Dodaj do ulubionych

koniec frajerstwa

11.05.22, 12:02
www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/para-przyjela-uchodzcow-jedna-rodzina-musiala-opuscic-ich-dom/rpen8pp,2b83378a
Cała treść artykułu aż krzyczy zaprzeczając postawionej na początku tezie, jakoby "wina była" po stronie ugaszczających. No tak, no tak, to moj wina, że żmija mnie ugryzła, jak mogłam nie pomyśleć, że to tylko żmija.
W ogóle uchodźcy powinni siedzieć w obozach dla uchodźców - tak wynika z artykułu.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:05
      w idealnym świecie nie siedzieli by w obozach dla uchodźców tylko wynajeliby sobie mieszkania (z państwem jako gwarantem) a ci których nie byłoby na to stać dostali z odroczona/do umorzenia symboliczna płatnością. Obozy nigdy nie są dobrym rozwiazaniem potrafią się okazywac zaskakująco kosztowne do tego z czasem robi się slumsowate i bezużyteczne.
      • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:07
        przy czym artykuł to jakieś kuriozum od samego tytułu:

"Przyjęli uchodźców. "W naszym salonie przez cały dzień był włączony Netflix"
        "
        no dramat!!!
        • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:10
          no i na koniec - z art wcale nie wynika ze "najlepiej w obozie" (wręcz ani jedno słowo o tym nie pada!" ale ze trzeba mieć realistyczne oczekiwania.
        • ritual2019 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:15
          ichi51e napisała:

> przy czym artykuł to jakieś kuriozum od samego tytułu:
          >
          > "Przyjęli uchodźców. "W naszym salonie przez cały dzień był włączony Netflix
          > "
          > "
          no dramat!!!
          >
          No owszem. To nie wakacje.
          • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:18
            No to należało powiedzieć że tv do użytku w określonych godzinach i tyle
            • ritual2019 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:22
              🤣🤣🤣 alez oczywiscie, bo oni z innej kultury i nie wiedza ze bedac u kogos kto otworzyl dla nich swoj dom i dal bardzo dobre warunki na przeczekanie nie wypada naduzywac goscinnosci. Ale to jest inny krag kulturowy, w Polsce az tak nie razi ale im dalej na Zachod tym bardziej
              • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:50
                z drugiej strony co te dzieci miały robic - były bajki w tv głupi by nie oglądał skoro lecą. Jacyś super na poziomie pudzie to nie byli skoro matki fajki a dzieci tv. A gospodarze zaskoczeni ze nie zajmą się czymś innym... ze nie zwiedzają... nie wiem jak Niemcy ale Austriacy generalnie są bardzo outdoorowi - cały czas a to siedzą w parku a to nad woda na narty na bije - najkrótsza opcja na basenie to 3 godziny - bo idą tam i siedzą i siedzą i siedzą (nawet własne żarcie przynoszą żeby dłużej siedzieć) może ci Niemcy po prostu przeżyli zaskoczenie ze jednak wschodnioeuropejczycy są po prostu inni? ze tu aktywne spędzanie czasu jest zarezerwowane na wakacje i jest domena jakiś dziwaków - a normalnie to piwko papieros i tv.
                • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:51
                  *na hike
                • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:59
                  Oj, dowaliłaś przy okazji ematkom, bo niejedna tu fajki pali albo paliła big_grin A co do dziwnych wschodnioeuropejskich zwyczajów - jestem bardzo aktywna, ale wcale nie wiem, czy gdybym przymusowo siedziała w Niemczech bo w Polsce wojna to moja pierwsza myślą byłoby: o fajnie, co by tu zwiedzić. I nie wiem, czy miałabym siłę i chęci do aktywności czy po prostu zapadłabym się na kanapie przed tv.
                  • ritual2019 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:22
                    g.r.uu napisała:

> ja pierwsza myślą byłoby: o fajnie, co by tu zwiedzić. I nie wiem, czy miałabym
                    > siłę i chęci do aktywności czy po prostu zapadłabym się na kanapie przed tv.

Nie trzeba zwiedzac, mozna isc na spacer, do parku, na plac zabaw. Mozna sie z dziecmi pobawic, prograc w cos itp. Dzieci chyba tes czytaja itd. Mozna sporo i wypada sie nieco ograniczyc w cudzym domu.
                    • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:32
                      ale co miały czytać te ukrainskie dzieci?
                      • aqua48 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 16:04
                        ichi51e napisała:

> ale co miały czytać te ukrainskie dzieci?

Jak to co? Thomasa Manna w oryginale. Klasyka, co nie?

• ritual2019 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 16:11
                        ichi51e napisała:

> ale co miały czytać te ukrainskie dzieci?
                        >

A co normalnie czytaja? W Niemczech nie bibliotek? I owszem, w bibliotekach sa ksiazki w roznych jezykach.
                        • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 17:05
                          Jak w Polsce zaproponowano żeby zebrać książki dla dzieci to się niektórzy rzucili że fanaberia, jeść muszą, a czytać nie
                        • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 17:19
                          chyba u ciebie. Jak będziesz to przy okazji sfoc mi regał z książeczkami dla dzieci rosyjskojęzycznych pokaże u nas w bibliotece żeby widzieli jak to jest w cywilizowanym swiecie
                    • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:42
                      No nie wiem, u nas chodzą na place zabaw i niektórym też to przeszkadza, bo jak to tak, wojna a dzieci się bawią. Nie dogodzisz.
                  • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:31
                    nie było moim zamiarem dowalić nikomu po prostu różnice kulturowe istnieją (akurat Austriacy pala jak smoki i ematki przy nich białe jak lilie) dla mnie na początku tutaj to było dziwne - na basenie siedzisz masz wózek z żarciem jak dziecku się woda znudzi ubierasz je w szlafrok i kładziesz spać na leżak basenowy - normalnie obóz na tym basenie rozbijasz. big_grin w parku ławki co 5 metrów i na nich ludzie którzy po prostu siedzą w słońcu. nie wiem natura się rozkoszują? parki w których siedzisz (czasem człowiek na człowieku) i siedzisz siedzisz... czasem ringiem rzucisz... albo w bule... albo w jakaś grę...
                    co weekend obowiązkowy wyjazd w naturę z dziećmi i rowerami...
            • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:25
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:40
                17-latek nie jest dorosły, obowiązek obrony kraju dotyczy dorosłych. Nikomu nie zwalił się na chatę, gospodarze wystąpili z inicjatywą.
        • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:19
          • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:54
            rozsądnie myśląca osoba by wyjaśniła jak co działa. Jak rozumiem przynajmniej cześć uchodźców to ludzie prości - moja sprzątaczka z zachodniej Ukrainy miała kuchnie w letniaku a w domu nie, oglądając Masze i niedźwiedzia śniła się ze miś prysznic ma na zewnatrz jak jej sąsiedzi. Ktoś taki może nie rozumieć ze woda nie jest ze studni a prąd po kosztach.
      • turzyca Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 16:38
        >w idealnym świecie nie siedzieli by w obozach dla uchodźców tylko wynajeliby sobie mieszkania (z państwem jako gwarantem)

Niemcy może świat nieidealny, ale procedura jest taka, że podpisuje się z uchodźcami umowę przedwstępną na wynajem np. pokoju z dostępem do kuchni, zanosi się to do ratusza, jak jest akcept ze strony ratusza, to podpisuje się umowę, na umowie są dane wynajmującego z kontem włącznie i ratusz przelewa czynsz bezpośrednio. Państwo są zaskakująco nieogarnięci.
    • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:10
      Przecież to nie jest o frajerstwie tylko o działaniu na hurra, bez przemyślenia. Co zaskakujacego w tym, że parę emerytów przerosło przyjęcie ośmiu obcych osób do domu? W ogóle że wszystkich tam opisanych rzeczy problemem tylko zostawianie brudnych naczyń ale to jest do załatwienia jedną rozmową. A poza tym klasyka gatunku i błędy, jakie ludzie popełniają choćby jadąc na wakacje ze znajomymi lub decydując się na mieszkanie z teściami - zero ustalenia regul i oczekiwań na starcie tylko hurra, będzie cudownie, a potem o ile strony rozczarowane. Wystarczyło powiedzieć , że jest zakaz palenia na terenie posesji, jeśli to im przeszkadza, albo ustalić reguły używania tv.
      • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:12
        myśle ze każda z tych rzeczy z osobna wydawała im się zbyt blacha - do tego czy to jest gość? czy domownik? brak ustalonych zasad oczekiwań itd. Jak ci własne dziecko w domu przesadzi z tv to mówisz wyłącz i won na zewnatrz - obcemu (straumatyzowanemu!) trudno. Za dużo osób brak sprecyzowanych oczekiwań - no i myśle ze rodzina tez im się trafiła taka hmm... chłopcy wzięli cudzy rower bez pozwoleni bo tak?! i to w nocy?
        powinni zacząć od mniejszej ilości osób przede wszystkim
        • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:17
          Wiesz, z własnymi dziećmi też wolę najpierw przemyśleć i ustalić różne rzeczy, a potem się odwoływać do zasad niż potem zarządzać kryzysami. Pojadę typową ematką, ale może dlatego moje dzieci nie robią histerii w sklepach, nie robią histerii mijając lodziarnię czy w innych takich sytuacjach bo z góry wiedzą, że np. na lody chodzimy raz w tygodniu. Gospodarze po prostu nie przemyśleli swojej decyzji i nie zastanowili się, co jest dla nich ważne. Bo przecież miało być Bullerbyn.
          • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:37
            Gospodarze po prostu uznali, ze w tej danej chwili jest taka potrzeba. Watpię aby w ogóle na tym myśleli. Z czego: "Mimo negatywnych doświadczeń, w każdej chwili ponownie podjęliby się przyjęcia uchodźców."
          • kotletymielone5 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:23
            Tak, tak tak, wszystkiemu winni gospodarze. A wybuch wojny na ukrainie to WINA NAS WSZYSTKICH. To ta sama narracja. A dzieci, z którymi trzeba spisywać kontrakt przed każdym wyjściem, przed dosłownie każdą czynnością/aktywnością - to jest coś nie tak z nimi lub z rodzicami
            • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:38
              Nie trzeba spisywać żadnych kontraktów, wystarcza jednorazowe ustalenie reguł. Oczywiście jak ktoś woli przy każdym mijaniu lodziarni słuchać jęków i próśb o lody to może, jego sprawa. Ja wolę nakreślić pewne ramy, w jakich działamy: lody jemu raz w tygodniu, w supermarkecie kupujemy jedzenie i środki czystości a nie zabawki itp. Sama nienawidzę działać w warunkach niejasności, niewypowiedzianych oczekiwań i milcząco przyjętych reguł.
              • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:20
                no wlasnie. w art jest ze oni nie dali zadnych zasad - mówili prosili a ci ludzie w ogóle nie rozumieli o co kaman. Gdyby dzieciom zawczasu powiedzieć ze tv to 2h max - posłuchaliby zapewne. Tyle ze znowu wracamy - do różnic kulturowych (i wiekowych!) owszem rodzice powinni się zajac i zarządzić ale jak to zrobić w obcym domu bez książek zabawek i z własnymi problemami na głowie?
                Myśle ze nie ma na świecie dwójki emerytów która z zachwytem przyjęłaby 8 osób najbliższej nawet rodziny i na dłuższa metę była tym zachwycona
        • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:21
          • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:52
            kotletymielone5 napisała:

> Rzygam już odmienianiem słowa "straumatyzowany" przez wszystkie przypadki. W ty
            > m przypadku na końcu straumatyzowani okazali się gospodarze, jak zobaczyli rach
            > unki i zero wdzięczności tudzież zrozumienia. Nawet pies mający niższe IQ niż c
            > złowiek jest lepiej wychowany, bo potrafi okazać wdzięczność komuś kto mu urato
            > wał d...pę

Czy ty ogarniasz, że tacy ludzi zawsze byli i będą. Wśród ukraińców również są ludzie z tzw patologii społecznej, nie nauczeni dbania o porządek czy higienę wokół siebie i wierz ki, że żeby to ogarnąć nie muszę pracować zawodowo.
            Natomiast szkoda, że ty jako osoba aktywna zawodowo nie jesteś w stanie tego pojąć.
          • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:35
            ale ludzie z art nie uważają się za straumatyzowanych specjalnie big_grin jest im przykro ze jedna rodzina musiała się wynieść i ze dzieciaki rozwaliły im rower.
      • bigzaganiacz Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:24

ogóle że wszystkich tam opisanych rzeczy problemem tylko zostawianie brudnych naczyń ale to jest do załatwienia jedną rozmową.

Rozmowy wyjaśniające nie przynosiły rezultatów, ponieważ matki prawie nie mówią po angielsku
        • kotletymielone5 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:26
          Naucz się czytać ze zrozumieniem - teraz nie zdałbyś matury.
    • primula.alpicola Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:10
      "To typowe, że ludzie oglądają w telewizji te straszne obrazy wojny, a potem dość spontanicznie podejmują decyzję: mam miejsce, chcę pomóc, przyjmę ludzi" — mówi Bibi Opiela, ekspertka z organizacji zajmującej się pomocą uchodźcom w Bergisch Gladbach"

Poważnie, to takie typowe..?
      To ja nie rozumiem ludzi. Takie decyzje muszą być solidnie przemyślane i nie każdy nadaje się do tego, żeby długotrwale mieszkać pod jednym dachem z obcymi ludźmi.
      • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:13
        Typowe, typowe, tak samo jak ludzie biorą pieska a potem ojej, bo brudzi, bo szczeka, bo trzeba wychodzić, a taki był biedny na zdjeciu, że serduszko kazało przygarnąć
        • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:38
          • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:41
            O, następna paniusia która zwierzaczkom przypisuje ludzkie uczucia 😆 Tak, pies kocha, okazuje wdzięczność i co tam jeszcze, wcale nie kieruje się instynktami
      • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:28
        • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:43
          No jak ktoś podejmuje ważne decyzje pod wpływem prasy to rzeczywiście, co tu może iść nie tak
        • primula.alpicola Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:50
          Przeczytałam bardzo rozsądny w wymowie wywiad z panią psycholog, właśnie o tym, dlaczego trzeba taką decyzję gruntowanie przemyśleć i dlaczego nie wszyscy się nadają.
          Podżegania nie zauważyłam.
        • nuclearwinter Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:18
          Albo żyjesz w jakiejś specyficznej bańce albo jesteś wyjątkowo miękką fają jeśli byle artykulik w gazecie powoduje u ciebie aż takie poczucie przymusu. W moim otoczeniu większość ludzi owszem, zaangażowała się w pomoc uchodźcom, ale jeśli chodzi o mieszkania - to zaoferowała je jednak chyba mniejszość. Od początku wręcz były nawoływania w mediach, że należy się dobrze zastanowić, czy jesteśmy w stanie podołać takiej pomocy, że potrzeba mieć nie tylko warunki lokalowe, ale i psychiczne, osobowościowe etc. Nie czułam i nie czuję żadnej presji, że "muszę" pomagać. Nie rozumiem natomiast dlaczego, mimo że sam nie chcesz pomóc, to rozpaczliwie próbujesz zniechęcać do tego innych? Ubywa ci coś od tej pomocy czy jak? A jeśli zżerają cię wyrzuty sumienia, że inni pomagają a ty nie, to po prostu idź na jakąś terapię a nie trujesz dupę na forach.
      • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:33
        • sumire [...] 11.05.22, 13:43
          • saszanasza [...] 11.05.22, 13:55
            • saszanasza [...] 11.05.22, 13:56
              • agonyaunt Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:27
                Ciekawe, czy zdążę się podpisać zanim wytnie.

A trolliszcze nie tylko bezduszne, ale i durne. Żeby wpis jednej pańci z internetu nazwać "media krzyczą" to trzeba mieć we łbie siano, i to jeszcze przegniłe.
              • kloi0505 [...] 11.05.22, 15:08
          • nuclearwinter Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:19
            Prawda, wyjątkowo paskudne, małoduszne trollicho.
        • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:44
          A jak się powinni zachować?
        • ichi51e Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:37
          akurat na tym forum podżegania nie zauważyłam wręcz ematki okazały mi dużo zrozumienia gdy pytałam czy można trzymać puste mieszkanie gdy uchodźcy u bram ;D
    • aqua48 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:11

> W ogóle uchodźcy powinni siedzieć w obozach dla uchodźców - tak wynika z artyku
      > łu.

Nie wiem skąd taki wniosek. Ja wyczytałam coś zupełnie innego - mierz zamiary na siły, a oferując komuś potrzebującemu gościnę, zwłaszcza osobom z innego kręgu kulturowego zastanów się na co jesteś w stanie się zgodzić, na co nie i komunikuj to ostatnie wyraźnie i stanowczo domagaj się przestrzegania Twoich zasad. Tyle.
      • kotletymielone5 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:30
        No bo nie czytaj tego co ci usiłują wcisnąć, nie wiem, jak można być tak naiwnym, tylko to co się działo naprawdę. Dziwne tylko, że jak sobie przypomnę, to niecałe 1,5 miesiąca temu naciski na przyjmowanie uchodźców do domu płynęły zewsząd. Szkoda, że teraz tych źródeł nie można pociągąć do odpowiedzialności
        • tenjedennick Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:38
          Nie było żadnych nacisków, tylko dobra wola ludzi chcących pomóc.
        • agonyaunt Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:21
          >Dziwne tylko, że jak sobie przypomnę, to niecałe 1,5 miesiąca temu naciski na przyjmowanie uchodźców do domu płynęły zewsząd.

Co ty chrzanisz? Ktoś cię naciskał? Bo mnie nie. Nie widziałam w mediach nacisków na przyjmowanie, tylko pochwały, że tyle osób angażuje się w pomoc.

I w ogóle to co to za podejście - przeczytałaś jeden artykuł i już chcesz wsadzać ludzi do obozów. W moim otoczeniu ci, którzy gościli sami, problemów nie mieli. Jak ktoś nie myśli, tylko jak baran idzie za tłumem i podejmuje się rzeczy, których nie jest w stanie udźwignąć, to doprawdy trudno mu współczuć.
        • aqua48 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:45

> niecałe 1,5 miesiąca temu naciski na przyjmowanie uchodźców do domu płynęły zewsz
          > ąd.

Naciski na przyjmowanie do domu? Żartujesz sobie? Były prośby o pomoc ale na zasadzie kto może, niech zrobi tyle ile może, jeden kanapki, drugi zupy nagotuje i przywiezie na dworzec, jeśli ma czym, trzeci paczkę z rzeczami da, czwarty udostępni wynajmowane mieszkanie jeśli stoi aktualnie puste, a nie żadne naciski.
    • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:25
      O co ci chodzi? Serio. Wiadomo, że dom rodzinny to nie hotel. Ludzie są jacy są. Dlatego taką pomoc trzeba jednak przemyśleć. Tutaj decyzja była na hura. W stylu: mamy wolne pokoje to czemu nie? Z drugiej strony nadal twierdzą, że decyzji by nie zmienili. Czyli jednak uznali, ze miała ona i dla nich nadal jakiś cel.
      • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:29
        Z całym szacunkiem dla pomagających, jestem za tym aby pomoc była jednak koordynowana przez państwo. Też po to aby nie dawać pożywki populistom, którzy będą zbijać na tym kapitał polityczny i jątrzyć.
      • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:21
        kropkacom napisała:

> O co ci chodzi? Serio. Wiadomo, że dom rodzinny to nie hotel. Ludzie są jacy są
        > . Dlatego taką pomoc trzeba jednak przemyśleć. Tutaj decyzja była na hura. W st
        > ylu: mamy wolne pokoje to czemu nie? Z drugiej strony nadal twierdzą, że decyzj
        > i by nie zmienili. Czyli jednak uznali, ze miała ona i dla nich nadal jakiś cel
        > .

kropka, choćbyś myślała tygodniami to i tak nie przewidzisz, kogo przyjmiesz pod swój dach, bo to często „wychodzi w praniu”.
        • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:33
          No raczej. Tylko co z tego?
          • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:40
            kropkacom napisała:

> No raczej. Tylko co z tego?

No właśnie to, że w panstwie powinny być powołane jakieś instytucje, które będą wiedziały jak postępować w takich przypadkach i przejmą tych ludzi. To powinien być problem instytucji panstwowych a nie ludzi, którzy wykazali się empatią i współczuciem i zaopiekowali się uchodźcami nie patrząc kim są i skąd pochodzą.
            • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:44
              To nie powinien być argument przeciw uchodźcom. A władzom można podziękować przy kolejnych wyborach.
              • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:55
                kropkacom napisała:

> To nie powinien być argument przeciw uchodźcom. A władzom można podziękować prz
                > y kolejnych wyborach.

Ależ ja zupełnie nie opowiadam sie przeciw.autorka wątku usilnie stara się zdyskredytować uchodźcow właśnie w oparciu o zalinkowany artykuł. wskazuje jedynie, że takie rzeczy to nic nadzwyczajnego, bo społeczenstwo ukraińskie jest różne, od zlodziei, poprzez nierobów po ludzi pracowitych i uczciwych.
                • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:01
                  Jak każde inne dodajmy. Nie wszyscy przyjmują pod dach z dobrych pobudek.
                  • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:08
                    kropkacom napisała:

> Jak każde inne dodajmy. Nie wszyscy przyjmują pod dach z dobrych pobudek.

No oczywiście! Pisałam nawet o tym gdzieś niżej. Polacy przyjmują ukrainki a potem każą im płacić seksem.
      • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:37
        • g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:42
          Deklaracje były ignorowane? Może w Niemczech rzeczywiście, oni mają tradycję łapanek 😂 W Polsce nikomu na siłę uchodzcow nie umieszczano w domach.
        • kropkacom Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:43
          Nie galopuj, tak? Namawianie to nie rozkazywanie, Dwa, zrób sobie forumowy rachunek sumienia, czy pod tym nickiem nie napisałeś: to ilu przyjąłeś uchodźców? Ci ludzie z tego artykułu nadal byliby chętni do pomocy. Przy czym nadal uważam, że taką pomoc powinno koordynować państwo.
          • kloi0505 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:32
            Kolega ma w domu Ukrainkę z trójką dzieci. Okazało się, że mąż pani jest kierowcą tira w UE (nie wrócił na Ukrainę tylko cały czas pracuje). Pani przyjechała z Ukrainy wschodniej pod koniec lutego i zamiast wynająć mieszkanie za swoje pieniądze wykorzystała propozycję. Obecnie na sugestie kolegi, że stać ją na usamodzielnienie się a tym samym zwolnienie miejsca komuś bardziej potrzebującemu wzrusza ramionami i twiedzi, że jej dwie koleżanki przebywające u sąsiada też mają mężów w Niemczech a nikt ich nie wyrzuca.
    • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:38
      No ale umówmy się. Ukrainę (zresztą każdy kraj) zamieszkują ludzie o różnym statusie, od tzw „patologii” poprzez bezdomnych, bezrobotnych, utrzymywanych przez państwo, po ludzi zarabiających minimum jak i ludzi, których pozycja społeczna i ekonomiczna przed wojną bardzo dobra. w skrucie bardziej i mniej zaradnych życiowo. Ci wszyscy ludzie stali się nagle uchodźcami, w zasadzie na takich samych warunkach. Na pewno są wśród nich ludzie, którzy przyjmują postawę roszczeniową, bo tacy byli wcześniej. To wyłącznie przypadek, gdzie trafią i komu przysporzą problemów. Tak jest w każdym narodzie.
      • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 12:38
        saszanasza napisała:

> No ale umówmy się. Ukrainę (zresztą każdy kraj) zamieszkują ludzie o różnym sta
        > tusie, od tzw „patologii” poprzez bezdomnych, bezrobotnych, utrzymywanych przez
        > państwo, po ludzi zarabiających minimum jak i ludzi, których pozycja społeczna
        > i ekonomiczna przed wojną bardzo dobra. w skrucie bardziej i mniej zaradnych ż
        > yciowo. Ci wszyscy ludzie stali się nagle uchodźcami, w zasadzie na takich samy
        > ch warunkach. Na pewno są wśród nich ludzie, którzy przyjmują postawę roszczeni
        > ową, bo tacy byli wcześniej. To wyłącznie przypadek, gdzie trafią i komu przysp
        > orzą problemów. Tak jest w każdym narodzie.
        >

* w skrócie!
        • tenjedennick Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:09
          A tak w ogóle czym jest to frajerstwo i na czym na polegać jego koniec?
          • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:19
            tenjedennick napisała:

> A tak w ogóle czym jest to frajerstwo i na czym na polegać jego koniec?

przyjmowanie uchodźców to nie frajerstwo, w ogóle nie wiem dlaczego w tym kontekście takie słowo w ogole występuje. można być „frajerem” na 100 różnych sposobów, natomiast nikt nie jest w stanie przewidzieć kogo przyjmuje pod swój dach. równie dobrze można nazwać frajerkami Ukrainki, które zamieszkały w domach w których za pobyt panowie każą płacić seksem. Tak też bywa w Polsce
            • kotletymielone5 [...] 11.05.22, 13:39
              • tenjedennick Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:42
                No i co z tym końcem?
              • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:44

> Wiesz co? Ogarnij lepiej pracę a nie przesiaduj w necie

Bardzo merytorycznie😁 i jakże na temat
              • stephanie.plum Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:21
                słuchaj, najmę cię na kołcza, już czuję, że gdy będziesz mi doradzać, zaraz stanę na nogi

:~[]
      • stephanie.plum Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:12
        dokładnie...

kiedy czekałam na moich gości, byłam tego w 100% świadoma - że kompletnie nie wiem, na kogo trafię. i mentalnie przygotowana na duuuże problemy.

a że jestem w czepku urodzona, to trafiłam super.

:~)
        • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:41
          stephanie.plum napisała:

>
          > a że jestem w czepku urodzona, to trafiłam super.
          >
          > :~)
          >
          pożycz czepka😈
          • stephanie.plum Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:33
            Tobie - zawsze!

:~)
            • saszanasza Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:40
              stephanie.plum napisała:

> Tobie - zawsze!
              >
              > :~)
              >

Dzięki❤️ Założę i śmignę pracy poszukać. Będę nie dość że mądra to i jeszcze piękna😍😉
    • maly_fiolek Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 13:57
      Moi goście już wyjechali - pojechali do Kanady do rodziny.
      W sumie używali całej infrastruktury - po to jest. Jednocześnie pomagały przy sprzątaniu, remontach, pracach wczesnowiosennych w ogrodzie. Większych scysji nie było, poza początkowymi problemami z utrzymaniem czystości. Niektóre rzeczy troszkę mi przeszkadzały aż do końca, ale dało się żyć. W sumie pozytywnie było smile.
    • po_godzinach_1 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 14:22
      ale właściwie to co cię to obchodzi, nie twój dom, nie twoje pieniądze, nie twoja sprawa, przecież ty żadnych wojennych uchodźców nie przyjmiesz

tak więc może zajmij się sobą

• g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:16
        Ja w ogóle nie wiem, dlaczego tak przeżywa że Niemcy tacy biedni. Jak są koło 70 to chyba łatwo policzyć co robili ich rodzice, prawda? A kotleciara bardzo się przejmuje historią. Wiec ja naprawdę nie rozumiem co ja obchodzi konflikt między jednymi i drugimi mordercami Polaków bo przeciez tak to postrzega. I co nas, Polaków miałoby to obchodzić.
        • po_godzinach_1 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:28
          g.r.uu napisała:

> Ja w ogóle nie wiem, dlaczego tak przeżywa że Niemcy tacy biedni. Jak są koło 7
          > 0 to chyba łatwo policzyć co robili ich rodzice, prawda? A kotleciara bardzo si
          > ę przejmuje historią. Wiec ja naprawdę nie rozumiem co ja obchodzi konflikt mię
          > dzy jednymi i drugimi mordercami Polaków bo przeciez tak to postrzega. I co nas
          > , Polaków miałoby to obchodzić.

że też na to sama nie wpadłam ;-0
      • livia.kalina Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:20
        On tak z katolickiej miłości bliźniego. Jest szalenie zmartwiony ujadaniem NATO, które zirytowało Putina, jak równiez faktem, że cześć Ukraińców uciekła zamiast oczekiwać putinowskich wyzwolicieli i zapładniaczy. Albowiem dla niego nic nie ma większej wartości od życia poczętego.
        • po_godzinach_1 Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:31
          livia.kalina napisała:

> On tak z katolickiej miłości bliźniego.

kotlety to jest on ?

no wiesz co ? mazgai się jak baba

• g.r.uu Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:41
            No właśnie mazgai się jak histeryczny chłop
            • livia.kalina Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:49
              Obstawiam faceta udającego kobietę. Zresztą to jeden z wielu nicków, ten walczący o życie nienarodzone. Jak widać narodzone przedstawia juz niewielką wartość.
    • chococaffe Re: koniec frajerstwa 11.05.22, 15:26
      Jak się cieszę, że nie mam wokół sibie ludzi takich jak ty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka