Dodaj do ulubionych

Problemy w relacjach koleżeńskich

31.05.22, 10:48
Witam,od ok piętnastu lat czytam i piszę na forum. Jest mi zwyczajnie głupio pisać pod stałym nickiem, bo problem poziomu liceum, ale się bardzo ostatnio z tym mecze.
Jak się układają Wasze relacje koleżeńskie?
Mam problem z pewnymi stosunkowo świeżymi znajomościami, które pojawiły się niedługo do przeprowadzce z pobliskiego miasta na przedmieścia, że trzy lata temu.. Dość szybko skumplowałam się z dalszą sąsiadką, z którą wydawało się sporo nas łączy, wiek, wykształcenie, obycie, mamy dzieci dokładnie w tych samych klasach. Może to mój błąd, że chciałam się szybko zaprzyjaźnić i zaczęłam się jej zwierzać, zacieśniać relacje. Zdawało mi się, że ona chce tego samego, dążyła wciąż do spotkań, wydawała się bardzo otwarta, towarzyska.
Podczas ostatnich imprez przyuważylam ironiczne wymiany spojrzeń z inną naszą koleżanką, kiedy coś mówiłam. Jestem tego pewna, nie wydawało mi sie. Niby takie bzdury, ale zrobiło mi się strasznie przykro, bo zaskoczył mnie taki brak lojalności. W niedługim okresie okazało się, że otoczenie zna fakty z mojego życia, problemów z pracą itp., które przekazałam tylko tej jednej osobie. Nie ma możliwości, aby się dowiedzieli z innego źródła, bo nie znają moich starych znajomych spoza naszego obecnego miejsca zamieszkania.
Jak reagujecie w takich sytuacjach? Ja na razie udaje, że jest wszystko ok, kontynuuje różne spotkania w większym gronie z tą osobą, ale staram się poruszać tylko tematy neutralne, takie, które mogłyby być przekazane komukolwiek... I jest mi tak po ludzku strasznie przykro, że złe trafiłam. Nie pierwszy raz mi się to zdarza rzecz jasna, ale z racji wieku w okolicach czterdziestki myślałam, że mam już dobre wyczucie sad
Co robicie w takich sytuacjach? Pocieszcie i pokierujcie jakoś..
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 10:51
      Trzymać karty przy orderach.

Nie ma za co.
      • malgorzata1234567890 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 10:58
        Nie dawać jej do zrozumienia, że mam świadomość tego braku lojalności? Zastanawiałam się, czy gra w otwarte karty może coś wnieść..
        • triss_merigold6 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 10:59
          Nie kompromituj się.
          • zerlinda Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:27
            triss_merigold6 napisała:

> Nie kompromituj się.

Dokładnie.
        • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:00
          Co to da? Ona juz rozniosla twoje sprawy wsrod znajomych, teraz pozostaje ci rozluznic znajomosc i nie zwierzac sie nikomu.
      • milva24 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 13:22
        A to najlepsze wyjście.
    • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 10:59
      Rozluznic znajomosc, nie zwierzac sie zanim sie kogos dobrze nie pozna. Przykre ale niektorzy tacy sa.
    • princesswhitewolf Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:07
      zakonczyc z nia znajomosc i unikac jak ognia

a jak ktos inny cos wspomni o twoim zyciu to rozpowiadac ze nalezy sie jej nie zwierzac i Twoj przyklad jest tego dowodem bo twoje problemy rozgadala. Powtarzac to jak mantre.
      • buldog2 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:18
        Zdecydowanie tak.
      • malgorzata1234567890 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:22
        Wiesz bardzo liczę na mądrość tych innych koleżanek, że takie wnioski właśnie wyciągną. Nie mniej jednak czuje się jak kretynka, bo moje problemy w pracy przedstawiła w sposób bardzo niekorzystny dla mnie. Też się zastanawiałam, czy przy okazji to prostować.

Widzę, że wszystkie odradzacie konfrontacje z winowajczynią.
        • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:30
          malgorzata1234567890 napisała:

> Wiesz bardzo liczę na mądrość tych innych koleżanek, że takie wnioski właśnie w
          > yciągną.

Raczej nie liczylabym na to, to jest takie srodowisko, plotkuja o sobie a ty jestes nowa wiec lakomy kasek.

Nie mniej jednak czuje się jak kretynka, bo moje problemy w pracy prze
          > dstawiła w sposób bardzo niekorzystny dla mnie. Też się zastanawiałam, czy przy
          > okazji to prostować.
          >
          Ja bym niczego nie prostawala. Nie rozmawiaj z nimi o swoich prywtanych sprawach ale takze uwazaj co mowisz o npnauczycielach ze szkoly itp.. Kupilam nowe buty, bylismy na wakacjach itp i to tyle.

• barbibarbi Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 12:01
          Ona nie zrozumie swojego błędu, konfrontację odbierze jako atak na siebie. A jak ktoś jest mądry, to sam zaobserwuje jaką jesteś osobą, a o plotkarze będzie miał złe zdanie.
      • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:24
        Tylko w jakim celu? To przedmiescia czyli tam sie wszyscy znaja wiec ploty tam to norma. Gdyby mi kolezanka opowiadala prywatne sprawy innej ktora jej sie zwierzyla to mialabym o niej niska opinie i nie powiedzialabym o sobie ani slowa. Jesli ona zacznie ostrzegac itd to tylko podsyci atmosfere.
      • lauren6 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 11:26
        Tam pewnie wszyscy wiedzą, że Jadzia to plotkara i lepiej jej się nie zwierzać. Nie zerwą z nią znajomości, bo raz sami nie chcą się stać obiektem plotek, dwa pewnie lubią wysłuchiwać plotki o innych.
        • ajaksiowa Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 12:48
          Zrobiłabym dokładnie co Ty,udawała że o niczym nie mam pojęcia,konfrontować nie warto bo i tak baba się wszystkiego wyprze,
    • sweterwkrate Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 12:51
      ? Ja na razie udaje, że jest wszystko ok, kontynuuje różne spotkania w większym gronie z tą osobą, ale staram się poruszać tylko tematy neutralne, takie, które mogłyby być przekazane komukolwiek...

Też mi się wydaje takie wyjście najlepsze.
      Z czasem nowe znajome poznają cię lepiej i będą miały o tobie swoje zdanie nie sugerując się tym co teraz usłyszały.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 13:17
      Mogę poradzic tej drugiej, żeby nadal byla najlepszą psiapsi chłopaka.
      Nic tak nie rozwala zwiazku jak dawna przyjaciółka - co znamy z ematki.
    • malgorzata1234567890 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 19:18
      Dzięki dziewczyny. Czyli wszystko wskazuje na to, że się nie wygłupiłam i postępuję dobrze w tej syt
    • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 31.05.22, 21:19
      Ja mam zwykle problem w odbiorze takich ekhibicjonistów emocjonalnych. Gdy znam kogoś od niedawna, a on (częściej ona) zaczyna mi opowiadać o swoich osobistych sprawach i odkrywa się w stopniu zupełnie nieadekwatnym do poziomu naszej zażyłości, to dla mnie jest to niekomfortowe. Ale z drugiej strony, jeżeli taka osoba opowiedziała mi o swoich prywatnych problemach to uznaję, że to typ człowieka który klepie o tym każdemu, więc te treści z pewnością nie są dla nikogo żadną tajemnicą.
      Zwierzać to się można przyjaciółce, a nie sąsiadce. Popracuj nad rozładowywaniem napięcia emocjonalnego w inny sposób niż poprzez zwierzanie się przypadkowym ludziom.
      • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 00:35
        Hmmmmm...

Od niedawna to jak długo?
      • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 08:24
        abecadlowa1 napisała:

>Ale z drugiej strony, jeżeli taka os
        > oba opowiedziała mi o swoich prywatnych problemach to uznaję, że to typ człowie
        > ka który klepie o tym każdemu, więc te treści z pewnością nie są dla nikogo żad
        > ną tajemnicą.

A ty klepiesz o tym z innymi w takim razie? Aha.
        • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 09:25
          Ja mogę zrobić z tym cokolwiek. Tajemnica zawodowa obowiązuje mnie tylko w sprawach dotyczących moich klientów.
          • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 10:27
            Czyli jestes typowa plotkara, ktora klapie ozorem wszystko co uslyszy od innych. Brrrr, takich unikam jak moge, w sprawach zawodowych tez bym nie ufala.
            • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 10:42
              Jestem skrajną introwertyczką. Rozmowy z ludźmi mnie męczą więc je minimalizuję. Poza tym zajmują mnie inne kwestie niż problemy pracowe Kowalskiej spod jedynki. Jednak jeżeli ktoś mi przekaże jakąś historię i nie jest to nikt bliski ani klient wobec którego obowiązuje mnie tajemnica, to czyni mnie dysponentem tej treści i mam prawo zrobić z nią cokolwiek, co nie narusza prawa.
              Nie lubię być niczyim powiernikiem.
              • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:05
                abecadlowa1 napisała:

jeżeli ktoś mi przekaże jakąś historię i nie jest to nikt bliski ani klient wobec którego obowiązuje mnie tajemnica, to czyni mnie dysponentem tej treści i mam prawo zrobić z nią cokolwiek, co nie narusza prawa.

OJP 😀 naruszanie prawa...to jest kwestia poprostu nie paplania o innych skoro juz sie zwierzyli. Jesli mi ktos cos o sobie powie to zachowuje to dla siebie, a nie czuje ze moge to przekazac dalej i nie przekazuje. Nie musze byc powiernikiem, terapeuta ani doradca.

• chatgris01 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 13:01
                  Koniec swiata! surprised
                  Zgadzam sie z Najmą! surprised
                  • magdallenac Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:36
                    Po mojej stronie oceanu, też koniec świata.
              • memphis90 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 14:15
                >czyni mnie dysponentem tej treści i >mam prawo zrobić z nią cokolwiek, co >nie narusza prawa

Zwykla ludzka przyzwoitość jest Ci zupełnie obca...?
              • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:29
                Jeśli nie lubisz być powiernikiem, to może łaskawie oznajmiaj to z góry?
            • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:03
              ritual2019 napisał(a):

> Czyli jestes typowa plotkara, ktora klapie ozorem wszystko co uslyszy od innych
              > . Brrrr, takich unikam jak moge, w sprawach zawodowych tez bym nie ufala.

A przeczytałaś w ogóle, że ja wcale nie chcę takich rzeczy słychać i unikam tego? Nie interesują mnie zwierzenia koleżanek. Uważam, że to bezczelne obarczać swoimi osobistymi problemami osoby z którymi się tylko koleżankuję.
              • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:30
                Koniecznie informuj o tym koleżanki, serio.
                • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:41
                  taki-sobie-nick napisała:

> Koniecznie informuj o tym koleżanki, serio.

Wiedzą. Serio.
                  • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:45
                    Ale nowe też?
                    • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:00
                      taki-sobie-nick napisała:

> Ale nowe też?

Staram się ucinać kontakty z emocjonalnymi ekshibicjonistkami. To w ogóle nie są relacje w których się odnajduję. Mam dużą predyspozycję do kończenia nieodpowiadających mi kontaktów i nie mam zamiaru przejmować się tym, że jakaś nowa znajoma, która koniecznie chciała poopowidać mi jaką ma beznadzieją pracę poczuje się urażona tym, że nie zamierzam zaśmiecać sobie tym głowy.
                      • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:09
                        I musisz też obrażać te osoby? "Emocjonalne ekshibicjonistki", "zaśmiecać sobie głowę". Nie dało się tego napisać inaczej?
                        • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:18
                          Ale to nie ja mam problemy w relacjach koleżeńskich 😁
                          • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:20
                            Co nie zmienia faktu, że obrażasz innych.
                            • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:29
                              Chyba nie miałaś nigdy do czynienia z takimi ludźmi i nie wiesz jak natarczywie potrafią zawłaszczać przestrzeń komunikacyjną w celu wypełnienia jej opowieściami o suchej pochwie, wrednej teściowej i współpracowniku, który nie spłukuje kupy w toalecie. Te niedające się powstrzymać opowieści są na poziomie publicznego zdejmowania gaci, więc określenie emocjonalny ekshibicjonista jest po prostu adekwatne, a nie obraźliwe.
          • mid.week Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 10:35
            ciężko mówić o tajemnicy zawodowej w przypadku plotek przy kawie z sąsiadką. Rzecz sprowadza się do zwykłej przyzwoitości. Paplanie dalej świadzvy o tobie a nie osobie, która ci sie zwierzyła. A opisane wymienianie się ostentacyjnymi spojrzeniami w trakcie spotkania jest zwykłym chamstwem. Mam nadzieje, ze chociaż nad wzrokiem panujesz
            • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 10:55
              Nie uczestniczę w plotkach przy kawie z sąsiadką ani z nikim innym. Sądzę jednak, że gdybym brała udział w takich wydarzeniach, to jakąś autocenzurę byłabym wstanie zastosować opowiadając o sobie. Jeżeli zdecyduję się jednak przekazać informacje o sobie przypadkowym osobom to przestaję mieć nad tą informacją jakąkolwiek kontrolę. Przecież nie jestem w stanie zobowiązać nikogo, z kim wiążą mnie jedynie towarzyskie relacje, żeby zachował powierzone mu treści dla siebie.
              • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:08
                Nawet jesli juz uslyszysz od kogos jakies zwierzenia chociaz bardzo nie chcesz to nadal nie jest to powod zeby to przekazywac dalej.
                • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:13
                  Chodzi mi o inną perspektywę. Jeżeli byłabym osobą która w sposób niekontrolowany udostępnia o sobie informacje otoczeniu to nie mogę oczekiwać, że te informacje nie zaczną żyć swoim życiem. Bo nigdy nie masz pewności, co zrobi osoba której opowiesz o swoich problemach.
                  • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:20
                    Oczywiscie ze sie nie ma pewnosci ale mowa jest o osobach ktore maja potrzebe przekazywania tych informacji innym. W jakim celu? Co im to daje?
                    Dla przykladu, bylysmy wczoraj na spotkaniu, 3 kolezanki w tym ja. Znamy sie z pracy, a dla mnie to nowa praca, pracuje tam 4 miesiace. Jedna opowiedziala nieco o swoich problemach z mezem, jednak ja nie bede tego przekazywac innym w pracy bo w jakim celu? Dla mnie to jest cos co zachowuje dla siebie.
                    • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:40
                      Ludzie są dziwni, a ich motywacje często niezrozumiałe. Ale oczekiewanie, że wszyscy w swoim postępowaniu będą się kierować naszym dobrem jest naiwne. Dlatego o własny interes muszę zadbać sam. Dbałość o własny interes obejmuje również nieprzekazywanie ludziom, którym nie ufam informacji, które mogą być wykorzystane przeciwko mnie. To taki podstawowy element higieny w stosunkach międzyludzkich.
                      • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:46
                        Tak, to jest oczywiste, pytanie jest jednak inne. W jakim celu niektorzy przekazuja dalej informacje ktore ktos im przekazal? Co im to daje?
                        • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:53
                          -mają władzę nad informacją i ją wykorzystują
                          - plotkowanie jest elementem ludzkiej natury, niekórzy twierdzą że dzieki potrzebie plotkwania rozwinęła się komunikacja językowa u naszego gatunku
                          - mają w końcu coś ciekawego do powiedzenia w towarzystwie,
                          - chcą zaszkodzić oplotkowywanej osbie, poniżyć ją.

Przyczyn może być mnóstwo.
                          • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 12:19
                            Czyli z bardzo niskich pobudek. Z takimi osobami to najlepiej w ogole nie miec nic wspolnego.
                        • abecadlowa1 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:52
                          ritual2019 napisał(a):

> Tak, to jest oczywiste, pytanie jest jednak inne. W jakim celu niektorzy przeka
                          > zuja dalej informacje ktore ktos im przekazal? Co im to daje?

A nie zastanawia Cię po co ktoś w ogóle puszcza w obieg różne niekorzystne informacje o sobie samej? I nie mówię o rozmowie z kimś bliskim, kto jest mi życzliwy, tylko o takich sytuacjach jak w tym wątku - opowiadanie o własnych problemach osobie, z którą masz wyłącznie relacje rozrywkowo-towarzyskie. Według mnie to jest dziwne. Dzieci przedszkolne mają często taki etap, że klepią paniom w przedszkolu o wszystkim, co się dzieje w ich domach. Dorosłe osoby raczej nie mają takich potrzeb.
                          • taki-sobie-nick Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:54
                            Może kwestie, o których mówi, stanowią zasadniczy element jego życia?
                          • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 02.06.22, 10:35
                            abecadlowa1 napisała:

> A nie zastanawia Cię po co ktoś w ogóle puszcza w obieg różne niekorzystne info
                            > rmacje o sobie samej? I nie mówię o rozmowie z kimś bliskim, kto jest mi życzli
                            > wy, tylko o takich sytuacjach jak w tym wątku - opowiadanie o własnych problema
                            > ch osobie, z którą masz wyłącznie relacje rozrywkowo-towarzyskie. Według mnie t
                            > o jest dziwne.

Dziwna to jest asekuracja i zakladanie ze ludzie sa z natury niezyczliwy wrecz celowo chca im zaszkodzic. Jak widac sa tacy, na szczescie jest ich mniejszosc ale potrafia sie maskowac i niestety nie wiadomo jacy sa naprawde. Ciekawe dlaczego ukrywaja swoje prawdziwe oblicze?
                      • agniesia331 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 13:46
                        Nie oczekujemy od innych żeby stawiali nasze dobro jak swoje. Już się tyle razy przejechałam na ludziach że hej. Wierzę tylko dziecku.mezowi.rodzicom. Jestem dobra dla ludzi ale różne koleżanki na których się zawiodłam traktuje z wzajemnością. A nie lepiej od siebie
                        • ritual2019 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 14:19
                          agniesia331 napisała:

> Nie oczekujemy od innych żeby stawiali nasze dobro jak swoje.

Dlaczego nie? Raczej nalezy tego oczekiwac, gdyby ludzie zachowywali sie przyzwoicie zyloby sie duzo lepiej.

Wierzę tylko dziecku.mezowi.rodzicom.

Tak naprawde zawsze nalezy uwazac, takze jesli chodzi o najblizsze osoby, zwlaszcza meza.

• igge Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 01:03
      Nie miewam takich sytuacji.
      Trafiłaś na niewłaściwą osobę, okropieństwo. Dobrze, że musisz ją spuścić na drzewo.
      Każdemu byłoby przykro.
      Moje relacje koleżeńskie układają się dobrze.
      Nie wyobrażam sobie nielojalności czy braku dyskrecji czy , to już kosmos, głupich min do kogoś innego nad moją głową.
      Mojego zaufania nie zdobywa się szybko i łatwo ale jeszcze nigdy się nie nacięłam.
      A mówię przyjaciołom i koleżankom czasem mega prywatne rzeczy.
    • znowu.to.samo Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 08:53
      Ja już wyrosłam z psiapsiółkowania
      Z własnego doświadxzenia i innych wnosze że z tego więcej szkody niż pożytku
      Opowiadaniem o prpblemach problemu nie rozwiążesz tylko fama sie roznosi po okolicy i tyle z tego masz
      Jak już koniecznie chce sie zwierzać to osobom naprawdę tobie od lat znanym, a i to w okrojonej formie
    • panipoczterdziestce Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 09:16
      Mieć w doopie, kto co wie na twój temat. Przez 5 minut jest to może ciekawostka, a później każdy wraca do swoich spraw. Olać to. Żyć dalej i uśmiechać się a z tatą ochłodzić relacje.
      Mam takie znajome, które tylko mnie wypytują co i jak a o sobie nic.
      • znowu.to.samo Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 12:17
        panipoczterdziestce napisała:

> Mieć w doopie, kto co wie na twój temat. Przez 5 minut jest to może ciekawostka
        > , a później każdy wraca do swoich spraw. Olać to. Żyć dalej i uśmiechać się a z
        > tatą ochłodzić relacje.
        > Mam takie znajome, które tylko mnie wypytują co i jak a o sobie nic.

a ty sie jej zapytaj to "a dziękuję wszystko dobrze"
        • panipoczterdziestce Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 12:22
          Łototo 😄
      • panipoczterdziestce Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 12:18
        Miało byc z taką, nie z tatą 😄 słownik.
        Nie rozstrząsać, bo i nie ma po co.
    • barbibarbi Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 11:59
      Z biegiem lat, coraz mniej wierzę w "koleżankowanie", w ich lojalność, bezinteresowność i życzliwość. Wolę zwykła pobieżne relacje, znajomych bez zagłębiania się w osobiste sprawy, pogadać ogólnie, pośmiać się, jak trzeba to można na mnie liczyć, ale nie spodziewam się wzajemności, bo wiele razy się rozczarowałam.
      • magdallenac Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 14:08
        Ja mam zupełnie na odwrót, im jestem starsza tym więcej fajnych kobiet pojawia się w moim życiu.
        • nanuk24.0 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:50
          magdallenac napisała:

> Ja mam zupełnie na odwrót, im jestem starsza tym więcej fajnych kobiet pojawia
          > się w moim życiu.

Mam tak samo.
    • anorektycznazdzira Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:01
      Ja bym zrobiła to, co Ty robisz: zmartwiłabym się, przestała zwierzać, rozluźniła relację do spotkań w większym gronie i tyle. Co poradzisz, shit happens.
    • irma223 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:15
      No nic już nie zrobisz. Ze względu na dzieci jakieś relacje utrzymywać pewnie musisz, ale stosunki powinnaś poluźnić i ochłodzić na tyle, na ile to możliwe. Żadnych zwierzeń i bliskości.

Ale tyle, to ty sama wiesz.

Co do reszty osiedla, nic już na to nie poradzisz. Co się dowiedzieli, to się dowiedzieli.
      Chyba też nic jakoś skandalicznie kompromitującego w tym nie ma?

Za miesiąc czy dwa zapomną, że w ogóle kiedyś istniał jakiś temat.
    • zerlinda Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:26
      Pocieszyć nie pociesze. Trafiłaś na durną pinde i tyle. Masz 40 lat. Czas zmądrzeć i nie zwierzać się byle komu, osobie, którą dopiero co poznałaś. Co bym zrobiła? Ochłodziła kontakty, nie pozwoliła na żadne spoufalanie się. Grzecznie, zimno, poprawnie.
    • betyskai Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:30
      1.Wymyśl jakąs bajeczkę na swój temat i tej pani mów tylko o swoich sukcesach szczególnie tych z przeszłości których nie może zweryfikowaćwink

2. Jeśli nie mówisz komuś wprost "ale nikomu o tym nie mów" to ciężko żebyś miała miec pretensje, że cię obgaduje z tego co jej sama rozplotkowałaś

3. Nie opowiada się o sobie szczegółów nowym sąsiadkom. Potem trzeba z nimi żyć....

4. Wygaś powoli znajomośc a zwierzenia rób psychologowi albo w konfesjonale, a nie jakimś babom z osiedla.
      • znowu.to.samo Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 22:54
        5 zakładasz post na ematce pod zmienionym nickiem i otrzymijesz najbardziej obiektywne rady
    • betyskai Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 17:38
      Popełniłaś błąd zakładając, że zwierzając się ze szczegółów swojego życia zacieśnisz koleżeństwo.
      Tak to nie działa i nie tędy droga.
      Naucz się koleżankować przez wspólne robienie fajnych rzeczy, a nie opowieści o sobie.
    • cegehana Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 01.06.22, 23:19
      Wyciągam wnioski i idę do przodu mądrzejsza o tę wiedzę.
    • klaramara33 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 02.06.22, 10:49
      To ja jestem taką v sąsiadką, która usłyszała takie plotki na temat innej, z którą tamta bardzo często się spotykała. Mam o tej sąsiadce plotkujacej do tej pory słabe zdanie bo jeszcze też na innych nawijała , a w domu sama przemocowa wobec dziecka. Teraz jest moją bardzo dobra koleżanką, ta która została oplotkowana.
    • agniesia331 Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 02.06.22, 11:13
      Także tak
    • umi Re: Problemy w relacjach koleżeńskich 02.06.22, 13:45
      No i co z tego, ze powiedzialas o problemach z praca? Albo ze w wieku 6 lat uderzylas kolege lopatka w leb? Pominawszy wszystko inne, polowa swiata (albo wiecej) ma problemy z praca. Duza czesc z szefami. Wielu z pracownikami. Albo przemeczeniem. Albo pieniedzmi. Wspomnienia z dziecinstwa tez nikomu d.py nie urywaja. O ile nie zwierzylas sie, ze okradlas Fiskusa albo ze w dziecinstwie topilas koty (niktorzy i tak nawet to by zlali) nie wiem, czym te kolezanki sie podniecaly. Wszyscy maja dokladnie te same problemy, roznia sie tylko detale. Takze zrobily z siebie koncertowe idiotki i tyle. Opinie wystawily nie Tobie, bo raczej nie jestes tak wyjatkowa, zeby to co wypaplaly bylo hitem na miare Nobla, a sobie, jako osobom niedyskretnym i ogranicoznym. Na Twoium miejscu nie dawalabym im pozywki. A jak chcesz sie pobawic ich kosztem, pusc im falszywa plote i zobacz ile uszu obiegnie. Niektorzy sa po prostu dosc prymitywni oraz maja nudne zycie. Dlatego jedyna radoscia jest rozpowiadanie o znajomych. Glupiatka, nie odkryly ematki suspicious Tu sa walki w kisielu i emocjonujace ploteczki bez obrabiania d.,py ludizom z imienia i nazwiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka