Dodaj do ulubionych

Plebs musi się starać

30.06.22, 11:52
Zauważyłam że im człowiek niżej na drabinie społecznej tym ma obowiązek wyglądać i musi się nastarać, dbać o wygląd i wizerunek. Nie zauważyłam żeby jakaś sędzia która jest rozczochrana albo milioner który nie specjalnie myśli o wyglądzie był traktowany gorzej czy w ogóle fakt jak wygląda miał jakiś wpływ na jego życie też zawodowe.
Natomiast plebs musi się ciągle starać jest oceniany po wyglądzie. Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 11:55
      Jestę plebsę i nie chodzę nastarana, bez przesady.
    • angazetka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:00
      A czujesz się plebsem?
    • nicknanowyrok Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:00
      A tu gdzie się plasujesz na na drabinie i czy używasz szczotki?
    • purchawka2020 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:08
      Plebs nie musi.
      Plebs uważa, że musi.
      Mierzy innych swoją miarką - być może sam ocenia ludzi po cenach butów i nastaraniu i nie wie, że to nie działa.
      • taniax Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:13
        Jestem plebsem i widzę zmianę o 180 stopni chodzi mi o odbiór społeczny gdy jestem nastarana albo kompetnie nie.
        • angazetka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:16
          A co wchodzi w skład "nastarania"? Bo ja, kurczę, chodzę bez makijażu i w ciuchach, jakie lubię, i nie widzę problemów. Acz zachowuję przy tym zasady higieny osobistej i dobrania stroju pod okazję.
        • jdylag75 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:41
          Po czym poznajesz, że jesteś plebsem?
          Może to nie problem z brakiem nastarania, tylko poczuciem wartości.
        • purchawka2020 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:06
          Jest coś takiego, że naturalny, dobry wygląd tez wymaga nastarania tylko innego.
          Naturalna fryzura - dobrze obcięte włosy nie wymagają większego układania.
          Wyspany, wypoczęty człowiek w zasadzie nie potrzebuje botoksów i makijażu.
          Do tego prosty strój w dobrym gatunku - z naturalnych tkanin, w stonowanych kolorach.
          Być może plebs pije, pali, zaharowuje się, niedosypia i to widać.
        • purchawka2020 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:08
          A może nastarana czujesz się pewniej - stąd ta zmiana nastawienia publiczności.
        • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 14:46
          a jak to się przejawia? (kurczę, może nie zauważyłam, że ktoś mną gardzi)
          • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:15
            Zapytaj raczej, czy zauważyłaś czy ty gardzisz kimś innym.
            • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:03
              Gardziłam tylko jednym człowiekiem. Już nie żyje. Plus wielu polityków.

A Ty?
              • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:43
                Mnie się nie zdarza. Mogę nie utrzymywać kontaktu, Moge nie lubić, mieć inne zdanie, potępiać czyny. Ale gardzić? Nigdy o nikim nie wyrażam się "dziaders" "babus" "incel" itp.
                • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:51
                  Ale wiesz, że pogardę można wyrazić używając tylko najpiekniejszych słów?smile

p.s. trudno "nie utrzymwać kontaktu" z politykami - bardzo bym chciała, ale oni nalegająsmile
                  • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:52
                    Ale wiesz, że pogardę można wyrazić używając tylko najpiekniejszych słów?smile

na przykład pisząc matce, która martwi się, że kolonie dziecku odwołali, że nie chce się jej zajmować własnym dzieckiem. Prawda?wink
                    • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 18:32
                      To może być ocena, nigdy pogarda.
                      • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 18:33
                        Ocena czego???
                        • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:26
                          W tym przykładzie - ocena stosunku matki do dziecka, jej oddania.
                          • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:33
                            Jak oceniasz fakt wysyłania dzieci na kolonie? Tak, że sa tam dzieci, które nie obchodza swoich matek? Co ma zrobić oddana matka kiedy musi gospodarować 26 dniami urlopu rocznie?

Naprawdę chcesz znowu w to wchodzić? W to jak potraktowałeś matkę, która była zła/smutna z powodu możliwości odwołania kolonii dziecka?

O innych wypowiedziach też może chcesz porozmawiać?

Czy naprawdę myślisz, że wystarczy napisać "ja nie gardzę"? Nie, nie wystarczy.

eot. Do twojego następnego wpisu komentującego mójwink
                      • panna.nasturcja Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:51
                        kokosowy15 napisał(a):

> To może być ocena, nigdy pogarda.

Akurat z Twoich postów pogarda wręcz bije.
                        Zwłaszcza wobec lepiej sytuowanych, jeżdżących po świecie, jadajacych na mieście, żyjących inaczej niż Ty.
                        I owszem, jest faktem, ze wiele osób tutaj odzywa się do Ciebie w brzydki sposób nieakceptowalny dla ludzi kulturalnych i jest faktem również, ze Ty się wyrażasz kulturalnie.
                        Ale i tak pogarda z Twoich postów wychodzi w każdej dyskusji związanej z finansami i stylem życia.
                        • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:37
                          Masz problem ze zrozumieniem słowa "pogarda".
                          • chococaffe Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:40
                            A może ty go masz...
                    • lily_evans011 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:45
                      Serio? Ale buc.
    • iwles Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:41

Dlaczego musi?
    • tanebo001 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:42
      To raczej elity bardziej się starają - garnitury power suit szyte na miarę suknie preta porter...
      • mae224 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:52
        są elity, które już nic nie muszą.
      • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:52
        Suknie prêt-à-porter z definicji nie są "szyte na miarę", rozważałeś kiedys znaczenie slowa "konfekcja"?
        • tanebo001 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:03
          power suit jest szyty na miarę
          • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:30
            tanebo001 napisał:

> power suit jest szyty na miarę
            >

I jak to sę ma do tego, co napisałam? Uzywasz sforumulowań, ktorych nie rozumiesz i jeszcze sie wykłócasz, gdy ci ktoś uwagę zwróci?
            • tanebo001 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:31
              Zejdź wreszcie ze mnie i znajdź sobie inną ofiarę do nękania bo przestanę być miły!
              • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:32
                Upał zaszkodził?
                • tanebo001 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 14:55
                  Tobie?
          • angazetka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:55
            A pret-a-porter jest przeciwieństwem szycia na miarę.
            • tanebo001 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:48
              Miałem na myśli haute couture
              • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:51
                tanebo001 napisał:

> Miałem na myśli haute couture
                >

ROTFL 🤣🤣🤣
                • m_incubo Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:55
                  A ja myślę, że to była aronia, a ty się nie poznałaś! 🤣
                  • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:59
                    m_incubo napisała:

> A ja myślę, że to była aronia, a ty się nie poznałaś! 🤣
                    >

Możesz miec rację, jestem kompletnym Lajkonikiem i nigdy nie bylam prymasem!
    • heca7 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:52
      A co to jest plebs? Tzn kto się do niego zalicza?
      Pytam bo nie wiem czy mam się starać czy chodzić rozczochrana wink
    • abecadlowa1 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 12:58
      Poczucie własnej wartości i godność masz w sobie albo nie masz, niezależnie od przynależności klasowej. Nie zastąpisz tego żadną protezą w postaci nastarania.
      • purchawka2020 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:07
        W punkt.
    • sandy_cheeks Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:23
      Mieszkam w mateczniku plebsu i nie widzę, żeby ktokolwiek się starał, nikt nikogo nie ocenia. Za to w robocie mam prikaz, żeby na zewnątrz robić dobre wrażenie, nawet jak strona przeciwna jest mocno zluzowała w stroju i zachowaniu. To się u nas nazywa profesjonalne podejście. Jak chcemy na kimś zarobić kasę, to i wyglądać i gadać dobrze trzeba 😁
      • mae224 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:31
        Gdzie jest matecznik plebsu??
        • z_lasu Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 21:55
          Też mnie to zaintrygowało smile
    • lilia.z.doliny Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:29
      Dlaczego?
      Bo nie ma mleka kaczego
    • ichi51e Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:33
      takie życie.
    • trampki_w_kwiatki Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 13:34
      Jestem plebsem i tak, myję się, suszę, ubieram czysto i nawet maluję.
      Nie żałuję.
    • potworia116 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 14:12
      Jest też takie prawdopodobieństwo, że twoje obserwacje są nietrafne.
    • natalia.nat Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 14:34
      Ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia.
      • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 14:44
        natalia.nat napisała:

> Ja mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia.

Prawda - zamożna osoba (o której wiadomo lub tylko ktoś podejrzewa, że zamożna) jeśli w przestrzeni publicznej (i nie mam na myśli premiery w La Scali, tylko wakacje w kurorcie, wypad do CH czy inne odbieranie dziecka za szkoły) pojawi sie w wersji niedbałej, to zaraz milion komentarzy, że "ma tyle kasy, a nawet jej sie nie chciało... (iść do fryzjera/kupić fajnego ciucha/zrobić makijażu itd)". Podczas gdy zwyklak moze sobie pomykać w wyciągniętych galotach z kołtunem na głowie, ale jesli od niego nie śmierdzi, to otoczenie przyjmuje do wiadomości, że widocznie w jego zwyklactwie tak już musi być i może go nie stać a moze sił nie ma, no co się dziwić.
        • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:06
          To nie takie jednoznaczne. Gdy kiedyś potomek Potockich (tych Potockich) przyszedł na premierę w pepegach, uznano że jest ekscentryczny. Wtedy to jeszcze nie było norma. Gdy to samo zrobił Nowak, oceniono że nie potrafi wyrazić szasunku dla aktorów.
          • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:23
            No ale my rozmawiamy:
            1. O czasach współczesnych, a nie jak bylo pół wieku temu i wcześniej
            2. O sytuacjach, w których są różne oczekiwania wobec różnych osób (i oczekuje się, że bogaty "się nastara", a zwyklak "nie musi"), a nie o sytuacjach, w których oczekuje się od wszystkich tego samego i krytykuje za zlamanie zasad każdego łamiącego, tylko co najwyżej róznymi słowami (chyba nie sądzisz, że "ekscentryczny" to dla Potockiego z "tych" Potockich, a zwłaszcza "tej" jego rodziny, komplement? To przecież tylko bardziej owijające w bawelnę określenie "świr i abnegat", bo co jak co, ale akurat tu można mieć pewność, że niewlasciwe obuwie założono z przyczyn innych niż nieznajomość zasad).
            • kokosowy15 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:47
              Po pierwsze, nie pięćdziesiąt lat tylko niecałe trzydzieści, po drugie - pisano o tym z podziwem. To pozostałość z czasów, gdy pani miała migrenę a służąca łeb bolał.
              • iwoniaw Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:50
                kokosowy15 napisał(a):

> Po pierwsze, nie pięćdziesiąt lat tylko niecałe trzydzieści, po drugie - pisano
                > o tym z podziwem.

W 1993 lub później pisano z podziwem o ekscentrycznych pepegach? Może chodzilo o to, że to był bal kostiumowy?

Tak czy owak, dziś tak nie jest.
        • kamkaklamka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:47
          Dokładnie, przykładem Piotr Woźniak Starak, cała Polska jeździła po nim że nie wygląda jak powinien. Wygląd jest obecnie najważniejszy.
          • angazetka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:21
            A kiedyż to nie był?
          • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:45
            Bo są grupy, które się ocenia wg kryterium wyglądu. Prosze o nie wycinanie, bo nikogo ne chcę obrazac, to po prostu taka zasada jest - polityk, aktor, celebryta to jak qrva dla mas. A jak wiadomo, w tym zawodzie liczy się wygląd.
            Nikt tak nie napisze np. o kims, kto by wynalazł lek na każdego raka. A gdyby napisał, zostanie mu wytknięty jego własny brak osiągnięć. Naukowiec, specjalista w jakiejś dziedzinie czy inny ekspert to już nie qrva i nie przez przysłowiowy tyłek się go ocenia tylko głowę.
            • z_lasu Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 21:59
              > Naukowiec, specjalista w jakiejś dziedzinie czy inny ekspert to już nie qrva i nie przez przysłowiowy
              > tyłek się go ocenia tylko głowę.

Zapomniałaś napisać, że dotyczy to wyłącznie mężczyzn.
              • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:51
                Nie, kobiet też, chociaż masz rację pod tym względem, że mniej to widać. Słyszałaś kiedykolwiek komentarz, że Curie-Skłodowska wyglądała, jakby jej piorun w łeb p.prznął? Czy tylko, że wielka noblistką była, jej odkrycie uratowało wiele zyć i pchnęła świat do przodu oraz wychowala kolejną noblistkę?
                Nawet to, że prawdopodobnie kantem puszczała męża nie ma znaczenia wobec takich osiągnięć.
                Kobeitom jest dużo trudniej (chociaz teraz już nie tak), niemneij od pewnego poziomu nei ma już naukowca czy naukowczyni, jest ekspert wysoko w górze, a reszta moze tylko patrzec.
                • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:58
                  * to samo można też o Einsteinie napisać, żeby był symetryzm. Tez piorun w łeb, w dodatku zmiana bab i porzucenie dziecka. Ale nic to nie znaczy wobec wybitnego umysłu (mimo podejrzeń, ze tym wybitnym umysłem była pierwsza zona, albo przynajmniej mocno go wspierała, bo potem niz juz mu tak nie szło).
                  • potworia116 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 23:50
                    Śmiem stwierdzić, że wobec nieżyjących od dziesięcioleci naukowych ikon stosuje się nieco inne kryteria niż wobec tych (bardzo nielicznych) żyjących naukowczyń i naukowców, którym zdarzyło się zaistnieć w publicznej ikonosferze. O samej Marii Janion napisano wiele paskudnych uwag w temacie powierzchowności.
            • potworia116 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:06
              Wiesz, są ludzie, którzy oceniają aktorów raczej wg kryterium talentu. Być może są w mniejszości.
              • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:52
                Są w miniejszości. Może być dobry aktor, a i tak jakis "geniusz" zawsze się przyczepi że ubrany nie tak, fryzura do d.py i w ogóle czy on nie ma stylisty.
          • ichi51e Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 23:07
            a Starak mial ich w wszystkich konkretnie w d i nawet nie wiedzial ze ludzie sie tym emocjonuja...
    • jammer1974 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:52
      Zyjemy w takim powierzchownym swiecie. Ale to jak wygladamy i czy przywiazujemy do tego nadmierna wage to juz nasz wybor.
      • kamkaklamka Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 15:55
        Nie do końca nasz bo jak zaczynasz mieć wygląd gdzieś to świat cię szybko sprowadzi na ziemię.
        • jammer1974 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:06
          kamkaklamka napisała:

> Nie do końca nasz bo jak zaczynasz mieć wygląd gdzieś to świat cię szybko sprow
          > adzi na ziemię.

Tak to prawda. Ale mozna podjac ryzykowna decyzje z jej konsekwencjami ze swiat nie bedzie mial wplywu na nasze decyzje.
        • panna.nasturcja Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:56
          A niby jak? Bo jeśli człowiek jest czysty, nie śmierdzi i jest ubrany to rozsądnym normalnym ludziom reszta jest obojętna.
          Nigdy w życiu nie byłam nastarana, przeżyłam ponad pół wieku, świat mnie nadal nie sprowadził na ziemie.
    • sueellen Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:27
      Plebs nienastarany wygląda jak plebs do kwadratu. Milioner nienastarany nic nikomu udowadniać nie musi. I tak przelezą wdup*włazy, które będą go uważać za uroczego ekstrawaganta smile Nie ma sprawiedliwości na tym świecie.
      • jammer1974 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:33
        Nie ma sprawiedlowosci i nigdy nie bedzie
    • woman_in_love Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:54
      im człowiek niżej na drabinie społecznej tym

musi mieć lepszy smartfon (obowiązkowo "flagowiec"), większy TV, bardziej markowy samochód itd.

• bene_gesserit Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 17:56
      No nie wiem, Agata Duda jest raczej z tych zamożnych w sensie plebsem na pewno nie jest, a dostaje się jej za wygląd non-stop, w dodatku zawsze jest bardzo nastarana, czyli twoja teoria nie trzyma się niczego.
      • sueellen Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 21:29
        Ona z jakiegoś powodu jest po prostu nie lubiana. Są takie osoby publiczne które co by nie zrobiły, czego by nie powiedziały, są nielubiane i już.
        • bene_gesserit Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:02
          Ona jest nielubiana, bo nic nie mówi.
    • wbka1 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:14
      ...a według ciebie od jakiego poziomu jest zamożny i czy wszystko poniżej to plebs?
    • mgla_jedwabna Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:44
      Tylko jakoś rozczochranych sędzi albo dyrektorek się nie widuje. Za to rozczochrane Karyny na kasie w Żabce owszem.
      • abecadlowa1 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:49
        Rzadko chyba bywasz w sądzie
      • potworia116 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:16
        A najbardziej rozczochrane to są akademiczki. Wszystkie moje ukochane profesorki, zwłaszcza te ze starszego pokolenia mają szczególne upodobanie do "fryzury piorun walnął w pietruszkę"
        • heca7 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:33
          Nic w tym względzie nie przebije profesor Szyszkowskiej wink tongue_out
        • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:36
          Raczej nie mają czasu porzadnei dbac o wlosy albo sie guano na tym znaja. Stara zasada mowi, ze nie mozna miec wszystkiego. Albo w gloiwie, albo na glowie tongue_out
      • ponis1990 Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 22:41
        Oj znam ja taką dyrektorkę, teraz już zaszła wysooooko i alej jest rozczochrana smile
    • g.r.uu Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 19:55
      Z tego wniosek ze bezdomni to elita elit.
    • nutella_fan Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:34
      Ja nie wiem, ja nie jestem plebs tylko wyższa klasa średnia i dbam o siebie od zawsze.
    • umi Re: Plebs musi się starać 30.06.22, 20:34
      Zdefiniuj plebs. Im mniej ktoś sobą reprezetuje OPRÓCZ powierzchowności, tym bardziej powierzchownośc eksponuje. Portfel ma tu znaczenie drugorzędne. Oraz wyjątkiem sa nałogowcy, którzy nie do końca juz kontaktują i wtedy wygladaja zle, bo są stoczeni. Uznany sędzia, nieprzekupny i porzadny, którego wszyscy się boją może wygladać i jak menel spod budki z piwem. I tak gdzie stąpnie, blady strach pada na wszelkie mrówki. To samo będzie z wybitnym naukowcem. Albo ekspertem w jakiejś dziedzinie, moga być bomby atomowe na Rosję.
      Im ktoś mniej znaczy, tym się bardziej musi nastarać. Milioner może byc nastarany, jesli majatek jest tatusia. Moze byc tez nastarany kiedy robi interesy, bo to element transakcji markrtingowych. Nastarana moze byc tez zona milionera - bo ma tylkop wyglad i to on jej daje ta kase. Corka milionera po MIT-cie moze miec odrapane paznokcie i siwe wlosy, bo ma wiedze i pozycje, wiec reszta moze jej skoczyc.
      Tam gdzie w srodku nic nie ma, trzeba zadbac o opakowanie suspicious

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka