shmu 26.04.22, 11:42 ...Philadelphia. Kupiłam na sernik na swieta, ale nie mogę już patrzeć na słodycze. Co można z tego zrobić wytrawnego? Myślałam o paście do chleba, kluskach leniwych, a może tarcie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cysorz-bez-poczty Re: Kilo serka 26.04.22, 11:46 shmu napisała: > ...Philadelphia. Kupiłam na sernik na swieta, Ten ser jest już zepsuty. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kilo serka 26.04.22, 12:12 Żartujesz? Taki nabiał ma długi termin, wczoraj wyciągałam taki serek tylko łaciaty, który zalegał w kącie lodówki od jakiegoś czasu, termin przydatności jeszcze prawie miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:43 Moje do połowy czerwca. Z tego co widzę, będę jeszcze przed tym czasem dokupywała, bo fajne pomysły mi dalyscie. Dziękuję bardzo! Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 19:55 Myślałam o tarcie w tym stylu, ale brakuje mi inspiracji co jeszcze do niego dodać. Boczek, szpinak? Jadłaś kiedyś coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Kilo serka 26.04.22, 20:33 princesswhitewolf napisała: > wytrawny sernik bez cukru Masz sprawdzony przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Kilo serka 26.04.22, 11:59 Gnocchi tylko zamiast ricotty użyj serka P. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kilo serka 26.04.22, 12:00 Może gniocchi? Te są świetne, może da się zastąpić ser ricotta serkiem philadelphia. www.vincenzosplate.com/ricotta-gnocchi/ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kilo serka 26.04.22, 12:15 Piąteczka! 😄 pomyślałyśmy o tym samym w tym samym czasie 😁. Gniocchi od Vincenzo są naprawdę pyszne, więc ja bym zrobiła właśnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 19:30 Świetny pomysł, właśnie o coś takiego mi chodziło. Dzięki dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kilo serka 26.04.22, 20:44 Nie ma za co. Ja zawsze robię ich dużo i zamrażam w małych porcjach. Potem prosto z zamrażarki wrzucam do wrzątku i w 5 minut mam dodatek do obiadu. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:47 Zamrazasz ugotowane? Zrobiłam tak ostatnio z kopytkami. Zrobiłam 4 porcje i zamrozilam po ugotowaniu, tylko, że się strasznie posklejały. Zamrazasz na tacce? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:52 shmu napisała: > Zamrazasz ugotowane? > Zrobiłam tak ostatnio z kopytkami. Zrobiłam 4 porcje i zamrozilam po ugotowaniu > , tylko, że się strasznie posklejały. Zamrazasz na tacce? Ja zamrażam ugotowane na desce do krojenia, jak już są zamrożone na kamień to zasypuje do woreczka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kilo serka 26.04.22, 20:53 Zamrażam przed gotowaniem. Po pokrojeniu mocno obsypuję mąką, a właściwie, to obtaczam w mące, rozkładam płasko na tacce albo dużych płaskich talerzach i wstawiam do zamrażarki. Następnego dnia przesypuję w woreczki. Nigdy mi się nie posklejały. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 22:11 No ja ugotowałam i jeszcze ciepłe wrzuciłam do woreczka nie miały prawa się nie posklejać... Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Kilo serka 26.04.22, 12:06 Sos do makaronu, z kurczakiem albo łososiem, albo cukinią itp., albo sos pieczarkowy zrób. Możesz dodać do zupy pomidorowej zamiast śmietany, albo do innej zupy np. do zupy krem. Możesz zrobić pyszne kanapki, albo farsz do naleśnków słodki lub słony. Sos porowy do ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Kilo serka 26.04.22, 12:07 A może pierogi...ukraińskie? Albo z dodatkiem kaszy gryczanej? Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Kilo serka 26.04.22, 12:17 Z kaszą gryczaną i solą - a co tam, na bogato! Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:33 Wiecie co, pierogi robiłam raz w życiu i wyszły jakie wyszły. Trochę się boję ciasta pierogowego. Ale może pieczone z serkiem, kaszą i cebulką? Dziękuję za inspirację! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kilo serka 26.04.22, 12:13 Naleśniki z serem, nie muszą być na słodko. Leniwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Kilo serka 26.04.22, 12:14 Pastę ze szczypiorkiem i rzodkiewką, tzatziki gęste, naleśniki z serem, pastę z makrelą Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Kilo serka 26.04.22, 15:49 pastę do pieczywa z tuńczykiem suszonymi pomidorami i odrobiną czosnku Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Kilo serka 26.04.22, 16:45 Zrobilavym z tego farsz do nalesnikow czy innych buleczek (dodac szpinak, lososia czy szczypiorek) albo sos do spaghetti. Albo zabielic nim curry. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:41 Kiedyś zrobiłam takie ślimaki z cukinią, suszonymi pomidorami i czosnkiem w cieście drożdżowym i faktycznie serek by bardzo do tego pasował. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kilo serka 26.04.22, 20:39 Kilogram serka, 5 bochenków chleba, kilogram ogórków, kilogram pomidorów, kilogram szynki, pół kilo tuńczyka i zaproszę e-mamy na ucztę! To jest myśl A tak serio, to bardzo lubię tort kanapkowy i spróbuję kiedyś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Kilo serka 26.04.22, 20:04 Tarta ze szpinakiem, lasagnia ze szpinakiem , tam gdzie w przepisach wołają o ser ricotta, ty użyj philadelphia. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Kilo serka 26.04.22, 20:55 Ostatnio jadłam obłędne sushi z philadelphia Odpowiedz Link Zgłoś