little_fish 19.05.22, 09:36 Czytały e - matki? Jedna ze zdających WOS zrobiła zdjęcie arkusza i wstawiła do sieci. Wszystkim zdającym w tej szkole unieważniono egzamin. 🤦 Chyba nie lubią już koleżanki.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:40 Ja też, absolutnie. Choć ciekawa jestem motywacji tej dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 Ja też jestem ciekawa Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:43 A jaka motywacje moze miec kretynka? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:46 oj tam oj tam, głupota plus chęć zaistnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:01 wziawszy pod uwagę ze na zdjeciu był tez jej dowód chyba po prostu bezmyslnosc Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:37 Najbardziej to jestem ciekawa motywacji decyzji o zrobieniu zdjęcia ze swoim własnym dowodem obok... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:40 "Szybko, szybko, zanim ktoś zobaczy. Szybko wysyłam." Pięć godzin później, podczas przeglądania galerii: "Motyla noga,kaczy kuper! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:46 Nie wiem, moja koleżanka podczas zdalnego dostała zdjęcie sprawdzianu leżącego na otwarte książce. Wypracowania z wklejoną na dole stopką z adresem translatora też nie były rzadkością. Przyjmujemy wersję optymistyczną, że młodzież jest tak z natury uczciwa, że jak raz w życiu się weźmie za oszukiwanie to nie potrafi tego zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 06:26 Rzeczywiście, jesteście optymistkami 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 12:35 asia_i_p napisała: > Przyjmujemy wersję optymistyczną, że młodzież jest t > ak z natury uczciwa, że jak raz w życiu się weźmie za oszukiwanie to nie potraf > i tego zrobić. > To dołączcie do grupy egzaminów na doscord, messenger itp. Normalnie latają arkusze egzaminacyjne z rozwiązaniami. Można się nie uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 Nie orientuję się w obecnych przepisach maturalnych. Czy to oznacza, że na maturę można wejść z telefonem? Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:42 *to - opisaną przez Ciebie sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:43 Nie można, dlatego unieważniono egzamin. Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadzorującego. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:45 No i dobrze. Powinno jeszcze na poważnie zająć się tymi przeciekami z polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 Za samo wejście z telefonem to chyba unieważnionoby tylko osobie z telefonem i to bez szans na powtórkę. Ale ponieważ arkusz poszedł w świat, to trafiło we wszystkich. Za wniesienie nie można karać zespołu nadzorującego, bo przecież nie przeszukuje on wchodzących na salę. Ale z pewnością trzeba wyjaśnić, jakim cudem nie zauważyli użycia sprzętu na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:32 little_fish napisała: > Za samo wejście z telefonem to chyba unieważnionoby tylko osobie z telefonem i > to bez szans na powtórkę. Ale ponieważ arkusz poszedł w świat, to trafiło we ws > zystkich. > Ale czemu właściwie? Przecież ci, których to dotyczyło byli wtedy już na sali, bez dostępu do elektroniki. Wiec nie mieli szans skorzystać z przecieku. Dlaczego wiec są tez ukarani? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:35 Pojęcia nie mam. Czy są jakieś z góry określone przepisy, czy decyzję podejmuje każdorazowo OKE? Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:40 Też tego nie rozumiem. Jeśli pozostali maturzyści nie mieli przy sobie elektroniki, to nie mogliby dokonać oszustwa przy pomocy tych narzędzi. Na zdrowy rozum, to konsekwencje powinna ponieść osoba, która zrobiła zdjęcie oraz osoby, które miały zadbać o to, żeby maturzyści nie wnieśli na salę elektroniki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:55 szare_kolory napisała: Jeśli pozostali maturzyści nie mieli przy sobie elektron iki, to nie mogliby dokonać oszustwa przy pomocy tych narzędzi. A skad wiadomo ze nie mieli? Skoro ona miala to inni tez mogli. Na zdrowy rozum, to konsekwencje powinna ponieść osoba, która zrobiła zdjęcie oraz osoby, które miały zadbać o to, żeby maturzyści nie wnieśli na salę elektroniki. Zadbac w jaki sposob? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:25 A skad wiadomo ze nie mieli? Skoro ona miala to inni tez mogli. Nie mogli, bo inni nie mieli. Udowodnij, że mieli Przecież podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. Ale jeśli dowód oprzesz na przesłance "mieli, bo mogli mieć", to mogli mieć również maturzyści z tej szkoły na innych przedmiotach. Ba, może nawet w poprzednich latach? Moim zdaniem, należy unieważnić wszystkie egzaminy, gdzie komisja składała się z tych samych osób... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:30 droch napisał: > Nie mogli, bo inni nie mieli. Udowodnij, że mieli Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:41 Póki co w polskim prawie udowodnić trzeba winę... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:47 Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla No przecież tu masz dowód: podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. Co ma do rzeczy, że jakaś inna laska złamała zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:04 droch napisał: > Udowodnij ze nie mieli. Jesli ona nie tylko miala ale takze uzyla > > No przecież tu masz dowód: podpisali oświadczenie, że nie będą mieć. > Co ma do rzeczy, że jakaś inna laska złamała zasady? Ona tez podpisala oswiadczenie wiec nalezy uznac ze nie miala telefonu.🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:05 Jej akurat posiadanie telefonu udowodniono. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:49 mamkotanagoracymdachu napisała: > Ale czemu właściwie? > Przecież ci, których to dotyczyło byli wtedy już na sali, bez dostępu do elektr > oniki. Wiec nie mieli szans skorzystać z przecieku. Dlaczego wiec są tez ukaran > i? To jest regulowane odgórnie. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:58 mari.sol napisał(a): > Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadzorującego. Telefon można wnieść choćby w gaciach. Jak sobie wyobrażasz karanie za to członków zespołu nadzorującego? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:00 Za wniesienie nie, ale ona go użyła robiąc zdjęcia arkusza leżącego na ławce. To już komisja chyba powinna zauważyć Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:04 Przecież zrobienie zdjęcia przez młodzież trwa mgnienie oka, wystarczy że ktoś przed nią wstał by oddać arkusz. PS moja córka szybciej pisze na telefonie niż ja myślę 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:08 Nie wstaje się, żeby oddać arkusz. Poza tym to było niedługo po rozpoczęciu egzaminu - owszem zdjęcie można zrobić szybko, ale trzeba wiedzieć kiedy będzie okazja i wyjąć telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:16 Okoliczności umożliwiające zrobienie zdjęcia tak naprawdę nie są w tej sprawie najwazniejsze , ale najwyraźniej bardziej pasuje Ci zrzucenie winy jedynie na komisję niż przyznanie, że ciała dala przede wszystkim nieuczciwa maturzystka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:23 Nigdzie nie zrzucam winy, jedynie na komisję. Tu masz moje wypowiedzi na ten temat "To trochę też ich wina" "Ale z pewnością trzeba wyjaśnić, jakim cudem nie zauważyli użycia sprzętu na sali." Uważam, że okoliczności są ważne - choćby w kontekście tego w jakim stopniu zn jest odpowiedzialny za tę sytuację. Jak sama nazwa wskazuje, zespół jest po to, żeby nadzorować prawidłowy przebieg egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:40 Jak widać, czasami komisja przegrywa w starciu z nowoczesną technologią i ludzką nieuczciwością. Tak naprawdę oprócz własnych oczu członkowie komisji nie ma żadnych narzędzi kontroli, więc czasami zdarzają się im niedopatrzenia. Uważam, że komisja powinna być bardziej czujna, ale powiedzmy sobie wprost, złapanie tej dziewczyny w momencie robienia zdjęcia niczego by nie zmieniło, bo egzamin i tak zostałby unieważniony (wniesienie na salę urządzenia telekomunikacyjnego). Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Ale wtedy chyba tylko jej. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:50 little_fish napisała: > Ale wtedy chyba tylko jej. Nie tylko jej. Wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:58 W momencie kiedy podczas egzaminu przyłapują jednego ucznia na posiadaniu telefonu, egzamin unieważniają wszystkim? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:08 Wszyskim obecnym na sali, bo nie dopisałam wcześniej. Nie odpowiem Ci czemu, bo nie ja to wymyślałam, nie wiem, co kierowało twórcami przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:30 Nie zawsze, casus budzik, wtedy unieważniono tylko nieszczęśnikowi z budzikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:40 Wyjątki od reguły też się zdarzają, napisałam tylko, jak to wygląda od strony przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:44 A masz linka do tych przepisów? Bo nie potrafiłam tego wygooglać. Nie chodzi mi o artykuły prasowe z opisem jak ktoś oszukiwał i co go spotkało, tylko o konkretne przepisy - w przypadku A robimy B, w przypadku Z robimy X. Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:58 Nie mam, pamiętam z tegorocznego szkolenia przed maturami - jeżeli ktokolwiek wniesie urządzenie mobilne na maturę pisemną i zostanie to stwierdzone już po rozpoczęciu egzaminu, to egzamin jest natychmiast przerywany i wszyscy obecni na sali piszą w innym termine. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:24 Pytanie, czy jest to faktycznie zgodnie z przepisami, czy szkolący był nadgorliwy? Skoro u Asi unieważniono egzamin tylko posiadaczowi Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:30 Taka opcja jest też możliwa - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:33 Zawiniła oczywiście maturzystka i do niej mam/miałabym największe pretensje. Natomiast, czym i jak zawinili inni maturzyści piszący w tej samej sali? Przyznasz, że mniej niż osoby z komisji, które są tam właśnie w celu pilnowania, by egzamin przebiegł zgodnie z zasadami i procedurami. Nieoszukujący maturzyści mają byc ukarani, a komisja wcale, bo? Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:43 A czy ja coś piszę na temat braku kary dla członków komisji? Pewnie są procedury ich ukarania i dyrektor szkoły wyciągnie wobez nich konsekwencje. Pozostali maturzyści oczywiście nie są winni, uważam te zasadę za kretynską. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Tzn. maturzyści piszący z tą kretynką w jednej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:09 Dokładnie. Nie wiem ile osób siedzi w komisji, ale żeby móc poświęcić 100% czasu na obserwację każdego maturzysty jeden członek komisji musiałby mieć pod sobą nie więcej, niż trzech zdających. Zrobienie zdjęcia to kilka sekund, wystarczy, że Iksiński w tym czasie zaszurał krzesłem, Igrekowski chce do kibla, a Zetowski ma atak kaszlu i już uwaga komisji rozproszona. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:20 laura.palmer napisała: > Dokładnie. Nie wiem ile osób siedzi w komisji, ale żeby móc poświęcić 100% czas > u na obserwację każdego maturzysty jeden członek komisji musiałby mieć pod sobą > nie więcej, niż trzech zdających. Zrobienie zdjęcia to kilka sekund, wystarczy > , że Iksiński w tym czasie zaszurał krzesłem, Igrekowski chce do kibla, a Zetow > ski ma atak kaszlu i już uwaga komisji rozproszona. 🤷♀️ 🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:40 Są 2 osoby na sali ,jedna z przodu, druga z tyłu ,nikt nie wstaje. Komisja musi być ślepa , żeby nie zauwazyc użycia telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:25 konsta-is-me napisała: > Są 2 osoby na sali ,jedna z przodu, druga z tyłu ,nikt nie wstaje. > Komisja musi być ślepa , żeby nie zauwazyc użycia telefonu. Są MINIMUM dwie osoby w zespole nadzorującym. Dwie stosuje się najczęściej kiedy jest np od 1 do 3 czy 5 zdających na jednej sali. Powyżej to 3 albo i więcej osób. Siedziałam na sali gdzie zdawało chyba 60 osób i w zespole było nas też coś 6 osób rozumieszczonych w różnych częściach sali. Na maturze nie ma tak że ktos chce do kibla i sobie radośnie wstaje i wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:54 Kiedy to było? W tym roku na 60 osób było nas czworo, na trzydzieści osób dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:43 Chyba, że zrobiła to na samym początku, kiedy komisja chodzi od stolika do stolika i sprawdza poprawność kodowania prac. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:19 little_fish napisała: > Za wniesienie nie, ale ona go użyła robiąc zdjęcia arkusza leżącego na ławce. T > o już komisja chyba powinna zauważyć Ona jak kazdy inna osoba na tej sali mogla uzyc telefonu do skopiowania wlasciwych odpowiedzi.🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:41 Trochę zależy. Jest ten moment, kiedy komisja chodzi po sali i sprawdza poprawność zakodowania arkuszy. To się robi szybko i w absolutnym skupieniu i przedmiotem skupienia w danym momencie jest tylko praca tego maturzysty, któremu to zakodowanie sprawdzasz. W tym momencie mogłaby zrobić zdjęcie i mógłby tego nikt nie zauważyć. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:25 laura.palmer napisała: > mari.sol napisał(a): > > > Moim zdaniem konsekwencje powinni ponieść również członkowie zespołu nadz > orującego. > > Telefon można wnieść choćby w gaciach. Jak sobie wyobrażasz karanie za to człon > ków zespołu nadzorującego? > A to nie ma możliwości wykrycia telefonu inaczej, niż rewizja osobista? A tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczennica, a nie jakiś „haker”? No i… jaka jest właściwie rola „zespołu nadzorującego”, skoro na salę można wnieść zakazane przedmioty, można zrobić zdjęcie i zamieścić je w sieci… Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:30 "tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczennica, a nie jakiś „haker”?" Stąd, że była na tyle inteligentna, że zrobiła zdjęcie arkusza oraz leżącego obok jej dowodu osobistego. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:49 little_fish napisała: > "tak na marginesie: skąd wiadomo, że zdjęcie zrobiła i upubliczniła dana uczenn > ica, a nie jakiś „haker”?" > Stąd, że była na tyle inteligentna, że zrobiła zdjęcie arkusza oraz leżącego ob > ok jej dowodu osobistego. 😉 A, fakt: haker to by ewentualnie swój dowód wkomponował… Jak to mówił Czerepach: „w dobie fotografii cyfrowej zdjęcie nie jest dowodem”. Cofamy się? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:54 Tak, haker dorwał się do jej zdjęcia w niewyjaśnionych okolicznościach oraz do arkusza maturalnego i połączył oba elementy. I wysłał w świat. A dziewczyna nie zaprzeczyła tej sytuacji. No możliwe, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:07 little_fish napisała: > Tak, haker dorwał się do jej zdjęcia w niewyjaśnionych okolicznościach oraz do > arkusza maturalnego i połączył oba elementy. I wysłał w świat. A dziewczyna nie > zaprzeczyła tej sytuacji. No możliwe, oczywiście. Wywołujące dziwne skojarzenia słowo „haker” można zastąpić słowem „ktokolwiek, kto miał możliwość”. Dziwne są te dzisiejsze matury i aż strach ogarnia, że tak dużo od nich zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:11 Nawet jeśli ktoś miał możliwość i powód, to chyba dziewczyna zaprotestowałaby w takiej sytuacji, nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:32 A jakie są te możliwości? Maturzyści wchodzą na salę, zespół ma możliwość zapytać, czy mają urządzenia elektroniczne, można je zdeponować w innym pomieszczeniu, można sprawdzić, czy maturzysta nie ma w rękach zakazanego sprzętu, ale nie da się sprawdzić czy nie ma go w kieszeni bez rewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:42 daniela34 napisała: > A jakie są te możliwości? Maturzyści wchodzą na salę, zespół ma możliwość zapyt > ać, czy mają urządzenia elektroniczne, można je zdeponować w innym pomieszczeni > u, można sprawdzić, czy maturzysta nie ma w rękach zakazanego sprzętu, ale nie > da się sprawdzić czy nie ma go w kieszeni bez rewizji. Chyba, że dysponuje się urządzeniem elektronicznym, wykrywającym inne urządzenia elektroniczne. Regulamin powinien określać zasady postępowania w przypadku wykrycia. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:46 Nie dysponuje urządzeniem elektroniczym do wykrywania urządzeń elektronicznych. Gdyż CKE nie zakupiła takich urządzeń i nie wyposażyła w nie komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:57 daniela34 napisała: > Nie dysponuje urządzeniem elektroniczym do wykrywania urządzeń elektronicznych > . Gdyż CKE nie zakupiła takich urządzeń i nie wyposażyła w nie komisji. To CKE powinna ponieść karę. Zbiorowa odpowiedzialność to ostatnia rzecz w zaistniałej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:01 Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nieprawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że nie wyposażył sądu w wariograf. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:13 daniela34 napisała: > Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony > sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nie > prawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że > nie wyposażył sądu w wariograf. Ok. Zgadzam się, ale TYLKO ta dziewczyna. A nie również kilkoro z tych, którzy „mogli” skorzystać na jej oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:19 A tu zgoda-jest zasadnicza różnica pomiędzy unieważnieniem egzaminu całej grupie, bo w pracach widać, że są niesamodzielne (np.20 uczniów ma ten są błąd w tym samym miejscu obliczeń), a tym, że ktoś zrobił zdjęcie pracy i wrzucił. Z okoliczności widać, że to raczej efekt nienachalnej bystrości dziewczęcia a nie spisku: zrobię zdjęcie, wyślę do Kowalskiego, Kowalski rozwiąże i odeślę odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:18 daniela34 napisała: > Nie, nie CKE powinna ponieść karę tylko dziewczyna, która wniosła niedozwolony > sprzęt. Jak świadek pouczony o odpowiedzialności za fałszywe zeznania zezna nie > prawdę, to też nie wymierzamy kary sędziemu ani ministrowi sprawiedliwość, że > nie wyposażył sądu w wariograf. Ale nie każemy też wtedy wszystkich siedzących na sali, czy rodziny kłamiącego świadka, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:20 Ależ zgoda. Mnie się ta zbiorowa odpowiedzialność nie podoba. Wypadałoby jednak wykazać, że w jakikolwiek sposób inni skorzystali na głupocie koleżanki. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:37 daniela34 napisała: > Ależ zgoda. Mnie się ta zbiorowa odpowiedzialność nie podoba. Wypadałoby jednak > wykazać, że w jakikolwiek sposób inni skorzystali na głupocie koleżanki. Dokładnie to miałam na myśli. To zbyt gruba akcja, o zbyt daleko idących konsekwencjach, żeby tak sobie beztrosko udupić wszystkich zdających, przez jedną, niewątpliwie nienachalnie bystrą damessę i plus nieuwagę komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:05 CKE powinno ponieść karę? Chyba się z koniem na łby pozamieniałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:49 grey_delphinum napisał(a): > CKE powinno ponieść karę? > > Chyba się z koniem na łby pozamieniałaś... Regulamin matury nie przystaje do dzisiejszych realiów. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:58 Ale zakładamy, że do egzaminu dojrzałości podchodzą idioci? Ludzie z upośledzeniem umysłowym? Naprawdę dorosłego człowieka będziemy kontrolować jak pięciolatka? To co stawiamy bramkę jak na lotniskach czy rewizja osobista i rozbieranie się do "majtek"? Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:42 arwena_11 napisała: > Ale zakładamy, że do egzaminu dojrzałości podchodzą idioci? Ludzie z upośledzen > iem umysłowym? > Naprawdę dorosłego człowieka będziemy kontrolować jak pięciolatka? To co stawia > my bramkę jak na lotniskach czy rewizja osobista i rozbieranie się do "majtek" > ? Wygląda, że w Ciechanowie zastosowano zasady postępowania jak w przypadku strzelaniny. Ktoś wnosi na salę broń ( zakazane, ale przecież nie będziemy kontrolować…). Winien jest ten, który użył broni, a inni z tej sali mogą zdawać w następnym terminie… Odpowiedz Link Zgłoś
muireade Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:54 czanka napisała: > Chyba, że dysponuje się urządzeniem elektronicznym, wykrywającym inne urządzeni > a elektroniczne. Tak, zwłaszcza w polskiej szkole XD Odpowiedz Link Zgłoś
ayanna Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:32 A po co jest policja, skoro i tak są złodzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
bluea.nne Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:39 Dlaczego? Zespół nadzorujący informuje, że nie wolno wejść z telefonem na salę. Innych uprawnień nie ma, czyli nie dokonuje rewizji... Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:50 ale dziewczyna musiała wyjąć ten telefon, żeby zrobić zdjęcie, a zespół nadzorujący tego nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:56 pytanie czy można wejść z aparatem fotograficznym? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:38 Nie można, dyrektorka bardzo nas uczulała, żeby broń boże nie wpuszczać pana z lokalnej gazety po rozdaniu arkuszy, żeby sobie zrobił zdjęcie, ak ładnie siedzą z arkuszami. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:45 Chryste, idiotka czy sabotażystka? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 Stawiam, że idiotka. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:48 No kurde, ja bym się skłaniała raczej ku tej drugiej opcji Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:54 Ciężko uwierzyć w takie siano w głowie (sprawdzić czy nie wychowanka Fogito), ale jednak obstawiam idiotkę... Choć gdyby to był saboraż, to faktycznie, "Carrie" wymięka. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:47 A jakie konsekwencje czekaja ta kretynke? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:49 Ona chyba nie może podejść do tego drugiego terminu. Czy jakieś prawne konsekwencje jej grożą to nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:27 Może proces cywilny ze strony innych uczniów o odszkodowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:26 E tam odszkodowanie. Zadośćuczynienie za zabicie marzeń i planów Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:28 To chyba trzebaby udowodnić to zabicie marzeń i planów.. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:42 abecadlowa1 napisała: > E tam odszkodowanie. Zadośćuczynienie za zabicie marzeń i planów lucrum cessans Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:52 Szkoda, że nie wyłapali, że wnosi telefon na salę i nie wywalili jej przedtem. Dlaczego wszyscy zdający mają maturę w plecy właściwie...? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:55 Bo sprawa wypłynęła chyba już po zakończeniu egzaminu i nie ma pewności, że nikt nie skorzystał z tego przecieku. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:00 A to zdjęcie wysłała w trakcie egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:03 Zakładam sekwencję: kończę pisać - robię ukradkiem fotę - oddaję arkusz, wychodzę - krzyczę ALE ŁATWE BYŁO - wrzucam na tiktoka zdjęcie z hasztagiem #ipomaturze Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:11 albo #siadamdomatury #trzymajciekciuki zaraz na początku Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:13 Może ją zaćmiło, nie wiem, emocje potrafią tak dojechać młodą osobę. W sensie - czy kogoś tak bemyślnego by dopuszczono do matury? W dodatku z WOS? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:02 Jak mój mąż zdawał egzaminy po aplikacji - ostatniego dnia egzaminów, 15 minut przed zakończeniem padło pytanie od pilnujących "czy ma ktoś z państwa telefon przy sobie". Zgłosiło się kilka osób - tym osobom unieważniono wszystkie egzaminy i powiedziano do widzenia za rok. O tym, że telefonów nie można wnosić - było wiadomo - bo wytyczne znane wszystkim ( włącznie z tym jak ma być przygotowany komputer ). Ale, że ktoś w ogóle się przyznał, nawet jak wniósł ( bo zapomniał zostawić w szatni/domu ) - to po cholerę sie przyznawał. Przecież go nie rewidowali. Jedna dziewczyna wpadła w histerię - bo to było chyba jej 4 podejście do egzaminu radcowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:13 > Jedna dziewczyna wpadła w histerię - bo to było chyba jej 4 podejście do egzaminu radcowskiego. No sorry, ale jeśli ktoś podchodzi czwarty raz do egzaminu, tym bardziej z dziedziny prawa, i nie jest w stanie ogarnąć zasad na nim obowiązujących, to zdecydowanie powinien zrezygnować z dalszych prób. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:15 No też nam się tak wydawało - odsiali idiotów nie nadających się do tego zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:18 No to musiała wyjść przed czasem, bo OKE argumentowała, że ta informacja mogła mieć wpływ na przebieg egzaminu. Gdyby wrzuciła po 12, to być może konsekwencje spotkałyby tylko ją Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:47 No to musiała wyjść przed czasem, bo OKE argumentowała, że ta informacja mogła mieć wpływ na przebieg egzaminu. Gdyby wrzuciła po 12, to być może konsekwencje spotkałyby tylko ją No ale jak inni piszący skorzystali? Mieli przed sobą arkusz z tymi pytaniami w tym samym czasie co publikująca w necie. Dla kogo ona publikowała? Były różne godziny rozpoczęcia egzaminu? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:05 Przypuszczam (to tylko moje przypuszczenia) że obawy dotyczyły ewentualnej informacji zwrotnej. I tego, czy dotarła ona wyłącznie do uczennicy wrzucającej zdjęcie czy również innych uczestników egzaminu (wracamy do zorganizowanej grupy przestępczej) Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:11 No racja, może publikowała by zyskać odpowiedzi. To oznacza, że w trakcie egzaminu mogła korzystać z komórki. Kurczę, nawet na sali gimnastycznej do wyłapania. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:31 No korzystała - jakoś to zdjęcie zrobiła i wysłała przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:32 Około 9.40 zdjęcia arkusza latały po Twitterze i Discordzie, więc bardzo prawdopodobne, że nie zdążyła jeszcze opuścić sali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:36 A z pewnością nie opuściła jej większość zdających... Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:44 Mało tego, jak pisano geografię to zdjęcia arkusza również były w sieci. Dzisiejsza fizyka też już jest. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:01 Wydawało mi się to niemożliwe, bo przecież - w teorii - wszyscy siedzą na tej sali i piszą egzamin, nie mając przy sobie telefonów, a więc i możliwości sprawdzenia społecznościówek, w których hula zdjęcie arkusza poza tymi, którzy z sali już wyszli, no cóż - twarde prawo, ale prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:05 W teorii. W praktyce okazało się że jedna ze zdających nie dosyć że miała przy sobie telefon, to jeszcze zdołała nim niezauważenie zrobić zdjęcie Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:10 Dla mnie to jednak bez sensu. Dlaczego koledzy z tej samej sali muszą ponieść konsekwencje. Przecież ich sytuacja jest taka sama jak maturzystów piszących egzamin w sąsiedniej (czy jakiejkolwiek innej) szkole. Bardziej winna jest komisja, która nie zauważyła użycia telefonu Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:12 Komisja pila kawe 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:13 Ponieważ na tej sali doszło do zaniedbań i nie można wykluczyć, czy ktoś poza tą dziewczyną nie miał telefonu. Wiem, cholernie niesprawiedliwe wobec uczciwie piszących. Młodzież wściekła, zwłaszcza że podobno egzamin nie był trudny w ich odczuciu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:37 Jakby to spotkało mojego dziubdziusia, to nie wiem, do sądu bym chyba tę komisję z dudy pozwała. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:42 Ja nie mam pojęcia co bym zrobiła. W sądzie pewnie niewiele by się ugrało... Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:02 Dlaczego komisję, a nie durne dziewuszysko? Jest dorosła, o zakazie wnoszenia telefonówna egzamin wiedziała. Gdyby jej zasądzić odszkodowania dla wszystkich tych osób, którym przepadnie rekrutacja na studia, to może w przyszłości jeden z drugim zastanowiłby się przed zrobieniem podobnego numeru. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:08 A czemu ma im przepaść rekrutacja? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:11 Tak jest napisane w artykule na stronie radia zet. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:13 Hmm, chyba ktoś coś chlapnął, nie do końca z sensem Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 16:00 Ja czytałam, że wyniki egzaminu poprawkowego obiecano om w tym samym terminie co normalnie zdający Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 16:16 Zawsze wyniki drugiego terminu są razem z tymi z pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:58 Przecież osoba z unieważnionym egzaminem nie ma drugiego terminu ani poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:08 Ale to dotyczy tylko tej dziewczyny, która wrzuciła zdjęcie do sieci. Reszta maturzystów ma (wg artykułu) zdawać egzamin 7 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:22 Nie rozpędzaj się tak z ocenianiem komisji, bo najprawdopodobniej komisja zrobiła dokładnie to, co miała w procedurach. Czyli po rozdaniu prac punkt o dziewiątej poprosiła uczniów o rozcięcie arkuszy, sprawdzenie ich kompletności i zakodowanie, a następnie sprawdziła poprawność zakodowania prac. I w tym momencie, kiedy członkowie komisji pochylali się nad kolejnymi pracami i sprawdzali, gdzie są nalepki, pesele i kody, dziewczyna zrobiła zdjęcie. Zapewne nie całego arkusza, bo to za mało czasu, ale pojedynczej strony w ramach popisu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:25 Dlatego pisałam, że ważne jest zbadanie w jakich okolicznościach doszło do tego zdarzenia. Jeśli było tak, jak mówisz, to może warto zastosować jakieś dodatkowe środki/procedury żeby na przyszłość takie rzeczy nie miały miejsca. Nie wiem, dodatkowa osoba, która nie sprawdza kodów tylko kontroluje całość sali. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:27 No i pewnie tak zrobią, tylko niech się potem nikt nie dziwi, że matura która miała się zacząć o 9 zaczęła się kwadrans po. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:37 little_fish napisała: > Dlatego pisałam, że ważne jest zbadanie w jakich okolicznościach doszło do tego > zdarzenia. Jeśli było tak, jak mówisz, to może warto zastosować jakieś dodatko > we środki/procedury żeby na przyszłość takie rzeczy nie miały miejsca. Nie wiem > , dodatkowa osoba, która nie sprawdza kodów tylko kontroluje całość sali. Właśnie tak. Ale... Najpierw należałoby odpowiedzieć na pytanie: Czy członkowie Komisji to nauczyciele z tej szkoły, czy zupełnie przypadkowi, tak jak w przypadku sprawdzania zakodowanych prac? Bo niektórym może bardziej zależeć na pozytywnych wynikach... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:40 Ale odpowiedź na to pytanie znają wszyscy - z danej szkoły są wszyscy nauczyciele minus jeden, ten jeden z innej szkoły, żeby tym z tej szkoły patrzył na ręce. Litości, przecież gdyby to był ktoś spoza szkoły, to trzeba by mu było zapłacić. A tak to się nie płaci, bo to są podobno "zajęcia opiekuńcze". Że nad ludźmi niebędącymi już uczniami danej placówki to najwyraźniej szczegół. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:46 Dokładnie. Zawsze jest jeden z obcej szkoły. Reszta z własnej Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:21 Sprawdzanie kodów, peseli itp. to idealny moment na nielegalne działania; więc sorry, ale komisji włos z głowy nie spadnie, wybronią się. A za rok w procedurach będzie o jeden punkt więcej: nalepki, pesele i kody sprawdza połowa komisji, a druga połowa pilnuje przestrzegania procedur przez uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
bajgla Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:37 primula.alpicola napisała: > Sprawdzanie kodów, peseli itp. to idealny moment na nielegalne działania; więc > sorry, ale komisji włos z głowy nie spadnie, wybronią się. Ale dlaczego nie, skoro źle zorganizowali swoją pracę, tak że ten moment na nielegalne działania był? Nie wszyscy musieli przecież sprawdzać te kody itd. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:50 A właściwie co grozi komisji, która niedopatrzyła? Pytam serio, bo nikt nam nigdy nie powiedział. Obniżą motywacyjny, dadzą naganę, nie wezmą za karę do pilnowania w kolejnym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:28 Powiem tak, gdyby mi ktoś o coś, co w zakres moich obowiązków wchodzi na bardzo naciąganej zasadzie (bo mam w umowie ten luźny zapis o pracy na rzecz szkoły, ale z zastrzeżeniem, że chodzi o prace związane z uczniami szkoły, a maturzyści są absolwentami) próbował dawać naganę, skończylibyśmy w sądzie pracy. I nagle by się okazało, że albo trzeba zmienić umowy albo za pilnowanie matur jednak płacić. To trwa na tej zasadzie, na jakiej trwa, bo nikomu się nie chce robić dżihadu o kilka godzin w roku, ale tak naprawdę to podstawy do tego, żeby nauczyciele pilnowali matury w ramach swoich podstawowych umów są mniej więcej takie, jak to, żeby w ramach tych umów myli w szkole podłogi. Karę w postaci niepilnowania w kolejnym roku przyjmę z należytą pokorą Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 12:24 Otóż to, Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 22:05 Gorzej, bo może się okazać, że jak za nieprawidłowości jest kara w postaci wykluczenia ze wszystkich komisji w przyszłym roku (albo, borze szumiący, jezce lepiej jak przez 5 lat!) to we wszystkich komisjach jakieś nieprawidłowości się pojawią, bo że w każdej (dobra, niech będzie, prawie każdej) komisji jest chociaż jeden nauczyciel, który chętnie tego wątpliwego zaszczytu się pozbędzie to można obstawiać w ciemno Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 15:19 Jeden??? Nie ma żadnych plusów siedzenia w komisji maturalnej. Żadnych. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 23.05.22, 00:41 Chociaż jeden nie oznacza, że nie może być ich więcej Wolałam tak asekurancko, żeby mi tu zaraz jakaś nie wyleciała, że ma kuzynkę, która lubi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:25 Ponieważ na tej sali doszło do zaniedbań i nie można wykluczyć, czy ktoś poza tą dziewczyną nie miał telefonu. Dobrze, że całego miasta nie skazali na więzienie. Bo też mogli skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:23 A to z tego powodu nie należałoby unieważnić tego egzaminu wszędzie? Jakie większe możliwości skorzystania z przecieku miała osoba pisząca w tej samej sali? ODIR, ona to opublikowała w internecie, a nie powiesiła na ścianie toalety? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:00 droch napisał: > A to z tego powodu nie należałoby unieważnić tego egzaminu wszędzie? Jakie więk > sze możliwości skorzystania z przecieku miała osoba pisząca w tej samej sali? No dokładnie tak - skoro uważamy odpowiedzialność zbiorową za rozwiązanie, to wszyscy piszący w całej Polsce mieli identyczne możliwości skorzystania z faktu, że panna z Ciechanowa wrzuciła foto arkusza do sieci. Skąd przypuszczenie, że bardziej prawdopodobne, iż skorzystała na tym koleżanka dwa rzędy dalej, a nie umówiona osoba zdająca w Gdańsku czy Świebodzinie, której "pomocnik" czekał na zdjęcia w necie, a potem przyslał odpowiedzi? Jeśli ktoś chce unieważniać egzamin na podstawie fantazji bez dowodów komukolwiek innemu niż maturzystce wrzucajacej foto, to niby czemu tylko tym z jednej sali w całej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:39 "Szkoda, że nie wyłapali, że wnosi telefon na salę i nie wywalili jej przedtem." Nie wolno przeszukiwać uczennicy. Uczennica została poinformowana o zasadach tej gry wiele miesięcy przed egzaminem, podpisała nawet oświadczenie, że się zapoznała. Mogła też w każdej chwili przeczytać regulamin jeszcze raz, i kolejny raz, bo jest dostępny w internecie. Możliwe, że przed wejściem na salę jeszcze uczennicę zapytano czy chce zdeponować telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:39 Ja raczej mialam na mysli sytuację: wyłapują, że panna wyciąga telefon z kieszeni i dziękują jej za udział. Ale, w świetle powyższych rozważań jest już po butach, bo samo wniesienie sprzętu na salę mogło być uznane za czynnik krytyczny? Z tego byłby ładny scenariusz, thriller społeczny. Ciekawe czy dziewczyna musi wracać w obstawie do domu... Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 09:59 Jeszcze jedno pytanie: a jak to jest z wiedzą maturzystów na temat zasad egzaminu? Są informowani o tych zasadach ustnie, czy dostają jakieś materiały? Czy istnieje możliwość, że maturzystka będzie się broniła, że nie zdawała sobie sprawy, że nie można robić takich rzeczy? (wiem, kuriozalne tłumaczenie, ale robienie zdjęcia arkusza i wysyłanie w świat też jest kuriozalne 😏) Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:06 Zartujesz? Zasady zalaminowane powinny byc stolach, a komisja oprocz tego powinna poinformowac werbalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:08 Nie, zasady są przedstawione wcześniej. Na salę nie wolno wejść z telefonem - informacja leżąca na stole jest spóźniona Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:09 Serio uważasz, że pytanie było skierowane do osoby mieszkającej na stałe w UK? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:11 Jak widac w Polsce zasady sa a moze nie sa przedstawione wczesniej, a jak kogos nie bylo gdy informowali to powie ze nie wiedzial.🤣🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:15 ritual2019 napisał(a): > Jak widac w Polsce zasady sa a moze nie sa przedstawione wczesniej, a jak kogos > nie bylo gdy informowali to powie ze nie wiedzial.🤣🤣🤣🤣 No tylko że nie, więc możesz już przestać bredzić 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:25 Ale co widać? Gdzie widać? Z samego rana jesteś wstawiona? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:42 Najma, na litość, to jest egzamin maturalny, a nie dla przedszkolaków. Jak ktoś nie umie ogarnąć zasad, o których się tłucze przez co najmniej 3 miesiące przed maturą, to może jednak nie powinien jej zdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:59 arthwen napisał(a): > Najma, na litość, to jest egzamin maturalny, a nie dla przedszkolaków. Jak ktoś > nie umie ogarnąć zasad, o których się tłucze przez co najmniej 3 miesiące prze > d maturą, to może jednak nie powinien jej zdawać. Jak widac nie potrafia ogranac, nie tylko zasad, ubioru takze 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pepitka_bc Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 22:46 Dlaczego każdy wpis okraszasz rechotem? 😲😲😲 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 22:50 Pewnie jej się wydaje, że jest zabawna 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:16 maslova napisała: > Serio uważasz, że pytanie było skierowane do osoby mieszkającej na stałe w UK? Hyhy Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:44 A dziubdziusie I ich rodzice nie podpisują wcześniej formularza, że zapoznali się z zasadami? Coś mi chodzi po głowie, ze podpisywałam jakiś papier na zebraniu, a córka na wychowawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:14 maslova napisała: > Jeszcze jedno pytanie: a jak to jest z wiedzą maturzystów na temat zasad egzami > nu? Są informowani o tych zasadach ustnie, czy dostają jakieś materiały? Czy is > tnieje możliwość, że maturzystka będzie się broniła, że nie zdawała sobie spraw > y, że nie można robić takich rzeczy? (wiem, kuriozalne tłumaczenie, ale robieni > e zdjęcia arkusza i wysyłanie w świat też jest kuriozalne 😏) Podpisują wlasną ręką kilka miesięcy wcześniej, ze zostali poinformowani i zapoznali się z zasadami przedstawionymi na kilku stronach tekstu. Za niepelnoletnich oświadczają i podpisują także rodzice. Nie jest tak, że raz czy dwa im tylko ktoś napomknie (albo i jie) "drogie dzieci, ale nie robcie tak bo to źle i wam mogą unieważniić egzamin". Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:45 No właśnie!! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:20 Hłe, hłe, hłe. Pilnowałam na kilkunastu egzaminach. Zasady były znane, dostępne na stronie internetowej, omawiane na zajęciach, omówione na początku egzaminu. "Proszę nie podpisywać kart tylko zakodować je peselem." Rozdajemy karty. Jeszcze nie zdążyłam rozdać na tyłach sali, a na przodzie już ktoś zgłaszał, że się pomylił i podpisał. Na zajeciach: "Proszę mieć czyste kodeksy, bez dopisków, uwag, gloss itd. Kodeksy w trakcie egzaminu będą sprawdzane." Egzamin: kodeksy upstrzone uwagami. Odbieramy kodeks: scena rozpaczy rodem z telenoweli południowoamerykańskiej. Dorośli ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:08 Na egzaminie radcowskim mojego męża - kilka osób wniosło telefony ( a zasady są bardzo jasne i szczegółowe ) i żeby było śmieszniej - przyznali się do tego, bo pilnujący zapytał się czy ktoś ma telefon - 15 minut przed zakończeniem ostatniego egzaminu ( 4 dniowy maraton ). Unieważniono im egzaminy. Do tej pory wszyscy się dziwią jak można być takim idiotą i się przyznać do wniesienia telefonu. I też mówimy o dorosłych osobach. Bliżej 30 niż 20. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:10 Myślę, że zadziałali zaskoczenie. Byli skupieni na egzaminie, nie myśleli o telefonach. Odpowiedzieli odruchowo myśląc, że ktoś potrzebuje telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:26 Na etapie przyznania się masz pewnie rację- zadziałali automatycznie. Na etapie wcześniejszym, czyli wniesienia telefonu na salę, niestety przypiszę im złe intencje- podejrzewam, że egzamin męża arweny był podobnie zorganizowany do mojego. Nie ma możliwości, żeby ktoś wniósł telefon przez zapomnienie/roztargnienie. Każdy przy drzwiach spowiadał się z tego, czy ma telefon i go deponował. W przypadku studentów to też dwie kwestie-podpisanie się na karcie, która na być zakodowana, to kwestia stresu i automatyzmu. Wniesienie popisanego kodeksu to jest próba "a nuż się uda i nie sprawdzą." Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:31 Tak, chodziło mi o przyznanie się przez zaskoczenie. Nie o wniesienie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:34 Coś w tym jest. Mój mąż zostawił telefon w domu. Ale fakt, mówił że komisja przed wejściem zbierała i często mówiła, żeby sprawdzić kieszenie czy na pewno nie ma się telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:38 Przez zaskoczenie to można wnieść na ustny. W sensie siedzi grupa przed drzwiami i dyskutuje. Wchodzący podają telefon koledze - i tu można przez roztargnienie włożyć do kieszeni. Ale na pisemnym? Mój syn trzy egzaminy pisał sam w sali, to jeszcze przed wyjściem mu zawsze przypominałam, żeby pamiętał o oddaniu telefonu - w grupie trudniej to przegapić Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:51 arwena_11 napisała: > Coś w tym jest. Mój mąż zostawił telefon w domu. Ja nie zostawiałam, bo jednak chciałam móc chociaż zadzwonić po ojca występującego w roli taksówkarza (walizka książek plus torba z laptopem). Ale fakt, mówił że komisja prz > ed wejściem zbierała i często mówiła, żeby sprawdzić kieszenie czy na pewno nie > ma się telefonu. A weź- każdego dnia siedział Cerber ukryty w ciele miłego Pana Mecenasa, każdego aplikanta odnotowywał, sprawdzał tożsamość, spisywał nr dowodu osobistego i odbierał tekefon (I o ile pamiętam telefon był opisywany, żeby ktoś nie podmienił). Nie było ludzkiej siły, żeby ktoś zapomniał ten telefon zostawić komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:06 Tylko jak się wnosi nielegalnie - to qrcze trzeba myśleć. A nie radośnie podnosić łapkę - ja mam telefon. 4 dni egzaminów po kilka godzin dziennie i na ostatniej prostej tak wpaść? To rzeczywiście zawód nie dla nich. Na szczęście nie anulowali egzaminów wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:09 Czy było dramatycznie mdlane? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:16 W każdym razie słaniali się, chwytali naprzemiennie: za głowę i za serce, walili w piersi aż dudniło, że ONI BY NIGDY 😀 Oczywiście sprawę rozwiązałoby ograniczenie egzaminu do części testowej i zakazanie używania kodeksów, ale tu trwaliśmy w uporze: w pracy zawodowej prawnik nie rozwiązuje testów i egzamin testowy nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:41 daniela34 napisała: > W każdym razie słaniali się, chwytali naprzemiennie: za głowę i za serce, walil > i w piersi aż dudniło, że ONI BY NIGDY 😀 Boże, słabo mi z zażenowania. Dorośli ludzie. Nie jeden. Więcej. Jednak brak poczucia obciachu czyni życie barwniejszym Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:53 Czasem niestety studenci bywali bardzo bezobciachowi. Wspominałam już tu studentkę, która w ciągu roku wybiła w pień całą rodzinę. Z okazji każdego kolokwium u Malinowskiej był pogrzeb. Doszło do tego, że się bałam im terminy ustalać, bo życie jakiegoś Malinowskiego natychmiast było zagrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:57 Bo Ty taka pamiętliwa jesteś... Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:03 Przyznam, że ją pamiętam, bo jeszcze nikt tak bardzo się nie starał zrobić ze mnie idiotki, a ja naprawdę byłam do rany przyłóż (a zakażenie murowane 😉). Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:28 Maturzystom tłucze się do głowy co wolno, czego nie. Dlugo przed egzaminem i bezpośrednio na sali. O telefonach trąbi się non-stop, ale nikt nikogo nie przeszukuje W moim mieście maturzyście odezwał się podczas egzaminu budzik i przypominanie tego przez parę lat powodowało, że jednak telefony oddawali. Już po wejściu na salę i po stwierdzeniu, że się go nie ma. Tak było parę jat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:52 Nie ma takiej możlilwość, to jest pierwsza gadka jaką słyszą po wejściu na salę + mają chwilkę na wyniesienie telefonów "gdyby ktoś zapomniał". Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:59 Na egzamin ósmoklasisty też bez telefonu, wychowawca powtarza na każdym zebraniu, żeby pamiętali o ważnej (podstemplowanej) legitymacji i żeby NIE zabierali telefonów. Dzieciakom też w kółko tłucze o telefonach. Uważam, że ta panna wyjątkowo durna. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:06 Durna, albo chciała być cwana. Nadal nie wiadomo z jakich powodów i w jakim celu ona to zdjęcie wrzuciła do sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:11 Nie rozumiem logiki unieważniania matury innym zdającym. Ona zrobiła zdjęcie już na maturze (pisemnej): czyli inni zdający i tak już te arkusze widzieli, bo mieli je przed sobą (można by było co najwyżej unieważnić tym co zdawali w późniejszych godzinach - w tej i innych szkołach). Decyzja podjęta histerycznie i jak dla mnie powinno się teraz "unieważnić" umowę o pracę osobie, która ją podjęła. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:16 Nikt nie zdawał w późniejszych godzinach. Decyzja zapewne spowodowana była tym, że na sali było niedozwolone urządzeniem i nijak nie można teraz dowieść, że było jedyne... Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:19 little_fish napisała: > Nikt nie zdawał w późniejszych godzinach. > Decyzja zapewne spowodowana była tym, że na sali było niedozwolone urządzeniem > i nijak nie można teraz dowieść, że było jedyne... Tak, o tym mówiłam. No, poraża mnie trochę ta odpowiedzialność zbiorowa, to bardzo gruba decyzja i zastanawiam się, jak tło wyglądało. No i chętnie bym się dowiedziała, jakie konsekwencje wyciągnięto wobec komisji także. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:23 O tak, też jestem ciekawa co z zespołem nadzorującym. To trochę też ich wina. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:04 little_fish napisała: > O tak, też jestem ciekawa co z zespołem nadzorującym. To trochę też ich wina. Trochę? Błagam, na kilku matura j pilnowałam swego czasu, nawet na dużych salach i jak się pilnuje to cholera KAŻDY inny ruch zdającego niż praca z arkuszem jest od razu widoczny. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:11 No wiesz, wyżej dziewczyny piszą, że można nie zauważyć, bo zrobienie zdjęcia to sekundy... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:14 No nie wiem - trzeba uaktywnić telefon, wejść w aparat, zrobić zdjęcie, wysłać. To nie jest sekunda a obstawiam, że telefon też nie był jak dla szpiega. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:17 No i żeby zrobić zdjęcie arkusza (czytelne) trzeba ten telefon unieść, a nie trzymać na kolanach Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:20 little_fish napisała: > No i żeby zrobić zdjęcie arkusza (czytelne) trzeba ten telefon unieść, a nie tr > zymać na kolanach Dokładnie. A jak na sali jest 10 czy nawet 40 osób pracujących w jeden i ten sam sposób to do cholery KAŻDY ruch odbiegający od normy widać. Sięganie do kieszeni też. Mało tego, maturzyści mogą wnieść na salę chusteczki np ale muszą być w nowej paczce i leżeć na ławce cały czas. Nie ma że sobie delikwent do kieszeni sięgnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:01 Tak, ale są 3 minuty, kiedy nie patrzysz. Patrzysz tylko w kolejne prace, czy wpisał kod, pesel, nakleił naklejkę. Właściwą, a nie tą z imieniem i nazwiskiem. Jak ktoś wie, że te 3 minuty będą - a dziewczyna była już przynajmniej po trzech egzaminach - to może ten czas wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:26 > No, poraża mnie trochę ta odpowiedzialność zbiorowa, to bardzo gruba decyzja i > zastanawiam się, jak tło wyglądało. No i chętnie bym się dowiedziała, jakie kon > sekwencje wyciągnięto wobec komisji także. > Uważam, że uwalenie terminu wszystkim z sali jest zwyczajnie niesprawiedliwe - w końcu nawet przy podejrzeniu o morderstwo istnieje domniemanie niewinności i nikogo nie skazują za sam fakt, że w krytycznym momencie był w pobliżu. Jeśli ktoś tu powinien być pociągnięty do odpowiedzialności, to wyłącznie komisja, która nie dopełniła obowiązków (czy było to trudne, co powinna robić i jakie wnioski na przyszłość z tego wynikają, to inna sprawa). Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:39 Zgadzam sie z iwoniaw. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:19 No nie wyłącznie komisja. Jeszcze osoba z telefonem, w sensie ta od zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:45 Jak wyłącznie komisja? A ta kretynka która zrobiła zdjęcie? Co do reszty zdających zgadzam się, że odpowiedzialność zbiorowa w takim przypadku to przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:03 Nie no, kretynka od zdjęcia jest poza dyskusją - ona sama umiescila w necie dowód, że zlamała zasady, więc tu nie ma wątpliwości. Po czymś takim to nie wiem, czy w ogóle powinna mieć prawo do powtarzania tego egzaminu nawet za rok. Pisałam o osobach postronnych. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:20 1) ale że niby chodzi o to, że gdyby zgwałcono uczennicę w szkole i by nie było wiadomo kto, to wszyscy z fiutami zostaliby ukarani? 2) no i jakie znaczenie ma to, że byłoby jedno czy 5 urządzeń? czy to, że każdy robiłby zdjęcia arkuszy, które miał przed sobą by wpłynęło na coś? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:21 Telefony mają to do siebie, że informacje można nimi przesłać w dwie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:25 Ale to zawsze jest takie ryzyko: 1) to że nikogo nie złapano, nie znaczy ze nie ma żadnego telefonu 2) a to, że złapano jedną osobę, nie znaczy że było ich 2 3) a tu i tak nikogo nawet nie złapano Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:26 więc jak dla mnie, unieważnienie umowy o pracę wariatce z Komisji, która podjęła taką decyzje, należy się teraz bezdyskusyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:30 Tak, dowalić nauczycielowi a kretynkę z telefonem pogłaskać po główce, powiedzieć "nunu" i posłać na studia. Może posłem kiedyś zostanie. Nie jest to pierwszy przypadek unieważniania matury całej szkole z powodu wycieku materiałów i patrząc na poziom intelektualny co poniektórych maturzystów nie ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:34 Nie jest to pierwszy przypadek unieważniania matury całej szkole z powodu wycieku materiałów Tamte wycieki były PRZED maturą. A jak piszesz już maturę i widzisz te arkusze, to żaden wyciek. kretynkę z telefonem pogłaskać po główce, powiedzieć "nunu" No nie: należy ukarać tę kretynkę i unieważnić jednocześnie kretynkę z komisji od unieważnień. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:39 To jak najbardziej wyciek, bo osoba z zewnątrz poznaje pytania i może wesprzeć kogoś w udzieleniu odpowiedzi. Mamy XXI wiek i odpowiednie rozwiązania techniczne nie są żadnym problemem. I tak dobrze, że unieważnili tylko w tej jednej szkole a nie w całej Polsce. Inna sprawa, że egzamin dojrzałości to kretynka oblała i to z hukiem; strach sie bać jak kiedyś będzie miała dostęp do jakichkolwiek wrażliwych danych. To już naprawde trzeba miec w głowie sznurek, żeby uszy nie odpadły i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:44 W sumie mówimy tu o pełnoletnich ludziach (poza małymi wyjątkami), którzy powinni zdawać sobie sprawę z odpowiedzialności za działania niezgodne z przepisami. Dodatkowo biorąc pod uwagę, że była to matura z WOSu, to chyba tym bardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:47 To jak najbardziej wyciek, bo osoba z zewnątrz poznaje pytania i może wesprzeć kogoś w udzieleniu odpowiedzi. 1) uwaga bez znaczenia: zawsze może być jakiś telefon i może ktoś się kontaktować z kimś, a szkoła i komisja są od pilnowania 2) a ta panna zdjęcie arkusza i tak dała PO EGZAMINIE, więc wycieku tym bardziej nie było ERGO: pani z Komisji do "unieważnienia" umowy o pracę i wyj***** z hukiem Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:52 Chyba jednak dała w trakcie Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:52 No nie wiem czy po egzaminie, skoro zdjęcia arkusza były w sieci już o godz. 9.40. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:55 No nie wiem czy po egzaminie, skoro zdjęcia arkusza były w sieci już o godz. 9.40. Po wejściu maturzystów na salę, nie ma to już znaczenia, bo mają te arkusze przed sobą. Pani z Komisji do wyj***** z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:57 Ale mają te arkusze również osoby z zewnątrz, z dostępem do różnych źródeł informacji. I mogą przekazać odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:01 jeju i tak mogą - ale to się unieważnia ściągającemu a nie wszystkim a dlaczego innym szkołom nie unieważniono? w innych szkołach tak samo mógł na tej podstawie ktoś przekazać informacje, ludzie w mediach mają różnych znajomych - może koleżanki z 10 innych szkół skorzystały? unieważnić matury innym szkołom! Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:41 Też się zgadzam, nie wiem jedynie, czy nie dochodziła tu kwestia widocznych na zdjęciu udzielonych odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:29 woman_in_love napisała: > Ale to zawsze jest takie ryzyko: > > 1) to że nikogo nie złapano, nie znaczy ze nie ma żadnego telefonu > 2) a to, że złapano jedną osobę, nie znaczy że było ich 2 > 3) a tu i tak nikogo nawet nie złapano Ja sie z tym zgadzam - po to jest komisja, żeby ewentualnych oszustów zlapać na goracym uczynku. Nikogo nie zlapali/zlapali Jasia = wszyscy (oprócz Jasia) pisali zgodnie z regułami. Inaczej po co w ogóle komisja, skoro można uwalać egzamin ludziom którym niczego nie udowodniono, z powodu "jedna panna z ich szkoły zlamała reguły". Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:39 No niestety, komisja dała ciała, cierpią uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:47 Komisja dała ciała? Jeszcze nie wprowadzili takich uprawnień dla członków komisji, by mogli robić rewizję zdającym. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:50 jak robisz zdjęcia to widać Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:53 Rewizję nie, ale dziewczyna wrzuciła zdjęcie swojego arkusza i dowodu osobistego leżących na stole - do tego jednak trzeba wyjąć telefon i unieść go nad ławkę... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:00 Wierz mi, że bez robienia cyrku da się to zrobić tak, żeby nikt nie zauważył. Stąd zresztą kiedyś telefony miały rozwiązanie techniczne które nie pozwalało zrobić zdjęcia "po cichu" (żeby uniknąć robienia zdjęć w przebieralniach, komunikacji miejskiej itd) - ale to było z tego co kojarzę jeszcze przed erą smartfonów. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:04 No jak widać, da się zrobić tak, żeby nikt nie zauważył. Ale rolą zn jest chyba właśnie zauważać... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:16 Wierz mi, że bez robienia cyrku da się to zrobić tak, żeby nikt nie zauważył. Nie ma znaczenia. Albo zatem unieważniamy wszystkim szkołom teraz (bo każdy mógł skorzystać), albo tylko tej jednej dziewczynie. No i oczywiście "unieważniamy" także umowę o pracę tej histeryczce z OKE. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:38 Nie złapano w trakcie, ale sama w sieci umieściła na siebie dowody. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:39 little_fish napisała: > Nie złapano w trakcie, ale sama w sieci umieściła na siebie dowody. Nie piszę o tej kretynce, tylko o nieszczęśnikach majacych pecha pisać z nią w jednej sali. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:40 Odpowiadałam woman "3) a tu i tak nikogo nawet nie złapano" Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:48 NO właśnie: umieściła PO egzaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:54 Jak po egzaminie, skoro o 9.40 zdjęcia były w sieci? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 10:57 Jak po egzaminie, skoro o 9.40 zdjęcia były w sieci? O 9:40 i tak każdy z maturzystów już się zapoznał z tymi arkuszami. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:02 Ale zapoznać się też mogły inne osoby i przy pomocy telefonu wysłać odpowiedzi do siedzących w sali. Taki chyba jest tok myślenia OKE Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:12 Ale zapoznać się też mogły inne osoby i przy pomocy telefonu wysłać odpowiedzi do siedzących w sali. Taki chyba jest tok myślenia OKE Jeszcze raz: ale zatem tak samo mógł ktoś wysłać odpowiedzi do innych szkół. To, że nie złapano nikogo z telefonem (tu też nie złapano) w trakcie egzaminu, nie znaczy że w innych szkołach nikt go nie miał. Więc, jeżeli już robimy taką z doopy odpowiedzialność zbiorową to wobec wszystkich szkół, bo wszyscy mogli skorzystać. No i zatem pani z OKE do wyj***** Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:16 Nie złapano, ale dowód przebywania telefonu w sali jest. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:20 Nie złapano, ale dowód przebywania telefonu w sali jest. No tak, ale tylko u jednej osoby - i tylko ona powinna ponieść konsekwencje, a nie wszyscy. No bo jak wszyscy, to wszyscy - ale w całym województwie, bo na tej zasadzie każdy miał możliwość skorzystania i nie wiadomo, czy koledzy z liceum obok też nie skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:41 Jeśli wszyscy to w całej Polsce i na świecie. Internet nie działa tylko w całym województwie. A jeśli arkusze były też wykorzystywane do matury gdzieś na świecie to również. Chyba, że egzamin zakończono przed opublikowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:44 Jeśli wszyscy to w całej Polsce i na świecie. Internet nie działa tylko w całym województwie. Oczywiście: o tym piszę. Każdy kto pisał ten konkretny egzamin mógł skorzystać - zgodnie z interpretacją pani z OKE. I wszyscy powinni zostać ukarani, a nie tylko jedna szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:05 woman_in_love napisała: > Jeśli wszyscy to w całej Polsce i na świecie. Internet nie działa tylko w ca > łym województwie. > > Oczywiście: o tym piszę. > > Każdy kto pisał ten konkretny egzamin mógł skorzystać - zgodnie z interpretacj > ą pani z OKE. I wszyscy powinni zostać ukarani, a nie tylko jedna szkoła. Ale JAK konkretnie mógł skorzystać?? Skoro w tym czasie był w sali egzaminacyjnej bez dostępu do elektroniki? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:15 Ale JAK konkretnie mógł skorzystać?? Skoro w tym czasie był w sali egzaminacyjnej bez dostępu do elektroniki? Twierdzisz, że na tej konkretnej sali wszyscy mieli dostęp do elektroniki, że należy ich dlatego ukarać? Myślisz, że oni stali tłumem nad nią, a ona im dyktowała odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:17 woman_in_love napisała: > Ale JAK konkretnie mógł skorzystać?? > Skoro w tym czasie był w sali egzaminacyjnej bez dostępu do elektroniki? > > Twierdzisz, że na tej konkretnej sali wszyscy mieli dostęp do elektroniki, że n > ależy ich dlatego ukarać? Myślisz, że oni stali tłumem nad nią, a ona im dyktow > ała odpowiedzi? Nie, właśnie twierdze, ze nikt nie mógł skorzystać, ani maturzyści na tej samej sali, ani inni. Dlatego tylko autorka zdjęcia powinna ponieść konsekwencje, chociaż w sumie to nie narobiła żadnej szkody (ale fakt, złamała regulamin). Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:40 To było też moje pytanie. Ale jak rozumiem założenie jest, że skoro jedna wniosła i jeszcze zrobiła zdjęcie, w dodatku je publlikując, to reszta pewnie też. I skorzystali. Bardzo nieciekawe założenie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:59 annaboleyn napisała: > Ale jak rozumiem założenie jest, że skoro jedna wnios > ła i jeszcze zrobiła zdjęcie, w dodatku je publlikując, to reszta pewnie też. I > skorzystali. Bardzo nieciekawe założenie. > Ja sobie jestem w stanie teoretycznie wyobrazić taką zorganizowaną grupę przestępczą: Maturzyści wspólnie i w porozumieniu ustalają, że Zosia Socjamedialna z zadatkami do pracy w wywiadzie wniesie telefon i ukradkiem zrobi zdjęcie (niestety te zadatki to jednak niewielkie, bo przy okazji Zosia fotografuje swój dowód) wyśle Janowi Nieuczciwemu, studentowi prawa (na które dostal się przez pomyłkę, ponieważ jest idiotą i otrzymane zdjęcie upublicznił) on rozwiąże zadania i odeśle Zosi, a ona odpowiedzi przekaże kolegom (ale jak? W bułkach już niedasie, bo nie ma bułek). Ale zanim unieważni się maturę innym uczniom z tego powodu, to jednak wypadałoby mieć coś więcej niż wyobraźnia Danieli. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:09 Zorganizowana grupa przestępcza miałaby mikrosłuchawki w uszach i pisałaby egzamin pod dyktando owego Jana. Pytanie też, które z nich jest idiotą - czy Jan, no udostępnił zdjęcie, czy może Zosia w nerwach zamiast na Messengera wrzuciła zdjęcie na FB? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:11 No ale też by wypadało mieć coś więcej niż nasze pomysły zanim się unieważni. A może mieli słuchawki, a może poszli do lasu...😁 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:22 No wypadałoby, wypadało. OKE poleciała " na wszelki wypadek". Ani nie udowodnią dzieciakom że skorzystały na tej sytuacji, ani oni nie mają szans udowodnić, że są niewinni. Moim zdaniem ukarani niesłusznie i niesprawiedliwie.😟 Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:45 Domniemanie winy, jak ta lala, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:48 Niestety. I to na podstawie jakichś chyba nie do końca jasnych kryteriów z tego co gdzieś tu Asia pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:57 Znalazłam informacje takie, że egzamin unieważnia się po wyniesieniu urządzenia mną salę - i to dotyczy wnoszącego. Natomiast grupie można unieważnić w przypadku przecieku - i to zdjęcie w internecie potraktowano jako przeciek. Czy maturzyści mieli szansę z niego skorzystać? Tego już nikt nie rozstrzyga, niestety 😟 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:06 little_fish napisała: > Znalazłam informacje takie, że egzamin unieważnia się po wyniesieniu urządzenia > mną salę - i to dotyczy wnoszącego. To jasne. Natomiast grupie można unieważnić w przypa > dku przecieku - i to zdjęcie w internecie potraktowano jako przeciek. No właśnie i to potraktowanie jako przecieku jest wątpliwe. No był przeciek, ale równie dobrze dla całej Polski Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:20 No był przeciek, ale równie dobrze dla całej Polski Nawet "nie równie dobrze", ale "dokładnie tak samo" Poza tym, nie jest jasne, jak rozumieć "przeciek"... Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:54 Przeciek to pewnie bezprawne ujawnienie treści arkuszy przed zakończeniem egzaminu. No to by się niby zgadzało... Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:40 Przeciek to pewnie bezprawne ujawnienie treści arkuszy przed zakończeniem egzaminu. Ale w przypadku ujawnienia treści pytań przed egzaminem sankcje raczej dotyczyłyby wszystkich zdających. Zatem może trzeba rozróżnić przypadki "przecieku" przed rozpoczęciem egzaminu i po rozpoczęciu, ale przed jego zakończeniem. Ten drugi przypadek jest trudniejszy, bo co w przypadku maturzysty-partyzanta, który po 10 minutach oddaje pusty arkusz, rzuca na odchodne "nic nie umiem", wychodzi, a następnie publikuje fejsiku treść zadań? Wszyscy z sali mają automatyczny kęsim? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:43 A tak teoretycznie - uczepmy się definicji "ujawnienia". Czy żeby ujawnić - nie trzeba mieć odbiorcy? Czy wystarczy, że wywieszę na moim rozpaczliwie pozbawionym publisi twitterze? I co zrobić? Przeliczyć lajki, wyświetlających? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:56 A cholera wie. Pewnie by to trzeba dokładnie zdefiniować, ale i tak wszystkich sytuacji się nie przewidzi. Bo na przykład tutaj, ciągnąc za Danielą temat zorganizowanej grupy przestępczej - w sensie Zośka robi za kamikadze, jej nie zależy na tym rozszerzeniu z wosu. Posyła w świat pytania, a grupa jest przygotowana, ma odpowiednie urządzenia odbiorcze, przez które odbierają odpowiedzi. To jak udowodnić, że reszta grupy przestępczej jest z tej samej szkoły co Zośka ? Przecież ze słuchawkami w uszach mogą siedzieć uczniowie liceum na drugim końcu miasta/województwa/kraju, w którym to liceum uczy się umiłowany Zośki... Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:48 Zosia przekaże kolegom na ich, wniesione w majtach, urządzenia nadawczo-odbiorcze. "WSZYSTKICH NAS NIE PRZESZUKACIE!!!". Tadam. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:02 Ja sobie jestem w stanie teoretycznie wyobrazić taką zorganizowaną grupę przestępczą: A ja taką: Wkurfia mnie jakaś ematka, ale wiem, że ma bombelka w 3 LO. Znajduję jakiegoś przegrywa z tego 3 LO, który nie chce podejść do matury i mówię mu tak: dam ci 3 000 zł, ale idziesz tam, robisz zdjęcia i wrzucasz potem do internetu. Zgaszam to do OKE i upss... bombelek ematki uwalony rykoszetem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:06 Bardzo to prawdopodobne, zwłaszcza że na zdjęciu był dowód ułatwiający szybką identyfikację osoby i szkoły.😉 Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:17 zwłaszcza że na zdjęciu był dowód ułatwiający szybką identyfikację osoby i szkoły No właśnie: może on nie była taka głupia, tylko ktoś był tak zajebiście mściwy, sprytny i inteligentny jak ja. PS. Pani z OKE do wyj***** poprzez "unieważnienie" jej umowy o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:28 Jak był jeden telefon w użyciu to pytanie ilu rzeczy komisja nie zauważyła i to właśnie jest powodem braku zaufania do egzaminu w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:30 pytanie ilu rzeczy komisja nie zauważyła i to właśnie jest powodem braku zaufania do egzaminu w tej szkole. Ale jeżeli tak, to nie uczniów należy ukarać unieważnieniem, ale komisję: "unieważnienie" ich umów o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:33 Co do komisji, to jeszcze nie wiadomo co się wydarzy. Choć wątpię, żeby ktoś zwolnił z pracy np matematyka czy fizyka. 🙄. Prędzej jakaś nagana czy tam inna notatka służbowa. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:38 wiadomo: nic się nie zdarzy ale mam nadzieję, że PiS nie będzie się narażał wyborcom i przełożony pani z OKE unieważni jej decyzję Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:48 To jest dość patowa sytuacja: komisja nie ma możliwości przeszukiwać. Na egzamin przychodzą dorośli ludzie, to jest egzamin komisyjny, odbywający się według ściśle określonych zasad. Komisja nadzoruje jedynie i stwierdza bądź nie czy egzamin został prawidłowo przeprowadzony. No więc nie został. Ale wina leży po stronie pełnoletniego (!) ucznia. Chcecie żeby komisja dokonywała przeszukania? Przecież to jest chore. Niestety po prostu młodzi w bardzo nieprzyjemny sposób się nauczą, że są dorośli. A że czasy nam się zmieniły i środki to niestety wrzucenie do internetu będzie powodowało odpowiedzialność zbiorową. Pytanie jak dużą. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:52 A że czasy nam się zmieniły i środki to niestety wrzucenie do internetu będzie powodowało odpowiedzialność zbiorową. No ale odpowiedzialność nie jest teraz zbiorowa, tylko szkolna. A całe województwo potencjalnie skorzystało i całe województwo należy ukarać. A teraz robimy cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
eriu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:11 Cała Polska mogła skorzystać. Nie piszmy o województwie, Bo to jest szczuczyński i jakby internet na korbkę w województwie działał. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:18 Cała Polska mogła skorzystać. No właśnie: i o wiele bardziej prawdopodobne jest, że kuzynka tej dziewczyny mieszkająca w Warszawie też skorzystała, niż że skorzystał jakiś maturzysta, siedzący wprawdzie na tej samej sali, ale 20 rzędów dalej. Ukarać wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:28 @woman_in_love Nie ma niewinnych, są niestarannie przesłuchani... Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 11:37 Koleżanka sprawdzała w weekend matmę. W jednym pudelku było 15 prac z identycznym zadaniem. Każdy w zadaniu miał ten sam błąd. W przypadku innej szkoły najpierw błędy w zadaniach zamkniętych, a później poprawione wszystko na dobre odpowiedzi. Co roku zdarzają się takie kwiatki. Nie, nic się z tym nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:22 Robi się. Kilka lat temu spektakularnie unieważniono maturę z chemii w jakiejś szkole właśnie z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:23 Bodajże Ostrowiec Świętokrzyski to był. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:32 I sprawy trwają do dzisiaj. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:06 Nic, tzn. sprawdzająca zgłosiła przewodniczącej, a tak kazała tak zostawić. Cholernie się wkurzyłam zwłaszcza, że moje dziecko w tym roku też zdawało. Pocieszacie, że są rzetelne i uczciwe komisje sprawdzające. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:36 Nie, sprawy nie trwają. Sprawa trafiła do ETPCz który jeśli orzeknie to co najwyżej o tym, że naruszono prawo do sądu/odwołania (i tu będzie miał rację bo tak niestety wtedy były skonstruowane procedury) a nie orzeknie, że niesłusznie unieważniono matury. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:23 Trwają sprawy w ETPCz, to mam na myśli. Oczywiście, że poza satysfakcją w grę może (i powinno) wchodzić odszkodowania, albowiem podjęta decyzja wygląda na wzorcowy przykład zastosowania prawa kaduka, od której nie można było odwołać się do niezależnej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:28 Oczywiście że się robi! Co roku sprawdzam angielski, raz trafiłam na dwa identyczne wypracowania w tej samej kopercie. Prace przeczytał mój weryfikator i przewodniczący zespołu i zostały odesłane do OKE z adnotacją „podejrzenie pracy niesamodzielnej”. W takich przypadkach obie osoby mają unieważniony egzamin bez możliwości przystąpienia w czerwcu. Nie wiem czy jakieś konsekwencje poniósł zespół nadzorujący, zakładam że tak - ktoś dał komuś całą pracę do skopiowania! Nie ma możliwości „nie wiedzieć” że wnoszenie telefonu jest zabronione. Wychowawcy mówią o tym ad nauseam, na początku każdego egzaminu (przed rozdaniem arkuszy) wygłaszamy m.in. formułkę o upewnieniu się że wszystkie urządzenia komunikacyjne zostały poza salą. Trudno mi sobie wyobrazić że nie zauważam zrobienia zdjęcia na sali egzaminacyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 23:06 Przy takim samym wypracowaniu może mieć miejsce sytuacja, że kilka osób wyliczyły się na pamięć tekstu opublikowanego na podobny temat. Znajomy miał pomysł przed olimpiadą nauczyć się 1-2 nagrodzonych w poprzednich latach prac na pamięć, by mieć wgrany wzór. Dzięki temu, między innymi rzecz jasna, olimpiadę wygrał z pierwszą lokatą Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 22:17 trafił ten sam/bardzo podobny temat? łyknęłaś to? Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 21.05.22, 16:25 Oczywiście, ze tak zrobił. Miał wgrane elementy pracy, sformułowania a zakresy tematyczne mogą być podobne. Potem uczył innych i wszyscy jego studenci też zostali finalistami/laureatami. Mój syn także. Te wszystkie osoby pisały esej na sali egzaminacyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 12:59 Bez sensu, dlaczego unieważniono wszystkim zdającym w tej szkole jak stało się to dostępne powszechnie również poza szkołą? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:34 Bo ktoś postanowił wykazać się ludową sprawiedliwością. Dobrze, że przy okazji nie unieważnili zdającym w tej szkole do 3 lat wstecz (skoro nieprawidłowości wystąpiły teraz, mogły też w poprzednich latach). Tak naprawdę - szkoła do pozwania za wadliwe przeprowadzenie egzaminu maturalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.uu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:45 Jak Maria klasyk: brak dowodów może oznaczać że dowody zostały zniszczone... Wiec to, że gdzieś nie wykryto telefonu nie znaczy że go nie było. Matura z założenia powinna być więc nieważna. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 13:58 brak dowodów może oznaczać że dowody zostały zniszczone Trudno. Do unieważnienia umowa o pracę nadgorliwej świruski z OKE. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:08 Dziewczyna oczywiście słusznie ukarana. Nie rozumiem unieważnienia egzaminu innym zdającym. Jeżeli zdjęcie o 9:40 latało po internecie, to najprawdopodobniej zostało zrobione 9:03 - 9:05, kiedy komisja sprawdzała poprawność zakodowania arkuszy (wtedy komisja chodzi po sali i przegląda każdemu, czy ma nalepkę w dwóch miejscach, pesel w dwóch miejscach i kod ucznia w dwóch miejscach i rzeczywiście nie skupia się na sali, tylko na uczniu, któremu sprawdza). Tak więc, jeśli zdjęcie zostało zrobione wtedy, to w żaden sposób nie świadczy w ogóle o jakości przebiegu całego egzaminu, więc moim zdaniem decyzja na wyrost i CKE robi klasyczną pokazówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:10 Pewnie tak. Szkoda dzieciaków 😟 bardzo im współczuję kolejnych nerwów, zawalonych jakichś planów Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:15 Też mi szkoda. Wydaje mi się, że motywacja ze strony CKE była też taka, że zakładają, że ktoś z tych zdających tę dziewczynę robiącą zdjęcia widział i uznał, że nie jego sprawa. No to im pokazali, że jednak ich sprawa. Ale to jest takie trochę belferskie zagranie, a jednak CKE powinno beznamiętnie stać po stronie przepisów. No i przede wszystkich taka rzecz, kiedy egzamin jest unieważniony pojedynczej osobie, a kiedy całej sali, to powinno być sprecyzowane w przepisach, a nie uznaniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:20 No właśnie liczyłam na to że Ty będziesz wiedziała - to jest uznaniowe? Czy są konkretne wytyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:23 Jeżeli są wytyczne to wewnętrzne i CKE się nimi nie dzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:15 Jeżeli są wytyczne to wewnętrzne i CKE się nimi nie dzieli. Państwowy egzamin i tajne wytyczne dla komisji egzaminacyjnej, które mogą prowadzić do zbiorowego pociągania do odpowiedzialności... nie brzmi to najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:19 Poczekaj, bo nie wiem, czy mówimy o tym samym. Ja nie mówią o wytycznych dla zespołów nadzorujących - te są jawne, a w okresie maturalnym wychodzą ci nawet z lodówki - tylko o wytycznych, jak podąć decyzję, komu unieważniamy egzamin w przypadku naruszenia procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:38 (...)tylko o wytycznych, jak podąć decyzję, komu unieważniamy egzamin w przypadku naruszenia procedur. Piszemy dokładnie o tym samym. Jeśli OKE ma wytyczne, że w przypadku naruszenia p. A, B i C zasad egzaminu, karze podlega tylko zdający, ale p. X, Y i Z skutkuje unieważnieniem egzaminu u wszystkich w sali / szkole/ kraju, to takie wytyczne powinny być jawne. Ale za dużo jawności to pewno dla urzędników niezdrowo, jeszcze okazałoby się, że decyzja OKE w Ciechanowie wynikała z braku kompetencji, a nie merytorycznych przesłanek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 15:49 Oni generalnie mają bałagan w przepisach, wyszło w tym roku, kiedy do mnie napisał maturzysta w przeddzień matury, że mu dowód zginął i co wtedy. Pół godziny ryłam w internecie i wymiękłam. Dla egzaminu maturalnego jest gołe stwierdzenie, że ma być dokument potwierdzający tożsamość. Czyli legitymacja odpada, bo to nie jest dokument potwierdzający tożsamość. Dla egzaminu ósmoklasisty jest, że ma być "dokument potwierdzający tożsamość (np. legitymacja szkolna)" (!). Czyli nie wiedzą, co to dokument potwierdzający tożsamość, luzik. Ale - czy w tym momencie ja mam wpuszczać na legitymację i zakładać, że taka była intencja twórcy przepisów tylko ją niezręcznie wyraził, czy mam się trzymać litery prawa? Czy wolno mi fakt, że z dokumentu A wiem, że twórca przepisów myśli, że legitymacja to dokument tożsamości, przenosić na interpretację dokumentu B (bo przypadkowo się domyślam, że go pisał ten sam partacz). Poszliśmy na jakąś zupełną prowizorkę, łącząc legitymację szkolną z procedurą też pochodzącą z egzaminu ósmoklasisty - że wychowawca albo dyrektor mogą potwierdzić tożsamość ucznia. Nie wiem, czy do wybronienia, gdyby się ktoś przyczepił, pewnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
me-lissa Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:36 To ciekawe co piszesz Asiu, kilku moich wychowanków legitymowało się legitymacją szkolną ponieważ są niepełnoletni i w związku z tym nie mają obowiązku mieć dowodu (ani paszportu). Faktycznie, stricte wg przepisów nie mieli do tego prawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:24 asia_i_p napisała: > Też mi szkoda. Wydaje mi się, że motywacja ze strony CKE była też taka, że zakł > adają, że ktoś z tych zdających tę dziewczynę robiącą zdjęcia widział i uznał, > że nie jego sprawa. No to im pokazali, że jednak ich sprawa. Ale to jest takie > trochę belferskie zagranie Trochę?! To jest najobrzydliwiej belferskie zagranie - komisja nie miała szans widzieć, za to inni zdający na bank widzieli, choć to komisja była w pracy polegającej na obserwacji, czy nie ma nieprawidłowości, a inni zdający mają dobre prawo być zarówno zestresowani, jak i skupieni wyłącznie na zawartości swej glowy i koncówce swojego długopisu i nie dostrzegać nawet różowego słonia przy stoliku obok. CKE w ogole nie powinna niczego "zakladać", tylko opierać się na DOWODACH, że ktoś złamał regulamin. W tym przypadku nie mają nawet poszlak, że ktokolwiek z tej sali oprócz panny fotografki zrobił cokolwiek wbrew przepisom. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 14:29 No niestety po zmianie dyrekcji CKE zaczęło mieć tego typu klimaty, za poprzedniego dyrektora tego nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:03 asia_i_p napisała: > Nie rozumiem unieważnienia egzaminu innym zdającym. Jeżeli zdjęcie o 9:40 latał > o po internecie, to najprawdopodobniej zostało zrobione 9:03 - 9:05, kiedy komi > sja sprawdzała poprawność zakodowania arkuszy (wtedy komisja chodzi po sali i p > rzegląda każdemu, czy ma nalepkę w dwóch miejscach, pesel w dwóch miejscach i k > od ucznia w dwóch miejscach i rzeczywiście nie skupia się na sali, tylko na ucz > niu, któremu sprawdza). Tak więc, jeśli zdjęcie zostało zrobione wtedy, to w ża > den sposób nie świadczy w ogóle o jakości przebiegu całego egzaminu, więc moim > zdaniem decyzja na wyrost i CKE robi klasyczną pokazówkę. Ona nie zrobila tylko zdjecia, ona jeszcze je zamiescila w sieci. A skoro miala taka mozliwosc to inni mogli miec czas zeby to w tej sieci znalezc. 🤣🤣🤣 Uniewaznienie jest sluszne bo te arkusze byly dostepne w sieci zanim egzamin sie zakonczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:13 inni mogli miec czas zeby to w tej sieci znalezc Ale inni mogli być z całej Polski. Więc jeżeli już, to wszystkim unieważniamy, w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 18:19 W zasadzie owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:42 Ale to wtedy całej Polsce. Unieważnienie tylko tym na sali nie ma żadnego sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:57 asia_i_p napisała: > Ale to wtedy całej Polsce. Unieważnienie tylko tym na sali nie ma żadnego sensu > . > Ma sens. Skoro dziewczyna zdolala zrobic zdjecie i je zamiescic w sieci to mogla o tych planach poinformowac grupe piszacych oraz osoby z zewnatrz ktore moglyby zamiescic odpowiedzi. To oczywiscie teoria i dosc skomplikowany plan oszustwa ale nie niemozliwy skoro zdolala zrobic zdjecie i je wyslac. Miala wiec wystarczajace mozliwosci na uzycie telefonu, skoro ona miala to inni tez mogli miec. OKE zapewne zna przepisy , w kazdym razie powinni i postapili zgodnie z nimi w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:28 Równie dobrze całą akcję mogła zaplanować z grupą piszących w innej szkole/mieście/ województwie. To również "dosc skomplikowany plan oszustwa ale nie niemozliwy"... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:41 Raczej watpliwe. Skoro OKE podjela taka decyzje to zapewne zgodnie z przepisami. Ja ich [przepisow]nie znam, ty tez nie wiec w jakim celu ta dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:57 Ma sens. Skoro dziewczyna zdolala zrobic zdjecie i je zamiescic w sieci to mogla o tych planach poinformowac grupe piszacych oraz osoby z zewnatrz ktore moglyby zamiescic odpowiedzi. Mogła też zostać wynajęta przez kogoś. Np. można by zrobić taki żarcik twojemu bombelkowi: wynajmie się kogoś (kto i tak nie miał szans na zdanie i nawet początkowo nie chciał podchodzić do niego) by podszedł do egzaminu i bezczelnie porobił zdjęcia arkusza, razem ze swoim ID, a potem wrzucił do netu. Wtedy uwalą też twojego bombelka i nici ze studiów w UK . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:02 ??? Moze jeszcze raz tylko z sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:08 Czego nie rozumiesz? Twój bombelek zdaje maturę, a ja cię nie lubię. Szukam teraz kogoś z jego szkoły komu nie zależy na maturze i nawet nie chciał pierwotnie podchodzić do niej + daję kasę za pójście, zrobienie zdjęć arkuszy i wrzucenie do netu o 9:40. I twój bombelek ma teraz po studiach, bo komu unieważniają maturę? No jemu . Ty się cieszysz że to słuszne, a ja mam teraz z was bekę. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:11 Jak znajdziesz chętnego odpowiednio wcześnie, to wystarczy, że będzie to taki, któremu nie zależy na jednym konkretnym przedmiocie. Bo uwalają go tylko z tego jednego. Tylko ugadac sprawę trzeba przed deklaracjami maturalnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:12 A, z tym że plan jest nieco kulawy, bo pozostałe osoby mogą zdawać maturę w czerwcu i normalnie aplikować na studia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:16 bo pozostałe osoby mogą zdawać maturę w czerwcu i normalnie aplikować na studia Matura to stres, a podwójna to poczwórny stres. Bombelek ritual2019 ją może i zda. Ale jest szansa, że tak źle, że na wymarzone studia się już nie dostanie. Zresztą, wystarczy mi satysfakcja z jej wkurfu przez 2 tygodnie czy tam 3 . Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:37 Moja corka jest juz na studiach, a syn telefon zostawia w szafce w szkole zgodnie z zasadami. Jest wiec duza szansa ze na egzaminy go nie zabierze. Poza tym szkoly zatrudniaja invigilators w ilosciach odpowiednich ktorzy zgodnie z zasadami stoja z tylu, z przodu i z bokow i caly czas obserwuja wiec nawet jesli ktos by telefon wyjal to na tym by sie skonczylo, raczej nie zdazylby zrobic zdjec nie mowiac o zamieszczeniu ich w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:48 Moja corka jest juz na studiach Ze studiów też jej mogę załatwić wylot. syn telefon zostawia w szafce w szkole zgodnie z zasadami Uwaga bez znaczenia: ukarano też tych, którzy zostawili telefon w szafce. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 07:30 woman_in_love napisała: > Moja corka jest juz na studiach > Ze studiów też jej mogę załatwić wylot. Mozesz sobie bzdurzyc na forum do woli. 🤣🤣 > syn telefon zostawia w szafce w szkole zgodnie z zasadami > Uwaga bez znaczenia: ukarano też tych, którzy zostawili telefon w szafce. No coz, za glupote innych tez sie placi. 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:41 ritual2019 napisał(a): > > Uwaga bez znaczenia: ukarano też tych, którzy zostawili telefon w szafce. > > No coz, za glupote innych tez sie placi. 🤣🤣 I to ma być zabawne, ze ukarano dzieciaki, które niczym nie zawiniły? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:46 Nie ukarano zadnych dzieciakow, to sa dorosle osoby (egzamin maturalny potocznie zwany dojrzalosci). Zasady sa jakie sa w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:19 Istotą problemu nie jest to, czy ukarane zostały dzieciaki, czy dorosłe osoby, lecz to, że były to niewinne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:35 Istota problemu jest to ze zostaly zlamane okreslone zasady a konsekwencje sa takie jakie sa. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 12:20 Zostały złamane nie przez osoby, które zostały ukarane. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:21 ritual2019 napisał(a): > Nie ukarano zadnych dzieciakow, to sa dorosle osoby (egzamin maturalny potoczni > e zwany dojrzalosci). Zasady sa jakie sa w takich przypadkach. Nadal, nie widzę w tej niesprawiedliwości nic śmiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:21 Trudno spodziewać się czegoś innego po Najmie.... Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 13:12 No coz, za glupote innych tez sie placi. 🤣🤣 Dawaj namiary. Załatwię twojemu bombelkowi, że nigdy nie pójdzie na żadne studia w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:43 (...) a syn telefon zostawia w szafce w szkole zgodnie z zasadami To świadczy na jego niekorzyść: skoro telefon zostawił w szafce, to drugi na pewno ukrył. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:47 droch napisał: > (...) a syn telefon zostawia w szafce w szkole zgodnie z zasadami > > To świadczy na jego niekorzyść: skoro telefon zostawił w szafce, to drugi na pe > wno ukrył. Tiaaa, skad ta mentalnosc to wiadomo, na szczescie nie wszyscy taka maja. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:45 woman_in_love napisała: > Czego nie rozumiesz? > > Twój bombelek zdaje maturę, a ja cię nie lubię. > Szukam teraz kogoś z jego szkoły komu nie zależy na maturze i nawet nie chciał > pierwotnie podchodzić do niej + daję kasę za pójście, zrobienie zdjęć arkuszy i > wrzucenie do netu o 9:40. > > I twój bombelek ma teraz po studiach, bo komu unieważniają maturę? No jemu > . > Ty się cieszysz że to słuszne, a ja mam teraz z was bekę. ??? Niezle namieszalas substancje odurzajace🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:49 Nieźle? Podaj namiary na siebie. Załatwię twemu synkowi brak studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 22:14 Idź się leczyć. Na nogi, bo na głowę to już za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:07 Zapewne. Albo w zgodzie z interpretacją (tudzież nadinterpretacją) tych przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 16:36 Jeżeli zdjęcie arkusza było w sieci i podjęto takie akurat konsekwencje, to należało ten egzamin unieważnić zdającym w całej Polsce. Albo wszystkim albo nikomu. Nie bardzo rozumiem, dlaczego unieważniono zdającym tylko w tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 17:44 No właśnie. Przecież sieć to nie ogłoszenie na lokalnej Biedrze. Wszyscy to mogli zobaczyć, prawie równocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianna2018 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:24 natalia.nat napisała: > Jeżeli zdjęcie arkusza było w sieci i podjęto takie akurat konsekwencje, to nal > eżało ten egzamin unieważnić zdającym w całej Polsce. Albo wszystkim albo nikom > u. Nie bardzo rozumiem, dlaczego unieważniono zdającym tylko w tej szkole. Ale o której to znalazło się w sieci? Zrobiła zdjęcie arkuszowi z pytaniami czy już rozwiązanemu? Jeżeli świeżemu to jak to mogło pomóc innym, którzy już byli na egzaminie i widzieli przed sobą to samo? Ona owszem powinna być ukarana za wniesienie telefonu. Ale czemu ukarano pozostałych z grupy? W jaki sposób mogli skorzystać na tym, że ona wrzuciła zdjęcie arkusza? Wyjaśni mi ktoś? Przeciek byłby gdyby zdjęcie pojawiło się przed 9.00, ale w trakcie egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:37 Stosując teorię zorganizowanej grupy przestępczej - ona wrzuciła do sieci arkusz, ktoś go rozwiązał i przesłał odpowiedzi. Inni też mieli urządzenia odbiorcze i skorzystali. A serio? Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:56 little_fish napisała: > Stosując teorię zorganizowanej grupy przestępczej - ona wrzuciła do sieci arkus > z, ktoś go rozwiązał i przesłał odpowiedzi. Inni też mieli urządzenia odbiorcze > i skorzystali. A serio? Nie wiem... A miejscowy nauczyciel, który był z nimi w zmowie osłaniał ich w czasie korzystania przed wścibskim wzrokiem nauczyciela "zewnętrznego" Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:07 Korzystać mogli przez słuchawki, przez które ktos dyktował odpowiedzi. Tylko do tego jeszcze musiałby ktos stać z telefonami zainteresowanych pod szkołą licząc na to, że odległość telefonów od słuchawek będzie wystarczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka dwa światy 20.05.22, 12:03 kurt.wallander napisała: > Korzystać mogli przez słuchawki, przez które ktos dyktował odpowiedzi. Tylko do > tego jeszcze musiałby ktos stać z telefonami zainteresowanych pod szkołą liczą > c na to, że odległość telefonów od słuchawek będzie wystarczająca. Wygląda, że młodzież korzysta z wynalazków XXI wieku, a nauczyciele ciągle tkwią w XIX. A tak jak napisałaś niżej: wystarczyłoby zainstalować monitoring (uczniowie, w ramach zajęć z robótek ręcznych, czy co tam teraz jest . I dodałabym jeszcze przy wejściu na salę obowiązkowy depozyt smartfonów. Pytanie, czy komuś zależy, żeby młodzi nie korzystali na tak ważnym egzaminie z pomocy innych? Jak to się dzieje, że takie rozczulające bombelkowe "ja siam/a!" zmienia się u prawie dorosłego bombla w "nie potrafię, ktoś to zrobi za mnie lepiej, a ja tylko się podpiszę"? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: dwa światy 20.05.22, 13:42 Boszsz, dzięki za cenne uwagi. Niestety trafione kulą w płot. Robótek ręcznych nie ma w szkołach średnich, telefony albo sie zbiera albo każe zostawić w plecakach, ktore znajdują się w szatni czy w innym wydzielonym pomieszczeniu. Ba, my nawet wiemy co to są smartwatche i też zabraniamy wnosić na salę. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 14:11 paniusiapobuleczki napisała: > Boszsz, dzięki za cenne uwagi. Niestety trafione kulą w płot. Robótek ręcznych > nie ma w szkołach średnich, A co się robi w szkołach średnich na informatyce? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Re: dwa światy 20.05.22, 14:16 W sensie czy montuje się system monitoringu podczas lekcji informatyki? Raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 14:27 paniusiapobuleczki napisała: > W sensie czy montuje się system monitoringu podczas lekcji informatyki? Raczej > nie. No, ale zabronione chyba nie jest? Zwłaszcza, że w podstawie programowej dostępnej w sieci można znaleźć, że zakres podstawowy obejmuje między innymi : Posługiwanie się komputerem, urządzeniami cyfrowymi i sieciami komputerowymi. Uczeń: 1. zapoznaje się z możliwościami nowych urządzeń cyfrowych i towarzyszącego im oprogramowania; 2. objaśnia funkcje innych niż komputer urządzeń cyfrowych i korzysta z ich możliwości; 3. rozwiązuje problemy korzystając z różnych systemów operacyjnych; 4. charakteryzuje sieć internet, jej ogólną budowę i usługi, opisuje podstawowe topologie sieci komputerowej, przedstawia i porównuje zasady działania i funkcjonowania sieci komputerowej typu klient-serwer, peer-to-peer, opisuje sposoby identyfikowania komputerów w sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: dwa światy 20.05.22, 14:34 I pod który z ww. dopasowujesz "montaż monitoringu w szkole"? Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 15:09 droch napisał: > I pod który z ww. dopasowujesz "montaż monitoringu w szkole"? Nie w całej szkole, tylko w sali, w której pisany jest egzamin maturalny. Myślę, że kamerki to urządzenia cyfrowe. Ty uważasz, że nie? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: dwa światy 20.05.22, 16:03 Nie w całej szkole, tylko w sali, w której pisany jest egzamin maturalny. Sala egzaminacyjna (np. gimnastyczna) to nie jest teren szkoły? Inspektor BHP nie lubi tego! Mimo, wszystko, spróbuj odpowiedź na moje, bardzo konkretne pytanie: pod który z ww. dopasowujesz "montaż monitoringu w szkole". Masz do wyboru 1, 2, 3 lub 4. Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 16:24 droch napisał: > Nie w całej szkole, tylko w sali, w której pisany jest egzamin maturalny. > ] > > Sala egzaminacyjna (np. gimnastyczna) to nie jest teren szkoły? Inspektor BHP n > ie lubi tego! > Mimo, wszystko, spróbuj odpowiedź na moje, bardzo konkretne pytanie: pod który > z ww. dopasowujesz "montaż monitoringu w szkole". Masz do wyboru 1, 2, 3 lub 4. Serio nie potrafisz dopasować? Pod wszystkie ale najbardziej pod pierwszy. Co ma do tego inspektor BHP? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: dwa światy 20.05.22, 17:26 Co ma do tego inspektor BHP? Ano Inspektor BHP jest odpowiedzialny za przestrzeganie przepisów BPH obowiązujących w miejscu pracy. Bardzo ciekawie może brzmieć tłumaczenie, na jakiej podstawie nauczyciel powierzył uczniowi pracę do wykonania w szkole i na rzecz szkoły. A w grę może tutaj również wchodzić praca na wysokości oraz urządzenia elektryczne... Pod wszystkie ale najbardziej pod pierwszy. 1. zapoznaje się z możliwościami nowych urządzeń cyfrowych i towarzyszącego im oprogramowania; Tak, tak, a zapoznawanie się z budową komputera brzmi całkiem jak "składa komputery do szkolnej pracowni", prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 18:10 Wiesz co? Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem. A przynajmniej nie informatyki🙂 Wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: dwa światy 20.05.22, 19:09 Wiesz co? Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem Jakoś nie pociąga mnie praca w szkole i ciągłe "załatwianie" wszystkiego. O tyle masz rację, że zagajenie "droga młodzieży, nie stać nas na zapłacenie za założenie z okazji matury monitoringu na sali gimnastycznej, więc będziemy to robić w ramach lekcji. Przynieście na jutro po kamerce na parę, ja jakoś załatwię kable i drabinę, oprogramowania poszukamy na torrentach" mogłoby nie przejść mi przez gardło ;p Co wcale nie znaczy, że nie umiem takiego monitoringu odpalić... Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: dwa światy 20.05.22, 19:57 > Co ma do tego inspektor BHP? Ja ci mogę powiedzieć - żeby móc pracować na wysokości trzeba przejść stosowne badania w tym kierunku. Przy czym "na wysokości" uznawane jest już powyżej zdaje się 1,2 m nad podłogą. Oficjalnie to ja nie mogę nawet porządnej drabinki mieć w bibliotece. A regały wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: dwa światy 20.05.22, 14:52 > A tak jak napisałaś niżej: wystarczyłoby zainstalować monitoring (uczniowie, w ramach zajęć z robótek ręcznych, czy co tam teraz jest wink. I Nie no, luzik. W ramach lekcji biologii uczniowie mogliby również skosić trawniki przed szkołą, w ramach techniki pomalować salę lekcyjną, w ramach języka polskiego zastąpić sekretarkę w obsłudze korespondencji, a w ramach matematyki obliczyć wynagrodzenia pracownikom szkoły 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
czanka Re: dwa światy 20.05.22, 15:23 maslova napisała: > > A tak jak napisałaś niżej: wystarczyłoby zainstalować monitoring (uczniow > ie, w ramach zajęć z robótek > ręcznych, czy co tam teraz jest wink. I > > Nie no, luzik. > W ramach lekcji biologii uczniowie mogliby również skosić trawniki przed szkołą > , w ramach techniki pomalować salę lekcyjną, w ramach języka polskiego zastąpić > sekretarkę w obsłudze korespondencji, a w ramach matematyki obliczyć wynagrodz > enia pracownikom szkoły 😄 No faktycznie, ubaw po pachy W ramach biologii to mogliby posadzić i pielęgnować jakieś roślinki w przyszkolnym ogródku. Koszenie trawników to raczej ..sprzątanie. Techniki ponoć nie ma już w szkole? A obliczanie wynagrodzeń to wcale nie byłoby taka głupia sprawa - oczywiście dla jakichś wymyślonych pracowników, bo RODO Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: dwa światy 20.05.22, 19:58 To ostatnie to na serio by im dało duże umiejętności arytmetyczne 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: dwa światy 21.05.22, 10:37 maslova napisała: > Zwłaszcza w dobie Polskiego Ładu No o tym mówię. Nasza księgowa liczyła pensje wg dwóch różnych wzorów 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:40 sylwianna2018 napisała: > natalia.nat napisała: > > > Jeżeli zdjęcie arkusza było w sieci i podjęto takie akurat konsekwencje, > to nal > > eżało ten egzamin unieważnić zdającym w całej Polsce. Albo wszystkim albo > nikom > > u. Nie bardzo rozumiem, dlaczego unieważniono zdającym tylko w tej szkole > . > > > Ale o której to znalazło się w sieci? Zrobiła zdjęcie arkuszowi z pytaniami czy > już rozwiązanemu? Jeżeli świeżemu to jak to mogło pomóc innym, którzy już byli > na egzaminie i widzieli przed sobą to samo? Ona owszem powinna być ukarana za > wniesienie telefonu. Ale czemu ukarano pozostałych z grupy? W jaki sposób mogl > i skorzystać na tym, że ona wrzuciła zdjęcie arkusza? Wyjaśni mi ktoś? Przeciek > byłby gdyby zdjęcie pojawiło się przed 9.00, ale w trakcie egzaminu? Pytam o to samo, ale nie ma na to pytanie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:47 No z jakiegoś powodu oficjalnie arkusze maturalne udostępniane są opinii publicznej dopiero po zakończeniu egzaminu, a nie po jego rozpoczęciu. Widocznie tworzący te przepisy widzieli (przynajmniej teoretycznie) możliwości nadużyć. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:28 sylwianna2018 napisała: > Ale o której to znalazło się w sieci? Zrobiła zdjęcie arkuszowi z pytaniami czy > już rozwiązanemu? Jeżeli świeżemu to jak to mogło pomóc innym, którzy już byli > na egzaminie i widzieli przed sobą to samo? ... W jaki sposób mogl >i skorzystać na tym, że ona wrzuciła zdjęcie arkusza? Wyjaśni mi ktoś? Przeciek > byłby gdyby zdjęcie pojawiło się przed 9.00, ale w trakcie egzaminu? Akurat to, że wstawienie arkusza w sieci mogło komuś pomóc, choć faktycznie mało prawdopodobne, jest jednak możliwe: ściąga w toalecie w umówionym miejscu, jakiś ukryty niewielki sprzęt elektroniczny, którym ktoś maturzyście przesyła rozwiązania, trudno mi gdybać, bo nigdy się tym nie interesowałam. Jest dla mnie jasne, że arkusz nie może być dostępny publicznie do końca egzaminu. Natomiast uważam, że w takim przypadku albo unieważniamy wszystkim piszącym albo nikomu. Nie bardzo rozumiem dlaczego "karę" mają ponieś uczniowie tylko w tej szkole. Sprawczyni afery to wiadomo, inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
geoardzica_z_mlodymi Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 23:12 Unieważnijmy wszystkim w Polsce. A potem w drugim terminie inny delikwent na drugim końcu kraju zrobi to samo i znów unieważnijmy. I tak do końca świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:09 Chyba prościej i taniej byłoby zamontować w salach gimnastycznych i klasach lekcyjnych monitoring, obserwowany real time i po egzaminie. Może udałoby się nadgorliwą wyłapać w momencie wyciągnięcia telefonu. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 13:26 Ja akurat uważam, że w opisywanej sytuacji nie powinno się unieważniać nikomu. Były zresztą większe przecieki bez żadnych konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:08 Uczniowie i rodzice maturzystów powinni dostać wsparcie psychologiczne, które miałoby na celu powstrzymanie ich od dokonania linczu. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:11 miejmy nadzieję że żadna z matek nie zechce być jak Olga Bykowska Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:50 To nie do końca jest śmieszne - dziewczyna jest koncertową kretynką i narobiła ludziom mnóstwo kłopotów, ale ma tak przechlapane, że jej mi też w sumie żal. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:52 Ja serio bardzo chciałabym się dowiedzieć, co nią kierowało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 20:03 Jakiś durny challenge? Ja moje dziecko miałam za rozsądne, a straciła pewnie parę punktów na egzaminie ósmoklasisty, usiłując sprostać challengowi polegającemu na użyciu w wypracowaniu słowa "kaktus". Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:37 Co? Za użycie słowa "kaktus" odejmują punkty na egzaminie? Praktycznie każde słowo można użyć w wypracowaniu bez utraty wartości merytorycznej. Dziecko bardzo kreatywne, szczerze gratuluję i utrata tych punktów tak czy owak zaprocentuje w przyszłości. A taki Tomasz Zimoch nie miałby po co przystępować do egzaminu ósmoklasisty: Siebie nazywasz kaktusem, bo potrafisz ukłuć, ale kaktus potrafi i pięknie kwitnąć! Studiowałem godzinami o rodzinie kaktusów echinocactus cinnabarinus, ich kwiat kwitnie tak pięknie jak ty dzisiaj na trasie! Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:46 Za samo użycie słowa z pewnością nie. Ale sztuką jest wpleść to słowo z sensem w wypracowanie. I tu dużo zależy od tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 09:49 Nie no, nie odejmują, ale jak się skupiasz na kaktusie, to ci mogą umknąć inne rzeczy Też mnie to ubawiło. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:13 jak ma przechlapane? szkoła się już skończyła, każdy się rozjedzie, wg mnie właśnie nic jej nie ruszy no chyba że się zaczają na nią w celu dokonania czynów zabronionych? ale wtedy by było ajwaj, nie podejrzewam obecnych maturzystów o takie działania, bo to ponoć płatki śniegu... Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 19:53 Dziewczyna oblała egzamin dojrzałości we wszystkich możliwych znaczeniach Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 19.05.22, 21:01 A dlaczego w tej szkole tylko? Jak opublikowała w internecie to chyba cała polska posze to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
mari.sol Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:16 A tutaj możecie zobaczyć dzisiejszy pierwszy arkusz z informatyki. Pierwsze zdjęcie pojawiło się o 9.39. Zobaczymy jak będzie z drugim arkuszem. Arkusze z geografii też widziałam w sieci w czasie egzaminu. Podejrzewam, że z innych przedmiotów też tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:50 Czyli jakiś głupi challenge jednak? Kurcze, a ja tak na ten i poprzedni rocznik liczyłam w następnych wyborach. Teraz się nie zdziwię, jak wybiorą jakąś partię z księżyca dla jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 10:53 asia_i_p napisała: > Czyli jakiś głupi challenge jednak? Kurcze, a ja tak na ten i poprzedni rocznik > liczyłam w następnych wyborach. Teraz się nie zdziwię, jak wybiorą jakąś parti > ę z księżyca dla jaj. > Serio oceniasz cały rocznik po "zabawie" kilku (a niechby i kilkuset) osób z 300 tysięcy? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: "przeciek" maturalny w Ciechanowie 20.05.22, 11:31 Serio tracę optymizm, bo to jest oderwanie od reala level master. I to jest coś, na co poprzednie roczniki, mając takie same możliwości jenak nie wpadły. No już zwłaszcza dzisiaj, kiedy już wiadomo, jakie są konsekwencje. Obym nie miała racji. Ale po wyborach z zainteresowaniem przejrzę głosowanie w grupach wiekowych. Odpowiedz Link Zgłoś