eliszka25 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:30 Nie czytałam wszystkich wypowiedzi, ale dla mnie podwójne karanie za brak zadania domowego, to przerost formy nad treścią. Mój starszy syn miał przez jakiś czas kłopoty w szkole i zostawał po lekcjach. Kończył o takiej porze, że musiałby kwitnąć godzinę na przystanku w oczekiwaniu na autobus. Mógł też wrócić pieszo, ale dotarłby pewnie później niż ten autobus, więc jeździłam po niego, żeby był prędzej w domu. Właśnie mniej więcej 5 km w jedną stronę. Autem to jest ile - 5 minut? Od tego jest rodzina, żeby sobie pomagać w kłopotach. Nie uważam, że dzieci trzymamy pod kloszem, ale nie widziałam najmniejszego sensu w marnowaniu godziny czasu w środku tygodnia na takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:13 Rodzice pracują daleko od domu i szkoły. Maja urywać się z pracy by gnać by zrobić 5 min podwózki albo płacić za taryfę bo bombelek dostał kare?? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:16 sueellen napisała: > Rodzice pracują daleko od domu i szkoły. Maja urywać się z pracy by gnać by zro > bić 5 min podwózki albo płacić za taryfę bo bombelek dostał kare?? Tak, dokladnie tak mają zrobić. Nikt im nie powiedział, że nalezy ponosić odpowiedzialność za swoje dzieci? I od 12-latki oczekują i wymagaja więcej niż od siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:21 I czego tym naucza dziecko? Ze może sobie bimbać na obowiązki szkolne bo rodzice rzuca własne obowiązki i będą lecieć naprawiać szkody? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:22 Nauczą dziecko, że może na nich liczyć. Po prostu. I mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:28 Czyli dzieciak może przestać robić prace domowe? Rodzice będą zawsze wozić? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:33 sueellen napisała: > Czyli dzieciak może przestać robić prace domowe? Rodzice będą zawsze wozić? No ponoć od dawna nie tobi, a rodzice dopiero pierwszy raz stanęli przed takim dylematem, bo ponoc poprzednie kary dzieciak odbył bez ich wiedzy i tym bardziej konieczności wozenia - to moze zdecyduj sie na jedna wersję? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:39 sueellen napisała: > Czyli dzieciak może przestać robić prace domowe? Rodzice będą zawsze wozić? A to odbieranie dziecka ze szkoły ma być nagrodą ? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:42 Ja pierdzielę, no tak, skoro nie potrafią inaczej dogadać się dzieckiem, to niech lata po szkole 5 km. Z pewnością potem z radością usiądzie do pracy domowej - wracając ze szkoły 2 godziny później niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:12 Prace domowa odrobi w szkole podczas detention - właśnie po to ono jest. Skoro po szkole się zorganizować samo nie potrafi, to odrabia w szkole. Proste Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:41 No ale idea chyba jest taka, żeby odrabiała w domu i nie miała detention, prawda? Podczas kary odrobi tę pracę, której nie miała, a aktualną kiedy zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:42 sueellen napisała: > Prace domowa odrobi w szkole podczas detention - właśnie po to ono jest. Skoro > po szkole się zorganizować samo nie potrafi, to odrabia w szkole. Proste wszystkie prace domowe ma odrobić ? Z wszystkich przedmiotów? Nawet te zadane dziś na za jakiś czas? Czy tylko te zaległe ? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:48 sueellen napisała: > Czyli dzieciak może przestać robić prace domowe? Rodzice będą zawsze wozić? Uważasz wypełnianie obowiązków wynikających z faktu bycia rodzicem oraz zachowywanie się wobec dziecka jak dorosły człowiek, a nie partner do nastoletnich pyskówek - za uzależnione od odrobienia pracy domowej? Aha. To tego. WSPUŁCZUJĘ TWOIM DZIECIĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:37 sueellen napisała: > Czyli dzieciak może przestać robić prace domowe? Rodzice będą zawsze wozić? A od czego to dziecko ma rodziców? Skoro samo nie ogarnia szkoły, nie odrabia prac, to znaczy że trzeba z nim siedzieć lub przypominać do znudzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 22:10 Nie, to ze ogarnieta 12 latka nie robi prac domowych to jest jej problem i to ona musi to ogarniac. Szkola w Anglii nie oczekuje od rodzicow siedzenia i przypominania, od tego sa detentions. Ja nie przypominam ani nie siedze, powiedzilam mlodemu ze jesli beda z tego powodu detentions to konsekwencje w domu tez beda. Jakos przyswoil i prace domowe robi na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 22:35 No ale ta dziewczynka nie ogarnia. Więc może trzeba poświęcić więcej czasu na naukę samodzielności i wklepywania do głowy obowiązków ucznia. Ja się ogólnie zgadzam, że 12latek to spory dzieciak i szkołę powinien sam ogarniać, ale niektóre dzieci potrzebują więcej czasu. Ale nadal uważam, że spacer 5 km to jest czas na przemyślenie sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:27 sueellen napisała: > I czego tym naucza dziecko? Ze może sobie bimbać na obowiązki szkolne bo rodzic > e rzuca własne obowiązki i będą lecieć naprawiać szkody? No pewnie, lepiej je uczyć, że nawet rodzice mają je w dudzie, niech sobie nie wyobraża, że dla kogokolwiek jest istotne na tyle, by mu za 5 min. podwózkę taxi zaplacić. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:43 Ale dziecko „bimba na obowiązki szkolne” czy raz zdarzyło mu się zapomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:20 Pierwszy raz zostaje z tego powodu po szkole. Dziewczyna jest zdolna tylko jej się nie chce. Z tego co matka mówiła, trzeba ją pilnować. Większe zadania odrabia pod okiem rodziców, ale są małe, proste które może zrobić sama, tyle że jej się nie chce i "zapomina". Odpowiedz Link Zgłoś
snaefrid Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:40 sueellen napisała: > I czego tym naucza dziecko? Ja zawsze mogłam liczyć na rodziców. Nawet, gdy sama coś zawalilam wyciągali mnie z czarnej dupy. I nauczyłam się, że miłość i uwaga rodziców budują niezwykle mocny fundament na resztę życia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:24 Dokładnie. To jest coś, czego nie da się przecenić, ogromny kapitał na resztę życia, który działa nawet, jeśli rodzice już nie żyją, bo jest fundamentem poczucia własnej wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:19 sueellen napisała: > Rodzice pracują daleko od domu i szkoły. Maja urywać się z pracy by gnać by zro > bić 5 min podwózki albo płacić za taryfę bo bombelek dostał kare?? A w inne dni jak dziecko dojeżdża? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:21 sueellen napisała: > Maja urywać się z pracy by gnać by zro > bić 5 min podwózki albo płacić za taryfę bo bombelek dostał kare?? Nie. Wtedy się po prostu mówi dziecku, że musi wrócić samo. Nie robi się z tego kary mającej eh, nawet mi się nie chce przepisywać kolejny raz tej waszej durnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:31 Rodzice dbają o dzieciaka i dziecko dostaje wszystko czego potrzebuje włącznie z licznymi przyjemnościami. Nie wiem, czy powiedzieli dziecku ze to kara, prawdopodobnie ze konsekwencja, bo są w pracy i po nie nie przyjadą. Musi iść samo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:39 Nie wiem, czy powiedzieli dziecku ze to kara, prawd > opodobnie ze konsekwencja, bo są w pracy Aha, nie wiesz. A te perory o konieczności zrozumienia przez dziecko, że nie jest nikim istotnym i ze rodzic mu nie bedzie ratował tyłka to tak tylko zamiesciłaś - no właśnie, w jakim kontekście, skoro okazuje się, że nic podobnego? Watek nie tak znów poszedł? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:24 Tak to ja widzę. To moje własne przemyślenia. Nie latam za swoimi dziećmi i muszą wiele ogarnąć same. Ale moje są dobre dziewczyny i nie mam z nimi problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:27 sueellen napisała: > Tak to ja widzę. To moje własne przemyślenia. Nie latam za swoimi dziećmi i mus > zą wiele ogarnąć same. Ale moje są dobre dziewczyny i nie mam z nimi problemu. Dobre dziecko = nie absorbuje w żadnym stopniu uwagi mamusi? 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:41 Dobre, w sensie nie mam z nimi problemów. A tamta jest fajna, miła i sympatyczna, ale rodzice mają z nią problemy które na szczęście są mi obce. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:26 O, a ta z wątku "to zła dziewczyna była" 🤦 ja pierniczę, ale farmazony wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:51 Tja, przed chwilą wyżej napisałaś, że prowadziłaś wczoraj dłuuugą rozmowę z matką tejże dziewczynki a teraz okazuje się, że nie wiesz czy powiedzieli dziecku , że to kara... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:26 Nie wiem jakimi słowami zakomunikowali dziecku że wraca do domu samo. Tego mi nie zacytowała, ja nie dostałam. Nie wiem czy powiedziała: za kare wracasz sama, czy może wracasz są bo mu jesteśmy w pracy. Gdybym miała się zakładać, to raczej to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:29 sueellen napisała: > Nie wiem jakimi słowami zakomunikowali dziecku że wraca do domu samo. Tego mi n > ie zacytowała, ja nie dostałam. Nie wiem czy powiedziała: za kare wracasz sama, > czy może wracasz są bo mu jesteśmy w pracy. Gdybym miała się zakładać, to racz > ej to drugie. Naprawdę? Przecież sama napisałaś, że chcą miec pewność, że mloda zapamięta karę, a nawet wyciagnie na przyszłość wniosek, że nie ma prawa liczyć na "ratowanie tyłka" przez kogokolwiek. Znaczy klamiesz teraz, wcześniej czy cały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:14 Ustalmy pewne sprawy. 1. Mała nie lubi prac domowych. Rodzice musza pilnować by je robiła i są tym pilnowaniem jej nieco już znużeni. Rozumiem, bo tez bym była (ja swoich dzieci akurat nie muszę pilnować). Dziewczyna jest zdolna i nie ma problemów z odrabianiem lekcji, - po prostu jej się nie chce, więc jeśli rodzice odpuszczą, - nie odrabia. Wtedy dostaje detention i przepada jej przerwa śniadaniowa. Dziewczynka nic sobie z tego nie robi, jest to wręcz powód do chwalenia się przed rówieśnikami. Żeby dodać smaczku, dostała wyróżnienie za dobre wyniki w nauce. Czyli tak zwana zdolna, ale leniwa. 2. Rodzice pracują i nie chcą się specjalnie zwalniać by po nią przyjechać. 3. Mała ma się nauczyć, że jak będzie sobie bimbać, to sobie nabimba. Jest mało prawdopodobne, że ona "zapomniała" bo przypominane miała. Po prostu zignorowała. Dziewczyna jest najlepsza koleżanka mojej córki. I żeby było jasne, gdy moje dziecko ma kłopoty, rzucam wszystko by jej pomóc mimo, że ogólnie jest bardzo samodzielna i raczej mojej pomocy nie potrzebuje. Tutaj wklejam fragment rozmowy kiedy spanikowana przysłała mi wiadomość bo zapomniała soku do szkoły na food tech (a właściwie nie zapomniała, tylko przyniosła pomarańcze licząc ze w szkole wyciśnie). Co ja robię? Ano widzę, że dziecko w panice, więc lecę na wariata do sklepu i jej do szkoły ten sok zawożę. Tyle, że ja wiedziałam, że one się wtedy pomyliły, źle przeczytały instrukcję. Gdybym jednak wiedziała, że ona po prostu zignorowała zadanie, olała i potem liczyła że matka poleci i naprawi, to ja też bym olała i palcem wcale nie ruszyła. I tam była właśnie taka sytuacja. Praca domowa została przez młodą zignorowana, potem pierwsza kara zignorowana (albo zapomniana - pewna nie jestem), więc rodzice moim zdaniem słusznie się zdenerwowali i też postanowili olać dziecko w potrzebie. Gdyby moje dziecko dostało detention i stwierdziło, ze ma to w nosie, to tez bym po nią nie pojechała. Bo rodzic nie jest od wiecznego latania i naprawiania błędów. Dziecko też musi ponieść czasem konsekwencje swoich wyborów. A 5km spaceru? Korona jej z głowy nie spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:17 Bo rodzic nie jest od wiecznego latania i naprawiania błędów. to teraz jeszcze napisz jak ci rodzice WIECZNIE latają i naprawiają jej błędy. p.s. historia pięknie się rozwija Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:23 To jest bardzo prosta historia, tylko fakt faktem pare szczegółów trzeba znać by zrozumieć całość. Ok, mój błąd że nie wypisałam wszystkich detali w pierwszym poście, ale takie rzeczy wychodzą dopiero w dyskusji (tak jak wczoraj wyszły w rozmowie ze znajomą). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:26 Napisałaś "detal" podstawowy _ szkoła zatrzymała dziecko PO odjeździe ostatniego autobusu, w dodatku z winy szkoły (reprezentowanie szkoły w czasie lunchu) i do tego mają prawo nie informowania o tym rodziców. Gdyby moje dziecko było zmuszone do chodzenia do takiej patologicznej placówki na pewno bym je wspierała a nie dowalała mocniej Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:36 Moja córka też wtedy reprezentowała szkołę. Jechali zaraz po lunchu. Młoda się jednak tak przejęła, że zapomniała (albo zignorowała karę). Karę mogła odbyć przed wyjazdem, -wiedziała o niej a jednak z jakiegoś powodu nie stawiła się. A szkoła jest generalnie świetna i moje dziecko ją uwielbia (z resztą jej koleżanka też) Taka patologia Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:37 Uważasz, że to jest dobre, że szkoła zostawia dziecko po odjeździe ostatniego autbousu? Tak, ty suellen, czy uważasz to za dobre? p.s. sprawdziłaś już znaczenie słowa "consent"? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:48 Tak, znam doskonale słowo constent i tak, uważam że system detention jest lepszy niż polskie minusy i pały i jak najbardziej go popieram. Popieram też szkolne mundurki i pewnie jeszcze parę innych rzeczy które ematki by mocno skrytykowały Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:51 I uważasz, że consent znaczy informować? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:53 I jeszce raz zapytam Uważasz, że to jest dobre, że szkoła zostawia dziecko po odjeździe ostatniego autbousu? Tak, ty suellen, czy uważasz to za dobre? To nie jest pytanie " czy podoba ci się brytyjska szkoła" Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:20 p.s. moje dziecko też miało okres, że nie odrabiało prac domowych. Po prostu dostawało minusy, które potem grupowały mu się w tłuste dwóje. Czego efektem były obniżone stopnie na świadectwie chyba w 5 klasie. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:26 Ale to wynika z innego systemu. Wyobraź sobie że zamiast tych minusów Twoje niefrasobliwe dziecko zamiast obniżonej oceny zostaje po szkole i za każdym razem masz zwalniać się z pracy i po nie jechać. Skoro wiesz, że Twoje dziecko nie chce odrabiać prac domowych i to nie będzie jednorazowa sytuacja, to co zrobisz? Będziesz się tak co tydzień zwalniać z pracy? Czy może jednak szukasz sposobu by ukrócić ten proceder na samym początku? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:29 Ta sytuacja była pierwszy raz, nieprawdaż? Do tej pory rodzice nie mieli okazji zwalniać się, żeby odebrać dziecko zatrzymane w szkole bez uprzedniego uzgodnienia z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:29 System pozwala na zatrzymywanie dzieci PO odjeździe ostatniego autbousu szkolnego? Sposób na ukrócenia na początku nie działa - jak sama piszesz. Może to jednak bardzo zły sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:30 Ciężka patologia w jakiejś żałosnej mieścinie bez komunikacji publicznej. Dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:14 > Czy może jednak szukasz sposobu by ukrócić ten proceder na samym początku? Łatwym, skutecznym i nieszkodliwym sposobem na "ukrócenie procederu" jest sprawdzanie przez jakiś czas czy dziecko odrobiło zadanie... Ale rozumiem, w jukeju rodzicom się nie chce, bo ma to robić ktoś inny, czyli szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:25 Nie, dziecko ma sie upewniac ze zrobilo zadanie domowe bo to jest dziecka obowiazek a nie jak w polszy rodzicow. Wiadomo ze w polszy rodzice nie tylko pilnuja ale tez siedza i robia te zadania domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:27 Wiecznego? Zdaje się, że pierwszy raz mieli okazję jechać po dziecko zatrzymane w szkole z absurdalnego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:32 triss_merigold6 napisała: > Wiecznego? Zdaje się, że pierwszy raz mieli okazję jechać po dziecko zatrzymane > w szkole z absurdalnego powodu. To raz, dwa - gdybym miala 12-letnie dziecko skłonne do ignorowania prac domowych, to bym - no nie wiem, w sumie dość szalony pomysł - sprawdzala, czy odrobilo lekcje? Tak, wiem, rodzice są "znużeni", wiec się wyżywają na dziecku za to, że istnieje (nie to co "dobre dzieci" wg autorki wątku, czyli niewidoczne i bezwonne - aż mnie zmrozilo, jak to przeczytałam). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:00 Dla mnie to dość kosmiczny pomysł, by zdrowej zdolnej dwunastolatce trzeba było sprawdzać zeszyty. Jak długo ma tę dziewczynę tak pilnować? Do 14, 15, 16 roku życia czy dłużej? Potem do pracy jej CV napisze? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:16 Tak, cherie, dobrze jeśli młodemu człowiekowi ktoś bardziej doświadczony pomoże napisać dobre cv, poprawi, uzupełni, pokaże co warto dodać, a co pominąć. Rozumiesz, dorośli ludzie korzystają z pomocy doradców zawodowych, m.in. w zakresie układania cv pod kątem konkretnych ofert. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:20 Dla ciebie kosmiczny dla dyrektora szkoly najwyraźniej nie, skoro o problemie informuje listownie rodziców (ergo - z jakiegoś powodu uważa, że nie jest to kwestia do rozwiazania przez szkołę w ramach dzialań wewnętrznych i oczekuje działania rodziców. No pomyślmy, czy chodzi mu o wywarcie na malolatę presji, by wypelnila ćwiczenia i napisala esej, czy o to, by jej zrobic przebieżki karne wokół terenów gminnych...) Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:40 Dyrektor napisał list ze z przykrością zawiadamia, ze młoda nie stawiła się na wyznaczoną jej karę za brak pracy domowej w dniu takim a takim, w związku z czym dostała upomnienie od dyrektora i kare odbędzie teraz po szkole w dniu takim a takim do godziny 16:00. I przypomnienie, ze rodzic podpisał regulamin szkoły i obiecał wspierać szkole w systemie kar i nagród. Piszę z głowy bo czytałam list raz. Nie przypominam sobie aby było tam wspomniane o tym, że rodzic ma obowiązek odrabiać z dzieckiem prace domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:47 No patrz, przed chwilą w liscie bylo niby o tym, że mloda wielokrotnie (!) już dostawala karę, a termin odbycia kolejnej rzekomo wypadał w czasie, gdy rodzice "musieliby wyjść z pracy" - teraz okazuje się, że mogliby jednak WCZESNIEJ załatwić dziecku transport (choćby proszac innego rodzica/sąsiada o zaangazowanie aż na kwadrans) - i to niby ma byc takie pelne poswiecenia "rzucanie wszystkiego"? Normalnie nie wierzę 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:49 I tak wygląda to WIECZNIE WYCIĄGANIE Z PROBLEMÓW? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:52 A, czyli znali termin i spokojnie mogli zorganizować dziecku transport, nie musieli rzucać wszystkiego... Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 17:45 Mogli też odpisać dyrektorowi, że nie zgadzają się na to, żeby córka siedziała w kozie po odjeździe swojego autobusu szkolnego i nie miała jak wrócić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Kara dla 12latki 02.07.22, 12:01 sueellen napisała: > Dyrektor napisał list ze z przykrością zawiadamia, ze młoda nie stawiła się na > wyznaczoną jej karę za brak pracy domowej w dniu takim a takim, w związku z c > zym dostała upomnienie od dyrektora i kare odbędzie teraz po szkole w dniu taki > m a takim do godziny 16:00. I przypomnienie, ze rodzic podpisał regulamin szkoł > y i obiecał wspierać szkole w systemie kar i nagród. Piszę z głowy bo czytałam > list raz. Nie przypominam sobie aby było tam wspomniane o tym, że rodzic ma obo > wiązek odrabiać z dzieckiem prace domowe. Może warto poinformować szkołę, że w przypadku córki ten system nie działa? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 02.07.22, 12:06 Na podstawie czego twierdzisz ze nie dziala? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 02.07.22, 12:11 Na podstawie tego, że nadal nie odrabia prac domowych. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:27 Jak do tej pory to odrabia, czasem tylko tego nie robi, a zadziala gdy zacznie zapominac o detention i zamiast busem bedzie szka pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:18 I to był ten bardzo nieprzyjemny list, od którego rodzice dostali spazmów...? Informacja o tym, że kara została przełożona na taki a taki dzien? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:16 Skoro upewnienie się, że zapominalskie dziecko odrobiło zadania to "kosmiczny pomysł", to należy pogodzić się z robieniem za taksówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:24 Tak, dokładnie tak. Na tym m.in. polega byciem rodzicem młodszego nastolatka. Mogą też powiedzieć, żeby dziecko wracało samodzielnie, ale bez tego zyebanego kontekstu kary i nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:45 Otóż to. Moje dziecko też czasem wracało ze szkoły (jakieś 4km) jak się zgapiło z transportem - ojciec poza miastem, ja się z pracy nie mam możliwości zwolnić. Ale nikt mu nie truł tyłka, że to kara. Szybko ogarnął rozkład autobusów i starał się pamiętać, żeby mieć awaryjną kasę na bilet. Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:55 o dokladnie, mozna zwyczajnie powiedziec bombelkowi, ze rodzice niestety nie moga w tym terminie odebrac i dac wybor - czekac pod szkola lub w szkole jeszcze dluzej na odbior albo samodzielny spacer. Bez calej ideologii o karach, konsekwencjach i nauce na przyszlosc. Ja tam bym popierala spacer, tylko wyjdzie na zdrowie jesli okolica jest bezpieczna. I pewnie bym powiedziala dziecku - przejdziesz sie, kup sobie lody po drodze i pamietaj, zeby miec wode w plecaku. Nie pojmuje czemu ten spacer mialby byc w ogole kara. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:44 O konsekwencjach truć nie trzeba. Każdy średnio rozgarnięty dzieciak się połapie, że jak siedzi w kozie, a potem godzinę idzie do domu, to mu pół popołudnia przeleci. Spacer ze szkoły może być nawet i rozrywką jeśli jest w towarzystwie i nie jest koniecznością 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 17:04 triss_merigold6 napisała: > Tak, dokładnie tak. Na tym m.in. polega byciem rodzicem młodszego nastolatka. M > ogą też powiedzieć, żeby dziecko wracało samodzielnie, ale bez tego zyebanego k > ontekstu kary i nauki. ...chyba że chce by dzieciak faktycznie zapamiętał ten dzień i ją znienawidził.. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:45 sueellen napisała: > Rodzice pracują daleko od domu i szkoły. Maja urywać się z pracy by gnać by zro > bić 5 min podwózki albo płacić za taryfę bo bombelek dostał kare?? Dziecko ponosi konsekwencje nieodrobienia pracy domowej, a rodzice konsekwencje posiadania dziecka 🤷♀️. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:33 Kara stanowczo za wysoka do przewinienia. Za brak pracy domowej wystarczy ocena niedostateczna. Ale jestem w stanie zrozumiec, ze rodzic nie ma jak odebrac dziecka (nie kazdy ma prace, ktora moze nagle rzucic) i wowczas trzeba szukac alternatywy jak dziecko ma dojechac. Spacer 5km dla 2-latki nie powinien byc szczegolnie obciazajacy a jesli jest to bym sie powaznie zastanowila nad kondycja dziecka. Tylko kwestia tego jakie to 5km. Jesli droga jest niebezpieczna i nie ma innego dojazdu to pewnie lepiej jakby posiedziala kolejne 2h pod szkola az rodzic odbierze. A tak z ciakwosci - jak te odsiadki sie odbywaja? Maja sale, gdzie zbieraja wszystkich do odsiadki z roznych klas? Co robia w tym czasie? A w czasie przerwy obiadowej? Siedza i jedza czy maja siedziec o glodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:34 jedynke zezarlo, 12-latki, choc i dwulatka da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:27 Dziewczynka ma przejść z jednego końca miasteczka na drugie. Chodniki, centrum zamknięte dla ruchu. Zazwyczaj z koleżankami robi polowe tej trasy w jedna stronę bo wychodzą same "na miasto" a potem tez same wracają. Czasem same chodzą do miasteczka ze szkoły na czekoladę czy naleśniki, a któryś z rodziców je potem odbiera i rozwozi. Zna wiec miasto i się nie zgubi, tyle ze nigdy całej trasy sama na raz jeszcze nie zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:30 I koniecznie trzeba to nazwać karą i dobitnie przypomnieć jej, że rodzice dupy nie ruszą w takiej sytuacji, bo ma ją to czegoś nauczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:37 Karą to ja to nazwalam po wysłuchaniu opowieści. Mniejsza o terminologie. Chodzi o naukę konsekwencji. W końcu 5km to nie 30, pogoda ładna, ciepło ale nie ma upału. Pewnie jakby wiało i padało albo żar lal się z nieba, załatwiliby jej transport (choćby nawet mnie by poprosili bo jestem na miejscu). Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:53 No nie, właśnie terminologia jest kluczowa.🤦🏻♀️ Co innego, jak usłyszała "sorry, kochanie, ale musisz się przejść piechotą, żadne z nas nie da rady zwolnić się z pracy", a zupełnie co innego, gdy usłyszy "to twój problem, nikt nie będzie się zrywał z roboty przez twoje zaniedbania, niech to będzie dla ciebie nauczka, jak sobie przewietrzysz głowę, to ci się następnym razem nie zapomni". Nie kumasz czy po prostu wątek nie poszedł w dobrą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:59 dokladnie, to jest ogromna roznica jak sie dziecku temat przedstawi. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:30 Jak to przedstawili dziecku, nie wiem bo przy tym nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:32 To po co pyerdolisz o karze i nauczce na przyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:33 Bo takie są jej poglądy i ona taki właśnie robi. Naprawdę wierzysz, ze chodzi o dziecko koleżanki? Ono sie zrobiło kolezanki dopiero wtedy, gdy odpowiedzi poszły nie po myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:42 Ależ ja jestem na 99% pewna, że nie chodzi o dziecko koleżanki tylko jej własne. Przeszkadza w słuchaniu saren, sów czy czego tam Suellen słucha po covidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 17:09 triss_merigold6 napisała: > To po co pyerdolisz o karze i nauczce na przyszłość? bo tak myśli przecież to jej hsitoria sue błyszczy już od dawna... jej wątki to gwarancja sukcesu.. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:45 pytanie czy rodzice dupy nie rusza czy faktycznie nie moga? I czy to ma dziecko czegos uczyc? Jej sie ten spacer moze nawet podobac. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:30 Już pisałam - oboje są w tym czasie w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:33 Troche nie kumam. Jako ambasadorka szkoły jechała z innymi uczniami czyli jakby działała na rzecz szkoły...i za karę (bo w tym czasie kary odbyć nie mogła) została po lekcjach? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:38 A właśnie, to mi umknęło. Czyli została ukarana w sumie za to, że pojechała reprezentować szkołę? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:42 Nie, za to, że zapomniała powiedzieć, że coś takiego będzie mieć miejsce i wtedy nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:18 Z tego co kojarzę to miała jechać po przerwie obiadowej (czyli mogła kare odbyć w terminie, a potem jechać). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:34 Wcześniej pisałaś co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:37 W ogóle nie rozumiem. Ukarali ją za to, że szkoła ją ukarała? Jakaś paranoja wychowawcza. Ja bym pojechała po córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
pomozeciepomozemy Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:41 Co ja czytam? Dziewczynka zapomniała o karze, bo reprezentowała szkołę jako jej ambasadorka. W czasie kary nie kiwała palcem w bucie tylko wykonywała inne obowiązki związane z tą szkołą. Jako matkę zdenerwowałyby mnie podwójne standardy, a nie że się dziecku w nawale obowiązków zapomniało o areszcie. A co do spaceru - a w jakich okolicznościach przyrody i jaki stopień bezpieczeństwa? Bo 5 km to krótka trasa w lesie kabackim, termosik z kawą w łapkę, dobre towarzystwo - czysta przyjemność. Problem nie w spacerze, tylko w jego okolicznościach. Nie należy się ani druga kara od rodziców ani przeniesienie na inny termin kary od szkoły. Mogli ją anulować. Ale co ja tam wiem o wychowaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:25 Dokładnie tak. Dziewczynka zaangażowała się w promocję szkoły, zapomniała o odsiadce w czasie przerwy, to jej dopierdolili kolejna odsiadkę, i nie zapewnili transportu. A tu rodzice główkują nad kolejną karą. Jeszcze kolacji niech jej nie dadzą, żeby smarkata popamiętała. Odpowiedz Link Zgłoś
krisdevalnor Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:42 Nie rozumiem sensu takiego detention. Nie ma pracy domowej to powinna dostać adekwatną ocenę, co ma do tego zostawanie po lekcjach albo w czasie przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:43 Nie kazałabym wracać na piechotę. Kare juz dostała- wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 10:47 Czeej, to wszystko za brak pracy domowej ? A jaką karę nakładają na siebie rodzice i nauczyciele jeśli czegoś zapomną? (Nie, nie twierdzę, że spacer dziewczynkę zabije, po prostu nie mieści mi się w głowie taki debilizm). Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:23 no ale to zależy jak często zapomina o tej nieszczęsnej pracy domowej. nawiasem mówiąc, jestem zszokowana faktem, że zagranico też zadają prace domowe, miało to być przecież klasycznym symbolem zacofania polskiego szkolnictwa i narzędziem opresji polskich uczniów. a tu jeszcze detention za brak zad dom. szok. w każdym razie - moja dwunastolatka pilnuje lekcji i gdyby jej się zapomniało coś zrobić, to ode mnie juz by żadnej dodatkowej kary nie dostała, nie ma takiej opcji. gdybym miała dziecko olewające szkołę pewnie miałabym problem, ale akurat spacer ze szkoły do domu nie jest karą, pewnie bym dziecku truła dudę i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:33 Dziewczynka jest fajna, grzeczna, ale uczyć jej się za bardzo nie chce (do prac domowych rodzice ją musza gonić). Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:38 sueellen napisała: > Dziewczynka jest fajna, grzeczna, ale uczyć jej się za bardzo nie chce (do prac > domowych rodzice ją musza gonić). No to niech gonią. Taka rola rodzica jak dziecko się uczyć nie chce. Rolą rodzica jest też WSPIERAĆ dziecko. No ale jak widać nie wg wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:27 Ale to chyba męczące jest tak latać za dziećmi i im ciągle powtarzać: odrób lekcje, powieś ręcznik, złóż ubranie, rozpakuj plecak, sprzątnij pokój, umyj zęby itd itp? Rozumiem, kiedy dzieci są naprawdę małe, ale nastolatki, nawet te wczesne już chyba powinny się same w tych kwestiach pilnować i nieco usamodzielnić? A jeśli nie ogarniają, to trzeba je zmotywować różnymi sposobami dla ich własnego dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:34 Napisz jak do tej pory ci rodzice WIECZNIE ją wyciągali z kłopotów. Będzie można się domyśleć dlaczego metody szkolen ani ich nie są skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:35 Teraz się okaże, że oprócz zaniedbywania lekcji dzieczynka rownież nie myje zębów i recznika nie odwiesza? No coraz lepiej... 🤦♀️ A odpowiadajac na pytanie: tak, niestety. Jeśli rodzic przez 12 lat nie potrafił przyuczyć dziecka do pewnych nawyków, to niestety musi to robić teraz, póki jeszcze jest na to czas, gdy dziecko jest nastolatkiem, zanim sie wyprowadzi z domu. Nie sadziłam, że to takie dziwo dla doroslych ludzi, czyzby nie ogarniali, jakie maja obowiazki wobec wlasnych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:51 To tylko przykłady. Rodzice najwyraźniej próbują różnych metod by zmusić nastolatkę do odrabiania lekcji bez stania nad nią i codziennego sprawdzania. Widać jak na razie nieskutecznie, więc szukają dalej. A masz jakieś sprawdzone sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:55 Tak, np minuso-dwóje - okazały się bardzo skuteczne. I be ztraumy bo nikt dzieciaka nie wyzywał tylko normalnie z procedurą wstawiał minusy. I kiedy na koniec okazało się, że dzieciak, któy obiektywnie był nie tylko najlepszy z przedmiotu, ale znacznie wyprzedzający program, miał podobną ocenę do przeciętniaka to chyba podziałało. Cały czas nie napisałaś na cyzm polegało wieczne wyciąganie z problemów Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:48 Nie widzę jak ocena przeciętna dla ucznia wybitnego ma działać motywująco? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:56 Podejrzewasz, że po kryjomu wysyłałam dziecko na karne 5 kilometrowe przebieżki? I dlatego poskutowało? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:03 >ale uczyć jej się za bardzo nie chce I dlatego dostaje nagrody za najlepsze wyniki w nauce...? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:14 I reprezentuje szkołę na zewnątrz... Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:39 Ta szkoła jakaś debilna. Dają dziecku karę, a w czasie tej kary sami ją wysyłają na gościnne występy. A rodzice zamiast stanąć po jej stronie, to jeszcze dokładają równie debilne kary. A już dobór tych kar to temat na oddzielny wątek. Karanie kogoś pobytem w szkole czy spacerem? Niech jeszcze "za karę" każą jej wziąć prysznic i posprzątać pokój. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:41 Cóż chcesz, brytyjski system. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:57 Ja karze moje dzieci wyłączeniem internetu na tak długo jak długo zajmie im umycie łazienki i odkurzenie całego domu (normalnie mają w obowiązku jedynie sprzątać własne pokoje i ładować zmywarke po obiedzie). Czasem też za kare mi ogródek podlewają 😅. To są zazwyczaj kary za robienie syfu w domu. Nie wiem jak miałabym ukarać za lekceważenie obowiązków szkolnych bo jeszcze nie musiałam. Spacer nie wydaje mi się tragedią. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:58 Chyba nie czytasz odpowiedzi, ewentualnie zasob percepcyjny nie pozwala na przyjecie pewnych informacji... 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:45 Za zaniedbanie obowiązków szkolnych to zdaje się już szkoła ukarała. Czemu ty chciałabyś robić to dodatkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:05 Moje dzieci w ogóle nie dostaly żadnej kary... Chyba nigdy w życiu... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:37 Za lekceważenie obowiązków szkolnych dziecko ukarała szkoła. Po co jeszcze ty? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:41 żeby nauczyć skutecznie, że dziecko może liczyć tylko na siebie IMHO decyzja o tym, że córka wraca sama do domu na piechotę (przy warunku koniecznym, że droga jest bezpieczna) wtedy kiedy: -naprawdę nie ma innego wyjścia i dziecko wie, że tak wygląda sytuacja a nie jest to kara - kiedy w przeszłości rodzice NAPRAWDĘ wiecznie wyciągali z kłopotów, zwalniali się z pracy, organizowali podwózki Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 11:58 Jak nie ma innej go sposobu na wracanie do domu, No to tak idzie na piechotę. Moje dzieci codzinnie do szkoły na piechotę chodzą 35 min w jedna stronę. Nie zwalniała bym się z pracy, żeby przyjechać po dziecko do szkoły. Chyba ze może zostać po szkole w bibliotece i tam poczekać o ile rodzic ma ochotę po pracy przyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:42 W Ogóle nie wiem, za co tu karać? Każdemu zdarza się o czymś zapomnieć, nawet jeśli bardzo się stara. W takiej sytuacji mówię dziecku, żeby się nie martwiło, pytam czy wie jak zrobić zadanie, które ma zaległe do odrobienia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 12:55 Kara? Karę już odbyła w szkole. Albo jedzie po córkę któreś z nas, albo- jeśli to nie jest możliwe- piszę jej, sorry, musisz się przejść, bo my nie damy rady, i nieśmiertelne uważaj na siebie, pa, do zobaczenia w domu. W ogóle by mi nie przyszło do głowy ją podwójnie karać, i to za co, za roztargnienie i dodatkowe obowiązki w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:18 Najwyraźniej w krajach anglosaskich systemy szkolnictwa bywają też wypaczone. Zostawać dłużej w szkole za brak pracy? Cóż to za metody 19 wieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:42 Tak. Kara ok. Moja dramatyzowała, że "wszyscy" są przywożeni do szkoły i tylko ona musi chodzić pieszo. Do szkoły ok. 1,5. W ósmej klasie mówiła "wiesz, ze są dzieci które nie przychodzą same do szkoły". 5 km to trochę ponad godzina drogi. Żaden dramat. Fajnie jakby w polskiej szkole też były takie kary. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:46 Polska szkoła ma wystarczająco wiele własnych wad. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:46 Jakie? Bo to nie szkoła kazała jej za karę wracać pieszo... Twoja dramatyzowała bo jej się chodzić nie chciało, ale nie kazałaś jej chodzić pieszo za karę, to jednak różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:07 W polskiej szkole dzieci kibluja do 17, a liceach nawet dłużej. Więc Więc ktorej miałyby siedzieć- do północy...? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:19 Ciekawe gdzie, jak wszystkie klasy zajęte 😂 i szkoły lecą na 2 zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:27 Można upchać w kantorku woźnej. Albo innym schowku na miotły. Tudzież w toaletach. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:53 Zrobilabym dzihad w szkole. Nie zycze sobie, zeby moje dziecko samo lazilo taki kawal drogi przez miasto. Jak szkola zostawia dzieci po szkole uniemozliwiajac im powrot szkolnym autobusem , to powinna sie zainteresowac jak to dziecko ma bezpiecznie wrocic do domu. Gdyby mleko sie juz rozlalo , a ja nie moglabym jej odebrac ze szkoly to wezwalabym ubera. Jak ktos ma wiecej niz jedno dziecko to sobie moze puszczac dzieciaki luzem , zawsze im jakies zostana jak jednemu cos sie stanie, ja mam tylko jedno i jestem za stara zeby zrobic sobie drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
jakijaki16 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:54 Dla mnie taka kara sensu nie ma. Moim zdaniem dziecko nie zawsze połączy fakty. Co ma,, piernik do wiatraka" czyli nie odrobinie pracy domowej do pozostania po lekcjach i wracanie samemu do domu. Sensownie byłoby wytłumaczenie dziecku, że źle zrobiło w związku z tym ma do zrobienia dwa zadania dodatkowo z tego zakresu. Przynajmniej opanuje materiał z pracy domowej. Aha tyle się pisze i mówi o porwaniach dzieci. Nigdy nie puściłabym dziecka 5 km samemu. Ostatnio oglądałam historię z USA rodzina puściła 12 latke aby roznosila gazety po domach. Zawsze chodziła z mamą tym razem po raz pierwszy poszła sama, bo mama musiała zostać w domu. Dziewczynka została porwana, zgwałcona i zabita w piwnicy pedofila. Do tej pory matka nie może sobie wybaczyć choć od 26 marca 1984 minęło 38 lat. Więc niech to rodzice przemyśla. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:58 Bez problemu puściłabym 12-latke zarówno 5 jsk i 15 km samej gdyby miała korzystać z komunikacji miejskiej albo ścieżek rowerowych. Natomiast nie puściłabym, żeby zarabiała jakieś grosik łażąc po cudzych domach. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 13:55 Mam nadzieję, że cała historia to ściema, bo to patologia (mówię o tym co pisała suelllen a nie o realu) Patologią jest, że szkoła zatrzymuje dziecko po odjeździe ostatniego autobusu szkolnego Patologią jest, że rodzice nie muszą być o tym informowani Patologią jest kara za to, że sama szkoła wysłała dziecko z "misją" do innej placówki a potem karze za to ucznia Patologią jest motywacja rodziców - dodatkowa kara, która ma raz na zawsze nauczyć dziecko, że może liczyć tylko na siebie (proponuję głodzić, niech się przyzwyczaja, to potem żaden głod nie będzie jej gróźny) Patologią jest niechęć rodziców do wskazywania rozwiązań np umówienie taksówki transport miejski zadzwonienie do rodzica zaprzyjaxnionego dziecka z prośbą o przetrzymanie dziecka u siebie do momentu odebrania jej przez rodziców ustalenie ze szkołą, żeby córka została ... dłużej np godzinę aż do momentu kiedy rodzice ją odbiorą (w tym czasie może odrabiać inne lekcje) w końcU tez nieszczęśny powrót do domu na piechotę, ale Z INNYMI INTENCJAMI Patologiczna szkoła, patologiczni rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:30 To nie jest ściema, tylko oficjalne prawo w UK i to nie żadna tajemnica. All schools, except independent and non-maintained special schools, have clear legal authority to detain pupils without the consent of the parent. There is no risk of a legal action for false imprisonment if a pupil is kept at school after the session without parental consent. Szkoła mojej córki zawsze informuje rodziców o karach, ale (według prawa) wcale nie musi tego robić. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:33 Znasz znaczenie słowa "consent"? A jeżeli jest to dopuszczalne po odjeździe ostatniego szkolnego autobusu to jest to patologia Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:42 Zamierzasz mi teraz wytłumaczyć jaki jest system edukacji w Anglii? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 14:45 ja zamierzam zapytać czy wiesz co znaczy słowo consent? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:04 Już zapytałaś i odpowiedziałam. I co? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:15 Czyli podoba ci się to, że dzieci zostają zatzrymane do czasu kiedy nie mają już autobusu powrotnego? Super Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:10 Jeśli czepiasz się tego, czy szkoła informuje rodziców, to tak - praktyka jest taka, ze szkoły informują rodziców o karze (ale według angielskiego prawa nie muszą ani mieć od nich zgody ani nawet ich o tym informować). Jak nie wierzysz, to sobie przeczytaj info z oficjalnej strony rządowej: Detention Schools don’t have to give parents notice of after-school detentions or tell them why a detention has been given. www.gov.uk/school-discipline-exclusions Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:16 Patologiczny przepis, ale to nadal nie tlumaczy, dlaczego rodzice, którzy nigdy wczesniej nie musieli dziecka odbierać później, już przy pierwszym razie dramatyzują, że nie będą tego robić ciągle i uczennicę z nagrodami za wyniki w nauce określają do sąsiadów mianem lenia, któremu się uczyć nie chce. Straszna niechęć do tego dziecka bije z każdego opisu, jakby dziewczynka przeszkadzala tym, że oddycha. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:19 No przecież mamunia wątlego zdrowia i niebawem umrze, po co ma się przywiązywać do jakiegoś dzieciaka. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:06 Słyszałaś o teorii, ze najtrudniejszy jest ten pierwszy raz? Kiedy już odbębni tę pierwszą after school detention i stwierdzi, że nie jest tak źle, to skończy się to kolejnymi? Może rodzice panikują, bo nie chcą by sytuacja się zaczęła powtarzać, zwłaszcza że wiedzą, że dziecko się do prac domowych nie pali? Teraz dzieciak może iść na piechotę, ale jak przyjdzie zima, to już na pewno na to nie pozwolą, bo ciemno i pada... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:16 Doprawdy, cherie, rolą rodziców jest wspieranie dzieci adekwatnie do ich potrzeb. W ramach tego wspierania mieści się przypominanie o odrabianiu lekcji i sprawdzanie zeszytów 12-latce, a jeśli trzeba to kontrolowanie również 16-latka. Jeśli rodzice panikują niech przestaną, bo nie jest ich rolą panikowanie tylko zwracanie uwagi na dziecko i zajmowanie się nim. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:17 sueellen napisała: > Słyszałaś o teorii, ze najtrudniejszy jest ten pierwszy raz? Kiedy już odbębni > tę pierwszą after school detention i stwierdzi, że nie jest tak źle, to skończ > y się to kolejnymi? Czyli klamalaś, ze to jest "wieczne wyciaganie z kłopotów" i mowa o tym, ze pierwszy raz ma zostać po lekcjach, rodzice zostali uprzedzeni WCZESNIEJ i to jest to oslawione "rzucanie wszystkiego"? Jesli jej się spodoba spacer ze szkoly i stwierdzi, że nie jest tak źle, to przy kolejnym razie każą jej wracać pieszo ciagnąc za sobą kamień, czy mają lepsze koncepcje? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:17 Czyli jednak poprzedni cytat był nie na temat? Tak. Ja uważam, że brak poinformowania rodzica o tym, że dziecko jest zatrzymane tak dlugo, że odjeżdża mu ostatni autobus to patologia do kwadratu. Tobie się podoba.. cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:23 I jeszcze jedno - sama piszesz, że te metody są NIESKUTECZNE, więc może warto się pokusić o refleksję? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:42 Nie ma ostatniego autobusu. Jest jeden autobus. Szkolny. Wszyscy kończą o tej samej godzinie. Jeśli są zajęcia pozaszkolne (a jest ich sporo) to rodzice muszą albo zapewnić transport na własną rękę, albo dzieciaki chodzą na piechotę. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:47 I podoba ci się to, że szkoła zatzrymuje dziecko tak, że JEDYNY autobusz szkolny mu ucieka? Fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:54 Ile razy jeszcze zadasz to pytanie? Już odpowiedziałam: tak, uważam, że polityka szkoła jest słuszna. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:02 polityka to pojęcie ogólne. a ja zadałam pytanie szczegółowe. I np uwielbiałam szkołę dziecka (I ono też) ale lunche mi się nie podobały. Co nie zmienia faktu, że piszesz co ci ślina na język przynosi bo ritual napisała, że bezpieczeństwo jest najważniejsz że rodzic może się nie zgodzić na dłuższe pozostanie w szkole jeżeli potem ten dziecial nie będzie miał już autobusu. To wszystko dało się załatwić, ale "rodzice" zawalili a teraz mszczą się na dziecku pod pozorem kary "edukacyjnej" Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:20 Ja ci wklejam ogólne zasady z oficjalnej strony rządowej. Ritual wkleiła ogólne "advise". Zwróć uwagę, że nawet tam było napisane: the pupil’s safety should remain a paramount consideration. Should a nie must. Szkoła może się do tego zastosować i przypuszczam że większość będzie stawiać na współpracę z rodzicami, ale w teorii wcale nie musi. Więc jeśli rodzic zacznie robić problemy i nie będzie współpracował, to szkoła ma środki by powiedzieć stop. Albo będzie regulaminowo, albo do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:26 Przecież tutaj should znaczy właśnie powinna… Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:32 sueellen napisała: > Ja ci wklejam ogólne zasady z oficjalnej strony rządowej. Ritual wkleiła ogólne > "advise". Zwróć uwagę, że nawet tam było napisane: the pupil’s safety should r > emain a paramount consideration. Should a nie must. Szkoła może się do tego zas > tosować i przypuszczam że większość będzie stawiać na współpracę z rodzicami, a > le w teorii wcale nie musi. Sueellen, nie masz niestety pojecia czym jest safeguarding. Pracowalam jeszcze do niedawna w szkole i zapewniam cie ze pupil's safety jest absolutnym paramount i zadna szkola obecnie nie pozwoli sobie na zaniedbanie bo obecnie leca glowy. I owszem szkoly stawiaja na wspolprace z rodzicem bo maja taki obowiazek a nie 'wcale nie musi'. Więc jeśli rodzic zacznie robić problemy i nie będzie współpracował, to szkoła ma środki by powiedzieć stop. Jakie srodki? Jesli rodzic obawia sie safety dziecka a pracuje i nie moze go odebrac po lekcjach to zapewniam ze szkola kar po lekcjach stosowac nie bedzie, beda to kary np brak przerwy czyli w ciagu dnia. Albo będzie regulamin > owo, albo do widzenia. Do widzenia? Nie masz rzeczywiscie pojecia jak funkcjonuja szkoly w Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:20 Mamunia o wątłym zdrowiu po prostu skupiła się na własnej godności, urażona listem ze szkoły zamiast na dziecku. Niech się ruszy i sprawdza stan prac domowych codziennie zamiast dokładać karę domowa do kary szkolnej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:29 Niech się ruszy i sprawdza stan prac domowych > codziennie zamiast dokładać karę domowa do kary szkolnej. No wiesz, to takie nużące interesować sie dzieckiem codziennie i to jeszcze tyyyle lat... Poza tym dyrektor szkoly przeciez wcale jej nie wspominał w liscie, że ma obowiązek siedziec z dzieckiem przy zadaniu 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:52 sueellen napisała: > Jeśli czepiasz się tego, czy szkoła informuje rodziców, to tak - praktyka jest > taka, ze szkoły informują rodziców o karze (ale według angielskiego prawa nie m > uszą ani mieć od nich zgody ani nawet ich o tym informować). > > Jak nie wierzysz, to sobie przeczytaj info z oficjalnej strony rządowej: > Detention > Schools don’t have to give parents notice of after-school detentions or tell > them why a detention has been given. > > www.gov.uk/school-discipline-exclusions Tyle ze tam jest tylko jedno zdanie, natomiast jest tez rozszerzenie When issuing detention outside of school hours, the pupil’s safety should remain a paramount consideration and the pupil should not be put at risk of harm. One way of safeguarding against this would be to inform parents of the detention. Safeguarding jest najwazniejsza rzecza w szkole obecnie, dlatego szkola powinna rodzicow poinformowac a jesli ci sprzeciwia sie z powodu braku transportu to szkola raczej nie zdecyduje sie na kare po lekcjach. Gdyby dziecku faktycznie cos sie stalo to beda miec klopoty. A rodzice jak to rodzice, jest ok walking ale gdyby jej sie cos stalo to beda miec pretensje do szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:58 Oczywiście ze tak i szkoła informuje, ale rodzice podpisując regulamin, zgadzają się na ten system kar poparty odgórnie. Chodzi o to, że prawo w razie problemów było po stronie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:06 W razie czego wlasnie nie byloby, bylaby zadyma z safeguarding, bardzo powazne konsekwencje. Dlatego szkoly informuja rodzicow np w szkole mojego syna zostaje sie po lekcjach 30 min tego samego dnia ale do 14 rodzic takiego dziecka dostaje sms z informacja. Rodzic moze sie nie zgodzic chocby ze wzgledu na np brak transportu. W szkole przez ciebie opisanej rodzice sa informowani wczesniej ale jesli jest to kara ktora uniemozliwi skorzystanie ze szkolnego transportu a innego nie ma to rodzice moga sie nie zgodzic a szkola nie bedzie tego forsowac wlasnie ze wzgledu na safeguarding. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:20 No już się okazalo, że szkoła poinformowala rodziców wcześniej o tym, w jakim dniu i godzinach dziecko będzie odbywać karę i tak to własnie wyglada ta konieczność "rzucania wszystkiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:26 Jakoś tak z wieloletniej lektury forum mi wynika, że najczęściej dramatycznie o "rzuceniu wszystkiego" wspominaja gospodynie domowe, jakieś bezrobotne kobiety, emerytki (forumki piszą o matkach i teściowych). Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:24 I jeśli tak rodzic będzie za każdym razem mówił, no sorry, to myślisz, ze co szkola w końcu zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:25 Może zdecyduj się czy wiecznie wyciągają z kłopotów czy sobie antycypują i "hartują" córkę na wszelki wypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 16:33 sueellen napisała: > I jeśli tak rodzic będzie za każdym razem mówił, no sorry, to myślisz, ze co sz > kola w końcu zrobi? Co zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 17:42 Na kilka dni co najwyzej. Jednak watpie w to bardzo, bo tego rodzaju dzialania podejmuje sie w bardzo powaznych sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:19 Czasem zastanawiam się czy jestem dość dobrym rodzicem dla swoich dzieci, czy jestem dość wyrozumiała i niewymagająca za dużo, potem wpadam na takie wątki na ematce i już wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 07:51 O to.to. ja też. Ja chyba zacznę pokazywać młodej ( jak narzeka na nas) te wątki by pokazać jak po....ebani potrafią być inni rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 08:15 Tak, tak, a ona wam padnie do stóp z wdzięczności Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 08:20 Tak tak bo ja tego tak pragnę że nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 08:52 Pragniesz, bo po co innego miałabyś jej pokazywać gorszych od siebie (w swoim mniemaniu) rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 08:25 18lipcowa3 napisała: > Ja chyba zacznę pokazywać młodej ( jak narzeka na nas) te wątki by pokazać jak > po....ebani potrafią być inni rodzice A ona ci odpowie: wolałabym iść te 5 km pieszo, niż słuchać twojego gderania 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 15:41 A po co kara jeszcze od rodziców? Przecież już dostała Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 18:02 A tak na marginesie - kiedy pisałaś o 'wolności" w związku i komunikacji z partnerem przez googla itd myślałam, że masz dorosłe dzieci. A tymczasem to jest dwunastolatka.. Nie, dwunastolatki nie trzeba karmić łyżeczką itd, ale jednak fajnie jak rodzice uzgadniają ze sobą plany na bieżąco mając dziecko w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kara dla 12latki 03.07.22, 10:36 No przecież zaznaczałam w tamtym wątku, że bombelki suellen to przecież takie nie za bardzo dorosłe są, więc te rojenia (zwane tam "wolnością") o spontanicznych wyjazdach bez informowania partnera i małoletnich trącą patolą... Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 19:52 przede wszystkim rodzice do samoukrania- jako kara za to, że tak źle wychowali dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 20:06 wapaha napisała: > przede wszystkim rodzice do samoukrania- jako kara za to, że tak źle wychowali > dziecko Dlaczego zle? Zappmniala o detention , zdarza sie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 20:18 no skoro uważają że powinna ponieść dwie kary-to musi to byc mocne przewinienie źle ją wychowano, wina rodziców Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 20:45 wapaha napisała: > no skoro uważają że powinna ponieść dwie kary-to musi to byc mocne przewinienie > źle ją wychowano, wina rodziców To drugie nie jest kara a konsekwencja tego ze zapomniala o detention ktore miala miec w trakcie przerwy. W szkolach w Anglii sa dwie przerwy, jedna do poludnia zazwyczaj po drugiej lekcji 20min a druga to lunch po 12 ktory trwa 30 min. Zapomniala wiec ma detention po lekcjach, szkolny bus nie czeka na uczniow po after school clubs i detention a rodzice pracuja wiec bedzie musiala przejsc do domu 5km. To nie jest kara. Wielu pracujacych rodzicow nie moze sie tak poprostu urwac z pracy, calkiem normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 20:58 Ale ci akurat mogą tylko nie chcą, bo chcą dać małej nauczkę. Ciekawe czy jak mąż zawali jakiś termin w pracy to żona wymyśla mu karę. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:33 kicifura napisała: > Ale ci akurat mogą tylko nie chcą, bo chcą dać małej nauczkę. Nauczke? Moze, poprostu nie moga jej odebrac bo pracyja tak ludzie pracuja. > Ciekawe czy jak mąż zawali jakiś termin w pracy to żona wymyśla mu karę. A maz z zona tworza relacje rodzic-dziecko? Kto jest rodzicem a kto dzieckiem w tym ukladzie? Zmieniaja sie? Szkola wlasnie uczy punktualnosci, dotrzymywania terminow itp. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:37 Nauczke? Moze, poprostu nie moga jej odebrac bo pracyja tak ludzie pracuja. tak, suellen chodziło o karę nie o konsekwencje Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 22:01 chococaffe napisała: > tak, suellen chodziło o karę nie o konsekwencje > Ona chyba pozniej zmieniala to na konsekwencje. Zreszta to nie ma znaczenia. Sueellen nie ma pojecia jak funkcjonuja szkoly w Anglii w praktyce. A to ze rodzice nie moga odebrac dzieci ze szkoly w dowolnym momencie wynika z tego ze pracuja i nie ma w tym nic niezwyklego. Ja tez nie zawsze moge. Partner tez nie zawsze moze. Kilka miesiecy temu syn zle sie czul, byl chory. Szkola zadzwonila do mnie bo jestem first contact, ale.bylam zajeta w pracy, nawet nie wiedzialam ze dzwonili, drugi contact to partner, dodzwonili sie.i poprosili o odebranie, odebral ale spoznil sie na meeting pracowy. Zadzwonilam do szkoly nastepnego dnia i powiedzialam zeby mlodego puscili do domu samego w takich przypadkach a ci ze nie moga bo to czas lekcji i safeguarding im nie pozwala. Powiedzialam ze ja daje consent i ze jest ok bo my pracujemy i nie mozemy wszystkiego rzucic i odebrac a dzieciak jest w y10. Przyjeli i dzis byla sytuacja, ze mlody zle sie czul (spodziewalam sie bo rano byl off) ale i tak zadzwonili o potwierdzenie a ja na konferemcji a partner w innym miescie. Mlody wrocil wczesniej busem Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:08 ritual2019 napisał(a): > To drugie nie jest kara a konsekwencja tego ze zapomniala o detention ktore mia > la miec w trakcie przerwy. Tytuł wątku: Kara dla 12lstki W pierwszym poscie: Dystans szkoła - dom to około 5km. Czy to właściwa kara dla dziecka w tym wieku? Dalej będziesz się upierać, że to NIE kara? Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:15 Najma upiera się przy dowolnej tezie która zapewnia jej odpowiedzi na posty. Im głupsza tym lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:31 A czy toja zalozylam watek i taki tytul dalam? Jesli przeczytasz posty autorki watku to ona tez zmienia to na konsekwencja tego ze zapomniala o detention. I owszem dla mnie to jest konsekwencja a nie kara czy nauczka bo ona zapomniala i w wyniku tego szkola nalozyla detention po lekcjach. W szkole w ktorej ja pracowalam bylo 20 min po lekcjach ale jesli uczen zapomnial albo poprostu zignorowal to nastepnego dnia mial 40 minut a jesli zrobil to kolejny raz to 60 min. I owszem byli wkurzeni rodzice ktorym trzeba bylo wytlumaczyc jak to dziala, wiekszosc nie miala problemu. W koncu podpisali kontrakt w ktorym wyrazili na to zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 22:05 Zmieniała na konsekwencje po tym, jak się forumki oburzyły taką niedorzeczną karą. Gdyby do miały być naturalne i konieczne konsekwencje, to by matka dziecka nie dyskutowała o tym całe popołudnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 22:11 Poza tym dodała, że to kara, która ma nauczyć, że ma liczyć tylko na siebie Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 11:21 ritual2019 napisał(a): > > To drugie nie jest kara a konsekwencja cały coraz dłuższy wątek rozwija się dlatego, że autorka przedstawiła sytuację jako KARĘ a nie konsekwencję Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 20:01 To baaardzo zależy od tego, jak wygląda ta droga do domu oraz pogoda tego dnia. Jeśli dzieciak ma się wlec w upale lub deszczu, to przesada. Ale poza tym godzinny marsz raczej dzieciaka nie zabije. Zakładam oczywiście, że droga jest bezpieczna i dziecku nie grozi potrącenie na poboczu drogi szybkiego ruchu, napad w ciemnym przejściu pod mostem albo gwałt w lesie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Kara dla 12latki 29.06.22, 21:31 Jeszcze o bezpieczeństwie. Niewiele wiemy, trudno komentować - droga może prowadzić przez sympatyczne ulice ale może też być krętą drogą z minimalnym poboczem przy krzaczoraach, aż po "sarny". I o ile mniej prawdopodobne jest, że porwie ją wampir, bardziej to, że sobie urozmaici powrót słuchaniem muzyki (słuchawki na uszach). Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 10:16 Godzinny spacer jako kara? Po prostu nie złożyło się z transportem to wraca pieszo - normalna rzecz. Dupy mają poprzyrastane do samochodów? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Kara dla 12latki 30.06.22, 11:20 purchawka2020 napisał(a): > Godzinny spacer jako kara? tak - gdy jest wymuszony > Po prostu nie złożyło się z transportem to wraca pieszo - normalna rzecz. nie złożyło się to nie jest właściwe słowo > Dupy mają poprzyrastane do samochodów? nc Odpowiedz Link Zgłoś