Dodaj do ulubionych

stomatologicznie - uraz mleczaka

30.04.22, 10:10
Wczoraj wieczorem dziecko uderzyło sie o jakiś plastik w buzię- wydawało sie, że niegroźnie; nawet nie zapłakało.
Dzisiaj widzę, że jedna jedynka nabrała szarawego/niebieskawego odcienia i nieco sie rusza. Mówimy o zębach mlecznych, wiek 6 lat. Oczywiście, musiało się to zdarzyc w weekend i to długi sad

Czy szukać dentysty na cito?

Moje pierwsze skojarzenie: ząb uszkodzony i obumarł (mógł tak szybko?). Dentysta pewnie nic z tym nie zrobi. A może, jeśli będzie szybka reakcja, to zmiany są odwracalne?
Martwię się, że może być uszkodzony zawiązek stałej jedynki. Ale to chyba można sprawdzić też w przyszłym tygodniu, niekoniecznie dziś na cito?

Podzielcie się doświadczeniami w tym temacie. Szukać koniecznie dziś dentysty?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 10:24
      Mało prawdopodobne jest uszkodzenie zawiązków stałego zęba przy tak niewielkim urazie, ale rtg możesz dla spokoju ducha zrobić.
      Martwym mleczakiem u 6-latka nie martwiłabym się wcale, pochodzi trochę mniej śliczny i tyle.
      Moja starsza córka załatwiła sobie w taki sposób górną jedynkę w wieku 2 lat, bo goniła ze smokiem buzi. Wpływu na zęby, poza zszarzałym ząbkiem, to nie miało, ma piękne, równe zęby (ani uraz, ani smok tak długo dojony wpływu nie miały). Rtg zrobiliśmy na wszelki wypadek, było ok.
      • milva24 Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 19:30
        Moja też po urazie w wieku ok 2 lat miała szarawe przednie jedynki. Stałe wyszły normalne i o czasie.
    • cegehana Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 10:35
      Moim zdaniem jeśli nie boli, nie ropieje itd. to nie. A po weekendzie można się dla spokoju sumienia umówić i wypytac. Pewnie dentysta albo usunie ten ząb albo zostawi aż sam wypadnie, protetyki sobie nie wyobrażam. 😉
    • zonda-m Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 10:42
      Dzięki za odpowiedzi smile Trochę się uspokoiłam. Umówię zwykłą wizytę.
    • thea19 Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 11:23
      mój kiedyś jedynką w coś stuknął. Przez rok ząb był szary (czyli martwy), wypadł troszkę przed czasem i rok czekaliśmy na wyrośnięcie następnego.
      • hanusinamama Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 18:44
        Ale jedynki górne czesto długo rosną. MOjej wyspadła jedynka normalnie, bez urazu...a też ponad rok czekała na stałą. Ja juz w panice umowiłam sie na RTG czy jest zawiązek. Pani na recepcji wyjaśniła, ze to jest normalne, ze często jedynki tak rosną ale umówiła. Ząb pokazał się w dziąsle na 2 dni przed umowionym RTG smile
        • thea19 Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 20:45
          Wszystkie pozostałe jedynki wyrosły wcześniej a ta uszkodzona na końcu.
    • katriel Re: stomatologicznie - uraz mleczaka 30.04.22, 11:24
      Mojemu dziecku po podobnym urazie w podobnym wieku zrobił się ropień w dziąśle i wymagał leczenia. No ale zrobił się po jakimś czasie (tydzień-dwa?), nie natychmiast, a zanim się zrobił, to dentystka sama radziła żeby spróbować przeczekać, zwłaszcza że u sześciolatka to ta jedynka i tak niedługo powinna sama wypaść. Czyli: do kontroli, ale nic super pilnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka