiś obowiązek jest?
                                    Naprawdę masz wybór - możesz zejść z wymagań albo nie. Możesz być w związku, albo nie. Możesz włożyć w szukanie partnera dużo wysiłku, albo przekierować ten wysiłek na co innego.
                                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 18:58
                                      arthwen napisał(a):

> To chyba oczywiste, że jeśli nie spełnia oczekiwań, to nie jest wystarczająco d
                                      > obry, więc po co się z takim wiązać?

Wlasnie w tym problem ze sa kobiety przekonane o wlasnej wyjatkowosci z dluga lista oczekiwan ktore kandydat musi splenic. A problem w tym ze nie ma ludzi idealnych, one tez idealne nie sa. Tak wiec im sie nic nie trafia ale tlumacza to sobie ze przeciez nie musi, to dodaje im jeszcze wiekszej wyjatkowosci.
                                      • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:52
                                        ritual2019 napisał(a):

> Wlasnie w tym problem ze sa kobiety przekonane o wlasnej wyjatkowosci z dluga l
                                        > ista oczekiwan ktore kandydat musi splenic. A problem w tym ze nie ma ludzi ide
                                        > alnych, one tez idealne nie sa. Tak wiec im sie nic nie trafia ale tlumacza to
                                        > sobie ze przeciez nie musi, to dodaje im jeszcze wiekszej wyjatkowosci.

Ale dla kogo to niby problem? Dla ciebie? Dla tych kobiet? No chyba jednak nie, skoro wystarczy, że sobie powiedzą, że nie musi (bo i nie musi, naprawdę).
                                        Jak dla kogoś to jest problem, to - że tak powtórzę - może zejść z wymagań, może wejść w związek z pierwszym lepszym, jak ma parcie na dzieci, to może sobie machnąć in vitro z plemnikiem dawcy, albo i w ogóle całym zarodkiem od dawców, opcji jest sporo.
                                        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:57
                                          Dla mnie to nie jest problemem, czy my dyskutujemy o moich problemach? A moze o twoich? Ja napisalam jak widze takie kobiety, wlasnie tak. Nie przeszkadzaja mi, ani nie sa dla mnie problemem. To nie okolicznosci ani otoczenie - to feler charakteru.
                                          • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:59
                                            Napisałaś, że "własnie w tym problem" - więc wyraźnie jest to twój problem, bo ani nie mój, ani nie tych kobiet.
                                            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 23.04.22, 07:47
                                              arthwen napisał(a):

> Napisałaś, że "własnie w tym problem" - więc wyraźnie jest to twój problem, bo
                                              > ani nie mój, ani nie tych kobiet.

Napisalam 'wlasnie w tym jest mojproblem? Albo twoj?
                                              • arthwen Re: 49 latka w ciąży 23.04.22, 17:13
                                                Za długo już chyba na emigracji mieszkasz, bo ewidentnie masz problem z językiem polskim wink
                                  • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 16:41
                                    ritual2019 napisał(a):

> a hobby nie ma wiekszosc ludzi.

A co do tego, to sorry, ale w mojej bańce nie. Nie wiem jak wyglądają ogólne statystyki polskie/europejskie/światowe, ale u mnie tak zwyczajnie nie jest. W ogóle oprócz osób z pokolenia moich babć i paru z pokolenia rodziców, to nie znam osób, które nie mają hobby (i nie mówię o hobby w stylu oglądanie TV). W moim otoczeniu wiekszość znajomości to znajomości zawarte w ramach hobby i poprzez nie.
                                    • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 18:54
                                      arthwen napisał(a):

> A co do tego, to sorry, ale w mojej bańce nie.

Twoja banka jest bez znaczenia. Bierze sie pod uwage ogol ludzi a nie jakies tam banki.
                                      • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:49
                                        ritual2019 napisał(a):

> Twoja banka jest bez znaczenia. Bierze sie pod uwage ogol ludzi a nie jakies ta
                                        > m banki.

Jednakowoż przy szukaniu partnera biorę pod uwagę tylko moją bańkę plus bańki do mojej zbliżone.
                                        To nie są żadne ogólne zasady, tylko indywidualne plany i oczekiwania, ogół ludzi ma się tu nijak.
                                        • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:51
                                          To wyjasnia brak kandydatow z powodu okolicznosci i otoczenia 🤣
                                          • arthwen Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 19:58
                                            ritual2019 napisał(a):

> To wyjasnia brak kandydatow z powodu okolicznosci i otoczenia 🤣

Cóż, jeśli ty lubisz, to możesz się przecież spotykać z ludźmi z zupełnie innych baniek z którymi nie masz totalnie nic wspólnego. Ot takie masz oczekiwania względem partnera, że w sumie to nie masz. Inni mają inne, naprawdę nie rozumiem w czym problem.
                                            Powtarzam - to nie jest żadna ogólna zasada, tylko sprawa indywidualna. Dla każdego atrakcyjność partnera jest definiowana nieco inaczej, inne cechy wchodzą w skład tejże, z różnym stopniem ważności. Niektórzy się na swoich wyborach przejadą (no, sądząc po statystykach, to z połowa), inni nie, albo przynajmniej dłuższy czas nie. Life.
                                            Nie rozumiem tylko czemu w ogóle cię rusza, że ktoś zupełnie ci obcy ma inne niż ty definicje atrakcyjności partnera i inaczej patrzy na związek. Ja mam to w nosie, przecież to nie moje życie.
                                            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 23.04.22, 07:54
                                              Co mnie niby rusza i w jaki sposob? To jest dyskusja, nic nie znaczaca, zapychacz czasu a ty z uporem maniaka wmawiasz mi ze cos mnie rusza, ze mam z czyms problem itp.
                                              Napisalam ci jak ja widze takie kobiety (mezczyzn zreszta tez) , ta niemoznosc znalezienia partnera przez 30 lat zycia to jest feler charakteru a nie zadne okolicznosci.
                                              Na tym koncze dyskusje.
                                              • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 23.04.22, 08:11
                                                Feler charakteru? Wystarczy, ze ktoś jest nieśmiały i introwertyczny. Dla Ciebie to felery, dla kogos innego zaleta.
                                              • milupaa Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 22:48
                                                Ritual ty jesteś jeden wielki feler. Ludzie są przeróżni i różnych partnerów w życiu szukają. Owszem współcześnie jeśli nie zauważyłaś ludzie mają ogromny problem ze znajdywaniem partnerów. Przyczyn zapewne jest wiele. A nie jakiś twój urojony "feler charakteru".
                                                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 26.04.22, 09:37
                                                  Uderz w stol a nozyce sie odezwa 🤣
                                                • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 26.04.22, 17:37
                                                  milupaa napisała:

> Ritual ty jesteś jeden wielki feler. Ludzie są przeróżni i różnych partnerów w
                                                  > życiu szukają. Owszem współcześnie jeśli nie zauważyłaś ludzie mają ogromny pro
                                                  > blem ze znajdywaniem partnerów. Przyczyn zapewne jest wiele. A nie jakiś twój u
                                                  > rojony "feler charakteru".

A gabinety terapii behawioralnej są dla ludzi zawsze potrafią rozwiązywać trudne sytuacje tylko otoczenie do poprawy
              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:10
                Wsrod celebratow ciaze w okresie menopauzy sa trendy. Ah bede miec baby ma starosc, wygladam przeciez swietnie, mam duzo pieniedzy a do tego zawsze to jakis chwilowy boost dla mocno przywiedlej kariery, pobycie w mediach przez chwile.
                U zwyklych ludzi to wyglada zupelnie inaczej. Wiekszosc kobiet nie ma nawet mozliwosci urodzic dziecka z pomoca medycyny. Mezczyzni czesciej zostaja ojcami ok 50-tki ale zazwyczaj z duzo mlodszymi partnerkami.
                • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 22.04.22, 08:06
                  Celebryci to stan umysłu, tak jak aktorzy-kuglarze bawiacy ludzi. Nina Andrycz rodziła role
    • majaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 11:36
      Późne macierzyństwo to może być problem raczej dla zwykłych kobiet. O wygląd w przypadku celebrytek, to ja bym się akurat najmniej martwiła. To przeważnie zadbane, kasiaste babki, a ta w dodatku ma jeszcze u boku milionera. Takim trudy późnego macierzyństwa specjalnie nie grożą. Poniosą je zapewne nianie i opiekunki, a ona będzie mogła skupić się na tym, co najprzyjemniejsze.
      • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:31
        To samo co u Rozenek. Widziałam ją w sklepie z synami - prawdę mówiąc nie wierzę że to ona ich wychowuje - była krzykliwa do chłopców, zagubiona z wykładaniem towaru przy kasie. Kto inny ma zadanie wychowywać jej dzieci na codzien. Nie przyjmuję tego że tak miotająca się osoba ma synów ze spokojnym usposobieniem i tylko odcina od tego kupony 🙄 Nie kupuję takiej bajki
        • majaa Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 13:53
          Dla mnie też jest oczywiste, że one nie zajmują się dziećmi same. Najzwyczajniej w świecie nie dałyby rady pogodzić swojego trybu życia z codziennym wychowaniem i przyziemnymi obowiązkami z tym związanymi. Bo samo urodzenie dziecka to z tego wszystkiego jest najprostszą sprawą. Dlatego porównywanie się z takimi osobami uważam osobiście za bezsensowne.
          • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 14:39
            Otóż to
    • tt-tka Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 17:00
      Ja za nic. Miedzy 50-tka a 70-tka ubrac sie w wychowywania dziecka, potem nastolatka ? Za nic ! I wyglad bylby tu moim najmniejszym problemem.
      ale jak kto inny wybiera inaczej, to co mi do tego. Moze celebrytka dodatkowo na tym zarobi ?
      • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 20.04.22, 22:00
        tt-tka napisała:

> Ja za nic. Miedzy 50-tka a 70-tka ubrac sie w wychowywania dziecka, potem nasto
        > latka ? Za nic ! I wyglad bylby tu moim najmniejszym problemem.
        > ale jak kto inny wybiera inaczej, to co mi do tego. Moze celebrytka dodatkowo n
        > a tym zarobi ?
        >

Mogę się podpisać, tylko zmieniając „miedzy 50 a 70” na „miedzy 20 a 35 » 😂😂😂
    • fifiriffi Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 06:23
      Nie spodziewałam się na metce takich rozkmin.
      • fifiriffi Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 06:23
        * na ematce
    • jonathanfranzen48 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:32
      Chciałabym tak wyglądać jak ona. Mieć tyle kasy jak ona. Czy chciałabym być w ciąży? Nie. Ale rozumiem że jak wcześniej się nie ułożyło i nie została mama q chciała więc teraz próbuje. Nie podejrzewam jej o brak rozumu , pewnie wszystko ma.ogarniete z badaniami prenatalnymi włącznie. Poza tym stać ja na.pomoc w domu i przy dziecku. Obawiam się nawet ze to niania bedzie małe wychowywać.
      • jolie Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:48
        Jej pieniądze to owszem, ale wygląd, przyznam, że nie. Nie ogarniam zachwytów w tym wątku szczerze mówiąc. Jest zadbana i doinwestowana, oczywiście, ale w tym środowisku to standard.
      • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 08:52
        Wyglad to nie wszystko. Organizm sie starzeje i nie da sie tego zatrzymac. To dotyczy obu plci ale kobiety dotyka bardziej chocby ze wzgledu na plodnosc. Oczywiscie ze kobiety w tym wieku moga dobrze wygladac co nie znaczy ze zmiany nie zachodza.
        • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 09:20
          ritual2019 napisał(a):

> Wyglad to nie wszystko. Organizm sie starzeje i nie da sie tego zatrzymac. To d
          > otyczy obu plci ale kobiety dotyka bardziej chocby ze wzgledu na plodnosc. Oczy
          > wiscie ze kobiety w tym wieku moga dobrze wygladac co nie znaczy ze zmiany nie
          > zachodza.

No ale skoro już mówimy o kobiecie w ciąży, to chyba problem z płodnością nie występuje lub został rozwiązany?
          • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 09:40
            mamkotanagoracymdachu napisała:

> No ale skoro już mówimy o kobiecie w ciąży, to chyba problem z płodnością nie w
            > ystępuje lub został rozwiązany?

Zajscie w wieku 49 lat w ciaze naturalnie jest prawie niemozliwe, a jesli medycyna w tym pomogla to nadal nie czyni to kobiety mloda ani nie zatrzymuje procesu starzenia sie.
            Mezczyzna w tym wieku zapladniajacy kobiete tez nie jest mlody.
            • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 09:52
              Płodność ostatnio to coraz większy problem, 1/5 par ma problem z poczęciem naturalnym. Co z tego wynika? Że nie powinni mieć dzieci?
              • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 09:59

> Płodność ostatnio to coraz większy problem, 1/5 par ma problem z poczęciem natu
                > ralnym.

U mnie 1 na 7. Glowne przyczyny nieplodnosci:

- alkohol,
                -srodowoskowe - czynniki chemiczne, pestycydy itp
                -medyczne - niedrozne jajowody, niska liczba plennikow itp

Wiek jest jednak glownym czynnikiem
                • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:05
                  Wiesz co, ja wiem, że to dowód anegdotyczny, ale leczyłam neipłodność 8 lat, 4 lata w sposób silnie zmedykalizowany. Nigdy w klinice nie spotkałam dziewczyny powyżej 41 roku życia. Najstarsze kobiety podchodzące do transferów miały 40 lat, i były rzadkością. Większość tuż po 30. Mało kto jednak budzi się w wieku 45 lat i zmienia zdanie, zazwyczaj problem pojawia się dużo wcześniej.
                  • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 13:20

> Nigdy w klinice nie spotkałam dziewczyny
                    > powyżej 41 roku życia. Najstarsze kobiety podchodzące do transferów miały 40 la
                    > t, i były rzadkością. Większość tuż po 30. Mało kto jednak budzi się w wieku 45
                    > lat i zmienia zdanie, zazwyczaj problem pojawia się dużo wcześniej.

Zapewne tez nie spotkalas kobiet ponizej 25 roku zycia leczacych nieplodnosc bo wiekszsc w tym wieku sie nie rozmnaza a jesli nawet to zazwyczaj jest rok dwa zanim zaczna diagnozowac. Wiek 40 lat to jest zazwyczaj granica ze wzgledow medycznych
                    • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 13:31
                      ritual2019 napisał(a):

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                      >
                      > > Nigdy w klinice nie spotkałam dziewczyny
                      > > powyżej 41 roku życia. Najstarsze kobiety podchodzące do transferów miały
                      > 40 la
                      > > t, i były rzadkością. Większość tuż po 30. Mało kto jednak budzi się w wi
                      > eku 45
                      > > lat i zmienia zdanie, zazwyczaj problem pojawia się dużo wcześniej.
                      >
                      > Zapewne tez nie spotkalas kobiet ponizej 25 roku zycia leczacych nieplodnosc bo
                      > wiekszsc w tym wieku sie nie rozmnaza a jesli nawet to zazwyczaj jest rok dwa
                      > zanim zaczna diagnozowac. Wiek 40 lat to jest zazwyczaj granica ze wzgledow me
                      > dycznych

Zdziwisz się, spotkałam 18-latkę. Ale 25-28-latek też sporo.
                      • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:34
                        Alez oczywiscie. Ta 18-latka leczyla nieplodnosc bo od kilku lat starala sie o baby i nie mogla zajsc w ciaze.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:48
                          ritual2019 napisał(a):

> Alez oczywiscie. Ta 18-latka leczyla nieplodnosc bo od kilku lat starala sie o
                          > baby i nie mogla zajsc w ciaze.

Nie, ta konkretna miala obciążenie genetyczne i transfer zarodka wcześniej poddanego diagnostyce. Była tez pochodzenia romskiego, i była mężatka, może dlatego tak młodo starała się o ciąże.
                          • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:55
                            Ale mogła też na przykład nie mieć jajowodów, albo być przed leczeniem onkologicznym, przed którym robi się stymulację jak do in vitro i pobiera jajeczka do zamrożenia. To, ze Ty o czymś nie słyszałaś, to nie znaczy, ze to nie istnieje.
                            • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 16:58
                              Alez oczywiscie, dlatego leczyla bezplodnosc. Eh...
                              • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:11
                                Nie leczyła bezpłodności. Spotkałam ja w klinice, tego samego dnia miałyśmy punkcję jajników i każdym leżałyśmy na sali pozabiegowej.

O co Ci chodzi?
                                • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 17:11
                                  *RAZEM leżałyśmy
                                • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 18:30
                                  Ja dyskutuje o leczeniu bezplodnosci a ty przytaczasz przyklady ktore nie maja z tym nic wspolnego. O to chodzi.
                                  Kobiety w wieku lat 18 nie lecza nieplodnosci bo w tym wieku nie sa na etapie starania sie o baby. Wiekszosc kobiet jak napisalas ktore lecza bezplodnosc jest 30+ bo sa na etapie kiedy staraly sie zajsc w ciaze i do niej nie dochodzilo. Niewiele tez bedzie kobiet w grupie wiekowej 40+ bo to juz zazwyczaj jest i tak nieskuteczne. Oczywiscie znajda sie przypadki takich ktore za spore pieniadze beda probowac, maja prawo.
                                  • milupaa Re: 49 latka w ciąży 25.04.22, 23:03
                                    40+ jest nieskuteczne? Mało wiesz ritual 🙂
            • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:16
              ritual2019 napisał(a):

> mamkotanagoracymdachu napisała:
              >
              >
              > > No ale skoro już mówimy o kobiecie w ciąży, to chyba problem z płodnością
              > nie w
              > > ystępuje lub został rozwiązany?
              >
              > Zajscie w wieku 49 lat w ciaze naturalnie jest prawie niemozliwe, a jesli medyc
              > yna w tym pomogla to nadal nie czyni to kobiety mloda ani nie zatrzymuje proces
              > u starzenia sie.
              > Mezczyzna w tym wieku zapladniajacy kobiete tez nie jest mlody.

Starszy mężczyzna ojciec może niechacy uaktywnic gen który odpowiada za niepełnosprawności, deformacje ciała. Znam rodzinę tak obciążana. Ojciec spłodził dziecko w wieku ok 65 lat - umiera w 1900 roku a do dziś rodzą się dzieci z upośledzeniem fizycznym, kończyn, rąk, twarzy, słuchu, przepuklina kręgosłupa. Współczesna medycyna bada geny
              • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:22
                Wiek matki bądź ojca jest czynnikiem sprzyjającym powstawaniu autyzmu u dziecka, tu nie widać deformacji na zewnątrz ciała noworodka
                • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:25
                  mandre_polo napisał(a):

> Wiek matki bądź ojca jest czynnikiem sprzyjającym powstawaniu autyzmu u dziecka
                  > , tu nie widać deformacji na zewnątrz ciała noworodka

Masz jakieś badania na ten temat?
                  • mandre_polo Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:53

> mandre_polo napisał(a):
                    >
                    > > Wiek matki bądź ojca jest czynnikiem sprzyjającym powstawaniu autyzmu u d
                    > ziecka
                    > > , tu nie widać deformacji na zewnątrz ciała noworodka
                    >
                    > Masz jakieś badania na ten temat?

Radzisz sobie z wyszukiwarka a cytujesz wybiórcze dane
                • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:27
                  "Okazuje się, iż niekorzystny jest także zaawansowany lub zbyt młody wiek matek. Kobiety, które wydają na świat potomstwo po ukończeniu 40 lat muszą liczyć się z 15-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na autyzm wśród swoich dzieci w porównaniu z paniami, które rodzą jako dwudziestokilkulatki. U nastoletnich matek ryzyko to jest o 18 proc. większe."

www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,badanie--wiek-rodzicow-a-ryzyko-autyzmu-u-dzieci,artykul,1715800.html
                  • mamkotanagoracymdachu Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 10:28
                    "Najbardziej ryzykowna kombinacja to ojciec w wieku 35-44 lat i o 10 lub więcej lat młodsza matka "

Czyli według ematki rodzice w wieku idealnym wink
                  • ritual2019 Re: 49 latka w ciąży 21.04.22, 13:14
                    Ani wiek 40+ ani 18 nie jest idealny na rodzenie dzieci. Pomiedzy jest jednak wiele bardzo idealnych lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka