vivi86 23.06.22, 06:37 www.onet.pl/informacje/onetkrakow/ceny-pelletu-gonia-ceny-wegla-palacy-biomasa-zostali-bez-pomocy-mam-lzy-w-oczach/gt5jns1,79cfc278 chcieli - to mają. nie płakać teraz: D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:15 Ale to nie oni chcieli. Tak chce PiSowski rząd i prawackie oszołomy twojego pokroju. Gdyż rząd do węgla będzie dopłacać czy tam już dopłaca a do pelletu celowo tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:48 Nie rozumiem dlaczego w Polsce z kim nie rozmawiam, kazdy przeciwny ekologii!? Mieszkam w kraju w którym rozprawiono się że smogiem. W miastach są liczne zakazy: np wjazd samochodem spalinowym z uwagi na liczne opłaty ( Londyn ) lub wysokie ceny za parking (Oxford), jest kompletnie nieopłacalny. Elektrownie węglowe właściwie są już wygaszone ( została chyba jedna do zamknięcia) i mówi się już o likwidacji gazowych ( z tego co pamiętam są już konkretne daty). Piece gazowe się likwiduje, od dawna w Londynie jest zakaz palenia w kominkach a ostatnio słyszałam że chcą zakazać BBQ! Produkcji samochodów na benzynę chcą zakazać do 2030. Wszystko idzie w kierunku przestawienia się na czyste powietrze. Gaz podrożał ostatnio masakrycznie ale na szczęście mam ogrzewanie elektryczne i panele słoneczne na dachu więc mnie osobiście specjalnie mnie rabnelo ( choć rachunki wzrosły 100%). Benzyna kosztuje niemal £2 za litr czyli koło 12zl ( w 2020 była za £1 - £1.20), więc moja firma kombinuje z olejem rzepakowym i transportem kolejowym. Kraj idzie w kierunku całkowitego uniezależnienia się od paliw kopalnych , a Polska broni się przed tym rękami i nogami? Dlaczego?? Polacy tak kochają smog i zależność od dostaw z innych krajów (już nie mam na myśli Rosji)? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:50 Sama sobie wybierasz rozmówców. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:51 Bo się naczytali na to rządowych billboardach że prąd drogi bo unia zmusza Polskę do bycia eko. Taki durny przekaz władza sączy ludziom do uszu już parę ładnych lat to i efekty są jakie sa Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:01 Tu na forum czytałam, że samochody elektryczne są nieekologiczne z powodu akumulatorów (jakby spalinowe akumulatorów nie miały). Pomija się też fakt że stare akumulatory z elektryków mają mieć powtórne zastosowanie np w magazynowaniu energii z paneli słonecznych w domach prywatnych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
macca4 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:43 Nie porównuj akumulatorów z elektryka do tego maleńkiego pojedynczego ze spalinowki! Biorąc po uwagę trwałość akumulatorów w elektrykach (ok 8 lat) i ogromną trudność z utylizacją to uważam że samochody elektryczne na ten moment absolutnie nie są ekologiczne. Poczytaj więcej na ten temat. Aha - jestem za ekologią- stąd ten wpis Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:20 Oczywiscie! Mam spalinowke, ale z racji ze na wyspach wychodzic beda z uzycia i do 2030 przestana byc produkowane popelnilam wpis zastanawiajac sie czy trzymac i czekac czy kupowac elektryka juz. Po tamtym watku zaczelam blizej sie przygladac elektrykom, stad wiem ze jest sporo pomyslow co zrobic z akumulatorami. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:52 "Nie rozumiem dlaczego w Polsce z kim nie rozmawiam, kazdy przeciwny ekologii!?" Widocznie takie masz towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:02 Tu, na forum przede wszystkim ( ale nie tylko) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:53 i a propos - czy to nie ty pisałaś, że jak się rozmyślisz co do zakupu online, to kurier, który do ciebie przyjechał zabiera paczkę - to nie jest ekologiczne zachowanie Ale może dlatego, że jesteś Polką Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 07:55 Ja nie znoszę z powodu ogromu hipokryzji tego środowiska i tego, że wielu fanów to tępy motłoch. ktoś to kiedyś określił, że eko to milioner krzyczący z prywatnego samolotu, ze Kowalski na do roboty chodzić 40 km w 1 stronę bo jego auto szkodzi hurr durr planecie. I jest to definicja w punkt. A reszta fanów dzieli się na 2 grupy. 1 albo tak zakłamani, ze kochają eko, ale tyłek w autko bo zbiorkom poniżej godności nawet w Krakowie a i wakajek nie odpuszczą albo nie widzą sprzeczności między gonieniem ich samych do ograniczania się podczas gdy bogaci wszędzie latają prywatnym samolotem. Z dala ode mnie z czymś takim. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:07 O, to też. O ekofaszyzmie słyszałam też tu na forum. Jeśli jestem pro eko to na pewno hipokrytka. Skoro coś kurierowi oddałam z powodu wadliwego towaru, to znaczy że nie mam prawa popierać wygaszania elektrowni węglowych i zakazu wjazdu do miast samochodami innymi niż elektryczne... Nie mam też pewnie prawa do paneli słonecznych bo to hipokryzja tak się obnosić by wszyscy widzieli 🤣🤣🤣 Piękne. Czego jeszcze nie mogę bo oddałam paczkę kurierowi? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:14 Nie, suellen, napisałaś wyraźnie, że kiedy się ROZMYŚLIŁAŚ (nie tylko wtedy kiedy towar jest wadliwy) - akurat wtedy byłaś na fali jak pięknie i łatwo jest zamawiać w UK. Masz prawo pisać co chcesz Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:27 No i co z tego, ze towar oddaje? Mam jechac po niego godzine autem w jedna strone czy jak? Czy moze zatrzymac i wyrzucic na smietnik? Mieszkam na zadupiu. Chyba jednak ekologiczniej kiedy kurier paczki rozwozi / odbiera niz bym poj jedna mala rzecz miala napitalac 15 mil autem do miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:32 vivi86 napisał(a): > iść z buta Nie dodam rady bo mam raka. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:58 Nie, Jeszcze raz. Wystarczy się zastanowić nad zakupami a nie kupowac jak leci bo najwyżej oddam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:10 A ty na złość całkowicie ingorujesz WSZYSTKIE zachowania ekologiczne, bo gdzieś na świecie, ktoś powiedzial/zachowal się nielogiczne. No super argumentacja. Masz tak ze wszystkim? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:14 Ja wycieranie sobie buzi eko, po czym w super skomunikowanym mieście codziennie d w autko tudzież na wakajki samolotem nazywam po imieniu - hipokryzją bo tym jest. Czy ja wiem czy ignoruję....buzi sobie eko nie wycieram, część tych zachowań ma inne powody. Np śmigam hulajnoga i rowerem. bo lubię. Z eko proszę tego nie mieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:07 Może po prostu powinnaś rozmawiać z innymi ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:09 Na forum nie wybieram... Wygasilam niektórych ale prowęgielnych jest tu sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:59 Jest sporo innych, ale czytasz bardzo wybióczo Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:48 O Boże, jakby w Monachium zakazali BBQ, to Turcy i Arabowie zrobiliby rewolucję. A tak serio- jestem za, do parków gdzie wolno rozpalać grilla, nie da sie w weekendowe popołudnia wejść, tak śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 11:26 W Polsce na szczęście grillowanie na tradycyjnym grillu zaczyna być symbolem obciachu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 20:36 Tak jak disco polo ( które nie wiem jak teraz ale 20 lat temu było symbolem obciachu a miało się świetnie) Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 11:27 Bo polskie społeczeństwo jeszcze pokolenie wstecz w czworakach siedziało. Jesteśmy pokoleniem post chłopskim. A dla chłopa przyroda to to co może zjeść. Ochrona przyrody jest zbyt abstrakcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 11:39 Nie jeździsz autkiem, w życiu na wakajkach nie byłeś. Fajnie to ile samolotów (prywatnych) było na ostatnim szczycie klimatycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:01 Ile ty masz lat, że ciągle te wakajki i wakajki? Anyway, ci, którym ich tak zazdrościsz, i tak mniejszą szkodę wyrządzają klimatowi niż rządowi debile tnący lasy na potęgę, by sprzedawać drewno za granicę. Może lepiej czep się ich, pisiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:18 Może i nie twierdzą, ale szkodnikami są większymi. I nie próbuj z tym polemizować, bo za cienkim w uszach trollem jesteś dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:22 nie twierdzą. I to jest klucz. BTW - uwielbiam tę ekohipokryzję - 2 szkodniki wydalene z macicy (dla was szkodniki), wakajki samolotem....ale ja zasadziłam drzewko No tak, proporcje wyrównane Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:35 Wakacje, po polsku to wakacje, karynkowy slang nam tu niepotrzebny. Miłego oddychania plastikiem zimą życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:39 i mówią to ci co to sami ileś razy piszą maDka Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:04 tak, wakajki, zwłaszcza te dalsze gryzą się z lansem a la eko, który wówczas jest hipokryzją. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:10 >Bo polskie społeczeństwo jeszcze pokolenie wstecz w czworakach siedziało. Siedziałeś w czworakach w 1990? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:12 >Jesteśmy pokoleniem post chłopskim. Jak np. bardzo ekologiczni Norwegowie, Finowie i Islandczycy. Dla chłopa przyroda była żywicielką, każdy kawałek ziemi trzeba było szanować. Więc nie peeeerdol, bo socjolog z ciebie jak ze mnie baletnica. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:36 Taaak, zanim islandczycy stali sie bardzo ekologicznym narodem, wycięli w pień lasy. Mam nadzieje, ze Polacy szybciej się opamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 14:01 sueellen napisała: > Kraj idzie w kierunku całkowitego uniezależnienia się od paliw kopalnych , a Polska broni się przed tym rękami i nogami? Dlaczego?? > Polacy tak kochają smog i zależność od dostaw z innych krajów (już nie mam na myśli Rosji)? Nie, nie dlatego. Polska to dziki kraj, w którym z walki ze smogiem zrobiono gruby biznes. Więc chyba oczywiste, że nie zamierzają zażynać kury, znoszącej im złote jajka? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:36 A propos eko grzmicie o jazdę samochodem do pracy a czy emateczka sprawdzlam jaki ślad węglowy zostawia surfowanie po necie? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 08:43 nie wiem ile, ale mały pikuś w porównaniu do d w autku codziennie i wakajek, na które lecą samolotem (nawet nie prywatnym). Ekolożki Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:02 Oj żebyś się nie zdziwiła. 3 proc światowej emisji CO2 to sam internet, a weź pod uwagę że to bogate kraje korzystają najwięcej z tego dobrodziejstwa. A propos dupy autkiem rozumiem, że wszystko co jesz kupujesz od rolnika, który oprawia pole za rogiem? Nie kupujesz też elektroniki ani AGD produkowanego w Azji? Ani ciuchów szytych w Indiach czy Bangladeszu? Otóż większość emisji związana jest z transportem towarów niestety. Dlatego każdy codzienny wybór ma ogromne znaczenie, nawet zakup ogórka, a nie tylko ten czy jechać autem czy tramwajem. I żeby nie było do pracy mam 2 km i chodzę pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:09 - jazda autem codziennie ma znaczenie (nie, nie jeżdżę w ogóle, nie z powodu eko, ale i nie z powodu pracy tuż za płotem). - ja się za wielką ekolożkę nie uważam i buzi sobie tymi frazesami nie wycieram - rozumiem, że wszystko co jesz kupujesz od rolnika, który oprawia pole za rogiem? Nie kupujesz też elektroniki ani AGD produkowanego w Azji? - tak samo jak ekosekta, która dokłada jeszcze codziennie d w autko i w przeciwieństwie do mnie ciągle trajkocze o eko - Ani ciuchów szytych w Indiach czy Bangladeszu? Nie. Ja mam do pracy 20 km. Ja się nie uważam za eko. Był tu kiedyś taki kalkulator śladu węglowego i paradoksalnie przy całym anty eko wypadam o niebo lepiej niż wyszczekane ekolożki Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:12 A skąd wiesz jak wypadają te wyszczekane ekolożki? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:16 Z wyników jakie same w tamtym wątku publikowały? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:30 Nie wie. Ma ból dudy o te "wakajki" w każdym wątku, który choć trochę zahacza o eko. Jak to pisi troll. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:51 Mam ból D o hipokryzję. Nie znoszę. A skąd wiem to pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:14 Ale jaką hipokryzję dokładnie? Co ty, vivi86, robisz dla środowiska poza tępym rechotem z ludzi, których twój rząd robi w ch*ja? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:24 Ale jaką hipokryzję dokładnie? Toć cały czas piszę. Wielkie eko, planeta i klimat póki w rewelacyjnie skomunikowanym mieście nie potrzeba jechać do pracy czy z dzieckiem do przedszkola lub szkoły. Autkiem oczywiście choć zbiorkom hula na całego. Był tu taki wątek. To samo wakajki. Niby a eko, a samolot i cała rodzina leeeeeeciiiiiii.. Co ty, vivi86, robisz dla środowiska Ale czy ja twierdzę, że robię cokolwiek? Za to nie robię z siebie wielkiej eko wojowniczki o planetę. Do robienia nie zaliczam rzeczy przypadkowo in plus z punktu widzenia eko jak robię je (jeżeli już) z zupełnie innych powodów i motywacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:26 Dla Ciebie albo się biega w maratonie albo wcale? Nie ma nic pomiędzy?? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:27 Dla mnie nie ma hipokryzji. A niech każdy co dzień glob oblatuje tylko niehc nie opowiada jaki to jest eko. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:10 To sobie znajdź pracę za rogiem i nie zazdrość zamiast płuc jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:25 To dla rozjaśnienia sytuacji jak by ktoś pisał, że nie wsadzam d w autko bo mam do roboty 2 kraki. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:29 No ja sobie celowo ogarniam zawsze pracę tak blisko, żaby nie musieć wsadzać dupy w autko. Dla mnie dojazd do trata czasu i niepotrzebny stres Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 10:34 Jak dla każdego, ale różnie w życiu bywa. Zresztą tu nie o wsadzanie d w autko chodzi co o robienie tego jak jest zbiorkom i uważanie się za wielką eko i fankę planety. hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:00 Ja jestem eko hipokrytką, bo latam na wakacje. Dla równowagi nie mam dzieci, które są generatorem śladu węglowego i Poza tym żyje eko na tyle ile się da bez umawrtwiania Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:06 To jest to hipokryzja. A bombelki to już w ogóle (jakbyś miała-czytam, że nie masz). eko-przodowniczki i produkcja szkodników ? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:54 No to jestem hipokrytką i co mam się zabić z tego powodu? Ojoj Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:57 Ja nie jestem z opcji ubić/zabić bo CO2 wydziela ale nazwać rzeczy po imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 13:00 Nie, jesteś z opcji zabić/ubić/wyśmiać bo eko Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 09:50 Rok temu dostaliśmy nagrodę od miasta za niskie zużycie prądu w postaci biletów na basen 😀. Wysłali z rozliczeniem rocznym. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:40 Dobrze, że nie od wodociągów za niskie zużycie wody 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 12:55 Wtedy by im wejsiowek na basen nie dali, z obawy że przyjdą nie wykąpani 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 14:35 Wodę zimna mamy w czynszu bez limitu, rachunek za ciepła jest łączony z ogrzewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:25 wkswks napisał(a): > Rok temu dostaliśmy nagrodę od miasta za niskie zużycie prądu w postaci biletów > na basen 😀. Wysłali z rozliczeniem rocznym. Skąd miasto wie, ile płacisz dostawcy prądu? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:28 jesteś jednym z najwstrętniejszych troli na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:38 To nie czytaj. Zalecam bańkę z ludźmi z poglądami identycznymi jak twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:43 a jak widzisz osobe bez nóg też się cieszysz i mówisz dobrze mu tak? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:51 Pokażesz mi gdzie coś takiego pisałam? Czekam na cytat. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:43 A czemu ty, vivi, w takiej bańce się nie umościsz, tylko ciągle włazisz na to forum hipokrytek, które w szczepionkę wierzyły, w wygraną Ukrainy w operacji specjalnej wierzą i zmiany klimatyczne też? Przecież z takimi głupimi gadać to jak ze ścianą, jeszcze nie zauważyłoś?... Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:52 Może kilka mądrych jest. Gdzie pisałam co sadzę ws wojny (kto wygra?)? Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:47 swoją drogą to nie chodzi o poglądy, ale dokładnie o ten fragment: "chcieli - to mają. nie płakać teraz: D" wstrętny ohydny, obrzydliwy tekst. idz się pier.dol po takim tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Nagroda za eko :D 23.06.22, 18:53 No bo chcieli eko mają eko. Ta zabawa kosztuje o dotyczy tylko tłuszczy. Ile było samolotów na ostatnim szczycie klimatycznym? Odpowiedz Link Zgłoś