onewoman 08.05.22, 20:42 Orientujecie się jak wygląda teraz rekrutacja na programistę w dużej firmie? Ile etapów rozmowy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandy_cheeks Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 20:51 U mnie da się wyrobić w 2-4 etapach. 1. Dzwonią hr, żeby z grubsza zrobić wywiad i nakreślić stanowisko 2. Delikwent przychodzi (ostatnio nie przychodzili, więc było online) i jest gadka z developerami, którzy będą ewentualnymi współpracownikami w jednym zespole. Kandydat dostaje kilka zadań do rozwiązania, dowiaduje się też bardziej szczegółowo, na czym będzie polegała praca 3. Pro forma już po decyzji o zatrudnieniu spotkanie (online) z bezpośrednim przełożonym, żeby potwierdzić zatrudnienie i ustalić zasady (głównie finansowe i organizacyjne). 4. Jak kandydat ma dłuższy czas wypowiedzenia w aktualnym miejscu pracy, to czasami dzwonią jeszcze z hr w celach podtrzymania powiedzmy dialogu, bo od gadki z punktu 3 może potrwać ok. 3 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 20:59 Napisałam, ze da się wyrobić w 2óch etapach, ale to rzadko jak szefo ma czas i bierze udział w punkcie 2, a kandydat np. jest studentem na stanowisko juniora… Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 22:22 A do Help Desku kogoś poszukujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 22:43 Nie wiem, bo to duża firma, a ja napisałam jak jest w moim zespole. Niedawno wymieniałam fona i w helpdesk były nowe osoby, wiec zapewne jakaś rekrutacja się w międzyczasie odbyła. W biurze bywam kurtuazyjnie z raz na miesiąc i obgryzam pazury z nerwów, żeby nam nie kazali wrócić na full time 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 23:16 Możesz odezwać się do mnie na pocztę gazetową? Nie chciałbym publicznie wypytywać się o pewne szczegóły, a temat mnie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 20:52 Każda firma ma swoje zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 21:09 Jak najmniej. Wyhaczyć programistę (doświadczonego!) jest tak trudno, że wiele firm decyduje się na zatrudnienie po jednej rozmowie, bez testowania umiejętności, bo potem zawsze mogą rozwiązać umowę (zwykle jest to b2b), a jeśli by przeciągali, to może im się wymsknąć i wybrać inną ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
paniadmin Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 21:19 Zwykle 1.5 etapu czyli wstępna rozmowa z HRem będąca również ustaleniem terminu rozmowy merytorycznej oraz właściwa rozmowa techniczna. Po tym zwykle jest decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 21:23 Rozkladaja czerwony dywan i obrzucaja kwiatami z wiklinowych koszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Programista rekrutacja 08.05.22, 23:28 a dziewczęta piękne proponują okład z młodych… Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 12:39 Zależy od firmy, zazwyczaj jakiś pierwszy kontakt z HR i rozmowa techniczna. To jest takie minimum, chyba, że mala firma i ktos z polecenia pracowników, którzy z nim współpracowali, to może być tylko 1 w celu ustalenia warunków współpracy ☺ Są też firmy co się piernicza z kilkoma etapami, bo mają jakieś rozlazłe procedury. Odpowiedz Link Zgłoś
7katipo Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 13:07 Siedzę tak i dumam, jaka to ta rekrutacja 🤔 Coś jak plamista, powłóczysta, oczywista 🤪 Za dużo pracuję chyba 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
ayanna Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 19:52 Hehe, nie, to humanista vs ścisłowiec. Odpowiedz Link Zgłoś
pure_cashmere Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 19:23 Brat informatyk ostatnio w Warszawie 4 etapy, od wstępnych rozmow z hr po spotkania z zarządem Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 19:45 Moja bratanica złapała pracę poprzez LinkedIn jako programistka w tydzień czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Programista rekrutacja 09.05.22, 19:58 Miała dziewczyna szczęście, że w tydzień czasu, a nie w tydzień drogi. Odpowiedz Link Zgłoś