09.05.22, 13:33
Dla tych, co broniły starych dziadów w aucie.
Pod moim blokiem, na przejściu z sygnalizacja, dziad wyprzedził auta oczekujące na zielone światło, i wjechał w dziecko.
Dziecko stan krytyczny.
Dziad lat 86.
Na pytanie dlaczego jechał na czerwonym, dlaczego omijał, odpowiedział: ja nie widziałem że tam jest sygnalizator.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Dziad 09.05.22, 13:36
      To straszne, co zrobił, ale nieostrożne jeżdżenie i potrącanie ludzi młodzi kierowcy też uskuteczniają.
      • kaska_800 Re: Dziad 09.05.22, 13:37
        Owszem, ale w przypadku takiego STARCA wszystko jest nie tak: wzrok, słuch, refleks.
        Nie ma co bronić jeżdżących w tym wieku dziadków
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 18:58
          Jeśli przejdą badania psychotechniczne to niech jeżdżą.
      • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 13:38
        Ale sorki 86latek powinien być pasażerem, a nie kierowca.
        • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 13:42
          Pasażerka była równie młoda co kierowca i straszliwie się rzucała, jak policja dziadowi zabrała dokumenty.
          • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 13:43
            Pasażerkę zostaw w spokoju.
            • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 13:49
              Bo? Głupia baba w sytuacji w której chłop rozjechał człowieka mówi : dlaczego zabieracie dokumenty?!? Jakim prawem?!?!
              Jest Twoim zdaniem normalna? Jest tak samo ślepa i głupia jak kierowca.
              • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 13:53
                Nie ona prowadziła. Jej wypowiedź nic nie zmienia.
                • kaska_800 Re: Dziad 09.05.22, 13:54
                  Ale jak babsko się rzuca o to, że odbierane jest prawo jazdy staruchowi, to znaczy, że ma też sieczke w miejscu mózgu
                  • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 14:02
                    Ale nie ona potracila.dzieciaka.
                    • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:22
                      Jak się wsiada z pijakiem to też niby się nie prowadzi, a jednak nikt nie poprze takiej osoby, bo to nie ona prowadziła.
                      • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 15:38
                        Dziad był pijany?
                        • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:46
                          Obawiam się, że kierowca powyżej 80 prawie zawsze będzie miał wyniki badań takie jak 30 latek z mocnym promilem, nawet wypoczęty i wyspany. Niech sobie i mumie jeżdżą tylko po przejściu badań.
                          • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 15:53
                            Tak powinno być. Od pewnego wieku badania.
                          • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:45
                            Tak, po przejściu badań. Na mojej psychotechnice był test z telefonem komórkowym. Zadzwonił i czarno na białym okazało się jak wydłuża się reakcja.
                    • alicigo123 Re: Dziad 09.05.22, 15:25
                      gryzelda71 napisała:

> Ale nie ona potracila.dzieciaka.
                      Powinna siedzieć cicho, a nie próbować wpływać na decyzję Policji.
                      • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 15:38
                        I jak wpłynęła?
                  • fredzia098 Re: Dziad 09.05.22, 15:42
                    Dokładnie tak. Na dodatek babsko mogło wytłumaczyć dziadowi, że jazda w tym wieku nie jest bezpieczna .
                    • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 15:45
                      Jeszcze kilka wpisów i winna bedzie baba.
                      • alicigo123 Re: Dziad 09.05.22, 15:53
                        Cóż pani nie zdawała sobie sprawy z powagi sytuacji, potrącenie człowieka to nie jest mała kolizja to wypadek! Dlatego jej próba nacisku na policjanta jest tak negatywnie oceniana.
                        • gryzelda71 Re: Dziad 09.05.22, 15:55
                          Jeszcze raz.powtorze,ogla gadać co chciała, nie róbcie z niej winnej potrącenia. Ze durna? Za to nie ma mandatów.
                          • kicifura Re: Dziad 10.05.22, 19:24
                            No i gadała co chciała, a ludzie mogą to gadanie oceniać.
                  • makinetka82 Re: Dziad 12.05.22, 08:05
                    Swoją matkę też nazywasz staruchą?
      • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 13:41
        Fakt, ale czy młody wyprzedza na światłach mówiąc, że nie widzi sygnalizatora?
        • memphis90 Re: Dziad 14.05.22, 05:45
          U mnie pod domem regularnie mlodzi wyprzedzają na przejściu dla pieszych... Im młodszy i im bardziej jadą golfem, tym częściej wyprzedzają...
          • iwles Re: Dziad 14.05.22, 06:06

Głupim można być w każdym wieku. A jak do głupoty dodasz choroby i przypadłości wieku starczego - to prawdopodobieństwo spowodowania wypadku wzrasta.
    • fornita111 Re: Dziad 09.05.22, 13:52
      Myslalam, ze o Klimencie bedzie ten watek. Rozczarowanie uncertain
      • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 13:53
        A co zrobił kliment?
        • fornita111 Re: Dziad 09.05.22, 14:02
          A na pudlu pisali, jak sie do uczestniczek "tanca z gwiazdami" zwracal. Jednej powiedzial, ze gruba, drugiej, ze jej brzuch w obcislej sukience wystaje. I wlasnie tak go okreslila jedna z tych dziewczyn: stary dziad, czy wrecz stary oblesny dziad, nie pamietem wink Myslalam, ze watek moze tez byc o Cezarym Zaku, radosnie palacym smieci na dzialce, ale to tytul wtedy powinien brzmiec "durny dziadyga".
        • majaa Re: Dziad 09.05.22, 14:03
          Tak go określiła Sylwia Lipka, jedna z jego partnerek z TzG. Podobno doświadczyła "bodyshamingu" z jego strony, a akurat była wtedy po walce z anoreksją.
          • nenia1 Re: Dziad 09.05.22, 15:48
            majaa napisała:

> Tak go określiła Sylwia Lipka, jedna z jego partnerek z TzG. Podobno doświadczy
            > ła "bodyshamingu" z jego strony, a akurat była wtedy po walce z anoreksją.

nie ma to jak walczyć z bodyshamingiem używając w formie epitetu słowa "stary".
            Przypomniały mi się niektóre dzieci z mojej podstawówki. Z lekcji na której nauczyciel
            tłumaczył, że to nieładnie wołać za kimś "gruby" wyniosły głównie to, że wołać
            za szczupłymi "chudy" można.
            • fornita111 Re: Dziad 09.05.22, 17:29
              Coz, skoro sam zaczal...
    • majaa Re: Dziad 09.05.22, 13:53
      Takie zachowanie za kierownicą to akurat nie jest domena wyłącznie starych dziadów, ale abstrahując od tego, też uważam, że w pewnym wieku należałoby już jednak przesiąść się zza kierownicy na fotel pasażera, dla dobra swojego i innych.
      • apallosa Re: Dziad 09.05.22, 14:03
        Tak samo uważam.
        Kiedy mój ojciec w wieku 77 lat ,, przestał zauważać" sygnalizację i cudem zahamował przed sznurem aut- powiedziałam - koniec.A on nie i nie- jeździł ,,od zawsze" i sprzeczał się ze mną jak łysy z garbatym😱
        Próbował jeździć jeszcze po mieście, tyle co na cmentarz i do sklepu ,ale po pół roku sam zrezygnował. Auto i garaż sprzedał i mamy święty spokój przynajmniej w tej materii....
        • ichi51e Re: Dziad 09.05.22, 15:43
          no właśnie jeżdżą na pamięć potem się cos zmieni i głupieją.
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:48
          Jeżdżę ponad 40 lat. Codziennie i dużo. Najwięcej rzeczy nie zauważałam po zrobieniu prawa jazdy czyli jeszcze w liceum.
      • bguslawko_1 Re: Dziad 10.05.22, 10:55
        Takie zachowanie za kierownicą to akurat nie jest domena wyłącznie starych dziadów .Żałosne
        • majaa Re: Dziad 10.05.22, 14:08
          Co jest żałosne?
          • bguslawko_1 Re: Dziad 10.05.22, 20:01
            JÓZEF IGNACY KRASZEWSKI

Był so­bie dziad i baba,
            Bar­dzo sta­rzy obo­je,
            Ona kasz­lą­ca, sła­ba,
            On skur­czo­ny we dwo­je.
            Mie­li chat­kę ma­leń­ką,
            Taką sta­rą jak oni,
            Jed­no mia­ła okien­ko
            I je­den był wchód do niéj.
            Żyli bar­dzo szczę­śli­wie
            I spo­koj­nie jak w nie­bie,
            Cze­mu ja się nie dzi­wię,
            Bo przy­wy­kli do sie­bie.
            Tyl­ko smut­no im było,
            Że umie­rać mu­sie­li,
            Że się kie­dyś mo­gi­łą
            Dłu­gie ży­cie roz­dzie­li.

I mo­dli­li się szcze­rze,
            Aby Bo­żym roz­ka­zem,
            Kie­dy śmierć ich za­bie­rze.
            Bra­ła obo­je ra­zem. —
            „Ra­zem! to być nie może,
            Ktoś choć chwi­lą wprzód sko­na“ —
            „Byle nie ty nie­bo­że“.
            „Byle tyl­ko nie ona“.
            „Wprzód umrę, woła baba,
            Je­stem star­sza od cie­bie,
            Co chwi­la bar­dziej sła­ba,
            Za­pła­czesz na po­grze­bie“.
            „Ja wprzó­dy, moja miła,
            Ja kasz­lę bez ustan­ku
            I zim­na mnie mo­gi­ła
            Przy­kry­je lada ran­ku“. —
            „Mnie wprzó­dy“. „Mnie, ko­cha­nie“.
            „Mnie mó­wię“. „Dość już tego,
            Dla cie­bie płacz zo­sta­nie„“.
            „A to­bie nie? dla­cze­go?“
            I tak da­léj i da­léj,
            Jak za­czę­li się kłó­cić,
            Tak się z miej­sca po­rwa­li,
            Chat­kę chcie­li po­rzu­cić. —

Aż do drzwi — puk po­wo­li.
            „Kto tam?“

„Otwórz­cie pro­szę,
            Po­słusz­na wa­széj woli,
            Śmierć je­stem: skon przy­no­szę“.

„Idź babo drzwi otwo­rzyć!“
            „Ot to: Idź sam, ja sła­ba,
            Ja pój­dę się po­ło­żyć“,
            Od­po­wie­dzia­ła baba. —
            „Fi! śmierć na sło­cie stoi,
            I cze­ka tam nie­bo­ga“,
            „Idź otwórz z ła­ski swo­jéj“ —
            „Ty otwórz moja dro­ga“

Baba za pie­cem zci­cha
            Kry­jów­ki so­bie szu­ka,
            Dziad pod ławę się wpy­cha,
            A śmierć stoi i puka.
            I by­ła­by lat dwie­ście
            Pode drzwia­mi tam sta­ła;
            Lecz znu­dzo­na na­resz­cie,
            Ko­mi­nem wleźć mu­sia­ła 😊
            • mia_mia Re: Dziad 10.05.22, 20:12
              Nijak tu nie pasuje.
            • majaa Re: Dziad 11.05.22, 13:40
              Dzięki, ale znam ten utwór. Może lepiej po prostu odpowiedz na moje pytanie, zamiast serwować klasyków.
              • bguslawko_1 Re: Dziad 11.05.22, 23:13
                Wiem że znasz bo znam Ciebie .Ale nie powiem nic więcej . youtu.be/LoexcH85SFg
    • ixiq111 Re: Dziad 09.05.22, 14:00
      A co powiesz na to.
      W mieście na dwupasmówce dziadek (+80) wjechał na czołówkę, wcześniej przejeżdżając (z właściwie przelatując) przez pas zieleni.
      Na pytanie dlaczego jeździ samochodem odpowiedział, że jeździ i będzie jeździł, bo nie będzie tłukł się autobusami z motłochem...
      Towarzysząca mu babcia też się rzucała.
      • apallosa Re: Dziad 09.05.22, 14:06
        Bo takim dziadersom nie idzie przetłumaczyć....dziecko potrącił? To nic, młodzi ,,zrobią sobie nowe". Taki jest ich tok myślenia,niestety...
        Prośby,groźby nie skutkuja- u mojego ojca pomógł dopiero....solidny opieprz od taksówkarza.
        Wozi się taksówka,jak już musi...i o dziwo bardzo sobie chwali.
        • eriu Re: Dziad 10.05.22, 14:01
          Bo się nie prosi jak Twój ociec takie rzeczy odwalał, że sygnalizatorów nie widział tylko wzywasz policję żeby mu prawko odebrała. Jakby ojciec kogoś zabił w tym czasie bo nie widział sygnalizacji to co? Byłabyś moralnie jak najbardziej współwinna tej sytuacji, bo dobrze wiedziałaś o tej sytuacji.
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:50
          A Krupa, który był uprzejmy zabic na pasach kobietę tez był dziadersem?
          • agaagaaga123 Re: Dziad 12.05.22, 04:28
            lwica_24 napisała:

> A Krupa, który był uprzejmy zabic na pasach kobietę tez był dziadersem?
            Krupa byl w stanie chwiliwym i nabytym a nie codziennym. I poszedl za to siedziec. I nigdy więcej nie wsiadzie za kółko prawdopodobnie. A dziadek robi to codziennie.
            • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 08:09
              Zaraz, zaraz.... czegoś nie rozumiem. Jaśniej. Czy "dziadek" codziennie zabija ludzi na pasach ?
              • gryzelda71 Re: Dziad 12.05.22, 08:20
                Dziadek ma szansę na to, Krupa nie.
                • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 15:56
                  Ależ to Krupa zabił. To Krupa wyszedł z więzienia po dość łagodnym wyroku. To Krupa ma szansę na recydywę.
      • vivi86 Re: Dziad 10.05.22, 14:15
        Klasyczni eko sreko miłośnicy planety 😁💯
      • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:49
        Niedawno byłam świadkiem jak Ukrainiec w wieku najwyżej srednim wjechał pod prąd ( ulica jednokierunkowa w centrum Warszawy). Nie zauważył znaku?
        • asia.sthm Re: Dziad 11.05.22, 14:50
          lwica_24 napisała:

> Niedawno byłam świadkiem jak Ukrainiec w wieku najwyżej srednim wjechał pod prą
          > d ( ulica jednokierunkowa w centrum Warszawy). Nie zauważył znaku?

Umarlabys na suchoty i dupsko by ci odpadlo gdybys nie zaznaczyla, ze to Ukrainiec. Znowu szujostwo samo z
          ciebie wylazi.
          • aandzia43 Re: Dziad 11.05.22, 15:34
            asia.sthm napisała:

> lwica_24 napisała:
            >
            > > Niedawno byłam świadkiem jak Ukrainiec w wieku najwyżej srednim wjechał p
            > od prą
            > > d ( ulica jednokierunkowa w centrum Warszawy). Nie zauważył znaku?
            >
            > Umarlabys na suchoty i dupsko by ci odpadlo gdybys nie zaznaczyla, ze to Ukrain
            > iec. Znowu szujostwo samo z
            > ciebie wylazi.

No taaak tongue_out
            • lwica_24 Re: Dziad 11.05.22, 15:50
              Bo był to Ukrainiec. Gdyby był Niemiec albo Francuz tez bym napisała.
              • asia.sthm Re: Dziad 11.05.22, 16:26
                > Bo był to Ukrainiec.

Bo Lwica to szuja.

Tez lubie miec ostatnie slowo big_grin
                • lwica_24 Re: Dziad 11.05.22, 16:58
                  Bo? Powtarzam - Kierowca na ukraińskich blachach wjechał w ulice jednokierunkową w śródmieściu Warszawy. Czy jestem szuja dlatego, ze o tym piszę? Ciekawe jak byś się czuła, gdyby ów kierowca zderzył się z Toba czołowo. A samochód miał dość mocny.
                  Ciekawe kto by wypłacił odszkodowanie - pewnie poszłoby z AC poszkodowanego.
                  • asia.sthm Re: Dziad 11.05.22, 22:32
                    > Czy jestem szuja dlatego, ze o tym piszę?

Ty jestes szuja za kazdym razem jak cos raczysz napisac. O wysylaniu Ukraincow do pracy juz w drugim dniu wojny, o opienkunkach z Ukrainy, teraz kierowce z skad, a z Ukrainy przedstawiasz jako pirata drogowego w za mocnym samochodzie i do tego bez ubiezpieczenia. Tyle oszczerstw w dwoch zdaniach to tylko szuja lwica umie zmiescic.
                    • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 08:08
                      Jaasne powinni nie pracować. Dostać wikt i opierunek.
                      Jaaasne- powinny się lenić i/lub wyżywać na podopiecznych.
                      Jaaasne- powinni jeżdzić bez poszanowania znaków drogowych - tu pod prąd- najlepiej na zderzenie czołowe.
    • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 15:10
      ale to u dziadów jest jakaś odpowiedzialność zbiorowa?

bo jeśli tak, to parę lat temu z danych wynikało, że najwięcej wypadków na przejściach powodują kobiety za kierownicą, w wieku 30 - 40 lat.

źródeł nie podam, wiem od sąsiadki socjolożki.
      • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:27
        W tamtym wątku nie odpowiedziałaś mi na pytanie czy ze swoim stuletnim dziadkiem na wycieczkę do Warszawy puściłabyś swoje dziecko. Zapytam więc w tym miejscu, może odpowiesz.
        • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 15:56
          wybacz, nie zdołam w nieskończoność zaglądać we wszystkie wątki, gdzie coś napisałam...

odpowiedź brzmi tak: gdyby z jakiegoś powodu było to konieczne, puściłabym.
          mój dziadek gra z prawnukiem w szachy, ale na wycieczki go nie zabiera, i to nie dlatego, że źle prowadzi, tylko że nie zapewnia dzieciom całodziennej opieki.
          • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 16:12
            W trakcie grania w szachy naraża życie dziecka? Ale nie zapewnia opieki, bo jak już jest w tej Warszawie to pewnie biegnie maraton.
            Fakty są takie, że własnego dziecka nie puszczasz, ze stulatkiem, a nasze dzieci mogą na niego, wpaść. Nóż mi się w kieszeni otwiera na samą myśl, że takie typy jeżdżą po ulicach teoretycznie zgodnie z prawem ku uciesze rodziny🤬🤬🤬
            • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 16:16
              gdzie Ty żeś to wyczytała...
              • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 16:19
                Proste pytanie? Puszczasz dziecko do Warszawy ze swoim stuletnim dziadkiem?
                • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 16:21
                  napisałam, że gdyby było trzeba, puściłabym. może Ci się nie wyświetliło.
                  • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 16:29
                    Nigdy niw puscilas więc wiarygodność deklaracji jest zerowa.
                    • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 16:42
                      człowieku.
                      pisałam, że dziadek raz na czas wybiera się gdzieś samochodem.
                      mam mu na siłę wpychać dzieciaka, dla twojej wiadomości? przykro mi, ale nie zadowolę.
                      • beaucouptrop Re: Dziad 09.05.22, 17:19
                        Jesteście bardzo lekkomyslni i nierozsadni. Ponad 90letni Pan nawet z nie powinien prowadzić samochodu, bo to niebezpieczne.
                        I nie obawiasz się o dziadka?
                        • aandzia43 Re: Dziad 09.05.22, 19:00
                          Chyba nie tyle lekkomyślność czy brak rozsądku co oderwanie od reala w dyskusji na forum. Jakieś odklejenie, rozklejenie w znaczeniu brak spójności, umysłowy fikołek wykonany celem zniwelowania dysonansu poznawczego czy zasypania jakiegoś dołka w głowie. Pojawia się często gdy temat dotyczy starych ludzi, opieki nad nimi, ich miejsca w rodzinie. Całkiem prawdopodobne że rodzina Stefanii jest spoko i ma sporo rozsądku i dziadek nie wozi nikogo od wielu lat, a my tu jakieś pokazówki oglądamy.
                  • beaucouptrop Re: Dziad 09.05.22, 16:55
                    A gdziekolwiek dziecko jeździ z pradziadkiem kiedy on jest kierowcą?
                    • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 17:01
                      no jasne, wszyscy jeździliśmy!
                      teraz dziecko nigdzie z pradziadkiem samo nie jeździ, bo i po co?
                      • beaucouptrop Re: Dziad 09.05.22, 17:15
                        Czyli jezdziliscie jak pradziadek był młodszy.
                        Jak to po co. Np. na turniej szachowy.
                    • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 17:06
                      Póki co Stefa nie naraża własnego dziecka na wyprawy ze 100 latkiem, bo ma powody, a jak inne dziadek zmiażdży to pewnie nie uważało w stolicy.
                      • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 17:13
                        tak, oczywiście, święte słowa.
                    • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 17:10
                      Nigdzie, bo nikt kto ma cień rozumu nie powierza kierownicy stulatkowi.
                      • asia.sthm Re: Dziad 11.05.22, 14:46
                        U nas, pare lat temu opisano zdarzenie. Policja zatrzymala kierowce z powodu jakiegos przewinienia, wylegitymowala... i policjantowi opadla szczeka, policzyl dwa razy i wyszlo mu 102 lata u kierowcy. Prawo jazdy zatrzymal a kierowca do niego zmartwiony: To jak ja bede teraz na tenisa jezdzil i zone do lekarza podwozil?
                        Opisano to w gazecie najbardziej wspolczujac policjantowi, ktoremu bylo bardzo przykro z powodu wywolania przykrosci 100latkowi.
                        • mamkotanagoracymdachu Re: Dziad 11.05.22, 22:45
                          asia.sthm napisała:

> U nas, pare lat temu opisano zdarzenie. Policja zatrzymala kierowce z powodu j
                          > akiegos przewinienia, wylegitymowala... i policjantowi opadla szczeka, policz
                          > yl dwa razy i wyszlo mu 102 lata u kierowcy. Prawo jazdy zatrzymal a kierowc
                          > a do niego zmartwiony: To jak ja bede teraz na tenisa jezdzil i zone do lekarza
                          > podwozil?
                          > Opisano to w gazecie najbardziej wspolczujac policjantowi, ktoremu bylo bardz
                          > o przykro z powodu wywolania przykrosci 100latkowi.
                          >

Ale z jakiego tytułu mu to prawo jazdy zabral?
                          Bo chyba nie ma zakazu prowadzenia samochodu po przekroczeniu konkretnego wieku?
                          • asia.sthm Re: Dziad 11.05.22, 22:49
                            > Ale z jakiego tytułu mu to prawo jazdy zabral?

Ja juz nie pamietam, ale sprobuje poszukac w necie. Daj mi troche czasu.
                            • asia.sthm Re: Dziad 12.05.22, 08:56
                              > Ale z jakiego tytułu mu to prawo jazdy zabral?

sa dwa okreslenia, jedno to okresowe zatrzymanie prawa jazdy, drugie to uniewaznienie, po ktorym trzeba powtornie zdac egzamin. W przypadku naszego studwulatka policjant powzial decyzje na miejscu majac podstawy do przywolania ktoregos z postanowien o "specjalnych okolicznosciach".
                          • iwles Re: Dziad 12.05.22, 07:04

Nie wiem, czy to o ten przypadek chodzi, ale było takie zdarzenie, że po poważnej kolizji policjanci zatrzymali prawo jazdy 100.latka, ponieważ wg nich dalszą jazda pana stanowiła zagrożenie na drodze i chcieli, żeby sąd skierował pana na badania.
                            • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 08:11
                              I bardzo dobrze. Jesli dalsza jazda kogokolwiek bez względu na wiek jest niebezpieczna prawo jazdy powinno być zabrane.
                              • iwles Re: Dziad 12.05.22, 08:52
                                lwica_24 napisała:

> I bardzo dobrze. Jesli dalsza jazda kogokolwiek bez względu na wiek jest niebez
                                > pieczna prawo jazdy powinno być zabrane.

No widzisz, a ja chciałabym, żeby było prawo, które będzie pomagać w ZAPOBIEGANIU zagrożeniom, a nie tylko karać już po zdarzeniu.
                                • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 15:59
                                  To chcialybyśmy to samo. Optouję i napisałam to, żeby badania lekarskie i psychotechniczne były powszechne. Bez względu na wiek.
                                  Jeśli 80 latek przejdzie dobrze testy to niech jeżdzi. Niech ma prawo jazdy przedłużone o rok tak jak stary samochód.
                                  Jeżeli 40 latek obleje test niech ma zatrzymane prawo jazdy.
                                  I to samo dotyczy tych osób, które z jakichkolwiek powodów bez względu na wiek jeżża w sposób niebezpieczny. Posiadanie prawa jazdy bardzo ulatwia zycie, ale nie jest niezbędne. Bez względu na wiek.
      • kk345 Re: Dziad 09.05.22, 15:34
        >parę lat temu z danych wynikało, że najwięcej wypadków na przejściach powodują kobiety za kierownicą, w >wieku 30 - 40 lat.

>źródeł nie podam, wiem od sąsiadki socjolożki.

Nie wiem, skąd koleżanka socjolożka miałaby takie dane, bo ani policja, ani ubezpieczyciele się z nią nie zgadzają...
        "Sprawcami aż 73,1% wszystkich wypadków z winy kierujących byli mężczyźni. Kobiety odpowiadały jedynie za 22,9% wypadków"
        • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:40
          Procent kierujących mężczyzn i kobiet w każdej grupie wiekowej nie jest jednakowy. Kierowcami nadal są głównie mężczyźni, takie są fakty.
          • iwoniaw Re: Dziad 09.05.22, 17:45
            mia_mia napisał(a):

> Procent kierujących mężczyzn i kobiet w każdej grupie wiekowej nie jest jednako
            > wy. Kierowcami nadal są głównie mężczyźni, takie są fakty.

Co nijak nie stoi w sprzeczności z twierdzeniem, że kobiety NIE powodują największej liczby wypadków i statystykę tę stefka (lub "sąsiadka socjolożka") wyssać mogła co najwyzej z brudnego palucha. Jakims cudem wspomniane kobiety 30-40 nie są grupą, która ma proponowane najwyzsze stawki ubezpieczenia - zbiorowa dzialalność charytatywna ubezpieczycieli?
            • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 18:55
              nie mam brudnych paluchów (przyjrzałam się...), ale bulwers rozumiem, oczywiście.
          • escott Re: Dziad 09.05.22, 18:55
            Nie. Fakty mówią o 56 do 44 %, ta różnica absolutnie nie wyjaśnia takiej rozbiezności w winie za wypadki.
      • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:36
        Odrobina statystyki, to nie boli. Kierowców w wieku 80+ jest stosunkowo niewielu i oczywistym jest, że powodują niewiele wypadków, kobiet prowadzących w starszym wieku jest jeszcze mniej, wszystko się zmienia jak się uwzględni liczebność kierowców w danej grupie wiekowej w porównaniu z ilością wypadków.
      • szmytka1 Re: Dziad 09.05.22, 15:38
        Wybac ale brednie wypisujesz. Kolezanka socjolozka skąd ma dane? Bo takie dane publikuje policja oraz dysponują nimi towarzystwa ubezpieczeniowe. Od wielu wielu lat przodują mlodzi kierowcy 18-24 l. I nie bez powodu ubezpieczenia droższe mają.
        • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 15:52
          nie wiem, jak mi powiedziała, wzięłam to do serca. nie zamierzam spowodować żadnego wypadku, i w sumie wszystko mi jedno, jakie są statystyki. nie będę tego zgłębiać, więc może być, że brednie wypisuję, niech Ci będzie.
          • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 16:16
            Wiesz kto najmniej wypadków powoduje w Polsce? Łysi Murzyni po 80 bez nóg. Nie wierz we wszystko co ci powiedzą znajome socjolożki, tak dla własnego bezpieczeństwa i sprawdzania źródeł.
            • stephanie.plum Re: Dziad 09.05.22, 16:17
              ciekawe spostrzeżenie.
      • fredzia098 Re: Dziad 09.05.22, 15:45
        Bo takie dziadki wśród kierowców procentowo są mniejszością. Stąd w statystyce powodują mało wypadków.
      • mgla_jedwabna Re: Dziad 10.05.22, 07:55
        Parę lat temu po internetach latał taki tekst rzekomo stworzony przez kogoś z pogotowia, jak to baby w drogich służbowych autach potrącają pieszych na przejściach. Z danych nijak to nie wynikało.
    • tilijka123 Re: Dziad 09.05.22, 15:22
      Mój poprzedni samochód kupiłam właśnie od takiego ponad 80-letniego staruszka. Zabrali mu prawo jazdy po tym jak na pasach potrącił pieszego. Też nie zauważył czerwonego światła. Na szczęście pieszy przeżył ale miał połamane nogi.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dziad 09.05.22, 15:23
      Umrze w więzieniu albo nie doczeka.
      • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:51
        Nawet gdyby były podstawy, żeby siedział to nie będzie, bo stan zdrowia pozwalał mu na prowadzenie, ale nie pozwoli na siedzenieuncertain
        • homohominilupus Re: Dziad 09.05.22, 18:45
          Poziom chamstwa w niektórych wypowiedziach jest wręcz niewiarygodny. A już ruska onuca Katiusza to puka w dno od spodu a akurat w temacie prowadzenia auta powinna zamknąć jadaczkę.

Przerasta niektóre z was kulturalne wyrażenie swojego zdania? Czy nienawiść i frustracja wali na dekiel?
          • beaucouptrop Re: Dziad 09.05.22, 18:54
            》Poziom chamstwa w niektórych wypowiedziach jest wręcz niewiarygodny. A już ruska onuca Katiusza to puka w dno od spodu a akurat w temacie prowadzenia auta powinna zamknąć jadaczkę.《
            🤣 Przeczytaj to co napisałaś jeszcze raz.
            • homohominilupus Re: Dziad 09.05.22, 18:56
              Wiem co napisałam.
              Chcesz powiedzieć że moja wypowiedź jest na tym samym poziomie chamstwa co prezentują tu niektóre forumowiczki?
              To przeczytaj może wątek jeszcze raz.
    • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:31
      Między 60 lat, a 86 czy jak tu jedna pisała, 98 jest ponad ćwierć wieku różnicy i postępującej utraty sprawności. Ciekawe czy ktoś dałby się zoperować chirurgowi grubo po 80.
      • po_godzinach_1 Re: Dziad 09.05.22, 15:45
        mia_mia napisał(a):

> Między 60 lat, a 86 czy jak tu jedna pisała, 98 jest ponad ćwierć wieku różnicy

nie zmienia to faktu, że najwięcej wypadków powodują młode dziady
        • mia_mia Re: Dziad 09.05.22, 15:50
          Nie! Na tej zasadzie najwięcej wypadków powodują trzeźwi kierowcy płci męskiej. Dlaczego? Bo takich na drogach mimo wszystko jest najwięcej.
          • po_godzinach_1 Re: Dziad 09.05.22, 16:46
            mia_mia napisał(a):

> Nie! Na tej zasadzie najwięcej wypadków powodują trzeźwi kierowcy płci męskiej.
            > Dlaczego? Bo takich na drogach mimo wszystko jest najwięcej.

spytaj kogoś co to jest statystyka
            • iwles Re: Dziad 09.05.22, 23:50

Czy puściłabyś swoje małe dzieci na wycieczkę szkolną np. w góry, gdyby kierowca miał około 85 lat, a jego zmiennik 90?
    • cruella_demon Re: Dziad 09.05.22, 18:52
      Nie wiem czy to trolo watek czy nie, ale uważam że od 65 roku życia powinny być coroczne badania lekarskie do prawa jazdy.
      • homohominilupus Re: Dziad 09.05.22, 18:55
        No i to jest argument. Bez rzucania staruchami, dziadami itp.
        I nawet się z tobą zgodzę.
        Wątek pewnie trololo bo założycielka nie raczyła podac linka do tej dramatycznej historii. Więc najprawdopodobniej wyssała ją z brudnego palucha żeby poszczuć na starszych ludzi, dawno szczujni nie było.
        • borsuczyca.klusek Re: Dziad 09.05.22, 19:06
          Macie link:

www.lublin112.pl/jeden-sie-zatrzymal-drugi-wjechal-w-dziecko-na-przejsciu-dla-pieszych-zdjecia/
          • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 19:13
            Dzięki borsuku
            Dokładnie ta sprawa. Prosto pod moimi oknami.
            Cud, że niedaleko jest szpital.
            • homohominilupus Re: Dziad 10.05.22, 10:53
              Właśnie przeczytalam że 30 latek bez prawa jazdy potrącił chłopca na rowerze, dziecko w stanie ciężkim w szpitalu.
              Założysz teraz nowy wątek szczujacy na 30 letnich mężczyzn?
              • milupaa Re: Dziad 10.05.22, 10:59
                A co to ma do rzeczy? Postulat aby po 65 r. z. były co roku obowiązkowe badania czy osoba nadaje się do kierowania pojazdem, bardzo słuszny.
                • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:52
                  Tak to nie jest żadna ujma. Badania powinny obejmować także innych co do których jest choć cień wątpliwości.
      • daszka_staszka Re: Dziad 15.05.22, 14:08
        Zgadzam się. Skoro ja muszę mieć badania by dostać auto służbowe w pracy, zdjąć ej co jakiś czas i siwat mi się nie zawlil ani godność nie ucierpiała to senior powinien mieć obowiazkowo badania że jest zdolny prowadzić
    • vivi86 Re: Dziad 09.05.22, 19:03
      I pewno KODo eko-sreko niuniuś.
      Mało przejęty bo może w tych kręgach by uznali, że jak coś to szkodnik nie będzie emitować CO2. Są do tego zdolni uncertain Planeta!!!!!!!!!
      • ladymercury Re: Dziad 09.05.22, 22:50
        No cóż, osobiście miałam nieprzyjemność jechać jako pasażerka z panią wtedy 78 l, kiedy to stojąc do skrętu w prawo - na szczęście przy wyjeździe z centrum handlowego, więc prędkość minimalna, nagle zaczęła wjeżdżać na lewy (!!!) pas po podwójnej ciagłej, na stojący( !!! )tam samochód. WTF???
        Ja od razu w krzyk, co robisz, kierowca tego auta zwątpił (na szczęście stał i czekał na swoją kolej do wyjazdu, więc go tylko porysowała). Widok przedni, ona najeżdża, facet próbuje dać w bok, ile może, w końcu już nie może , bo koniec pasa.
        Po zjechaniu na parking i spisaniu stosownych oświadczeń wyjeżdżamy ponownie, a ona za chwilę dla odmiany prawie wjeżdża w zderzak samochodu przed nią- na szczęście to znów kolejka i minimalna prędkość. Auto stoi, bo korek , a ona jedzie do przodu. Ja znowu w krzyk, już mniej cenzuralny, stanęła, tym razem nie zrysowała.
        To wszystko jedno po drugim .

Stwierdziłam, żeby mnie wysadziła, bo przesiadam się na empek. Wysiadłam i zadzwoniłam do jej syna, żeby coś z tym zrobili, bo to naprawdę dziwna sytuacja. Wcześniej kobieta jeździła 40lat bez wypadku.
        Podobno poszła na badania dla kierowców, podobno wyszło ok (???), jeździ dalej.
        Ja w każdym razie więcej z nią do auta nie wsiadłam.
        Do dziś nie wiem, co to było, ale na pewno z wiekiem lepiej nie będzie- dziś pani ma 80+ i jeździ dalej.
        Oby nie spowodowała jakiejś tragedii.
        • berdebul Re: Dziad 10.05.22, 18:57
          Badania kierowców, jeżeli nie są zawodowi to zbadanie wzroku i niewiele więcej.
          • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:53
            I bardzo, ale to bardzo źle!
            • kira02 Re: Dziad 11.05.22, 13:33
              A gdzie refleks, reakcje na bodźce, słuch, badania psychologiczne ? Prawo jest do niczego.
              • lwica_24 Re: Dziad 11.05.22, 15:53
                Niestety jest do niczego. Badania psychotechniczne ( w tym refleks, podzielność uwagi, reakcje na dzwoniący telefon), badanie neurologiczne, oznaczenie poziomu glukozy +badanie laryngologiczne ( błednik, słuch), porządne badanie wzroku + wizyta u psychologa to minimum.
    • riki_i Re: Dziad 09.05.22, 23:03
      Mi ostatnio starszy pan ruszył spod sygnalizatora, po czym znienacka na prostej pustej drodze dał ostro po hamulcach. Uratowało mnie, że droga była dwupasmowa i mogłem odbić na lewy pas. Zajechałem potem drogę temu panu i pytam go grzecznie, czy coś się stało. A ten mi mówi "nie, ja tylko kolegę na chodniku zobaczyłem i chciałem się przywitać". No myślałem, że padnę!
      • gralam.w.familiadzie Re: Dziad 09.05.22, 23:34
        Ja pier .. no chyba bym wyszła z siebie i dziada w pysk strzelila.
        • homohominilupus Re: Dziad 09.05.22, 23:39
          Od razu weź i zastrzel dziadyge, co się będziesz cackać
        • bguslawko_1 Re: Dziad 10.05.22, 10:54
          Wątek z cyklu trolling i ośmieszajacy starszych ludzi .Masz rodziców ojca ,mamę ? Do ojca też się tak odnosisz .Coś niesamowitego .
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:54
          I miała klopoty. Co nie umniejsza winy starszego pana.
      • mallard Re: Dziad 10.05.22, 10:44
        Jakbyś nie siedział na ogonie jak dresiarz, to by cię dziadzia nie zaskoczył

"Zajechałem potem drogę temu panu"

No dresiarz...
      • bguslawko_1 Re: Dziad 10.05.22, 10:59
        riki_i napisał:

> Mi ostatnio starszy pan ruszył spod sygnalizatora, po czym znienacka na prostej
        > pustej drodze dał ostro po hamulcach. Uratowało mnie, że droga była dwupasmowa
        > i mogłem odbić na lewy pas. Zajechałem potem drogę temu panu i pytam go grzecz
        > nie, czy coś się stało. A ten mi mówi "nie, ja tylko kolegę na chodniku zobaczy
        > łem i chciałem się przywitać". No myślałem, że padnę!
        Fajna opowieść z cyklu "Dziadów . Ruszyłeś zanim z kopyta spod świateł .To musiało być strasznie szybko .😉
    • natalia.nat Re: Dziad 10.05.22, 13:06
      Zdecydowanie od pewnego wieku powinien być zakaz prowadzenia pojazdów, bo taki wiekowy kierowca stwarza zagrożenie dla siebie ale też dla innych uczestników ruchu.
      Można by zacząć od wprowadzenia u nas rozwiązań z innych krajów:
      W niektórych państwach istnieje obowiązek przechodzenia kontrolnych badań przez seniorów. We Francji osobom po 70 roku życia wydaje się uprawnienia do prowadzeniach pojazdów na 2 lata, po czym należy przejść badania medyczne w celu uzyskania kolejnego zezwolenia na 2 lata.
    • po_godzinach_1 Re: Dziad 10.05.22, 13:12
      jak to miło wyobrazić sobie, że ematki niedługo będą starymi babami i wtedy ich dzieci będą na nie nakładać nakazy i zakazy

nie mogę się doczekać ;-0
      • mia_mia Re: Dziad 10.05.22, 13:25
        Pisząc, że badania od jakiegoś wieku powinny być obowiązkowe każdy zdaje sobie sprawę, że te przepisy za jakiś czas też go obejmą.
        Tak, część z nas kiedyś zostanie starymi babami i dziadkami, nawet jeśli będziemy wyglądać jak dzieci Torbickiej z Ibiszemwink Demencja, parkinson, alzheimer, udar, mogą zdarzyć się każdemu, podstępnie ograniczając zdolność do podejmowania racjonalnych decyzji
        • daszka_staszka Re: Dziad 15.05.22, 14:10
          To straszne za obejma, mnie cały czas badania obejmują u żyje.
      • aandzia43 Re: Dziad 10.05.22, 18:48
        po_godzinach_1 napisała:

> jak to miło wyobrazić sobie, że ematki niedługo będą starymi babami i wtedy ich
        > dzieci będą na nie nakładać nakazy i zakazy
        >
        > nie mogę się doczekać ;-0

Już się doczekałaś, ja już jestem starą babą, moja matka to już w ogóle bardzo stara baba (niedawno jeszcze żył mój ojciec bardzo stary dziad), nakazów i zakazów nie ma bo u nas rodzinnie nie ma pierdolca i nie robi się rzeczy do których już się człowiek nie nadaje. Czaisz? Jak ktos nie ma demencji i dodatkowo nie ma charakterologicznego pierdolca (jak śp. ojciec Rikiego) to bez nakazów i zakazów stara się nie stwarzać niebezpiecznych sytuacji. Mój ojciec zrezygnował z prowadzenia samochodu gdzieś między 50 a 60-ką jak mu się bardzo posypał wzrok, miał na tyle jaj żeby braku kółka w dłoni nie traktować jak kastracji.
    • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 16:10
      Prostego przełożenia w zasadzie ,podkreślam w zasadzie, nie ma. Nijaki Dariusz Krupa, nie dziaders w końcu, zabił na pasach kobietę. Jeden nie widział sygnalizatora, drugi był po narkotykach.
      Oczywiście im starszy człowiek tym większe prawdopodobieństwo, że ma gorszy refleks, gorzej widzi, gorzej słyszy.
      Ważny jest krytycyzm.
      Dwukrotnie z własnej nieprzymuszonej woli zrobiłam badania psychotechniczne sprawdzające czy moge prowadzic samochód czy też nie. Mogę, mogę...pani je wykonująca nie miała zastrzeżeń. Mam stosowny papier, ale gdyby było cos nie tak wolałabym ( choc nie znoszę) przesiąść się na metro.
      Prowadzę samochód od ponad 4o lat. Z własnej winy miałam dwie stłuczki - obie w niedługim czasie od zrobienia prawa jazdy. Miałam tez 1 szkodę parkingową, bo oślepiło mnie słońce. Tyle z mojej winy.
      Jeżdżąc codziennie około 50-60 km po mieście miałam spotkania z innymi kierowcami. Raz pan około 40 wyjezdżał tyłem i rąbnął mi w drzwi. Raz taksówkarz ok 50 -tki wjechał mi w tył, gdy przepuszczałam pieszych przed przejściem. Raz o mało nie doszło do wypadku, bo kierowca w wieku bliżej nieokreslonym wymusił pierwszeństwo i ledwo wyhamowałam. Pewnie takich i podobnych sytuacji było więcej- nie pamiętam, jednak w ciagu ostatniego miesiąca bylam świadkiem i , niestety, uczestnikiem kilku zdarzeń.
      1. Pan ledwo trzymający się na nogach około 90 -tki stojąc przede mną pod światłami puścił hamulec. Nie reagował na trąbienie, uciec nie mialam gdzie. Dotknął mi, na szczęście bardzo lekko, przodu samochodu. Nawet sie nie tłumaczył.
      2. Ukrainiec na oko dość młody( tak, zaraz będę ruska onucą) wjechał w centrum Warszawy w ulicę jednokierunkową i o mało nie doszło do czołoqwego zderzenia z drugim samochodem dostawczym. Panowie wymienili "uprzejmości".
      3. Na moich oczach pani z BMW, raczej młodsza niż starsza, wjechała w bok innego samochodu, bo - dzierżyła w ręku komórkę.
      4.Bardzo młody kierowca otworzył drzwi wprost na nadjezdżającego Ubera. Kierowca tego drugiego odbił w lewo. Cud, ze nikogo tam nie było i nic się nie stało.
      Moim zdaniem badania dopuszczające do prowadzenia samochodu - szeroko rozumiane, lekarskie wraz z pakietem badań, psychotechniczne, psychologiczne- powinni przechodzić:
      * wszyscy kierowcy po 60 roku życia - co 2 lata
      * wszyscy kierowcy po 70 roku życia - co roku
      * osoby noszące okulary - co 2-3 lata w zalezności od wady wzroku ( do decyzji okulisty)
      * wszystkie osoby z choroba wiencową a po zawale co 2 lata
      *wszyscy leczeni psychiatrycznie z jakiegokolwiek powodu - co roku
      * osoby z cukrzyca - co roku
      * osoby mające za soba 2 zdarzenia drogowe z własnej winy ( bez względu na punkty karne)
      * osoby, u których kiedykolwiek stwierdzone zostało podwyższone pogotowie drgawkowe
      * osoby po udarach ( przy czym nie po każdym udarze jest niepełnosprawność)
      * osoby leczone onkologicznie
      * osoby niedosłyszace
      * osoby po urazach i złamaniach ( nawet narciarskich)
      * osoby karane za czyny agresywne np. bójki
      Badanie psychotechniczne kosztuje w Warszawie około 130-150 zł. Trwa mniej więcej 2 godziny. Warto i żaden wstyd.
      • berdebul Re: Dziad 10.05.22, 18:59
        Spychotechnika z powodu wady wzroku? Walnij baranka w ścianę.
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:26
          Walnij? Może raczej nie niech nie walnie Cię osoba, która ma wadę wzroku ze wszystkimi tego konsekwencjami. Dlaczego boicie się badań? Czyżbys miala coś do ukrycia?
      • przeslicznawiolonczelistka Re: Dziad 10.05.22, 19:11
        Taak, jeszcze osoby chodzące na psychoterapię, bardzo tutaj na forum zalecaną - co pół roku badanie za 500 zł
        • lwica_24 Re: Dziad 10.05.22, 20:28
          Badanie psychotechniczne kosztuje około 130-150 zł. Dlaczego co pół roku? Skad ten pomysł? Osoby niestabilne emocjonalnie za kierownicą są stokroć bardziej niebezpieczne niz senior, który przejdzie pozytywnie badania psychotechniczne.
          • taki-sobie-nick Re: Dziad 12.05.22, 00:42
            Jakie choroby psychiczne potrafisz wymienić? Czy kierujesz się tylko wiadomościami z telewizji typu "Kowalski zaatakował, a wcześniej leczył się psychiatrycznie"?

Pytam cię jako lekarza, bo taki dyplom niestety posiadasz.
            • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 08:19
              Proszę uprzejmie- ograniczę się do 10 ok?
              - F0-4 organiczny zespół amnestyczny wywołany alkoholem lub substancjami psychoaktywnymi
              - F 07 - zaburzenia osobowościi zachowania spowodowane chorobą, uszkodzeniami lub dysfunkcją mózgu
              - F 06.0 halucynoza organiczna
              F.06.2 Zaburzenia organiczne urojeniowe
              F.06.3 organiczne zaburzenia afektywne
              F06.4 organiczne zaburzenia lękowe
              F06.6 organiczna chwiejność afektywna
              F.40 zaburenia lekowe w postaci fobii
              F.60.0 osobowość paranoidalna
              Wystarczy?
              • taki-sobie-nick Re: Dziad 12.05.22, 23:50
                To z pamięci czy z gugla?

Leczona fobia, jeśli osoba jadąc nie natyka się na to, co fobię wywołuje, jakoś szczególnie działa?

Na przykład myszy za dużo to nie ma w ruchu ulicznym.

• taki-sobie-nick Re: Dziad 14.05.22, 01:48
                  [cisza]
      • kira02 Re: Dziad 11.05.22, 13:51
        Dodalabym jeszcze badania psychologiczne dla wszystkich starajacych sie o prawo jazdy. Nie tylko badanie wzroku, bo niektórzy zachowuja sie na drodze tak, jakby nie potrafili przewidywac skutkow swoich czynów) nie mieli wyobraźni.
        • lwica_24 Re: Dziad 11.05.22, 15:55
          Tak, katalog badań powinien byc taki sam jak dla kierowców zaqwodowych, bo jest dokladnie obojętne czy wypadek spowoduje kierowca zawodowy czy amator jadący na dzialke/do kościoła/ po zakupy czy odwożacy dziecko do szkoly.
      • figa_z_makiem99 Re: Dziad 12.05.22, 22:19
        Myślisz, że na g....nianym badaniu lekarz jest w stanie stwierdzić cokolwiek innego, oprócz wykrycia wady wzroku? Nie bądź śmieszna.
        • iwles Re: Dziad 13.05.22, 06:38

Co najmniej wzrok, słuch, refleks, zachowanie równowagi.
    • borsuczyca.klusek Re: Dziad 11.05.22, 13:47
      Prawem serii kolejny wypadek w Lublinie z udziałem starszego kierowcy. Mężczyzna najprawdopodobniej zasłabł za kierownicą i zjechał na przeciwległy pas. Szczęście w nieszczęściu, że uderzył w ciężarówkę nie drugi samochód osobowy.

www.lublin112.pl/czolowe-zderzenie-pojazdu-osobowego-ze-smieciarka-w-lublinie-jedna-osoba-nie-zyje-zdjecia_/
    • klaviatoorka1 Re: Dziad 11.05.22, 17:46
      Jestem stanowczo przeciwna powierzania starszym osobom życia lub zdrowia innych ludzi.
      Czy to kierowca, czy to pilot, chirurg, operator dźwigu czy kontroler lotów lub rozdzielni energetycznej- NIE, stanowczo NIE.
      Nikogo nie dziwi, że jest obowiązek badania technicznego auta co roku, a nikogo nie interesuje regularne sprawdzanie stanu zdrowia, szybkości reakcji i IQ kierowcy?
      • lwica_24 Re: Dziad 11.05.22, 17:56
        Jestem za regularnym sprawdzaniem stanu zdrowia. Przy czym osoba starsza nie jest równa osobie starszej. Tak samo jak osoba młodsza osobie mlodszej.
        Może być 25 latek z padaczka, 30 latek o skłonnościach do napojów wyskokowych i szarżowania za kierownicą, 35 latek z cukrzycą, 40 latek z jaskrą i dużą wadą wzroku, 45 latek z zaburzeniami błędnika itd vs zdrowy 75 latek ( też tacy są).
        I dlatego badać, badać, badać. Tak samo jak robić badania techniczne samochodu.
        • taki-sobie-nick Re: Dziad 12.05.22, 00:43
          I tak samo byś wykręcała kota ogonem, gdybyś miała np. nerwicowego w rodzinie. Ale że nie masz, to bronisz tylko starych.
          • 71tosia Re: Dziad 12.05.22, 16:44
            A ty bronisz czego? Streaotypow? Wszyscy młodzi sprawni i mądrzy wszyscy starzy głupi i zniedołężniali?
            • taki-sobie-nick Re: Dziad 12.05.22, 23:51
              Ja się kłócę z lwicą, proste.
    • marcelinasok Re: Dziad 12.05.22, 08:22
      Takie stare.starocia bardzo są bezczelne .
      Dziad musi zapłacić odszkodowanie dziecku.
      • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 16:01
        A czy Krupa musi zapłacić odszkodowanie rodzinie kobiety, którą zabił?
        I tu nie o bezczelność chodzi a o wyrok sądu. Na szczęście.
        • marcelinasok Re: Dziad 12.05.22, 16:12
          Pewnie że Krupa,Najsztub i inni tym podobni
          A bezczelny bo śmie się jeszcze tłumaczyć że sygnalizacji nie widział ,zbuczysko jedne śmierdziące.
          • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 16:22
            Wiesz w ten sposób tłumaczą sie wszyscy sprawcy wypadków. Bez wzgledu na wiek. A czy śmierdzący czy nie nie wiem. Na szczęście go nie wąchałam. Wiem , że wielu sprawców wypadków, w tym śmiertelnych, bez względu na wiek śmierdzi alkoholem.
            • marcelinasok Re: Dziad 12.05.22, 16:41
              Śmierdzący ,śmierdzący czuć na kilometr.
              w bonusie za głupie tłumaczenia ,większy wyrok😁
              • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 16:59
                Wąchałaś? Współczuję. Na szczęście o wyrokach decydują sądy. Nie bronię sprawcy wypadku - jakiegokolwiek. Ale są okoliczności i obciążające i łagodzące. Tłumaczyć się można róznie, także głupio. Takie prawo.
                • marcelinasok Re: Dziad 13.05.22, 06:30
                  Idiotka jednak trochę jesteś.
                  • taki-sobie-nick Re: Dziad 14.05.22, 23:30
                    Ona ci chyba raczej sugeruje, że to ty bezpodstawnie oczerniasz dziadka, używasz obraźliwego epitetu i bezpodstawnie robisz głupie dowcipy, tłumacząc to oczywiście sama sobie dobrem dziecka.

Dziecku od tego lepiej nie będzie.

• taki-sobie-nick Re: Dziad 14.05.22, 23:30

A nie, o epitecie nie było. Zatem ja ci to zarzucam.
                    • marcelinasok Re: Dziad 15.05.22, 13:32
                      🤣
                      • taki-sobie-nick Re: Dziad 16.05.22, 01:24
                        Czytaj: kompletny brak argumentów u Marcelinysok, nie rozmawiać z nią, bo ściągnie na swój poziom i pokona doświadczeniem.
                        • marcelinasok Re: Dziad 16.05.22, 17:44
                          A jednak rozmawiasz🥱
    • 71tosia Re: Dziad 12.05.22, 16:42
      Akurat starsze osoby jeżdżą ostrożniej niż młodzi, zdają sobie sprawę z własnych ograniczeń lepiej niż młodzi. Wypadki zdarzają się każdej grupie wiekowej
      • lwica_24 Re: Dziad 12.05.22, 17:01
        W każdej. I dlatego badania psychotechniczne powinny być co najmniej zalecane dla wszystkich a obowiązkowe dla bardzo wielu grup.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka