Dodaj do ulubionych

12 latka- rozstepy ?

06.05.22, 06:43
Dziewczyny, u corki na zewnetrznych czesciach ud pojawily sie czerwone 'krotkie' kreseczki. Cos a'la chyba na ksztalt tworzacych sie rozstepow sad Bardzo urosla w ostatnim czasie..Czym mozna to smarowac ? Ma ktos podobne doswiadczenia w tym temacie u osoby w tak mlodym wieku ?
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 07:17
      Tak samo jak u kobiet w ciąży.
      • bovirag Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 07:21
        Moja 14 latka też ma rozstępy. Na udach, na pupie i na piersiach. Smaruje bio oil.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 08:24
      Można smarować, ale to niewiele da. Te kreseczki zbledną po jakimś czasie i nie będzie ich tak widać.
      • hanusinamama Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:52
        Nie pisz bzdur. Zostają. Moja koleżanka urosła bardzo w krótkim odstepie czasu i jej sie zrobiły,. Ma 40 lat i do tej pory je ma.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 13:14
          A czy ja napisalam, że ZNIKNĄ? Czy może że nie będzie ICH TAK WIDAĆ? W dodatki oczywiście nie potrafisz się normalnie odezwać... No, ale to normalne.
      • mae224 Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:55
        ja też mam, byłam z tym u dermatologa hmmm w 1997 i cóż… zostały.
    • misiamama Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 09:10
      mój syn miał, w fazie silnego wzrostu i rozbudowy mięśni (zwłaszcza na ramionach) - same zniknęły. Niczym specjalnym nie smarowaliśmy (on nie chciał, bo gdyby wyraził chęć, pewnie kupiłabym jakiś balsam w aptece).
    • enigma81 Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:43
      Mój syn (15lat) ma, głównie na udach i plecach, szybko rośnie i skóra nie nadąża.
      Możesz smarować tym, co polecają dla kobiet w ciąży. Ale bez stresu, to za jakiś czas zblednie zupełnie
      • hanusinamama Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:52
        O czym wy mowicie. Rozstępy zostają na całe zycie. Smarowanie nic nie da.
        Mozna usuwać jak jeszcze są czerwone laserem
      • wkswks Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 16:29
        Mój szwagier ma 40 lat i rozstępy na plecach od czasu jak rósł. Jest bardzo wysoki, więc ten proces musiał wystapić dość gwałtownie.
        • hanusinamama Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 17:25
          Bo to nie znika. Nie ma jak...Mozna usunąc laserem ale jak są czerwone
        • lioka Re: 12 latka- rozstepy ? 07.05.22, 13:00
          wkswks napisał(a):

> Mój szwagier ma 40 lat i rozstępy na plecach od czasu jak rósł. Jest bardzo wys
          > oki, więc ten proces musiał wystapić dość gwałtownie.
          A skąd wiesz co twój szwagier ma na plecach hmm... big_grin
          • wkswks Re: 12 latka- rozstepy ? 07.05.22, 16:10
            Z basenu🤣
    • majaa Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:50
      Skoro już się zrobiły, to smarowanie nie ma w zasadzie większego sensu, bo raczej nie znikną. Natomiast z czasem na pewno zbledną i będą znacznie mniej widoczne.
    • mama-ola Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 12:58
      Córka mojej koleżanki miała rozstępy już jako niemowlak. Tak się upasła dziewczynka, że kilkumiesięcznej koleżanka zakładała te same pampersy, co jej 2-letniej siostrze. Żeby nie było: na mleku matki się tak upasła. Teraz jest nastolatką o normalnej figurze bez nadwagi. Ale pamiętam te tłuste udka z rozstępami. Tak więc w każdym wieku można to mieć.
    • daszka_staszka Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 14:23
      Ludzie bez rozstępów są jak jednorożce, ponoć ktoś ich widział. Jak nie zrobią ile bo rośnie, to zrobią się na biuście bo dojrzewa albo w ciąży. Branża kosmetyczna wmawia nam że to grę i trzeba smarować Bóg wie czym, a prawda jest taka że same zbledną zrobią się jasne o zlostana na zawsze
      • chebellacosa92 Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 15:04
        Iiì tam, sto tysięcy rocznie to ja sobie sama zarobię.
    • mamkotanagoracymdachu Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 15:10
      A dlaczego miałaby czymś smarować?? Masakra jakaś, kolejna sztucznie wykreowana potrzeba przez przemysł kosmetyczny. Rozstępy ma każdy, ktoś na tyłku, a ktoś pod kolanem. Tak reaguje skóra na gwałtowny przyrost objętości ciała, rozstępy bardzo często pojawiają się w wieku nastoletnim właśnie, potem w ciąży. Niczym nie smarować. Wytłumaczyć, że tak wygląda LUDZKA SKÓRA BEZ PHOTOSHOPA.
      • fogito Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 23:55
        Nie kazdy ma. Ja nie mam a dobilam juz 50tki. W ciazy tez nie mialam. To chyba predyspozycje sa jednak.
    • arim28 Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 15:42
      Pomogloby smarowanie po kapieli oliwka przed tym intensywnym wzrostem.

Ja nie mam rozstepow.
      A mialam fazy w zyciu, ze intensywnie przybieralam na wadze i chudlam.
      Po ciazy, a mialam spory brzuch, tez nie mam.
      Jako nastolatka uzywalam czesto balsamow do ciala z powodu suchej skory.
      • hanusinamama Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 17:27
        Oliwka działa na zewnętrzne wartwy skóry (jak kazdy krem). Rozstępy robią w skórze właściewej....wiec smarowanie nic totalnie nie daje.
        • arim28 Re: 12 latka- rozstepy ? 07.05.22, 12:00
          To w ogole po co uzywac jakies kremy do twarzy, rak?

Nawilzanie powoduje wieksza elastycznosc skory, nawet jesli jest to wierzchnia warstwa ( wg Ciebie) a to powoduje wieksza rozciagliwosc naskorka, skory.
          • mamkotanagoracymdachu Re: 12 latka- rozstepy ? 07.05.22, 16:15
            arim28 napisała:

> To w ogole po co uzywac jakies kremy do twarzy, rak?
            >

Szczerze, nie wiem. Nie stosuje i tylko mi to wychodzi na plus.
            Wyjątek w sytuacji, kiedy pojawia się dyskomfort - pieczenie, swędzenie skory, no i ochronnie przed słońcem.
    • myelegans Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 16:17
      Widze u chlopakow w sekcji plywackiej syna, ogromne rozstepy na plecach, w fazie wzmozonego wzrostu, po roku, dwoch niezauwazalne... Tak bardzo typowe w tym wieku, niestety, smarowanie czymkolwiek niewiele daje
      • kiddy Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 20:55
        Mój ośmiolatek, bardzo wysoki i stale rosnący, też ma kilka na plecach. No niestety, skóra ma swoje możliwości rozciągania się, ale nie są one nieskończone. Rozstępy to normalna sprawa. Z czasem bledną, kresko stają się białe i mniej je widać.
    • ela.dzi Re: 12 latka- rozstepy ? 06.05.22, 20:36
      Próbowałabym kremami dla kobiet w ciąży. Mi zostały po okresie dojrzewania, po ciąży nie doszły nowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka